Gjensidige hade rekordtillväxt på Oslobörsen i år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Gjensidige hade rekordtillväxt på Oslobörsen i år

Gjensidige

Koncernen Gjensidige som är noterade på Oslobörsen redovisade inkomster på 1,5 miljarder norska kronor i tredje kvartalet. Det motsvarar en ökning på 451 miljoner sedan samma period i fjol. När kvartalsrapporten publicerades rusade aktien på Oslobörsen.

Gjensidige koncernchef Helge Leiro Baastad publicerade försäkringsbolagets kvartalsrapport tisdagen den 20 oktober. Investerarna på Oslobörsen reagerade genom att skicka upp Gjensidiges aktie till rekordnivåer och som högst låg den på 4,5 procent. Uppgången bromsade på 1,08 procent vid stängningstid. Bakom rekordresultatet ligger höjda försäkringspriser, men även ökad försäljning av vissa försäkringar och minskade försäkringskrav på grund av pandemin.

I kvartalsrapporten framgår det också att totalkostnadsprocenten (combined ratio) för Gjensidiges verksamhet i Sverige förbättrades med 9,6 procentenheter till 84 procent från 90,6 för samma period i fjol. Totalkostnadsprocenten visar försäkringsbolags lönsamhet och är en kvot mellan kostnader och utgifter.

Helge Leiro Baastad kommenterade resultatet som offentliggjordes i kvartalsrapporten:

– Vi är väldigt nöjda med att leverera ett starkt resultat under tredje kvartalet, inklusive det bästa försäkringsresultatet för ett kvartal någonsin. Vi levererar starka resultat i Norge och vår verksamhet utanför Norge fortsätter att gå framåt. Jag är också mycket glad för att vi ännu en gång toppar inom kundnöjdhet i den norska finansbranschen och ligger på sjätte plats oavsett bransch i den årliga Ipsos-mätningen.

Gjensidige har haft färre försäkringskrav i år på grund av att fler arbetar hemifrån och att färre kör bil. Under pandemin har de varit färre personer som har tagit ut reseförsäkringar, men eftersom Gjensidige har haft återförsäkringar i internationella försäkringsbolag så har det inte påverkat koncernen negativt. Återförsäkringar innebär att försäkringsbolag tecknar egna försäkringar för att skydda sig mot förlustrisker.

Kraven för avbeställningar och hemtransport har ökat under pandemin, men det har trots det lett till stora besparingar. Efter årets tre första kvartal visar facit att Gjensidige har sparat in 167 miljoner NOK på minskade försäkringskrav.

Helge Leiro Baastad har berättat för den norska nättidningen E24 att situationen börjar bli mer normal nu i det fjärde kvartalet. Det som fortfarande kommer att vara annorlunda är internationella resor som de räknar med kommer att vara osannolikt under stora delar av 2021. För Gjensidige innebär det att de kommer att ha mindre skador och krav som är knutet till det.

Gjensidige består av två delar, försäkring och finansområdet som placerar kapital i finansmarknaden. Under 2020 har finansavkastningen påverkats mycket negativt av pandemin, men försäkringsverksamheten har aldrig tjänat mer pengar. Försäkringsbolaget har funnits sedan 1816 i Norge och de öppnade sin svenska filial 2006. Gjensidige Forsikring ASA blev noterade på Oslobörsen den 10 december 2010.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt