Hexagon Composites steg trots svag rapport - Lannebo Småbolag ökade 6,9 procent i augusti

Nyhet

Hexagon Composites steg trots svag rapport - Lannebo Småbolag ökade 6,9 procent i augusti

Fonden Lannebo Småbolag steg 6,9 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 5,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 7,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Johan Ståhl & Hjalmar Ek.

Bland fondinnehav som under månaden gick starkt fanns IT-konsultföretaget HiQ, där Lannebo Småbolag är största ägare. Under månaden lades ett publikt bud på företaget fram av riskkapitalbolaget Triton och aktien i HiQ steg med 33 procent.

"På rapportfronten kan vi glädjande nog konstatera att de allra flesta delårsrapporterna från fondens innehav under augusti var starka. Särskilt Revenio, Fagerhult och Elekta utmärkte sig positivt", skriver förvaltarna.

Förvaltarna uppger att Fagerhult redovisade en tvåsiffrig omsättningstillväxt, trots att flera av bolagets marknader påverkades negativt av coronarelaterade nedstängningar. Utöver den starka omsättningen lyfter förvaltarna även att bolagets lönsamhet var stark och att aktien i augusti steg med 21 procent.
Norska Hexagon Composites, som tillverkar kompositbehållare, levererade enligt förvaltarna en svag rapport med fallande omsättning och försvagad marginal. Bolaget föreslog dock att vätgasdivisionen Purus ska noteras separat på börsen i slutet av 2020, en nyhet som bidrog till att aktien trots allt steg under augusti.

Angående månadens aktivitet i fonden uppger förvaltarna att man avyttrat hela sitt innehav i NIBE. Aktien har sedan det initiala köpet gått mycket starkt, men förvaltarna menar att bolagets värdering blivit för hög.

I samband med kursuppgångarna i Nolato och Holmen uppger man även att man skalat ner i respektive innehav.

Under månaden deltog fonden i en riktad nyemission i Cellink. Man köpte även aktier i läkemedelsbolaget SOBI och i fastighetsbolaget Castellum.

Lannebo Småbolag, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent6,9
Index MM, förändring i procent5,2
Fond i år, förändring i procent3,7
Index i år, förändring i procent7,0

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev