Nyemission i gruvbolag med starka framtidsutsikter

Artikeln Àr en annons

â–ș
{newsItem.title}

Nyemission i gruvbolag med starka framtidsutsikter

NGM-listade gruvbolaget GrÀngesberg Exploration Holding AB (publ) genomför en nyemission pÄ 42 miljoner kronor.

Bolaget ska arbeta med Ätervinning av sÀllsynta jordartsmetaller och brytning av högförÀdlad jÀrnmalm i Dannenora-gruvan. Nyemissionen Àr fullt garanterad av teckningsförbindelser och garantiÄtaganden.

GrÀngesberg Exploration Àr ett svenskt mineralutvecklingsbolag med undersökningstillstÄnd för jÀrn, fosfor och sÀllsynta jordartsmetaller i GrÀngesberg och omnejd som har beviljats av Bergsstaten.

VÄr första ambition Àr att efter genomförd feasibility-studie bearbeta sandmagasinet Jan Mattsdammen vid den gamla GrÀngesbergsgruvan och bland annat utvinna apatit. Apatiten Àr rik pÄ fosfor och sÀllsynta jordartsmetaller, och apatitprojektet har förutsÀttningar att bli mycket lönsamt,

sÀger Christer Lindqvist, vd för GrÀngesberg Exploration.

Bolaget genomför i dagslĂ€get tekniska och ekonomiska genomförbarhetsstudier för framtida brytning av mineralbestĂ„ndet – i form av sĂ„ kallade feasability-studier.

Emissionslikviden ska frÀmst anvÀndas för att sÀkra finansieringen av dessa feasbility-studier inför framtida utvinning av apatit i GrÀngesberg och malmbrytning i Dannemora.

Diversifierad verksamhet

GrÀngesberg Exploration kom till NGM-börsen genom att verksamheten apporterades in i MetallvÀrden.

Efter sammanslagning omvandlades verksamheten med inriktning pÄ att utvinna apatit ur GrÀngesbergruvan och jÀrnmalm frÄn bolagets gruva i Dannemora.

Det Ă€r stor efterfrĂ„gan pĂ„ höganrikad jĂ€rnmalm runt om i vĂ€rlden – inte minst i Kina – och aktörer som höganrikar jĂ€rnmalm Ă€r mycket lönsamma. LKAB och Kaunis Iron Ă€r tvĂ„ företag som bryter höganrikad jĂ€rnmalm och som Ă€r mycket lönsamma,

konstaterar Christer Lindqvist.

Mellan 1975 och 1990 utvanns Ärligen runt 125 000 ton apatit frÄn GrÀngesbergsgruvan och uppskattades historiskt att innehÄlla 17 procent fosfor och 0,7 procent sÀllsynta jordmineraler.

I nulĂ€get uppskattas cirka 4 – 5 miljoner apatit finnas lagrad i sandmagasinet i GrĂ€ngesberggruvan.

NĂ€r det kommer till apatiten Ă€r utvinningen vĂ€ldigt strömlinjeformad – och dĂ€r har vi den bĂ€sta logistiken vi kan tĂ€nka oss,

sÀger Christer Lindqvist.

Potential med lÄga investeringskostnader

Dannemoraprojektet bestĂ„r av att Ă„teruppta jĂ€rnmalmsproduktion i gruvan – som stĂ€ngdes ner 2015. GrĂ€ngesberg Exploration planerar nu för feasbility-studier i detta syfte.

Den tidigare Àgaren av Dannemora investerade 500 - 600 miljoner kronor för att fÄ gruvan i drift 2012. Detta leder till ett avsevÀrt lÀgre investeringsbehov för att fÄ produktionen i drift pÄ nytt jÀmfört med att starta upp en ny gruva.

Vi behöver inte göra nĂ„gra större investeringar av gruvan – utan de Ă€r redan gjorda och vi kan nyttja dem,

sÀger Christer Lindqvist.

Under den senaste produktionsperioden fram till 2015 producerades Ärligen 3 miljoner ton rÄmalm ur gruvan och det berÀknas att ÄterstÄ upp mot 30 miljoner ton jÀrnmalm i bestÄndet.

Christer Lindqvist uppger att 2024 Àr en realistisk tidpunkt för att Äter sÀtta igÄng utvinningen av jÀrnmalm i Dannemora.

FörutsÀttningarna för oss nu Àr att göra om och göra rÀtt,

fortsÀtter han.

Erbjudandet i korthet

Erbjudandet avser en nyemission av units om 42 MSEK i GrÀngesberg Exploration Holding AB (publ). En unit bestÄr av en aktie och en vederlagsfri option. En unit innehÄller 100 aktier och 100 teckningsoptioner.

  • Emissionsbelopp vid full teckning: 42 MSEK.
  • Antal nyemitterade units vid full teckning: 10 442 230.
  • Teckningskurs: 4 SEK per unit, vilket motsvarar 0,04 SEK per aktie. Teckningsoptionerna erhĂ„lles vederlagsfritt.
  • Teckningsperiod: 28 december 2020 – 15 januari 2021.
Teckna hos Avanza Teckna hos Nordnet Teckna med BankID AnmÀlningssedel Prospekt Teaser

Finansiella instrument kan bÄde öka och minska i vÀrde. Det finns en risk att du inte fÄr tillbaka de pengar du investerar.

Nyheter om GrÀngesberg

â–ș

Om aktien GrÀngesberg

â–ș

Mer frÄn Börskollen

â–ș

Nyhetsbrev

â–ș