Lannebo Mixfond Offensiv ökade 3,8 procent i augusti - köp i Autoliv, SKF och Sampo

Nyhet

Lannebo Mixfond Offensiv ökade 3,8 procent i augusti - köp i Autoliv, SKF och Sampo

Fonden Lannebo Mixfond Offensiv steg 3,8 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,0 procent och är därmed sämre än index som har ökat 3,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

Enligt förvaltarna avslutades rapportsäsongen för andra kvartalet med att bolagen i sin helhet slog de lågt ställda förväntningarna. Bland portföljens innehav redovisade den norska elleverantören Fjordkraft, samt läkemedelsbolaget Novo Nordisk båda stark vinsttillväxt, uppger förvaltarna. Under augusti ökade fondens aktieandel. "Vid månadens slut uppgick aktieandelen i fonden till 84 procent, vilket var en något högre jämfört med slutet av juli. Vi anser att en snabb konjunkturåterhämtning under resten av året är inprisad i dagens börskurser och vi har en neutral syn på börsen i närtid", skriver förvaltarna. De största köpen gjordes under månaden i Autoliv, SKF och Sampo. Förvaltarna menar att Autoliv besitter en attraktiv värdering och att bolaget kommer gynnas av att den globala bilförsäljningen är på väg att återhämta sig. Samma trend tror förvaltarna kommer gynna SKF. De största försäljningarna gjordes i Castellum, GN Store Nord och Vestas. Enligt förvaltarna riskerar fastighetsbolagen att som helhet se en långsiktig negativ påverkan av pandemin, då behovet av butiks- och kontorsyta kan komma att minska. Innehaven i GN och Vestas skalades ner efter starka kursutvecklingar i respektive bolag, avslutar förvaltarna.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Novo Nordisk, AstraZeneca och Essity med portföljvikterna 5,1, 4,5 respektive 4,4 procent.

Lannebo Mixfond Offensiv, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent3,8
Index MM, förändring i procent2,9
Fond i år, förändring i procent1,0
Index i år, förändring i procent3,6

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev