Morgonkollen 8 mars – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 8 mars – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

8 mars 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,85 procent, FTSE 100-terminen ökar 1,00 procent och DAX 30 terminen stiger 0,72 procent.


New York

De amerikanska börserna svängde upp rejält under andra halvan av fredagssessionen sedan marknadsräntorna fallit tillbaka något. Dagen inleddes med börsnedgång i spåren av starkare än väntad arbetsmarknadsstatistik som fick räntorna att fortsätta att stiga. Vid stängningen hade 10-årsräntan dock fallit tillbaka till oförändrad nivå för dagen.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 1,95 procent till 3 841,94. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -1,02 procent som lägst och 2,21 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 1,55 procent till 12 920,15. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,57 procent som lägst och 1,71 procent som högst.

Sektormässigt hade energi den bästa utvecklingen, plus 3,87 procent, medan sällanköp noterades för den svagaste utvecklingen, plus 0,72 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen var oförändrad på 1,55 procent.
Under morgonen noteras räntan till 1,59 procent.

Brentoljan steg 3,93 procent till 69,36 dollar och WTI-oljan ökade 3,64 procent till 65,45 dollar. Brent står i dag i 70,69 dollar, medan WTI-noteringen är 66,56 dollar.

Guldpriset föll 0,13 procent till 1 698,50 dollar. I dag står guldet i 1 700,80 dollar.

Dollarn stärktes till 1,1913 mot euron, från 1,1970 dagen innan. Under morgonen står dollarn i 1,1894. En dollar kostar 8,5503 kronor, att jämföra med 8,5319 i fredags.


Asien

De asiatiska börserna har en blandad utveckling på måndagen med en övervikt på minussidan. Marknaden har flera nyheter att smälta såsom fredagens uppställ på New York-börsen, fortsatt uppgång i oljepriset med 2 procent efter uppgifter om attacker på saudiska oljeanläggningar samt godkänt stimulanspaket i amerikanska senaten.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,42 procent till 28 743,25. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,76 procent som lägst och 1,36 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,14 procent till 1 893,58. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,56 procent som lägst och 1,24 procent som högst.


Företagsnytt:

Bettingbolaget Kindred har den 1 till 5 mars återköpt sammanlagt 704 000 egna aktier under det återköpsprogram som initierats. Återköpsprogrammet aviserades den 26 februari och gäller under mars och april. Kindreds innehav av egna aktier är nu cirka 3,67 miljoner aktier.

Byggbolaget Peab har fått i uppdrag att bygga en ny travanläggning vid Fannrem i Orklands kommun i Trøndelag. Beställare är Leangentravets Eiendom och kontraktssumman uppgår till 100 miljoner norska kronor.

Oncopeptides stärker ledningen genom att rekrytera Andrea Passalacqua som ny Europachef och Pamela Bacon som chef för Medical Affairs. Därutöver öppnar bolaget också ett Early Access Program i Europa för att tillgodose behovet av nya behandlingsalternativ för multipelt myelom.

Medicinteknikbolaget Episurf Medical har nu genomfört den första operationen med ett fotledsimplantat i Asien. Operationen med Episealer Talus genomfördes i fredags vid Queen Elizabeth Hospital i Hongkong.


Affärer:

Riskkapitalbolaget Nordic Capital har tecknat ett avtal om att köpa Sortera, en leverantör av miljövänliga återvinnings- och avfallslösningar i Sverige. Nordic Capital kommer att accelerera Sorteras internationella expansion och ytterligare stärka företagets hållbara serviceerbjudande. Sortera har runt 420 anställda och omsatte under 2020 cirka 1,4 miljarder kronor.

Byggbolaget Wästbygg har förvärvat en projektfastighet på 3 600 kvadratmeter på Allégatan i centrala Borås. Det överenskomna fastighetsvärdet är på cirka 95 miljoner kronor.


Sverige:

SEB:s Boprisindikator steg med 4 enheter till 61 i mars, vilket är den högsta nivån på tre år.

Regeringen bör stänga köpcentrum och gallerior i två till tre veckor för att minska smittspridningen, anser Centerpartiets ledare Annie Lööf i SVT-programmet Agenda. Annie Lööf menar att de restriktioner som finns på plats i dagsläget är otillräckliga. Statsepidemiolog Anders Tegnell är av en annan uppfattning. De restriktioner som successivt läggs till de nationella riktlinjerna är rätt väg att gå, säger han i Agenda.


Från omvärlden:

Den amerikanska senaten har med liten marginal godkänt ett stort stödpaket med anledning av coronapandemin. Stödpaketet omfattar 1 900 miljarder dollar som bland annat kommer att delas ut i enskilda stöd på 1 400 dollar till många amerikaner, rapporterar CNBC.

Priset på brentolja steg under måndagen i Asien och handlas över 70 dollar per fat för första gången på över ett år. Prisökningen kommer efter att Saudiarabien sagt att en oljeanläggning i landet attackerats med missiler och drönare under söndagen. Houthirebeller har tagit på sig attacken, rapporterar CNBC.

General Electric är nära att slå ihop sin enhet inom flygleasing med irländska flygleasingföretaget Aercap i en affär värd över 30 miljarder dollar, motsvarande 256 miljarder kronor. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Danska Bavarian Nordic rapporterar lovande prekliniska data för covid-19-vaccinkandidaten ABNCoV2 inför de första kliniska testerna på människor.

Norska Aker Clean Hydrogen har tagit in 3,45 miljarder norska kronor, inklusive övertilldelning, i samband med sin riktade nyemission.

Amerikanska mjukvarujätten Microsofts kunder har drabbats av hackerattacker från Kina. Ett fel i bolagets programvara har öppnat dörren för hackare och tusentals verksamheter, statligt anställda och skolor har drabbats, rapporterar Wall Street Journal och Reuters bland andra.


Makro:

Handelsbalansen i Kina visade ett överskott på 103,25 miljarder dollar under januari-februari, att jämföra med Bloombergs konsensus på 59,0 miljarder.
Exporten ökade 60,6 procent under januari-februari jämfört med motsvarande period i fjol, väntat plus 40 procent.

Kinas import av järnmalm och olja ökade 2,8 respektive 4,1 procent på årsbasis under januari-februari.

Ledande index i Japan ökade mer än väntat i januari till 99,1. Marknaden hade enligt Bloomberg väntat en minskning till 96,8. Föregående månads utfall reviderades till 97,7 från preliminärt 95,3.

Överskottet i japanska bytesbalansen blev mindre än väntat i januari. Överskottet uppgick till 646,8 miljarder yen, att jämföra med i december då överskottet var 1 166 miljarder yen. Analytikerkåren väntade ett överskott på 1 253,4 miljarder yen.

Irlands inköpschefsindex för byggsektorn ökade till 27,0 i februari, från 21,2 i januari.

Industriproduktionen i Danmark ökade med 2,0 procent i månadstakt i januari. I december var takten 2,2 procent.

Industriproduktionen i Tyskland sjönk mer än väntat med 2,5 procent i månadstakt i januari, att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en minskning på 0,4 procent.

Norges industriproduktion ökade 5,9 procent i årstakt i januari. I december var ökningen 2,7 procent.

De tyska industriföretagens förväntningar på produktionen för de kommande månaderna har stärkts ytterligare i februari, för tredje månaden i rad. Det visar en undersökning från Ifo. Index har stigit till 20,7 i februari, från 9,4 i januari.


Aktierekommendationer:

Morningstar sänker Assa Abloy till sälj (behåll), upprepar riktkurs 200 kronor

Barclays höjer Coloplast till jämvikt (undervikt), riktkurs 890 danska kronor
Pivotal Research höjer VF Corp till köp (behåll), riktkurs 94 dollar (86)
Morningstar höjer Ubisoft till köp (behåll), upprepar riktkurs 81 euro
HSBC höjer Vestas till behåll (minska), riktkurs 1 070 danska kronor
SEB höjer Schouw & Co. till köp (behåll), riktkurs 710 danska kronor (625)
Renaissance Capital höjer DNO till köp (behåll), riktkurs 10,50 norska kronor (8)
OP Corporate Bank höjer Nokia till öka (minska)

Trelleborg får en köprekommendation av Dagens industri

Börsveckan rekommenderar köp av Dedicare, Malmbergs, Elos Medtech och Kopparbergs i den senaste utgåvan. Tidningen ger rådet avvakta för Poolia, SJR, VNV Global och Climeon samt lämnar säljråd för Inzile.

Affärsvärlden ser köpläge i Paradox för den långsiktige efter kursnedgången. Sweco får neutral råd.


Håll ögonen på i dag:

BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Chemotech

Utländska rapporter
Före börsöppning: Pearson

Stämmor
Fortnox (extra), Zaplox (extra)

Corporate Actions
Spintso byte av bolagsnamn till Medclair Invest
Vindico byte av bolagsnamn till Sustainion

Övriga händelser
08:45 ICA månadsförsäljning

MAKRO
09:00 Spanien industriproduktion
10:30 EMU Sentix investerarförtroende
11:00 Grekland BNP kvartal
12:00 Sverige AF veckostatistik
13:00 Mexiko konsumentförtroende
16:00 USA grossistförsäljning




Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt