Morgonkollen 9 mars – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 9 mars – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

9 mars 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen oregelbundet.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,24 procent, FTSE 100-terminen backar 0,36 procent och DAX 30 terminen sjunker 0,21 procent.


New York

De amerikanska börserna tappade fart under eftermiddagen med fortsatt svaghet inom teknologisektorn. Andra sektorer såsom finans, verkstad och material noterade uppgångar och de byggde därmed på den senaste tidens trend. Dagen inleddes positivt på beskedet att det stora stimulanspaketet röstats igenom i senaten. Marknadsräntorna steg några punkter under dagen.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 0,54 procent till 3 821,35. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,59 procent som lägst och 1,02 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 2,41 procent till 12 609,16. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,48 procent som lägst och 0,63 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, plus 1,39 procent, medan IT noterades för den svagaste utvecklingen, minus 2,46 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 4 punkter till 1,59 procent.
Under morgonen noteras räntan till 1,57 procent.

Brentoljan backade 1,61 procent till 68,24 dollar och WTI-oljan sjönk 1,42 procent till 64,52 dollar. Brent står i dag i 68,51 dollar, medan WTI-noteringen är 64,69 dollar.

Guldpriset föll 1,21 procent till 1 678,00 dollar. I dag står guldet i 1 686,50 dollar.

Dollarn stärktes till 1,1847 mot euron, från 1,1913 dagen innan. Under morgonen står dollarn i 1,1861. En dollar kostar 8,5664 kronor, att jämföra med 8,5839 igår.


Asien

Börserna i Asien-regionen visar en blandad utveckling på tisdagen med en del press inom teknologisektorn på den sydkoreanska börsen. Fastlandsbörserna i Kina rör sig nedåt.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,99 procent till 29 027,94. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,47 procent som lägst och 1,08 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 1,27 procent till 1 917,68. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,01 procent som lägst och 1,30 procent som högst.


Företagsnytt:

Kinnevik skriver upp värdet på sin andel i betalplattformen Cedar med över 1,5 miljarder kronor, motsvarande 5,5 kronor per Kinnevik-aktie. Kinnevik har sedan tidigare sin andel i Cedar värderad till 572 miljoner kronor.

Cancerimmunterapibolaget Rhovacs kliniska fas 2b-studie, "Bravac", i prostatacancer försenas ytterligare. Detta på grund av att patienter i studien tar vaccin mot covid-19.

Sko- och accessoarbolaget Rizzo Group meddelar att de inför inköpsstopp för varor och tjänster för att klara sig igenom våren. Dessutom är bolaget i dialog med banken om en så kallad waiver efter att ha brutit mot de finansiella åtagandena i bankavtalet.

Ljudboksspecialisten Storytel slår samman det arabiska ljudboksföretaget Kitab Sawti med den regionala Storytel-appen.

Etanolbolaget Taurus Energy och Indian Oil har inlett ett samarbetsprojekt inom pentosjäsning för produktion av andra generationens etanol för bruk i biobränsle.

Den svenska lastbilsutmanaren Einride tar in 75 miljoner dollar i en ny finansieringsrunda samtidigt som bolaget utvärderar en möjlig börsdebut genom en sammanslagning med ett uppköpsbolag, så kallat spac-bolag. Det rapporterar Techcrunch och hänvisar till insatta källor.

Brittiska speloperatören Entain har fått alla nödvändiga godkännanden för budet på Enlabs.

Byggbolaget NCC har nu avslutat försäljningen av fastighetsutvecklingsprojektet Valle View i Oslo, något som beräknas att ge en positiv kassaflödeseffekt i första kvartalet.


Från omvärlden:

En tredjedel av Storbritanniens befolkning har vaccinerats mot covid-19, säger Boris Johnson vid en nyhetskonferens på måndagen. Det rapporterar Bloomberg News.

Finska Wärtsilä ska leverera ett energilagringssystem till Therma Marine, ett dotterbolag till ett av de största kraftbolagen på Filippinerna. Leveransen, som innefattar bland annat 10 Gridsolv Max-system från Wärtsilä, ska utföras under ett EPC-kontrakt. Ordern kom i september. De finansiella detaljerna är hemliga.

Allied Universal sänker nu sin acceptansgrad i budet på säkerhetskoncernen G4S till 50 procent, från tidigare 75 procent. Vidare uppger budgivaren att man fått i princip samtliga nödvändiga myndighetsgodkännande för affären. Budet, som rekommenderas av G4S styrelse, lades den 8 december.

Den globala försäljningen av halvledare (chip) steg med 13,2 procent till 40 miljarder dollar under januari, jämfört med året innan. Det uppger branschorganisationen SIA (Semiconductor Industry Association). Januarisiffran motsvarar en ökning på 1 procent jämfört med föregående månad.

Schweiziska läkemedelsjätten Novartis har fått negativa studieresultat i en sen studie inom lungcancer.

E-handelsjätten Amazon har blivit en minoritetsägare i ATSG som erbjuder frakt via flyg. Det framgår av inskickade dokument, rapporterar CNBC.

Amerikanska klädkedjan Gap ser över strategiska alternativ för sin kinesiska enhet däribland en möjlig försäljning. Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till källor.

Norwegian Finans avvisar budet från Nordax Bank om 95 norska kronor med en budpremie på 16,5 procent.

Danska smyckeskedjan Pandora minskade antalet stängda butiker under februari med fem procent till totalt 25 procent av beståndet. Det framgår av en verksamhetsuppdatering.


Makro:

Orderingången av maskinverktyg i Japan ökade med 36,7 procent i årstakt i februari. I januari var ökningen 9,7 procent.

Japans bruttonationalprodukt, BNP, reviderades ned till 11,7 procent i årstakt i fjärde kvartalet, från 12,7. Marknaden hade, enligt Bloomberg, räknat med 12,6 procent.

Hushållskonsumtionen i Japan sjönk mer än väntat med 6,1 procent i årstakt i januari, att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en minskning på 2,1 procent.

Australiens företagsförtroende förbättrades i februari till 16, från 12 i januari.

Överskottet i Tysklands handelsbalans uppgick till 14,3 miljarder euro i januari. Marknaden räknade enligt Bloomberg med ett överskott på 14,5 miljarder euro.
Exporten ökade 1,4 procent på månadsbasis, att jämföra med väntade -1,8 procent.

Norges bruttonationalprodukt, BNP, sjönk med 0,3 procent i månadstakt i januari. I december var BNP upp 1,4 procent.


Aktierekommendationer:

UBS höjer H&M till köp (neutral)
Morningstar sänker SEB till sälj (behåll), upprepar riktkurs 93 kronor

Morningstar sänker Banco Santander till behåll (köp), upprepar riktkurs 3,45 euro
Morningstar höjer Adobe Systems till köp (behåll), upprepar riktkurs 500 dollar
Morningstar höjer Nvidia till behåll (sälj), upprepar riktkurs 400 dollar
Morningstar sänker Allianz till behåll (köp), upprepar riktkurs 230 euro
Morningstar sänker Volkswagen till behåll (köp), upprepar riktkurs 247 euro
HSBC höjer Ørsted till köp (behåll), riktkurs 1 140 danska kronor
Citigroup inleder bevakning på Home Depot med köp och riktkurs 288 dollar
Société Générale sänker Pearson till behåll (köp), riktkurs 8,65 brittiska pund (6,5)


Håll ögonen på i dag:

BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Rabbalshede Kraft, Solnaberg

Utländska rapporter
Före börsöppning: Barnes & Noble, Continental, Thor Industries

Stämmor
Scandinavian Enviro (extra), 09:00 Lifeassays (extra), 11:00 Aegirbio (extra)

Handlas exklusive utdelning
K2A för preferensaktien (utd 5,00 kr)

Corporate Actions
Industrial Solar byte av bolagsnamn till Clean Industry Solutions
Three Gates byte av bolagsnamn till Jumpgate
Ytrade Group premiärdag som noterat bolag på First North

MAKRO
09:30 Sverige hushållens konsumtion
09:30 Sverige industriorder
09:30 Sverige industriproduktion
10:00 Italien industriproduktion
10:00 Sverige aktivitetsindikator
10:30 Sydafrika BNP kvartal
11:00 EMU BNP kvartal reviderad
12:00 Irland industriproduktion
12:00 USA NFIB konfidensindex småföretag
13:00 Mexiko KPI
14:55 USA Redbook
22:30 USA API veckovis oljelager


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.