Nextcell Pharmas studie Protrans 2 visar signifikant effekt vid behandling av diabetes
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nextcell Pharmas studie Protrans 2 visar signifikant effekt vid behandling av diabetes

Stamcellsbolaget Nextcell Pharma meddelar att den kliniska diabetesstudien Protrans-2 har påvisat signifikant effekt. De patienter som behandlades med en dos av Protrans hade bevarat en statistisk signifikant högre insulinproduktion efter en tolv månadersperiod jämfört med de patienter som behandlades med placebo (p-värde <0,05). Det framgår av ett pressmeddelande.

Totalt inkluderades 15 patienter i Protrans-2-studien. De randomiserades för att få antingen Protrans (tio personer), Nextcells egenutvecklade stamcellsterapi, eller placebo (fem personer). Behandlingen var dubbelblindad vilket säkerställde att varken patienter eller läkare visste om de hade fått aktiv behandling eller placebo under den tolv månader långa uppföljningsperioden. Efter att prövningsenheten Karolinska Trial Alliance sammanställt och monitorerat all data, bröts koden och resultaten har därefter granskats av Enheten för medicinsk statistik vid Karolinska Institutet.

För att utvärdera om ProTrans kan förbättra beta-cellfsunktionen (kapacitet till kroppsegen insulinproduktion) hos vuxna patienter med typ 1-diabetes, diagnostiserade under de senaste två åren, mättes C-peptid under två timmar efter ett MMTT (blandat måltidstoleranstest).

C-peptidnivåerna hos de patienter som fick placebo minskade med 47 procent, medan motsvarande nivåer för de patienter som behandlades med Protrans minskade med 10 procent.

- Allogen cellterapi har återigen visat effekt vid typ 1-diabetes. Den här gången i en randomiserad, placebokontrollerad studie, säger huvudforskaren professor Per-Ola Carlsson, Uppsala universitet och Uppsala universitetssjukhus.

- Spännande resultat. 2 av 9 patienter som behandlades med Protrans hade ökat sin insulinproduktion efter ett år och totalt hade 4 av 9 en minskning med 5 procent eller mindre vilket kan jämföras med 0 av 5 patienter som fick placebo, säger Mathias Svahn, vd i Nextcell Pharma.

Henrik Öhlin
[email protected], 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NextCell Pharma

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien NextCell Pharma

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt