Nickel Mountain Resources behöver genomföra Natura 2000-prövning för bearbetningskoncession
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nickel Mountain Resources behöver genomföra Natura 2000-prövning för bearbetningskoncession

Prospekteringsbolaget Nickel Mountain Resources dotterbolag Vilhelmina Mineral har ansökt om
bearbetningskoncession inom undersökningstillstånden Levi K nr 1 och Stekenjokk K nr 1 i Vilhelmina kommun. Länsstyrelsen i Jämtland har tidigare tillstyrkt att bearbetningskoncession meddelas för Levi K nr 1 som delvis är belägen i Jämtland.

Länsstyrelsen i Västerbotten har nu, efter omfattande kompletteringar från Vilhelmina Minerals sida, meddelat att en prövning enligt Natura 2000 behövs för bägge de ansökta bearbetningskoncessionerna innan en slutlig bedömning kan ske. Det framgår av ett pressmeddelande.

Vilhelmina Mineral avser därför inkomma med en särskild MKB, miljökonsekvensbeskrivning med avseende på de frågor som är relaterade till Natura 2000. Vilhelmina Mineral har förutsatt en prövning enligt Natura 2000 under tillståndsprocessen men bedömt att detta sannolikt skulle ske under miljötillståndsprövningen. Nu kommer denna prövning ske redan i samband med ansökan om bearbetningskoncession.

Bergsstaten, som är ansvarig myndighet och handlägger ansökan om bearbetningskoncession, har tidigare begärt att Vilhelmina Mineral skulle komplettera ansökan om bearbetningskoncession med uppgifter om verksamhetsperiod för den planerade verksamheten, uppgifter om transporter och dess effekter på rennäring som bedrivs i området, samt uppgifter om Natura 2000-området Vardo-, Laster- och Fjällfjällen.

Vilhelmina Mineral har med avsikten att minimera påverkan på rennäringen arbetat fram ett förslag till brytning som innebär underjordsbrytning under vinterperioden november/december till april/maj. Dessutom avser Vilhelmina Mineral att utföra grovkrossning under jord inom undersökningsområdena med efterföljande transport av malm till Joma i Norge för anrikning och framställning av ett koppar- och zinkkoncentrat samt deponering av restprodukter.

Efter inlämnade kompletteringar meddelade Länsstyrelsen i Västerbotten till Bergsstaten att ett samråd gällande Natura 2000 måste genomföras. Därför genomfördes under våren ett undersökningssamråd mellan Länsstyrelsen i Västerbotten och Vilhelmina Mineral, varefter en samrådsrapport inlämnades.

Länsstyrelsen i Västerbotten har nu beslutat att det behövs en Natura 2000-prövning för båda koncessionsområdena innan slutgiltigt ställningstagande gällande ansökta bearbetningskoncessioner kan ske.

Vidare har Länsstyrelsen i Västerbotten gjort bedömningen att den samrådsrapport som skickades in efter undersökningsområdet håller omfattning och kvalitet som ett avgränsningssamråd.

Henrik Öhlin
[email protected], 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Bluelake Mineral

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bluelake Mineral

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt