Nickel Mountain Resources behöver genomföra Natura 2000-prövning för bearbetningskoncession

Nyhet

Nickel Mountain Resources behöver genomföra Natura 2000-prövning för bearbetningskoncession

Prospekteringsbolaget Nickel Mountain Resources dotterbolag Vilhelmina Mineral har ansökt om
bearbetningskoncession inom undersökningstillstånden Levi K nr 1 och Stekenjokk K nr 1 i Vilhelmina kommun. Länsstyrelsen i Jämtland har tidigare tillstyrkt att bearbetningskoncession meddelas för Levi K nr 1 som delvis är belägen i Jämtland.

Länsstyrelsen i Västerbotten har nu, efter omfattande kompletteringar från Vilhelmina Minerals sida, meddelat att en prövning enligt Natura 2000 behövs för bägge de ansökta bearbetningskoncessionerna innan en slutlig bedömning kan ske. Det framgår av ett pressmeddelande.

Vilhelmina Mineral avser därför inkomma med en särskild MKB, miljökonsekvensbeskrivning med avseende på de frågor som är relaterade till Natura 2000. Vilhelmina Mineral har förutsatt en prövning enligt Natura 2000 under tillståndsprocessen men bedömt att detta sannolikt skulle ske under miljötillståndsprövningen. Nu kommer denna prövning ske redan i samband med ansökan om bearbetningskoncession.

Bergsstaten, som är ansvarig myndighet och handlägger ansökan om bearbetningskoncession, har tidigare begärt att Vilhelmina Mineral skulle komplettera ansökan om bearbetningskoncession med uppgifter om verksamhetsperiod för den planerade verksamheten, uppgifter om transporter och dess effekter på rennäring som bedrivs i området, samt uppgifter om Natura 2000-området Vardo-, Laster- och Fjällfjällen.

Vilhelmina Mineral har med avsikten att minimera påverkan på rennäringen arbetat fram ett förslag till brytning som innebär underjordsbrytning under vinterperioden november/december till april/maj. Dessutom avser Vilhelmina Mineral att utföra grovkrossning under jord inom undersökningsområdena med efterföljande transport av malm till Joma i Norge för anrikning och framställning av ett koppar- och zinkkoncentrat samt deponering av restprodukter.

Efter inlämnade kompletteringar meddelade Länsstyrelsen i Västerbotten till Bergsstaten att ett samråd gällande Natura 2000 måste genomföras. Därför genomfördes under våren ett undersökningssamråd mellan Länsstyrelsen i Västerbotten och Vilhelmina Mineral, varefter en samrådsrapport inlämnades.

Länsstyrelsen i Västerbotten har nu beslutat att det behövs en Natura 2000-prövning för båda koncessionsområdena innan slutgiltigt ställningstagande gällande ansökta bearbetningskoncessioner kan ske.

Vidare har Länsstyrelsen i Västerbotten gjort bedömningen att den samrådsrapport som skickades in efter undersökningsområdet håller omfattning och kvalitet som ett avgränsningssamråd.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyheter om Bluelake Mineral

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Om aktien Bluelake Mineral

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev