Paradox omsättning och nettoresultat lägre än väntat (uppdatering)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Paradox omsättning och nettoresultat lägre än väntat (uppdatering)

(tillägg i hela texten)

Gamingbolaget Paradox redovisar en omsättning som var lägre än väntat under tredje kvartalet. Nettoresultatet steg men kom in lägre än förväntningar på marknaden. Bolaget tog en nedskrivning på 28 miljoner kronor.

Omsättningen steg 75,1 procent till 494,8 miljoner kronor (282,6). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 517.

Intäkterna för kvartalet är framförallt hänförliga till Cities: Skylines, Crusader Kings III, Europa Universalis IV, Hearts of Iron IV och Stellaris.

Rörelseresultatet blev 187,7 miljoner kronor (93,1). Rörelsemarginalen var 37,9 procent (32,9).

Periodens nedskrivningar uppgår till 28,4 miljoner kronor (8,1), och avser ett ännu inte utannonserat spel utvecklat av tredje part där utvecklingen har avslutats.

"En viktig uppgift i vår verksamhet är att avgöra när vi ska fortsätta att utveckla ett spel för att tillvarata den långsiktiga potentialen vi ser i franchisen, och när det är bättre att lägga ned utveckling och istället allokera om resurserna till projekt som förväntas ge bättre avkastning", säger vd Ebba Ljungerud i rapporten med anledning av nedskrivningen.

Resultatet före skatt var 187,0 miljoner kronor (92,9).

Resultatet efter skatt blev 148,5 miljoner kronor (74), analytikerkonsensus 173.

Resultat per aktie hamnade på 1,40 kronor (0,70).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 213,0 miljoner kronor (73,4).

Likvida medel uppgick till 600,0 miljoner kronor (434,6).

"Årets tredje kvartal har för oss till stor del handlat om lanseringen av Crusader Kings III. Crusader Kings III är den tredje utgåvan av vår framgångsrika Grand Strategy-franchise med sin bas i en spelarstyrd tidsresa. När recensionsembargot släppte strax före lansering fick spelet 91/100 i ”Metacritic Score”, vilket är ett sammanfattningsbetyg av bransch- och spelmedias recensioner. Det är vårt högsta betyg någonsin och det är självklart oerhört positivt, men det som gör mig allra gladast är att spelet tagits emot med en sällan skådad entusiasm av våra spelare - de över 19 000 recensionerna på Steam och de över 1 000 000 sålda spelen talar sitt tydliga språk: Vi har skapat ett riktigt bra spel!", säger Ebba Ljungerud.

Av rapporten framgår också att Paradox använt sig av en mer framåtlutande avskrivningsmodell för Crusader Kings istället för linjär avskrivning.

"Under utvecklingsfasen av våra spel, såväl spel utvecklade av våra egna studios som spel utvecklade av våra externa partnerstudios, kapitaliserar vi utvecklingskostnaderna som sedan skrivs av under 18 månader från och med spelets lansering. För de spel vi lanserat hittills har vi tillämpat en linjär avskrivningsmodell genom vilken lika stora avskrivningar görs var och en av de 18 månaderna. För Crusader Kings III, tillämpar vi istället en degressiv avskrivningsmodell där vi skriver av 1/3 av spelets utvecklingskostnader redan under spelets lanseringsmånad, 1/3 jämnt fördelat under månad 2-6, och 1/3 jämnt fördelat under månad 7-18 efter spelets lansering. ", säger Paradox-chefen.

"Denna mer framåtlutade avskrivningsmodell stämmer bättre överens med hur vi förväntar oss att intäkterna från Crusader Kings III, och liknande spel vi planerar att lansera framöver, kommer vara fördelade. På kort sikt innebär avskrivningsmodellen att resultatet försämras jämfört med en linjär avskrivningsmodell, samtidigt som resultatet blir lika mycket bättre under den senare delen av avskrivningsperioden", säger Ebba Lungerud.

Hon säger också att bolaget i december lanserar ett nytt strategispel - Empire of Sin - som är utvecklat tillsammans med Romero Games.

Paradox, MkrQ3-2020KonsensusFörändring mot konsensusQ3-2019Förändring
Nettoomsättning494,8517-4,3%282,675,1%
Rörelseresultat187,793,1101,6%
Rörelsemarginal37,9%32,9%
Resultat före skatt187,092,9101,3%
Nettoresultat148,5173-14,2%74100,7%
Resultat per aktie, kronor1,400,70100,0%
Kassaflöde från löpande verksamhet213,073,4190,2%
Konsensusdata från Factset

Lars Johansson
[email protected]
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Paradox Interactive

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Paradox Interactive

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.