Pareto Global ökade 3,4 procent i augusti - ser återhämtning i Compass

Nyhet

Pareto Global ökade 3,4 procent i augusti - ser återhämtning i Compass

Fonden Pareto Global B steg 3,4 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 8,3 procent och är därmed sämre än index som har minskat 3 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvariga förvaltare Andreas Sørbye, Johnar Håland och Ole Jørgen Grøneng Nilsen.

Positiva bidragsgivare för månaden var Microsoft, Prudential, Compass och ÅF Pöyry.

Enligt förvaltarna drabbades Compass hårt av Coronakrisen.

"Verksamheten har en hög grad av återkommande intäkter – vanligtvis fortsätter 95 procent av kundrelationerna varje år. Under COVID-19-pandemin har företaget dock sett volymerna sjunka dramatiskt. Hälften av verksamheten har stängts på grund av COVID-19-åtgärder, särskilt relaterade till sportevenemang, universitet och allmän affärsverksamhet. Detta har resulterat i att Compass, ett kvalitetsföretag, har halverats i marknadsvärde."

Dock tror förvaltarna att ett återöppnande av samhället kommer gynna Compass positivt, och att det då är viktigt att redan vara inne i företaget när återvändningen kommer.

Negativa bidragsgivare för månaden var Centene och LabCorp.

Vidare skriver förvaltarna att Centene skadades på grund av det hälsopolitiska läget kring kommande presidentval i USA.

"Centene, ett ledande amerikanskt sjukförsäkringsbolag som specialiserat sig på folkhälsoprogram, hade en svag månad som dominerades av hälsopolitisk osäkerhet inför det kommande presidentvalet. På den positiva sidan noterar vi att båda kandidaterna är för att använda privata aktörer inom sjukförsäkring, och vi ser fortfarande en betydande tillväxtpotential i ökad användning av privata aktörer i folkhälsoprogram".

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Mircrosoft, Prudential Plc, ÅF och SAP SE.

Pareto Global B, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent3,4
Index MM, förändring i procent5,2
Fond i år, förändring i procent-8,3
Index i år, förändring i procent-3

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev