Saxlund träffar finansieringsavtal med Gabrielsson Invest och Trention
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Saxlund träffar finansieringsavtal med Gabrielsson Invest och Trention

Saxlund Group har träffat ett finansieringsavtal med sin största ägare Gabrielsson Invest och med Trention om att genomföra en kapitalisering för att säkerställa den kraftiga tillväxten som förväntas. Finansieringslösningen är på 105 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Kapitaliseringen kommer att ske i två steg:

1) En fullt garanterad företrädesemission på 85 miljoner kronor där huvudgaranterna kommer att vara Trention och Gabrielsson Invest. Emissionen sker i form av units där varje unit består av en ny aktie och en teckningsoption. För teckning av fyra units erfordras fem befintliga aktier. Emissionskursen är 0,32 kronor per unit. Teckningsoptionerna kan utnyttjas för nyteckning av aktier till och med den 31 december 2022. Lösenkurs vid nyteckning är 1 krona.

Trentions andel av garantin kommer att uppgå till maximalt 27 miljoner kronor.

2) Ett kredit- och garantiavtal på 20 miljoner kronor.

"Bakgrunden till avtalet är att Saxlund har lidit av sin svaga finansiella ställning som orsakats av dels marknadsomställningen dels omstruktureringen som bolaget har genomfört de senaste 18 månaderna. Omstruktureringen har varit framgångsrik vilket bland annat lett till att orderingången har utvecklats positivt på samtliga marknader (trots Cov-19) och på kärnprodukterna. Även effektiviteten har förbättrats med ett bättre rörelseresultat från kvartal till kvartal. Den nya finansieringen säkerställer en stark kontinuerlig utveckling i en marknad där tillväxten förväntas vara tvåsiffrig procentuellt. Den nya finansieringen kommer också framgent att resultera i ett räntenetto som i det närmaste kommer att vara noll", skriver bolaget.

Styrelsen i Saxlund har beslutat att kalla aktieägarna till en extra bolagsstämma för att besluta om nyemissionen.

"Jag är mycket glad över detta finansieringsavtal som säkerställer den fortsatta utvecklingen i bolaget. Det i kombination med att vi sänkt kostnaderna med 34 miljoner kronor i årstakt gör att vi har ett utomordentligt läge framöver", säger vd Stefan Wallerman i en kommentar.

Han fortsätter:

"Det finns en stor potential för bolaget att kraftigt öka intäkterna i paritet med marknadstillväxten. Flera mycket positiva indikatorer, bland annat lagen om återvinning av fosfor och krav på grön energitillverkning kommer att gynna marknaderna där vi finns. EUs omställningsstöd på 750 miljarder euro och Sveriges fokus på grön omställning kommer att öka investeringstakten markant".

Lars Johansson
[email protected]
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Saxlund

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Saxlund

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.