Urstark månad för Salesforce och Apple - Lannebo Teknik ökade 10,3 procent i augusti
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Urstark månad för Salesforce och Apple - Lannebo Teknik ökade 10,3 procent i augusti

Fonden Lannebo Teknik steg 10,3 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 7,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 27,6 procent och är därmed bättre än index som har ökat 18,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Johan Nilke & Helen Broman.

Fondens främsta positiva bidragsgivare blev under augusti Apple, som steg med 20 procent. Enligt förvaltarna visade bolagets senaste kvartalsrapport tecken på att man gynnats av ökat hemarbete, då detta drivit efterfrågan på bland annat datorer och läsplattor.

Efter den snabba kursökningen i Apple uppger förvaltarna att man minskat sitt innehav i bolaget. Dock är innehavet fortsatt ett av fondens största och man ser alltjämt positivt på bolagets position och framtid. Man nämner inte minst utrullningen av 5G, som förvaltarna menar kommer gynna Apple.

I augusti stod även innehavet i Salesforce för en mycket stark kursutveckling. I bolagets kvartalsrapport redovisade man en intäktstillväxt på nästan 30 procent och aktien steg på rapportdagen med 25 procent.

"Den höga tillväxttakten är ett kvitto på den digitala transformationens acceleration bland företag. Samtidigt höjde Salesforce helårsprognosen, efter att sänkt den i samband med förra kvartalsrapporten", skriver förvaltarna.

Efter rapporten valde fonden att avyttra en del av innehavet.

Fondens sämsta innehav blev under augusti Cisco, vars rapport gjorde marknaden besviken. Aktien föll med tolv procent, men trots stora svagheter i bland annat orderingången menar förvaltarna at det fanns vissa positiva områden. Exempelvis växte affärsområdet digital säkerhet med tio procent.

Under månaden ökade fonden sitt innehav i Palo Alto Networks. Förvaltarna tror att bolaget är en långsiktig vinnare i digital säkerhet och att man på sikt kommer visa en god tillväxt och lönsamhet.

Fondens största innehav var vid måndsskiftet Microsoft, Alphabet och Apple med portföljvikterna 8,3, 6,7 respektive 6,6 procent.

Lannebo Teknik, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent10,3
Index MM, förändring i procent7,1
Fond i år, förändring i procent27,6
Index i år, förändring i procent18,4

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt