'Vi vill bygga ett globalt bolag' - Ytrades vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

'Vi vill bygga ett globalt bolag' - Ytrades vd

Vi vill bygga ett globalt bolag

Noteringsaktuella Ytrade Group ska bli ett globalt bolag och är öppna för strategiska förvärv. Det säger vd David Knape i en intervju med anledning av börsnoteringen.

"Med anledning av den tillväxt vi ser så kommer vi att kapitalisera på skalbarheten i den digitala affärsmodellen och expandera internationellt. Expansion är alltid på bekostnad av kortsiktig lönsamhet och det är en avvägning vi kommer att göra där vi idag premierar tillväxt", säger bolagschefen.

"Vår ambition är att kunna ställa om till lönsamhet under senare delen av 2023, även om det inte är en garanti för att det kommer att vara fallet. Det beror på den expansionstakt vi har för avsikt att hålla."

Ytrade, kort för Yaytrade, bedriver försäljning och köp av premium second-hand kläder och accessoarer genom en digital marknadsplattform som står inför en internationell expansion. På plattformen kombineras erbjudanden från privatpersoner, influencers och partnerföretags utgående lager.

Bolaget verkar dels inom det snabbväxande e-handelssegmentet, men även inom premium second-hand varor.

Enligt prospektet uppskattas marknaden för second-hand kläder växa nästan dubbelt så snabbt som marknaden för fast-fashion och nå 64 miljarder dollar år 2024. Efterfrågan för second-hand produkter bedöms vara rekordstor för tillfället, givet att allt fler konsumenter vill agera hållbart.

Verksamheten har ur ekonomisk synvinkel utvecklats väl under coronapandemin, sett till försäljningen.

"Vi har under 2020 ökat vår omsättning med över 1 000 procent och ser en fortsatt stark tillväxt. Hållbarhet och second-hand är här för att stanna och i sämre tider tenderar människor att vilja skapa nya intäkter, konsumera billigare och generellt framgent leva ännu mer cirkulärt", säger Knape som varit vd sedan 2017 och styrelseledamot sedan 2015.

En positiv effekt har även noterats på Yaytrades B2C-försäljning av premiumvarumärkens utgående lager och provkläder. Filippa K är ett exempel på ett partnerföretag som sålt sitt utgående lager exklusivt genom Yaytrade.

Bolaget siktar på en notering på Nasdaqs tillväxtlista First North och gör i anslutning till detta en nyemission på cirka 35 miljoner kronor. Anmälningsperioden har inletts och pågår fram till den 23 februari.

Emissionslikviden ska bland annat gå till att utöka marknadsföringsinsatserna, bedriva plattformsutveckling och accelerera expansionen, där Finland står närmast på agendan.

Konkurrensen på marknaden beskrivs samtidigt som betydlig. Exempel på konkurrenter med liknande affärsinriktningar inkluderar aktörer som Sellpy, Vestiaire Collective och Swap.com.

"Först och främst så är vi positiva till bolag som Sellpy då vi driver en gemensamt viktig fråga kring hållbarhet och återbruk. Ur ett konkurrensperspektiv så kan användare på Yaytrade skapa egna annonser eller använda vår pick-up service. Det sistnämnda är direktkonkurrerande med exempelvis Sellpy men Yaytrade har ett starkt fokus och profilering mot premiumsegmentet", påpekar vd:n.

Han tillägger att man arbetar med en stor skara av influencers för att bistå dem i försäljningen av deras second-hand produkter. Vidare jobbar man aktivt med det ovannämnda företagsbenet.

Yaytrade samarbetar också med influencers i marknadsföringen av plattformen, däribland Jon Olsson, Janni Olsson Delér och Frida Hansdotter. Modellen ses som ett kostnadseffektivt sätt att nå den tilltänkta yngre användarbasen.

"Här har vi spännande planer för framtiden och hur vi ska kunna addera gynnsamma partnerskap med den stora skaran av influencers vi idag har knutna till vår marknadsplattform. Vi är ute efter ett win-win förfarande på flera plan", avslutar Knape.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Refine Group

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Refine Group

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt