Volvo Cars ska satsa på e-handel av bilar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Volvo Cars ska satsa på e-handel av bilar

Volvo

Biltillverkaren Volvo Cars har under morgonen meddelat att man senast 2030 ska sälja enbart elbilar och det endast via e-handel. Beskedet kan få stora effekter för återförsäljaren Bilia som säljer genom traditionella bilhallar. Samtidigt uppger Volvo Cars att man ska arbeta nära sina återförsäljare.

”För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online. Vi är helt fokuserade på att bli en ledare i det snabbt växande segmentet premium-elbilar”, sade vd Håkan Samuelsson.

Beskedet kan få effekt på Bilia som är återförsäljare av Volvo-bilar. I november förra året sade Volvo Cars oväntat upp återförsäljaravtalet med Bilia, men för ungefär en månad sedan uppgav Håkan Samuelsson till Dagens industri att han hoppas kunna komma överens med Bilia.

”Biliakontraktet har vi sagt upp för vi tycker inte så som vi jobbar tillsammans med Bilia i dag är i enlighet med det nya. I och med att de är en så stor aktör i Sverige vill vi prata vidare med Bilia om hur vi ska jobba tillsammans. Och då har vi gjort på det här formella sättet”, uttryckte Samuelsson.

Bilia-aktien tog rejält med stryk på det uppsagda avtalet i november och föll med 25 procent. Enligt årsredovisningen för 2019 stod Volvo för 39 procent av koncernens leveranser av nya personbilar.

Det tycks dock som att Volvo Cars inte helt tänker överge sina återförsäljare.

"Samtidigt som Volvo Cars gör stora investeringar i online-försäljningsplattformar, kommer man att bygga starkare kundrelationer tillsammans med sina återförsäljare. De fortsätter att vara en viktig del av kundupplevelsen och kommer att fortsätta att ansvara för en mängd viktiga tjänster", skrev biltillverkaren under morgonen.

Bolag som samtidigt kan gynnas av Volvo Cars skifte till enbart elbilar är till exempel ABB, Garo och Zaptec som håller på med själva infrastrukturen kring laddning.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bilia

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt