Blanka aktier | Blankning – allt du behöver veta - Börskollen

9 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Blanka

Blanka aktier – Allt du behöver veta om blankning

Sidans innehåll

När du investerar på aktiemarknaden är målet normalt sett att tjäna pengar på att dina aktier ska stiga i värde. Det finns dock en strategi inom investeringar och trading som gör det möjligt att gå med vinst även när aktiekursen sjunker. Metoden kallas för blankning.

I den här guiden får du reda på vad det innebär att blanka aktier och hur man som investerare kan göra en bra affär på förutsägelsen att en aktie kommer falla i pris. För dig som vill blanka aktier på börsen är det viktigt att först känna till hur processen fungerar och vilka risker som finns.

Du får bland annat veta:

 • Hur du lånar och säljer aktier för att blanka
 • Vad det betyder att ligga kort
 • Hur blankningen går till i praktiken
 • Hur det fungerar att lämna tillbaka lånade aktier
 • Fördelar med att blanka aktier
 • Riskerna med blankning

Vad innebär / hur fungerar det att blanka aktier?

Du kanske har hört talas om begreppen att "ligga kort", "gå kort" eller "short selling"? Dessa begrepp är synonymer för blankning av aktier. Så hur fungerar strategin och vad händer när du blankar? Definitionen av en blankare är någon som säljer något som man inte ägde från början. I det här fallet innebär det att du måste låna aktier från en annan person på marknaden. Syftet är att dra fördel av en aktiekurs där du tror och vill att priset ska falla.

Hur tjänar man pengar på blankning av aktier?

Historiskt sett har aktiemarknadens utveckling gått uppåt. Det händer dock, som bekant, att börsen går ner och att priset på olika aktier sjunker. Genom att du lånar aktier, säljer dessa, och sedan köper tillbaka aktierna till ett lägre pris kan du få en positiv avkastning på investeringen när börsen faller. Tvärtemot det vanliga så ger alltså den nedåtgående aktien dig mer pengar på kontot när du blankar.

Exempel på hur du blankar en aktie

Ett exempel på hur det går att tjäna pengar på att ligga kort: Aktier i ett bolag är i nuläget värda 90 kronor, men du förväntar dig att aktiekursen snart kommer att sjunka. Du tar beslutet att gå kort och lånar aktier från din nätmäklare för att sälja dem på marknaden. Efter ett par dagar ser du att priset gått ner till 70 kronor och stänger din korta position. Genom att köpa tillbaka samma antal aktier till ett billigare pris har du tjänat på blankningen, efter att eventuella kostnader är betalda. Du lyckades förutse att aktiekursen skulle gå ner och kunde därmed tjäna pengar på de lånade aktierna.

Avgifter och ränta för blankning

Precis som när du köper och säljer aktier i din vanliga förvaltning / trading så måste du betala courtage vid blankning. Utöver courtage så kommer banken eller mäklaren också att ta ut en avgift som varierar beroende på vilken aktör du har ditt konto hos. Ifall du har kvar din position i mer än en dag, under natten, så kommer du även att behöva betala en låneränta för aktierna som du lånar.

Risker med att blanka aktier / gå kort

I det exempel som du läste ovan blev det alltså ett positivt utfall, tack vare att aktien sjönk i värde fram till tillfället då blankaren bestämde sig för att återköpa aktierna. Hur aktiekursen kommer att röra sig är dock aldrig hugget i sten. Det finns ju också en risk att värdet istället kommer att stiga och det hela slutar med att du måste betala för blankningen.

De lånade aktierna kanske stiger kontinuerligt, och du går då med förlust. Om du bestämmer dig för att korta aktier är det viktigt att använda riskhantering i form av exempelvis en förutbestämd så kallad "Stop Loss" (ett pris där aktierna automatiskt köps tillbaka).

Det bör också understrykas att riskerna med att blanka är betydligt större än vad det behöver vara att äga aktier på "vanligt vis". Detta då en aktie i princip bara kan gå ned med maximalt 100 procent, medan det på uppsidan inte finns något teoretiskt tak – en aktie kan egentligen stiga hur mycket som helst. En blankningsposition kan därför bli en riktigt sur fallande kniv om den inte följer din plan.

Vad blankning innebär – Steg för steg

Blankning betyder alltså att du säljer ett antal lånade aktier, med intentionen att köpa dem igen vid ett senare tillfälle. Det går även att blanka andra finansiella instrument utöver aktier, till exempel på marknader som kryptovalutor, index, råvaror, och vanliga valutor/FX.

Dessutom kan du blanka via olika typer av derivat som exempelvis CFD-kontrakt eller börshandlade produkter (ETP:er och ETF:er) som innebär att du inte själv äger tillgången. Här fokuserar vi dock på den vanligaste formen av blankning – den som sker med aktier. Läs mer om varje steg nedan:

 1. Först behöver du skicka in de avtal som krävs av din mäklare eller bank. Där finns villkoren listade som gäller för blankaren och utlånaren av aktier.
 2. Du kan även behöva skicka in ett kreditavtal eftersom det finns risk att du hamnar i en negativ position och därmed får en skuld mot banken eller institutet. Då måste du kunna täcka ditt aktielån.
 3. När säkerhetskravet är uppfyllt är det dags att välja den aktie du vill blanka och lägga en säljorder för fler aktier än vad du äger på ditt konto.
 4. Eftersom du lånat aktierna måste du vid något tillfälle lämna tillbaka dem. När du vill stänga blankningen köper du tillbaka aktierna som vid ett vanligt aktieköp.

Om priset på aktierna har sjunkit när du köper tillbaka dem så kan du gå med vinst. Storleken på vinsten, eller förlusten, beror på skillnaden mellan försäljningspriset och återköpspriset, samt på de avgifter som tillkommer.

Mer om blankning och användbara begrepp att känna till

Nedan finner du några användbara begrepp som rör blankning och som kan vara bra att känna till.

Äganderätt vid blankning

Trots att du inte äger aktierna som du säljer så får du äganderätt på dem under blankningen. När du bestämmer dig för att köpa aktierna som du sålt och lämna tillbaka dem så förlorar du den äganderätten. Det är dock viktigt att veta att utlånaren har rätt att kräva tillbaka lånet, trots att äganderätten är överlämnad till dig. Fordringsrätten innebär att utlånaren får återkalla sina aktier när så önskas. Då blir du tvungen att stänga dina positioner genom att köpa tillbaka aktierna till ditt konto, så att du sedan kan ge tillbaka dessa till ägaren.

Blankning i Sverige och världen

Det var först på 1990-talet som blankning blev tillåtet i Sverige. Blankning av aktier används likadant i världen som i Sverige, som en metod att tjäna pengar, för att hedga eller som en trading strategi. Ett av de mest uppmärksammade fallen på 2020-talet var när hedgefonder började blanka spelföretaget Gamestops aktie. Spekulationen var att aktiekursen skulle sjunka. Det ledde till att diskussioner blossade upp på framförallt forumet Reddit, där tusentals privatpersoner bestämde sig för att köpa aktier i Gamestop, vilket kraftigt drev upp priset på aktierna och ledde till en så kallad short squeeze för hedgefonderna som hade blankat aktien.

Short Squeeze

Situationen med Gamestop är ett typexempel på en short squeeze. En short squeeze uppstår när många har blankat en aktie och aktiekursen börjar att stiga kraftigt. Blankarna vill då återköpa aktierna så snabbt som möjligt för att inte gå med förlust. Det köptrycket leder till att priset på aktien ytterligare stiger. Den här snöbollseffekten med stigande kurs uppstår som följd av stor efterfrågan på aktierna, och betyder inte nödvändigtvis att det aktuella bolaget går bra.

Intradagsblankning

Intradagsblankning betyder att du stänger positionen samma dag som du öppnar den. Med intradagsblankning kan du använda ett vanligt investeringssparkonto, ISK, för att blanka. Om du däremot planerar att behålla positionen i mer än en dag behöver du ett särskilt aktiekonto med godkänd kredit. Lagen tillåter inte blankning över natten med ett ISK.

Vad är nakenblankning?

En annan term som du kanske springer på i samband med ämnet är nakenblankning, som kallas “naked short selling” på engelska. Nakenblankning, eller oäkta blankning, innebär att man blankar aktier utan att ha lånat in dem. Man har med andra ord inte täckning för blankningen och de aktier som man ska sälja. Nakenblankning i Sverige är bara tillåtet i intradag, så att man täcker blankningen innan börsen stänger, antingen genom att köpa tillbaka den eller genom ett godkänt aktielån.

Fördelar med att blanka aktier

Utöver den risk som det innebär att blanka så finns också flera fördelar. I takt med att du lär dig mer om aktiemarknaden och blankning, kommer du sannolikt också att kunna utnyttja fördelarna allt mer. Teknikens utveckling gör att det idag är enklare än någonsin att korta via allt mer digitaliserade tjänster hos nätmäklarna och även handel med derivatprodukter som CFD:s eller ETF:er/ETF:er.

Den största och mest självklara fördelen med att gå kort är att du kan gå med vinst även vid marknadsfaser, enskilda aktier eller andra tillgångslag där priset faller. Det är också den huvudsakliga skillnaden från traditionell aktiehandel, där du bara går med vinst när aktiekursen eller marknaden stiger. Att inta en kort position är alltså ett smart sätt att kunna handla fördelaktigt med en aktie eller i en marknad som inte längre stiger i pris.

Blanka aktier – Vilka aktier kan man blanka hos Nordnet och Avanza?

Du kan inte blanka alla aktier på marknaden utan varje bank och mäklare, som exempelvis Nordnet och Avanza, har ett utbud av blankningsbara aktier. Generellt sett går det att blanka om aktien finns i ett större börsnoterat bolag som har hög likviditet, men mindre bolag kan också vara tillgängliga. Både Avanza och Nordnet har listor över vilka aktier som är blankningsbara.

Hos såväl Avanza som Nordnet behöver du ha ett godkänt kreditavtal och förfogandeavtal innan du lånar en aktie. Avtalen och mer information hittar du på respektive banks hemsida.

Börskollen rekommenderar

⭐⭐⭐⭐⭐

 • Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad
 • Handla aktier, fonder och derivat
 • Bli kund snabbt, enkelt och gratis
Kom igång idag!

Fler frågor och svar om blankning aktier

Här hittar du några vanliga frågor och svar om att blanka aktier.

Vad innebär det att blanka aktier?

Blankning kallas den strategi som innebär att du vill tjäna pengar på en aktie som faller i värde. Istället för att förutse om aktien kan stiga i pris så inriktar du dig alltså på en position som du tror kommer att sjunka i värde den närmaste tiden. Du intar korta positioner, det vill säga att du säljer en lånad aktie och köper tillbaka aktien för vad som förhoppningsvis är ett lägre pris. Prisskillnaden blir vinsten – eller förlusten – som du gör.

Hur fungerar blankning?

Du blankar genom att låna värdepapper från marknaden hos en bank eller mäklare. För att göra detta behöver du ha ett godkänt ramavtal och kreditavtal. Du får äganderätt på den lånade aktien, säljer den, och vill sedan köpa tillbaka den när värdet har gått ner. På så sätt går du med vinst, tack vare skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset. Skillnaden kan dock istället vara negativ om priset stiger, vilket är en av riskerna med blankning.

Vem blankar aktier?

Både privatsparare, erfarna investerare, storägare och traders blankar aktier. Du behöver kunna uppfylla säkerhetskravet från banken vad gäller att täcka aktielånet. Det brukar ligga på runt 130 procent av värdet på positionen som du blankar.

Vad kostar det att blanka?

Banken eller mäklaren tar ut en administrationsavgift när du tar upp ett aktielån. Den avgiften brukar ligga på runt 200 kronor. Utöver det betalar du ränta om du har kvar din korta position över natten, precis som du gör när du lånar pengar i till exempel ett bolån.

Gå kort eller “short selling” – vad betyder det?

Att gå kort eller “short selling” är andra ord för blankning. Du lånar aktier i syfte att sälja dessa och köpa tillbaka dem billigare senare.

Vilka aktier blankas mest?

Finansinspektionen har ett blankningsregister på sin webbplats. Där publicerar myndigheten information om större korta nettopositioner, som är mer än 0,5 procent av kapitalet. I registret går det att se publika positioner för varje bolag. Listan över de mest kortade bolagen uppdateras regelbundet.

Är blankning bra?

Blankning är för vissa ett kontroversiellt ämne eftersom syftet är att gå med vinst på en tillgång som sjunker i värde. Om det är bra eller dåligt beror på ens personliga åsikt. Som investerare tar du en större risk när du blankar än när du handlar med aktier på vanligt sätt. Detta eftersom en aktie endast kan rasa med 100 procent, men kan stiga oändligt, samt generellt högre tillhörande avgifter.

Kan man blanka aktier på ISK?

Investeringssparkonto, ISK, fungerar för blankning om du stänger positionen samma dag – så kallad intradagsblankning. Du måste däremot ha ett särskilt konto för aktier, med godkänd kredit, hos banken för att kunna blanka aktier över natten.

Vilka risker finns med att blanka aktier?

Precis som med annan investering eller trading medföljer vissa risker. Du riskerar att förlora pengar om aktien går upp i pris, så att du blir tvungen att betala mer för återköpet än du fick från försäljningen. Jämfört med att köpa aktier på traditionellt sätt medför blankning en större risk eftersom priset kan öka obegränsat. Som investerare ska man därför alltid göra en riskbedömning och vara beredd på att gå med förlust om aktien stiger istället för att sjunka.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!