GAV - Hur du räknar ut och använder anskaffningsvärdet - Börskollen

3 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
GAV

GAV aktier - vad det är och vad det säger

Sidans innehåll

GAV är något alla börshandlare bör känna till, men ska akta sig för att stirra sig blind på. Det är nödvändigt för att räkna ut om du gjort vinst eller förlust på en specifik aktie som du handlat flera gånger, men utöver det är det antagligen bäst att kategorisera GAV som något man primärt använder i skattesammanhang.

GAV är en förkortning för genomsnittligt anskaffningsvärde.

Vad är GAV aktier?

GAV är en förkortning för genomsnittligt anskaffningsvärde. Det är alltså inget begrepp för en viss typ av aktier, utan ett sätt räkna ut det pris som du betalat för att äga en specifik finansiell tillgång, till exempel aktier, fonder eller råvaror.

Hur räknar jag ut GAV på mina aktier?

Formeln och uträkningen för GAV är väldigt enkel om du bara har köpt en viss aktie vid en enda tidpunkt. Något klurigare (men inte så mycket) blir det om du handlat aktier vid andra tidpunkter då aktiekursen varit högre eller lägre än första gången. Det går också göra mer eller mindre exakt beroende på om man räknar med courtage eller inte.

Exempel 1

För enkelhetens skull börjar vi med enklaste möjliga scenario. Du har köpt 10 aktier i ett företag för 100 kr per aktie. Inköpspriset blir då 1 000 kr totalt. GAV, det genomsnittliga anskaffningsvärdet, ligger då helt enkelt på 100 kronor.

Exempel 2

Om vi är kvar i samma exempel, kan vi låtsas att du därefter köpt fem aktier  i samma företag, men då låg priset på 120 kr. Då ser det ut såhär:

100 * 10 = 1 000 kronor
120 * 5 = 600 kronor
GAV = 1 600 / 15 = 106,7 kronor

Du delar helt enkelt den totala summan du handlat för med antalet aktier du totalt köp.

Bäst med låg eller hög GAV?

GAV i sig själv är ingen siffra som man bör fokusera alltför mycket på. Allting handlar om huruvida ditt inköpspris är högre eller lägre än nuvarande aktiekurs. Är dagens aktiekurs högre än ditt genomsnittliga inköpspris/GAV - ja, då har du gått med vinst och GAV spelar ingen större roll.

Ovanstående paragraf kan låta självklar, men det är inte ovanligt att man försöker hålla nere GAV för att det "känns bra" att ha ett lågt anskaffningsvärde. I sig är det inget fel, men om det förblindar dig från köp- och säljsignaler kan det vara värt att skaka av sig idén om att GAV ska vara låg.

Tänk dig till exempel att du äger aktier i ett bolag som det just nu går väldigt bra för. Du har köpt aktier vid flera tillfällen och har gjort allt för att köpa när aktiekursen är som lägst. Din GAV är alltså mycket låg. So far so good.

Tänk sedan att aktien ökar markant i värde och allting pekar på att det kommer öka ytterligare. Är det bäst att vara nöjd med det du har? Ja, absolut. Det finns så klart tusentals faktorer som spelar in om man ska köpa eller inte. Men - du ska inte låta bli att köpa bara för att hålla din GAV nere. Om allting tyder på att aktien kommer fortsätta öka i värde så är det absolut värt att överväga köp, trots att det "förstör" din låga GAV.

Poängen är att låg GAV aldrig ska vara målet - målet ska vara att ha en GAV som är lägre än det aktuella priset på aktien. Och det kan i vissa fall innebära att köpa även om aktien är dubbelt så dyr som när du köpte första gången.

Gav och skatter

Det genomsnittliga anskaffningsvärdet är ingen siffra som alltså direkt ska påverka om du ska köpa eller sälja, förutom i jämförelse med GAV och nuvarande aktiekurs.

GAV är istället framför allt en viktig del vid skatteuträkningar. Vid skatteuträkningar behöver man så klart veta hur mycket som totalt köpts och hur mycket som sålts för att kunna göra eventuella avdrag. Glöm dock inte att på investeringssparkonton (ISK) schablonskattar man oavsett vinst eller förlust och behöver alltså inte bry sig om att beräkna någon GAV.

Läs mer: Aktietips & Inspiration

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!