ROIC - Lönsamhetsmått som utgår från investerat kapital - Börskollen

2 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
ROIC

ROIC – Vad betyder ROIC?

Sidans innehåll

Vikten av avkastning är något som alla förstår, oavsett om man är en renodlad börshaj eller totalt obevandrad i finansvärlden. En hög avkastning innebär mer pengar för den som investerat. Så enkelt är det på sin mest grundläggande nivå. Nästa steg när det kommer till avkastning, är att se den i relation till företagets kapital.

Det är med andra ett nyckeltal som mäter ett företags förmåga att tjäna pengar på dess investerade kapital.

Det man då får fram är hur effektivt företaget förvaltar det kapital de har, om det så består av lån, eget kapital eller en kombination. Här går vi igenom det kanske vanligaste lönsamhetsmåttet som utgår från investerat kapital och tittar på ROIC.

Vad betyder ROIC och vad är det?

Förkortningen kommer från engelskan och står för Return On Invested Capital. På svenska används direktöversättningen avkastning på investerat kapital. Det är med andra ett nyckeltal som mäter ett företags förmåga att tjäna pengar på dess investerade kapital.

Vad som definieras som investerat kapital är en vanlig fråga, men med ett mycket enkelt svar som tur är. Investerat kapital är värdet av det kapital som investerats i företaget genom antingen försäljning av aktier eller lån. Både långfristiga skulder och eget kapital räknas alltså in.

ROIC formel och exempel

De siffror som ingår i formeln är vinst, skatt, aktieutdelning och investerat kapital.

Den kortfattade formeln är:

ROIC = Nettovinst / Investerat kapital

Nettovinsten är vinsten efter skatt och minus utdelning. Exempel:

Företag A:

• Vinst efter skatt: 230 000 kr
• Utdelning: 12 000 kr
• Investerat kapital: 20 000

Nettovinst = 230 000 - 12 000 = 218 000
ROIC = 218 000 / 20 000 = 10,9 %
Avkastningen på investerat kapital i Företag A ligger alltså på 10,9 %.

Användningsområde för ROIC

Vilka slutsatser kan man dra från avkastning på investerat kapital? I slutändan visar det hur väl företaget förvaltar sitt investerade kapital. I kapitalintensiva branscher som fastighet- och flygbranschen är det framför allt vanligt och intressant att titta på nyckeltalet.

Men även inom andra branscher kan ROIC vara värdefullt att titta på. Oavsett om avkastningen på investeringar är hög eller låg, kommer aktievärdet nästan garanterat att påverkas.

Vi har sagt det många gånger förut, men vi säger det igen. Nyckeltal bör alltid användas flera åt gången och det är aldrig en god idé att stirra sig blint på ett enda tal. Avkastning på totalt kapital kan framför allt användas tillsammans med P/E för att få en klarare överblick över ett företags lönsamhet, värdering och förväntade svängning i aktiekursen. Att bara titta på aktiekursen eller bara på avkastningen ger inte så mycket, men tillsammans ger det en snabb överblick över både företagets finansiella status och marknadens syn på företaget.

ROIC i jämförelse med andra lönsamhetsmått

ROIC är tillsammans med ROE och ROA ett av de vanligaste nyckeltal som direkt mäter lönsamheten i företag. Skillnaden mellan dem beror på vad man vill se avkastningen i relation mot.

Avkastning på ...

Investerat kapital = ROIC

Eget kapital = ROE

Totalt kapital = ROA

Det finns andra nyckeltal som på ett eller annat sätt också mäter förmågan att tjäna pengar, men oftast är dessa inte direkt kopplade till avkastningen på kapital. P/E till exempel sägs ibland mäta hur lönsamt ett företag är. Det är så klart korrekt på många plan, men det handlar lika mycket om marknadens syn och framtidstro kring företaget eftersom det är aktiepriset som man utgår från.

ROIC, ROE och ROA tar inte aktiepriset i beaktande utan endast den verkliga avkastningen i förhållande till investerat, eget eller totalt kapital. Alla dessa tal (och fler) har sina funktioner och syften vid bolagsvärderingar och analyser kring lönsamhet. Därför är det viktigt att känna till från vilken vinkel man tittar i de olika talen.

Läs mer: Vad är ROI? Hur räknar man ut och använder ROI?

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!