3 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Sharpekvot

Sharpekvot – Vad är Sharpekvot?

Sidans innehåll

En portfölj av finansiella tillgångar med högre risk har generellt bättre potential att ge hög avkastning. Högre risk kan alltså ge mer pengar, men också innebära större förluster. Det är en truism som varit förekommande i investeringskretsar sedan urminnes tider och som i sin grund är helt sann.

Det gäller dock att se risk på ett sunt sätt. Högre risk behöver inte per definition betyda större potential. Som tur är finns det ett bra mått för att analysera relationen mellan din avkastning och den risk du tagit. Genom att räkna ut Sharpekvoten får du en indikation på om den avkastning du genererat (eller förväntar dig att generera) faktiskt är "okej" utifrån ett riskperspektiv. Det är inte ovanligt att man förvånas över resultatet!

Genom att räkna ut Sharpekvoten får du en indikation på om den avkastning du genererat (eller förväntar dig att generera) faktiskt är "okej" utifrån ett riskperspektiv.

Vad är sharpekvot och varför är det viktigt?

Namnet kommer från William Sharpe (nobelpristagare i ekonomisk vetenskap 1990) som utvecklade detta mått för riskjusterad avkastning. Riskjusterad avkastning är ett mätetal som framför allt är viktigt att använda när du står inför det svåra valet om avkastning kontra risk.

Vi är alla överens om att låg risk är bättre än hög risk i de flesta fall, givet att alla andra aspekter är exakt samma. Detsamma (fast tvärtom) gäller naturligtvis avkastning - hög är bättre än låg. I dessa fall är det alltså svart och vitt och ingen direkt problematik uppstår. Svårigheten kommer när du hamnar i gråzonen.

Formeln för att räkna ut Sharpekvot ser ut såhär:

(Avkastning - Riskfri ränta) / Standardavvikelse

Anledningen till att man tar med riskfri ränta är att den avkastning du får där pengarna normalt är placerade (sparkonto eller lönekonto) räknas in. Den brukar ligga nära noll om inte exakt noll och det är inget problem att helt enkelt ta bort den från formeln. Tänk bara på att du då i efterhand behöver ha det i åtanke när du jämför din investering med lägsta möjliga ränta du kan få helt riskfritt på ett annat ställe. Får du 0,5 % ränta riskfritt och din investering endast ger 0,6 % med viss risk är det antagligen dags att undersöka andra alternativ. Eller sätta in pengarna på kontot med 0,5 % riskfri ränta.

Sharpekvot exempel

Tänk att du står inför att göra en investering i ett nytt bolag och att du har två val. För enkelhetens skull sätter vi riskfri ränta på 0 %.

Företag A

Avkastning: 13 %
Riskfri ränta: 0 %
Standardavvikelse: 28 %

Företag B

Avkastning: 10 %
Riskfri ränta: 0 %
Standardavvikelse: 6 %

Vilken av dessa två är bäst? Flera aspekter spelar in, men ur ren risksynpunkt enligt Sharpekvoten blir resultatet såhär:

Företag A

Sharpekvot = (13 - 0) / 28 = 0,46

Företag B

Sharpekvot = (10 - 0) / 6 = 1,67

I exemplet ser vi att Företag B är helt klart är en bättre investering enligt Sharpekvoten. Men är det alltid så att högre = bättre enligt Sharpekvoten?

Vad är en bra sharpkvot?

Ja, är det korta och enkla svaret. Här är det inget trixande med diskussioner om att både låga och höga siffror kan vara bra på sitt sätt. När det kommer till Sharpekvoten är svaret enkelt och tydligt: Ju högre desto bättre.

Men, och det är ett stort men: Sharpekvoten förutsätter att svängningar i aktiekursen är något dåligt, vilket det är för de flesta (eller åtminstone många) investerare. Den som dock vill följa strategin att köpa lågt och sälja högt är svängningar i kursen nästan en förutsättning. Hög volatilitet och risk kan vara bra för dig som handlar aktivt och ofta. Men hög volatilitet och risk innebär en lägre Sharpekvot. För att sammanfatta:

• Hög Sharpekvot innebär låg risk och/eller hög avkastning

• Låg Sharpekvot innebär hög risk och/eller låg avkastning

Mer om Sharpekvoten med Alexander Gustafsson från Nordnet.

Det är slutligen svårt att alltså argumentera för att en hög Sharpekvot är dåligt, utom i de fall då man köper och säljer aktivt och regelbundet och faktiskt letar efter svängningar och högre volatilitet för att kapitalisera på dessa.

Läs mer: WACC - minsta möjliga accepterade avkastning

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!