Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

En

En vändning i siffrorna - Bostadsbyggandet har slutat sjunka

Enligt Byggfaktas Byggstartsindikator har bostadsbyggnationen stigit med 3,2 procent under oktober, medan övrig byggnation har minskat med 1,3 procent. Indikatorn, som ger en tidig bild av byggkonjunkturen, visar också att bostadsbyggandet har planat ut efter en tidigare nedgång.

Byggstartsindikatorn visar oförändrad utveckling

Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar att nyproduktionen av bostäder var oförändrad mellan september och oktober. Indikatorn, som baseras på uppskattade byggkostnader för nystartade byggprojekt, indikerar att bostadsbyggandet har slutat sjunka. Under de senaste tolv månaderna har indikatorn ökat med 0,8 procent.

– Byggstarterna har rört sig något uppåt de senaste månaderna, men det är främst stora industriprojekt som drar upp statistiken. Det gör läget svårtolkat och innebär att det är för tidigt att prata om en tydlig vändning uppåt, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.

Detta rapporterar Örebronyheter om.

Bostadsbyggandet bottnar ut

Byggstartsindikatorn för bostäder signalerar att bostadsbyggandet har bottnat. Trots en nedgång på 28,2 procent jämfört med samma månad föregående år, har indikatorn sett en stabilisering de senaste månaderna. "Stabiliseringen sker dock efter att indikatorn mer än halverats sedan hösten 2021, vilket innebär att bostadsproduktionen, räknat i kronor, är nere på nivåer som de låg på för nio år sedan", förklarar Tor Borg.

Indikatorn för övrigt fastighetsbyggande visar en osäker trend, med en minskning på 1,3 procent under oktober. Borg menar att detta sannolikt är en tillfällig topp i indikatorn och inte en ihållande trend.

Under de senaste tolv månaderna har projekt till ett värde av nästan 161 miljarder kronor startats. Av dessa står bostadsbyggandet för 46,5 miljarder kronor, en minskning med 40 miljarder jämfört med föregående tolvmånadersperiod. Övriga byggnader, inklusive affärs-, industri- och logistiklokaler, kontorsbyggnader, samt hotell och restauranger, står för 114,4 miljarder kronor, en ökning med 45,7 miljarder kronor.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Byggfakta

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Byggfakta

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.