En vändning i siffrorna - Bostadsbyggandet har slutat sjunka
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

En vändning i siffrorna - Bostadsbyggandet har slutat sjunka

En

Enligt Byggfaktas Byggstartsindikator har bostadsbyggnationen stigit med 3,2 procent under oktober, medan övrig byggnation har minskat med 1,3 procent. Indikatorn, som ger en tidig bild av byggkonjunkturen, visar också att bostadsbyggandet har planat ut efter en tidigare nedgång.

Byggstartsindikatorn visar oförändrad utveckling

Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar att nyproduktionen av bostäder var oförändrad mellan september och oktober. Indikatorn, som baseras på uppskattade byggkostnader för nystartade byggprojekt, indikerar att bostadsbyggandet har slutat sjunka. Under de senaste tolv månaderna har indikatorn ökat med 0,8 procent.

– Byggstarterna har rört sig något uppåt de senaste månaderna, men det är främst stora industriprojekt som drar upp statistiken. Det gör läget svårtolkat och innebär att det är för tidigt att prata om en tydlig vändning uppåt, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.

Detta rapporterar Örebronyheter om.

Bostadsbyggandet bottnar ut

Byggstartsindikatorn för bostäder signalerar att bostadsbyggandet har bottnat. Trots en nedgång på 28,2 procent jämfört med samma månad föregående år, har indikatorn sett en stabilisering de senaste månaderna. "Stabiliseringen sker dock efter att indikatorn mer än halverats sedan hösten 2021, vilket innebär att bostadsproduktionen, räknat i kronor, är nere på nivåer som de låg på för nio år sedan", förklarar Tor Borg.

Indikatorn för övrigt fastighetsbyggande visar en osäker trend, med en minskning på 1,3 procent under oktober. Borg menar att detta sannolikt är en tillfällig topp i indikatorn och inte en ihållande trend.

Under de senaste tolv månaderna har projekt till ett värde av nästan 161 miljarder kronor startats. Av dessa står bostadsbyggandet för 46,5 miljarder kronor, en minskning med 40 miljarder jämfört med föregående tolvmånadersperiod. Övriga byggnader, inklusive affärs-, industri- och logistiklokaler, kontorsbyggnader, samt hotell och restauranger, står för 114,4 miljarder kronor, en ökning med 45,7 miljarder kronor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Byggfakta

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Byggfakta

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt