Köpa Ethereum april 2024 | Jämför Avanza med andra nätmäklare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

8 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Köpa

Köpa Ethereum april 2024? Guide: Jämför och hitta bästa nätmäklare för att börja handla Ethereum / Ether eller andra kryptovalutor

Sidans innehåll

Funderar du på att börja handla Ethereum eller andra kryptovalutor? Få koll på vad krypto är, olika sätt att köpa Ethereum / Ether via plattformar som Avanza samt risker och möjligheter – så att du snabbt och säkert kan komma igång med handel.

 • Ethereum, känd både som en plattform och genom sin kryptovaluta Ether (ETH), erbjuder en decentraliserad lösning som inte är reglerad av banker eller statliga myndigheter, vilket ger frihet men också innebär hög volatilitet i värde.
 • Kryptovalutor som Ethereum bygger på blockchain-teknologi som garanterar säkerhet och transparens i transaktioner, vilket är attraktivt för investerare som vill dra nytta av digitala valutors värdeutveckling.
 • Investering i Ethereum och andra kryptovalutor ses ofta som ett komplement till traditionella investeringar och kräver noggrann övervägande av risker samt möjligheter, särskilt med tanke på marknadens höga volatilitet.

Att investera i kryptovalutor har snabbt blivit ett hett komplement till mer klassiska investeringar som fonder och aktier. En av kryptovalutorna heter Ethereum eller Ether (ETH) och är den nästa största kryptovalutan i världen, efter Bitcoin.

En introduktion till Ethereum

Hur uppkom Ethereum och varför har det blivit en känd kryptovaluta? Låt oss börja från början med en snabb introduktion till krypto och Ethereum.

Vad är kryptovaluta?

Kryptovalutor är digitala, virtuella valutor som inte regleras av banker eller någon annan mellanhand. De är inte heller reglerade av något visst land eller myndighet, vilket innebär att värdet endast beror på efterfrågan och tillgång. Värdet är därför väldigt svårt att förutspå och kan pendla kraftigt. Tack vare en digital databasteknik som kallas för en blockkedja, eller blockchain, går det att lagra information på ett mycket säkert sätt.

Lanseringen av Bitcoin 2009 innebar att krypto snabbt blev ett globalt fenomen och många ville investera i de digitala mynten för att ta del av värdeutvecklingen. Även om krypto även kan fungera som en betalningsmetod på nätet, så köper de flesta idag de digitala valutorna som en investering med målet att få avkastning.

Se även: Vi kan även rekommendera vår stora guide Köpa kryptovaluta där du kan jämföra och hitta bästa nätmäklare för att börja handla kryptovalutor som Ethereum eller Bitcoin.

Vad är Ethereum / Ether?

Ethereum är egentligen namnet på en decentraliserad plattform som bygger på en egen blockchain-teknologi. Den skapades 2015 av programvaruutvecklaren Vitalik Buterin. Ether är den kryptovaluta som används på Ethereum-plattformen och som går att köpa samt investera i. I den här guiden och i folkmun är det kryptovalutan man syftar på oavsett om man säger Ethereum, Ether eller ETH.


Idén med Ethereum var att skapa en plattform där utvecklare kunde bygga applikationer på blockchain-teknologi och använda smarta kontrakt för att utföra olika typer av transaktioner. Ethereum har sedan dess växt till en av de mest använda plattformarna för att bygga decentraliserade applikationer (DApps). Idag anses ETH vara en av de största drivkrafterna i utvecklingen av krypto med sin banbrytande teknologi.

Om du vill köpa Ether direkt behöver du först skapa ett konto på en kryptobörs. Därefter kan du göra en insättning med hjälp av fiat-valuta (som svenska kronor) och sedan köpa Ether. Det finns även derivat om du bara vill investera i ETH utan att äga själva kryptovalutan.

Det är viktigt att du har information och förstår riskerna med kryptovaluta innan du köper – något vi ska hjälpa till med i den här guiden!

Möjligheter och risker med att köpa Ethereum

Att köpa Ethereum innebär såväl möjligheter som risker. Här tittar vi närmare på vilka fördelar och nackdelar som finns när du köper Ethereum, antingen direkt eller via derivat. Läs mer om de olika metoderna längre fram i guiden.

Fördelar

Att Ethereum är en av de mest populära kryptovalutorna på marknaden idag är ingen slump. Kryptovalutan bjuder på flera möjligheter när det gäller investeringar. Här är några av de främsta fördelarna / möjligheterna med ETH:

1. Potentiell avkastning: Ethereum har potential att ge hög avkastning. Värdet har ökat markant sedan starten 2015 vilket gör det till en attraktiv investering om man tror på ETH.

2. Teknologin: En av de största fördelarna med Ethereum är att dess teknologi och möjligheten att skapa decentraliserade applikationer, så kallade DApps, kan användas för en rad olika ändamål. Intresset är stort från företag och organisationer som vill använda plattformen för att skapa innovativa lösningar, vilket kan driva upp värdet på ETH.

3. Diversifiering i portföljen: Ethereum och annan krypto gör att du kan diversifiera din portfölj. Kryptovalutor har en låg korrelation med traditionella tillgångar som aktier och fonder, vilket gör att de ibland kan fungera som en hedge mot marknadsrisker.

4. Snabba transaktioner: Ethereum har en snabb och säker transaktionsprocess. Detta kan bidra till att öka antalet användare och därmed öka värdet på Ethereum.

5. Flera sätt att handla Ethereum. En fördel är att du kan välja hur du köper Ethereum. Du kan köpa Ethereum direkt och äga själva valutan. Du kan även välja CFD-handel med ETH på en plattform som IG, och då handla på både stigande och fallande priser, eller handla med ETH certifikat hos Avanza.

Nackdelar

Utöver fördelarna så innebär investeringar i krypto som Ethereum vissa potentiella nackdelar. Särskilt för nybörjare är det viktigt att vara medveten om riskerna:

1. Mycket hög volatilitet. Kryptovalutor, inklusive Ethereum, är kända för att vara mycket volatila och priserna kan snabbt svänga både uppåt och nedåt, vilket kan leda till stora förluster.

2. Tekniska risker som påverkar priset. Ethereum bygger på komplex teknik, och det finns en risk för att tekniska problem som säkerhetsbrister, nätverksproblem eller problem med mjukvara och protokoll kan påverka värdet på din investering.

3. CFD, direkthandel och certifikat har alla sina baksidor. Här efter går vi igenom alternativen som finns för att köpa Ethereum och både de fördelar och nackdelar som dessa kan innebära.

Kryptovaluta – Kurser för alla kryptovalutor i realtid

Analysera kryptovalutor kostnadsfritt med analysplattformen TradingView

Med den kostnadsfria (nåväl, det finns betalversion också) analysplattformen TradingView kan du se aktuella priser för alla världens kryptovalutor samt se kursgrafer, viktiga nyheter och göra teknisk analys.

Kom igång: Hur du handlar Ethereum

Vill du komma igång och investera? Här nedan berättar vi om tre av de vanligaste sätten som du kan köpa Ethereum på, antingen direkt eller genom att köpa derivat som följer värdet på kryptovalutan.

Köp Ethereum-certifikat hos Avanza

Låt oss börja med ett enkelt och vanligt alternativ, nämligen att köpa Ethereum certifikat hos Avanza. Här sker alltså handel med derivat, genom så kallade certifikat. Ethereum XBT är ett av de mest populära certifikaten, med målsättningen att följa utvecklingen av priset på Ethereum.

Certifikatet handlas på Stockholmsbörsen First North och du kan använda ett vanligt investeringssparkonto. Du blir inte ägare av ETH utan ett derivat som ger dig exponering mot ETH priset, med Ethereum som underliggande tillgång.

Investera i Ethereum Avanza: Så gör du

 1. Bli kund om du inte redan är det. Det går enkelt med BankID.
 2. Öppna ett konto eller använd ditt befintliga, förslagsvis ett ISK.
 3. Välj mellan betalningsmetoder, bland annat Swish, för att sätta in pengar på ditt konto.
 4. Leta upp exempelvis Ethereum XBT Avanza eller det certifikat som du vill köpa. Tryck på Köp-knappen och ange belopp. Tänk på att inte investera mer pengar än vad du har råd att förlora.
 5. Nu kan du följa utvecklingen på dina investeringar genom appen eller hemsidan när du loggar in på Avanza.

Fördelen med att investera hos Avanza är att du kan ha hela ditt sparande samlat på ett ställe, till exempel fonder och sparkonto med ränta. Om du redan har ett vanligt konto hos Avanza kan du använda det. Med sparkonton såsom ISK slipper du tänka på skatt och deklaration, eftersom det sker automatiskt. Du betalar heller ingen vinstskatt, utan en viss del av portföljvärdet.

Nackdelen när du köper Ethereum certifikat är att du inte har möjlighet att använda ETH för betalningar eftersom du inte äger valutan själv. Det är inte heller säkert att priset stämmer till 100%. Certifikat är smidigt men ofta dyrare jämfört med att äga riktig krypto, då det tillkommer förvaltningsavgift på XBT-certifikatet. Du kan endast handla under börsens öppettider, jämfört med riktig krypto som handlas dygnet runt.

Köp Ethereum-CFD hos IG

En annan typ av derivat går att köpa hos kända tradingmäklaren IG. Då handlar du med CFD:er, Contracts for Difference. Med CFD-handel kan du få avkastning både när ETH stiger och sjunker i pris, förutsatt att din gissning på åt vilket håll värdet kommer att gå är korrekt.

Köpa Ethereum CFD:er hos IG: Så gör du

 1. Öppna ett tradingkonto om du inte redan har det. Ha ditt BankID redo för verifiering.
 2. Lägg upp en tradingstrategi med verktyg för riskhantering, till exempel funktioner för stopp och limits.
 3. Efter att du har satt in pengar kan du börja köpa och sälja CFD på Ether.
 4. Följ dina öppna positioner i appen eller på hemsidan. När du vill stänga en position, öppnar du en position i motsatt riktning.

Fördelen med CFD-handel är att du handlar med hävstång, vilket innebär att du bara behöver reservera en liten del av transaktionens totala värde när du öppnar en position. Du kan därmed få ut mer av ditt investerade kapital utan att satsa särskilt mycket pengar. Det går att dra nytta av både uppåtgående och nedåtgående pris på ETH, om du tror rätt.

Nackdelen är att hävstången också innebär en risk att snabbt förlora pengar. Mäklarna tar även ut en avgift, en så kallad spread. CFD-handel kräver i regel mer kunskap och tid än exempelvis certifikat, då du spekulerar i hur priset ska utvecklas och behöver ha en tradingstrategi.

Köp Ethereum direkt via kryptomäklare som Trijo

Vill du köpa Ethereum på riktigt och inte bara följa ETH som en underliggande tillgång? Då rekommenderar vi plattformen Trijo, där du enkelt kan skaffa ett konto och börja köpa och sälja kryptovaluta.

Köp Ethereum hos Trijo: Så gör du:

 1. Skapa ett konto med hjälp av BankID eller logga in på ditt befintliga.
 2. Följ instruktionerna om hur du skickar in en bild på ditt körkort för att senare kunna få ut pengar när du vill.
 3. Överför pengar till kontot.
 4. Leta upp Ethereum och ETH och genomför köpet för önskad summa pengar. Klart!
 5. Nu förvaras din ETH säkert i en digital plånbok hos Trijo och du kan följa utvecklingen dygnet runt.

Fördelen är att du kan köpa Ethereum dygnet runt, 24/7. Eftersom du köper Ethereum på riktigt blir du ägare till de digitala mynten och kan använda dem för köp online. Vissa upplever det också som roligare och mer engagerande att äga ETH på riktigt än att investera i ETH som underliggande tillgång. Du slipper även betala förvaltningsavgift.

Nackdelen om du köper krypto är att du måste skydda dina digitala tillgångar i en säker plånbok, och om du förlorar åtkomst till din plånbok, exempelvis genom att glömma bort ditt lösenord eller förlora din privata nyckel, kan du förlora dina investeringar. Du måste vända dig till en särskild kryptomäklare eftersom det inte finns möjlighet att köpa krypto direkt hos Avanza eller din vanliga bank.

Andra aktörer för att köpa Ethereum


Utöver Avanza/Nordnet, IG och Trijo finns en rad andra aktörer som erbjuder investeringar i ETH, till exempel:

Safello
Safello är en svensk plattform för att köpa kryptovaluta, däribland ETH.

Coinbase
Amerikanska kryptobörsen Coinbase erbjuder en plattform för att handla Bitcoin, Ethereum och annan krypto.

Binance
Binance är ytterligare en internationell kryptovalutabörs, men med bas i Frankrike. Sidan finns på svenska.

Deklarera kryptovalutor: Skatt på Ethereum

I det fall du köper Ethereum på Avanza (ETH certifikat) på ett investeringssparkonto behöver du inte tänka på varken skatt eller deklaration. Om du däremot har ett aktie- och fondkonto behöver du betala 30% skatt på vinster. Denna procentsats gäller också på vinster du gör om du köper ETH direkt eller handlar med CFD.

Vanliga frågor och svar om att köpa Ethereum

Hur kan jag köpa kryptovaluta Sverige?

Det finns många plattformar att välja mellan, beroende på om du köper krypto eller investerar i derivat med krypto som underliggande tillgång. Du kommer igång enkelt med hjälp av e-legitimation hos de flesta aktörer.

Hur fungerar Avanza Ethereum?

Du kan inte köpa Ethereum på Avanza som riktig krypto, men det går att investera i kryptovaluta indirekt genom certifikat som Ethereum XBT.

Hur mycket kommer Ethereum att öka?

Det är omöjligt att förutspå hur värdet på ETH kommer att röra sig, då efterfrågan i hela världen snabbt påverkas av allt från rykten till faktiska nyheter. Bara för att du ser att valutan ökat på senare tid betyder det inte att trenden måste fortsätta. Det bästa är att samla information innan du köper och därigenom göra genomtänkta beslut.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.