Bästa trading appen juli 2024 | Vi rekommenderar… - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

13 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Bästa

Bästa trading appen i juli 2024 – Vi listar bästa apparna för trading som du inte klarar dig utan

Sidans innehåll

Det går snabbt i tradingens värld och därför är det avgörande att kunna handla och övervaka sina investeringar när som helst och var som helst. Idag har de flesta tradingplattformarna mobilapplikationer, men det kan vara svårt att veta vilken som erbjuder de bästa funktionerna, användarupplevelsen och säkerheten. Vi vill därför välkomna dig till vår omfattande guide om mobilappar för tradingplattformar.

  • Att välja rätt mobilapp för trading är avgörande för att kunna handla effektivt och övervaka investeringar från var som helst, vilket erbjuder flexibilitet och ständig tillgång till marknaden.
  • Vår omfattande guide utforskar och jämför mobilappar för olika tradingplattformar, tar upp fördelar och nackdelar med varje app, och guidar genom processen att ladda ner en app och öppna ett konto.
  • Att finna den bästa mobilappen för din tradingstrategi är essentiellt för att maximera din användarupplevelse och potentiella vinster, genom tillgång till kritiska marknadsdata och handelsverktyg direkt på din mobila enhet.

I denna guide kommer vi att utforska och jämföra olika tradingplattformars mobilappar. Vi kommer att granska fördelarna och nackdelarna med varje app, visa hur du kan ladda ner en app och öppna ett konto samt ge dig insikter som hjälper dig att fatta rätt beslut när du väljer den bästa applikationen för dina behov.

Oavsett om du är en nybörjare som just har börjat utforska världen av trading eller om du är en erfaren handlare som söker ett bättre mobilt verktyg så är denna guide för dig. Låt oss ta en närmare titt på tradingapparna så att du kan hitta den perfekta matchningen för din tradingstrategi.

Tips: I våra stora guide om Daytrading och Swingtrading kan du fördjupa dig mer samt ta del av konkreta strategier för framgångsrik aktiv handel!

Introduktion: Vad är en tradingapp?

En tradingplattform är en onlineplattform som används av traders för att köpa och sälja olika typer av finansiella instrument såsom aktier, obligationer, råvaror, valutor och andra tillgångar. Dessa plattformar ger användarna tillgång till marknadsdata, verktyg och tjänster som krävs för att genomföra och hantera sin trading.

Flera av dessa plattformar erbjuder även appar för din mobil så att du kan använda plattformen var du än är – och det är framförallt mobilapparna vi ska titta närmare på i den här guiden.

Varför är det viktigt att välja rätt tradingapp?

Om du vill lyckas som trader är det av stor betydelse att göra ett klokt val av tradingplattform av flera skäl. Olika plattformar skiljer sig åt inom olika aspekter och för att lyckas maximera dina vinster är det nödvändigt att utföra köp och försäljningar på en plattform som du känner dig bekväm med.

När du hittat den bästa appen och är nöjd med allt från utbudet av finansiella instrument, till de tillgängliga analysverktygen kommer du att kunna fokusera helt på din trading och därmed ha bättre möjligheter att tjäna mer pengar i marknaden.

Vad ska man tänka på när man väljer en tradingplattform?

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren är det som sagt viktigt att välja en bra tjänst/app. För att kunna göra det finns det en hel del viktiga saker du kan tänka på, här är några av dessa:

Är plattformen reglerad?

För din trygghet är det viktigt att veta att plattformen är föremål för tillsyn av en auktoriserad myndighet som till exempel Finansinspektionen (eller motsvarande i annat land). Detta gör att du kan känna att dina pengar är säkra och att plattformen följer de nödvändiga regelverken.

Vilka marknader och instrument kan man handla med?

Se till att plattformen erbjuder handel på de finansiella marknaderna och med de finansiella instrument som matchar ditt intresse. Det kan röra sig om aktier, valutor, råvaror, kryptovalutor och andra typer av finansiella instrument. Alla traders har olika strategier och föredragna instrument, det är med andra ord viktigt att du kan handla med det du är intresserad av.

Vilka olika avgifter tas ut?

Det är även viktigt att ha koll på vilka olika avgifter som plattformen kommer ta ut. Alla plattformar tar ut någon form av avgifter, men hur upplägget ser ut kan skilja sig åt.

Ett visst upplägg av avgifter kanske passar din strategi bättre vilket gör att du kan spara pengar i form av låga avgifter. Det är viktigt att förstå hur dessa avgifter varierar, bland annat beroende på hur mycket du handlar och med vilka tillgångsslag du handlar. Avgifter för valutaköp är sällan detsamma som avgifter för köp av en aktie, för att ta ett exempel. Det är även viktigt att ha koll på att det är enkelt att ta ut pengar på ditt konto och om det tillkommer någon form av avgift för detta.

Är applikationen användarvänlig?

Att en tradingplattform har en väl fungerande hemsida betyder inte att mobilappen är lika bra. Testa appen och bedöm hur användarvänlig den är. En app som är lättförståelig och snabb för både iOs och Android gör helt enkelt att tradingen blir smidigare och mindre stressfylld.

Vilka handelsverktyg och analysfunktioner finns?

Utforska de tillgängliga handelsverktygen och analytiska funktionerna som din mäklare erbjuder. Detta inkluderar avancerade diagram, tekniska indikatorer och riskhanteringsverktyg. Flera och mer avancerade verktyg kan underlätta analysen av marknaden och hjälpa dig att fatta bättre handelsbeslut. Även här kan det skilja sig åt mellan vad som erbjuds på vanliga plattformen och i mobilappen.

Hur fungerar orderläggningen?

Lär dig mer om hur din mäklare hanterar och verkställer dina köp- och säljordrar. Snabb orderläggning kan vara avgörande, särskilt för daytrading och andra typer av kortsiktig trading.

Har appen kundsupport och utbildningsresurser?

Både som ny och erfaren trader kan en hel del frågor dyka upp längs vägen. Det är därför bra att ha koll på hur kundsupporten och tillgången till utbildningsresurser ser ut i applikationen. En pålitlig kundsupport kan vara ovärderlig vid eventuella problem, och bra utbildningsmaterial kan hjälpa dig att förbättra dina tradingkunskaper, även när du inte sitter vid datorn.

Finns möjlighet till fiktivt demokonto?

Många plattformar erbjuder demokonton där du kan öva trading med virtuella pengar för att inte riskera att du förlorar pengar. Detta är givetvis passande för nybörjare, men det är även vanligt att erfarna traders använder sig av ett demokonto för att prova en ny tradingstrategi.

Vad har appen för omdömen?

Ta en titt på mobilappens rykte genom att läsa recensioner och ta del av feedback från erfarna handlare. Detta gör att du får en objektiv bild av hur appen fungerar. Lite längre ned i den här guiden kommer vi lista betygen för olika tradingappar.

Vilken är den bästa tradingappen?

När det gäller valet av tradingapp finns det flera alternativ att utforska innan du sätter igång med ditt tradingäventyr. Nedan kommer vi gå igenom flera av de mest populära och bästa plattformarna för att hjälpa dig fatta ett välgrundat beslut innan du börjar tradea.

IG

Betyg

App Store: 4,6/5 (ca 2 000 omdömen)
Google Play: 4,0/5 (ca 19 000 omdömen)

Tradingmäklaren IG är en av världens största mäklare inom trading och kan stoltsera med en historia som sträcker sig tillbaka till 1974. Företaget har vuxit i stadig takt och har idag kontor i 17 olika länder, fördelade över fem kontinenter. Ett av de länderna är Sverige där IG är reglerade av Finansinspektionen. Totalt har plattformen över 300 000 traders världen över.

Läs mer nedan när vi går in i detalj på ett antal fördelar och nackdelar med att välja IG som din tradingapp:

Fördelar

Stort utbud
IG är prisbelönta och en av världens största aktörer inom trading som erbjuder en sofistikerad och användarvänlig handelsplattform som tillåter handel med en bred skala av finansiella instrument, inklusive aktier, index, valutor, råvaror och optioner. Du kan handla på över 17 000 marknader via plattformen.

Handel varje dag
En betydande fördel med IG är deras möjlighet att erbjuda CFD-handel på index under helgerna. Detta innebär att du har möjlighet att handla från 09:00 på lördagar till 23:40 på söndagar (svensk tid), vilket gör det möjligt att reagera på händelser som inträffar under helgen, även när traditionella börser är stängda.

Bra utbildningsresurser
IG erbjuder en omfattande samling av utbildningsresurser via "IG Academy", inklusive webbinarier, kurser och nyheter. Dessa resurser är värdefulla både för nybörjare och erfarna investerare som är måna om att lära sig mer.

Reglerad och pålitlig
IG är en reglerad mäklare med en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1974. De har även fysiska kontor i Sverige och är registrerade hos Finansinspektionen, vilket ger en hög grad av förtroende och säkerhet för användarna.

Bra verktyg för att hantera risk
IG:s plattform erbjuder användbara riskhanteringsverktyg som stop loss och take profit, vilket hjälper dig att kontrollera risker och minska potentiella förluster.

Avancerade grafer för teknisk analys
IG utmärker sig genom att vara en av de mest avancerade plattformarna du kan välja när det kommer till analys. Här hittar du flera typer av anpassningsbara diagram med en bred uppsättning tekniska indikatorer.

Automatiserade handelsstrategier via ProRealTime
ProRealTime är en integrerad tjänst som samverkar med IG:s handelsplattform och möjliggör automatisering av tradingstrategier. Det gör det möjligt att skapa och använda egna algoritmer för orderutförande som kan följa trendlinjer och utföra ordrar dygnet runt.

Kundtjänst som talar svenska
IG erbjuder kundsupport på svenska under normala kontorstider och engelsktalande support på helger från lördagar klockan 09:00 till fredagar klockan 23:00. Du får med andra ord bra hjälp varje dag i veckan.

Demokonto
För de som vill öva och experimentera med nya tradingstrategier finns möjligheten att använda IG:s demokonto innan man går in med riktiga pengar. Du kan öppna ett konto hos IG gratis redan idag!

Rekommenderas: Om du vill fördjupa dig mer om IG som tradingplattform rekommenderar vi vår guide om IG Trading och även vår guide om CFD-trading.

Nackdelar

Krav på minsta insättning
IG kräver en minimiinsättning på $300/€300/£250 om du använder kredit- eller betalkort samt PayPal. Det finns dock inget minimikrav för vanliga banköverföringar. Du kan dock givetvis börja gratis genom ett demokonto.

Komplexitet
IG erbjuder en omfattande variation av finansiella instrument och avancerade tradingfunktioner vilket kan kännas som lite ”för mycket” för nybörjare. Känner du dig osäker finns det dock både utbildningsmaterial och en hjälpsam kundtjänst som kan underlätta.

Begränsad möjlighet till ISK
En nackdel är att IG enbart tillåter öppnande av Investeringssparkonto (ISK) via deras Turbo24-tjänst för vissa instrument, och inte för CFD-handel. ISK ses ofta som fördelaktigt skattemässigt, men nuvarande räntesatser har minskat förmånerna i jämförelse med vanliga depåer.

Avanza

Betyg

App Store: 4,6 / 5 (56 151 röster)
Google Play: 3,2 / 5 (7 320 röster)

Avanza är den främsta online-mäklaren i Sverige sett till antal användare och plattformen erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster som omfattar aktier, fonder, sparkonton med ränta, bolån och pensionstjänster. Hos Avanza kan både långsiktiga investerare och traders hitta passande tjänster.

Fördelar

Tillförlitlighet och enkelhet
Avanza utmärker sig med sitt högt ansedda rykte och popularitet. Avanza är ett tryggt val för den som vill påbörja sin tradingresa – även om de inte utgör en lika renodlad tradingplattform som fallet med IG. Deras utbud inte är lika brett, men det kan givetvis ses som en fördel för nybörjare då starten blir ”mjukare” och kan kombineras med sitt “vanliga” sparande.

Inget insättningskrav
Registreringsprocessen hos Avanza är smidig att göra och tar endast några minuter med hjälp av en enkel bank-ID verifiering och att du svarar på några frågor. Dessutom krävs ingen minsta insättning för att öppna ett konto, även om du givetvis behöver pengar för att göra din första affär.

Utbildningsmaterial
Även hos Avanza hittar du mycket utbildningsmaterial i form av "Avanza Akademi" där det finns ett brett utbud av lättförståelig kunskap om finans och trading (dock bredare än IG Academy som håller 100 % fokus på trading).

Stop loss-order
Trots att Avanza inte klassificeras som en traditionell tradingplattform erbjuder de vissa funktioner som normalt kopplas till trading, såsom möjligheten att placera stop loss-orders.

Nackdelar

Inget demokonto
En av de begränsningar som finns hos Avanza är avsaknaden av möjlighet till demokonton. Detta kan vara en nackdel för dig som vill öva och skaffa erfarenhet innan du börjar handla med riktiga pengar.

Begränsat tradingutbud
Eftersom Avanza inte är inriktade enbart på trading är deras utbud av handelsinstrument och funktioner inte lika omfattande som vissa av deras konkurrenters. Hos Avanza kan du exempelvis inte handla med CFD.

Begränsade analysfunktioner
Avanza erbjuder relativt begränsade diagram för analys i jämförelse med andra tradingplattformar. Om du planerar att tradea på Avanza kan det vara nödvändigt att komplettera med en annan plattform, såsom TradingView, för att få tillgång till mer sofistikerade analytiska verktyg. Det finns dock inte möjlighet till integrering, vilket gör att du måste använda plattformarna separat.

Nordnet

Betyg

App Store: 4,3 / 5 (31 478 röster)
Google Play: 3,3 / 5 (20 876 röster)

Nordnet, som är en pionjär som svensk nätmäklare, startades redan 1996 och anses vara en av Sveriges mest etablerade plattformar för handel med värdepapper. Nordnet erbjuder ett stort utbud av finansiella tjänster vilket bland annat innefattar aktiehandel, fondhandel och sparkonton. Nordnet är kända för att vara en pålitlig och användarvänlig mäklare som används av både investerare och traders.

Fördelar

Ett tryggt val
Nordnet har sedan 1996 setts som en trygg plattform för handel med värdepapper. Likt Avanza och IG har även Nordnet fått Finansinspektionens godkännande.

Mångsidigt aktieutbud
Åsikterna om huruvida Nordnet eller Avanza är bästa plattformen för aktiehandel går ofta isär, men Nordnet kan i alla fall stoltsera med ett bredare utbud av aktier än vad som erbjuds av Avanza. Här finns över 14 000 aktier att välja mellan, vilket är särskilt fördelaktigt för investerare som vill hitta en och annan nischad aktie att tradea med.

Tradingfunktioner
Trots att Nordnet traditionellt är en plattform för långsiktig investering har de med åren börjat erbjuda en del tradingfunktioner som är smidiga att använda, såsom stop loss-order, blankning och click-trading. Vid jämförelse med IG påminner dock Nordnet mer om Avanza i termer av utbud och funktionalitet.

Nackdelar

Begränsade möjligheter
Det är viktigt att komma ihåg att även om Nordnet erbjuder ett rikt utbud av aktier så är det inte en renodlad tradingplattform. Detta innebär att det kan finnas begränsningar för vissa typer av handel såsom CFD-handel som inte är tillgängligt.

Inget demokonto
Nordnet erbjuder inte möjligheten till övning med virtuella pengar genom att använda ett demokonto, vilket gör att du inte kan öva innan du kommer igång.

Begränsade analysverktyg
Precis som Avanza är Nordnet klart mer begränsad jämfört med exempelvis IG när det kommer till mängden information tillgänglig i deras diagram för analys.

TradingView

Betyg

App Store: 4,9/5 (ca 207 000 omdömen)
Google Play: 4,6/5 (ca 477 000 omdömen)

TradingView är en omtyckt och kraftfull tradingapp som används för att analysera finansiella marknader, övervaka realtidsdata och dela handelsidéer med andra investerare och traders. Plattformen erbjuder ett flertal finansiella verktyg och funktioner som gör den ovärderlig för såväl nybörjare som erfarna traders.


Det bör dock noteras att TradingView inte är en nätmäklare, vilket innebär att det inte är möjligt att utföra handel direkt på plattformen. Istället fungerar den som en app för analys och för att samla kunskap och information. Här är några av de betydande funktionerna som TradingView erbjuder:

Analytiska diagram
TradingView har avancerade och interaktiva prisdiagram för en mängd olika finansiella instrument, inklusive aktier, valutor, råvaror och kryptovalutor. Användare kan utnyttja olika tekniska indikatorer, ritverktyg och linjer för att utföra teknisk analys och identifiera potentiella handelsmöjligheter.

Backtestning av handelsstrategier
TradingView ger användarna möjlighet att testa och utvärdera sina handelsstrategier med hjälp av historisk data i form av så kallad backtesting. Detta underlättar när du vill bedöma effektiviteten av din nya strategi innan du utsätter riktiga pengar för risk.

Realtidsdata
Plattformen levererar realtidsdata som tillåter användare att följa prisrörelser och marknadsaktivitet i realtid för en stor mängd internationella marknader.

Community
TradingView har även en community-del där användare kan följa och interagera med andra traders. Det är bland annat möjligt att dela ens egna handelsidéer, kopiera andra och delta i diskussioner. Detta skapar en community där investerare kan dra nytta av varandras samlade kunskap och erfarenhet.

Kom igång: Hur börjar man tradea på en tradingapp?

Att komma igång på en tradingapp är smidigt. Det första du behöver göra är givetvis att se till att du har tillräckligt med kunskap för att sätta igång, därefter kan du följa dessa steg:

1. Välj en passande app

Det första steget är att ladda ner den app som passar dina behov och önskemål bäst. Med dagens utbud av appar är det viktigt att noggrant överväga och välja en som erbjuder de tillgångar och funktioner som är av störst intresse för dig. Givetvis är det inget som förhindrar dig från att använda flera olika!

2. Registrera kontot

Registrera ett konto genom att ange namnuppgifter, e-postadress och övrig kontaktinformation. Majoriteten av dessa appar kräver identitetsverifiering och att du svarar på några frågor för att kunna säkerställa att du inte planerar illegala aktiviteter. Vanligen kan du verifiera din identitet enkelt med hjälp av bank-ID.

3. Sätt in pengar

När du har registrerat ditt konto och genomfört verifieringen måste du sätta in pengar på ditt tradingkonto, förutsatt att du inte tänker börja med ett demokonto om plattformen erbjuder ett sådant. Notera att en del handelsplattformar kan ha ett minimikrav för insättning vid registreringen.

4. Lär känna applikationen

Lär känna appen och hur den fungerar genom att ta dig tid att utforska handelsverktyg, prisdiagram, orderfunktioner, analytiska verktyg och annat som är viktigt att ha koll på.

5. Fastställ din strategi

Innan du gör din första affär är det viktigt att du har din tradingstrategi på plats så att du vet hur du vill investera. Bestäm dig för vilka tillgångar du vill handla med, vilken tradingmetod du ska använda och upprätta tydliga regler för hur du ska hantera riskerna i samband med tradingen. Om du vill kan du träna på ett demokonto för att testa och finjustera strategin.

6. Gör din första affär

När du känner att du är redo är det dags att ge sig in i tradingvärlden på riktigt genom att börja handla! Placera dina köp- och säljordrar och fortsätt sedan att följa din strategi.

Svårare än så är det inte att börja!

FAQ - Vanliga frågor om bästa tradingapparna

Vad är en trading app och vad finns det för trading appar?

En tradingapp är en mobilapplikation där du bland annat kan handla aktier, valutor och råvaror. Några exempel på tradingappar är IG, Avanza och Nordnet. När man ska ladda ner den rätta tradingappen är det viktigt att väga in aspekter som säkerhet, tillgängliga marknader, avgifter, användarvänlighet, samt hur mycket utbildningsmaterial som finns.

Vilken är Sveriges bästa trading app?

Det finns flera olika appar och valet av trading app beror givetvis på dina egna preferenser, om du exempelvis vill handla aktier kan en app passa bättre än om du vill handla med råvaror.

Vi tycker att IG utmärker sig som den bästa tradingappen tack vare sin mångsidighet när det kommer till allt från tillgängliga marknader till analysmöjligheter.

Vad kostar det att börja tradea?

Många olika plattformar sätter inget nedre gränsvärde för insättningar, vilket ger dig möjligheten att starta med så lite som är nödvändigt för att ta en position i en viss finansiell tillgång. Eftersom det finns risk att traders förlorar pengar när de handlar ska du tänka på att inte sätta in mer pengar på en trading app än du har råd att förlora.

Vad är ett demokonto?

Ett demokonto är ett konto där du kan prova på att tradea med virtuell valuta utan att göra en insättning. Det är därmed ingen risk för att du förlorar pengar. Ett antal appar, såsom IG tillhandahåller demokonton i utbildningssyfte.

Vad är courtage?

Courtage är den avgift som nätmäklare tar ut vid köp eller försäljning av finansiella tillgångar. Storleken på courtaget kan variera beroende på mäklaren, vilken typ av konto du har, samt den typ av finansiellt instrument du handlar med. Utöver courtage finns andra avgifter som exempelvis spread eller förvaltningsavgifter i olika former.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader