Aktietips november 2021 | Bästa aktierna att köpa just nu - Börskollen

11 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Aktietips

Aktietips november 2021 – Vilka aktier ska man köpa nu?

Sidans innehåll

Det finns bokstavligen tiotusentals olika aktier att välja på i sökandet efter avkastning – så vilka är egentligen de bästa aktierna 2021 att investera i?

Tips: För att komma igång som nybörjare rekommenderar vi att du börjar med att läsa vår stora guide “Börja köpa aktier” för enkla tips på hur du kan börja investera i aktier och bra aktier för nybörjare.

På den här sidan utgår vi bland annat från Börskollens databas för tips på populära aktier att satsa på. Här listar vi olika aktier som “trendar” bland Börskollens användare, som ofta nämns av våra bloggare eller där vi ser en högre än normal nyhetsaktivitet just nu. Kanske är några av dessa aktier att investera i nu?

Vi tipsar också om inspirerande personer där ute vars bloggar eller Twitter- och Instagram-konton man kan följa för att hitta nya spännande aktietips och case att investera sina pengar i. Här hittar du också våra exklusiva och mycket uppskattade Börskollen-intervjuer med några av Sveriges duktigaste investerare och traders som har uppvisat imponerande avkastning / track records . Kanske kan några av dessa profiler ge dig bra inspiration till de bästa aktierna?

Vi vill betona att det är viktigt att man alltid bildar sig sin egen uppfattning av olika aktietips innan man överväger att köpa och att nedan tips på aktier snarare ska ses som inspiration till fortsatt fördjupning!

Oavsett om man är nybörjare eller ej är det också klokt att sprida sina pengar genom att investera i/köpa aktier i olika branscher, kanske såväl svenska aktier som utländska aktier. Historisk avkastning är aldrig någon garanti för framtida avkastning och investering i enskilda aktier innebär generellt sett högre risk än att investera i bredare fonder (eller index).

Vart hittar man aktietips 2021? Vi listar inspiration till nya investeringsmöjligheter och aktietips

Inspiration till att utvecklas och bli en bättre investerare kan man finna på många håll. Vissa vänder sig till olika aktieforum, Facebook-grupper eller Flashback aktietips för att hitta möjlighet till avkastning och färska aktietips idag. Andra väljer att läsa aktieböcker, lyssna på aktiepoddar eller att “hänga” på det berömda "FinTwit” ("Finans-Twitter") för inspiration till de bästa aktierna att köpa och gratis aktietips i olika form.

Även om vi generellt sett avråder från att blint köpa "dagens aktietips" från diverse aktieforum eller Flashback, finns det mycket gratis information där ute som kan hjälpa till att forma din specifika “investeringsstil” på jakt efter de bästa aktierna som förhoppningsvis har potential att utvecklas till riktiga guldkorn och generera avkastning till din portfölj.

Aktiemarknaden kan dock lätt uppfattas som en djungel då man dagligen översköljs av tonvis av information som många gånger talar både för och emot att köpa. En sak är dock säker, för att lyckas skapa avkastning måste man våga kasta sig ut där och börja någonstans. Nedan hjälper vi dig att hitta inspiration i olika former till såväl strategi/inriktning samt potentiella aktietips / bolag för investering.

Börskollen rekommenderar

⭐⭐⭐⭐⭐

  • Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad
  • Handla aktier, fonder och derivat
  • Bli kund snabbt, enkelt och gratis
Kom igång idag!

Inspiration och aktietips - Bästa aktietipsen att satsa på 2021?

Nedan presenterar vi ett antal listor som bygger information och trender i vår databas. Du kan klicka på respektive aktie för att ta dig till vår bolagssida där du kan läsa mer om bolaget och de senaste nyheterna som rör aktien. Kanske finner du här några tips på de bästa aktierna idag som du vill köpa?

Tips – Använd Börskollens populära app för att bevaka nyhetsflödet för de bästa aktierna 2021


Ladda hem vår gratis aktieapp för en bättre nyhetsupplevelse – där kan du skapa bevakning av bolag och få pushnotiser när det kommer nyheter för de olika aktietipsen som du vill bevaka! För mer inspiration och uppslag till de aktier rekommenderar vi också vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter!

Tips – Hitta inspiration till aktietips på våra sidor för Aktieanalyser och Börsnoteringar

Om du vill fördjupa dig ännu mer rekommenderar vi att du besöker vår sida för Aktieanalyser där vi samlar djupare bolagsanalyser från en stor mängd olika källor. Vilka är de bästa aktierna som investering enligt analytikerna? Vi tipsar också om vår sida Börsnoteringar & IPOs där du hittar du kan hitta aktietips som rör nya bolag som är på väg till börsen!

Topplista – Bästa aktierna senaste 1, 3 och 5 åren


“Behåll vinnarna och sälj förlorarna” eller “Vattna blommorna och rensa ogräset” är deviser som man ofta stöter på inom börsens värld. Det finns givetvis undantag till varje regel, men ett gott råd kan vara att fokusera på de bra aktier som belönas av aktiemarknaden då det oftast (men inte alltid) rör sig om bolag vars underliggande verksamhet frodas. Som nybörjare är det oftast en bättre idé att generellt sett fokusera på och investera sina pengar  i de bästa vinnaraktierna, snarare än att söka "turn arounds" och “snitta ner sig” i förloraraktierna.  Historiskt sett är denna metodik både enklare och mer framgångsrik i termer av avkastning!

Med det sagt ska vi nedan kika på ett urval av de bäst presterande vinnaraktierna. Nedan listar vi de tre bästa aktierna på listorna Large, Mid, Small Cap respektive First North som har haft högst procentuell avkastning under den senaste 1, 3 respektive 5-årsperioden.

Vi har därefter även gjort viss manuellt selektering och exkluderat några av bolagen som vi inte tycker platsar av olika orsaker. Urvalet av aktier är heller inte justerat för eventuell aktieutdelning eller avknoppning av verksamhetsgren/dotterbolag.

Dessa aktier kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning innan du investerar dina pengar! Tips; klicka på respektive bolagsnamn för att ta dig till vår bolagssida där du kan ta del av hela nyhetsflödet (nyheter, bloggar, pressmeddelanden, videos och analyser).

Large Cap 1 år

1) Nordnet 337 %
2) Sdiptech 181 %
3) EQT 171 %

Large Cap 3 år

1) Sinch 1 535 %
2) Sdiptech 1 065 %
3) Evolution 955 %

Large Cap 5 år

1) Evolution 2 598 %
2) Sinch 2 177 %
3) Sectra 656 %

Mid Cap 1 år

1) Hexatronic 543 %
2) New Wave 270 %
3) IPCO 243 %

Mid Cap 3 år

1) BICO (tidigare Cellink) 1 211 %
2) Mips 1 126 %
3) NCAB 693 %

Mid Cap 5 år

1) Hexatronic 1 152 %
2) Bactiguard 936 %
3) AddLife 918 %

Small Cap 1 år

1) Elos 318 %
2) Transtema 302 %
3) NOTE 262 %

Small Cap 3 år

1) NOTE 766 %
2) Prevas 442 %
3) Stockwik 412 %

Small Cap 5 år

1) NOTE 1 068 %
2) Prevas 648 %
3) C-RAD 433 %

First North 1 år

1) Vestum 6 398 %
2) ADDvise Group 889 %
3) Misen Energy 676 %

First North 3 år

1) Humble Group 2 141 %
2) Surgical Science 1 657 %
3) Generic 1 448 %

First North 5 år

1) Genovis 2 751 %
2) Swedencare 2 436 %
3) Generic 1 847 %

Listan senast uppdaterad: 2021-11-01. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Billiga aktier 2021 – Är de billigaste också de bästa aktierna?

Som investerare är det inte ovanligt att man söker efter aktier som är billiga på börsen – men vad är egentligen "billigt" och är det verkligen så man hittar köpvärda aktier idag?

Låt oss börja med att resonera lite kring vad innebörden av "billig" aktier är. Det finns en uppsjö av olika så kallade nyckeltal som traditionellt används för att avgöra om en aktie är billig eller inte. Man använder sig oftast av värderingsmått som P/E-tal, P/S-tal eller P/B-tal, eller en kombination av dessa.

Innebär ett lägre aktiepris att en aktie är billig?

Nybörjare kan också lätt få för sig att utgå från själva aktiepriset på börsen, till exempel 1,50, 25 eller 100 kronor, när man ska avgöra om aktien är billig eller ej. Detta med motiveringen att ett lägre aktiepris innebär att aktien i sig (dvs. andelen i aktiebolaget) är billigare och därmed bättre.

Där vill vi dock betona att priset på själva aktien i sig egentligen är helt oväsentligt, utan det viktiga är snarare priset i relation till det värde man får i form av delägarskap i den underliggande verksamheten. Om du äger 100 aktier som kostar 1 krona styck, eller 1 aktie som kostar 100 kronor i samma bolag spelar i sig alltså ingen roll, utan snarare vad det faktiskt är du köper i relationen till prislappen.

En annan vanlig missuppfattning är att en aktie som har gått ner mycket i pris per definition är billig (exempelvis från 100 till 10 kronor, dvs. med -90 %). Även här vill vi lyfta ett varningens finger; kanske är nedgången egentligen helt motiverad då aktien dels var kraftigt övervärderat innan kursnedgången och dels då bolaget dessutom har fått rejält med grus i maskineriet och tappar betydande försäljning genom förlorade kundavtal, försenade produkter eller andra problem. I själva verket kanske aktien snarare än dyrare när den kostar 10 kronor än vad den var när den kostade 100 kronor – detta då framtidsförutsättningarna har förändrats markant. Återigen handlar det om priset på aktien i relation till det bolag och den underliggande verksamheten som du faktiskt köper.

Hur hittar man billiga aktier?

För att hitta exempel på billiga aktier att investera sina pengar i kan man använda en screener hos exempelvis tjänsten Börsdata och sortera på värderingsnyckeltalen som vi nämnde ovan. Se exempel nedan.

I bilden sorterat på lägst P/E-tal (>0) för alla bolagen på Large, Mid och Small Cap. Jämför gärna med listan på "vinnaraktierna" ovan och se om du finner några av dessa där...

Varför är egentligen en aktie billig / lågt värderad?

Men hittar man verkligen de bästa aktierna som erbjuder högst framtida avkastning genom att leta bland de som är billigast? Låt oss vända på frågan; varför är en specifik aktie egentligen billig / lågt värderad? Vanligtvis antyder en billig / lågt värderad aktie att marknaden / investerarkollektivet har en låg tilltro till bolagets förmåga att fortsätta prestera. Det kan röra sig om ett bolag som har ekonomiska problem, som tappar tillväxt eller marknadsandelar till konkurrenterna eller som befinner sig i en politiskt eller regulatoriskt utsatt sektorer. Marknaden har alltså sålt ner aktien som en effekt av tappad tilltro till bolagets framtid. Så länge framtidstron fortsätter vara mörk, eller till och med bli ännu mörkare är det högst sannolikt att aktien kommer att fortsätta se billig ut, men fortfarande kunna erbjuda stor risk till dålig avkastning.

Bland de "billigaste" bolagen döljer sig nämligen mycket skräp, vars underliggande verksamheter  av olika anledningar har problem. Givetvis finns det även guldkorn att finna i detta urval, men då gäller det också att gräva djupare och få en bättre förståelse kring varför bolaget är billigt – och inte minst, varför du bedömer att dessa områden kan komma att förbättras framåt.

"Billigt" är alltid relativt och måste ses i kontexten av framtidsförväntningar

Det man som investerare i huvudsak bör fokusera på och reflektera över är nuläget i förhållande till framtidspotentialen. Om ett bolag under de senaste X kvartalen har vuxit sin försäljning med i genomsnitt 10 procent per kvartal och i senaste kvartalsrapporten plötsligt accelererar denna till 15 procent (samt guidar för att denna acceleration kan bestå – eller till och med öka ytterligare) är det sannolikt att aktien kommer att utvecklas väl framåt.

Samma sak om den inkrementella nivån är 5 , 25 eller 80 procent och det omvända om bolaget istället deaccelererar och därtill utrycker sig negativt kring framtiden. Det är alltså nuläge (=marknadens nuvarande "förväntansbild") i relation till framtida förväntansbild som är mest avgörande. Om du kan hitta och investera dina pengar genom att köpa aktier / bolag som genomgår ett positivt skifte bör du ha goda förutsättningar att generera betydande avkastning.

Vid ett sådant skifte i narrativ / förväntan är det givetvis ingen nackdel om aktien dessutom är att betrakta som "billig" (lågt värderad) då det kan agera som extra hävstång vid en eventuell uppvärdering. Det bör dock understrykas att billigt och dyrt är högst relativa termer och att en uppvärdering av aktien är högst sannolik om bolaget markant accelererar sin omsättning eller vinst – oavsett om det rör sig om ett "billigt" eller "dyrt" bolag från början.

Återigen, det viktiga är inte att söka efter bolag som är billiga, utan att hitta de aktier som i största möjliga mån "överlevererar" mot marknadens förväntansbild, eller åtminstone inte konstant "underlevererar". Bra möjligheter till avkastning finns där marknaden skiftar fokus från "fan det här bolaget är värdelöst" till "nu börjar det verkligen vända här" eller "med den här höga värderingen finns inget utrymme för vikande omsättning" till "J*VLAR vilken pang-rapport – långt över mina mest positiva förväntningar".

Läs mer: Utdelningsaktier och direktavkastning – Bästa och mest stabila utdelningsaktierna (guide)

Köpa aktier nu hos Avanza eller Nordnet?

De flesta av nedan aktietips går att handla hos de både Avanza och Nordnet. Bortsett från att courtaget möjligtvis kan skilja sig något åt mellan de båda populära nätmäklarna Avanza och Nordnet (och beroende på vilken courtageklass du väljer) tycker vi att tjänsterna i övrigt är likvärdiga och kan varmt tipsa om båda två för dig som vill börja investera dina pengar i aktier.

Börskollen rekommenderar

⭐⭐⭐⭐⭐

  • Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad
  • Handla aktier, fonder och derivat
  • Bli kund snabbt, enkelt och gratis
Kom igång idag!

Tips Sigmastocks – För dig som vill automatisera och skräddarsy urval av de bästa aktierna för just dig

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att söka efter aktietips på egen hand, utan istället vill automatisera ditt sparande vill vi tipsa om tjänsten Sigmastocks. Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att investera dina pengar i bra aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som där de bästa aktierna skräddarsys efter dig och dina preferenser.

Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp av aktier till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

Läs mer och automatisera ditt sparande i aktier med Sigmastocks

Frågor och svar om aktietips – Vilka aktier ska man satsa på 2021?


Vart hittar man aktietips och intressanta aktier?

Denna sida kan utgöra en bra startpunkt för att hitta inspiration till aktietips och bra aktier. Vi rekommenderar också att man följer andra duktiga investeringsprofiler som upplevs pålitliga, transparenta och med bra "track records" och lär sig mer av dessa. Nedan finner du såväl en lista på "börsprofiler" som vi gillar, bra bloggare som du kan följa här hos Börskollen samt våra mycket uppskattade intervjuer med några av Sveriges mest erfarna investerings- och tradingprofiler.

Vi skulle dock generellt avråda från diverse aktieforum, aktietips Flashback eller de mer "haussiga" aktiegrupperna på Facebook. Fundera också noga på vad personen som delar med sig om aktietipset har för intentioner och försök att undvika "Pump & Dump"-profiler som försöker driva upp priset i mindre, ofta lågt omsatta "förhoppningsaktier" för egen vinning.

Hur hittar man en bra aktie?

Här finns antagligen lika många svar som det finns bra aktier och det beror helt på din investeringshorisont, risktolerans, avkastningskrav, erfarenhet och kunskapsnivå etc. Som vi nämnde ovan går det att hitta inspiration till bra aktier via denna sida, men vi rekommenderar också att läsa aktieböcker, lyssna på ekonomipoddar och läsa brett för att lära sig mer om aktier att köpa.

För den som börjar bli mer varm i kläderna och vill lära sig mer kan man därefter börja ta del av aktieanalyser från professionella analyshus och banker – detta för att få en bättre bild av hur en mer avancerad analys kan se ut.

Vi kan också rekommendera program som exempelvis Börsdata eller TradingView (finns som såväl gratisversioner och mer avancerade betalversioner) för att själv börja utföra djupare analys och lära sig mer om hur man själv hittar och utvärderar vad som är en bra aktie på börsen.

Vilka aktier ska jag köpa / satsa på 2021?

Vi hoppas att vi på denna sida ger dig bättre möjligheter att hitta inspiration till intressanta aktier att satsa på, lära dig mer och utvecklas som investerare.

Vilka aktier ska man köpa som nybörjare?

Som nybörjare råder vi dig till att vara försiktig och börja med mer välkända och stabila bolag som går med vinst. Vi har sammanställt en bra guide med värdefulla tips för dig som är ny på börsen och precis har eller ska komma igång med att köpa aktier.

Visa hela texten ▼

Aktietips - Aktier att satsa på december 2021

Trendande bolagsbevakningar

LandAktieBransch
EvolutionBetting & Casino
Klarabo
Investor BInvestmentbolag
EmbracerGaming & Spel
SinchKommunikation
Samhällsbyggnadsbolag BFastighetsbolag
Volvo CarBil & Motor
TeslaBil & Motor
Swedish MatchTobak
Volvo BIndustrimaskiner

Hög nyhetsaktivitet

LandAktieBransch
TeslaBil & Motor
Volvo CarBil & Motor
Samhällsbyggnadsbolag BFastighetsbolag
AmazonDetaljhandel
EvolutionBetting & Casino
AppleDatorer & Hårdvara
EmbracerGaming & Spel
AvanzaNischbanker
ICA GruppenLivsmedelsbutiker
Ericsson BKommunikation

Populära aktier hos våra bloggare

LandAktieBransch
ICA GruppenLivsmedelsbutiker
Svolder BInvestmentbolag
EvolutionBetting & Casino
Investor BInvestmentbolag
Tele2 BBredband & Telefoni
TwitterInternettjänster
Realty Income
Orion B (FI)Läkemedel
NetflixInternettjänster
SignUp SoftwareAffärs- & IT-System
Senast uppdaterad: 12-1-2021

Populära Twitter och Instagram-profiler att följa – Vilka är deras bästa aktietips?

NamnKategori *Börskollen-intervju
Marcus HernhagInvestering, fundamental, väldigt diversifierad med huvudfokus på utdelning. Även privatekonomi och sparande. Författare.Ja
KavastuInvestering, bredare både teknisk (trend) och fundamental, väldigt diversifierad med huvudfokus på momentum. Även privatekonomi och sparande. Författare.Nej
Stefan TheleniusInvestering, grundare fundamental, diversifierad, tidigare med fokus på utdelning men numera tillväxt.Ja
Magnus AnderssonInvestering, djupare fundamental, väldigt koncentrerad med fokus på tillväxt och digitala affärsmodeller. Länge leve Evolution Gaming! :)Nej
ValueGARPInvestering, djupare fundamental, väldigt koncentrerad med fokus på tillväxt/GARP(?) Känner du till Gravity? :)Nej
LaBullInvestering, djupare fundamental, väldigt koncentrerad med fokus på medtech/hälsa.Nej
Niklas RamstedtInvestering, djupare fundamental, koncentrerad med fokus på medtech/hälsa.Nej
DividendblowerInvestering, djupare fundamental, koncentrerad(?) med fokus på tillväxt, primärt igaming/gaming.Nej
Niklas AldénInvestering, både teknisk och fundamental samt makro, medelkoncentrerad med fokus på tillväxt/kanske en gnutta GARP(?), övervägande tech/digitalisering. Delvis även swingtrading (momentum). Driver podden Market Makers.Ja
Fabian FranzénInvestering, djupare fundamental samt makro(?), medelkoncentrerad(?) med fokus på tillväxt, primärt tech/digitalisering. Driver podden Market Makers.Nej
Professor KalkylInvestering, djupare fundamental, medelkoncentrerad med fokus på tillväxt, primärt tech/digitalisering. Driver sajten Kalqyl.Del 1, Del 2
Carl-Philip SilwersköldInvestering, djupare fundamental, koncentrerad med fokus på tillväxt, primärt medtech/tech/digitalisering. Driver sajten Kalqyl.Ja
MatematikernInvestering, djupare fundamental, medelkoncentrerad med fokus på tillväxt, primärt tech/digitalisering. Driver sajten Kalqyl.Ja
AdolfssonInvestering, djupare fundamental, koncentrerad med fokus på värde/tillväxt/GARP(?). Även trading, day-/swingtrading.Ja
Brian Feroldi(USA) Investering, djupare fundamental, ganska diversifierad med fokus på tillväxt, primärt tech/digitalisering. Skriver för amerikanska Motley fool.Nej
Puru Saxena(USA/Asien) Investering, fundamental och teknisk(?), koncentrerad med fokus på tillväxt, primärt tech/digitalisering.Nej
Beth Kindig(USA) Investering, djupare fundamental, medelkoncentrerad med fokus på tillväxt, primärt tech/digitalisering. Driver egna analystjänsten Beth.technology.Nej
Oscar FaglerInvestering, fundamental, medelkoncentrerad med fokus på tillväxt, primärt tech/digitalisering. Även privatekonomi/sparandeJa
PengabingenInvestering, FIRE, fundamental, fokus på tillväxt. Även privatekonomi/sparandeJa
enkronaomdagenSparande, ekonomi & börsen. Med målet att vara ekonomiskt fri vid 50årNej
Mr PTrading, swingtrading med fokus på momentum/break outs med inspiration från Minervini och O`Neil.Vi jobbar på det ;)
Mark Minervini(USA) Trading, swingtrading med fokus på momentum/break outs med inspiration från O`Neil. Flerfaldig “trading champion” och skrivit flera populära böcker.Nej
PokertraderInvestering, djupare fundamental, koncentrerad, med fokus på tillväxt/GARP(?), primärt igaming/gaming.Ja
BörsfågelnTrading, primärt daytrading.Ja
Ekka LundinTrading, primärt daytrading.Ja
JokernTrading, primärt daytrading.Nej
Paper ChaserTrading, primärt daytrading.Ja
PizzaTradernTrading, primärt daytrading.Nej
TraderUtanByxorTrading, primärt daytrading.Nej
Edvin MalmgårdInvestering/trading, day-/swingtrading.Nej
Mikael / MikritTrading, primärt swingtrading med fokus på teknisk analys.Nej

*OBS! Börskollens egen definition. Det finns ingen garanti för att den är varken uttömmande eller helt korrekt :)

Uppslag till aktietips från populära bloggare hos Börskollen

Intervjuer med kända börsprofiler – Inspiration till strategi och bra aktier att köpa?

Här tipsar vi även om våra mycket uppskattade intervjuer med kända “börsprofiler”, investerare eller traders som bevisat levererar kvalité när det kommer till analys av aktier och investeringar. Här finns många tips och en stor dos inspiration och erfarenhet att hämta när det kommer till investeringar och aktier.

Oj, här var det tomt. Prova ladda om sidan.

Fler intervjuer här