Börsen öppettider 2024 | När öppnar och stänger börsen? - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

8 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Börsen

Börsen öppettider 2024 – Stockholmsbörsen öppettider samt börsens öppettider i Norden, USA och övriga börser

När öppnar börsen? När stänger börsen? Nedan finner du både ordinarie och avvikande öppettider för börsen i Sverige, Finland, Danmark, Norge, USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien och Portugal, samt annan användbar information.

Öppettiderna för världens börser skiljer sig åt beroende på land. Ska du handla med aktier på börsen är det därför bra att ha koll på de olika öppettiderna. I den här guiden får du veta när respektive handelsmarknad har öppet eller stängt svensk tid. Du hittar också en handelskalender med datum då börsen i olika länder är stängd eller har avvikande öppettider.

När öppnar börsen? När stänger börsen?

Börsens öppettider varierar beroende på veckodag, helgdagar men också på land, med andra ord vilken marknad som aktien finns på. Generellt sett har börsen öppet under vad man brukar kalla för kontorstider. Stockholmsbörsen, såväl som de flesta andra nordiska och europeiska börserna, har exempelvis öppet från 09:00 till 17:30 medan Oslobörsen stänger tidigare, redan 16:25.

Öppettider för den amerikanska börsen och Kanada är 15:30 till 22.00 svensk tid. Högtider och helgdagar påverkar dock börsens öppettider, antingen genom att marknaden är helt stängd för handel eller genom att det endast är öppet halvdag. Vissa börser har dessutom lunchstängt medan andra håller öppet lördag och söndag!

Här nedan listar vi ordinarie öppettider för respektive börs. Längre ner i texten hittar du en lista över avvikande tider.

Stockholmsbörsen öppettider

Stockholmsbörsen (Nasdaq Stockholm) är den största svenska handelsplatsen för aktier i börsnoterade bolag. Här är det öppet för handel alla vardagar, måndag–fredag 09:00–17:30. Nasdaq Stockholm håller stängt lördag–söndag och röda dagar, se listan med avvikande öppettider längre ner.

Oslobörsen öppettider

I Norge har börsen öppet lite kortare tid än i Sverige. Oslobörsen heter egentligen Oslo Børs ASA, och är den enda officiella marknadsplatsen för aktiehandel i Norge. Här är det öppet för handel måndag–fredag 09:00–16:25.

Norge stänger alltså sin aktiemarknad en dryg timme före svenska börsen stänger, men så har det inte alltid varit. Det var i augusti 2012 under Eurokrisen som man tog beslutet att stänga Oslobörsen en timme tidigare varje dag, med målet att öka koncentrationen på handeln och därmed få upp likviditeten. Sverige har valt att inte följa i Norges fotspår, med argumentet att handeln riskerar att flytta utomlands till andra börser som har öppet längre.

Köpenhamnsbörsen öppettider

När har börsen i Danmark öppet? Köpenhamnsbörsen (Nasdaq Copenhagen) öppnar samtidigt som resten av Skandinaviens börser, men hamnar mittemellan Nasdaq Stockholm och Oslo Børs när det gäller stängningstid. Copenhagen Stock Exchange, CSE, som börsen kallas internationellt, är därmed öppen för handel måndag–fredag 09:00–17:00.

Helsingforsbörsen öppettider

Nasdaq Helsinki brukar vi kort och gott kalla för Helsingforsbörsen. Den finska börsen delar samma handelstimmar som Stockholmsbörsen och har alltså öppet måndag–fredag 09:00–17:30.

Öppettider för övriga europeiska börser

Börserna i Frankrike, Tyskland, Belgien, Italien, Portugal respektive Nederländerna har alla öppet måndag–fredag 09:00–17:30 svensk tid. Många handelsmarknader i Europa, inklusive Sverige och Finland, delar alltså samma öppettider. Den största börsen i Europa heter Euronext och alla Euronext-börser har samma öppettider: Euronext Amsterdam, Euronext Paris och Euronext Lissabon.

En annan stor börs i Europa och globalt är Londonbörsen, LSE, som också har öppet 09:00–17:30 svensk tid.

USA börsen öppettider

Amerikanska börsens öppettider ser annorlunda ut på grund av tidsskillnaden. Svensk tid har USA börsen vanligtvis öppet för handel måndag–fredag 15:30–22:00. Det gäller båda de största börserna i USA; New York Stock Exchange (NYSE) och Nasdaq. Precis som i Sverige och Europa finns det avvikande tider när det helgdagar. Kom ihåg att dessa datum kan vara annorlunda än för till exempel Stockholmsbörsen, som Thanksgiving den fjärde torsdagen i november varje år.

Kanada börsen öppettider

Kanadas aktiemarknad växer kraftigt och är idag en av världens största. Den utgörs av Toronto Stock Exchange (TSX), TSX Venture Exchange samt värdepappersbörsen CSE. Marknaden i Kanada följer USA:s öppettider börsen, måndag–fredag 15:30–22:00. Torontobörsen har alltså öppet samma tider som NYSE och Nasdaq, men på grund av vissa olikheter i helgdagar så kan datumen för stängda dagar skilja sig åt.

Australien och Nya Zeeland börsen öppettider

Nya Zeelands största börs New Zealand Stock Exchange (NZSX) har öppet måndag–fredag 23:00–06:00 svensk tid. Oceaniens största aktiemarknaden finns i Australien, Australiska värdepappersbörsen (ASX), där öppettiderna är måndag–fredag 01:00–07:00 svensk tid. Exempel på helgdagar i Australien då börsen har stängt är Australia Day den 26 januari och Anzac Day 25 april.

Börserna i Asien öppettider

De flesta börserna i Asien har öppet måndag till fredag precis som de västerländska marknaderna. Däremot är det på de asiatiska börserna vanligt att ha lunchstängt. Beroende på land skiljer sig handelstiderna en del: Tokyobörsens (TYO) öppettider är 02:30–09:00 svensk tid. Börserna i Hongkong, Shanghai och Shenzhen är öppna 02:30–08:00. Asien har också andra dagar för högtider än de västerländska börserna, till exempel det kinesiska nyåret då aktiemarknaderna i Kina, samt börsen i Hongkong och Shanghai, har stängt.

Mellanöstern öppettider

Handlar du med aktier på börser i Mellanöstern kan du behöva hålla koll på veckodagarna eftersom måndag till fredag inte är standard för handelsdagar. Bland de största börserna i Mellanöstern finns bland annat Tadawul som också är Saudiarabiens enda börs. Den är öppen söndag–torsdag 08:00–13:00. Börsen i Irans huvudstad, Teheran, är en annan stor handelsplats. Teheranbörsen (TSE) har öppet lördag–onsdag 06:30–10:00.

Avvikande öppettider för börsen

Som du kan se är börsens normala öppettider helgfria vardagar medan den är stängd på helger. Det finns dock några undantag. Dels då olika länder ställer om till/från sommar- och vintertid vid olika tillfällen (exempelvis har vi en period under våren när USA ställer om till sommartid före Sverige, varpå amerikanska börsens öppettider istället blir 14:30-21:00 svensk tid), och dels när det kommer till specifika helgdagar då börsen kan vara stängd eller ibland har öppet halvdag. Under en halvdag stänger marknaden vanligtvis 13:00.

Avvikande öppettider finner du i tabellen längre ner. Öppettiderna gäller i regel för vanlig aktiehandel. För mer detaljerad information om öppettider för derivat och teckningsrätter se Nasdaq OMX.

Placera en order medan börsen är stängd

Trots att börsen bara är öppen vissa timmar så kan du lägga ordrar dygnet runt, till exempel hos nätmäklarna Nordnet och Avanza. Även när börsen är stängd kan du alltså agera på aktiemarknaden. Skillnaden är att varje köp- och säljorder som du gör medan börsen sover kommer att ligga väntande, tills dess att marknaden öppnar vid nästa tillfälle.

Den order du gör, antingen för att köpa eller sälja värdepapper, kommer automatiskt att utföras i starten av nästkommande handelsdag. Du kan kolla detta på till exempel Avanza under dina aktuella ordrar, där status kommer att vara “väntande” och sedan bytas ut mot “marknaden” en timme före öppning. De enda tillfällen då du inte kan placera ordrar är när nätmäklarna, vid relativt sällsynta tillfällen, har tekniska problem eller utför underhåll.

Mer om börsens öppettider 2024

Så fungerar öppning- och stängningscallen för börsen

Kanske har du hört talas om begreppen öppningscall och stängningscall? På den svenska marknaden pågår öppningscallen mellan 08:45 och 09:00 och stängningscallen mellan 17:25 och ca 17:30.

Vad betyder callen?

Callen pågår strax före börsen öppnar varje dag, och strax innan den stänger. Ingen handel sker under den här tiden, utan istället räknar börsens system ihop alla köp- och säljordrar. Systemet tar fram det pris som kan omsätta flest aktier, ett så kallat jämviktspris.

Syftet med callen och en sådan här “auktion” är alltså att få en hög omsättning som ger ett rättvist marknadspris för den aktuella dagen. Priset där flest ordrar möter varandra är jämviktspriset. Jämviktspriset är med andra ord den prisnivå där flest köpare och säljare är beredda att göra affär. Callen är till för att hitta just det jämviktspriset. Jämviktspriset är det pris som en aktie får vid öppningscall eller stängningscall – startkurs respektive stängningskurs.

Hur handlar man callen?

För att vara säker på att få köpa aktier i callen lägger du din köporder en bit ovanför den nivå där jämviktspriset ligger för tillfället.

Exempel: Du vill köpa aktier i ett bolag under pågående call. Aktiens jämviktspris i den callen ligger på 40 kr och du bestämmer dig därför för att lägga din köporder på 45 kr. När callen sedan avslutas kommer du ändå att få köpa aktier för det jämviktspris som bestäms. Om jämviktspriset inte ändras i detta fall så kommer du alltså att få köpa aktierna för 40 kr per styck, trots att du lagt din köporder på 45 kr.

Samma princip gäller oavsett om du vill köpa i öppnings- eller stängningscallen. Vill du istället sälja i callen lägger du din säljorder en bit under det nuvarande jämviktspriset.

Bonusvideo med härliga Ara Mustafa från EFN Marknad.

Volym i öppnings- och stängningscallen

Dessa auktioner gör att det ser ut som att de går igenom stora volymer i marknaden, speciellt i slutcallen. Visst rör det sig om stora volymer, men eftersom all handel under callen samlas på en och samma minut så ser det alltid ut att vara extra mycket. Det är också vanligt att stora fonder eller institutionella aktörer gör sina affärer i callen vilket leder till att volymerna ibland kan explodera, inte minst i slutcallen.

Fler frågor och svar om börsens öppettider

Vilka tider är börsen öppen?

Stockholmsbörsen är öppen måndag till fredag, klockan 09:00 till 17:30. Men handlar du med utländska aktier kan tiderna variera från land till land. Se rubrikerna med Öppettider samt Avvikande öppettider i den här guiden för information om marknaderna i varje land.

Kan jag köpa eller sälja medan börsen har stängt?

Du kan lägga en order på att köpa och sälja medan börsen är stängd, men din order kommer att ha en väntande status ända tills marknaden öppnar igen. Det betyder att om du placerar en marknadsorder för köp av en aktie efter stängning på fredag så kommer ditt köp att gå igenom först på måndagen, när börsen öppnar efter helgen.

När öppnar börsen Stockholm?

Klockan 09:00 varje vardag öppnar Stockholmsbörsen, med undantag för röda dagar. Stängningstid är 17:30.

När öppnar amerikanska börsen?

Nasdaq och NYSE i USA öppnar 15:30 svensk tid och stänger 22:00, måndag till fredag. Undantag gäller dock för helgdagar samt de de tillfällen varje år när klockan ställs om från sommar- till vintertid, vilket sker vid olika tillfällen för Sverige och USA. Under dessa perioder gäller istället tiderna 14:30-21:00.

Är börsen öppen idag?

Är det en helgfri måndag–fredag är börsen oftast öppen. Detta kan dock variera mellan olika länder, se listorna över Öppettider samt Avvikande öppetider i den här guiden.

Har börsen öppet på röda dagar?

Nej, börsen har alltid stängt på röda dagar och helger. Helgdagar kan i sin tur variera mellan olika marknader (i olika länder).

Vilka dagar är börsen stängd för handel?

Börsen håller stängt varje lördag och söndag. Röda dagar, som vi ofta kallar det för i Sverige, innebär dessutom alltid att börsen har stängt: Nyårsafton, nyårsdagen, trettondagen, långfredag, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, midsommarafton och julafton. Halvdag gäller trettondagsafton, skärtorsdag, valborgsmässoafton, Kristi himmelfärdsafton samt Alla helgons afton.

Varför är inte börsen öppen 24/7?

Det är en fråga utan ett enkelt svar, och det har pågått diskussioner i media om huruvida börsen skulle kunna vara öppen för handel dygnet runt. Men precis som alla andra marknader så drivs börsen av efterfrågan och utbud, och ett vanligt argument är därför att likviditeten på marknaden blir bättre om timmarna för handel är begränsade, som i exemplet om Oslobörsen tidigare i texten. Man tog beslutet att stänga börsen en timme tidigare i Norge för att koncentrera handeln och därmed driva upp suget efter aktier när marknaden väl har öppet.

Traditionen att hålla öppet endast under kontorstid sträcker sig dessutom långt tillbaka i tiden, när aktiehandel fortfarande skedde med fysiska papper och krävde betydligt mer manuell administration. För dig som handlar på börsen kan det ju också vara skönt att ta en paus utanför kontorstid, och inte behöva vakna mitt i natten av en notis i telefonen att en viss aktiekurs har fallit eller ökat.


Källmaterial

Stockholmsbörsen öppettider 2024 – Ordinarie och avvikande öppettider

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 19 september 2023. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Visa hela texten ▼
BörsÖppettiderJust nu
Stockholmsbörsen09:00 - 17:30Öppet
Amerikanska börsen15:30 - 22:00Stängt (öppnar 15:30)
Oslobörsen09:00 - 16:25Öppet
Helsingforsbörsen09:00 - 17:30Öppet
Köpenhamnsbörsen09:00 - 17:00Öppet
Kanada TSX, TSX Venture15:30 - 22:00Stängt *
Frankrike09:00 - 17:30Öppet *
Tyskland09:00 - 17:30Öppet *
Nederländerna09:00 - 17:30Öppet *
Belgien09:00 - 17:30Öppet *
Italien09:00 - 17:30Öppet *
Portugal09:00 - 17:30Öppet *
Nya Zeeland23:00 - 06:00Stängt *
Australien01:00 - 07:00Stängt *
Japan02:30 - 09:00Stängt *
Kina02:30 - 08:00Stängt *
Saudiarabien (söndag–torsdag)08:00 - 13:00
Iran (lördag–onsdag)06:30 - 10:00

Avvikande öppettider Stockholmsbörsen

DagÖppettider
1 januariStängt
5 januariHalvdag
28 marsHalvdag
29 marsStängt
1 aprilStängt
30 aprilHalvdag
1 majStängt
8 majHalvdag
9 majStängt
6 juniStängt
21 juniStängt
1 novemberHalvdag
24 decemberStängt
25 decemberStängt
26 decemberStängt
31 decemberStängt

Avvikande öppettider USA börsen

DagÖppettider
1 januariStängt
15 januariStängt
19 februariStängt
29 marsStängt
27 majStängt
19 juniStängt
3 juliHalvdag
4 juliStängt
2 septemberStängt
28 novemberStängt
29 novemberHalvdag
24 decemberHalvdag
25 decemberStängt

Avvikande öppettider Oslobörsen

DagÖppettider
1 januariStängt
27 marsHalvdag
28 marsStängt
29 marsStängt
1 aprilStängt
1 majStängt
9 majStängt
17 majStängt
20 majStängt
24 decemberStängt
25 decemberStängt
26 decemberStängt
31 decemberStängt

Avvikande öppettider Helsingforsbörsen

DagÖppettider
1 januariStängt
29 marsStängt
1 aprilStängt
1 majStängt
9 majStängt
21 juniStängt
6 decemberStängt
24 decemberStängt
25 decemberStängt
26 decemberStängt
31 decemberStängt

Avvikande öppettider Köpenhamnsbörsen

DagÖppettider
1 januariStängt
28 marsStängt
29 marsStängt
1 aprilStängt
9 majStängt
10 majStängt
20 majStängt
5 juniStängt
24 decemberStängt
25 decemberStängt
26 decemberStängt
31 decemberStängt