Aktiefonder (guide) | Bästa aktiefonder maj 2024 (topplista) - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

12 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Aktiefonder

Aktiefonder (stor guide) – Bästa aktiefonder att investera i maj 2024

Sidans innehåll

Vill du komma igång med att investera i aktiefonder? Funderar du på vilka som är de bästa aktiefonderna för din sparportfölj? Läs mer om fördelar och risker med aktiefonder och få tips på bra alternativ för dina investeringar i den här guiden!

 • Aktiefonder är en populär sparform i Sverige, där majoriteten av svenskarna väljer att placera sina sparpengar för både kort- och långsiktigt sparande.
 • Denna guide ger vägledning om hur du börjar investera i aktiefonder, inklusive tips på vad du bör tänka på innan du investerar och hur du kan sprida risken för att optimera din investeringsportfölj.
 • För att hjälpa dig välja rätt fond har vi samlat en lista över aktiefonder som har haft bäst procentuell avkastning under de senaste 5 åren, vilket ger en indikation på vilka fonder som presterat bäst inom sina kategorier.

Visste du att åtta av tio svenskar sparar i fonder – och att aktiefonder är ett av de mest populära valen? Att spara i aktiefonder fick stort genomslag i Sverige på 1980-talet och har sedan dess varit en fortsatt populär sparform. Med dagens teknik är det dessutom enklare än någonsin att investera sparpengarna i fonder. Har du fått upp ögonen för aktiefonder eller undrar om det är något som passar dig?

I den här guiden får du hjälp på traven med hur du kommer igång med att placera pengarna i aktiefonder, vad som är bra att tänka på innan du investerar och hur du sprider ut risken i sparandet. Utöver detta har vi också samlat ihop en lista över de aktiefonder som presterat bäst under de senaste åren!

Tips: Om du är ny till fondsparande rekommenderar vi vår stora guide Fonder för nybörjare och om du är på jakt efter de fonder och fondbolag som har presterat allra bäst tipsar vi om guiden Bästa fonderna.

Topplista – Bästa aktiefonderna senaste 1, 3 och 5 åren (svenska och globala)

Innan vi fördjupar oss mer kring aktiefonder ska vi kika på de som har presterat allra bäst – vinnarfonderna inom denna kategori! Nedan listar vi de tre bästa fonderna för ett antal olika fondkategorier som har haft högst procentuell avkastning under den senaste 1, 3 respektive 5-årsperioden.

Om du klickar dig vidare kan du bland annat finna information om:

 • Hur populär den är, baserat på flest antal fondandelsägare hos nätmäklaren Avanza
 • Dess fondförvaltningsavgift
 • Fondbetyget baserat på Morningstars rating

Dessa "bästa fonderna"-listor kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning innan du investerar dina pengar! Det finns ingen garanti för att du får tillbaka det investerade kapitalet, men genom att titta på historisk avkastning har du en bra grund att utgå från i valet av fonder och god chans att se ditt innehav växa allt mer per år.

Bästa aktiefonderna – 1 år

 1. Jupiter India Select L USD A Inc 72 %
 2. BNP Paribas Turkey Equity Classic R 61 %
 3. SEB Teknologifond 60 %

Bästa aktiefonderna – 3 år

 1. HSBC GIF Turkey Equity AC 284 %
 2. BNP Paribas Turkey Equity Classic R 227 %
 3. Schroder ISF Global Energy A Acc USD 162 %

Bästa aktiefonderna – 5 år

 1. HSBC GIF Turkey Equity AC 293 %
 2. Swedbank Robur Technology A 209 %
 3. BNP Paribas Turkey Equity Classic R 181 %

Listan senast uppdaterad: 2024-04-28. Källa/inspiration: Avanza.

Tips – Spara smidigare med fondroboten Lysa

Om du föredrar att helt automatiserat fondsparande som är anpassat efter dina personliga sparmål tipsar vi om att spana in den populära fondroboten Lysa.

(Reklamlänk till Lysa.)

Introduktion: Vad är en aktiefond?

En aktiefond placerar i flera olika företag och deras aktier. Jämfört med andra fonder, som räntefonder och blandfonder, har aktiefonder generellt sett en högre riskprofil, men också oftast en högre historisk avkastning. Däremot är risken med aktiefonder att betrakta som lägre om man jämför med en direkt placering i aktier, eftersom du automatiskt får en bra riskspridning genom att varje fond som placerar i minst 16 olika aktier (men vanligtvis betydligt fler än så).

Aktiefonder har i sin tur olika inriktningar. Till exempel finns det fonder som placerar i svenska börsnoterade bolag. Du kan också välja en fond som investerar främst i en viss bransch, exempelvis teknik. Ytterligare en typ av aktiefond är en så kallad indexfond, som är en passivt förvaltad aktiefond med låg avgift.

Skillnaden på aktiefonder och aktier

Vad är då skillnaden på aktiefonder och aktier? Här reder vi ut likheter och skillnader mellan de olika placeringarna.


1. Många olika aktier i ett enda köp. När du köper en aktie blir du ägare i ett enda bolag, men om köper du andelar i en aktiefond blir du indirekt delägare i många olika aktier. Det gör att en aktiefond ger dig bättre riskspridning än vad en enskild aktie ger.

Läs mer: Om du även är intresserade av att lära dig mer om aktiesparande tipsar vi om vår stora “kom igång”-guide om Aktier för nybörjare.

2. Löpande fondavgift istället för courtage. Du behöver heller inte betala courtage för fonder som du gör vid aktiehandel. Istället betalar du löpande en så kallad fondavgift som består av bland annat förvaltningsavgift till fondbolaget. Avgiften utgörs av en viss procent av ditt innehav per år och varierar beroende på val av fond.

3. Aktiefonder är bättre för månadssparande. Skillnaden på hur man betalar för aktier och aktiefonder gör att det sistnämnda alternativet passar utmärkt för regelbundet månadssparande. Du kan investera lite och ofta i dina fonder, utan att behöva betala någon transaktionsavgift (courtage) vid varje köptillfälle.

4. Enklare och snabbare än aktier. För dig som inte vill fördjupa dig i enskilda bolag/aktier så är aktiefonder ett bra alternativ. Det går snabbt att få bra riskspridning på ditt sparande och du behöver inte aktivt bevaka dina fonder på samma vis som vid en direkt investering i aktier, för att exempelvis avgöra när det är rätt tid att köpa eller sälja. Fondförvaltaren eller index (vid passivt förvaltade fonder) gör jobbet åt dig.

Aktiefond jämfört med andra fonder

Hur jämför sig aktiefonder med andra typer av fonder? Och vad skiljer en aktivt förvaltad aktiefond mot en passivt förvaltad? Att veta hur man bäst placerar sina pengar är inte alltid lätt. Beroende på exempelvis hur hög risk du vill ta när du investerar kan olika typer av fonder vara bättre eller sämre lämpade för din specifika sparportfölj. Här jämför vi aktiefonder med andra fondalternativ för att ge en bättre uppfattning om aktiefondens olika egenskaper och förklarar passiv respektive aktiv förvaltning.

Räntefond vs aktiefond
En räntefond har inte lika hög risk som en aktiefond och har även generellt sett lägre avkastning. Fonden placerar i räntebärande papper, som obligationer och statsskuldväxlar, medan en aktiefond placerar i aktier i företag. Därmed följer räntefonder även ränteläget, snarare än hur börsen rör sig. Räntefonder kan vara ett bra komplement till aktiefonder genom att fungera som en krockkudde när det är oroligt på börsen.

Blandfond vs aktiefond
Blandfonder består av både aktier och räntebärande värdepapper, medan en aktiefond enbart placerar i aktier. Därmed kan en blandfond ses som ett mellanting av en aktiefond och en räntefond. Även risk och avkastning hamnar någonstans mittemellan de två olika fonderna, men beroende på hur fördelningen av aktier och räntepapper ser ut kan risken för blandfonder vara olika hög. Är andelen aktier högre så liknar blandfonden mer en aktiefond.

Aktivt förvaltade aktiefonder eller passiva indexfonder – vilket är bäst?
Man kan säga att det finns två huvudsakliga typer av aktiefonder:

 • Aktivt förvaltade
 • Passivt förvaltade så kallade indexfonder

Fonden du placerar i kan med andra ord vara både en indexfond och en aktiefond på samma gång. Skillnaden mellan de två typerna är hur förvaltningen fungerar, vilket i sin tur påverkar fondavgiften du betalar.

Aktiv förvaltning innebär att en förvaltare jobbar med att försöka få fonden att prestera bättre än ett visst så kallat jämförelseindex eller marknad. Förvaltaren köper och säljer värdepapper utefter analyser. Detta kräver tid och arbete vilket gör att aktivt förvaltade fonder har en högre fondavgift.


Indexfonder däremot är passivt förvaltade fonder som inte kräver lika mycket arbete med förvaltning, eftersom de följer ett bestämt index. Indexet kan exempelvis vara OMXS30, som är de 30 bolagen med högst omsättning på Stockholmsbörsen. Tack vare mindre jobb med förvaltning kan indexfonder hålla en lägre kostnad för dig som investerar. Nackdelen är att indexfondens avkastning är begränsad till just det index den följer.

Utöver indexfonder finns många indexnära aktiefonder. Det är en fond som precis som indexfonder följer ett visst underliggande index, men avviker något mer från detta genom att exkludera vissa bolag utifrån fondens krav på hållbarhet och moral. Till exempel kan fonder välja bort företag verksamma inom vapen och tobak.

Vilket är bäst, en aktiefond med aktiv förvaltning eller en passivt förvaltad indexfond? Det finns både fördelar och nackdelar med båda alternativen, men generellt sett är det svårt för aktivt förvaltade fonder att prestera bättre än indexfonder, särskilt om man ser till indexfondernas låga avgift.

Läs mer: Här kan du fördjupa dig mer kring Indexfonder och läsa mer om de med lägst avgift!

Fördelar och nackdelar med aktiefonder

Fördelar: Därför bör du välja aktiefonder

 • Bättre historisk avkastning än andra fondtyper och därmed chans till större vinst när du sparar långsiktigt.
 • Möjlighet att investera i såväl fonder med aktiv förvaltning som indexfonder med mycket låg avgift.
 • Stor valmöjlighet för dina placeringar, till exempel en fond som investerar i svenska aktier, i tillväxtmarknader eller i specifika branscher.
 • Möjlighet att välja ansvarsfulla indexnära fonder.

Risker: Tänk på det här innan du investerar

 • Hög risk jämfört med andra fonder. Se därför till att sprida ut ditt innehav i olika branscher och regioner, till exempel en aktiefond med svenska aktier och en med global inriktning.
 • Passar mindre bra för kortsiktigt sparande. Om du vet att du behöver pengarna inom de närmaste åren kan en räntefond passa bättre, som inte har lika hög risk.
 • Avkastning är ingen garanti och det är inte säkert att du får tillbaka de pengar som du investerar i en fond. Minska riskerna genom att sprida ut dina investeringar i flera olika fonder, och ha gärna en sparbuffert så att du inte riskerar behöva sälja dina fondandelar när fonden har sjunkit i värde.

Passar aktiefonder mig?

Sammanfattningsvis rekommenderar vi aktiefonder till dig som sparar långsiktigt – gärna minst 5 år. Du behöver även känna dig trygg med att kunna ta en högre risk i utbyte mot chans till bättre avkastning på lång sikt. Aktiefonder passar också bra för att diversifiera sparportföljen med fler typer av investeringar, om du till exempel redan äger räntefonder eller aktier.

Tips – Ladda ner vår populära app för inspiration till de bästa aktiefonderna 2024

Fördjupning: 5 populära aktiefonder Avanza


Här listar vi 5 populära aktiefonder hos Avanza (utan inbördes ordning). Du får lite nyttig information som är bra att känna till om varje fond, ifall du vill investera i någon eller några av fonderna.

1. Swedbank Robur Ny Teknik

Swedbank Robur Ny Teknik är den aktivt förvaltade aktiefond som har flest aktieägare hos Avanza, trots en relativt hög avgift. Varför, kan man fråga sig? En anledning kan vara att fondens värde steg kraftigt under hela 2020. Många ville vara med på tåget när det gick bra för teknikbolagen, i samband med att stora delar av världen började jobba på distans och göra sina ärenden på nätet. Fonden har likt de flesta aktiefonder en hög risknivå, då den specifikt inriktar sig mot bolag som har produkter eller tjänster med teknikfokus eller digitalisering. Främst placerar fonden i bolag inom Sverige och Norden, men upp till 40 % av fondens tillgångar kan placeras i bolag utanför Norden.

2. Storebrand USA (tidigare SPP Aktiefond USA)

Storebrand USA (tidigare SPP Aktiefond USA) är en indexnära aktiefond med låg avgift, grundad år 1999. Du som köper fondandelar får placeringar inom många olika branscher på den amerikanska marknaden. Här ingår amerikanska teknikjättar som Apple, Microsoft, Amazon och Alphabet (moderbolag till Google), men också bolag inom sjukvård som UnitedHealth Group samt konsumtion som Coca-Cola.

3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Passiv förvaltning gör Spiltan Aktiefond Investmentbolag kan hålla en låg avgift. Som namnet antyder ligger fokus på svenska investmentbolag och fonden ger därmed god exponering mot Stockholmsbörsen. Målet med fonden är att den ska prestera bättre och ge högre avkastning än Stockholmsbörsen och samtidigt kunna konkurrera med indexfonders låga avgifter.

4. Spiltan Aktiefond Stabil

Spiltan Aktiefond Stabil kan sägas leva upp till sitt namn. Den blev nämligen utsedd till bästa Sverigefond 2021 av Morningstar Fund Awards med motiveringen att fonden “uppvisar en imponerande stabilitet.” Det är en så kallad defensiv Sverigefond där fokus ligger på aktier som har bra resistens mot svängningar på börsen, för att ge bästa avkastning till så liten risk som möjligt. Industri, finans och konsumentvaror är de branscher som fonden har störst andel aktier i. En nackdel med Spiltan Aktiefond Stabil är dess relativt höga avgift.

5. AMF Aktiefond Global

AMF Aktiefond Global är som namnet antyder en global aktiefond med största andelen av sitt innehav i USA och bolag som Microsoft, Coca-Cola och Tesla. Fonden har också aktier i bolag på marknaderna i Asien och Europa. Förvaltningsavgiften är låg och målet med fonden är att ge stabil avkastning med hjälp av ett brett innehav. Bolagen verkar inom bland annat teknik, finans, sjukvård, industri, konsumentvaror och kommunikation. Fonden ger också viss exponering mot tillväxtmarknader.

Listan senast uppdaterad: 2024-04-04. Källa/inspiration: Avanza/SAVR.

Kom igång: Så gör du för att börja investera i bra aktiefonder i 5 enkla steg 2024

För att köpa andelar i en aktiefond behöver du först och främst ha ett konto hos en bank eller en nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza eller Nordnet – de två största nätmäklarna i Sverige. Det är gratis att öppna ett konto och du gör det smidigt med hjälp av BankID (åldersgräns på minst 18 år). De mest populära typerna av konto är investeringssparkonto, ISK, eller kapitalförsäkring, KF.

Du överför pengar till kontot från din vanliga bank. Kom ihåg att inte investera mer pengar än vad du har råd att förlora, då fonder kan både öka och minska i värde, särskilt på kort sikt. Leta upp aktiefonden som du vill investera i genom sökfunktionen hos din nätmäklare.

 1. När du hittat rätt fond klickar du på “Köp”.
 2. Välj det konto som pengarna ska dras från.
 3. Ange belopp som du vill spara i fonden.
 4. Skicka iväg din fondandelsorder.
 5. Vänta på att köpet ska gå igenom. Nu är du fondandelsägare! Fortsätt med fördel att månadsspara och diversifiera din portfölj genom att investera i olika typer av fonder.

Alternativ: Sigmastocks – För dig som istället vill fokusera på automatiskt sparande i aktier

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att söka fram de bästa fonderna eller aktierna på egen hand, utan istället vill automatisera ditt sparande, vill vi tipsa om tjänsten Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att investera dina pengar i bra aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj där ett urval av aktier skräddarsys efter dig och dina preferenser.

Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp av aktier till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

Fler frågor och svar om att investera i aktiefonder

Vad är aktiefonder och hur fungerar de?

Aktiefonder ger dig indirekt ägande i flera olika aktier i bolag på börsen. En aktiefond placerar i minst 16 olika aktier, och istället för att köpa en enskild aktie sprider du alltså ditt innehav i många olika. Det finns många inriktningar på aktiefonder, till exempel svenska aktier med högst omsättning på Stockholmsbörsen, teknikbolag eller hållbar energi.

Vad är skillnad mellan indexfond och aktiefond?

En aktiefond kan vara en indexfond på en och samma gång. Man kan säga att det finns två typer av aktiefonder: aktiefonder med aktiv förvaltning och med passiv förvaltning. Fonder med passiv förvaltning kallas även för indexfonder. De följer ett index och har lägre avgift än aktivt förvaltade fonder, där en förvaltare istället aktivt köper och säljer värdepapper för att försöka prestera bättre än marknaden.

Vilka är de bästa aktiefonderna?

Vilka aktiefonder som passar dig bäst beror på hur stor risk du vill ta, hur du bygger upp din portfölj och vad du har för mål med ditt sparande. Du kan hämta inspiration från listorna längre upp i guiden där vi listar bra alternativ med högst avkastning senaste åren.

Vad är aktivt förvaltade fonder?

Aktivt förvaltning är vanligt bland aktiefonder. Det betyder att det finns en expert som sköter fondens tillgångar, genom att köpa, säljer eller behålla värdepapper. Avgiften i en aktivt förvaltad aktiefond är högre än i en passiv fond (indexfond) eftersom det krävs mer arbete, och risknivån är högre. Fördelen är att det finns chans till bättre avkastning än med en indexfond, som aldrig kan få högre avkastning än det index som den följer.

Är aktiefonder en bra investering?

Sett till andra fonder har aktiefonder en högre risk, men är också många gånger den kategori av fonder som gett bäst historisk avkastning. Sparar du på lång sikt är aktiefonder generellt sett ett bra alternativ för dina investeringar. Särskilt om du sprider ut innehavet inom olika typer av aktiefonder, till exempel globala indexnära aktiefonder, Sverigefonder och branschspecifika fonder.

Hur stor risk innebär aktiefonder?

Jämfört med aktier innebär en aktiefond lägre risk eftersom fonden placerar ditt innehav i en bred spridning av bolag. Precis som med alla investeringar finns dock ingen garanti för framtida avkastning. Både aktier och fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får vinst på ett år eller två års sikt. Därför är det viktigt att spara långsiktigt, då chansen är större att du får tillbaka dina investerade pengar och betydligt mer därtill.

Varför investera i aktiefonder istället för aktier?

En vanlig anledning till att man väljer aktiefonder framför aktier är att det är enklare, går snabbt och innebär bättre riskspridning. För dig som inte vill sätta dig in i enskilda aktier så passar aktiefonder bra. Detta eftersom du snabbt får indirekt ägande i flera olika bolag på samma gång. Fondförvaltaren sköter köp och sälj av värdepapper så att du kan koppla av och låta fonden växa på lång sikt.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 28 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader