Globalfonder (guide) | Bästa globalfond juni 2024 (topplista)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

12 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Globalfonder

Globalfonder (stor guide) – Bästa globalfonder att investera i juni 2024

Sidans innehåll

Om du bara fick investera i en enda fond så borde du välja en globalfond. Globalfonder ger bra riskspridning och tillhör de mest populära fonderna i svenskarnas sparande. Läs mer i den här guiden om hur en globalfond fungerar, fördelar och nackdelar, hur du kommer igång med att investera och vilken den bästa globalfonden är!

 • Globalfonder investerar i en bred portfölj av aktier från olika bolag och länder över hela världen, vilket erbjuder en exceptionell riskspridning och gör dem till en populär bas i svenska sparportföljer.
 • Dessa fonder är ett utmärkt alternativ för dem som vill ha exponering mot världsmarknaden och dra nytta av tillväxtpotentialen i många olika regioner och sektorer.
 • Medan globalfonder erbjuder många fördelar, såsom historiskt god avkastning och diversifiering, är det viktigt att också vara medveten om eventuella nackdelar och vikten av att noga välja rätt fond för sina investeringsbehov och risktolerans.

När du investerar i en globalfond får du spridning över hela världen på dina innehav. Det är en av anledningarna till att dessa fonder är så populära och att många svenskar har sitt största innehav på börsen i en fond med global inriktning. Sett till historisk avkastning lönar det sig att spara pengar i fonder och globalfonder är ett särskilt bra alternativ som en bas i din investeringsportfölj!

I den här guiden tittar vi närmare på de bästa globalfonderna, varför alla borde investera en del av sina pengar i en sådan fond, men också vilka nackdelar som kan finnas och vad du bör tänka på.

Tips: Om du är ny till fondsparande rekommenderar vi vår stora guide Fonder för nybörjare och om du är på jakt efter de fonder och fondbolag som har presterat allra bäst tipsar vi om guiden Bästa fonderna.

Introduktion: Vad är globalfonder?

Till att börja med – vad är globalfonder? Det är en typ av fonder som placerar sina innehav på olika världsmarknader – globalt helt enkelt. Fonden har således sitt innehav i många länder, till exempel USA, Tyskland, Japan med flera.

Vad investerar en globalfond i?

En globalfond brukar även räknas som en aktiefond, då fonden investerar i aktier i en mängd olika bolag runtom i världen. Fonderna inkluderar bolag verksamma i en rad olika branscher, vilket ytterligare bidrar till bredden.


Du får alltså både stor geografisk spridning och stor branschspridning på dina pengar, något som minskar risken och ökar diversifieringen i portföljen! Vanliga branscher som globalfonder investerar i är:

 • Finans
 • Teknik
 • Konsumtion
 • Sjukvård
 • Energi
 • Kommunikation

Det är vanligt att den största andelen av innehavet i globalfonder är bolag i USA, men gemensamt för alla globalfonder är att de alltid investerar på flera världsmarknader. När du sparar i en fond med global inriktning får du därför exponering mot till exempel Europa, Nordamerika och Asien på samma gång.

Tips – Ladda ner vår populära app för inspiration till bästa globalfonderna 2024

Topplista – 3 bästa globalfonderna senaste 1, 3 och 5 åren (svenska och globala)

Med det sagt ska vi i denna guide kika närmare på ett urval av de bäst presterande globalfonderna just nu. Nedan listar vi de tre bästa globalfonderna som har haft högst procentuell avkastning under den senaste 1, 3 respektive 5-årsperioden.

Du kan klicka dig vidare och läsa mer om fonden hos Avanza, där du bland annat finner information om hur populär den är (mätt som antal fondandelsägare), dess fond-/förvaltningsavgift och även fondbetyget (baserat på Morningstars rating).

Dessa "bästa fonderna"-listor kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning innan du investerar dina pengar!

Bästa globalfonder – 1 år

 1. Delphi Global A 38 %
 2. Handelsbanken Global Momentum A1 SEK 38 %
 3. GAM Star Disruptive Gr A USD Acc 30 %

Bästa globalfonder – 3 år

 1. Fidelity FAST Global A-ACC-USD 81 %
 2. Swedbank Robur Globalfond A 71 %
 3. Invesco Global Equity Income A USD Acc 60 %

Bästa globalfonder – 5 år

 1. Swedbank Robur Globalfond A 198 %
 2. Fidelity FAST Global A-ACC-USD 152 %
 3. JPM Global Focus A (acc) EUR 119 %

Listan senast uppdaterad: 2024-05-30. Källa/inspiration: Avanza.

Tips – Spara smidigare med fondroboten Lysa

Om du föredrar att helt automatiserat fondsparande som är anpassat efter dina personliga sparmål tipsar vi om att spana in den populära fondroboten Lysa.

(Reklamlänk till Lysa.)

Olika typer av globalfonder

Globalfonder är en egen kategori av fonder, men denna kategori går i sin tur att dela upp i två underkategorier. Det finns nämligen både aktivt förvaltade globalfonder och indexnära globalfonder som är passivt förvaltade. Innan du investerar är det bra att känna till skillnaden mellan dessa för att kunna välja den fond som passar dig bäst.

Aktivt förvaltad globalfond

En globalfond med aktiv förvaltning har i allmänhet högre avgift än en passivt förvaltad fond. Detta eftersom fondförvaltare lägger ner tid på att analysera, sälja och köpa innehav. Avgiften är den största nackdelen med att välja en aktivt förvaltad fond. På lång sikt kan den innebära att mycket av din avkastning går förlorad. Aktivt förvaltade fonder innebär även en större risk, då de inte följer något index. Därför lämpar de sig bäst för långsiktigt sparande på minst fem år.

Fördelen med en aktiv förvaltning är att du har någon som jobbar hårt för att försöka få fonden att prestera bättre än ett index, och därmed finns chans till kraftigare utveckling. Dessutom läggs ofta större vikt på andra marknader än USA, som ofta är huvudfokus i passivt förvaltade fonder. AMF Aktiefond Global är exempel på en populär aktivt förvaltad globalfond.

Passivt förvaltad globalfond (indexnära)

Om du värdesätter låg risk och låg avgift är en indexnära globalfond ett bra val. Denna fond är passivt förvaltad, vilket innebär att den följer ett bestämt index. MSCI World Index är ett vanligt jämförelseindex och största inriktning ligger ofta på de amerikanska börserna.

När du sparar i en indexnära globalfond kommer du därför troligen att få störst exponering mot börsbolag i USA, något som är bra att vara medveten om när du till exempel ska komplettera din portfölj med andra fonder.

Att dessa fonder har så stor exponering mot USA är dock naturligt, eftersom USA står för cirka 40 procent av värdet på alla världens börser. Den kanske viktigaste fördelen med passivt förvaltade globalfonder är de låga avgifterna.

Risken brukar dessutom vara mindre än för aktivt förvaltade fonder vilket förstås är en fördel, men nackdelen är att även historisk avkastning kan vara lägre. Länsförsäkringar Global Index är ett exempel på en populär indexnära (passivt förvaltad) globalfond.

Så – vilken globalfond ska jag välja?

Det finns fördelar och nackdelar med både aktivt förvaltade och passivt förvaltade fonder. Det bästa valet av fonden beror på hur länge du planerar att spara och hur du vill balansera risknivå jämfört med potentiell avkastning. I tabellen nedan listar vi generella plus och minus med aktiv respektive passiv förvaltning för att ge dig en tydligare överblick.

Aktiv förvaltning Passiv förvaltning
+ Möjlighet till större utveckling och därmed högre avkastning. + Lägre risk eftersom fonden följer index.
+ Fler fonder med mindre fokus på USA. + Lägre avgift så att du får behålla mer av avkastningen i slutändan.
+ Förvaltaren har större möjlighet att välja bolag efter hållbarhet och etik. + Större riskspridning då globala index brukar omfatta flera hundra bolag.
- Högre avgifter p.g.a. förvaltning. - Inte lika stor potential till hög avkastning då fonden är begränsad till ett index.
- Generellt något högre risk. Passar bäst för långsiktigt sparande. - Svårt att hitta fonder som inte har störst exponering mot USA.

Du kan använda vår topplista längre ner i guiden för att få inspiration till specifika fonder. Där listar vi nämligen topp tre global indexfond som presterat bäst det senaste året, de senaste tre åren och de senaste fem åren.

Därför bör du investera i en billig global indexfond


Många experter menar att globala indexfonder med låg avgift är de bästa fonderna du kan välja. Även om det i teorin finns chans till större avkastning från en aktiv förvaltning så visar statistik att det är svårt för dessa fonder att prestera bättre än index.

Särskilt om man har i åtanke den relativt höga avgift som aktiv förvaltning medför. Då tjänar man oftast på att istället välja en passiv globalfond som följer ett index, och har en så låg avgift som möjligt.

De pengar som du sparar på avgiften kommer att göra att du får behålla mer av avkastningen. Det innebär att även om din passiva fond inte når riktigt lika stor utveckling som en motsvarande aktiv skulle göra, så tjänar du trots allt mer pengar på att ha den passiva tack vare lägre avgiften. Det går heller aldrig att säga hur stor framtida avkastning kommer bli för fonden, men däremot kan du tydligt se fondens avgift och ta den i beaktning.

Sist men inte minst så ger en indexfond större exponering och därmed bättre riskspridning, tack vare att det har samma innehav som det globala index den följer. Dessa globala index har inte sällan flera hundra, ibland upp till tretusen, aktier. Så många kan en fondförvaltare inte ha hand om i en aktivt förvaltad fond.

Fördelar och nackdelar med globalfonder

Som du sett vid det här laget finns det både fördelar och nackdelar med de olika typerna av globalfonder. Här sammanfattar vi vilka möjligheter respektive risker som dessa fonder innebär för dig som sparar på börsen.

Fördelar:

 • Ger dig en bred bas av börsbolag från hela världen – en grundpelare i portföljen som du förmodligen inte vill vara utan.
 • Låg risk jämfört med aktier.
 • Låg avgift om du väljer en indexfond.
 • Chans till god utveckling med bra avkastning på lång sikt.
 • Enkelt och snabbt att investera i och passar bra för månadssparande.

Nackdelar:

 • Flera av fonderna har liknande innehav och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja, samtidigt som det oftast är onödigt att investera i fler än en.
 • Hög avgift om fonden har förvaltning, vilket “äter upp” din avkastning.
 • Valutarisk: Ändringar i valutakurserna innebär att ditt innehav kan påverkas negativt.
 • Ingen garanti för framtida avkastning. Det är aldrig säkert att du får tillbaka dina investerade pengar då börsen kan gå dåligt.
 • Generellt högre risk än räntefonder och blandfonder.

Hur stor del bör jag investera i globalfond?

Frågan som många ställer sig är hur stor del av ens investeringar som ska bestå av en fond global inriktning. Hur stor andelen bör vara är en fråga om riskspridning. Eftersom du får exponering mot många olika marknader ger fonden stor bredd och du kan därför med fördel låta den utgöra det största innehavet i din portfölj.

Globalfonder hos Avanza och Nordnet

Både Avanza och Nordnet har ett generöst utbud av olika globalfonder. Vi rekommenderar därför att välja någon av dessa två aktörer, som är de största svenska nätmäklarna.

Utöver en mängd olika andra fonder så har de också sina egna fonder, till exempel populära Avanza Global. Det är gratis att bli kund och som nybörjare kan du ta del av starterbjudanden, bland annat att du får tillbaka fondavgifterna i början på ditt sparande.

Exempel på populära globalfonder juni

Här tittar vi närmare på några populära globalfonder.

Avanza Global

Enligt en undersökning av Morningstar är detta den billigaste globalfonden, med en total avgift på låga 0,09 procent. Avanza Global är en så kallad matarfond, vilket betyder att den investerar minst 85 procent i en annan fond, nämligen Amundi Index MSCI World. Den följer i sin tur MSCI World Index. Avanza Global erbjuder förutom låg avgift även bra riskspridning, med exponering mot över 23 marknader och 11 branscher.

Länsförsäkringar Global Indexnära

LF Global Indexnära, som de flesta lärt känna den som, har faktiskt bytt namn till Länsförsäkringar Global Index. Fondens största innehav finns i USA, i aktier från bolag som Apple, Microsoft, Tesla och Amazon. Den ger också exponering mot andra marknader som Europa och Asien.

Förvaltningsavgiften ligger på 0,22 procent och är därmed en av de lägsta. Fondens popularitet syns inte minst i antalet ägare hos Avanza, som ligger på över 200 000.

Swedbank Robur Globalfond

Den aktivt förvaltade Swedbank Robur Global har en förvaltningsavgift på 1,41 procent och global exponering mot framförallt USA. Swedbank Robur ger även exponering mot olika branscher, däribland teknik, sjukvård och finans.

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Spiltan Globalfond Investmentbolag investerar i cirka 30 olika investmentbolag globalt, bland andra Berkshire Hathaway. Målet är att ge en geografisk exponering som liknar globalindex och bra spridning över olika branscher som till exempel finans, industri, kommunikation, sjukvård och teknik.

Största innehavet, som i de flesta fall med den här typen av fonder, består av nordamerikanska aktier. Förvaltningsavgiften ligger på 0,57 procent och det är därmed varken det dyraste eller billigaste alternativet på börsen.

Kom igång: Så gör du för att börja investera i bra globalfonder i 5 enkla steg

Vill du börja investera i fonder behöver du ha ett konto hos en bank eller en nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza och Nordnet, som är de största nätbankerna i Sverige. Här kan du hitta många råvarufonder och välja bland de bästa råvarufonderna till just ditt sparande.

För att öppna ett konto behöver du ha fyllt 18 år och ha BankID. Vanligast är att man väljer någon av kontotyperna ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring). Du överför pengar till kontot från din vanliga bank och kan sedan börja att köpa andelar i valfri fond.

 1. Leta upp fonden på Avanza eller Nordnet.
 2. Tryck på “Köp”.
 3. Välj vilket konto du ska köpa med och fyll i belopp som du vill köpa för.
 4. Skicka iväg din fondandelsorder. Sedan är det bara att vänta tills orden är bearbetad.
 5. Du kan nu följa dina fonder och med fördel fortsätta spara regelbundet, till exempel med automatiskt månadssparande.

Tänk på att inte lägga alla dina sparpengar i en och samma typ av fond. Sprid ut ditt innehav genom att investera i till exempel en globalfond, en Sverigefond och kanske även en aktivt förvaltad fond att krydda portföljen med. Fonder kan både öka och minska i värde, men med flera olika inriktningar i din sparportfölj får du bättre diversifiering och därmed bättre riskspridning.

Tips: för en djupare jämförelse mellan de båda nätmäklarna tipsar vi om vår stora guide Nordnet vs Avanza – som nybörjare kan du öppna konto hos båda nätmäklarna och ha möjlighet att handla helt avgiftsfritt!

Tänk på det här innan du investerar i globalfonder

Med allt detta i åtanke är du nu redo för att börja spara! Vi avslutar med en kort sammanfattning med några av de viktigaste aspekterna när du väljer fond.

1. Låg avgift kan vara viktigare än hög avkastning
En av de viktigaste aspekterna är hur hög avgift fonden har. Lägre avgift innebär att du får behålla mer av avkastningen – att få en låg avgift kan därför ibland vara mer värd än högsta möjliga avkastning!

2. Historisk avkastning intressant – men inte hugget i sten
När du väljer fond finns det viss nytta i att titta på hur avkastningen sett ut historiskt, till exempel de senaste fem åren. Samtidigt är det också viktigt att komma ihåg att fonden kan utvecklas på ett annat sätt och att därför bara investera pengar som du har råd att avsätta under en längre tid.

3. Spara långsiktigt och regelbundet
Bäst avkastning kommer du att få om du sparar långsiktigt tack vare ränta-på-ränta-effekten som uppstår. Det är inte ovanligt att på 10 år tjäna tusentals kronor bara i avkastning från ditt eget sparkapital. Det gäller investeringar i fonder med såväl global som svenska marknader som inriktning. Månadsspara gärna för större chans att träffa börsen i “rätt” läge och för att ditt innehav ska fortsätta växa kontinuerligt.

Fler frågor och svar om att investera i en globalfond

Vilken globalfond är bäst?

Det beror delvis på dina sparmål och hur hög risk du vill ta. Men längre upp i texten hittar du en topplista med statistik över bästa globalfond sett till avkastning det senaste året, de senaste tre åren samt de senaste fem åren. Avkastning är ett vanligt sätt att ranka vilka de bästa globalfonderna är.

Hur många globalfonder ska jag ha?

Det räcker med att ha en fond med global inriktning i portföljen. Om du har fler än en är chansen stor att fondernas innehav ändå är väldigt lika, vilket bara gör det onödigt rörigt bland dina investeringar.

Räcker det med att bara investera i globalfond?

En globalfond ger en utmärkt bas i portföljen. Många har globalfonden som den största investeringen i sin portfölj, det vill säga den investering som de sparat mest pengar i, och kompletterar utöver det med andra typer av fonder eller andra investeringar. Att komplettera med exempelvis en Sverigefond och en med inriktning på tillväxtmarknader kan vara smart för att skapa diversifiering i din portfölj och få bättre riskspridning.

Vilken är den bästa globala indexfonden?

Konkurrensen är hård och det finns många bra fonder med låga avgifter på marknaden. Några av de mest populära globala indexfonderna är Avanza Global, Länsförsäkringar Global Indexnära, Swedbank Robur Access Global och Spiltan Globalfond Investmentbolag. För att avgöra vilka alternativ som är bäst kan man dels kolla på historisk avkastning, dels på Morningstar rating som betygsätter varje fond.

När är det bäst att investera i globalfonder?

Det finns inget sätt att veta när det är bäst att investera eftersom börsen kan röra sig både uppåt och neråt från en dag till nästa. Ett sätt att minska dina risker är att månadsspara i fonden. På så vis undviker du risken att köpa när fondens värde står som högst.

Vilka fonder ska man investera i?

Globalfonden är en bra grund i ditt sparande på börsen. Utöver denna kan du välja att investera på marknader som intresserar dig och som kompletterar portföljen, till exempel svenska fonder och aktiefonder med inriktning på olika branscher som du tror på. Det kan också vara en idé att få lite exponering mot råvaror genom råvarufonder för att ytterligare förbättra riskspridningen i portföljen.

Hur gör jag för att börja spara i globalfonder?

Enklast är att bli kund hos Avanza eller Nordnet, som är de största svenska nätmäklarna. Det är gratis att registrera sig och börja spara i olika fonder.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 30 maj 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader