Köpa kryptovaluta juli 2024 | Bästa nätmäklare handla krypto Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

13 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Köpa

Köpa kryptovaluta juli 2024? Guide: Jämför och hitta bästa nätmäklare för att börja handla kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum

Sidans innehåll

Är du intresserad av att köpa kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum? I den här guiden får du veta mer om vad kryptovaluta är, hur du gör för att handla derivat och riktig krypto, och vilka aktörer du kan välja. Dessutom dyker vi ner i fördelar respektive risker med investeringar i krypto.

 • Kryptovalutor, som Bitcoin och Ethereum, är digitala, decentraliserade valutor som inte styrs av någon central myndighet, vilket skiljer dem från traditionella valutor.
 • För att äga kryptovalutor direkt behöver man en digital plånbok, men det finns även alternativ att handla kryptovalutor indirekt genom derivat som CFDs eller ETP:er, vilka replikerar prisutvecklingen utan att kräva faktiskt ägande.
 • Blockchain-tekniken säkrar och verifierar transaktioner genom att kryptografiskt registrera dem i en offentlig databas, vilket bidrar till både transparens och anonymitet för användarna.
 • Investeringar i kryptovalutor erbjuder unika möjligheter men också betydande risker, vilket gör det viktigt för investerare att noggrant utbilda sig om både de tekniska aspekterna och marknadsmiljön innan de engagerar sig.

Kryptovalutor som investering har blivit populärt under de senaste åren. Dessa valutor erbjuder en ny möjlighet för människor att investera i en helt digital tillgång. Men för många kan det vara en överväldigande process att komma igång.

Undrar du också över vilka möjligheter och risker som finns med att köpa kryptovalutor som Bitcoin och andra digitala mynt? Den här guiden ger dig svar på de viktigaste frågorna, för att kunna komma igång med att handla krypto på ett säkert sätt.

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor är digitala valutor som är decentraliserade, vilket innebär att de inte kontrolleras av någon central myndighet eller institution. Detta till skillnad från vanliga pengar, som den svenska kronan, där det krävs en mellanhand som till exempel en bank.

För att kunna (direkt)äga kryptovalutor behöver du en digital plånbok att förvara dem i. Men du kan även investera i och ta del av prisutvecklingen på krypto indirekt för att slippa denna digitala plånbok, genom att istället handla med så kallade derivat (exempelvis CFDs eller ETP:er). Derivat följer utvecklingen på valutorna, istället för att du ska behöva äga dem själv. Läs mer om detta längre ner i guiden!

Krypto använder avancerad teknik för att säkra transaktioner och verifiera överföringar. Denna teknik bakom kryptovalutor kallas blockchain eller blockkedja på svenska.

Blockkedjetekniken

Enkelt förklarat är blockchain en offentlig databas, som registrerar och kryptografiskt signerar alla köp och försäljningar av kryptovaluta. Varje betalning kommer med i det offentliga registret vilket gör att alla transaktioner går att spåra – men det går inte att se vem som står bakom transaktionen. Därmed har kryptovaluta både hög transparens och hög anonymitet.

Nedan tar du del av en video från EFN där du kan lära dig mer.

Vad avgör priset på krypto?

Precis som aktiemarknaden styrs värdet på kryptovalutor av tillgång och efterfrågan. Nyheter, lagändringar och olika händelser runtom i världen påverkar hur mycket det kostar att till exempel köpa Bitcoin eller Ethereum. Det är omöjligt att förutsäga hur priset på en kryptovaluta kommer att förändras, men det går att använda sig av historiskt pris för att se trender. När börsen rasade under 2022 så följde även priset på kryptovalutor med nedåt. Kryptovalutor och börser har en tendens att följa ungefär samma riktningar, men specifika nyheter eller till och med vilda rykten, relaterade till krypto, påverkar förstås extra mycket.

Historien bakom kryptovaluta

Kryptovalutor har skapat en revolution världen över sedan grundandet av Bitcoin år 2009, världens första krypto som fick globalt genomslag. Än idag är Bitcoin den mest kända typen av krypto, men en mängd andra decentraliserade digitala valutor följde snabbt efter.


Sedan 2009 har allt fler börjat investera i kryptovalutor, i takt med att kännedomen om de digitala mynten ökat och att människor sett potential för hög avkastning. Även om det har funnits vissa kontroverser kring krypto, har det successivt blivit en alltmer accepterad och attraktiv investeringsform – både i Sverige och resten av världen.

Idén om att skapa ett helt digitalt system för pengar går långt tillbaka i tiden, men det var Bitcoin som gjorde idén till verklighet. Missförtroendet mot banker och myndigheter (inte minst efter finanskrisen 2008) – det traditionella finanssystemet i stort – gjorde att det fanns efterfrågan på den här nya typen av valutor, där ingen tredje part ska kunna göra stora egna vinster likt bankerna i världen kan.

Från början var krypto något väldigt “nördigt” men idag har det fått fäste hos allmänheten. Det krävs ingen datorexpertis för att investera och tack vare exempelvis certifikat som följer värdet på olika kryptovalutor kan du handla det hos vanliga nätmäklare som Avanza.

Här är en lista över några av de mest populära kryptovalutorna

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Litecoin (LTC)
 • Ripple (XRP)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Binance Coin (BNB)
 • Cardano (ADA)
 • Polkadot (DOT)
 • Solana (SOL)
 • Chainlink (LINK)
 • Stellar (XLM)

Heatmap – Market cap och kurser för världens mest populära kryptovaluta

Med den kostnadsfria (nåväl, det finns betalversion också) analysplattformen TradingView kan du se aktuella priser för alla världens kryptovalutor samt se kursgrafer, viktiga nyheter och göra teknisk analys.

Så gör du för att köpa kryptovaluta

När du vill börja handla med krypto finns det i huvudsak två olika tillvägagångssätt:

 1. Handla derivat (exempelvis certifikat eller CFDs) med krypto som underliggande tillgång, via till exempel Avanza eller IG.
 2. Handla kryptovaluta direkt via specifik plattform/kryptobörs.

Här nedan förklarar vi hur dessa två alternativ fungerar.

Alternativ 1: Investera via derivat

Den första möjligheten är att investera i kryptovaluta genom derivat. En fördel med att investera på det här viset är att du inte behöver köpa den faktiska kryptovalutan, utan kan spekulera i dess prisrörelser via olika former av finansiella produkter. Du behöver därmed inte skaffa någon digital plånbok – wallet – och kan använda ditt befintliga konto hos exempelvis Avanza eller skapa ett konto hos en CFD-mäklare som IG.


Derivaten (oavsett om det rör sig om ett certifikat eller en CFD) har som mål att följa utvecklingen av priset på en viss kryptovaluta. Du får därmed exponering mot hur kursen rör sig och dina investeringar kan både minska och öka i värde.

Generellt tenderar man att dela upp derivat i de som är börshandlade (ETP:er som exempelvis certifikat eller Mini Futures) vilka går att handla hos vanliga nätmäklare som Avanza och Nordnet och icke-börshandlade (exempelvis CFDs) som går att handla hos trading- och CFD-mäklare som exempelvis IG. Nedan belyser vi hur du kommer igång med båda alternativen.

Steg för steg – Så gör du för att investera i krypto via certifikat hos nätmäklaren Avanza:

 • Bli kund om du inte redan är det. Använd BankID för att registrera dig gratis och öppna ett konto, förslagsvis ett investeringssparkonto (ISK).
 • Gör en banköverföring eller använd Swish för att få in pengar på ditt konto.
 • Leta upp det certifikat som du är intresserad av. Hos Avanza kan du bland annat handla Bitcoin certifikat och Etherum certifikat, som exempelvis Bitcoin XBT Avanza och Ethereum XBT Avanza.
 • Välj hur stor summa som du vill handla för och skicka iväg ordern.
 • Nu kan du strax följa värdet på dina tillgångar.

Steg för steg – Så gör du för att investera i krypto via CFDs hos tradingmäklaren IG:

 • Öppna ett tradingkonto hos IG med hjälp av BankID. Det tar bara några minuter.
 • Skapa en plan för din CFD-trading, med verktyg för riskhantering, dina mål, vilken kryptovaluta du vill handla och en tradingstrategi – hur du ska öppna och stänga positioner.
 • Välj tradingplattform: IG:s hemsida, mobilapp eller avancerad plattform från en extern leverantör (passar bättre för erfarna).
 • Du kan börja handla med kryptovalutor CFDs på en gång när du öppnat ett konto och valt plattform.
 • Öppna orderfönstret för den valda marknaden för att visa både köp- och säljpris.
 • Ange storlek på din position.
 • Välj att köpa (öppna en lång position) eller sälja (kort position).
 • Kom ihåg att lägga till eventuella stopp och limits för att minska riskerna.
 • Håll koll på din vinst/förlust för din position under “öppna positioner”. Du stänger en position genom att öppna en position i motsatt riktning.

Alternativ 2: Köp krypto direkt

Vill du istället själv vara ägare av kryptovalutan, kan du registrera dig hos en plattform för kryptohandel. Det kallas även för kryptobörs. I Sverige är det plattformen Trijo som har det största utbudet av kryptovalutor, med över 500 miljoner kronor i transaktioner och 30 000 kunder. Du behöver förvara din kryptovaluta i en särskild plånbok med en privat nyckel.

Krypteringsnyckeln fungerar på liknande sätt som ett användarnamn och lösenord, och gör att du kan flytta dina tillgångar. Det är viktigt att hålla din privata nyckel hemlig och i säkert förvar. Ifall du skulle tappa bort den, ja då kan du dessvärre inte få tillbaka dina pengar! Genom att även hålla den hemlig säkerställer du att ingen obehörig kan stjäla dina tillgångar.

Utöver den privata nyckeln finns det även en offentlig nyckel, som fungerar likt ett kontonummer dit andra kan skicka pengar.

När det gäller plånböcker finns det två huvudsakliga typer: Hot wallets och Cold wallets. Hot wallets är anslutna till internet, till exempel genom ett program i din dator eller app i mobilen. Du kan spendera dina krypto när du vill tack vare uppkopplingen, men nackdelen är risken för att bli hackad. Hot wallet är det som du vanligtvis behöver för att kunna köpa krypto från en handelsplats och de flesta kryptobörser erbjuder plånböcker direkt i sina system.

En cold wallet, å andra sidan, är inte ansluten till internet. Dina privata nycklar är skyddade mot eventuella hackerattacker och kan därför anses vara det säkrare valet för att förvara större summor av krypto.

Så gör du för att köpa krypto direkt hos kryptobörsen Trijo:

 • Skapa ett konto och registrera dig med hjälp av BankID.
 • Sätt in pengar på kontot med exempelvis Trustly.
 • Gå till fliken Köp/Sälj för att hitta din önskade kryptovaluta och köp enkelt för den summa som du vill spendera.
 • Trijo tillhandahåller en kryptoplånbok där du kan förvara olika digitala mynt som du köper, men du kan även skicka kryptovalutorna till en extern plånbok om du föredrar det.

Vilken metod är bäst? Fördelar och nackdelar

Det finns både fördelar och nackdelar med de olika investeringssätten, beroende på vad du föredrar. Gillar du att själv äga din kryptovaluta, till exempel för att kunna använda den när du köper saker på nätet eller bara för att det känns roligare, passar det kanske bäst att köpa kryptovaluta direkt via en kryptobörs.

Nackdelen är att du behöver förvara tillgångarna tryggt i en kryptoplånbok och därmed hålla reda på din privata nyckel. Skatten är en annan aspekt som kan kännas krånglig. Du behöver deklarera din handel med kryptovaluta så fort du väljer att sälja.

Om du å andra sidan är ute efter ett smidigt sätt att få exponering mot en valuta som Bitcoin kan derivat vara ett bra val. Ifall du använder ISK, investeringssparkonto, behöver du inte tänka på skatten eftersom den dras automatiskt. Däremot kan du inte köpa något med krypton då du inte äger den direkt, utan det derivathandel handlar istället om att exponera dig mot prisrörelserna i ett underliggande instrument som exempelvis Bitcoin eller Ethereum.

Vilken plattform ska jag välja?

Även valet av plattform beror på dina personliga preferenser. Vissa föredrar Avanza för handel med certifikat, andra föredrar IG om man lutar lite mer åt aktiv handel/trading och vill spekulera i prisskillnader med CFD:er. Utbud, användarvänlighet, avgifter och vad aktörerna erbjuder dig som kund kan spela in i valet av plattform. Här listar vi tre av de mest populära plattformarna för att köpa krypto Sverige.

Avanza: Certifikat med kryptovalutor

Hos Avanza finns inte ren kryptovaluta, utan istället får du ta del av exempelvis Bitcoin via certifikat. Här kan du välja mellan olika kontoformer: ISK, KF eller aktie- och fondkonto. Fördelen med att använda Avanza är kanske framförallt enkelheten. Om du redan är kund slipper du öppna ett nytt konto på en plattform och kommer igång direkt, utan att behöva en digital plånbok för dina tillgångar. Ifall du även handlar med aktier och fonder har du allt samlat på ett ställe.

IG: Spekulera med CFD:er

Hos IG kan du smidigt öppna ett konto och börja handla med kryptovaluta via CFDs. Du behöver ingen wallet och kan välja mellan mynt som Bitcoin, Ether och Litecoin, med flera. Precis som i fallet med certifikat så innebär också CFD:er att du spekulerar i hur priset ska ändra sig och kan välja att köpa för att öppna en lång position, eller sälja för att öppna en kort position (blanka). Målet är att få din prognos att stämma och på så sätt få avkastning. Fördelen med CFD:er är att du kan gå med vinst även när valutan minskar i värde, ifall din analys stämmer. Nackdelen är att det kräver kunskap och innebär risker, precis som med andra typer av investeringar.

Trijo: Köpa riktig kryptovaluta

Trijo är den största plattformen för direkta köp och sälj med kryptovaluta i Sverige. Istället för att använda certifikat eller CFDs så köper du, och säljer, valutan “på riktigt”. Detta kan vara krångligare men fördelen med Trijo är att det finns flera guider på hemsidan med tips och förklaringar.

Andra aktörer på kryptomarknaden

Det finns förstås många fler aktörer på marknaden också. Bland annat svenska Safello och stora internationella plattformar som Coinbase och Binance.

Fördelar med att köpa kryptovaluta

Här tittar vi närmare på de främsta fördelarna med att investera i kryptovalutor.

Potential för hög avkastning

Kryptovalutor har visat sig ha potential för hög avkastning på investeringen. Eftersom kryptovalutor är kända för att ha en högre volatilitet än traditionella investeringar kan de också ha en högre risk, men potentialen för högre avkastning finns där.

Diversifiering i portföljen

Som med varje investering är det viktigt att sprida risken. Investering i kryptovalutor kan vara ett sätt att diversifiera din portfölj, så att du inte är beroende av endast en investering.

Decentraliserad valuta med anonymitet

Kryptovalutor är decentraliserade, vilket innebär att ingen central myndighet eller institution styr över valutan. Detta har fördelen att eliminera en eventuellt inblandad tredje part i dina transaktioner och dina pengar hålls i din ägo. Kryptovalutor tillåter dig att hålla transaktioner privata, skyddade från öppen insyn. För personer som vill vara privata på nätet kan detta vara en fördel.

Nya globala lösningar

Att kryptovalutor är decentraliserade gör det möjligt för personer över hela världen att använda dem utan att involvera en tredje part. Kryptovalutor kan också lösa problem med långsamma, dyra betalningar genom att transaktioner sker mycket snabbare än vissa traditionella metoder som till exempel banköverföringar och dessutom med hög säkerhet.

Internationell användning utan valutakonvertering

Kryptovalutor kan användas internationellt, utan krav på konvertering till olika valutor. Detta kan minska transaktionskostnaderna och skapa enklare globala affärer.


Bonusvideo från EFN.

Den kontroversiella kryptovalutan? Risker och utmaningar

Det finns vissa nackdelar med kryptovalutor, som kan innebära risker för dig som investerar och utmaningar globalt.

Hög volatilitet

En av de största riskerna som påverkar dig direkt är dess volatilitet. Kryptovalutor har en tendens att ha stora prisvariationer, vilket kan leda till en hög risk för investerare på grund av att valutorna kan krascha.

Oreglerad valuta

En annan utmaning är bristen på reglering, vilket i värsta fall kan skapa utrymme för olaglig verksamhet, såsom penningtvätt eller finansiering av terrorism. Den oreglerade naturen av kryptovalutamarknaden har lett till delade åsikter från regeringar och banker över hela världen. Vissa länder har förkastat användningen av kryptovalutor helt, medan andra har accepterat dem som en giltig form av valuta.

Risk för bedrägerier

Eftersom kryptovalutor ofta förvaras i digitala plånböcker, kan de kapas genom phishing-attacker eller genom att användare av misstag delar sin privata nyckel. Dessutom finns det oseriösa sajter och appar med målet att lura folk på pengar. Se upp för dessa bedragare – kolla alltid upp omdömen och lita inte på ett erbjudande som låter för bra för att vara sant.

Skatt på kryptovaluta och deklarera kryptovalutor

Hur du ska skatta på din krypto beror på hur du investerar samt vilken typ av konto du väljer. Du behöver inte deklarera ifall du handlar med derivat på ett investeringssparkonto, ISK, hos Avanza eftersom denna skatt automatiskt dras.

Om du däremot väljer kontoformen Aktie- och fondkonto, handlar via CFD alternativt köper och säljer kryptovaluta direkt behöver du redovisa all försäljning, alla byten samt betalningar med kryptovaluta till Skatteverket när du deklarerar varje år. Du betalar 30% i skatt på eventuell vinst och får dra av eventuella förluster, till 70%. Du kan läsa mer om hur du går tillväga på aktörernas egna hemsidor och hos Skatteverket.

Tänk på det här innan du köper krypto


För dig som är nybörjare och planerar att köpa krypto finns det några viktiga saker att tänka på. Här är några sammanfattande tips för att komma igång:

 1. Gör din research: Fenomenet med digitala valutor är relativt nytt, så det är viktigt att göra din egen research för att lära dig om potentiella risker och fördelar.
 2. Förstå riskerna: Det är viktigt att förstå riskerna med kryptovalutainvesteringar, då de är kända för sin volatilitet. Värdet kan förändras enormt på kort tid. Du behöver vara beredd på att dina tillgångar kan störtdyka från den ena dagen till nästa.
 3. Säkerhet: Att hålla dina tillgångar säkra är viktigt, särskilt om du köper riktig krypto och inte bara derivat eftersom du förvarar de digitala mynten i en digital plånbok som skyddas av ett lösenord. Använd en pålitlig plattform när du handlar och var försiktig med lösenordshantering.
 4. Välj rätt kryptovaluta: Det finns ett brett utbud att välja mellan, och valet av krypto kan ha en stor inverkan på dina investeringsresultat. Se till att välja det alternativ som du tror kommer ha potential att öka i värde.
 5. Välj plattform som du köper från: Du kan antingen köpa kryptovalutor direkt via en plattform som Trijo, Coinbase eller Binance, eller investera i derivat som speglar värdet på dem. Välj en pålitlig aktör, till exempel Avanza eller Trijo.
 6. Följ din investeringsstrategi: Bestäm hur mycket pengar du vill investera och lägg upp en grundläggande investeringsstrategi som passar dig. Det kan vara bra att sprida risken i flera olika valutor. Var noga med att inte riskera mer pengar än vad du har råd att förlora.
 7. Bredda din portfölj: Investera inte bara i krypto. Det är en väldigt volatil investering och du bör därför balansera din portfölj med till exempel fonder.

Vanliga frågor och svar om att köpa kryptovaluta

Var är bäst att köpa kryptovaluta?

Det beror på om du vill handla certifikat som följer utvecklingen eller själv bli ägare av krypto. Avanza, Nordnet och IG är populära val som erbjuder dig att handla många olika derivat som följer priset för Bitcoin eller Ethereum. För direkta investeringar i kryptovaluta är Trijo populärt. Läs mer längre upp i vår guide.

Kan man bli rik på krypto?

Ja, med rätt timing och tur går det att få hög avkastning. Men krypto fungerar likt många andra investeringar – du riskerar även att förlora pengar.

Vilken kryptovaluta är bäst att köpa?

Det är svårt att svara på eftersom olika människor har olika strategier, riskaptit och kapital, samtidigt som valutorna ständigt flukturerar i värde. Därför är det viktigt att du gör egen research och bestämmer en budget för hur mycket du har råd att satsa. Ett alternativ är att investera lite i flera kryptovalutor. Du kan jämföra kryptovalutor i listan i den här guiden.

Kan jag köpa kryptovaluta Avanza?

Nej, men du kan köpa till exempel Bitcoin certifikat Avanza och på så sätt handla med Bitcoin indirekt. Dessa derivat / certifikat följer utvecklingen på valutorna så att du får ta del av upp- och nedgång på samma vis som om du hade köpt kryptovalutan direkt. Läs mer längre upp i vår guide.

Hur köper man kryptovaluta?

Köp kryptovaluta antingen direkt via en plattform som Trijo, eller indirekt genom investeringar i derivat hos IG eller Avanza.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.