Swingtrading 2024 | Erkänt bästa strategin för swingtrading - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

21 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Swingtrading

Swingtrading – Vad är swing trading, hur kommer man igång och vilken är bästa swingtradingstrategin maj 2024?

Sidans innehåll

Är du nyfiken på att lära dig mer om swingtrading? Vad är swingtrading och vilken är egentligen den bästa strategin för att bli en framgångsrik swingtrader? Med inspiration från några av världens absolut bästa swingtraders som Mark Minervini, Stanley Weinstein och William O`Neil kommer vi i denna guide att gå igenom allt du behöver veta för att påbörja din resa (eller fortsätta att utvecklas) som swingtrader. Häng med!

  • Swingtrading är en handelsstrategi som fokuserar på att dra nytta av större prisrörelser eller 'swings' i marknaden, skiljer sig från daytrading genom att positioner ofta hålls över natten och kan sträcka sig över flera dagar eller veckor.
  • Strategin kräver en aktiv handelsansats där swingtradern identifierar möjligheter för prisrörelser inom en kort till medellång tidsram, inte nödvändigtvis begränsad till en enda handelsdag som vid daytrading.
  • Inspirerad av framstående traders som Mark Minervini och William O'Neil, fokuserar swingtrading på teknisk analys och marknadsförståelse för att optimera vinsttagning och minimera förluster, vilket är avgörande för att lyckas i denna handelsform.

Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren trader är vi säkra på att du kommer att kunna lära dig något nytt!

Introduktion: Vad är swingtrading?

Swingtrading är en populär tradingstrategi som innebär att traders försöker dra nytta av prisrörelserna i olika finansiella tillgångar. Kortfattat går swingtrading ut på att försöka fånga en del av en större prisrörelse, en “price swing” eller “swing”, i valfritt värdepapper som exempelvis en aktie. Som swingtrader är din målsättning att göra mindre frekventa vinster samtidigt som du säkerställer att du minimerar dina förluster så snabbt som möjligt.

Till skillnad från traditionell “buy and hold-investering” är swingtrading mer aktiv och baserat på antagandet att priset sällan rör sig i en rak linje utan att man istället kan hitta möjligheter på de mindre svängningar som tenderar att uppstå. Som swingtrader ligger fokus på att identifiera och fånga prisrörelser i exempelvis en aktie, snarare än att hitta det bästa företaget att investera i.

Skillnaden mellan swingtrading och daytrading

Skillnaden mellan swingtrading och daytrading är tidslängden, alltså hur länge positioner hålls öppna. Daytrading innebär, precis som namnet antyder, att positioner stängs vid slutet av varje handelsdag för att undvika risk (och kostnader) att behålla dina aktier/värdepapper över natten. Daytraders köper och säljer flera tillgångar under en och samma handelsdag för att dra nytta av små marknadsrörelser.

Swingtraders å andra sidan kan, men behöver inte nödvändigtvis, hålla sig till en enda handelsdag, eftersom längden på en swingtrade bestäms av längden på den prisrörelse/trend som man söker. Den hårda gränsen mellan daytrading och swingtrading kan med andra sammanfattas med huruvida du behåller dina positioner över natten eller ej. Generellt sett handlar daytraders också i en något lägre “time frame” och söker kortare prisrörelser, medan en swingtrader söker rörelser som vanligtvis spelar ut sig över dagar, veckor eller till och med månader.

I praktiken kan du dock givetvis vara både en daytrader och en swingtrader – och även som swingtrader händer det givetvis ofta att du stänger din position före dagens slut (snabb vinsthemtagning eller att din stop loss effektueras kort efter att du köpte din position).

Tips: Om du vill fördjupa dig mer inom daytrading rekommenderar vi istället vår Daytrading-guide.

Hur börjar man med swingtrading?

I den här guiden kommer vi givetvis att ge dig ett betydligt mer utförligt svar på denna frågeställning, men det korta svaret är att du behöver följande;

  • Dator/internetuppkoppling
  • Startkapital
  • Konto hos aktiemäklare
  • Analysplattform (kan ingå/erbjudas av aktiemäklaren)
  • Strategi
  • …och en stor dos intresse och tid!

Hur mycket kapital behöver man för att börja med swingtrading?


Givetvis kommer du att behöva någon form av startkapital för att kunna börja med swingtrading – exakt storlek är dock delvis individuellt. Det går så klart att börja med att endast handla fiktivt, så kallad demotrading (tradingmäklaren IG erbjuder demokonto), men förr eller senare i din utvecklingskurva kommer det att bli nödvändigt att börja handla med riktiga pengar.

Det finns dock en generell missuppfattning om att man behöver ett stort kapital för att börja med swingtrading, medan vi är av åsikten att det borde räcka med kanske 20-30 000 kr för att börja komma igång – därefter kan du stegvis addera till ytterligare kapital vartefter du utvecklas som swingtrader. Glöm inte att du som swingtrader mycket väl kan ha ett vanligt arbete parallellt, så länge du har viss möjlighet att sitta framför skärmarna under börsens handelstider för att bevaka dina positioner. En stor del av den löpande analysen och även delar av orderhanteringen kan dock med fördel göras före eller efter börsens stängning, och under dagen kan du exempelvis använda dig av prislarm och färdiga orders (som exempelvis trigger orders för entry, stop loss och vinsthemtagning).

Om målsättningen å andra sidan är att arbeta med swingtrading på heltid för att leva fullt ut på avkastningen så behöver man ett större kapital, förmodligen åtminstone uppemot 1 miljon kronor eller mer (men givetvis beroende på vad man har för mål, levnadskostnader etc).

Hur blir man en framgångsrik swingtrader?

Hur kan man egentligen skapa så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas som swingtrader? Utöver kunskap och erfarenhet finns det en rad andra aspekter som är viktiga för att skapa rätt förutsättningar för att nå framgång som swingtrader, bland annat detta:

En tydlig strategi

Innan du börjar swingtradea är det viktigt att ha en tydlig strategi för både risk och handel. En riskhanteringsstrategi är avgörande för att skydda ditt kapital och inkluderar att fastställa din risktolerans, använda stop-loss-order och bestämma hur mycket av ditt kapital du är villig att riskera på varje trade.

Du behöver dessutom utveckla en handelsstrategi som passar dina mål och din personliga stil. Din strategi kommer exempelvis skilja sig åt beroende på hur mycket tid du kan lägga på att tradea. I denna guide fokuserar vi främst på momentumbaserad swingtrading av aktier.

Teknisk utrustning

Eftersom swingtrading innebär att du tar beslut i realtid behöver du en pålitlig dator och en stabil internetanslutning. Fördröjningar eller avbrott kan leda till att du tvingas ta beslut som du inte tänkt dig på grund av tekniska problem. Det är också viktigt att ha en pålitlig handelsplattform som erbjuder realtidsdata, orderplacering och andra verktyg som teknisk analys och nyhetsflöden. IG, en marknadsledande plattform för traders, erbjuder dessa beståndsdelar kombinerat med omfattande utbildningsmaterial!

Mentala färdigheter

Swingtrading kan vara påfrestande och kräver starka mentala färdigheter. Du måste kunna hantera känslor som rädsla och girighet och vara bra på att behålla din disciplin och ditt tålamod även när marknaden är volatil. Att ha en förutbestämd strategi med regler för olika situationer kan hjälpa dig att fatta beslut baserat på strategin istället för på impulsiva känslor.

Flera av världens mest framgångsrika personer inom trading lyfter ofta fram att det mentala är den största skillnaden mellan framgång och misslyckande.

Vilken är den bästa och mest lönsamma swingtradingstrategin?

Som du vid det här laget förmodligen redan vet finns det ett oändligt antal olika typer av stilar när det kommer till swingtradingstrategier. Precis som med aktier och investeringar generellt finns det ingen “helig graal” eller strategi som är perfekt och passar alla, utan det handlar till stor del om att hitta en strategi som passar dig som person och dina specifika förutsättningar.

Många olika “stilar” – och vikten av att undvika “style drift”

Precis som inom investering generellt finns det en uppsjö olika “tradingstilar” eller typer av strategier, som exempelvis range/contrarian, trendföljande/momentum och med varierande inslag av såväl teknisk som fundamental analys, makro, orderbok/flöden osv. Syftet med denna guide är dock inte att beskriva alla olika stilar, utan snarare att presentera EN stil och inom ramarna för denna en specifik handfast strategi som vi tycker är den allra bästa.

Som alltid bör dock understrykas att “one size doesn´t fit all” och att det viktigaste för din del som ny till swingtrading snarare är att hitta en stil/strategi som fungerar för dina personliga förutsättningar. Det är lättare sagt än gjort och som helt grön är det naturligt med en period där man måste prova sig fram och experimentera för att hitta den väg som passar dig bäst. Vi vill dock stark avråda från att fastna i vad som brukar kallas för “style drift”, vilket innebär att man aldrig stannar i en enskild strategi utan konstant driftar vidare till en ny strategi, eller hoppar mellan olika stilar. Då rekommenderar vi istället (möjligtvis efter en första period av experimenterande) att man smalnar in och därefter tar ett aktivt beslut om att följa en specifik “lära” och satsar all sin energi på att fullt ut bemästra just denna.

I vårt fall har vi fastnat för just momentum/breakout, delvis på grund av att det finns gott om exempel på swingtraders i världsklass som praktiserar just denna stil/lära. “Hjulet” behöver således inte uppfinnas på nytt, utan fokus kan ligga på att ta del av all den samlade kunskap som dessa swingtraders redan erbjuder i form av böcker (och digitalt).

Inspireras av Mark Minervini – en av tidernas bästa swingtraders


Med det sagt finns det dock vissa tidlösa koncept som har prövats, utvecklats och förfinats under många årtionden, i varierande marknadsklimat med såväl krascher som långa bull markets, perioder av krig och geopolitisk osäkerhet och som fortfarande står sig starka. Dessa strategier används fortfarande framgångsrikt av några av världens erkänt bästa swingtraders.

Och vet du vad det bästa är? Flera av dessa personer är dessutom författare/utbildare, vilket innebär att du till en tämligen låg kostnad (investering?) kan ta del av deras ackumulerade kunskap!

I den här guiden kommer vi primärt att fokusera på Mark Minervini, en av tidernas absolut mest framgångsrika swingtraders, flerfaldiga vinnare av anrika investerartävlingen “US Investing Championship” och dessutom bästsäljande författare av ett flertal mycket uppskattade böcker som handlar om swingtrading, hans specifika strategi samt mindset/psykologi!

Mark Minervini is considered one of America's most successful stock traders; a veteran of Wall Street for more than 37 years. He is the author of the best-selling books Trade Like a Stock Market Wizard and Think and Trade Like a Champion. Mark is featured in Momentum Masters – A Roundtable Interview with Super Traders and in Jack Schwager's Stock Market Wizards: Interviews with America's Top Stock Traders.

To demonstrate the capabilities of his SEPA® trading methodology, in 1997, Mark put up $250,000 of his own money and entered the U.S. Investing Championship. Trading against highly leveraged futures and options traders, Mark traded a long-only stock portfolio to win the real-money investment derby with a 155 % annual return, a performance that was nearly double the nearest competing money manager.

24-years later, he did it again. This time in the $1 million dollar category. Mark put up his own money and shattered the all-time U.S. Investing Championship record with an audited 334.8 % annual return.”

Som du förstår av ovan är Mark inte direkt någon nybörjare, utan har årtionden av erfarenhet av framgångsrik aktiehandel som swingtrader. Hans resultat är helt enkelt enastående, och som om det inte vore nog har flera av hans “lärljungar”, starkt inspirerade av Marks strategi och framgångar, under åren också vunnit eller rankat högt upp i samma investerartävling.

I tillägg till Mark Minervini har vi också hämtat inspiration från flera andra duktiga swingtraders/författare inom samma “falang”, och där inte minst namn som William O`Neil, Stanley Weinstein, Richard Love, Nicolas Darvas, David Ryan och flera därtill.

Introduktion till swingtradingstrategin med fokus på “trend” och “momentum”

Vad innebär då “trend” och “momentum”?

Trend

Vad innebär då “trend” och “momentum”? I all sin enkelhet bygger strategin på att följa med trenden i en viss tillgång (härifrån och framåt kommer vi främst att fokusera på aktier men principerna går delvis att applicera på andra typer av värdepapper med). En stigande (pris)trend innebär ett pris som successivt söker sig högre, dvs högre toppar och högre bottnar om man studerar prisgrafen. Vice versa för en fallande trend.

Momentum

Momentum kan i det här fallet ses som en synonym till trend, där positivt momentum och stigande trend innebär samma sak; ett pris som successivt söker sig högre och högre. Varför ska man då fokusera på trend/momentum? Återigen finns det inget som är “rätt eller fel” när det kommer till investeringar och swingtrading. Däremot finns det de strategier som bevisligen har fungerat under många årtionden – så varför inte välja en av dessa? Du kan tänka på momentum i termer av ett föremål, exempelvis en bil, som rör sig snabbt framåt på vägen. Bilen har då en kraft, ett momentum, som gör att det krävs en ännu starkare kraft för att stoppa eller vända riktningen som bilen färdas i. Det krävs mindre för föremålet att fortsätta i samma riktning än att byta riktning och vända om.

Varför uppstår en trend / momentum?

Om vi översätter momentum till en aktie så stiger aktien alltid av en, eller oftast flera, anledningar. För att en transaktion ska ske krävs alltid en köpare och en säljare, så ett stigande pris handlar inte om att det finns fler köpare än säljare utan snarare att köparna är mer aggressiva att vilja bjuda successivt högre priser än motsvarande kraft/intresse för säljarna. Detta är denna obalans i aggressivitet bland marknadens aktörer som ger upphov till en prisrörelse åt endera håll. När köparna, oavsett bakomliggande orsak, under en period är mer aggressiva än säljarna så etableras en stigande pristrend och aktien uppvisar ett positivt momentum. Notera också att vi här skriver “oavsett bakomliggande orsak”. Vi behöver med andra ord inte veta varför köparna är mer aggressiva, utan endast konstatera att så är fallet.

Orsakerna kan vara många och komplicerade och där olika aktörer (traders, investerare, blankare, fonder etc) med vitt skilda tidsperspektiv (allt ifrån daytraders som handlar intradag till långsiktiga ägare som vill äga över årtionden framåt) möts i marknaden. En köpare kan exempelvis basera sitt beslut på fundamentala orsaker som en tro på/efter en stark kvartalsrapport, i samband med att viktiga nyheter kablas ut eller ett lyckat strategiskt förvärv men köpbesluten kan lika väl vara av mer teknisk karaktär som att aktien just uppvisar starkt momentum, en viss formation i kursgrafen eller rent flödesdriven där en trader hittar ledtrådar i aktiens orderbok som ger denna anledning att tro på en fortsatt stigande aktiekurs framåt.

Som swingtraders med fokus på trendföljande momentum är vår primära uppgift att studera själva aktien i kursgrafen och dra slutsatser utifrån denna – något som kallas teknisk analys och som vi kommer att belysa mer nedan. Den tekniska analysen kompletteras även med tillhörande inslag av fundamental analys, vilket istället handlar om att förstå och analysera själva bolaget och dess underliggande verksamhet. Dessa två analysmetoder är i grund och botten helt skilda från varandra, men styrkan ligger i kombinationen.

Med utgångspunkt i Minervinis strategi/böcker och där vi skulle försöka sätta en procentuell siffra på hur din tid/energi ska fördelas skulle vi säga ungefär 70-80 % teknisk analys och resterande 20-30 % på den fundamentala. Därtill finns det givetvis ytterligare faktorer som rör risk/money management, orderhantering, psykologi etc. Som tidigare vill vi dock understryka att det bör ses mer som en fingervisning och att det är helt upp till dig som swingtrader att besluta vilken del av analysen som du anser bidrar med det största värdet.

Mark Minervinis strategi i korthet

Nedan redogör vi för de viktigaste inslagen i Minervinis swingtradingstrategi:

Trend/momentum: Sök/screena på aktier som har en stigande trend och uppvisar positivt prismomentum samt gärna en relativ styrka (går starkare än) gentemot marknaden som helhet/andra aktier. Redan i detta steg är du på jakt efter de mest trendstarka momentumaktierna, så kallade “ledare”.

Pris/volymkontraktion: När du har filtrerat fram de mest trendstarka “ledarna” söker du en kortsiktig paus i trenden där du vill att priset stannar upp och rör sig sidledes, konsoliderar, under en period på dagar till veckor. Detta kallas för “bas” eller “basning”. Under denna fas vill du gärna se att priset “tightar” till sig med successivt mindre prisrörelser (priskontraktion) samtidigt som även volymen “torkar upp” (volymkontraktion). Detta är tecken på att aktiviteten går ner och aktien brukar pendla mellan lägre aktivitet och högre aktivitet, mindre rörelser och större rörelser. Du vill identifiera en trendstark aktie som precis har gjort en paus, för att lägga oddsen på din sida för en ny större explosiv rörelse.

Setup/breakout: Nu har du en pris- och volymkontraktion inom ramarna för en teknisk setup; bas. När ovan kriterier är uppfyllda väntar du rent krasst bara på “gnistan” som förhoppningsvis leder till nästa explosiva prisrörelse. Här söker du ledtrådar i form av ökad aktivitet (pris som bekräftas av volym), där köpare är aggressiva nog för att pusha priset genom ett tekniskt motstånd, pivot, och ut ur denna bas. Detta kallas för “breakout”, dvs. ett utbrott från basen. Ett viktigt kriterium är att söka utbrott som sker på högre än normal volym då det kan indikera att “stora pengar” (exempelvis fond- eller kapitalförvaltare) köper aktien. Ett tips är att använda dig av prisalarm för att bevaka viktiga nivåer i de aktier som är mest aktuella.

Fundamental drivare: Breakouts sker inte sällan i samband med någon form av fundamental händelser för ett bolag, exempelvis en kvartalsrapport eller nyhet om viktig order eller dylikt. Det är inte att stenhårt krav med en fundamental drivare av någon form, men det gör det enklare att uppmärksamma en viss aktie och att förstå den potentiella drivkraften som kan få fler köpare att kliva in/bli mer aggressiva. Här är ett tips att följa upp bolagen så att du har hyfsat koll på vad de sysslar med och vilken typ av information som kan vara av vikt för bolaget, så att du snabbt kan förstå/tolka en nyhet.

Riskhantering: Innan du tar en position behöver du också ha benat ut grundläggande regler för exempelvis risktagande, positionsstorlek, vart du placerar din stop loss, vart du ska ta vinster, om du ska traila din stop loss osv. Alla dessa beslut är centrala och ska vara väl förankrade i din tradingplan redan innan du ens tar en position. Med andra ord ska du inte behöva ta en massa svåra beslut i samband med din trading, utan bara exekvera den plan som du redan har beslutat dig för att följa. Den absolut viktigaste regeln som du aldrig får bryta är att respektera din risk/stop loss-nivå och aldrig tumma på detta!

Mentala färdigheter: Sammanvävt med ovan kommer framgångsrik swingtrading givetvis att kräva en rad mentala färdigheter, såsom tålamod, uthållighet och disciplin. Dessa är minst lika viktiga som ovanstående delar och vi rekommenderar att du även försöker utvecklas på detta plan, exempelvis genom att studera hur du känner och agerar i olika situationer samt även ta del av aktuella böcker på området.

Hur fördjupar man sig mer kring momentumbaserad swingtrading?

Ovanstående kan ses som en första grundläggande introduktion till momentumbaserad swingtrading á Mark Minervini. För att ytterligare fördjupa dig rekommenderar vi också att köpa hem och läsa hans första bok (samt eventuellt även de övriga);

Och en annan närliggande bok från William O´Neil, en av Minervinis stora inspiratörer och förebilder:

Hur mycket kan man tjäna på swingtrading / som swingtrader?

Det finns fler än ett svar på denna fråga, och det beror givetvis på storlek på det kapital som man har att arbeta med, risktagande etc. En sak är dock säker, om man blir framgångsrik som swingtrader (eller daytrader eller annan form av investerare med för den delen) så finns det möjligheter att tjäna riktigt stora pengar. Därtill erbjuder “yrket” (oavsett om det sker på hel- eller deltid) dig en möjlighet att arbeta digitalt från i stort sett alla världens hörn som erbjuder möjlighet till en dator och en duglig internetuppkoppling.

“The United States Investing Championship is a real money verified competition which gives up-and-coming traders an opportunity to showcase their talent on the world stage. Prior top performers include Paul Tudor Jones, Louis Bacon, Mark Minervini, and David Ryan. Participants specify an account number at the beginning of the year for tracking purposes. Brokerage statements associated with that account are used to verify performance claims. The competition began in 1983 and ran for fifteen years. It was restarted in 2019.”

Om vi ska försöka erbjuda någon form av mer detaljerat svar vill vi återigen hänvisa till “US Investing Championship” som är en amerikansk tävlingen där deltagarna (swingtraders eller annan typ av investerare) slåss om högsta möjliga avkastningen under ett år – och tävlingen sker genom att man medverkar med sina egna riktiga pengar! Vinnarna har inte sällan en tresiffrig årlig procentuell avkastning på sitt kapital, och som exempel kan ges att Mark Minervini hade resultat på +334,8 % respektive +155 % under de två åren som han vann tävlingen (2021 och 1997).

Ett viktigt medskick är dock att snarare fokusera på att undvika de stora förlusterna än att ta för hög risk för att maximera dina vinster. Även stabila tvåsiffriga årsavkastningar ger fenomenala resultat över tid om du lyckas undvika stora nedgångar, eller draw downs som det också kallas.

Tips: Läs gärna vår guide om Lön som trader där vi resonerar mer kring intjäning samt listar exempel och intervjuer med några av Sveriges skickligaste traders!

Faktorer som påverkar din potentiella intjäning som swingtrader


Kunskap: En swingtraders kunskap är avgörande när det kommer till hur mycket man kan tjäna. Kunskapen utgör grunden för framgång inom swingtrading och är ofta skillnaden mellan att göra lönsamma affärer och att förlora kapital. Utan tillräcklig kunskap är det svårt att fatta välgrundade beslut och att identifiera lönsamma handelsmöjligheter. För att komma igång är det bland annat viktigt att du lär dig teknisk analys.

Erfarenhet: Erfarenhet spelar också en betydande roll. Att vara en framgångsrik swingtrader kräver praktisk erfarenhet och förmågan att hantera olika situationer i realtid. Genom erfarenhet lär man sig att tolka marknadssignaler och att ta rationella beslut. Att bli bra på att utveckla en känsla för marknaden så att man kan fatta snabba och korrekta beslut under tryck tar tid att lära sig, men det minskar risken för felbedömningar kraftigt.

Risknivå: Risknivån är central inom swingtrading och påverkar både vinstpotentialen och förlustrisken. Traders som är villiga att ta större risker har möjlighet att göra större vinster, men de är också mer utsatta för stora förluster. Genom att öka sin risk, till exempel genom användning av högre hävstång, kan en swingtrader potentiellt öka sina vinster på varje lyckad handel. Å andra sidan kan det leda till betydande förluster om marknaden går emot dem. Det är viktigt att avgöra på förhand hur mycket man har råd att förlora innan man kommer igång.

Handelskapital: Handelskapitalet, den mängd pengar som en swingtrader väljer att investera, påverkar självklart hur mycket man kan tjäna. Den totala summan pengar man tjänat om man investerat 100 000 kronor gentemot 1 000 kronor på en trade som ger en avkastning på 10% skiljer sig givetvis åt kraftigt. Ett större handelskapital gör det också möjligt att diversifiera sina positioner och sprida riskerna över flera tillgångar, vilket kan vara fördelaktigt.

Sammanfattningsvis är det möjligt att tjäna pengar som swingtrader, men det finns ingen garanti för framgång och det är viktigt att bestämma på förhand hur mycket man har råd att förlora. För att lyckas krävs en noggrann och medveten strategi, realistiska förväntningar, beredskap för förluster och en målmedvetenhet kring att förbättra sina färdigheter och kunskaper inom swingtrading.

Kom igång: Så gör du för att börja med swingtrading

För att starta din resa inom swingtrading är det viktigt att börja med att skaffa nödvändig kunskap inom området. Du kan göra detta genom att utforska olika läromedel och utbildningsresurser (exempelvis denna guide, böcker etc).

En plattform som erbjuder omfattande utbildningsmöjligheter inom trading är IG. På deras plattform finns “IG Academy” där du får mycket kunskap du kan tänkas behöva som nybörjare helt gratis.

När du har skaffat dig den grundläggande kunskapen ser processen ut så här:

1. Välj en swingtradingplattform

Börja med att välja en swingtradingplattform som passar dina specifika behov och mål. Det finns många olika plattformar tillgängliga, så se till att välja en som erbjuder de tillgångar och funktioner du är intresserad av. Plattformarna kan variera inom områden såsom tillgängliga tillgångar, avgifter och villkor.

2. Registrera ett swingtradingkonto

Besök plattformens webbplats för att öppna ett konto. Följ registreringsprocessen genom att ange nödvändig information såsom ditt namn, din e-post och dina kontaktuppgifter. På de flesta plattformar kan du smidigt verifiera dig med bank-ID.

3. Sätt in kapital

Efter att du har registrerat dig och verifierat din identitet måste du sätta in kapital på ditt swingtradingkonto. Plattformen kommer att erbjuda olika insättningsmetoder, inklusive banköverföring, kreditkort eller elektroniska plånböcker som PayPal eller Skrill. Notera att vissa plattformar kan ha ett minimiinsättningskrav.

4. Förstå plattformen

Efter att du har pengar på kontot är det viktigt att bekanta dig med plattformens gränssnitt och funktioner. Utforska de olika handelsverktygen, graferna, orderutförandefunktionerna och analysverktygen som plattformen erbjuder.

5. Utveckla en swingtradingstrategi

Innan du börjar swingtradea är det klokt att utveckla en klar och genomtänkt handelsstrategi. Bestäm vilka tillgångar du vill handla med, vilken swingtradingmetod du ska använda och vilka regler för riskhantering du ska följa. För att hitta rätt inom detta är det utmärkt att öva på ett demokonto vilket innebär att du inte använder riktiga pengar.

6. Börja swingtradea

När du känner dig redo är det dags att börja swingtradea! Utför köp- och säljordrar enligt din strategi och övervaka dina positioner noggrant. Ett tips är att börja med mindre summor innan du känner dig helt bekväm.

Hur väljer jag en plattform?

För nybörjare är det viktigt att välja en plattform som är användarvänlig och enkel att förstå sig på. Det är även av betydelse att tänka på utbudet av tillgångar som plattformen erbjuder.


Vilka finansiella instrument vill du handla med? Aktier, valutor, eller kanske kryptovalutor? Se till att den valda plattformen har det utbud som intresserar dig. Ju bredare utbud desto mer flexibilitet har du för att utforska olika marknader. Plattformarna kan också skilja sig åt när det kommer till vilka tider på dygnet de erbjuder handel.

En annan faktor som är väsentlig att ha koll på är kostnaderna och avgifterna. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren är det alltid viktigt med låga handelsavgifter. Eftersom en trader gör många affärer blir det lätt “många bäckar små” om du använder en plattform med höga avgifter.

För att hjälpa dig välja rätt har vi sammanställt en lista över några av de största tradingplattformarna samt deras fördelar och nackdelar:

IG

IG är en av världens största plattform inom trading. Med sin anrika historia och sina många fördelar är det lätt att förstå varför den är vår favorit. Nedan några korta punkter som bättre beskriver IG:

Brett utbud av finansiella instrument: IG är en mångsidig handelsplattform som täcker ett brett utbud av finansiella instrument som kan handlas under generösa tider. Du har med andra ord stora valmöjligheter inom allt från aktier till valutor på plattformen.

Mycket utbildningsmaterial: På IG Academy hittar du ett omfattande utbud av utbildningsmaterial som gör att du snabbt kan lära dig mer.

Ett pålitligt val: IG är registrerad hos Finansinspektionen i Sverige.

Kundsupport på svenska: Plattformen har kundsupport på svenska vilket gör att du snabbt kan få dina frågor besvarade på ett lättbegripligt sätt.

Fördjupning: Lär dig mer om IGs erbjudande i vår stora genomgång av IG tradingmäklare!

Avanza

Avanza är Sveriges största nätmäklare och är ett bra alternativ för dig som vill komma igång med swing trading. Avanza är inte en renodlad tradingmäklare på samma vis som IG, men kan givetvis ändå vara ett intressant alternativ för swingtrading.

Smidighet och pålitlighet: Plattformen har ett smidigt gränssnitt och är både reglerad och pålitlig.

Inget demokonto: Plattformen erbjuder ingen möjlighet till demokonto för övning, vilket är fallet hos bland annat IG.

Begränsat utbud: Eftersom Avanza inte är en traditionell renodlad tradingplattform är utbudet mindre i jämförelse med exempelvis IG, såväl i termer av tillgängliga marknader som i funktionalitet och handelsverktyg.

Nordnet

Nordnet ses precis som Avanza framför allt som en plattform för långsiktiga investeringar i aktier och fonder, men även här kan du swingtradea med både aktier och andra tillgångsslag. Nordnet möjligheter är i huvudsak desamma som de för Avanza, en bra och stabil plattform, baserad i Sverige och med svensk support men dock inte en renodlad tradingplattform vilket innebär begränsningar när det kommer till exempelvis val av marknader, tider, verktyg för analys etc.

Urval: Vad kan jag swingtradea med?

Det finns många möjligheter när det kommer till vilka tillgångstyper som du kan handla med och du kan givetvis välja mellan att handla med flera olika tillgångar eller att specialisera dig på ett specifikt instrument. Här hittar du mer information om de populäraste tillgångsslagen:

Aktier

Swing trading med aktier är ett av de mest populära alternativen. Här övervakar du aktiemarknaden noggrant med målet att identifiera de bästa tidpunkterna för att köpa och sälja aktier i olika företag.

Fördjupa dig: Läs vår stora guide om Bästa aktierna för trading för att få bättre förståelse för vad som är viktigt när man ska välja ut aktier att fokusera på!

Traditionella valutor/forex

Forex trading innebär att du satsar på prisförändringar i valutor på den globala valutamarknaden. Forex trading pågår kontinuerligt dygnet runt och är den största och mest likvida finansiella marknaden i världen. För att fatta välgrundade handelsbeslut använder forex traders ofta teknisk analys, makroekonomiska indikatorer och nyheter som påverkar valutamarknaden.

Läs mer: Ta del av vår stora guide om Forextrading.

Kryptovalutor

Kryptovalutahandel involverar handel med digitala valutor som Bitcoin, Ethereum och Dogecoin. Detta kan göras genom att köpa och sälja dessa valutor direkt eller genom att spekulera i deras prisförändringar. Kryptovalutatraders använder liknande handelsstrategier som de som används inom forex trading, inklusive teknisk analys, fundamental analys och handel baserad på aktuella nyheter och händelser.

CFD:er

CFD-kontrakt är en typ av finansiellt kontrakt som ger innehavaren möjlighet att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris före eller vid en specificerad tidpunkt. CFD-kontrakt gör det möjligt att spekulera på olika marknader utan att faktiskt äga de underliggande tillgångarna. Detta instrument kan användas för att dra nytta av prisrörelser i olika tillgångar, såsom valutor, råvaror, aktier och kryptovalutor.

CFD-trading har flera fördelar, inklusive möjligheten att handla med tillgångar som annars kan vara svåra att nå för privata investerare, till exempel olika råvaror som guld, silver eller olja. Dessutom ger CFD-trading möjlighet att spekulera på prisnedgångar (gå kort eller blanka), vilket innebär att du kan tjäna pengar även när priserna sjunker, förutsatt att din spekulation är korrekt.

Lär dig mer: Om du vill fördjupa dig inom denna typ av handelsinstrument rekommenderar vi att du läser vår stora guide om just CFD-trading.

Hur analyserar man marknaden?


Inom swing trading används primärt två huvudsakliga tillvägagångssätt för att bedöma marknaden:

Teknisk analys – analys av aktien

Denna metod lägger fokus på att granska historiska prisdata och dra nytta av diagram och indikatorer för att försöka förutsäga framtida prisrörelser. Teknisk analys innefattar att identifiera mönster, trender och signifikanta nivåer som stöd och motstånd i prisgrafer för att fatta tradingbeslut.

Tips: Här kan du läsa mer om Teknisk analys.

Fundamental analys – analys av bolaget

Fundamental analys grundar sig på ekonomiska faktorer för att bedöma värdet och potentialen hos en tillgång. Processen inkluderar att granska nyheter, kvartalsrapporter, ekonomiska indikatorer och branscher som helhet. Målet är att avgöra om tillgången är övervärderad eller undervärderad baserat på denna information och att sedan ta en position i enlighet med den bedömningen.

Givetvis finns det fler typer av analys som kan vägas in. Det är heller inte ovanligt att traders förlitar sig på en kombination av olika analysmetoder.

FAQ – Vanliga frågor och svar om swingtrading

Sammanfattningsvis krävs det tid, energi och kunskap för att bli duktig inom swingtrading. Det finns flera olika swingtrading-strategier och vilken du väljer beror helt enkelt på vad som passar dig bäst.

Som framgångsrik swingtrader kan du tjäna stora pengar och ha fina valmöjligheter kring hur du vill spendera din tid – men det kommer inte utan hårt arbete, disciplin och balanserat risktagande!

Hur fungerar swingtrading?

Swingtraders försöker identifiera "svängningar" eller prisrörelser baserat på teknisk analys, nyheter eller makroekonomiska händelser. De öppnar en position när de tror att tillgången är på väg att röra sig i en viss riktning och försöker dra nytta av prisrörelsen innan de stänger positionen. Swingtraders håller vanligtvis sina positioner i flera dagar eller veckor istället för att köpa och sälja inom samma handelsdag.

Vilka verktyg och resurser behöver jag för att komma igång med swingtrading?

För att komma igång med swingtrading behöver du tillgång till en pålitlig tradingplattform, realtidsdata och en förståelse för teknisk analys. Det är också viktigt att ha en tradingplan och en strategi som passar din tradingstil och dina mål.

Vilken plattform är bäst för swingtrading?

Det finns en uppsjö med olika plattformar att använda för swingtrading och ditt val beror på vilka specifika marknader och funktioner som du värderar. IG, en av världens största tradingmäklare, erbjuder gratis utbildningsresurser, användarvänlighet och avancerad plattform, ett stort urval av olika marknader och instrument samt har svensk kundsupport och en mycket pålitlig plattform. Du kan även använda de svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet för swingtrading.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.