Investera pengar 2024 | 5 bästa sätten att placera dina pengar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

10 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Investera

Investera pengar juli 2024 – Guide: 5 bästa sätten att placera dina pengar för att få avkastning

Sidans innehåll

Att investera pengar är en av de mest kraftfulla och långsiktiga strategierna för att bygga ekonomisk stabilitet och uppnå sina finansiella mål. Oavsett om du strävar efter att säkerställa en bekymmersfri pension, vill spara till en drömsemester eller helt enkelt är ute efter att öka din förmögenhet, så kan investeringar vara en väg mot framgång.

  • Investeringar ger kapitaltillväxt och hjälper till att bekämpa inflation, vilket säkerställer att dina pengar behåller sin köpkraft över tiden.
  • Att investera dina pengar är ett effektivt sätt att uppnå långsiktiga ekonomiska mål, såsom att köpa ett hus, skaffa en ny bil, eller planera för pensionering.
  • Genom vissa typer av investeringar kan du generera passiv inkomst, vilket innebär att du kan tjäna pengar utan att aktivt arbeta för dem, till exempel genom utdelningar från aktier eller räntor från sparkonton.

I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att komma igång med att investera dina pengar. När du läst klart kommer du inte bara ha fått en genomgång av olika investeringsmöjligheter, du kommer även ha fått praktiska tips för att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut när du ska investera dina pengar. Välkommen till den stora guiden om att investera pengar!

Introduktion: Varför är det viktigt att investera?

Det pratas ofta om vikten av att investera pengar, men varför är det egentligen något som du bör göra? Att investera är viktigt av flera anledningar, från att skapa ekonomiskt skydd och säkerhet, till att skapa förutsättningar för att nå ekonomiska mål och drömmar. Här är några av de viktigaste anledningarna till varför investeringarna spelar en central roll i en persons ekonomiska liv:

Få dina pengar att öka i värde

Att investera pengar ger möjlighet till kapitaltillväxt. Genom att placera dina pengar på platser där de kan generera avkastning kan du se dina investeringar växa över tiden. Detta kan vara särskilt viktigt för att bekämpa inflation och säkerställa att dina pengar behåller sin köpkraft.

Uppnå framtida mål

Att investera dina pengar kan fungera som en väg till att uppnå dina ekonomiska mål, oavsett om det handlar om att köpa ett hus, köpa en ny bil eller gå i pension. Genom att investera smart och långsiktigt kan du bygga upp den nödvändiga kapitalbasen för att förverkliga dina drömmar.

Få en passiv inkomst

Vissa investeringar, som aktier som betalar utdelning eller ett sparkonto som betalar ut ränta, kan generera passiv inkomst. Detta innebär att du kan tjäna pengar utan att aktivt behöva arbeta för det.

Slå inflationen

Inflationen är ständigt närvarande i ekonomin och kan äta upp köpkraften hos dina pengar över tid. Investeringar kan hjälpa dig att möta eller överträffa inflationen, vilket innebär att dina pengar behåller sitt värde.

Sammanfattningsvis är investeringar ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att bli tryggare och att ge dig möjligheten att förverkliga dina drömmar. Det är viktigt att investera med omsorg och göra grundlig analys för att fatta välgrundade beslut som passar din unika situation och målsättning. Detta är något vi går in mer detaljerat på nedan.

Tips: Vad ska man tänka på när man ska investera?


När du ska investera är det viktigt att tänka på flera faktorer för att göra kloka beslut och minimera riskerna. Här är några av de viktigaste principerna för att lyckas:

Investeringsmål

Definiera tydliga och mätbara mål för dina investeringar. Är du ute efter att trygga pensionen, spara till ett större inköp, eller öka din förmögenhet? Dina mål kommer att påverka din investeringsstrategi.

Risktolerans

Förstå din egen risktolerans. Hur mycket risk är du villig att ta? Det är viktigt att välja investeringar som är i linje med din komfortnivå för risk. Man brukar säga att man inte ska investera pengar som man inte är beredd att förlora.

Diversifiering

Sprid investeringarna över olika tillgångsklasser såsom aktier, fonder och krediter. Diversifiering hjälper till att minska risken genom att om en investering presterar dåligt, kan andra bidra till att balansera portföljen.

Investeringens tidshorisont

Definiera hur länge du planerar att behålla investeringarna. Långsiktiga investeringar kan ofta hantera mer risk och svängningar än kortsiktiga.

Inspiration: Vilka investeringsformer finns?

Det finns flera olika metoder för att få sina pengar att växa genom att investera dem. Vilken metod som passar dig bäst beror på flera faktorer, såsom hur riskbenägen du är, hur lång tidshorisont du har och hur mycket kunskap du har inom respektive område. Du behöver givetvis inte enbart välja en investeringsform utan kan kombinera flera former. Nedan går vi igenom några av de populäraste varianterna, hur de fungerar samt vilka för- och nackdelar de har.

Investera dina pengar i aktier

Investering i aktier är en av de populäraste strategierna som finns för att få sina pengar att växa över tid. Att handla med aktier innebär kortfattat att du köper ägarandelar i ett företag som sedan kan stiga och minska i värde, beroende på hur företaget presterar.

Hur fungerar aktiehandel?

När du köper aktier i ett företag blir du en delägare, eller så kallad aktieägare. Din andel i företaget motsvarar proportionellt din ägarandel. Aktiemarknaden är platsen där köpare och säljare möts för att handla med aktier. Idag sker i stort sett all aktiehandel på digitala plattformar, såsom Avanza, och priset på en aktie fungerar enligt principen tillgång och efterfrågan. Detta innebär att ju fler som vill köpa en aktie, desto högre blir priset och tvärtom. Vad som styr efterfrågan på en aktie är bland annat företagets prestation, marknadsförhållanden och investerarnas uppfattning om hur företaget kommer att prestera framöver.

Vad är viktigt att tänka på när du ska investera i aktier?

Det finns ett flertal saker som är viktigt att tänka på när du ska börja investera i aktier. Nedan listar vi ett antal av dessa.

Tips: Om du vill läsa mer om ämnet rekommenderar vi vår stora guide Aktier för nybörjare.

Diversifiera din portfölj

För att minska risken är det bäst att investera i minst 15 olika aktier. Detta kallas diversifiering och hjälper dig att sprida dina investeringar över olika tillgångar och branscher. Genom att diversifiera sprider du dina risker vilket gör att du inte är lika beroende av att en enskild aktie presterar. Tänk också på att inkludera aktier som verkar i olika branscher.

Prioritera stabilitet

I stället för att jaga högriskbolag och hoppas på snabba vinster är det en klok idé att börja med större och mer pålitliga företag. Fokusera på bolag som visar lönsamhet och delar ut vinster till sina aktieägare. Detta ger dig en stabilare grund att bygga din portfölj på.

Ha en långsiktig strategi

Tänk långsiktigt och var tålmodig. Istället för att stressa över kortsiktiga prisförändringar kan du överväga att sätta upp ett månadssparande där du regelbundet köper aktier. Detta gör att du sprider dina inköp över tid och drar nytta av både upp- och nedgångar på marknaden.

Vilka aktier ska man satsa på?

Vilka aktier man bör investera i beror givetvis på vilken strategi man har. En trygg metod som passar sig för nybörjare är att börja med investmentbolag och utdelningsaktier.

Ett investmentbolag är ett företag som primärt äger aktier i andra företag och har som huvudsaklig verksamhet att förvalta och investera i dessa aktier. Investmentbolag har ofta en bred portfölj av innehav i olika branscher och kan äga aktier i både publika och privata företag. Några exempel på klassiska svenska investmentbolag är följande: Investor, Latour och Kinnevik.

En utdelningsaktie är en aktie i ett företag som regelbundet delar ut en del av sina vinster till sina aktieägare i form av utdelningar. Dessa utdelningar kan vara kvartalsvisa, årliga eller följa andra tidsramar. Utdelningsaktier är populära bland investerare som söker en stabil källa till passiv inkomst, eftersom de ger möjlighet till regelbundna utbetalningar utöver eventuell prisökning på aktien. Företag som tenderar att dela ut är ofta etablerade och har stabila kassaflöden. Några exempel på klassiska svenska utdelningsaktier är Atlas Copco, AstraZeneca och Axfood.

Hur kommer man igång med aktier?

För att komma igång med aktier behöver man skapa ett konto hos en nätmäklare, vilket är en form av handelsplattform för aktieköp. Sveriges populäraste nätmäklare är Avanza. Du kan smidigt skapa ett konto hos Avanza på ett fåtal minuter genom att klicka på länken. För att sätta igång besvarar du ett antal frågor, sedan är det bara att börja handla!

Investera dina pengar i fonder

Om du föredrar att helt automatiserat fondsparande som är anpassat efter dina personliga sparmål tipsar vi om att spana in den populära fondroboten Lysa.

(Reklamlänk till Lysa.)

Hur fungerar det?

Fonder administreras av professionella förvaltare som tar hand om att välja och hantera tillgångarna i fonden. Investerares pengar används för att köpa andelar i fonden, och varje investerare äger en del av portföljen i proportion till deras investering. Fondens värde ökar eller minskar beroende på hur de underliggande tillgångarna, det vill säga aktierna, utvecklas.

Tips: Om du vill läsa mer om ämnet rekommenderar vi vår stora guide Fonder för nybörjare och i guiden Bästa fonderna hittar du inspiration till prisbelönta fonder/förvaltare.

Aktivt och passivt förvaltade fonder – vad är skillnaden?

Det finns framför allt två huvudsakliga typer av fonder, aktivt förvaltade fonder och passivt förvaltade fonder. Aktivt förvaltade fonder hanteras av fondförvaltare som helt enkelt ägnar dagarna åt att välja passande aktier för en viss fond. Det är viktigt att tänka på att aktivt förvaltade fonder har en förvaltningsavgift, en procentuell summa som fondförvaltaren tar ut för att sköta om fonden. Aktivt förvaltade fonder fokuserar ofta på en viss bransch eller ett visst tema, såsom hållbarhet eller ny teknik.

Passivt förvaltade fonder är ofta så kallade indexfonder. Dessa fonder har ingen aktiv förvaltare utan följer istället ett så kallat börsindex. Detta kan exempelvis vara OMXS30, vilket är en samling av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Hur kommer man igång med att investera i fonder?

Även fonder handlas enkelt på Avanza. Precis som med aktiehandel behöver du skapa ett konto innan du kan komma igång med att investera i fonder.

Investera dina pengar på ett sparkonto – För dig som söker avkastning till lägsta möjliga risk

Ett sätt att investera sina pengar som blir allt mer populärt är att placera pengarna på ett sparkonto med ränta. Detta är en strategi med låg risk eftersom pengarna inte kan minska i värde och dessutom täcks av den statliga insättningsgarantin.

Hur fungerar sparkontoplaceringar?

Ett sparkonto är en typ av bankkonto som erbjuder en ränta på dina insättningar. När du öppnar ett sparkonto sätter du in pengar på kontot, och banken betalar dig sedan ränta på dessa pengar. Räntan är vanligtvis lägre än vad du kan få genom att investera i andra finansiella instrument som aktier eller fonder, men det innebär också en lägre risk. Räntan du får baseras i huvudsak på Riksbankens styrränta. I tider då styrräntan är hög är ofta räntan på sparkonton attraktiv.

Innan du börjar spara pengar på ett sparkonto är det viktigt att jämföra räntan mellan olika banker. I nedan tabell från Compricer får du hjälp med detta helt gratis så att du kan börja spara till marknadens bästa ränta!

Tabellen ovan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta. Därmed kan du smidigt jämföra och hitta bästa sparräntan. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider (om du klickar dig vidare). Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.

Läs mer: Om du vill fördjupa dig mer rekommenderar vi vår stora guide Bästa sparräntan!

Bonus: Investera dina pengar i P2P-lån/krediter

Investering i peer-to-peer (P2P) lån och krediter, som exempelvis Savelend, är en alternativ investeringsstrategi där du kan låna ut dina pengar direkt till privatpersoner eller småföretag.

Hur fungerar P2P?

P2P-plattformar som Savelend fungerar som mellanhänder mellan människor som vill investera sina pengar och låntagare. Som investerare kan du välja att låna ut dina pengar till enskilda individer eller småföretag genom plattformen. Du bestämmer själv hur mycket du vill investera och vilka låntagare du vill låna ut till. Låntagarna åtar sig att betala ränta och återbetalning över en bestämd tidsperiod.

Detta är en alternativ investeringsform som växer sig allt starkare i popularitet, mycket tack vare den attraktiva ränta som erbjuds. Eftersom detta är en mer riskfylld investeringsform än exempelvis sparkonto är det viktigt att sprida sina risker och investera i flera olika lån om du väljer att satsa på så kallad P2P.

Fördjupning: Om du vill läsa mer om P2P-lån tipsar vi om vår stora guider för Savelend.

Övriga investeringsmöjligheter

Det finns även ett flertal övriga investeringsmöjligheter, bland annat fondrobotar, guld och kryptovalutor. Fondrobotar är en form av investering som växer kraftigt i popularitet. Dessa är intelligenta robotar som granskar stora mängder fakta om olika aktier för att sedan ta ut en relevant portfölj baserat på dina investeringsmål.

Att investera i guld är utan tvekan den mest klassiska varianten av investeringar på den här listan. Kryptovalutor är ständigt omskrivna eftersom det fortfarande råder diskussioner kring hur etablerade de faktiskt kommer att bli. För dig som vill lära dig mer om krypto rekommenderar vi vår guide Köpa kryptovaluta om ämnet.

Du väljer vad som passar dig bäst

Det finns helt enkelt många olika metoder för att investera pengar. Det finns inget facit kring vad som är bästa sättet. För vissa är det aktier och fonder, för andra är det att börja spara på ett sparkonto. En princip som dock är viktig att förstå sig på när det kommer till investeringar, oavsett om det gäller aktier och fonder eller om det gäller krediter är den så kallade Ränta-på-ränta-effekten som vi går in mer i detalj på nedan.

Ränta-på-ränta-effekten – Världens åttonde underverk

En av de magiska principerna kring investeringar är ränta på ränta-effekten, ett fenomen som Albert Einstein sägs ha kallat för världens åttonde underverk. Ränta-på-ränta-effekten är en kraftfull princip inom investeringar som beskriver hur investerad ränta, eller avkastning på en investering, genererar ytterligare avkastning över tid. Med andra ord, när dina tidigare intjänade vinster börjar generera sina egna vinster.

Exempel på ränta-på-ränta-effekten för ett månadssparande på 2 000 kr/månad och med en årlig avkastning i linje med det historiska snittet på omkring 7 %/år. Detta ger över 1,5 mkr under 25 års tid!

Hur fungerar ränta-på-ränta-effekten?

För att illustrera denna effekt kan du tänka dig att du investerar 1 000 kronor med en avkastning på 5% per år. Efter ett år har du tjänat 50 kronor i ränta, så din totala investering är nu 1 050 kronor. Nästa år tjänar du 5% på 1 050 kronor, vilket är 52,50 kronor, vilket ger dig ett totalt belopp på 1 102,50 kronor. Efter flera år accelererar denna tillväxt vilket kan ge dig kraftfulla resultat. Denna effekt är med andra ord vad som får dina pengar att växa ordentligt, det är ofta inte avkastningen du kan få under ett år som kommer förändra ditt liv, utan avkastningen du kan få över flera års tid.

Tips: Använd gärna vår smidiga kalkylator för att beräkna ränta-på-ränta där du fritt kan laborera med belopp och avkastning för att passa dina mål och drömmar!

Vänta inte – Kom igång direkt!

Sammanfattningsvis har du som vill börja att investera mycket att tjäna på det! Genom att få en fin avkastning per år kan dina pengar växa i stadig takt vilket resulterar i mer trygghet och mer möjligheter. Det är enkelt att sätta igång och idag finns det många attraktiva investeringsmöjligheter på marknaden, så vänta inte - kom igång direkt!

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 12 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader