Köpa Bitcoin Sverige | Guide: Bästa sättet köpa Bitcoin maj - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

10 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Köpa

Köpa Bitcoin maj 2024? Guide: Jämför och hitta bästa nätmäklare för att börja handla Bitcoin eller andra kryptovalutor

Sidans innehåll

Intresset för Bitcoin och kryptovalutor gör att allt fler vill investera. Men är det en bra idé att köpa Bitcoin? Vilka är riskerna respektive fördelarna? Den här guiden ger dig svaren, tillsammans med all information du behöver för att kunna börja investera i Bitcoin eller andra populära kryptovalutor.

 • Bitcoin och andra kryptovalutor erbjuder både höga potentiella vinster och betydande risker, beroende på marknadens volatilitet och de starka prisfluktuationerna sedan starten 2009.
 • För att framgångsrikt investera i Bitcoin är det kritiskt att vara väl informerad och förstå både de grundläggande mekanismerna för kryptovalutor och de specifika plattformar där du kan handla.
 • Bitcoin skiljer sig från traditionella valutor genom att det är en decentraliserad digital valuta som inte styrs av någon centralbank, och använder blockchain-teknik för att säkra och verifiera transaktioner, vilket erbjuder anonymitet och skydd mot manipulation.

Är du nyfiken på Bitcoin och andra kryptovalutor? Intresset för de digitala valutorna har ökat enormt sedan Bitcoin kom till världen år 2009. Sedan dess har allt fler kryptovalutor introducerats på marknaden, samtidigt som värdet på Bitcoin gjort kraftiga svängningar – och dessa svängningar har investerare gjort sitt bästa för att tjäna pengar på.

Se även: Vi kan även rekommendera vår stora guide Köpa kryptovaluta där du kan jämföra och hitta bästa nätmäklare för att börja handla kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum.

Innan du köper Bitcoin, oavsett om du köper riktiga Bitcoin direkt eller investerar via derivat som följer kursen, så är det viktigt att vara påläst. Då har du större chans att fatta genomtänkta beslut, vilket både minskar riskerna och gör det roligare att investera eftersom du har koll på vad som händer!

I den här guiden får du därför veta mer om olika plattformar, skillnaden mellan att köpa Bitcoin och handla med derivat och vilka risker och möjligheter som det innebär. Läs mer om hur skatter fungerar och följ med steg för steg i hur du investerar i Bitcoin hos Avanza.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta, eller så kallad kryptovaluta, som förkortas BTC. Bitcoin använder kryptering för att verifiera transaktioner online, och det decentraliserade systemet som finns bakom gör att ingen tredje part kan kontrollera de digitala mynten.


Skillnaden mellan Bitcoin och traditionell valuta, som den svenska kronan eller amerikanska dollarn, är framförallt att kryptovalutan inte kontrolleras av en centralbank som Riksbanken eller någon annan statlig institution. Istället bygger BTC helt på tekniken blockchain. Blockkedjetekniken gör att varje transaktion verifieras och lagras inom systemet, vilket gör det säkert, anonymt och skyddat mot manipulation.

Varför investerar folk i Bitcoin?

Flera investerare har sett kryptovalutor som ett sätt att diversifiera sina portföljer och ta del av den potentiellt höga avkastningen. Bitcoin, till exempel, har under vissa perioder ökat enormt i värde sedan dess tillkomst år 2009. Olika forum på nätet, sociala medier och nyheter har bidragit till att skapa hype kring Bitcoin.

När valutan haft sina största toppar är det naturligt att fler blir intresserade av den och vill vara med på tåget. Innan vi går närmare in på möjligheterna och fördelarna som gör att människor vill köpa Bitcoin, tar vi en titt tillbaka i Bitcoins relativt korta historia.

Historiskt värde på Bitcoin BTC

Värdet på en Bitcoin har under åren varierat kraftigt. Du har förmodligen inte kunnat undgå att missa nyhetsrubrikerna om hur kryptovalutan antingen skjutit i höjden eller kraschat. Man har pratat om “kryptoboomen” och senare “kraschen på kryptomarknaden”.


Följden har blivit att det både finns människor som har gjort stora vinster, och människor som gjort stora förluster på sina BTC investeringar. Blickar vi tillbaka på de senaste åren finns det vissa toppar och dalar som sticker ut:

 • Från tidigt 2015 till och med 2017 upplevde Bitcoin en kraftig ökning i värde, där priset steg från ungefär 150 USD per Bitcoin till över 19 000 USD, vilket då var en All-time-high för kryptovalutan. Uppgången översteg 12 000 %!
 • Under de följande året sjönk dock värdet på BTC kraftigt ner till drygt 3 000 USD, motsvarande en procentuell nedgång på över 80 %! Det skulle dröja fram till slutet av 2020 innan priset åter hade återtagit hela denna nedgång och tagit sig tillbaka upp till tidigare All-time-high.
 • Därefter fick vi åter se en kraftig uppgångsvåg och nytt rekord, tillika All-time-high på strax under 70 000 USD som nåddes i slutet av 2021.
 • Följande år föll priset kraftigt återigen och backade närmare 80 % till och med slutet av 2022 där det ser ut som att en ny högre lågpunkt har noterats.
 • Under början av 2023 skedde en återhämtning och i skrivande stund handlas Bitcoin-priset ca 100 % högre än bottennoteringen under 2022. Det är dock fortfarande långt kvar till tidigare All-time-high.

Trots att priset har sjunkit kraftigt sedan boomen 2021, har Bitcoin fortsatt att vara en populär investering bland många, då det fortfarande har potential att öka i värde igen – även om det är omöjligt att veta hur framtiden kommer att se ut för kryptovalutorna. Men det finns några fördelar och möjligheter med BTC och krypto som påverkar folk att vilja investera. Läs mer om dessa här nedan.

Kryptovaluta – Kurser för alla kryptovalutor i realtid

Med den kostnadsfria (nåväl, det finns betalversion också) analysplattformen TradingView kan du se aktuella priser för alla världens kryptovalutor samt se kursgrafer, viktiga nyheter och göra teknisk analys.

Möjligheter med Bitcoin (BTC) och andra kryptovalutor

Hur kommer det sig att folk vill investera i Bitcoin? Vad har du att vinna på att satsa dina pengar på att köpa krypto? Här tittar vi närmare på möjligheterna och fördelarna med BTC.

 • Potential till hög avkastning.
 • Det decentraliserade systemet innebär att ingen centralbank kontrollerar valutan eller kan manipulera den.
 • Kryptovalutor sägs vara mindre sårbara för inflation, men värt att notera att värdet på Bitcoin sjönk under 2022 likt resten av börsen.
 • Kan göra internationella transaktioner mer tillgängliga, snabbare och kostnadseffektiva.

Riskerna med att investera i Bitcoin

Att investera i och köpa Bitcoin, oavsett metod, innebär vissa risker som du bör ha med i beräkningarna.

 • Kryptovalutor är volatila till sin natur, vilket betyder att priserna kan röra sig kraftigt både upp och ner på kort tid, ibland mycket snabbare och kraftigare än andra marknader.
 • Precis som med alla investeringar är vinst ingen garanti. För kryptovalutor är det extra viktigt att vara medveten om risken att värdet kan sjunka och att dina investerade pengar kan gå förlorade.

Genom att vara påläst och diversifiera din portfölj med andra investeringar, som fonder, kan du minska riskerna.

I slutändan är det alltså viktigt att notera att historisk avkastning inte garanterar framtida resultat, och att kryptovalutor kan vara högriskinvesteringar som kan gå upp och ner i värde på kort tid. Som med alla investeringar, är det viktigt att läsa på om ämnet, följa nyheterna och utvärdera riskerna innan du bestämmer dig för att investera pengar.

Två olika sätt att investera i Bitcoin

Det finns i huvudsak två sätt att investera i Bitcoin, som den här guiden fokuserar på:

 1. Köp riktiga Bitcoin via en handelsplats, en så kallad kryptobörs.
 2. Investera i derivatprodukter (t.ex ETP:er eller CFD:er) som följer värdet på Bitcoin-priset.

Alternativ 1 innebär att du blir ägare av riktiga Bitcoin, som du förvarar i en digital plånbok. Du kan använda dina kryptovalutor för att köpa saker, eller sälja din krypto för att göra vinst ifall värdet ökar. Du behöver vända dig till en särskild handelsplats för kryptovalutor och skapa ett konto där.

Alternativ 2 är kanske vanligast, särskilt för nybörjare inom kryptovalutor eftersom du kan använda ett vanligt investeringssparkonto hos din nätmäklare. Genom att investera i så kallade derivat, till exempel certifikat hos Avanza, köper du inga Bitcoins utan följer istället värdet på kryptovalutan. Det finns även CFD, Contract For Difference, hos aktörer som IG.

Nedan presenterar vi några av de mest populära plattformarna, dels för köp av Bitcoin, dels för investeringar som följer värdet på Bitcoin och annan kryptovaluta.

Olika plattformar för att investera i Bitcoin

Nu när du vet mer om vad Bitcoin är, hur du kan köpa Bitcoin och investera i certifikat, samt vilka risker och möjligheter som finns, är det dags att välja en plattform. Här nedan följer några alternativ på säkra, svenska plattformar.

Handla Bitcoin via Avanza

Ifall du har ett intresse för att investera på börsen kanske du redan har ett konto hos den populära nätmäklaren Avanza. Om inte, så är det gratis och tar bara ett par minuter att öppna ett konto. Vi rekommenderar Avanza för dig som vill investera i certifikat med kryptovalutor som underliggande tillgång. Med ett investeringssparkonto, ISK, hos Avanza behöver du inte tänka på att betala skatt eller deklarera dina vinster. Det sker automatiskt.

På Avanza finns ingen “riktig” krypto utan du handlar med derivat, till exempel certifikatet Bitcoin XBT. Du kan även välja annan krypto och bland annat köpa Ethereum Avanza för att bredda din kryptoportfölj. Lite längre fram hittar du en steg för steg genomgång om hur du gör för att investera i kryptovaluta hos Avanza.

Handla Bitcoin via IG

IG är en stor handelsplattform som erbjuder Bitcoin CFD, Contract For Difference, som är ett slags derivat där du spekulerar i ifall värdet på krypto kommer att öka eller sjunka. Du kan därmed få avkastning även när krypton faller i värde, ifall du förutser rätt. Även hos IG går det enkelt och är gratis att öppna ett konto. IG erbjuder handel med flera olika kryptovalutor, som Bitcoin, Ethereum, Polkadot och Litecoin.

Handla Bitcoin via Trijo

Om du väljer att köpa riktiga kryptovalutor rekommenderar vi den svenska plattformen Trijo. Trijo erbjuder ett säkert sätt att köpa Bitcoin. Plattformen erbjuder också en egen wallet så att du inte behöver tänka på att du ska skaffa en egen någon annanstans, även om det också är möjligt. Ska du köpa kryptovaluta Sverige och till exempel handla med Bitcoin är Trijo en säker plattform med möjlighet att köpa flera olika typer av kryptovaluta.

Handla Bitcoin via Safello

Utöver Trijo så är Safello också ett populärt alternativ för folk som ska köpa krypto, såsom Bitcoin BTC eller att köpa Ethereum, via kryptomäklare. Enligt Safello tar det endast 30 sekunder att skapa ett konto med hjälp av BankID och sedan kan du börja köpa Bitcoin, Ethereum, Polkadot och andra valutor. Kryptovalutorna förvaras säkert i Safellos plånbok.

Handla Bitcoin via andra internationella aktörer

Utöver de svenska plattformarna är internet fullt av internationella aktörer som erbjuder köp och sälj av kryptovaluta. Däribland kryptomäklarna Kraken, Coinbase och Binance.

Så gör du för att köpa Bitcoin / spekulera i Bitcoin-priset

Hur går det till i praktiken att köpa Bitcoin? Här går vi igenom hur du enkelt kommer igång med att skapa konto, investera i certifikat eller köpa kryptovaluta direkt.

Steg för steg: Köp Bitcoin certifikat hos Avanza

 1. Registera dig som kund, om du inte redan är det. Det tar bara ett par minuter. Verifering sker med BankID.
 2. Skapa ett konto eller använd ditt befintliga, till exempel investeringssparkonto.
 3. Sätt in pengar genom Swish eller banköverföring.
 4. Använd sökfunktionen för att hitta det certifikat du vill handla med, exempelvis Bitcoin XBT Avanza som är en börshandlad produkt (ETP).
 5. Ange hur mycket du vill investera och vilket konto du vill göra ditt köp med.
 6. Skicka iväg ordern och följ sedan enkelt dina produkter genom att logga in i appen eller på hemsidan.

Steg för steg: Köp Bitcoin CFD via IG

 1. Öppna ett tradingkonto och verifiera dig med BankID.
 2. Lägg upp en plan för din CFD-trading, inklusive verktyg för riskhantering, mål och tradingstrategi.
 3. Välj om du vill köpa exempelvis Bitcoin CFD via hemsidan, appen eller plattform från en extern leverantör. Det sistnämnda passar bäst för mer erfarna.
 4. Sätt in pengar och välj köp eller sälj för din valda kryptovaluta, till exempel Bitcoin, genom att öppna orderfönstret på den valda marknaden.
 5. Använd gärna funktioner för stopp och limits för riskhantering.
 6. Nu kan du följa dina öppna positioner. Du stänger en position genom att öppna en position i motsatt riktning.

Steg för steg: Köp Bitcoin via Trijo

Vill du istället köpa dina BTC “på riktigt”, går det enkelt att skaffa konto hos Trijo där du köper och säljer olika kryptovalutor.

 1. Skapa ett konto och verifiera dig med BankID.
 2. För att ta ut pengar när du vill ska du skicka in en bild på ditt körkort. Enklast är att göra detta i samband med att du öppnar ett konto så att du sedan kan få ut pengar när du vill. Trijo ger instruktioner om hur du ska gå tillväga.
 3. Sätt in pengar på ditt konto genom till exempel direkt banköverföring.
 4. Köp kryptovaluta enkelt genom att välja till exempel Bitcoin BTC eller Ethereum.
 5. Trijo förvarar din krypto säkert i en digital wallet och du kan följa utvecklingen genom att när som helst logga in.

Köp Bitcoin direkt eller certifikat hos Avanza – vad är bäst?

Sammanfattningsvis innebär de olika sätten att investera i Bitcoin BTC både fördelar och nackdelar. För dig som vill ha ett enkelt sätt att kunna följa värdet på kryptovalutan, passar certifikat via till exempel Avanza bra.

Om du istället är ute efter att själv äga dina digitala mynt, köp Bitcoin från en kryptomäklare men var beredd på att hålla kolla på dina vinster och redovisa i deklarationen. Alla de etablerade svenska plattformarna håller hög säkerhet.

Deklarera kryptovalutor: Skatt på Bitcoin


Ifall du använder ett ISK hos till exempel Avanza för dina kryptoinvesteringar behöver du inte tänka på deklaration eller skatt. Investeringssparkontot beskattas automatiskt och du får uppgifterna förtryckta på deklarationen.

Däremot behöver du betala 30% i skatt på eventuella vinster om du köper Bitcoin direkt, handlar med CFD eller har ett Aktie- och fondkonto (AF). Du behöver då redovisa försäljningar, byten och betalningar med kryptovaluta på deklarationen. Läs mer på Skatteverkets hemsida för att inte riskera missa något så att du sedan måste betala restskatt.

Vanliga frågor och svar om att köpa Bitcoin

Hur köper man kryptovaluta?

Vill du köpa kryptovalutor på riktigt vänder du dig till en handelsplattform som till exempel Trijo. Vill du istället investera i till exempel Bitcoin via certifikat kan du göra det hos Avanza (till exempel Bitcoin XBT Avanza).

Är det värt att investera i Bitcoin?

Det är omöjligt att förutspå hur det kommer att gå för Bitcoin i framtiden. Tittar man på den historiska avkastningen har valutan både haft djupa dalar och höga toppar men över tid stigit kraftigt i värde. Vill du köpa Bitcoin kan det vara ett bra sätt att diversifiera portföljen, men var medveten om riskerna.

Vad styr priset på Bitcoin och kryptovalutor?

Det är främst tillgång och efterfrågan som gör att Bitcoin går upp eller ner på kryptomarknaden. Högre efterfrågan innebär att de digitala mynten ökar i värde. Hur stor efterfrågan kan i sin tur påverkas av allt från lösa rykten till att kursen har en positiv trend. När efterfrågan sjunker, så faller också priset på en Bitcoin BTC eftersom färre köper kryptovalutan.

Hur köper man Bitcoin Avanza?

Avanza erbjuder ingen handel direkt i kryptovalutor. Däremot kan du använda ditt vanliga konto hos Avanza för att handla med certifikat där Bitcoin och andra kryptovalutor är underliggande.

Går det att köpa kryptovaluta Avanza?

Nej, det går inte att köpa faktisk kryptovaluta hos Avanza, endast certifikat som följer utvecklingen på värdet på bland annat Bitcoin.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader