Köpvärda aktier maj 2024 | 8 framgångsrika strategier för… - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

12 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Köpvärda

Köpvärda aktier maj 2024 – 8 framgångsrika strategier för att hitta köpvärda aktier idag (guide)

Sidans innehåll

Som investerare är man ofta på jakt efter nya köpvärda aktier att läsa mer om, analysera och kanske även addera till sin aktieportfölj – men vad är egentligen en köpvärd aktie och hur hittar man dessa?

 • Definitionen av en köpvärd aktie varierar beroende på investerarens preferenser och deras specifika investeringsstrategi, vilket innebär att en aktie som är köpvärd för en investerare kanske inte är det för en annan.
 • En köpvärd aktie kännetecknas generellt av en hög sannolikhet för positiv avkastning inom en given tidshorisont, men måste alltid vägas mot investeringens risk.
 • Att hitta köpvärda aktier kräver att man först identifierar vilken typ av investerare man är och definierar en tydlig investeringsstrategi som matchar ens personliga mål och risktolerans.

I denna guide kommer vi att resonera mer kring denna frågeställning, visa hur man som investerare själv kan hitta köpvärda aktier och presentera ett antal framgångsrika strategier som man kan använda sig av för urval när man letar köpvärda aktier med potential.

I vanlig ordning är det också viktigt att understryka att alla typer av investeringar alltid är förenade med risk och att historisk avkastning inte utgör någon garanti för framtida avkastning.

Introduktion – Vad är en köpvärd aktie / köpvärda aktier?

Låt oss börja med att resonera lite kring vad innebörden av en köpvärd aktie är – hur vet man egentligen om en aktie är köpvärd eller inte? Det finns ingen direkt enhetlig benämning av hur man ska definiera vad en köpvärd aktie är, utan det är kanske snarare något som ligger i betraktarens ögon och beroende på vilken typ av strategi man använder för att hitta aktier till sin portfölj.

En köpvärd aktie för en typ av investerare behöver inte alls anses vara köpvärd för en annan investerare, då dessa kan ha helt olika investeringsstrategier som skiljer sig markant åt i termer av exempelvis tidshorisont, frekvens eller inriktning. En definition som nog de flesta investerare kan skriva under på är att en köpvärd aktie är en aktie där man ser hög sannolikhet för en stigande aktiekurs / positiv avkastning inom given tidshorisont – men som alltid måste det också ställas mot risken i investeringen!

Tips – Prova vår populära app för inspiration till köpvärda aktier att satsa på

Hur hittar man köpvärda aktier 2024?

Nästa fråga bli således hur man hittar dessa köpvärda aktier som kan ha potential att stiga i kurs. Som vi förklarade ovan beror det helt och hållet på vad man söker efter och två olika investerare kan leta efter helt olika typ av aktier. Innan du går vidare och letar köpvärda aktier att investera i bör du alltså ta dig en närmare funderare på vilken typ av investerare du är och hur din konkreta strategi ser ut.


Fokuserar du på Buy & Hold med en mycket långsiktig (evig?) tidshorisont för dina aktieinnehav eller är du mer av en kortsiktig swingtrader som bara håller dina aktier i några veckor till månader? Gillar du momentumaktier som har en stigande trend eller föredrar du "bottenfiske" och letar efter billiga turn around-case?

Det är först när du har börjat definiera vilken typ av investerare du är som du kan börja leta efter köpvärda aktier inom ramarna för din specifika "investeringssstil". Nedan kommer vi därför att presentera ett antal strategier från vitt skilda investerare/traders med den gemensamma nämnare att samtliga är välkända och mycket framgångsrika inom sina respektive strategier. Vi hoppas med dessa kunna påvisa att det finns många framgångsrika strategier och att det snarare handlar om att hitta/välja ut en strategi som passar dig och dina personliga förutsättningar och först därefter börja ditt sökande efter de mest köpvärda aktierna baserat på dessa urvalskriterier.

8 framgångsrika strategier för att hitta köpvärda aktier

Strategi 1 – Magic Formula (Joel Greenblatt)

Om Joel Greenblatt: Investeringsstrategin "The Magic Forumla" är baserad på den framgångsrika hedgefondförvaltaren Joel Greenblatts bok "En liten bok som slår aktiemarknaden". Greenblatt grundade och förvaltade fonden Gotham Asset Management – där han under perioden 1985-1994 genererade ett av förvaltningsvärldens mest imponerande track records med en årlig CAGR (Compound Annual Growth Rate) på 50 procent!

Om strategin: Strategin bygger på värdeinvestering går ut på att försöka hitta lågt värderade bolag med hög avkastning på kapital med hjälp av två huvudsakliga nyckeltal.

 1. Return on Capital (RoC) = EBIT / Investerat kapital
 2. Earnings Yield (EY) = EBIT / EV

Formeln sorterar först all bolag med hög avkastning på Investerat kapital (RoC) och sedan den lägsta värderingen med hjälp av EBIT/EV-%. Genom att summera båda nyckeltalens poäng så får man de bästa aktierna till lägst värdering högst upp i listan.

Strategin kan också kombineras med andra urval/filter som exempelvis momentum (positiv trend) för aktien i kursgrafen eller genom att göra ett mer kvalitativt fundamentalt urval (eller kombinationer av dessa).

5 nordiska aktierna som rankar högst enligt strategin just nu:

 1. Reka – Magic rank 5
 2. Shortcut Media – Magic rank 10
 3. PetroNor – Magic rank 18
 4. mySafety – Magic rank 31
 5. Talkpool – Magic rank 32

Strategi 2 – F-Score av Joseph Piotroski

Om Joseph Piotroski: Strategin kommer från Stanford-professorn Joseph Piotroski. Han ville skapa en enkel strategi som kan överprestera jämfört mot börsen utan att göra det komplicerat att hitta aktierna. Hans back testing visade att metoden skulle ha gett en avkastning långt över de bredare marknadsgenomsnittet under en period på två decennier.

Om strategin: Syftet med F-Score är att hitta fundamentalt starka aktier, det man brukar kalla för värdeaktier.  Stratgein bygger på 9 olika poöngkriterier som rankar företaget efter deras lönsamhet, finansiella ställning och effektivitet och går ut på att företaget ska uppfylla så många som möjligt av dessa (ju högre betyg desto bättre). De bolag som har haft högre poäng än 6 har historiskt utvecklats mycket bättre än företagen som haft lägre rating.

Mer om strategin med Alexander Gustafsson på Nordnet.

Även originalet av F-Score kan kombineras med andra urval/filter som exempelvis momentum (positiv trend) för aktien i kursgrafen eller genom att göra ett mer kvalitativt fundamentalt urval (eller kombinationer av dessa).

5 nordiska aktierna som rankar högst enligt strategin just nu:

 1. Addtech – F-Score poäng 9
 2. Atlas Copco – F-Score poäng 9
 3. Axfood – F-Score poäng 9
 4. Ependion – F-Score poäng 9
 5. Björn Borg – F-Score poäng 9

OBS! Ytterligare ett stort antal aktier har också 9 poäng!

Strategi 3 – Utdelning av Lowell Miller

Om Lowell Miller: Strategin är inspirerad av boken "The Single Best Investment" som är skriven av Lowell Miller, författar tillika grundaren av investmentfirman Miller/Howard Investments.

Om strategin: Utdelningsstrategin hittar bra utdelningsaktier baserat på elva olika kriterier. Den letar efter bolag med bra utdelningshistorik, kassaflöde och lönsamhet samtidigt som bolaget inte har missgynnat sina aktieägare genom för stor utspädning (vilket sker vid nyemissioner).

Utdelningsstrategin kan även den kombineras med andra urval/filter som exempelvis kvalitativ fundamenta eller ökat fokus på att bolaget har nettokassa.

5 nordiska aktierna som rankar högst enligt strategin just nu:

 1. Betsson – Poäng 11
 2. Inwido – Poäng 11
 3. Equinor – Poäng 11
 4. Europris – Poäng 11
 5. Scandinavian Tobacco – Poäng 11

Tips: Läs även vår matiga guide om de bästa utdelningsaktierna.

Strategi 4 – Benjamin Graham

Om Benjamin Graham: Strategin baseras på kapital 14 i boken "The Intelligent Investor" som är skriven av den mycket välkände investerarikonen Benjamin Graham.  Graham refereras ofta till som "värdeinvesteringens fader" och har har har varit en stark inspirationskälla till bland annat Warren Buffett och hans parhäst Charlie Munger – såväl som många andra duktiga investerarprofiler!

Om strategin: Strategin har en urvalsmetod för att hitta stabila bolag som passar bra för den defensive värdeinvesteraren.

Grahams strategi kan även den kombineras med andra urval/filter som exempelvis momentum/trend.

5 nordiska aktierna som rankar högst enligt strategin just nu:

 1. Scandinavian Tobacco – Poäng 7
 2. Betsson – Poäng 6
 3. Boliden – Poäng 6
 4. JM – Poäng 6
 5. Skanska – Poäng 6

Strategi 5 – Warren Buffett

Om Warren Buffett: Strategin är inspirerad av boken "The Warren Buffett Way", skriven av författaren Robert G. Hagstrom, men som givetvis bygger på principerna hos den mycket välkände investeraren, tillika en av världens rikaste människor, Warren Buffett.


Som vi nämnde ovan är Buffett starkt influerad av värdeinvestering som strategi och har hämtat många av sina principer från Benjamin Graham. Buffett har ett via sitt investmentbolag Berkshire Hathaway ett av finansbranschens bästa track records genom tiderna.

Om strategin: Warren Buffett-strategin filtrerar fram bolag som har hög avkastning på eget och totalt kapital och bra lönsamhet i form av höga marginaler i kombination med stabilt kassaflöde, låg skuldsättning och en verksamhet som som inte har något större kapitalbehov.

5 nordiska aktierna som rankar högst enligt strategin just nu:

 1. North Media
 2. Dedicare
 3. D/S Norden
 4. Aprendere Skolor
 5. BW LPG

Strategi 6 – Peter Lynch

Om Peter Lynch: Peter Lynch är en av de mest framgångsrika investerarna genom tiderna – han förvaltade fonden Fidelity Magellan Fund mellan 1977-1990 och under perioden slog marknaden (S&P500-index) med en rejäl marginal och en genomsnittlig årlig avkastning på 29%. Strategin är baserad på boken "One Up on Wall Street" och fokuserar på mindre tillväxtbolag till en låg värdering.

Om strategin: Strategin filtrerar fram bolag som har en hög vinsttillväxt till en låg värdering där tillväxten värderas högre i form av ett lågt PEG-tal. Strategin premierar dessutom stabil omsättning- och EBIT-tillväxt samt stabilt kassaflöde, lönsamhet och ett börsvärde lägre än 40 miljarder SEK.

5 nordiska aktierna som rankar högst enligt strategin just nu:

 1. AGF
 2. BW LPG
 3. C-RAD
 4. BankNordik
 5. Avance Gas

Strategi 7 – CAN SLIM av William O´Neil (swingtrading)

Om William O´Neil: Strategin CAN SLIM har tagits fram av den framgångsrike investeraren William O´Neil och bygger på boken "How ro Make Money in Stocks". O'Neil har under sin karriär arbetat med investeringar/förvaltning, skrivit flera välkända böcker och även grundat tidningen (numera mer en digital nyhetssajt) Investor's Business Daily (IBD).

Om strategin: Till skillnad från ovanstående strategier som primärt bygger på fundamental screening i kombination med värdering så bygger CAN SLIM på en kombination av fundamental och teknisk analys, där den röda tråden är positivt momentum. Genom att kombinera en stigande aktiekurs tillsammans med  en underliggande fundamental styrka (primärt tillväxt) vill man skanna fram de bolag som just nu trendar starkast (och förhoppningvis även ska fortsätta i trendens riktning). CAN SLIM kan också huvudsakligen ses som en swingtrading-strategi, snarare än Buy & Hold.

Strategin filtrerar fram bolag som befinner sig i en positiv trend och har starkt momentum som definieras med hjälp av RS-Rank (relativ styrka), kurstrend och positiv volymtrend i kombination med fundamentala nyckeltal som vinsttillväxt för senaste kvartalet, 1 år och 3 år.

5 nordiska aktierna som rankar högst enligt strategin just nu:

 1. Goodtech – CANSLIM 100
 2. Harboes Bryggeri – CANSLIM 100
 3. Aixia – CANSLIM 100
 4. Tallink – CANSLIM 100
 5. Careium – CANSLIM 99

Strategi 8 – Mark Minervini (swingtrading)


Om Mark Minervini: Mark Minervini är en välkänd swingtrader, författare och utbildare som du även kan följa på Twitter om du är nyfiken. Han har inspirerats mycket av William O`Neils CAN SLIM-strategi som bygger mycket på momentum, och en kombination av teknisk och fundamental analys. Minervini-strategin bygger på hans bok "Trade Like a Stock Market Wizard".

Minervini kan dessutom titulera sig som trefaldig segrare (nu senast 2021 med en årsavkastning på 335 %)  av den prestigefyllda investerartävlingen U.S. Investing Championship och flera av hans "lärljungar" (samt andra personer som har hämtat inspiration från O´Neils CAN SLIM samt Minervinis strategi) har därefter vunnit eller hamnar högt upp på vinnarlistan i denna tävling – något som bekräftar att principerna är mycket kraftfulla för att generera avkastning!

Om strategin: Då hans tillvägagångssätt till stor del har inspirerats av O`Neil är de grundläggande principerna likartade och vi pratar således om en momentum-strategi, primärt för swingtrading. Minervinis trendmall filtrerar fram bolag som befinner sig i positiv stigande trend och har starkt momentum. Detta görs med hjälp av åtta tekniska regler som består av olika kombinationer av medelvärden (MA50, 150 och 200) samt MA200-trend, senaste kurs i förhållande till högsta/lägsta och även RS-Rank (relativ styrka). Målet är att vaska fram de tekniska starkaste momentum-aktierna.

Strategin kan även kombineras med ett fundamentalt filter för att höja kvalitén på de underliggande bolagen.

5 nordiska aktierna som rankar högst enligt strategin just nu:

 1. Gubra – RS Rank 100
 2. Eyeonid – RS Rank 100
 3. Napatech – RS Rank 100
 4. Envirologic – RS Rank 100
 5. Moberg Pharma – RS Rank 100

Listan senast uppdaterad: 2024-04-28. Källa/inspiration: Börsdata.

Tips: Fler sätt att hitta inspiration till köpvärda aktier idag

Tips Sigmastocks – För dig som vill automatisera och skräddarsy urvalet av de mest köpvärda aktierna för dig

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att söka fram de bästa aktierna på egen hand, utan istället vill automatisera ditt sparande, vill vi tipsa om tjänsten Sigmastocks. Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att investera dina pengar i bra aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj där ett urval av aktier skräddarsys efter dig och dina preferenser.

Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp av aktier till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

Tips på köpvärda aktier bland Börskollens egna läsare

På vår sida för aktietips aggregerar vi data bland Börskollens egna läsare för se vilka aktier som trendar just nu. Det kan röra sig om en hög andel nya bolagsbevakningar (i vår app), hög nyhetsaktivitet eller många omnämnanden bland vår 50+ anslutna bloggare. På denna sida kan du med andra ord också hitta inspiration till köpvärda aktier inom olika teman och kategorier!

Läs mer på vår temasida för Aktietips.

Hitta tips på köpvärda aktier hos bloggare eller podcasts

Vi kan också rekommendera att hitta inspiration bland alla de duktiga investerare och stock pickers som delar med sig av tips och aktiecase i form av blogginlägg eller poddar.

Läs mer i våra nyhetsflöden för Ekonomibloggar och Börspoddar.

Hitta köpvärda aktier bland aktuella börsnoteringar, IPOs och SPAC-bolag

På våra sidor för börsnoteringar/IPOs och SPAC-bolag samlar vi information om svenska och utländska bolag som är på väg mot börsen eller som nyligen har börsnoterats. Marknaden för börsnoteringar har varit glödhet under de senaste åren, med nya rekord i såväl antal noteringar, storlek och extrema kursrusningar.


Under de senaste åren har vi fått se stora och välkända börsnoteringar för bolag som  bland annat Volvo Car, Synsam, LMK Group (Linas Matkasse), Cary Group (Ryds Bilglas), CTEK, Hemnet, Savelend, Kjell & Company, Truecaller och Flat Capital, internationella IPOs för bolag som Coinbase, Robinhood och Roblox och en stor mängd SPAC-noteringar såväl i Sverige som globalt.

Alla noteringar har givetvis inte gått bra, men vi har sett några riktigt galna succédebuter där bland annat kan nämnas CTEK som under första handelsdagen som mest var upp 150 % från teckningskursen eller Klarna-grundarens investmentbolag Flat Capital som under de första tre handelsdagarna rusade över 350 %!

Läs mer på våra temasidor för Börsnoteringar & IPOs och  SPAC-bolag.

Läs analyshusens aktieanalyser för uppslag till köpvärda bolag

Om du vill fördjupa dig ännu mer rekommenderar vi att du besöker vår sida där vi samlar djupare bolagsanalyser från en stor mängd olika analyshus och banker.  Senaste nytt – vilka tips på köpvärda aktier ger analytikerna?

Läs även på vår temasida där vi samlar alla Aktieanalyser.

Lågt värderade billiga aktier som köpvärda?

Vi har också tagit fram en separat guide med fokus på "billiga" aktier som kategori och vad som kan vara viktigt att tänka på när man letar efter billiga aktier att investera i. "Billigt" är nämligen lite av ett "tveeggat svärd" med flera mentala fallgropar som man lätt kan trampa i.

Läs mer på vår temasida där vi samlar alla Billiga aktier.

Fler frågor och svar om att hitta och investera i köpvärda aktier

Vad är en köpvärd aktie / köpvärda aktier?

Som vi har beskrivit ovan finns det ingen enhetlig benämning på vad som är en köpvärd aktie, utan det beror helt på strategi och ligger med andra ord i betraktarens ögon. Generellt sett, och lite slarvigt uttryckt, kan vi nog alla enas om att en aktie som har hög sannolikt för att stiga i pris bör anses köpvärd, men som alltid måste det också ställas mot hur hög risken är i den specifika aktien.

Hur kan man hitta köpvärda aktier?

Man kan hitta inspiration till billiga aktier genom att exempelvis läsa börsnyheter, bloggar och analyser av olika slag men även genom de olika strategierna som vi beskriver mer ingående ovan (som bygger på aktiescreeners där man filtrerar på olika nyckeltal).

Vilka är de mest köpvärda aktierna att köpa just nu?

Det är en svår fråga och svaret beror dessutom mycket på vilken strategi du har som investerare – köpvärt för en investerare behöver inte vara köpvärt för en annan. Många gånger kräver det också att man gräver djupare för att förstå ett bolag och dess underliggande verksamhet. Ovan listar vi exempel på olika framgångsrika strategier som du kan använda för att sålla fram aktier som kan vara köpvärda men vi rekommenderar att man även gör sin egen tillhörande analys och anpassning efter sin egen personliga strategi.

Var kan man investera i köpvärda aktier?

Du kan handla de aktier som du finner köpvärda hos både Avanza och Nordnet såväl som flera andra banker eller nätmäklare. Bortsett från att courtaget möjligtvis kan skilja sig något åt mellan de båda populära nätmäklarna (och beroende på vilken courtageklass du väljer) tycker vi att tjänsterna i övrigt är likvärdiga och kan varmt rekommendera båda två.

Tips: för en djupare jämförelse mellan de båda nätmäklarna tipsar vi om vår stora guide Nordnet vs Avanza – som nybörjare kan du öppna konto hos båda nätmäklarna och möjlighet att handla helt courtagefritt!

Vilka risker finns med att investera i köpvärda aktier?

Som alltid finns det många olika typer av risker när det kommer till att investera i aktier och fonder, så även när det kommer till de aktier som man kan hitta via de olika strategierna ovan. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora och se till att sprid dina risker över olika aktier (eller fonder), och gärna i olika branscher.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 28 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader