Fondrobot | 5 populära fondrobotar 2021 - Börskollen

7 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Fondrobot

Fondrobot – 5 populära fondrobotar

Sidans innehåll

Vad är en fondrobot och vilka är de mest populära fondrobotarna? När det gäller sparande och att handla på börsen kan det vara svårt att veta var man ska börja om man är ny. Då kan en fondrobot vara ett bra första steg för att få en stabil, bred och individuellt anpassad portfölj.

Fondrobotar kan också lämpa sig för de som helt enkelt inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att hålla sig konstant uppdaterad i alla lägen. Här beskriver vi vad fondrobotar är, deras primära funktioner och vilka som kan gynnas av dem. Vi tipsar också om fem olika fondrobotar som är populära bland svenska sparare.

Vad är en fondrobot?

En fondrobot (ibland också kallad rådgivningsrobot eller placeringsrobot) är ett digitalt hjälpmedel som sköter om dina investeringar. Det är en slags artificiell intelligens (AI) som är programmerad att automatiskt hantera användarens sparande och investerande. Det finns flera typer av fondrobotar, bland annat från Fundler, Lysa, Avanza Auto, BetterWealth och Opti för att nämna ett fåtal. För vissa krävs att man laddar ned en mjukvara till datorn eller en app till mobilen medan andra sköts direkt i webbläsaren. Funktionaliteten sinsemellan varierar.

I princip alla fondrobotar följer en och samma grundprincip. Du specificerar först ett antal olika parametrar. Det kan till exempel vara vilket monetärt mål du har med ditt sparande eller portföljen, och vilken risknivå du är beredd att nyttja. Roboten "skannar" sedan alla de finansiella tillgångar som finns tillgängliga för dig och ger ett förslag på hur din aktieportfölj kan byggas eller justeras.

De flesta fondrobotar har också funktionen att kunna handla. Utifrån dina specificerade önskemål köper och säljer roboten tillgångar för att på bästa vis nå dina mål. Denna automatiserade funktion är dock inte nödvändig – många gillar idén att kunna söka efter bra investeringsmöjligheter, men undviker att använda den för automatiska köp och sälj. Fondroboten gör helt enkelt inte mer än det du bestämmer att den ska göra.

Fördelar med en fondrobot

Funktionen att kunna få förslag och en överblick över potentiella investeringsval är guld värt, både sett ur tidsperspektiv och avkastningspotential. Du behöver inte agera utifrån robotens förslag, men att kunna få dem utifrån dina satta preferenser får ses som en mycket praktisk och revolutionerande funktion som bara kan vara positivt – huruvida resultatet blir positivt i slutändan beror såklart på marknaden.

Framför allt för nybörjare är denna funktion värdefull. Som med mycket annat i livet är det svåraste ofta att komma igång – och med en robot med användarvänligt gränssnitt går det första steget klart mycket snabbare, säkrare och smidigare. Du får förslag på fonder som passar just dina behov och får därmed samtidigt en startpunkt för vad du bör hålla utkik efter när du eventuellt går från fondroboten till en egen global aktieportfölj.

Den uppenbara fördelen med en fondrobot som handlar automatiskt är tiden det sparar. De mest tidsödande manuella stegen läggs över på roboten och du kan fokusera på annat. Detta lämpar sig perfekt för traditionellt månadssparande där roboten fördelar ut månadens sparkapital på de fonder eller aktier som du och/eller roboten har valt ut.

Risker och annat att tänka på vid användning av en fondrobot

Den som inte följt det senaste decenniets fascinerande AI-utveckling, kanske är något skeptiska till att låta en robot eller dator hantera pengar. Det är så klart alltid bra att ha en sund skepticism kring allt som berör automatiserad hantering av ens finanser.

Men förstår man hur en fondrobot fungerar är det inte så komplicerat – åtminstone inte som användare. Möjligheten att kunna köpa och sälja en aktie när aktievärdet når en viss prisnivå har ju länge varit en självklar möjlighet i handel med finansiella tillgångar. Skillnaden är att fondroboten även hjälper dig att upptäcka intressanta möjligheter och tillgångar som kanske annars hade gått förbi dig – och har möjlighet att agera utan direkt input från dig.

Kritiker av fondrobotar framhäver ofta att funktionerna som erbjuds är oklara och ibland rent onödiga. Och visst, det kan ligga något i det, beroende hur man ser på det. Automatiseringen är kanske robotens största fördel, men är man van att handla aktier och fonder manuellt och inte har något problem med det, då är det kanske svårt att se en tydlig fördel med en fondrobot.

Glöm heller inte att alla handelsplattformar som erbjuds på marknaden idag (åtminstone i skrivande stund) tar någon slags avgift för användandet av roboten. I vissa fall kan de dock vara så låga att kostnaden blir likvärdig den om du hade handlat själv. Prissättningsmodellen är en av de aspekter du bör kontrollera när du jämför olika fondrobotar.

Tips: Om du föredrar att köpa dina fonder på egen hand kan du spara in onödiga avgifter genom att använda SAVR! SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

→ Läs mer om hur du fondsparar billigare med SAVR!

Populära fondrobotar i Sverige

Utbudet av fondrobotar ökar i princip hela tiden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Här tipsar vi om fem fondrobotar som varit ute på den svenska marknaden ett tag och som fått bra feedback från användare. Så klart är det alltid bäst att göra egen research och kolla upp hela utbudet som finns. Innan vi går in på våra tips, listar vi några av de aspekter du bör kontrollera om du vill jämföra olika fondrobotar:

• Avgifter
• Utbud och bredd på fonder
• Stöd för enheter (mobil, dator, webbläsare etc)
• Användargränssnitt och design
• Målgrupp (för storsparare eller nybörjare till exempel)

Fundler fondrobot

Fundler är den fondrobot som de senaste tre åren genererat högst riskjusterad avkastning. Fundler erbjuder åtta olika portföljer skräddarsydda för att ge dig bäst möjlighet till avkastning beroende på sparmål. Genom att svara på några frågor får du hjälp att välja rätt portfölj, eller så väljer du enkelt själv. Fundler finns både som app och webbapp för att enkelt följa utvecklingen och hantera ditt konto i mobilen eller på datorn.

Som privatperson sparas dina pengar i ISK (investeringssparkonto), vilket gör skattedeklarationen enklare med en låg förutbestämd skattesats. Fundler tar inte emot kick-back eller provisioner, dessa betalas istället oavkortat ut till kundens konto vilket påverkar avkastningen över tid och håller avgiften låg.

→ Läs mer om Fundler fondrobot och kom igång med ditt automatiserade sparande redan idag.

Opti fondrobot

Opti är framför allt kända för sin mobilapp. Den har logiskt och funktionellt gränssnitt, finns till både Android och iOS och är väldigt enkel att komma igång med. Med appen kan du följa hur sparandet går så länge du har mobilen med dig. Ett smidigt system som lämpar sig bra för alla som vill ha full koll alla tider på dygnet, oavsett var man befinner sig.

Deras robot kan du använda direkt när du registrerat dig, laddat ned appen och fört över pengar. Den ger snabbt förslag på fonder och fondkombinationer som matchar de preferenser du själv valt. Opti själva marknadsför sig som ha den bredaste portföljen med både aktier, råvaror, räntor och krediter. Bredare portfölj innebär lägre risk för dig som sparare.

Läs mer om Opti fondrobot och kom igång med ditt automatiserade sparande redan idag.

Avanza Auto fondrobot

Avanza Auto är Avanzas variant av en fondrobot. Den erbjuder sex olika specialfonder som du väljer utifrån riskfaktorer, långsiktighet, förväntad avkastning och så vidare. När du valt den Auto som passar bäst, är det bara att vänta och låta Avanza Auto sköta jobbet. Förvaltningsavgiften ligger på 0,35 % oavsett vilken Autofond du väljer, vilket är lägre än medel.

Avanzas fondrobot lämpar sig bäst för den som vill ha det enkelt. Du som användare behöver ge minimalt med input i jämförelse med många andra fondrobotar. Med bara sex valmöjligheter är det dock kanske inget toppval för den insatte investeraren som vill ha större frihet. För den som vill ha ett stabilt och lättöverskådlig sparande är det dock värt att kolla in.

Läs mer om Avanza Auto fondrobot och kom igång med ditt automatiserade sparande redan idag.

BetterWealth fondrobot

BetterWealth är den billigaste digitala fondroboten i Sverige idag med ett förvaltningsarvode på endast 0,09% / år. Du börja med att fylla i dina personliga preferenser och kan därefter via några enkla klicka skapa en investering innehållandes alla olika tillgångsslag spridda över hela världen och i olika branscher. För att underlätta finns ett antal färdiga och förkategoriserade strategier, så som exempelvis Strategisk, Dynamisk, Pension, Tjänstepension eller Buffert.

Läs mer om BetterWealths fondrobot och kom igång med ditt automatiserade sparande redan idag.

Lysa fondrobot

Lysa är en av svenskarnas favoritval när det kommer till fondrobotar. En stor anledning är att du kommer åt Lysa via surfplattan, telefonen eller datorn oavsett var du befinner dig. Som privatperson sparas dina pengar i ISK (investeringssparkonto), vilket gör skattedeklarationen enklare med en låg förutbestämd skattesats.

Roboten kan ge dig personligt investeringsförslag direkt efter att du specificerat din ekonomiska situation, sparmål och annat. Du behöver inte göra någon insättning för att fondroboten ska ge förslag, men så klart krävs insättning innan pengarna fördelas ut. Roboten ger också förslag på vilken risknivå som lämpar sig bäst utifrån dina förutsättningar och skapar sedan en global portfölj utifrån dina val.

Läs mer om Lysa fondrobot och kom igång med ditt automatiserade sparande redan idag.

Föredrar du aktier istället? Automatisera ditt aktiesparande med världsunik tjänst

Om du istället föredrar att spara i aktier men fortfarande vill ha en automatiserad spartjänst vill vi tipsa om Sigmastocks. Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att spara i aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som skräddarsys efter dig och dina preferenser. Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

Läs mer och automatisera ditt aktiesparande med Sigmastocks

Tips: Om du vill lära dig mer om börshandlade fonder tipsar vi om vår sida om ETFer.

Du har läst

Fondrobot – 5 populära fondrobotar

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!