Fonder eller aktier? | Bästa sparformen för nybörjare 2024… - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

11 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Fonder

Fonder eller aktier för nybörjare juni 2024? – Ta reda på vilken sparform som passar dig bäst

Sidans innehåll

Är det bäst att spara i aktier eller fonder? När du ska börja investera på börsen är det här en fråga som är högst relevant. I den här guiden får du därför veta allt om skillnaderna mellan fonder och aktier, fördelar samt nackdelar med båda sparformerna och varför en kombination av aktier och fonder kan löna sig.

 • Att spara i aktier och fonder erbjuder olika nivåer av engagemang, risk och potentiell avkastning, och valet beror på din sparhorisont, hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande och vilken risknivå du är bekväm med.
 • Att kombinera aktier och fonder i en diversifierad sparportfölj kan vara en effektiv strategi för att uppnå stabil långsiktig tillväxt och hantera risk.
 • Historiskt har både aktier och fonder tenderat att överträffa avkastningen på vanliga sparkonton, med en genomsnittlig årlig börsuppgång på cirka 7 till 8 procent, vilket erbjuder god potential för kapitaltillväxt.

Att spara i aktier och fonder är populära alternativ som kan ge dig bra avkastning med tiden. Men huruvida man ska välja aktier eller fonder är en het fråga. Valet beror bland annat på:

 1. Hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande.
 2. Din sparhorisont, det vill säga hur länge du planerar att spara.
 3. Hur stor risk du vill ta.

Valet mellan fond eller aktie behöver inte heller vara svartvitt. Många kombinerar med framgång både fonder och aktier i sin sparportfölj. En sådan strategi kan löna sig i längden. Men både aktier och fonder har sina fördelar och nackdelar som investeringar, och kan passa dig olika bra beroende på hur dina mål ser ut. Låt oss dyka ner i vad aktier respektive fonder innebär så att du får koll på vad som passar dig bäst!

Introduktion: Vad innebär det att investera / spara i fonder eller aktier?

Att spara i fonder och aktier innebär att du investerar en del av dina pengar på börsen. Det vanligaste är att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet, som är de största nätmäklarna i Sverige. Idag är det både snabbt och enkelt att investera i olika aktier och fonder, antingen genom datorn eller mobilen.

Pengarna som du investerar kan både öka och minska i värde, både vad gäller fonder och aktier. Men tittar man på historisk avkastning på börsen har värdet på pengarna i allmänhet ökat för folk som investerat i aktier och fonder. Investeringarna ger dig därmed chans till högre avkastning än vad du får på till exempel ett vanligt sparkonto med ränta.

Man brukar räkna med att börsen stiger i genomsnitt cirka 7 till 8 procent per år. Med ett smart urval av aktier, fonder, eller båda, så finns därmed potential att tjäna mycket på ditt sparande!

Vad är skillnaden mellan aktier och fonder?


Låt oss först klargöra skillnaden mellan aktier och fonder. En fond är en samling av olika värdepapper, oftast aktier, som en förvaltare bestämmer över. En aktie är en ägarandel i ett enskilt bolag och du själv väljer när du vill köpa eller sälja. Köper du aktier i ett bolag investerar du därmed i det specifika bolaget, medan en fond istället ger dig innehav i flera olika bolag.  

Det finns även vissa likheter mellan de två sparformerna. Likheten är framförallt att aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det går därför aldrig med säkerhet att förutspå hur värdet på ditt sparande kommer att förändras. En annan likhet är att du däremot har bra möjligheter att på lång sikt vinna på ditt sparande, både för aktier och fonder, om du sprider ut dina pengar i många olika investeringar.

Vad innebär det att investera i aktier?

När du investerar i aktier köper du andelar i ett aktiebolag. Bolaget kan vara listat på till exempel Stockholmsbörsen, men du kan också köpa utländska aktier som är listade på till exempel USA-börserna. Dina investerade pengar i företaget följer aktiens värdeökningar och -minskningar.

Aktier kan svänga kraftigt i värde från en dag till nästa! Det är därför en fördel att vara påläst om bolaget som du köper aktier i, och viktigt att sprida riskerna i flera olika bolag och branscher. Du betalar courtage vid handel med aktier (när du köper eller säljer), men slipper löpande avgift.Aktier passar dig som:

 • Vill ta högre risk för chans till högre avkastning.
 • Vill lägga ner mer tid på ditt sparande och har ett intresse för att följa aktiemarknaden.
 • Vill kunna få utdelning.
 • Själv föredrar att fatta beslut om vilka bolag du vill investera i.
 • Vill undvika löpande fondavgifter.

Tips: Läs mer om att investera i aktier i vår stora guide Aktier för nybörjare.

Vad innebär det att investera i fonder?

När du väljer att spara i fonder så får du ta del av de många olika värdepapper som fonden består av. Dessa värdepapper består ofta av aktier, men ibland även obligationer och andra räntebärande värdepapper. När du investerar i fonder får du direkt bra riskspridning, eftersom du indirekt blir ägare i alla fondens innehav. Jämfört med om du köper aktier i ett enskilt bolag blir risken därmed lägre.

Varje fond består av värdepapper i ett antal olika bolag. Vilka dessa bolag är beror på fondens inriktning, som tydligt ska framgå i beskrivningen av fonden. Det finns flera kategorier av fonder, med varierande risknivåer. Fondens förvaltare gör löpande analyser av innehaven och sköter alla köp och försäljningar åt dig. Förvaltningen sker i utbyte mot en förvaltningsavgift som dras automatiskt varje år.

Fonder passar dig som:

 • Är nybörjare eller föredrar enkelhet i ditt sparande.
 • Vill ta en lägre risk.
 • Inte vill lägga tid på att köpa enskilda aktier.
 • Månadssparar eller vill investera lite och ofta.
 • Vill få större riskspridning direkt.

Tips: Läs mer om att investera i fonder i vår stora guide Spara i fonder.

Fördelar och nackdelar mellan fonder och aktier

Det enklaste sättet att jämföra aktier och fonder är kanske att titta på fördelar och nackdelar med respektive sparform. Ta hjälp av listorna nedan för att få en bättre uppfattning om hur du bäst ska spara dina pengar. Efter listorna med fördelar/nackdelar följer också en överskådlig tabell som visar jämförelse över fonder och aktier.

Fördelar och nackdelar med fonder

 • Sparar tid.
 • Möjlighet till automatiskt sparande.
 • Tenderar att vara mindre volatila än aktier (inte lika kraftiga svängningar upp och ner).
 • Lättare att investera på tillväxtmarknader.
 • Går att investera även små belopp.
 • Sparande i en fond ger mycket högre riskspridning än köp av en aktie.
 • Högre avgifter än aktier i form av en årlig fondavgift. Det kan addera upp till höga kostnader när du sparar länge.
 • Ingen möjlighet att själv bestämma över köp och sälj i fonden.
 • Ingen direkt aktieutdelning.
 • Ofta svårt att investera i väldigt små bolag.

Fördelar och nackdelar med aktier

 • Chans till högre avkastning än vad som är möjligt i fonder.
 • Välj själv exakt vilka bolag du vill vara en del av.
 • Du har själv makten över när du vill köpa eller sälja.
 • Endast kostnad för att köpa och sälja, i form av courtage. Inga löpande avgifter.
 • Möjlighet till att ta del av aktieutdelningar.
 • Möjlighet att investera även i små bolag.
 • Kräver mer kunskap och tid än fonder.
 • Större risk än fonder.
 • Kan kräva större investeringar i varje enskilt innehav (vissa aktier har högt pris). Till exempel kostade en aktie i Apple cirka 150 USD september 2022, men det finns också betydligt högre prissatta aktier än så.

Jämförelse: Fonder eller aktier 2024?

I tabellen nedan kan du jämföra hur det skiljer sig att spara i fonder vs aktier. Titta på de olika delarna innan du ska investera för att se vad som passar dig.

Fonder Aktier
Definition Samling av värdepapper Ägarandel i ett bolag
Avgifter Löpande fondavgift (en viss procent av dina pengar per år) Courtage vid köp (billigare än fondavgifter)
Risknivå Generellt lägre än aktier Generellt högre än fonder
Avkastning Generellt lägre än aktier Generellt högre än fonder
Förvaltning Expert köper och säljer åt dig Du själv fattar alla beslut
Möjlighet till utdelning Nej (återinvesteras i fonden) Ja
Automatisk riskspridning Ja (varje fond består av många olika värdepapper) Nej
Tidsåtgång Väldigt liten Kan kräva mer tid
Bra för månadssparande Ja Nej, generellt inte pga courtage

Sparkonton med högsta räntan – Säker avkastning till låg risk

Som komplement till såväl aktier som fonder kan det även vara klokt med ett (buffert)sparande som erbjuder viss avkastning – men till mycket låg risk. Vanliga sparkonton erbjuder numera hyfsad ränta – i synnerhet om du kan tänka dig att binda dina pengar under en period. Nedan ser du aktuella sparräntor från olika banker och i vår stora guider Bästa sparräntan kan du fördjupa dig mer.

Klicka dig gärna vidare och läs mer!

Kom igång: Så går det till att börja spara i aktier och fonder 2024

Nu när du fått en bild över fördelar, nackdelar och skillnaderna mellan att investera i aktier och spara i fonder kanske du är sugen på att komma igång? Det är enkelt att börja! Allt du behöver är tillgång till ditt BankID samt en dator eller mobiltelefon. Efter kom-igång-listan hittar du mer information om vilken kontoform man ska välja, fondrobotar och valet av plattform.

Följ dessa 7 steg för att komma igång:

 1. Välj din nätmäklare eller bank. Vi rekommenderar Avanza eller Nordnet, som är de största aktörerna i Sverige med stort utbud av aktier och fonder samt konkurrenskraftiga avgifter.
 2. Bli kund om du inte redan är det.
 3. Öppna ett konto. För nybörjare som vill investera i fonder rekommenderas ISK. Läs mer om de olika kontoformerna längre ner i guiden.
 4. Gör en överföring av pengar från din vanliga bank till kontot.
 5. Sök upp den aktie eller fond som du vill investera i. Välj belopp och bekräfta köpet.
 6. Följ dina innehav genom att logga in och kolla på olika aktier / fonder som du äger. Du kan när som helst lägga en ny order för köp eller sälj. Men försök att hålla huvudet kallt och låt sparkapitalet växa istället för att få panik och sälja, eftersom börsen historiskt sett återhämtar sig vilket belönar långsiktigt sparande.
 7. Fortsätt att investera pengar och sätt gärna upp ett automatiskt månadssparande för att förenkla processen och spara tid. Ha tålamod och nyttja ränta-på-ränta effekten!

Vilket konto är bäst för aktier och fonder – ISK, AF eller KF?

När du öppnar ett konto för att börja spara i fonder eller aktier kan du välja mellan några olika kontotyper. Dessa är:

 • ISK - Investeringssparkonto
 • AF - Aktie- och fondkonto
 • KF - Kapitalförsäkring

Vanligast är att välja ett investeringssparkonto, förkortat ISK. Med ett ISK slipper du deklarera och betalar en schablonskatt för dina investeringar. Du betalar ingen vinstskatt, men kan däremot inte heller göra avdrag för förluster.

ISK brukar löna sig om dina investeringar har bra avkastning, till exempel om du sparar i fonder som under lång tid ökar i värde.

Ett aktie- och fondkonto, förkortat AF, kan vara att föredra för högrisk-aktier eller om ens sparande går med förlust (då man kan göra förlustavdrag).

Det tredje alternativet är KF, kapitalförsäkring. Detta brukar rekommenderas om man äger en stor andel utländska aktier med utdelning.

Du kan också välja att öppna flera olika konton och placera olika innehav på respektive konto.

Tips: Läs mer om vilket konto som passar dig bäst i vår guide: ISK, AF eller KF – Vilken kontoform ska man välja för sparande i aktier och fonder?

Vilken mäklare ska jag välja: Avanza eller Nordnet?


Valet av nätmäklare är en annan fråga som ofta uppkommer när man ska börja investera. I allmänhet är Nordnet och Avanza likartade i sitt utbud och sina avgifter. Vilken av dessa plattformar du väljer beror därför mycket på personlig preferens, till exempel vilken du tycker är enklast att navigera på, vilken design och vilka färger som tilltalar dig mest, samt vilka tjänster som du är intresserad av (privatlån, sparkonto etc.).

Både Avanza och Nordnet har varsin gratis indexfond samt möjlighet till automatiskt sparande i fonder. Dessutom kan du ta del av starterbjudanden med exempelvis gratis courtage och inga fondavgifter upp till ett visst belopp för nybörjare. Du kan även bli kund hos båda nätmäklarna för att parallellt ta del av erbjudandena.

Tips: Vill du jämföra de båda nätmäklarna närmare, ta gärna en titt här: Nordnet vs Avanza? Jämförelse av Sveriges två mest populära nätmäklare för aktie- och fondsparande

Alternativ till Nordnet och Avanza

Fondrobotar
Det finns även andra sätt att investera, utanför nätmäklarna. Ett populärt val är fondrobotar. Fondroboten är en tjänst som hjälper dig att automatiskt investera, och kallas även för sparrobot eller investeringsrobot. Dessa digitala investeringstjänster förvaltar dina pengar baserat på hur du svarar på ett antal frågor.

Du får ett färdigt urval av fonder och roboten ombalanserar löpande din portfölj så att din önskade risknivå förblir densamma. De största aktörerna inom fondrobotar är Lysa och Opti.

(Reklamlänk till Lysa.)

Tips: Nyfiken på att veta mer om fondrobotars fördelar och nackdelar? Läs vår stora guide där vi jämför Sveriges mest populära fondrobotar.

Aktierobot Sigmastocks
Sigmastocks är en plattform för automatiskt aktiesparande, en slags aktierobot. Sigmastocks vill erbjuda enkelt aktiesparande genom att ta hand om hela processen med val, köp och sälj åt kunderna. Du får först svara på några frågor och får sedan förslag på en portfölj som är anpassad efter dina svar. Du kan sedan följa dina innehav, göra extra insättningar och reglera dina inställningar.

SAVR satsar på låga fondavgifter
SAVR är en fondmäklare med fokus på låga fondavgifter. På lång sikt kan det göra att man sparar tusentals kronor. Anledningen till de lägre avgifterna är att SAVR inte tar emot provisionen som fonden brukar erbjuda till plattformen. Vissa fonder saknas dock på plattformen.

Sammanfattning: Vad är bäst, fonder eller aktier?

Slutligen, ska man investera i aktier eller fonder? Som vi gått igenom i guiden finns det fördelar och nackdelar med båda sparformerna, och vilket du väljer beror bland annat på hur hög risk du vill ta, hur mycket tid du vill lägga på sparandet och hur mycket du själv vill bestämma över innehavet.


Fonder passar väldigt bra för dig som är nybörjare men ändå vill ha möjlighet till bra avkastning jämfört med till exempel ett vanligt sparkonto. Det är ett enkelt och snabbt sätt att investera, där du får exponering mot flera olika branscher och god riskspridning. Tack vare förvaltningen slipper du tänka på att köpa eller sälja enskilda värdepapper, utan kan låta förvaltaren göra arbetet åt dig i utbyte mot förvaltningsavgiften.

Att spara i aktier ger dig full kontroll över ditt innehav och möjlighet till högre avkastning. Aktier innebär dock även högre risk i ditt sparande, men genom att investera i flera olika aktier minskar du riskspridningen. Vissa bolag har dessutom aktieutdelning, som gör att du får ett extra tillskott i kassan. Dessa utdelningar kan du återinvestera för att öka ränta-på-ränta-effekten.

Tips: Kombinera aktier och fonder

En bra kompromiss för många är att kombinera aktier och fonder i portföljen. Du behöver alltså inte välja det ena eller det andra när du ska investera. Börsen ger många spännande möjligheter, oavsett om du väljer en fond eller aktier. Men genom att du investerar i aktier och fonder på samma gång så får du en portfölj med bra spridning!

Skulle du sedan upptäcka att aktier inte är något för dig eller att en fond är onödigt dyr går det alltid att ändra sig och sälja/köpa innehav, för att skapa en balanserad portfölj som passar dig bättre.

En variant kan också vara att fokusera på aktier i så kallade investmentbolag, som kan ses som en form av hybrid mellan aktier och fonder. Investmentbolag handlas precis som aktier, men har precis som en fond ett förvaltningsteam som investerar i flera olika bolag och löpande sköter köp- och sälj.

Kom ihåg att avkastning är ingen garanti. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida vinster.

Vanliga frågor och svar om att investera i fonder eller aktier

Vad är skillnaden mellan aktier och fonder?

En aktie är en ägarandel i ett bolag, medan en fond är ett paket med många aktier och andra värdepapper i olika bolag.

Tjänar man mer på fonder eller aktier?

Det går inte att säga på rak arm utan beror på hur du investerar. I allmänhet har aktier potential att ge större avkastning än fonder, men aktier innebär även en större risk. Ofta kan en blandning av fonder och aktier ge bra resultat i längden.

Vad är säkrast aktier eller fonder?

Fonder har generellt sett lägre risk än aktier eftersom de ger större riskspridning. Vill du spara med så låg risk som möjligt rekommenderas korta räntefonder. För ett sparande med låg risk är det bra att diversifiera sin portfölj, det vill säga att välja flera olika fonder och/eller aktier med olika inriktningar och branscher. Du kan också sprida riskerna i portföljen genom att spara i bolag från olika länder.

Hur stor andel aktier och fonder bör jag ha i portföljen?

Som nybörjare kan det kännas tryggt att ha sitt sparande i bara fonder. Hur stor andel aktier och fonder som du ska sikta på att ha beror på hur hög risk du vill ta. En del föredrar att bara ha fonder i portföljen för att spara tid och minska riskerna, medan andra utvecklar ett stort intresse för att handla med enskilda aktier.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 12 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.

Du har läst

Fonder eller aktier för nybörjare juni 2024? – Ta reda på vilken sparform som passar dig bäst

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader