Bästa investmentbolag på börsen 2021 | Listar hur alla presterat

7 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla annonslänkar.
Bästa

Bästa investmentbolag på börsen 2021 – Topp 10-listan

Sidans innehåll

Om man tycker att en investering i en enskild aktie känns läskig, men samtidigt upplever att fonder känns för brett och tråkigt kan ett alternativ vara att investera i så kallade investmentbolag. På riskskalan skulle man kunna placera investmentbolagen mitt emellan direktägande i enskilda aktier och att köpa fonder.

Ett investmentbolag kan, precis som vilken annan aktie som helst, köpas och säljas dagligen på börsen men samtidigt får man den önskade riskspridningen (så kallad diversifiering) som lockar med fonder. Precis som för en fond lämnar du också över den löpande aktiva förvaltningen till ett förvaltningsteam med erfarenhet, som väljer vilka aktier som ska ingå och löpande tar alla tillhörande köp- och säljbeslut.

Om man nu har bestämt sig för att investera i investmentbolag framför rena aktier eller fonder, hur ska man då veta vilka man ska välja? För att bättre kunna ta ställning förklarar vi mer nedan om vad det innebär att investera i investmentbolag, viktiga begrepp som man bör känna till samt listar alla svenska investmentbolag och fördjupar oss mer kring vissa.

Investmentbolag är ett bolag vars huvudsakliga verksamhet går ut på att köpa och sälja aktier i andra bolag.

Vad är ett investmentbolag?

Investmentbolag är ett bolag vars huvudsakliga verksamhet går ut på att köpa och sälja aktier i andra bolag i syfte att skapa avkastning för sina aktieägare. Bolagen de investerar i kan vara såväl välkända börsnoterade företag som mindre välkända onoterade bolag.

Den specifika “strategin” skiljer sig en hel del åt bland de svenska investmentbolagen. Som exempel kan nämnas investmentbolaget Industrivärden som endast investerar i och äger andra svenska välkända börsnoterade företag likt Ericsson, Volvo och Handelsbanken medan investmentbolaget Kinnevik har en helt annan inriktning och fokuserar på både svenska och utländska börsnoterade bolag som tyska Zalando och amerikanska Teladoc såväl som mindre välkända onoterade innehav såsom Babylon, Vivino och MatHem.

Om du väljer att investera i ett investmentbolag får du alltså automatiskt en riskspridning i form av indirekt ägande i ett antal andra företag – ibland fler och ibland färre, lite beroende på vilket investmentbolag vi pratar om. Den andra stora fördelen med investmentbolag är att bolaget själva tar de löpande besluten om när ett specifikt innehav ska säljas eller ett nytt bolag ska köpas in – i form av en löpande aktiv förvaltning.

Vad är substansrabatt och substanspremie?

Substansrabatt eller substanspremie är skillnaden mellan värdet på investmentbolaget och värdet på de bolag som investmentbolaget i sin tur äger.

Substansrabatt eller substanspremie är skillnaden mellan värdet på investmentbolaget och värdet på de bolag som investmentbolaget i sin tur äger. Om värdet på de ägda bolagen är högre än vad investmentbolagen kostar får de som köper aktier i investmentbolagen en rabatt, den så kallade substansrabatten, och om värdet är högre innebär det att man betalar en premie, den så kallade substanspremien.

Rabatten eller premien kan fluktuera kraftigt över tid. Som investerare vill man generellt sett hellre investera i ett investmentbolag när aktien handlas till en substansrabatt, men det finns som alltid flera variabler att väga in i ett köp- eller säljbeslut. Om man exempelvis månadssparar eller köper på väldigt lång sikt blir betydelsen också av mindre vikt.

Läs mer: Här kan du fördjupa dig mer om begreppet substansvärde.

Investera i investmentbolag Sverige

Nedan förklarar vi mer vad det innebär att investera i investmentbolag, skillnader mellan investmentbolag och fonder samt summerar olika användbara listor över svenska investmentbolag.

Köpa investmentbolag eller fond?

Ett investmentbolag har många likheter med en fond. När du investerar i en fond blir du så kallad andelsägare, vilket innebär att du äger du en andel av själva fonden och alltså även de faktiska tillgångarna som fonden väljer att investera i (vanligtvis aktier). Om tillgångarna i fonden går upp så ökar ditt innehav lika mycket. I fallet med ett investmentbolag äger du istället själva investmentbolaget och inte dess tillgångar (alltså aktierna). Detta är dock i regel inget som bör spela så stor roll för dig som investerare.

Gällande avgifterna så kan handel med investmentbolag likställas med handel med vilken annan aktie som helst, där man betalar ett så kallad courtage vid köp och sälj. Själva handeln med investmentbolagets aktie skiljer sig inte heller från den för andra aktier, och du kan köpa och sälja precis när du vill under börsens öppettider. I tillägg betalar man också en så kallad förvaltningskostnad, alltså den kostnad som investmentbolaget löpande tar ut för att driva och förvalta bolaget. Denna kostnad varierar från år till år och kan vara värd att hålla koll på. Den återfinns i investmentbolagets årsredovisningen.

När du köper en fond betalar du inget courtage, utan istället en årlig löpande procentuell så kallad förvaltningsavgift. Den mest relevanta jämförelsen för den som handlar på lång sikt blir alltså att jämföra investmentbolagets förvaltningskostnad och fondens förvaltningsavgift. Om du handlar mer aktivt bör du dock även väga in courtagekostnaden.

Sen brukar det i regel även vara så att ett investmentbolag har färre innehav i sin portfölj jämfört med en fond. De flesta svenska investmentbolagen har också generellt ett ganska stort fokus på svenska och nordiska bolag, varför det exempelvis kan vara svårt att få exponering mot mer exotiska marknader, länder eller specifika branscher (vilket många fonder erbjuder).

Sammantaget kan man alltså konstatera att det finns vissa skillnader, men att båda sparformerna trots allt erbjuder en bredare riskspridning än en direktinvestering i en enskild aktie samt med en aktiv förvaltning – många gånger av ett förvaltningsteam eller ledning med mångårig erfarenhet.

Handla investmentbolag hos Avanza eller Nordnet?

Samtliga av de nedan listade investmentbolagen går att handla hos både Avanza och Nordnet. Bortsett från att courtaget möjligtvis kan skilja sig något åt mellan de båda populära nätmäklarna (och beroende på vilken courtageklass du väljer) tycker vi att tjänsterna i övrigt är likvärdiga och kan varmt rekommendera båda två.

Listan – 10 bästa investmentbolag Sverige 2021

Här summerar vi de bästa svenska investmentbolagen sett till deras kursförändring i procent under de senaste 12 månaderna samt listar några av deras största innehav för att du ska kunna få en bild av vilket investeringsfokus som investmentbolaget har.

1) Seafire +427% → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: Nordbutiker Sverige, Luda.Farm, Linguacom, Hedén Group, Åkerstedts Verkstad, FärgIn.

2) Stockwik +303% → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: TEAM Hälso & friskvård, Admit, RUN Communications, SOCAB, Galdax, Stans Gummiverkstad, DäckCentrum, MBF, BergFast.

3) Dividend Sweden +241%  → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: Papilly, Imsys, Spiffbet, Brandbee, Diamyd, Medclair, Hästkällaren, Grängesberg, Abliva, Obstecare, Transfer Group, Bember, Classic Living.

4) Volati +219%  → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: Salix Group, Habo, Swekip, CorroVenta, Ettiketto, Tornum, Bokus, Akademibokhandeln.

5) Svolder +175%  → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: Troax Group, Nordic Waterproofing, Garo, XANO Industri, New Wave, Beijer Electronics, Elanders, Boule Diagnostics, Elos Medtech, Nolato.

6) Creades +137%  → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: Avanza Bank, Apotea, Instabox, Röhnisch, Tink.

7) Ratos +132%  → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: Bisnode, Kvdbi, Aibel, HENT, Speed Group, Plantasjen, Diab, HL Display.

8) EQT +127%  → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: Bimobject, Min Doktor, NaturalCycles, Wolt, dott, Frontify, Luko, Netifly, Darkstore, Anyfin, Anydesk.

9) Bure Equity +123%  → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: Mycronic, Vitrolife, Xvivo Perfusion, Cavotec, MedCap, Mentice, Ovzon, ACQ Bure SPAC.

10) Kinnevik +121%  → Köp via Avanza eller Nordnet
Några av deras innehav: Tele2, Zalando, Teladoc, Global Fashion Group, Babylon, Budbee, MatHem, Vivino.

Listan senast uppdaterad: 2021-05-04. Källa: Börsdata/Avanza.

Listan – 10 största svenska investmentbolagen 2021

Här listar vi de tio största investmentbolagen i Sverige sett till deras senaste börsvärde.

1) Investor 550 miljarder SEK
2) EQT 271 miljarder SEK
3) Latour 165 miljarder SEK
4) Industrivärden 132 miljarder SEK
5) Lundbergföretagen 120 miljarder SEK
6) Kinnevik 119 miljarder SEK
7) Lifco 83 miljarder SEK
8) Bure Equity 28 miljarder SEK
9) Ratos 16 miljarder SEK
10) Creades 15 miljarder SEK

Listan senast uppdaterad: 2021-05-04. Källa: Börsdata/Avanza.

Listan A-Ö – Alla svenska investmentbolag 2021

Här listar vi alla börsnoterade investmentbolag i Sverige i bokstavsordning. Genom att klicka på länkarna för respektive bolag kommer du till vår bolagssida där vi samlar nyheter, bloggar och mycket mer om bolaget.

Tips: Du kan även ladda ner vår gratis aktie app och skapa bevakningar för de bolag du vill följa samt få en pushnotis vid nyheter händelser – smidigt va?

Abelco Investment
ACQ Bure SPAC
(läs mer om SPACar)
Arbona
Bure Equity
Creades
Dividend Sweden
EQT
Front Ventures
Havsfrun Investment
Idun Industrier
Industrivärden
Investor
Karolinska Development
Kinnevik
Latour
Lifco
Loudspring
Lundbergföretagen
Midway
NAXS Nordic Access
New Equity Venture
Northern CapSek
Ratos
Seafire
Stockwik
Svolder
Traction
Transferator
VEF
VNV Global
Volati
Öresund

Listan senast uppdaterad: 2021-05-04. Källa: Börsdata/Avanza.

Lär dig mer – 5 bra svenska investmentbolag

Av alla de svenska börsnoterade investmentbolagen listade ovan har vi här valt ut fem av de lite större och mer välkända som vi tycker kan utgöra en bra grund till fördjupning. Kanske platsar någon av dessa i din portfölj?

Investor

Investor, som bildades av familjen Wallenberg 1916, är en ägare av högkvalitativa globala företag. Som investmentbolag är Investor storägare i många av de svenska storbolagen, där de också valt att fokusera på sektorer och branscher som industri, telekom och fordonsindustrin. Man har ett långsiktigt investeringsperspektiv där man med genom styrelserepresentation, industriell erfarenhet, nätverk och finansiella styrka arbetar för att sina innehav ska prestera bättre än sina konkurrenter och nå sin fulla potential.

Några av Investors större och mer välkända innehav: ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Electrolux Professional, Epiroc, Ericsson, Husqvarna, Nasdaq, Saab, SEB, Sobi och EQT.

Kinnevik

Kinnevik är ett svenskt investmentbolag som grundades 1936 av familjerna Stenbeck, Klingspor och von Horn och som idag agerar globalt. Kinneviks ambition är att vara Europas ledande börsnoterade tillväxtinvesterare genom att stötta de bästa digitala företagen. Man har en stark och expanderande portfölj inom healthtech, konsumenttjänster, foodtech och fintech och som långsiktig investerare tror man starkt på att investering i hållbara affärsmodeller och team med mångfald kommer att ge bäst avkastning för sina aktieägarna över tid.

Några av Kinneviks större och mer välkända innehav: Zalando, Teladoc, Global Fashion Group, MatHem och Babylon.

Video EFN Marknad: Kinneviks strategi för utdelning, återköp och investeringar.

Läs även: Största bolagen i Sverige – Hela topp 50-listan.

Latour

Investmentbolaget Latour grundades 1985 och har som övergripande affärsidé att investera långsiktigt i bolag med egna produkter och varumärken, en stor utvecklingspotential som stöds av globala megatrender och som har goda utsikter för att internationaliseras. Latours verksamheter bedrivs i huvudsak i två grenar, en helägd industrirörelse och en portfölj med börsnoterade innehav. I samtliga innehav verkar Latour som aktiv huvudägare där styrelsearbetet är den viktigaste plattformen för hållbart värdeskapande.

Några av Latours större och mer välkända innehav: Alimak Group, Assa Abloy, Fagerhult, HMS Networks, Securitas och Sweco.

Video EFN Marknad: Så investerar Svolder och Latour.

Industrivärden

Industrivärden har funnits sedan 1944 och är en långsiktig kapitalförvaltare med en koncentrerad portfölj av svenska börsnoterade bolag med god värdepotential. Aktieägarvärde skapas främst genom aktivt ägande i syfte att bidra till sina innehavs operativa och strategiska utveckling, samt genom en professionell investeringsverksamhet.

Några av Industrivärdens större och mer välkända innehav: Ericsson, Essity, Sandvik, SCA, Skanska, SSAB, Handelsbanken och Volvo.

Creades

Creades bildades årsskiftet 2011/2012 och är ett investmentbolag som är en långsiktigt engagerad ägare i mindre och medelstora noterade och onoterade bolag. Creades affärsidé är att ge en god riskjusterad avkastning till sina aktieägare främst genom att investera i verksamheter där Creades kan fungera som en aktiv engagerad ägare, i mindre och medelstora noterade och onoterade svenska och nordiska företag.

Några av Creades större och mer välkända innehav: Avanza Bank, Apotea, Instabox och Tink.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!