Jämför båtförsäkring 2024 | Hitta billigaste båtförsäkringen - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

9 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Båtförsäkring

Båtförsäkring jämför och teckna (guide) – Så hittar du billigast båtförsäkring 2024

Sidans innehåll

Det är viktigt att hitta en bra båtförsäkring som skyddar dig mot oförutsedda skador utan att du behöver tömma din plånbok. Här går vi igenom allt du behöver veta för att jämföra och teckna den billigaste och mest förmånliga försäkringen för din båt. Om vi får säga det själva är det den ultimata guiden för dig som vill jämföra båtförsäkringar.

 • Att hitta en prisvärd båtförsäkring som erbjuder adekvat skydd är avgörande för att skydda din båt, en värdefull tillgång som bidrar till din glädje och avkoppling.
 • Vår guide ger dig en genomgång av hur du jämför och väljer den bästa båtförsäkringen för dina behov, inklusive tips för att sänka kostnaderna och viktiga aspekter att beakta vid val av försäkring.
 • Guiden inkluderar även råd om vad du bör tänka på när båten ligger i sjön och fördelarna med att ha en försäkring som gäller året runt, samt svar på vanliga frågor om båtförsäkringar.

Det kan vara en stor utmaning att hitta den mest prisvärda båtförsäkringen som samtidigt ger ett tillräckligt skydd. Det finns trots allt en hel djungel av erbjudanden och villkor, och det stora utbudet gör det ganska snårigt. Men båten är sannolikt en av dina mest värdefulla tillgångar och en källa till glädje och avkoppling. Därför är det viktigt att skydda den mot oväntade händelser och olyckor.

Letar du efter en bra båtförsäkring? Då har du kommit helt rätt! Med Compricers kostnadsfria tjänst kan kan vi hjälpa dig hitta en billig och bra försäkring till din båt.

I denna guide tar vi ett helhetsgrepp om denna fråga. Vi förklarar hur du på bästa sätt jämför och väljer rätt båtförsäkring utifrån just dina behov. Genom att välja rätt kan du stilla ditt sinne och känna dig trygg med vetskapen om att försäkringen ger dig ett ekonomiskt skydd. Detta gäller vare sig båten ligger tryggt i hamn eller är ute på äventyr till havs eller i någon sjö.

Nedan kan du bland annat läsa dig till:

 • Hur du jämför och hittar en billig båtförsäkring.
 • Viktiga aspekter att beakta när du väljer försäkring.
 • Tips för att sänka dina försäkringskostnader.
 • Vad du bör tänka på när båten ligger i sjön.
 • Fördelarna med att teckna en försäkring som gäller året runt.
 • Vanliga frågor och svar om båtförsäkringar.

Så läs vidare för att få mer information om detta!

Vad en båtförsäkring är

En båtförsäkring är en försäkring som skyddar dig ekonomiskt mot olyckor och andra oväntade händelser som rör din båt. Det kan till exempel handla om skador på båten samt ett ansvarsskydd mot skador som du kan orsaka andra. Försäkringen kan inkludera flera olika typer av skydd – vilka dessa är går vi igenom lite längre ner i denna guide.

Försäkra din båt utifrån dessa faktorer

Men när du ska försäkra din båt bör du välja försäkring utifrån faktorer som:

 • Typ av båt. Är din båt en segelbåt, motorbåt eller kanske en roddbåt? De potentiella riskerna varierar beroende på vilken typ av båt du har. Därför är det viktigt att du väljer en försäkring som skyddar dig mot de risker som förknippas med ditt båtägande.
 • Användning. Hur och var har du tänkt använda din båt? Ska du ägna dig åt fritidsfiske i lugna insjöar, familjeutflykter i skärgården eller kanske tävlingar? Alla dessa olika användningsområden medför olika typer av risker.
 • Båtens värde och ålder. Hur gammal är din båt och hur mycket är den värd? Även detta är en faktor som kommer att påverka priset på din försäkring. En båt som är nyare och dyrare kräver ofta en mer omfattande försäkring jämfört med en äldre och mindre värdefull båt.
 • Förvaring. Var och hur förvarar du din båt när den inte används? Förvaras den i vatten, på land eller i ett båthus? Även detta är en viktig faktor att ta hänsyn till när du ska försäkra din båt.

Olika typer av båtförsäkringar

En båtförsäkring är en viktig trygghet för dig som båtägare. Försäkringen hjälper till att minska den ekonomiska börda som kan uppstå vid olyckor, skador och liknande.

Om du väljer en helförsäkring erbjuder denna ett omfattande skydd som täcker både ansvar, rättsskydd, olycksfall samt skador på själva båten. Det innebär att du bland annat kan få ersättning för kostnader som uppstår till följd av stöld, brand och andra typer av händelser.

Det finns även halvförsäkringar som erbjuder ett begränsat skydd jämfört med helförsäkringar. En halvförsäkring inkluderar vanligtvis en ansvarsförsäkring och ibland vissa former av skadeskydd. Men den täcker alltså inte riktigt allt som en helförsäkring gör.

Några exempel på de specifika försäkringar som du kan teckna för din båt är:

 • En kaskoförsäkring som täcker skador på själva båten och ofta även motorn och annan utrustning. Den kan exempelvis skydda mot skador till följd av en kollision, grundstötning, brand, stöld och skadegörelse.
 • En ansvarsförsäkring som ger dig ett skydd om du som båtägare blir juridiskt ansvarig för skador på andra personer eller deras egendom. Det kan till exempel röra sig om skador som har uppstått i samband med en kollision.
 • En olycksfallsförsäkring som täcker personskador som uppstår ombord på båten. Ibland kan skyddet även täcka eventuella passagerare.
 • Ett rättsskydd som kan ge dig ekonomisk hjälp med de juridiska kostnaderna vid tvister som är kopplade till båten.
 • Bogsering och sjöassistans som erbjuder hjälp om du skulle få problem med din båt på vattnet. Du kan då bogseras till närmaste hamn eller verkstad. Denna typ av tilläggsförsäkring kan vara användbar om du vill kunna hantera oförutsedda situationer eller tekniska problem som kan uppstå när du använder båten.

Utöver dessa försäkringar finns det även specialförsäkringar som är anpassade för specifika behov eller aktiviteter. Det kan till exempel röra sig om båtförsäkringar för tävlingssegling, långseglingar eller andra specifika användningsområden. I dessa fall ger sällan en standardförsäkring ett fullständigt och fullgott skydd. Men en specialanpassad försäkring kan ge dig som båtägare en trygghet i att du har ett ytterligare skydd för särskilda förhållanden.

Exakt hur omfattande skydd en båtförsäkring erbjuder varierar mellan olika försäkringsbolag och försäkringar. Detsamma gäller även villkoren för försäkringen. Det är viktigt att du noga analyserar ditt behov och jämför olika båtförsäkringar. Genom att göra detta kan du hitta det alternativ som är bäst utifrån din specifika situation.

Fördelarna med att teckna en båtförsäkring som gäller året runt

Många båtägare väljer att teckna en försäkring som gäller året runt. En sådan ger dig ett kontinuerligt skydd oavsett om det är båtsäsong eller ej. Därmed får du en trygghet i och med att försäkringen gäller vid oväntade händelser även då båten inte används. Till exempel kan det ju hända att din båt skadas eller stjäls även när den står på land eller förvaras. Dessutom slipper du bekymra dig över att komma ihåg att aktivera din försäkring när båtsäsongen närmar sig.

Att tänka på när båten ligger i sjön

När din båt ligger i sjön är det viktigt att du har en adekvat båtförsäkring. Den bör skydda dig mot de olyckor som är mer sannolika att inträffa i samband med sjösättning. Några exempel på sådana är kollisioner, grundstötning samt skador från väder och vind. Det är också viktigt att se till att säkerhetsutrustningen är i toppskick samt att du följer gällande sjöregler. På så vis kan du minimera risken för olyckor som kan leda till försäkringsärenden.

Jämför och hitta en bra båtförsäkring

När du har analyserat ditt behov är det dags att börja jämföra de olika erbjudanden som finns tillgängliga. Det är viktigt att göra en sådan jämförelse för att du ska kunna hitta den bästa båtförsäkringen utifrån dina krav och din budget.

Så här kan du enkelt och effektivt jämföra båtförsäkringar från olika försäkringsbolag:

 1. Använd en jämförelsetjänst. I denna guide hittar du ett digitalt verktyg som gör det enkelt att jämföra båtförsäkringar från flera olika försäkringsbolag. Du behöver bara mata in den information som efterfrågas. Skicka sedan din förfrågan via verktyget.
 2. Få hjälp att välja försäkring. När du har skickat din förfrågan kommer du inom kort att bli kontaktad av en försäkringsrådgivare. Tillsammans kan ni då sålla agnarna från vetet och hitta en bra båtförsäkring som passar dig och din budget.
 3. Läs det finstilta. Innan du fattar ett slutgiltigt beslut bör du noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren. Detta är ett viktigt steg för att du ska undvika obehagliga överraskningar vid ett senare tillfälle. Var extra uppmärksam på vilka undantag och begränsningar som gäller för försäkringen.

Genom att jämföra erbjudanden från olika försäkringsbolag kan du få en bättre förståelse för marknaden. Dessutom kan du bilda dig en bra uppfattning om hur prisbilden ser ut och vilket skydd du kan förvänta dig att få. Det är viktigt att göra en sådan här jämförelse för att se till att du tecknar en bra och samtidigt billig båtförsäkring.

Viktiga aspekter att beakta när du jämför

När du jämför olika försäkringar för att identifiera den bästa båtförsäkringen för dig bör du beakta följande aspekter:

 • Vad täcker försäkringen? Det är viktigt att titta noga på vad försäkringen faktiskt täcker. De till att den ger dig ett skydd mot de risker som du vill skydda dig mot. Det kan till exempel handla om stöld, skadegörelse, grundstötning och kollision. Du kan även vilja skydda dig mot plötsliga och oförutsedda händelser såsom en brand, blixtnedslag eller liknande.
 • Hur hög är självrisken? Självrisken är den del av kostnaderna för en skada som du själv måste stå för innan försäkringen träder in. En högre självrisk kan ge dig en lägre premie, men å andra sidan måste du då betala mer ur egen ficka i händelse av en skada.
 • Hur mycket kostar försäkringen? Jämför båtförsäkringar från flera olika försäkringsbolag för att kunna göra en prisjämförelse. Men kom ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa. En billig båtförsäkring kan ibland ge ett lägre skydd eller ha en högre självrisk.

Därför bör du försäkra din båt

Det finns flera skäl till att försäkra din båt. Några av de viktigaste anledningarna att teckna en båtförsäkring är för att få:

 • Ett ekonomiskt skydd. En båt är ofta en stor investering som du har lagt en ansenlig summa pengar på. Försäkringen skyddar dig ekonomiskt om din båt skulle skadas eller stjälas. Därmed kan den bespara dig stora ekonomiska förluster.
 • Ett skydd mot ansvar. Ibland kan det hända att du råkar orsaka skada på andra personer eller deras egendom. Då kan ansvarsförsäkringen täcka de kostnader som uppstår i form av skadestånd och juridiska kostnader. Det kan ofta handla om stora belopp.
 • En trygghet på vattnet. Med en båtförsäkring kan du känna dig tryggare när du är ute på vattnet. Det känns ofta skönt att veta att du har ett skydd mot oväntade händelser som olyckor, stöld och dylikt.
 • Ett skydd i hamn och under transport. Båtförsäkringen ger dig inte bara ett skydd när båten används, utan även när den ligger i hamn. Den kan även gälla när båten förvaras på land eller i samband med att den transporteras mellan olika platser.
 • Ett anpassat skydd. Båtförsäkringar kan ofta anpassas efter dina specifika behov. Det innebär att du vid behov kan välja tillägg som ger dig ytterligare skydd.
 • Sinnesro. Detta är det kanske viktigaste skälet att teckna en sådan här försäkring. Du får en ovärderlig sinnesro när du vet att du och din båt är skyddade. Därmed kan du fokusera på att njuta av ditt liv som båtägare.

Så kan du sänka kostnaden för din båtförsäkring

Är du på jakt efter en billig båtförsäkring och vill hålla nere kostnaderna för försäkringen? Då kan du vilja överväga att:

 • Jämföra försäkringar. Genom att använda vårt verktyg för att jämföra båtförsäkringar kan du hitta den mest prisvärda försäkringen som ger dig ett tillräckligt omfattande skydd.
 • Höja självrisken. Om du väljer en högre självrisk minskar premiekostnaden. Samtidigt bör självrisken ligga på en nivå som gör att du kan hantera den rent ekonomiskt om så skulle behövas.
 • Slimma försäkringen. Se till att din försäkring inte innehåller några onödiga tillägg som du inte behöver.
 • Vidta säkerhetsåtgärder. Vissa försäkringsbolag kan erbjuda dig rabatter om din båt är utrustad med säkerhetsfunktioner.
 • Undvik försäkringsärenden. Om du inte har någon skadehistorik kan du ofta få en rabatt av försäkringsbolaget.
 • Betala årsvis. Betala försäkringspremien på årsbasis istället för månadsvis så kan du hålla nere de administrativa avgifterna.

Frågor och svar om båtförsäkringar

Vilket försäkringsbolag är bäst för båt?

Vilket som är det bästa försäkringsbolaget för båt beror på dina specifika behov, din typ av båt och hur du använder båten. Svedea och Atlantica är två populära alternativ. Jämför erbjudanden och läs recensioner för att hitta ett bolag som passar dig.

Hur mycket kostar en båtförsäkring?

Kostnaden för en båtförsäkring varierar en hel del beroende på båtens värde, storlek och typ samt var du använder den. I genomsnitt kostar dessa försäkringar cirka 3 500 kr. Men priserna skiljer sig åt beroende på valet av försäkringsbolag och andra faktorer.

Måste man ha försäkring på båten?

Nej, det finns inget lagkrav på att din båt måste vara försäkrad. Men vi rekommenderar starkt att du försäkrar din båt för att skydda dig själv ekonomiskt. Framför allt bör du teckna en ansvarsförsäkring, men du kan även vilja ha ett mer omfattande skydd.

Hur länge gäller en båtförsäkring?

En båtförsäkring tecknas vanligtvis på årsbasis och förnyas varje år. Den gäller med andra ord året runt oavsett om din båt ligger i sjön eller står på land. Undantaget från denna regel är om din försäkring endast gäller när båten står på land.

Vad är en ansvarsförsäkring för båt?

En ansvarsförsäkring täcker de skador som du orsakar andra när du färdas i din båt. Den träder bland annat i kraft om du råkar skada en annan båt eller brygga med båten. Detta skydd är en grundläggande del av de flesta båtförsäkringar.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 18 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.

Du har läst

Båtförsäkring jämför och teckna (guide) – Så hittar du billigast båtförsäkring 2024

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader