Börsnoteringar oktober 2021 | Nyheter om IPOs - Börskollen

3 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Börsnoteringar

Börsnoteringar och IPOs – Nyheter om börsintroduktioner och nya bolag på börsen oktober 2021

Sidans innehåll

Vad är en börsnotering / IPO? På engelska kallas en börsintroduktion för Initial Public Offering och brukar förkortas IPO. Nedan förklarar vi kortfattat vad en börsnotering / IPO är, varför man gör det och hur det går till. Du finner också aktuella nyheter om kommande svenska och internationella börsnoteringar 2021.

Tips: Ladda hem vår gratis aktieapp för en bättre nyhetsupplevelse – där kan du skapa bolagsbevakningar för de IPO-bolag som du vill följa och få pushnotiser vid nyheter och blogginlägg. För mer inspiration rekommenderar vi också vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter nyheter som rör börsnoteringar.

Vad är en börsnotering / IPO?

En börsnotering innebär att ett bolag väljer att notera sina aktier på börsen. De aktier som erbjuds i samband med en IPO kan antingen vara nyemitterade eller befintliga aktier från tidigare ägare. I samband med detta brukar allmänheten ofta erbjudas att teckna/köpa aktier i bolaget till en bestämd teckningskurs. När väl börsintroduktionen är färdig och handeln på marknadsplatsen öppnar så är börsnoteringen färdig och den vanliga handeln av aktierna tar vid.

Teckna i kommande börsintroduktioner och IPOs oktober 2021 hos Avanza och Nordnet

Många börsnoteringar och IPOs går att teckna via de populära nätmäklarna Avanza och Nordnet.

→ Läs mer och ta del av aktuella investeringserbjudanden hos nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Börskollen rekommenderar

⭐⭐⭐⭐⭐

 • Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad
 • Handla aktier, fonder och derivat
 • Bli kund snabbt, enkelt och gratis
Kom igång idag!

Varför gör man en börsnotering / börsintroduktion?

Det kan finnas en stor mängd olika anledningar till varför ledningen, styrelsen och eller bolagets ägare vill börsnotera ett företag. Kanske behöver bolaget finansiera någon form av större projekt, t.ex ett forskningsprojekt i syfte att utveckla ett nytt läkemedel, att man vill expandera verksamheten och lansera sina produkter globalt  eller att grundarna vill sälja en del av sin andel.

Exempel på anledningar;

 • Kapital: Lättare få tillgång till kapital för att fortsätta växa
 • Handel: Underlätta handeln av bolagets aktier
 • Ägande och beskattning: Ge möjlighet att äga aktien på ISK eller kapitalförsäkring
 • Ägarspridning: Få möjlighet att sprida ägandet
 • Kvalité och status: Kvalitetsstämpel på bolaget
 • Publicitet: Uppmärksamma varumärket hos allmänheten
 • Kreditvärdighet: Lättare få lån av bankerna
 • Valuta: Använda aktier som betalningsmedel vid t.ex uppköp
 • Arbetsgivare: Uppfattas som en attraktiv arbetsgivare

Pre-IPO – Investera i ett tidigare skede

Utöver traditionella börsnoteringar där bolagets aktier vanligtvis upptas för handel inom en relativt begränsad tidsperiod (vanligtvis inom några veckor från att teckningsperioden avslutas) finns det bolag som befinner sig i ett tidigare skede, men med liknande behov av att anskaffa externt kapital.

Allt fler upptäcker fördelarna med att få investera i bolag i en runda innan själva introduktionen sker, eftersom man då ofta kan köpa aktier till en attraktiv värdering samt kan ha möjlighet till en större tilldelning av aktier än vad som många gånger kan bli fallet vid en populär publik IPO. Det skapar goda möjligheter för en bra kursutveckling, men kan givetvis också innebära ett större risktagande.

En pre-IPO grundar sig ofta i att ett bolag ger investerare möjligheten att köpa in sig till en aktiekurs som är lägre än den kurs som man planerar att sätta i samband med att introduktionen sker till den breda allmänheten. Mer formellt kan man säga att en pre-IPO kombinerar en onoterad investering via privata marknader med en exitstrategi via börsen.

Ofta handlar det om att ta in kapital via ett fåtal utvalda större investerare (ofta via en kallad private placement), men emellanåt genomförs även bredare publika pre-IPOs riktade till allmänheten och med möjlighet att teckna sig i mindre poster. Tidsperioden inför en regelrätt notering kan också variera, men det är inte ovanligt att bolaget uttrycker en ambition om att det ska ske inom de kommande 12–24 månaderna. Det bör dock understrykas att det inte finns någon garanti att bolaget faktiskt tar sig till börsen inom denna tidsperiod, eller alls för den delen.

Tips: På vår sida om nyemissioner kan du läsa mer om processen kring hur en nyemission går till samt ta del av aktuella nyheter om börsnoterade bolag som just nu är aktuella med nyemissioner / kapitalanskaffning.

På vår sida om SPACar förklarar vi mer vad en SPAC är samt samlar aktuella nyheter kring området.

Aktuella nyheter om kommande börsnoteringar och IPOs oktober 2021

Nedan finner du aktuella nyheter om kommande svenska och internationella börsnoteringar.

Visa hela texten ▼

Nyheter om börsnoteringar och IPOs

Oj, här var det tomt. Prova ladda om sidan.