Daytrading 2024 | Komplett guide till daytrading som nybörjare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

18 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Daytrading

Daytrading – Vad innebär det att vara daytrader, hur kommer man igång och vilka är de bästa tradingstrategierna maj 2024?

Sidans innehåll

Har du någonsin drömt om att kunna jobba efter ditt eget schema, arbeta var du vill och nå ekonomisk frihet? Då kan daytrading vara något för dig! Att daytradea innebär stora möjligheter, men också en värld fylld av snabba beslut, spännande prisrörelser och ständiga utmaningar. För den som lyckas bli duktig på daytrading finns fina chanser att tjäna pengar och skapa en intressant vardag där ingen dag är den andra lik.

  • Daytrading är en handelsstrategi där man köper och säljer finansiella instrument inom en dag för att dra nytta av kortvariga prisrörelser, med målet att göra snabba vinster.
  • Daytraders använder avancerade verktyg och metoder som teknisk analys, marknadsinformation och fundamental analys för att identifiera handelsmöjligheter och hantera risker effektivt.
  • Att börja med daytrading kräver en djupgående förståelse av marknaden och en klar strategi, samt övning på demo-plattformar för att skapa erfarenhet utan ekonomisk risk, innan man investerar riktiga pengar.

I den här guiden kommer vi att ta dig med på en resa genom de grundläggande koncepten, strategierna och de viktigaste verktygen som du behöver för att börja med daytrading. Oavsett om du är en nybörjare som är nyfiken på att komma igång eller en erfaren handlare som vill finslipa dina färdigheter så kommer vår guide att ge dig värdefulla insikter och praktiska råd för att navigera i daytradingens spännande värld. Låt oss börja!

Introduktion: Vad är daytrading?

Daytrading är en handelsstrategi inom finansvärlden som innebär att man köper och säljer finansiella instrument, såsom aktier, valutor, råvaror eller optioner, under en och samma handelsdag. Målet med daytrading är att förutspå prisrörelser inom den valda tillgången och göra snabba vinster genom att utnyttja dessa rörelser.

Daytraders tar positioner baserat på en kombination av orderflöden, teknisk analys, nyheter, marknadsinformation, fundamental analys och andra faktorer som kan påverka tillgångarnas priser på kort sikt. Daytraders använder sig ofta av avancerade handelsverktyg och tekniker för att identifiera möjliga handelsmöjligheter och för att hantera riskerna.

Innan man börjar komma igång med att daytradea är det viktigt att förstå att det finns både stora risker och möjligheter, det kräver därmed en djup förståelse för marknaden. För att bli framgångsrik inom daytrading är det viktigt att ha en tydlig strategi för hur man ska agera vid olika händelser.

Innan man börjar med daytrading är det klokt att skaffa sig kunskap inom ämnet och det kan också vara en god idé att börja öva på en demo-plattform för att förstå hur det fungerar. Några av de mest populära tradingplattformarna, såsom IG, erbjuder demo-plattformar vilket innebär att du kan tradea på riktiga marknader och med verkliga finansiella instrument, men utan att använda dina riktiga pengar.

Hur mycket kan man tjäna som daytrader?

Många har bilden av att daytraders är mångmiljonärer som tjänar stora summor genom ett fåtal knapptryck varje dag. Detta är en romantiserad bild som inte stämmer på de flesta daytraders. Men hur mycket kan man egentligen tjäna som daytrader? Det korta svaret är att inkomsten varierar kraftigt från person till person och beror på flera faktorer samt givetvis hur erfaren och duktig man är. Här är några av faktorerna som spelar roll:

Din kunskap och erfarenhet

En daytraders kunskap och erfarenhet är av stor betydelse när det kommer till inkomst. Dessa faktorer utgör själva grunden för framgång inom daytrading, och de kan vara skillnaden mellan att göra lönsamma affärer och att förlora kapital.

För det första är kunskapen om marknaden oerhört viktig. Det innebär att man har en djup förståelse för de finansiella marknaderna och de specifika tillgångar som man handlar med. Detta inkluderar att ha insikt i marknadens mekanismer, prisbildningsprocessen och hur olika faktorer, såsom ekonomiska och politiska händelser, kan påverka prisrörelserna. Utan marknadskunskap är det svårt att fatta välgrundade beslut och att hitta bra handelsmöjligheter.

Erfarenhet spelar också stor roll. Att vara framgångsrik inom daytrading kräver praktisk erfarenhet och förmågan att hantera olika situationer som uppstår i realtid. Det är genom erfarenhet som man lär sig att läsa marknadens signaler och att förbättra sina färdigheter. Det tar tid att utveckla fingertoppskänsla för marknaden och att bli bättre på att fatta snabba beslut under press. När man lär sig att fatta rätt beslut kommer man givetvis ha en lägre felprocent på sina trades.

Din risknivå

Risknivån spelar en central roll när det kommer till hur mycket man tjänar som daytrader. Det är en faktor som hör ihop med både vinstpotentialen och förlustrisken inom daytrading. Handlare som är villiga att ta större risker har oftast möjlighet att göra större vinster, men de är också mer sårbara för stora förluster.

När du som daytrader ökar din risknivå, till exempel genom att använda högre hävstångseffekt, kan du potentiellt göra mer vinst på varje trade, men du riskerar även att förlora mer!

Ditt handelskapital

Handelskapitalet, det vill säga hur mycket pengar som du som daytrader väljer att handla med, spelar givetvis roll för hur mycket du kan tjäna. Om du investerat 50 kronor i en trade och får 100% avkastning har du tjänat 50 kronor. Om du däremot investerat 20 000 kronor i samma trade tjänar du istället 20 000 kronor, osv.

Ju mer framgångsrik man blir inom daytrading, desto större insatser kommer man antagligen tradea med, vilket leder till att man både kan tjäna och förlora mer pengar. Inom trading kan du helt enkelt klättra snabbt genom att öka dina egna insatser.

Sammanfattningsvis är det möjligt att tjäna mycket pengar på daytrading, men det är ingen garanti för framgång och kräver en mycket noggrann och medveten strategi. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar, vara beredd på förluster och att investera tid och energi i att förbättra dina färdigheter och kunskaper som daytrader. Innan du börjar med daytrading är det klokt att ha en tydlig plan och att starta med små positioner för att minimera riskerna.

Hur mycket är genomsnittslönen inom daytrading?

Att fastställa en exakt genomsnittslön för en daytrader eller swingtrader är svårt av flera skäl och beror lite på vart man fokuserar. Men kan dels vara anställd som trader på en bank eller kapitalförvaltare, och där finns det en del uppgifter om lön i Sverige och inte minst internationellt som man kan utgå från.

Många riktigt duktiga traders är dock “egna” och arbetar bara för sig själva, varför det är svårare att hitta exakta uppgifter om kr per månad och variationen är också stor. Då vi på Börskollen har varit i branschen länge har vi snappat upp en del information under åren och även lärt känna och intervjuat ett antal duktiga traders.

Baserat på detta vet vi att det finns ett antal duktiga namn som tjänar fler miljoner kronor efter skatt per år, och även ett antal som tjänar tiotals miljoner. Några av de riktiga tungviktarna har ackumulerat hundratals miljoner i tradingvinster under sina karriärer!

Tips: Läs gärna vår guide om Lön som trader där vi resonerar mer kring intjäning samt listar exempel och intervjuer med några av Sveriges skickligaste traders!

Kom igång: Vad krävs för att bli daytrader?

Många tror att det räcker att öppna ett konto på en tradingplattform och att sedan gissa sig fram till vad man tror för att få en bra avkastning. Du behöver visserligen inte mycket mer än så för att börja tradea, men om du vill bli duktig och tjäna pengar på daytrading krävs det betydligt mer än så. De mest framgångsrika har en kombination av kunskap, resurser och mentala färdigheter.

Nedan listar vi i detalj vad som är viktigt för att lyckas med trading:

Utbildning och kunskap

Först och främst är det avgörande att ha en grundlig förståelse för finansmarknader och de tillgångar du avser att handla med. Detta inkluderar kunskap om hur marknader fungerar, att kunna analysera diagram och indikatorer, samt att ha koll på ekonomiska nyheter och händelser som kan påverka prisrörelser.

Det är viktigt att komma ihåg att daytrading är en kontinuerlig inlärningsprocess. Marknaderna utvecklas ständigt, och det är nödvändigt att hålla sig uppdaterad om marknadsförändringar och att utveckla dina kunskaper över tid.

Tid och kapital

Om du vill börja med daytrading för skojs skull kan du visserligen göra det utan pengar på ett demokonto och utan att lägga ned särskilt mycket tid. Men vill du daytradea på riktigt så krävs det både tid och kapital för att kunna delta på marknaden. Kapitalet används för att finansiera dina positioner och täcka eventuella förluster. Handelskapitalets storlek kan variera beroende på din risktolerans och strategi, men det är viktigt att ha tillräckligt med kapital för att klara förluster och hantera hävstångseffekt om du väljer att använda den.

Tid är en nyckel, dels för att kunna utvecklas, lära dig mer och helt enkelt bli bättre och mer erfaren. Dels för att kunna vara aktiv under olika handelstider. Olika marknader är olika aktiva under olika tider och veckodagar.

Tekniken på plats

Eftersom daytrading innebär att du måste fatta snabba beslut i realtid, behöver du en snabb och pålitlig dator och en stabil internetanslutning. Fördröjningar eller avbrott kan leda till att du tvingas ta beslut som du egentligen inte ville ta, eftersom du helt enkelt förhindrades av tekniska skäl.

Det är även viktigt att ha en pålitlig handelsplattform för att kunna tradea. Plattformen bör erbjuda realtidsdata, möjlighet att smidigt placera ordrar och andra verktyg som teknisk analys och nyhetsflöden. Det finns för- och nackdelar med de olika plattformarna, så det är viktigt att du gör en jämförelse innan du gör ditt val.

En tydlig strategi

Innan du sätter igång är det viktigt att ha en tydlig strategi kring både risk och handel. En riskhanteringsstrategi är nödvändig för att skydda ditt kapital. Detta inkluderar att fastställa din risktolerans, använda stop-loss-order och bestämma hur mycket av ditt kapital du är villig att riskera på varje trade.

Du måste även utveckla en handelsstrategi som passar dina mål och din personliga stil. Det finns flera olika daytradingstrategier att välja mellan. Valet av strategi påverkar din handelsmetod och tidsram. En utmärkt idé för att hitta en strategi som passar dig är att demotradea innan du kommer igång med riktiga pengar. På så sätt kan du prova dig fram för att se vad du känner dig bekväm och säker med.

Mentala färdigheter

Daytrading kan vara extremt stressande och kräver starka mentala färdigheter. Du måste kunna hantera ett flertal känslor såsom rädsla och girighet, samt kunna bibehålla din disciplin och ditt tålamod även när marknaden är volatil.


Den mentala aspekten är ofta det mest utmanande området inom kortsiktig handel, framför allt för oerfarna nybörjare. Det är enkelt att ta fram en strategi när pengar inte står på spel, men när man väl har tagit en viss position kan det vara betydligt svårare att hålla sig till den strategin om något inte går som planerat.

Ett av de bästa sätten för att behärska den mentala biten är att ha en förutbestämd strategi med regler som beskriver vad du ska göra vid olika situationer. På så sätt låter du inte känslorna fatta beslut i skarpt läge, du har istället din strategi att luta dig mot.

Att vara medveten om riskerna inom daytrading är även avgörande. Många daytraders förlorar pengar, och det är viktigt att vara beredd på förluster och att använda riskhanteringsverktyg för att minimera dem. Är du inställd på att pengarna eventuellt kan gå förlorade är det lättare att fatta beslut som baseras på strategi istället för på impulsiva känslor.

Sammanfattningsvis kräver daytrading färdigheter, resurser och förståelse för finansmarknader. Att förbereda sig noggrant och att ha en klar handelsplan är avgörande för att öka dina chanser till framgång som daytrader. Det är också viktigt att vara medveten om att daytrading innebär hög risk och kan vara en utmanande aktivitet som kräver tid och engagemang för att bli ett proffs.

Vad kan man daytradea med?

Det finns många olika typer av tillgångsslag att tradea med och du kan antingen tradea med flera olika eller specialisera dig inom ett visst instrument/typ av tillgångsslag. Nedan kan du läsa om de populäraste:

Aktier

Daytrading med aktier är ett av de populäraste alternativen. Daytrading med aktier skiljer sig från den traditionella investeringen i aktier, där man ofta köper aktier med avsikt att behålla dem under en längre tid för att dra nytta av långsiktig kapitaltillväxt. Inom trading med aktier är tempot mycket snabbare. Här övervakar du aktiemarknaden på nära håll med målet att identifiera de bästa ögonblicken att köpa och sälja aktier i olika företag.

Fördjupa dig: Läs vår stora guide om Bästa aktierna för trading för att få bättre förståelse för vad som är viktigt när man ska välja ut aktier att fokusera på!

Valutor/Forex

Forex trading, även känt som valutahandel eller FX-handel, betyder att du satsar på prisförändringar i valutor på den globala valutamarknaden. Målet är att dra nytta av rörelserna i växelkurserna mellan olika valutor. Forex trading pågår kontinuerligt dygnet runt och är den största och mest likvida finansiella marknaden i världen. För att fatta välgrundade handelsbeslut, använder forex traders ofta teknisk analys, makroekonomiska indikatorer och nyheter som påverkar valutamarknaden.

Läs mer: Ta del av vår stora guide om Forextrading.

Kryptovalutor

Kryptovalutahandel involverar handel med digitala valutor som Bitcoin, Ethereum och Litecoin, antingen genom att köpa och sälja dessa valutor direkt eller genom att spekulera i deras prisförändringar. Kryptomarknaden är känd för sin volatilitet, vilket innebär att det finns möjligheter till höga vinster, men detta följs även av en högre risknivå. Kryptovalutatraders använder liknande handelsstrategier som de som används inom forex trading, inklusive teknisk analys, fundamental analys och handel baserad på aktuella nyheter och händelser.

CFD:er

Contracts for Difference (CFD) är en typ av finansiellt kontrakt som ger innehavaren möjlighet att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris, före eller vid en specifik tidpunkt. CFD-trading möjliggör spekulation på olika marknader utan att faktiskt behöva äga de underliggande tillgångarna. Detta instrument kan användas för att dra nytta av prisrörelser i olika tillgångar, såsom valutor, råvaror, aktier och kryptovalutor.

CFD är välkänt inom trading och erbjuder flera fördelar. En av dessa fördelar är möjligheten att handla med tillgångar som annars kan vara svåra för privata investerare att nå. Detta kan till exempel handla om olika råvaror såsom guld, silver eller olja. Dessutom ger CFD-trading möjligheten att spekulera på prisnedgångar (gå kort eller blanka), vilket innebär att du kan tjäna pengar även när priserna sjunker, under förutsättning att din spekulation är korrekt.

Lär dig mer: Om du vill fördjupa dig inom denna typ av handelsinstrument rekommenderar vi att du läser vår stora guide om just CFD-trading.

Så kommer du igång som daytrader

För att komma igång med trading behöver du först och främst skaffa dig nödvändig kunskap. Detta kan du bland annat göra i våra guider samt när du registrerar dig hos exempelvis IG som är en av de mest populära och största plattformarna på marknaden. IG har något som kallas “IG Academy” vilket är deras utbildningsplattform kring allt som har med trading att göra. När du väl skaffat dig nödvändig kunskap ser processen ut såhär:

1.Välj en plattform

Börja med att välja en tradingplattform som passar dina behov och mål. Det finns många olika plattformar tillgängliga, så se till att välja en som erbjuder de tillgångar och funktioner du är intresserad av. Plattformarna kan skilja sig åt kring allt från vad du kan tradea med, till vilka avgifter och villkor som gäller.

2. Registrera ett konto

Besök plattformens webbplats för att skaffa ett konto. Följ registreringsprocessen genom att ange nödvändig information, såsom ditt namn, din e-postadress och dina kontaktuppgifter. Du kan bli ombedd att ladda upp dokument såsom ditt pass eller körkort, men i många fall räcker det med att du verifierar dig med bank-ID.

3. Sätt in pengar

Efter att du har registrerat dig och verifierat din identitet måste du sätta in kapital på ditt handelskonto. Plattformen kommer att erbjuda olika insättningsmetoder, såsom banköverföring, kreditkort eller elektroniska plånböcker (till exempel PayPal eller Skrill). Vissa plattformar har ett lägsta insättningskrav vid registreringsprocessen.

4. Lär känna plattformen

Efter att du har finansierat ditt konto är det viktigt att lära känna plattformens gränssnitt och funktioner. Utforska handelsverktyg, grafer, orderfunktioner och analysverktyg som plattformen erbjuder.

5. Öva på ett demokonto (valfritt)

Många tradingplattformar erbjuder demokonton där du kan öva på att tradea med virtuella pengar. Detta är ett utmärkt sätt att bekanta dig med plattformen och att testa din strategi innan du börjar handla med riktiga pengar.

6. Börja handla

När du känner dig redo är det dags att börja handla! Gör köp- och säljordrar enligt din strategi och övervaka dina positioner noggrant. Det är en bra idé att börja med små summor för att bli varm i kläderna och sedan gradvis öka.

Jämförelse: Vilka tradingplattformar finns att välja mellan?


Det är en spännande resa att börja handla och valet av plattform spelar en stor roll. Det är viktigt att hitta den plattform som passar dina behov bäst och det finns ett antal saker att ha i åtanke. Bland annat dessa:

Användarvänlighet: När du är nybörjare är det första steget att välja något som känns användarvänligt och enkelt att förstå. Du vill givetvis inte fastna på en krånglig och svårförståelig plattform när du försöker göra dina första affärer. Leta efter en plattform som får dig att känna dig hemma, där du snabbt kan hitta det du behöver.

Utbud: Vilket utbud som plattformen har är också viktigt. Vad vill du handla? Aktier, valutor, eller kanske krypto? Se till att din valda plattform erbjuder det utbud du är intresserad av. Ju fler möjligheter du har, desto mer flexibilitet har du att utforska olika marknader. Rent utbudsmässigt kan plattformarna utöver tillgångsslagen även skilja sig åt när det exempelvis kommer till vilka tider på dygnet som handel är möjlig. IG är den plattform som har störst utbud av olika typer av marknader samt med generösa handelstider (vissa instrument kan även handlas under helgen).

Kostnader: Det är givetvis viktigt att ha koll på kostnaderna och avgifterna. För både nybörjare och proffs är det viktigt med låga handelsavgifter då det hjälper dig att behålla mer av dina vinster.

Utbildningsresurser: Sist men inte minst bör du inte låta utbildningsmaterial och resurser gå obemärkt förbi. Det är en spännande resa att utforska finansmarknaderna, och att ha tillgång till utbildningsmaterial och verktyg kan göra den stora skillnaden kring hur du presterar. Nedan listar vi ett antal plattformar samt deras för- och nackdelar.

IG

IG är en av världens största renodlade tradingplattformar. Precis som med alla plattformar har den både sina fördelar och nackdelar, men vi anser att det är en av de främsta på marknaderna, bland annat tack vare dessa skäl:

Mångsidig handelsplattform: IG erbjuder en användarvänlig handelsplattform som möjliggör handel med ett brett utbud av finansiella instrument, inklusive aktier, index, valutor, råvaror och optioner. Plattformen ger tillgång till över 17 000 marknader runtom i världen.

Mycket utbildningsmaterial: IG har ett omfattande utbildningsmaterial, inklusive webbinarier och kurser vilket kan hjälpa dig att öka din kunskap om trading.

Reglering och pålitlighet: IG är en reglerad mäklare med en lång historia av pålitlighet och säkerhet.

Kundsupport: IG erbjuder kundsupport på svenska och har en omfattande FAQ-sektion på sin webbplats för att hjälpa användare med sina frågor och behov.

Demokonto: Du kan öva handel med IG demokonto innan du handlar med riktiga pengar, vilket är fördelaktigt för att testa nya strategier.

Fördjupning: Lär dig mer om IGs erbjudande i vår stora genomgång av IG tradingmäklare!

Avanza

Även hos Sveriges största nätmäklare, Avanza, har du möjlighet att daytradea. Det finns även för- och nackdelar med denna plattform:

Pålitlighet och smidighet: Som Sveriges största nätmäklare är Avanza ett tryggt val när du vill komma igång med daytrading. Utbudet av olika marknader såväl som plattformen i sig är inte lika stort som hos renodlade tradingplattformar, men detta innebär också att det är enklare att navigera.

Enkelhet: Registreringsprocessen hos Avanza är smidig och tar bara 3 minuter. Plattformen har heller inget minsta insättningskrav.

Inget demokonto: Avanza erbjuder dock tyvärr ingen möjlighet till demokonto, vilket är en nackdel för dig som vill komma igång och bli varm i kläderna innan du tradear med riktiga pengar.

Begränsat utbud: Eftersom Avanza inte är en renodlad tradingplattform är utbudet inte lika brett som hos vissa av konkurrenterna.

Nordnet

Nordnet ses precis som Avanza framför allt som en plattform för långsiktiga investeringar i aktier och fonder, men även här kan du daytradea med både aktier och andra tillgångsslag. Nordnet möjligheter är i huvudsak desamma som de för Avanza, en bra och stabil plattform, baserad i Sverige och med svensk support men dock inte en renodlad tradingplattform vilket innebär begränsningar när det kommer till exempelvis val av marknader, tider, verktyg för analys etc.

Tips: Om du vill fördjupa dig mer kring olika alternativ kan du ta del av våra guider Bästa tradingplattformarna och Bästa tradingapparna.

Vilken kontotyp ska jag välja?

För att komma igång med daytrading måste du välja vilken typ av konto du vill göra dina transaktioner på. När det kommer till kontotyper finns det olika alternativ hos de olika plattformarna.

Ett av de smidigaste alternativen är att öppna ett ISK-konto, med ett sådant sköts deklarationen automatiskt och skattereglerna är generellt sett fördelaktiga. Att tradea med ett ISK-konto är möjligt för börshandlade produkter men inte för CFD:er.

Den populära plattformen IG, som framför allt är kända för sin CFD-handel, har på senare år dock börjat erbjuda andra typer av finansiella derivat för att även möjliggöra handel inom ISK. Dessa produkter, så som Turbo24-warranter eller Bull & Bear-certifikat är istället börshandlade och kan därmed handlas inom ett ISK. Vilken typ av konto du väljer beror helt enkelt på vad du vill tradea med.

Fördjupning: Vilka olika stilar/strategier finns?

Inom trading finns det en mängd olika stilar, strategier och metoder för att lyckas. Här kommer vi gå in mer i detalj på ett antal av dessa.

Daytrading

Som vi har beskrivit ovan är daytrading, även känt som dagshandel, en tradingstrategi där finansiella instrument köps och säljs inom loppet av en enda handelsdag. Målet med daytrading är att utnyttja prisförändringar genom att snabbt öppna och stänga positioner. Daytraders använder ofta teknisk analys, studier av orderflödet och avancerade grafer för att identifiera möjliga handelsmöjligheter och bestämma när de ska köpa eller sälja.

Denna typ av handel kräver intensiv uppmärksamhet, snabba beslut och en hög tolerans för risk. Fokus ligger på mycket kortvariga positioner som avslutas innan handelsdagen är slut.

Swingtrading

Swingtrading liknar daytrading, men i swingtrading behåller du dina tillgångar över natten och ibland i flera dagar eller veckor. Swingtraders håller sina positioner öppna längre än daytraders, men kortare än långsiktiga investerare, som exempelvis köper aktier och håller dem i flera år för att dra fördel av kapitaltillväxt och utdelningar.

Som en swingtrader försöker du fortfarande att identifiera och utnyttja trender och mönster på marknaden, med hjälp av både teknisk och fundamental analys.

Tips: Om du vill fördjupa dig mer inom swingtrading och ta del av de strategier som några av världens duktigaste swingtraders använder rekommenderar vi vår Swingtrading-guide.

Robothandel

Algotrading, även kallad algoritmisk trading, autotrading eller robothandel, är en typ av trading där transaktioner utförs med hjälp av datorprogram och robotar som följer fördefinierade regler. Denna tradingmetod använder mjukvaror som drivs av algoritmer för att analysera marknaden och automatiskt placera handelspositioner. Algotrading kan innebära att du antingen skapar dina egna handelsalgoritmer, vilket kräver kunskap inom både trading och programmering, eller att du använder färdiga skript och strategier som utvecklats av andra traders.

Som trader inom algoritmisk trading är det du som styr vilka regler och kriterier roboten ska följa när den handlar. Till exempel kan du instruera roboten att köpa aktier i ett specifikt företag när aktiepriset når en förutbestämd nivå och sedan sälja dem vid en annan nivå.

Om du väljer IG som handelsplattform erbjuds verktyget ProRealTime, som är ett webbaserat diagramprogram för teknisk analys och trading som är integrerat med IGs tradingplattform. Är du en erfaren trader som använder teknisk analys och vill automatisera din handel så erbjuder ProRealTime dig en fullt anpassningsbar plattform och tradingupplevelse. Med ProRealTime kan du exempelvis skapa egna algoritmer för att exekvera ordrar dygnet runt och placera ordrar efter trendlinjer, inte enbart efter prisrörelser.

Scalping

Scalping är en extremt snabb form av daytrading där man öppnar och stänger positioner inom loppet av sekunder, minuter eller ibland några timmar. Scalpers förlitar sig huvudsakligen på teknisk analys och studier av orderflöden eller orderböcker för att fatta sina handelsbeslut. Deras uppmärksamhet är ofta starkt inriktad på de senaste 10 minuternas prisrörelser i diagrammen.

För att öka sina potentiella vinster använder scalpers vanligtvis hävstångsprodukter. Men det är viktigt att komma ihåg att hävstången också ökar risken för större förluster. Dessutom kan scalping medföra höga courtageavgifter på grund av det stora antalet transaktioner som utförs, vilket gör att valet av en lämplig nätmäklare eller tradingplattform blir särskilt viktigt för att hantera kostnaderna effektivt.

Copy Trading / Social trading

Copy trading, även kallad kopieringshandel, är en tradingmetod där du replikerar de handelsbeslut som andra traders tar. Inom copy trading-nätverk delar traders sina strategier och du har då möjlighet att följa deras beslut och att genomföra liknande handelstransaktioner. På samma sätt som med andra tradingstilar kan du investera i en mängd olika tillgångar och marknader, inklusive CFD:er, aktier och kryptovalutor.

Det finns specialiserad programvara som möjliggör automatisk kopiering av strategier. Copy trading är särskilt attraktivt för nybörjare som kan lära sig av mer erfarna traders och dra nytta av deras expertis. Även mer erfarna traders kan dra nytta av copytrading genom att spara tid och vara en del av ett trading-community.

Hur analyserar traders marknaden?

Inom trading existerar två huvudsakliga metoder för att analysera marknaden:

Teknisk analys – studera aktien

Denna metod fokuserar på att undersöka historiska prisdata och utnyttja diagram och indikatorer för att försöka förutse framtida prisrörelser. Analysen involverar att identifiera mönster, trender och viktiga nivåer såsom stöd och motstånd i prisgrafer för att fatta tradingbeslut.

Tips: Här kan du läsa mer om Teknisk analys.

Fundamental analys – studera bolaget

Fundamental analys bygger på ekonomisk analys för att bedöma värdet och potentialen hos en tillgång (exempelvis ett bolag). Att göra en fundamental analys innebär att granska företagsnyheter, resultatrapporter, ekonomiska indikatorer och branschtrender. Syftet är att avgöra om tillgången är övervärderad eller undervärderad baserat på den inhämtade informationen och att fatta tradingbeslut utifrån detta.

Givetvis finns det fler typer av analys som kan vägas in, exempelvis orderflöden och mäklarstatistik. Det är heller inte ovanligt att traders förlitar sig på en kombination av olika analysmetoder.

FAQ – Vanliga frågor och svar om daytrading

Sammanfattningsvis finns det stora möjligheter att lyckas med kortsiktig handel och att kunna tjäna pengar som daytrader så länge du har kunskap och en väletablerad strategi på plats. Det är smidigt att komma igång och du kan påbörja din tradingresa redan idag genom att skaffa ett konto på någon av de etablerade plattformarna!

Vad gör en daytrader?

En daytrader handlar med finansiella instrument under en och samma handelsdag för att dra nytta av prisrörelser och på så sätt tjäna pengar.

På vilka plattformar kan man daytradea?

IG, Avanza, Nordnet och eToro är några av de populäraste plattformarna.

Vad är CFD?

CFD står för "Contracts for Difference" och är finansiella kontrakt som tillåter handlare att spekulera på prisrörelser i olika tillgångar utan att äga dem direkt. IG erbjuder CFD-handel, men inte exempelvis Avanza eller Nordnet.

Vad innebär det att gå kort eller lång?

Att "gå kort" betyder att sälja något du inte äger för att tjäna på fallande pris, det vill säga att blanka. Att "gå lång" innebär att köpa något i förväntan om stigande pris för att göra vinst. Båda positionerna ger möjlighet att tjäna pengar på olika marknadsförhållanden.

Vad innebär stop loss?

En stop loss är en fördefinierad prisnivå som en trader sätter på en order. När priset når eller går under stop loss-nivån, utlöses en automatisk försäljningsorder eller stängning av positionen. Stop-loss är ett viktigt verktyg för riskhantering inom trading.

Vad är en orderbok?

En orderbok är en lista över aktuella köp- och säljorder för en tillgång, till exempel en aktie, på en handelsplattform. Orderboken visar vilka prisnivåer handlare är villiga att köpa eller sälja till.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.