Tjäna pengar snabbt 2024 (online & hemifrån) | 17 bästa tipsen…
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

11 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Tjäna

Tjäna pengar snabbt 2024 (stor guide) – 17 bästa tipsen på hur du kan tjäna extra pengar snabbt juli (online och/eller hemifrån)

Sidans innehåll

Sälja prylar på nätet, frilansa eller starta eget företag – det finns flera olika sätt att tjäna pengar hemifrån för att bättra på din privatekonomi. Här får du tips på hur du kan få in pengar snabbt genom att använda nätet.

 • Att tjäna pengar hemifrån har aldrig varit enklare tack vare digitaliseringen och internet, vilket erbjuder oändliga möjligheter att nå kunder globalt och skaffa en extra inkomst eller heltidsförsörjning online.
 • Det finns en mängd olika sätt att generera inkomster online, från att sälja prylar och frilansa till att driva eget företag, vilket kan utvecklas från en hobby till en betydande extra inkomstkälla.
 • Att utnyttja internet för att tjäna pengar erbjuder flexibilitet och tillgång till en gränslös marknad, vilket gör det möjligt att tjäna pengar snabbt utan att vara bunden till en specifik plats eller lägga ner alltför mycket tid och energi.

Möjligheterna att få in snabba pengar hemifrån är idag bättre än någonsin. Tack vare internet finns det oändligt många sätt att tjäna extra pengar i vardagen och du kan nå kunder från hela världen. Att skaffa sig en extra inkomst, eller till och med försörja sig helt, utan att lämna hemmet lockar många.

Om du vill sälja saker online eller på annat sätt få mer pengar i fickan så finns det några bra saker att tänka på. I den här guiden får du veta mer om att tjäna pengar hemifrån och online. Du får också tips på hur du kan komma igång och en lista över olika sätt att tjäna snabba pengar.

Inspiration inom privatekonomi, sparande och investeringar via Börskollens smidiga app?

Varför är det bra att tjäna extra pengar?

Det finns många anledningar till att folk väljer att satsa på en extra inkomst hemifrån. Inte sällan rör det sig om en hobby som utvecklas till något man kan sälja till kunder, och som kan göra att man tjänar några extra tusenlappar i månaden. Genom att få betalt för en extra syssla, som man tycker om att göra, går det att skapa mer variation i livet.

Samtidigt kan den extra inkomsten motsvara en hygglig lönehöjning. Kanske är du intresserad av att låta online-sysslan ta hand om hela din inkomst? Att tjäna pengar digitalt har blivit allt vanligare i takt med att möjligheterna blir allt bättre.

Digitaliseringen skapar många möjligheter till att tjäna pengar

Framförallt har vi digitaliseringen att tacka för hur man idag kan tjäna pengar online, till exempel genom att sälja produkter eller tjänster till andra. Den snabba digitaliseringen har gjort att allt mer arbete går att utföra hemifrån och via nätet. Bara de senaste åren har arbete på distans blivit naturligt för många företag. Det finns också många som idag vill bli digital nomad vilket innebär att man inte behöver vara bunden till någon plats utan enbart jobbar online.

Oavsett om du bara är ute efter lite extrajobb hemifrån eller att få hela din inkomst från en heltidskarriär online så finns det gott om alternativ på nätet. Internet har öppnat upp en närmast gränslös potential för att på olika sätt få pengar snabbt. Genom att använda nätet på rätt sätt finns bra förutsättningar för att till exempel få betalt för ett intresse och tjäna pengar snabbt, utan att lägga särskilt mycket tid eller energi.

Få en passiv inkomst hemifrån

Det finns även bra sätt att bygga upp en passiv intäkt hemifrån, det vill säga att du tjänar pengar med minsta möjliga ansträngning. En av de vanligaste passiva inkomsterna kommer från investeringar i aktier och fonder på börsen. Allt du behöver göra är att låta pengarna växa över tid, tack vare den avkastning som aktier ger och den uppgång som börsen historiskt sett haft.

Utöver investeringar finns det även många andra vägar att få in pengar passivt online. Flera av sakerna i listan nedan kan göra att du får betalt utan att du behöver vara aktiv. Ofta krävs det som mest arbete i början, för att bygga upp en bra grund och ibland kan det ta flera år innan du börjar få in pengar genom passiva intäkter.

Lista: 17 olika sätt att tjäna snabba pengar hemifrån

Här listar vi tips för dig som vill tjäna pengar hemifrån och online. Efter punktlistan kommer även en närmare beskrivning av varje metod. Kanske hittar du en eller flera saker i listan som du är intresserad av att göra?

 1. Sälj kläder och prylar secondhand
 2. Starta eget företag eller frilansa: Text, programmering, webbdesign, grafisk design, videoredigering och andra digitala tjänster.
 3. Starta en e-handelsbutik
 4. Hyr ut prylar
 5. Bli virtuell assistent
 6. Tjäna pengar på Instagram eller Youtube
 7. Affiliate på din blogg eller hemsida
 8. Sälj dina foton på bildbanker
 9. Trading
 10. Passiv inkomst från aktier och fonder
 11. Skriv e-böcker
 12. Fyll i betalda undersökningar och enkäter
 13. Hyr ur ditt boende
 14. Transkribering
 15. Översätta texter
 16. Skriv undertexter
 17. Erbjud läxhjälp

1. Sälj kläder och prylar secondhand

Sälj saker via nätet för att få snabba pengar på ett enkelt sätt. Istället för att sälja saker på loppis kan du sköta allt från hemmet, från fotografering till annonsering och försäljning. Se bara till att använda en säker plattform där användarna är verifierade och där du inte riskerar att bli lurad på pengar. Du behöver också fota tilltalande, tydliga bilder på dina prylar så att köparen får en bra och rättvis uppfattning av skicket.

Leta igenom garderoberna och förrådet för att se vad du kan göra dig av med! Kanske har du en spelkonsol som inte längre används och bara står och dammar? Ofta finns det flera klädesplagg i garderoben som man inte använder. Tips på saker som du kan rensa ut hemma och sälja online:

 • Kläder och skor
 • Teknik
 • Möbler och inredning
 • Skönhetsprodukter
 • Pussel och brädspel
 • Träningsredskap
 • Sportutrustning

2. Starta eget företag eller frilansa

Det finns en uppsjö av olika digitala arbeten som du kan frilansa inom eller till och med starta eget företag ifall du vill satsa ordentligt på det. Text, programmering, webbdesign, grafisk design och videoredigering är exempel på tjänster som det går att tjäna stora pengar på utan att du behöver mer än datorn.

Däremot behöver man tillräckligt bra dator för att hantera till exempel filmredigering och tyngre program som kan krävas i arbetet. Vill du frilansa utan att starta företag går det utmärkt att hålla det till ett extra jobb hemifrån. Du kan använda dig av faktureringstjänster online för att göra faktureringen enkel och slippa ansöka om F-skatt.

3. Starta en e-handelsbutik

Att starta e-handel går idag snabbt tack vare att det finns flera färdiga plattformar som du kan använda dig av, om du inte vill bygga upp systemet på egen hand. Däremot behöver du lägga tid på att planera eventuella inköp, marknadsföra webbutiken och kan behöva ansöka om att starta egen firma. Du behöver också ha råd med uppstartskostnaderna i form av till exempel domännamn och produktinköp.

4. Hyra ut prylar

Det går att få snabba pengar genom att hyra ut saker och det finns även plattformar för detta. Takbox, takräcken, vedklyv, cirkelsåg och slagborrmaskin är exempel på prylar där det finns hög efterfrågan på att hyra.

5. Bli virtuell assistent

Virtuell assistent är ett nytt sätt att tjäna pengar digitalt. Det innebär att du hjälper till med sysslor i ett företag på distans, allt från sociala medier till faktureringar beroende på dina kunskaper och vad företaget efterfrågar.

6. Tjäna pengar på Instagram eller Youtube

Det finns flera företag som har ambassadörer och samarbeten på sociala medier som Instagram och Youtube. Genom att publicera sponsrade inlägg eller ladda upp videor med reklaminslag får du betalt av företaget. Om du inte redan har en större följarskara kan det dock krävas tid att bygga upp en tillräckligt stor publik för att samarbeten ska löna sig.

7. Affiliate på din blogg eller hemsida

Så kallad affiliatemarknadsföring kan du få en passiv intäkt, där du till exempel länkar till en webbutik och får betalt per köp som sker av kunder som hittat dit genom din hemsida. Affiliate funkar på liknande sätt på sociala medier. Ofta genom att du erbjuder följarna en rabattkod och när denna används får du en viss provision av företaget.

8. Sälj dina foton på bildbanker

Gillar du att stå bakom kameran? Det finns snabba pengar att tjäna på att sälja foton online, bland annat till bildbanker. Du kan också sälja din fotokonst som posters och prints genom en plattform som sköter jobbet åt dig, och få ersättning när någon beställer dina produkter.

9. Trading

Trading, eller day trading, innebär att du köper och säljer aktier och andra finansiella instrument. Målet för många som sysslar med daytrading är att tjäna pengar snabbt på de kursrörelser som sker varje dag. Till exempel genom att köpa aktier i början på dagen, ifall du tror att dessa kommer öka i värde under dagen, och sedan sälja dem med vinst i slutet av dagen. Att använda trading som ett sätt att tjäna pengar snabbt är populärt men har också mycket hög risk. Du behöver vara påläst innan du börjar och vara införstådd med riskerna, så att du inte förlorar mer än vad du har råd med.

10. Passiv inkomst från aktier och fonder

Att investera långsiktigt i aktier och fonder är ett säkrare alternativ än att aktivt syssla med trading. Huruvida det är snabba pengar går att diskutera – det kan ta lång tid innan kapitalet börjar växa. Men avkastningen du får från aktier kräver minimalt arbete och kommer automatiskt in på kontot. Vissa bolag ger utdelning flera gånger om året vilket kan skapa en bra extra inkomst!

Tips: Om du vill lära dig mer om att börja investera i aktier eller fonder rekommenderar vi våra matiga guider Aktier för nybörjare och Fonder för nybörjare. Här lär du dig allt som krävs för att komma igång!

Om du ännu inte är redo att börja investera i aktier eller fonder kan du välja ett mer säkert alternativ i form av vanligt sparkonto. Nedan ser du aktuella sparräntor från olika banker och om du vill fördjupa dig mer tipsar vi om vår stora guide Bästa sparräntan.

11. Skriv e-böcker

Är du expert på ett område? Gillar du att skriva? E-böcker är ett sätt tjäna extra pengar samtidigt som du delar med dig av ditt verk till andra som behöver hjälp att lära sig mer om ett visst område. Du kan sälja din e-bok via återförsäljare eller sköta det själv. Det första alternativet är enklast och snabbast, men i utbyte tar återförsäljaren ut en provision.

12. Fyll i betalda undersökningar och enkäter

Betalda enkäter gör att du kan tjäna snabba pengar, men det är svårt att komma upp i några ordentliga summor utan att lägga ner oerhört mycket tid på det. Ersättningen kan vara så låg som 1 kr per undersökning ibland och vanligtvis inte mer än 50 kr.

13. Hyr ur ditt boende

Kommer du att åka iväg på semester i sommar? Eller bo någon annanstans än hemma för en tid framöver? I så fall kan det löna sig att hitta en hyresgäst genom att annonsera på nätet. Här gäller det förstås att välja person med omsorg för att säkerställa att hyran blir betald och att ditt boende hålls i fint skick. Du kan även använda smidiga tjänster som AirBnB.

14. Transkribering

Jobba som transkriberare om du är snabb och duktig på att skriva på tangentbordet. Är du inte redan det, så går det att öva upp! Du lyssnar på ljudmaterial och omvandlar det till text, till exempel transkribering av en intervju eller ett brottsmål.

15. Översätta texter

Ytterligare ett extrajobb för den som är duktig på språk och att skriva är att översätta texter. Det är vanligt att frilansa hemifrån som översättare.

16. Skriv undertexter

Skriva undertexter är ett annat sätt att jobba med text hemifrån. Många undertexter idag är automatiskt genererade och ditt jobb som undertextare blir därmed att finjustera texten så att den flyter på bra.

17. Erbjud läxhjälp

Digitaliseringen har även öppnat upp för läxhjälp på nätet för elever som behöver det. Det här är ett jobb där du gör positiv skillnad för andra samtidigt som du kan få in pengar. Ifall du brinner för att lära ut och samtidigt själv utvecklas så kan studiehjälp vara ett bra val. Du kan ansöka om jobbet hos en plattform för läxhjälp online.

Tjäna pengar på eget företag / frilans hemifrån

Att starta egen firma kräver tid och planering, men det är inte särskilt krångligt. Gränsen mellan vad som räknas som hobbyverksamhet och näringsverksamhet kan verka lite suddig. I regel så gäller dock att om din verksamhet drivs med vinstsyfte, under en längre tid och självständigt beskattas du för näringsverksamhet. Ifall du tjänar mer än 30 000 kr per år behöver du vara momsregistrerad. Kontakta Skatteverket för att fråga vad som gäller för just din situation om du är osäker.

Idag finns det flera faktureringstjänster som du kan använda ifall du inte vill registrera eget företag för att frilansa. Tjänsterna tar ut en avgift som brukar vara en viss procent av ditt arvode. De sköter också skatt, moms och avgifter, men serviceavgiften kan bli dyr i slutändan om du tjänar mycket pengar på frilansandet. Då är det ofta lönsamt att istället bli egenföretagare och fakturera själv.

Några vanliga arbetsuppgifter och yrkesroller för frilansare:

 • Programmering
 • Copywriter
 • Marknadsföring
 • Kommunikatör
 • Webbutvecklare
 • Översättare
 • Bild- och videoredigering
 • Konsult, till exempel inom IT
 • Designer
 • Frilansfotograf
 • UX-designer

Hur mycket tjänar jag per månad som digital nomad?


Digital nomad kallas de som inte är bundna till en fysisk plats, utan kan tack vare digitalt arbete resa runt samtidigt som man har allt jobb i sin laptop. Att leva som digital nomad lockar många som vill skapa ett friare liv och inte vara bundna till någon arbetsplats. Det kräver förstås disciplin och struktur att kunna sköta jobbet själv, oavsett var man befinner sig, och det gäller att hitta bra rutiner. Du kan jobba som frilansare som digital nomad men många företag erbjuder också distansarbete.

Hur mycket du tjänar som digital nomad varierar beroende på hur många timmar du kommer jobba och vad du gör för arbete. Men som frilansare är det fullt möjligt att tjäna lika bra som en heltidsanställd, förutsatt att man är beredd att lägga ner jobbet. Det kanske inte är det bästa sättet att tjäna pengar snabbt i början, men när man kommit igång finns det chans att få en bra inkomst.

Fler vanliga frågor och svar om att tjäna pengar snabbt

Vilket sätt att tjäna pengar är snabbast?

Det finns många sätt och beroende på dina kunskaper och intressen gäller det att hitta det som passar dig bäst. Har du fullt av kläder och saker som du inte använder hemma går det att snabbt få ihop pengar genom att sälja online. Kanske har du specialkunskaper som du kan använda för att sälja tjänster eller produkter på nätet? Använd listan med tips tidigare i guiden för att hitta idéer!

Hur kan jag tjäna pengar snabbt hemifrån?

Du kan hitta inspiration i listan längre upp i den här guiden. Beroende på dina intressen och hur mycket tid du vill lägga finns det olika sätt att skapa extrainkomst hemifrån. Märkeskläder, teknik och sportutrustning som du inte använder kan till exempel ha bra andrahandsvärde online och hög efterfrågan så att du snabbt får betalt.

Vad kan jag sälja på nätet?

Bara fantasin sätter gränser för vad du kan sälja. Till exempel kläder secondhand, produkter som du själv skapat, tjänster som texter eller webbdesign, bilder som du fotat eller gamla möbler som du köpt in och restaurerar för att sälja vidare till ett högre pris.

Kan jag inte bara låna pengar för att snabbt tjäna mer?

Det kan vara frestande att ta lån för att tjäna pengar snabbt, oavsett om det är för att komma igång med ditt företag eller bara för nöjen och saker som du vill få snabba pengar till. Du bör dock alltid vara försiktig med att ta lån, i synnerhet så kallade snabblån som har hög ränta och snabbt blir kostsamma.

När du behöver hjälp med att finansiera något är det bättre att göra upp en budget och planera hur du ska gå tillväga, eller fråga en närstående om de kan tänka sig låna ut pengar. Men i vissa fall kan ett lån från banken vara den enda lösningen, till exempel ett företagslån för att finansiera uppstarten av en egen firma.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 10 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.