Sparkonto företag juni 2024 | Få 6 % sparränta hos... - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

9 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Sparkonto

Sparkonto företag – Bästa sparkonto / högsta sparränta för företag juni 2024

Sidans innehåll

Att driva företag är sällan en spikrak resa utan innebär ofta svängningar när det kommer till lönsamhet. Det är därmed viktigt att kunna hantera kapital på ett smart sätt, så att pengarna växer, samtidigt som de finns som en buffert för kärvare tider.

  • Att investera överskottet är viktigt för företag för att motverka inflation och öka kapitalets värde över tid.
  • Företag kan välja att investera i sin egen verksamhet, aktier, fonder eller andra företag, men dessa alternativ medför större risker jämfört med ett sparkonto.
  • Sparkonton för företag erbjuder en säker buffert med god tillgänglighet till kapitalet, vilket är lämpligt under osäkra ekonomiska förhållanden.

Ett av de populäraste alternativen för att säkra och öka kapitalet i en verksamhet är att placera det på ett sparkonto för företag. I den här guiden går vi igenom hur sparkonto för företag fungerar samt gör en jämförelse mellan villkoren hos flera olika aktörer. Nu sätter vi igång!

Jämförelsetabell: Bästa sparräntan just nu

Tabellen från Compricer nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta, så att du därmed smidigt kan jämföra och hitta bästa sparräntan idag. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen. Klicka på “Läs mer pilen” för att komma till respektive sparkontos hemsida eller "Visa fler" för att se hela listan.

Alternativ: Om du även är på jakt efter det bästa sparkontot för privatpersoner så tipsar vi om vår stora guide Bästa sparräntan.

Om du kan tänka dig att ta något högre risk i sökandet efter högre avkastning, men fortfarande vill begränsa dig till en enkel räntebärande sparform tipsar vi också om SaveLend Fast, marknadens nyaste fasträntekonto med hela 6 % fast ränta på 12 månader. Ditt sparande är också säkrat med SaveLends Kapitalskydd.

Med SaveLend Fast får du ett förutsägbart sparande med en fast avkastning på 6 % efter löptidens slut. Du behöver binda dina sparpengar i minst 12 månader och minsta insättning är 10 000 kr.

Anledningen till att SaveLend kan erbjuda marknadens i särklass bästa sparränta är tack vare deras modell där de investerar dina sparpengar i krediter under bindningstiden. Det rör sig alltså inte om ett traditionellt sparkonto, men likheterna är många.

Det påverkar dock inte din avkastning. Skulle avkastningen ligga under 6 % vid bindningstidens slut skjuter de till den delen som saknas, och genererar den mer tar de den överskjutande delen. Du får 6 % oavsett hur deras investeringar presterar helt enkelt.

Introduktion: Varför är det viktigt att investera överskottet?

Innan vi går in i detalj på hur det fungerar med sparkonton för företag är det viktigt att reda ut varför ett bolag bör investera sitt överskott istället för att låta pengarna ligga på företagskontot (som vanligtvis helt saknar ränta). Det enkla svaret på den frågan är helt enkelt för att få pengarna att växa. Detta är extra viktigt på grund av inflationen som leder till att pengar minskar i värde över tid. Att investera pengarna är med andra ord ett sätt att se till att deras värde ökar istället för att “ätas upp” av inflationen.

Hur kan ett företag investera sitt överskott?

Det finns flera sätt för bolag att investera sitt överskott, bland det vanligaste är att återinvestera dem i sin verksamhet för exempelvis produktutveckling eller expansion. Många bolag väljer även att öppna en Aktie- och fonddepå eller Kapitalförsäkring (KF) för att investera pengarna i aktier eller fonder, alternativt att köpa aktier direkt i andra företag.

Dessa metoder kan givetvis leda till bra avkastning, men de innebär också en större risk jämfört med att spara pengar på sparkonto. Ett sparkonto för företag har dessutom fördelen att ditt företag har lätt tillgång till pengarna och är med andra ord en trygg buffert som du kan använda dig av vid behov.

Varför välja ett sparkonto för företag? 4 goda skäl

För företag, oavsett storlek eller bransch, är det viktigt att hantera överskottet från verksamheten på ett bra sätt. Det finns flera goda skäl att välja att placera kapitalet på ett sparkonto för företag – nedan listar vi ett antal av dessa:

Säkerhet

Sparkonton är kända för att vara ett av de säkraste investeringsalternativen. De erbjuder företagen en plats att placera sina pengar med minimal risk för kapitalförlust. I de flesta fall kan du räkna med att insättningar i sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin vilket i praktiken innebär att om banken skulle gå i konkurs får du ändå tillbaka pengarna, upp till 1 050 000 kronor.

Tillgänglighet

Pengar som placeras på ett sparkonto för företag är normalt sett mycket lättillgängliga. Flera banker erbjuder fria uttag, så att företaget när som helst kan komma åt pengarna, vilket gör det till en perfekt lösning för att hantera plötsliga utgifter eller nödsituationer.

Ränta och avkastning

Även om avkastningen på sparkonton inte är lika hög som mer riskfyllda investeringar är det viktigt att komma ihåg att sparkonton för företag faktiskt i nuläget ger en riktigt bra ränta, i synnerhet i dessa tider då Riksbankens styrränta är hög (och väntas fortsätta höjas). Denna ränta är högre än vad som skulle uppnås genom att helt enkelt låta pengarna ligga på ett vanligt företagskonto, vilket gör att den blir ett ”motgift” mot inflation.

Enkelhet

Att skapa och ha ett sparkonto är enkelt och kräver sällan några komplicerade processer. Det är med andra ord en lösning som passar för dig som vill lägga tid på att driva ditt företag framåt, utan att bekymra dig över annat.

Vad finns det för nackdelar med ett sparkonto för företag?

Att öppna ett sparkonto för ett företag kan vara fördelaktigt på många sätt, men det finns också några potentiella nackdelar:

Det finns alternativ med högre avkastning

Det är ingen hemlighet att det finns andra investeringsalternativ, såsom aktier, som erbjuder högre avkastning. Dessa alternativ innebär dock samtidigt även en högre risk.

Vissa konton har avgifter för uttag

Villkoren för företagssparkonton varierar, där vissa har begränsade antal uttag och andra tar ut avgifter för uttag. Det finns dock alternativ som ger dig obegränsade uttag, helt gratis.

Räntan kan sänkas om du väljer rörlig

Med ett rörligt sparkonto kan räntan både sänkas och höjas, beroende på Riksbankens styrränta. Detta är något som är viktigt att ha med i beräkningen när du vill ha en bra ränta.

Även om det finns vissa nackdelar med sparkonton är det generellt en bra idé att öppna ett konto med ränta för att få extra trygghet i din ekonomi. Du ser till att ditt företag har en buffert med pengar som kan användas, dessutom får du riskfri avkastning på denna i form av ränta, samtidigt som du tar mindre risker än vad fonder eller aktier innebär.

Hur vet jag om ett sparkonto för företag passar för mitt företag?

Det finns alltså både fördelar och nackdelar med att öppna ett sparkonto för ett företag. Det är viktigt att noggrant överväga ditt företags ekonomiska behov och mål för att avgöra om denna typ av sparkonto är den bästa placeringen för dina företagsmedel. Om du vill ha ett tryggt sparande och smidig tillgång till pengarna är det ett utmärkt alternativ, men om du istället föredrar möjlighet till en högre avkastning till högre risk kan det finnas andra lösningar som passar bättre.

Tips: Du kan välja flera alternativ

Vad som dock är viktigt att nämna är att det ena alternativet inte behöver utesluta det andra. I stort sett alla verksamheter tjänar på att åtminstone ha en del av sitt kapital på sparkontot eftersom det medför ett stort antal fördelar. Detta innebär dock givetvis inte att det är den enda rätta sparformen och att allt kapital bör ligga på sparkontot. Det är helt enkelt upp till dig att göra en bedömning av behoven för ditt bolag och sedan fatta ett beslut. Om du bestämmer dig för att öppna ett sparkonto är det viktigt att det blir hos en bank som erbjuder bra alternativ, vilket tar oss till nästa fråga…

Hur hittar jag det bästa sparkontot?


Hur man hittar det bästa sparkontot med bäst ränta beror på vilka mål som finns med sparandet. Det är viktigt att jämföra både själva räntan och de villkor som finns innan du sätter in pengar på sparkontot. Till exempel behöver du bestämma om det funkar bäst med rörlig eller bunden ränta, beroende på om du kan undsätta pengarna eller behöver dem snart. Det är alltså viktigt att gå igenom ditt bolags ekonomi för att reda ut om du lär behöva pengarna på kort sikt eller om du kan binda upp dem under en längre tid för att på så sätt få något högre ränta.

När du har klart för dig vilka parametrar som är viktiga för just ditt företagssparande är det lättare att jämföra mellan banker och deras villkor. I den här guiden hittar du Compricers smidiga jämförelse mellan olika sparkonton för företag. Med den kan du enkelt hitta sparkontot som passar för just dina behov.

Glöm inte att du också kan byta sparkonto ifall räntan skulle vara bättre hos någon annan aktör än din nuvarande.

Tabellen nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta. Därmed kan du smidigt jämföra och hitta bästa sparräntan. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Ska jag välja rörlig eller fast ränta?

För- och nackdelar med rörlig

Det finns två olika typer av konton du kan välja, konton med fast ränta, så kallade fasträntekonton, samt konton med rörlig, obunden ränta. Rörliga obundna konton ger avkastning genom en rörlig ränta som följer landets aktuella ränteläge. Om Riksbanken sänker styrräntan, sänks vanligtvis räntan på detta konto, och tvärtom (med viss fördröjning). Det är ett flexibelt konto där du ofta har fria uttag och kan sätta in och ta ut pengar efter behov, även om vissa banker kan ha begränsningar på antalet transaktioner.

Denna typ av konto passar sig generellt för dem som förväntar sig att behöva använda sina pengar på kort sikt. Nackdelen är att räntan vanligtvis är lägre än för fasträntekonton, om inte oväntade höjningar av styrräntan sker.

För- och nackdelar med fast

Fasträntekonton å andra sidan erbjuder en fast ränta över en förutbestämd tidsperiod, som kan variera från 3 månader till flera år. Om du behöver ta ut pengarna innan perioden är slut, kan det finnas en avgift (även om villkoren för denna kan variera kraftigt mellan olika alternativ). Fasträntekonton passar dem som har möjlighet att låsa upp en del av sina tillgångar under en bestämd tid utan att det påverkar deras ekonomi negativt. Fördelen med dessa konton är att de kan erbjuda bättre avkastning på det sparade kapitalet.

Är det förmånligt att räntan betalas ut månadsvis på ett sparkonto?

Med utgångspunkt i hur ränta-på-ränta fungerar så blir det mer förmånligt om räntan betalas ut månadsvis i stället för årsvis. Förklaringen till att det blir mer lönsamt med månatliga utbetalningar är för att du får ränta även på de pengar som betalas ut månadsvis. Det här resulterar i att du får ränta-på-din ränta löpande under året.

Viktigt att tänka på innan du öppnar sparkonto

När du hittat det (eller de – ja, det går att dela upp eller välja flera olika) bästa sparkontot för företaget är det dags att göra en första överföring. Men innan du placerar pengar är det bra att svara på några frågor: Vill du ha fria uttag? Vissa sparkonton begränsar antalet uttag som kan göras, medan andra erbjuder fria uttag. Se till att kolla upp detta på förhand.

Omfattas kontot av den statliga insättningsgarantin? När kontot omfattas av insättningsgarantin är dina pengar skyddade upp till 1 050 000 kronor vilket gör det säkert att spara pengar.

Sedan januari 2021 är det efter ett beslut av regeringen förbjudet med sparkonton utan den statliga insättningsgarantin. Vissa sparkonton omfattas dock av ett annat lands insättningsgaranti, vilket går att se i informationen om sparkontot. Det är alltså viktigt att du har full koll på villkoren innan du väljer att öppna ett sparkonto.

Vilka avgifter tillkommer, till exempel uttagsavgift? Behöver du föranmäla uttag? Villkoren för uttag kan skilja sig åt och det är viktigt att ha koll på dessa så att inga oönskade överraskningar uppstår när du vill ta ut dina pengar.

4 enkla steg: Så öppnar du ett sparkonto

En av de stora fördelarna med att öppna ett sparkonto är att det är enkelt! Processen är helt digital och gör att du ofta kan få in dina pengar med kort varsel. Såhär går det till, steg för steg:

1. Jämför och undersök de olika alternativen

Här kan du ta hjälp av jämförelsetabellen från Compricer som du finner tidigare i denna guide. Räntenivåerna uppdateras löpande så att du alltid kan ta del av de senaste erbjudandena från olika aktörer.

2. Öppna ett konto

För att använda ett sparkonto för företag måste du först öppna ett konto hos en bank eller ett finansinstitut som erbjuder företagskonton. Processen varierar beroende på banken, men den inkluderar vanligtvis att fylla i en ansökan och tillhandahålla nödvändiga företagsdokument och legitimation.

3. Gör en första insättning

När ditt konto är öppnat kan du göra en insättning för att komma igång. Denna insättning kan variera beroende på hur behoven för ditt bolag ser ut.

4. Sätt in och ta ut pengar

När ditt konto är aktivt kan du sätta in och ta ut pengar enligt villkoren för det sparkontot du valt. De flesta sparkonton för företag erbjuder flexibilitet och fria uttag samt insättningar. Du kan vanligtvis göra detta personligen på en bankfilial, via en bankautomat eller online. Svårare än så är det inte att komma igång med ett sparkonto!

Är mitt företags pengar säkra på ett sparkonto?

En av de största anledningarna till att folk väljer sparkonto som investering är att det är väldigt tryggt. Detta tack vare att du aldrig förlorar pengar på ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Statliga insättningsgarantin betyder att du är skyddad ifall banken går i konkurs, för en summa upp till 1 050 000 kronor. När ditt sparkonto omfattas av insättningsgarantin kan du alltså känna dig trygg.

Sedan januari 2021 är det efter ett beslut av regeringen förbjudet med sparkonton utan den statliga insättningsgarantin. Vissa sparkonton omfattas dock av ett annat lands insättningsgaranti, vilket går att se i informationen om sparkontot. Det är alltså viktigt att du har full koll på villkoren innan du väljer att öppna ett sparkonto.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 28 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.

Du har läst

Sparkonto företag – Bästa sparkonto / högsta sparränta för företag juni 2024

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen