Jämför MC-försäkring 2024 | Hitta billigaste MC-försäkringen - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

9 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
MC

MC försäkring (guide): Jämför och hitta den bästa MC försäkringen 2024

Sidans innehåll

Det är viktigt för dig som motorcyklist att välja rätt MC-försäkring. Dels har du en lagstadgad skyldighet att teckna åtminstone en trafikförsäkring och dels får du ett skydd i händelse av en olycka eller skada. Därför är det viktigt att du sätter dig in i de olika alternativ som du har att välja mellan.

 • Det är lagstadgat att ha åtminstone en trafikförsäkring för motorcyklar i Sverige, och en fullständig MC-försäkring erbjuder ytterligare skydd vid olyckor, stöld och brand.
 • Vår guide hjälper dig att jämföra MC-försäkringar effektivt med ett smidigt verktyg som tar hänsyn till faktorer som påverkar priset och hur du kan sänka kostnaderna för din försäkring.
 • Att teckna rätt MC-försäkring är viktigt för att skydda både dig själv, din motorcykel och andra trafikanter, och denna guide innehåller all nödvändig information för att göra ett informerat val.

Letar du efter en bra MC-försäkring? Med hjälp av Compricers smidiga tjänst kan du här jämföra försäkringar och hitta en billig och bra försäkring till din motorcykel. Jämför själv och teckna direkt online – alltid helt kostnadsfritt att jämföra.

Här på sidan hittar du ett smidigt verktyg som hjälper dig att jämföra MC-försäkringar på ett enkelt sätt. I denna guide finner du även information om:

 • Varför du behöver MC-försäkringen.
 • Hur du kan göra en bra jämförelse av försäkringar.
 • Vilka faktorer som påverkar priset på försäkringen.
 • Hur du kan sänka kostnaden för MC-försäkringen.
 • Processen att teckna en försäkring.

Detta är en MC-försäkring och därför behöver du den

Det är grundläggande och självklart att du som motorcykelförare ska ha en MC-försäkring. Åtminstone är trafikförsäkring ett måste om du vill följa svensk lag. Syftet med försäkringen är också att skydda dig själv, din motorcykel och andra trafikanter. Den kan ge dig ett ekonomiskt skydd mot olika risker som är förknippade med att köra eller äga en motorcykel.

Till exempel kan du teckna en försäkring som skyddar mot skador på motorcykeln samt skador som uppstår på grund av trafikolycka, stöld eller brand. Du kan även få ett ansvarsskydd för skador som du riskerar att orsaka på andra personer eller deras egendom. Därför är det viktigt att du har en bra MC-försäkring.

Minst trafikförsäkring måste du ha

Enligt svensk lag är det obligatoriskt för för alla motorcyklar som används på offentliga vägar att ha minst trafikförsäkring. Denna försäkring ger dig ersättning för personskador på förare, passagerare och tredje part. Dessutom gäller den även för skador på annans egendom som har orsakats av din motorcykel. Utan en trafikförsäkring får du inte framföra din motorcykel på offentliga vägar. Och om du kör den utan försäkring kan detta leda till allvarliga konsekvenser såsom böter och andra rättsliga påföljder.

Du kan även välja en halv- eller helförsäkring

Som vi redan har nämnt är trafikförsäkringen den mest grundläggande nivån av försäkring du kan teckna. Det är också den miniminivå av skydd du måste ha enligt lag. Men du kan även välja att teckna en halv- eller helförsäkring:

 • En halvförsäkring inkluderar utöver det som trafikförsäkringen täcker även skydd mot brand, stöld, glasskador och vissa former av rättsskydd och assistans. Den ger dig därmed ett bredare skydd som även innefattar allvarligare risker förknippade med att äga och köra en motorcykel.
 • En helförsäkring är den mest omfattande försäkringen. Den inkluderar allt som trafik- och halvförsäkringen täcker och mer därtill. Du kan bland annat få ersättning för skador på din egen motorcykel, även om olyckan är ditt fel. Helförsäkringen kan också inkludera ytterligare tillägg som ersättning för maskinskada m.m.

Därför är det viktigt att teckna en MC-försäkring

Du behöver enligt lag teckna en MC-försäkring, men detta är inte det enda skälet att göra så. Försäkringen ger dig även sinnesro då den skyddar dig mot oväntade ekonomiska smällar. Sådana kan lätt uppstå till följd av en olycka, stöld eller dylikt. Genom att välja rätt typ av försäkring kan du njuta av din MC-körning trygg med vetskapen om att du har ett bra skydd.

Men det är viktigt att du gör ditt val av försäkring utifrån dina behov och värdet på din motorcykel. Fortsätt att läsa så berättar vi vad du bör tänka på när du jämför MC-försäkringar!

Jämför MC-försäkringar på ett effektivt sätt

För att hitta den bästa MC-försäkringen behöver du titta på mer än bara priset. Det handlar om att finna en bra balans mellan försäkringens pris och omfattningen av det skydd den erbjuder. Målet när du jämför MC-försäkringar är således att hitta en som ger dig mycket valuta för pengarna och samtidigt ett tillräckligt skydd.

Viktiga faktorer att väga in i jämförelsen

Några av de viktigaste faktorerna att väga in när du jämför MC-försäkringar är:

 • Skyddets omfattning. Titta noggrant på vad alla de olika försäkringarna erbjuder. Är det bara en grundläggande trafikförsäkring? Eller ingår även stöld, brand och skador på din egen motorcykel?
 • Självrisk. Jämför hur hög självrisk de olika alternativen har. Självrisken är den del av kostnaden som du själv behöver stå för vid en skada. Genom att välja en lägre självrisk kan du få en högre premiekostnad, å andra sidan blir även den ekonomiska smällen vid en skada lindrigare.
 • Tilläggsförsäkringar. Vissa alternativ inkluderar extra tilläggsförsäkringar eller tjänster. Det kan till exempel handla om assistans vid driftstopp eller ersättning för personliga tillhörigheter. Ta en titt och fundera över vilka tillägg som är viktiga för dig.
 • Pris. Priset är inte allt, men du bör ändå jämföra kostnaden för försäkringen. Framför allt kan du jämföra priserna för försäkringar hos olika försäkringsbolag som erbjuder ett likvärdigt skydd.
 • Kundomdömen. Du kan även vilja läsa recensioner och omdömen från kunder för att bilda dig en uppfattning om vad kunderna tycker om försäkringsbolaget.

Läs det finstilta

Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att du noggrant läser igenom villkoren för en försäkring innan du tecknar den. Du behöver bland annat förstå under vilka omständigheter försäkringen inte ger någon ersättning och vilka begränsningar som finns. Du bör även ha kännedom om hur processen för att göra en skadeanmälan ser ut. På så vis kan du undvika obehagliga överraskningar längre fram om du någonsin skulle behöva få ersättning från din försäkring.

Faktorer som påverkar priset på din MC-försäkring

Priset på en MC-försäkring kan variera en hel del beroende på många olika faktorer. Det är viktigt att förstå dessa för att få reda på hur du kan välja rätt försäkring. Med denna kunskap kan du eventuellt sänka din premiekostnad utan att kompromissa med nivån på försäkringsskyddet. Dessa är de viktigaste faktorerna som påverkar priset på MC-försäkringar:

Din ålder och körhistorik

Yngre förare förknippas vanligtvis med högre risk. Därför kan du behöva teckna en försäkring till en högre premiekostnad om du är relativt ung. Åldersgränserna och hur premierna sätts varierar dock mellan olika försäkringsbolag.

En annan viktig faktor som kan påverka din premie är din körhistorik. Om du har en lång sådan utan olyckor kan detta ha en positiv inverkan på premien. Försäkringsbolagen värdesätter erfarenhet och ansvarstagande på vägarna.

Skadehistorik

Har du tidigare gjort anspråk på försäkringsersättning? Då kan detta påverka dina framtida premiekostnader. Försäkringsbolagen använder nämligen denna information för att bedöma hur riskfyllt det vore att försäkra dig.

Motorcykelns typ och årsmodell

En tung MC eller en med hög prestanda kostar ofta mer att försäkra än lättare och mindre kraftfulla modeller. Sportmotorcyklar anses vara förknippade med en högre risk än andra motorcyklar.

Var du bor och hur du parkerar din MC

Bor du i ett område med hög brottslighet eller där många olyckor inträffar? Då kan detta påverka din premie negativt. Om du regelbundet parkerar din motorcykel i ett låst garage kan detta dock medföra en lägre kostnad för att försäkra din MC jämfört med om den står utomhus på gatan.

Vald självrisk

Genom att välja en högre självrisk kan du sänka din premie. Men det innebär även att du behöver betala mer ur egen ficka vid en skada. Därför gäller det att hitta den rätta balansen mellan premie och självrisk.

Tips för att sänka kostnaden för din MC-försäkring

Med ovan nämnda faktorer i åtanke kan du använda olika strategier för att försöka minska kostnaden för din MC-försäkring. Till exempel kan du välja att:

 • Noggrant jämföra MC-försäkringar. Använd vår tjänst för att jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag.
 • Välja en högre självrisk. Har du möjlighet att hantera en högre kostnad i händelse av en skada? Då kan du överväga att välja en högre självrisk för att på så sätt sänka din premie.
 • Investera i säkerhetsutrustning. Genom att investera i säkerhetsutrustning och något av de godkända lås som finns kan du skydda din MC från stöld. När du använder sådan utrustning kan du i vissa fall även sänka din försäkringspremie.
 • Undvik onödiga tillägg. Se över dina tilläggsförsäkringar och fundera över vilka du verkligen behöver utifrån ditt individuella behov.
 • Förbättra din körhistorik. Undvik trafikbrott och olyckor över tid för att få en lägre premie.

Ta hänsyn till nämnda faktorer och sök aktivt efter olika sätt att minska din riskprofil. På så vis kan du hitta en MC-försäkring som ger dig det bästa skyddet du behöver till ett lägre pris.

Så mycket kostar en MC-försäkring generellt sett

En vanlig fråga som många ställer sig är hur mycket en MC-försäkring kostar. Svaret beror på flera olika faktorer som typen av motorcykel, förarens ålder och erfarenhet samt valet av försäkringsskydd. Generellt sett kan den årliga premien för en sådan här försäkring ligga runt 4 000 kr.

Det är dock viktigt att komma ihåg att detta belopp kan skilja sig avsevärt mellan olika försäkringsbolag och MC-försäkringar. Priset varierar utifrån individuella omständigheter och vilket specifika skydd som väljs. Jämför MC-försäkringar från olika försäkringsbolag för att hitta det bästa och billigaste alternativet utifrån dina behov.

Så tecknar du en MC-försäkring (steg för steg)

Det är viktigt att du försäkrar din motorcykel för att skydda dig själv, motorcykeln och andra trafikanter. Så här kan du gå tillväga steg för steg för att teckna en MC-försäkring:

Steg 1: Analysera ditt försäkringsbehov

Börja med att identifiera vilken typ av försäkring du behöver. Fundera över om du behöver trafikförsäkring (obligatoriskt), halvförsäkring eller helförsäkring utifrån dina behov och värdet på din motorcykel. Fundera även på om du behöver välja något tillägg som till exempel assistans eller utökad stöldförsäkring.

Steg 2: Samla in nödvändig information

Samla in nödvändig information, såsom:

 • Personuppgifter och annan kontaktinformation.
 • Information om motorcykeln, såsom märke, modell, årsmodell, registreringsnummer m.m.
 • Uppgifter om tidigare försäkringar och eventuella skadeanmälningar.

Steg 3: Jämför MC-försäkringar

Det finns flera olika webbplatser där du kan jämföra MC-försäkringar från olika bolag. Även här på denna sida hittar du ett smidigt verktyg som hjälper dig göra en sådan jämförelse. Alternativt kan du kontakta de olika försäkringsbolagen direkt och jämföra deras erbjudanden på egen hand.

Steg 4: Välj en försäkring

När du har jämfört MC-försäkringar och hittat en som du vill teckna är det dags att gå vidare i processen. Generellt sett tecknar du försäkringen på det aktuella försäkringsbolagets webbplats.

Steg 5: Granska erbjudandet

Granska erbjudandet och villkoren noggrant. Se till att du förstår vad försäkringen täcker, hur hög självrisken är och vilka undantag som finns där försäkringen inte gäller. Läs igenom det finstilta både en och två gånger så att du har bra koll på dina rättigheter och skyldigheter.

Steg 6: Teckna försäkringen

När du har granskat erbjudandet och är bekväm med att teckna försäkringen är det dags att göra detta. Skriv under försäkringsavtalet antingen digitalt eller fysiskt. När allt är klart bör du få en bekräftelse från försäkringsbolaget, antingen via e-post eller brevledes.

Steg 7: Betala premien

De flesta försäkringsbolag har flera olika betalningsalternativ. Till exempel kan du ofta välja huruvida du vill betala din premie månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Det kan vara bekvämt att betala premien via autogiro.

Steg 8: Förnya försäkringen

MC-försäkringar förnyas vanligtvis årligen, även om förnyelsen även kan ske kvartalsvis eller månadsvis. Se till att du är medveten om när det är dags att förnya din försäkring. Innan du förnyar den kan det dock vara klokt att återigen jämföra MC-försäkringar. På så vis kan du se om dina behov har förändrats eller om det finns ett bättre alternativ tillgängligt.

Vanliga frågor och svar om MC-försäkring

Vilket försäkringsbolag är bäst för MC?

Ett försäkringsbolag som ofta anses vara bäst inom MC-försäkringar är ICA Försäkring. Men ett annat bolag kan eventuellt ha en försäkring som passar dig bättre. Du bör därför göra ditt val utifrån din typ av MC och ditt individuella behov.

Vilka MC är billigast att försäkra?

Motorcyklar som är mindre i storlek och mindre kraftfulla är vanligtvis billigare att försäkra. MC-modeller med låg motorvolym och de som försäkringsbolagen anser vara förknippade med mindre risk tenderar att ha lägre premiekostnader än andra modeller.

Hur mycket kostar en försäkring för motorcykel?

Kostnaden för en motorcykelförsäkring varierar beroende på faktorer som motorcykelns värde samt din ålder och körhistorik. I genomsnitt kostar MC-försäkringar cirka 4 000 kronor om året. Men det finns stora prisskillnader mellan olika försäkringar.

Hur får man billigare MC-försäkring?

Du kan teckna en billigare MC-försäkring genom att jämföra priser från olika försäkringsbolag. Välj en motorcykel som kostar mindre att försäkra, öka självrisken och se till att ha en fläckfri körhistorik. Du kan även få rabatt om du samlar försäkringar.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 18 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.

Du har läst

MC försäkring (guide): Jämför och hitta den bästa MC försäkringen 2024

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.