Nordnet eller Avanza? | Jämförelse 2024; Därför ska du välja…
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

22 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Nordnet

Nordnet vs Avanza? Jämförelse av populära nätmäklare 2024 – och ny uppstickare utan courtage

Sidans innehåll

Ett välja Avanza eller Nordnet brukar vara en het fråga för dig som sparar i aktier eller fonder. Valet mellan just dessa båda är dock numera inte lika givet, då nya innovativa aktörer har tillkommit under de senaste åren – däribland uppstickaren Freetrade som erbjuder dig som sparare helt courtagefri handel.

Vilka av dessa olika nätmäklarna ska man då välja juni? Hur skiljer de sig åt i termer av erbjudande, avgifter och funktionalitet? Här jämför vi de olika alternativen på djupet för att underlätta för dig att hitta den bästa nätmäklaren för dina sparmål.

 • Avanza och Nordnet är de två största nätmäklarna i Sverige, där båda erbjuder gratis kontoöppning och har blivit populära alternativ för handel med aktier och fonder.
 • Även om de delar många likheter, finns det skillnader som kan påverka ditt val, inklusive courtagekostnader, användarvänlighet, och de unika erbjudanden som varje nätmäklare har.
 • På senare år har konkurrensen också ökat där nya innovativa uppstickare utmanar de båda etablerade alternativen. Vi kikar närmare på Freetrade som sticker ut med sina courtagefria handel och enkla, transparenta erbjudande.

Om du vill handla med fonder eller aktier finns det flera olika banker och institut att välja på, där de två absolut största i Sverige är Avanza och Nordnet. Nätmäklarna har många saker gemensamt och du kan öppna konto helt gratis hos båda. Det finns dock vissa skillnader som kan påverka dig som investerar, vilka vi kommer att utreda närmare. Vi kommer också att kika på hur utmanaren Freetrade står sig i konkurrensen.Läs mer om likheter och skillnader mellan Avanza, Nordnet och Freetrade i den här guiden. Få reda på vilka fördelar och nackdelar som finns med att spara hos nätmäklare jämfört med någon av de traditionella “storbankerna”, vilka erbjudanden du kan ta del av, courtage, användarvänlighet, hur du kommer igång och öppnar konto och mycket mer!

Introduktion till de populära nätmäklarna: Avanza, Nordnet och Freetrade

Låt oss börja med att presentera nätmäklarna så att du får en överblick.

Om nätmäklaren Avanza – “Årets nöjdaste sparkunder” 14 år i radAvanzas hemsida lanserades den 1 september 2001. Då hade bara runt hälften av de svenska hushållen tillgång till internet. Det var också 2001 som HQ.se, Aktiespar Fondkommission och Avanza blev sammanslagna och tog just namnet Avanza. Därmed blev Avanza Sveriges största nätmäklare, med cirka 140 000 kunder. År 2012 hade antalet fördubblats och 10 år senare, 2022, har siffran vuxit till över 1,7 miljoner kunder.

Lanseringen av fonden Avanza Zero – en fond helt utan avgifter – år 2006 var en milstolpe i företaget. Fonden blev en snackis bland sparintresserade svenskar och många investerade i den. Såväl hemsida som mobilapp har sedan dess utvecklats med allt fler funktioner som ska underlätta för kunderna och bredda möjligheterna för investeringar.  

Det totala sparandet på Avanza uppgår idag till cirka 700 miljarder kr. Förutom att vara en bank för sparande, pensionssparande och placeringar, erbjuder Avanza även bolån. Utmärkelserna har under åren haglat över företaget, bland annat “Årets nöjdaste sparkunder” av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) i över 10 år i rad. Avanza-aktien är även noterad på Stockholmsbörsen.

Om nätmäklaren Nordnet

Nordnet såg ljuset redan 1996 och blev därmed en av de första nätmäklarna i Norden. År 2020 passerade företaget 1 miljon kunder. År 2022 hade den siffran vuxit till cirka 1,6 miljoner kunder med ett totalt sparande på 800 miljarder kr, vilket innebär att kundantalet snabbt vuxit de senaste åren. Nordnet AB blev noterat på Stockholmsbörsen år 2000 och fick sin banklicens 2002. Efter att ha etablerat sig på marknaderna i Tyskland och Luxemburg tog företaget sedan beslutet att fokusera enbart på de nordiska länderna.

Det skedde en intensiv utveckling av plattformen år 2017 och framåt, då Öhmangruppen och Nordic Capital blev nya ägare och bolaget avnoterades från börsen. Nordnet blev först med att införa direktinsättningar via Swish. Företaget lanserade även en ny app, introducerade courtagefri handel för aktier upp till en viss summa och breddade sitt erbjudande inom bolån.


I november 2020 noterades Nordnet återigen på börsen, den här gången på Large Cap-listan på Nasdaq Stockholm precis som Avanzas aktie. Nordnet har under åren mottagit priser som “Årets småföretagarbank” (Privata affärer 2019) och Finska Aktiesparares pris “Årets Börsmäklare” 2019. Liksom Avanza så erbjuder Nordnet sparande, pensionssparande och bolån etc. Nordnet driver även Shareville, en social plattform för alla deras kunder där det går att följa andras köp och sälj.

Om Freetrade: En populär brittisk nätmäklare med kontor i Sverige

Sedan lanseringen i Storbritannien år 2018 har Freetrade vuxit snabbt och nätmäklaren har nu över 1,5 miljoner kunder. Denna tillväxt har drivits av deras attraktiva erbjudande med courtagefri aktiehandel och den intuitiva appen som tilltalar både nybörjare och erfarna investerare. Freetrade har fått flera brittiska utmärkelser genom åren, bland annat för bästa onlinebaserade tradingplattform.

I slutet av 2022 lanserade Freetrade i Sverige och har sedan dess fortsatt att förbättra sitt erbjudande för den svenska marknaden, med ett ökat utbud av tillgängliga marknader, Investeringssparkonto (ISK) och med ett svenskt kontor och support.

Freetrade med Sverigechefen Emma Ödqvist.

Freetrade står under Finansinspektionens tillsyn och följer strikta regler och lagar som garanterar kundernas trygghet. Myndigheten övervakar verksamheten och ser till att den följer gällande lagar och regler. Dina pengar och värdepapper hålls avskilda från nätmäklarens egna tillgångar, på särskilda konton hos SEB och Swedbank. Dessa skyddas av insättningsgarantin, en garanti som ersätter upp till 1 050 000 kr om banken skulle gå i konkurs.

Nätmäklarna vs storbankerna

Hur har nätmäklarna, som Avanza och Nordnet, kunnat växa sig så stora? Det huvudsakliga svaret på den frågan är digitaliseringen. Idag är det enklare än någonsin att använda mobilen eller datorn för att överföra en del av lönen till ett sparkonto eller köpa aktier.

Men även de traditionella bankerna har ju skapat digitala plattformar för sina kunder, men kan trots detta inte mäta sig med de digitala nätmäklarna vad gäller aktie- och fondhandel. Varför är det så?

Därför är de digitala nätmäklarna så populära

Här följer en lista över några av de största fördelarna med att investera hos nätmäklare:

 • Enkelt att öppna ett gratis konto och börja investera
 • Stort utbud av värdepapper
 • Köp och sälj på sekunder
 • Låga priser för att handla med aktier och fonder
 • Gratis courtage för nybörjare upp till viss summa/tid (eller i fallet med Freetrade hela vägen)
 • Enkelt att navigera på sajten och i appen
 • Snabba överföringar med t.ex. Swish
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
 • Automatiskt månadssparande
 • Hjälp med att skapa fondportfölj
 • Aktuella listor för inspiration till aktier eller fonder

Dessa punkter gör att storbankerna har tuff konkurrens från nätmäklarna. Många väljer att flytta över hela eller delar av sitt sparande till exempelvis Avanza, Nordnet eller Freetrade för att kunna ta del av ett större utbud av aktier och fonder till låga priser. Dessutom har båda nätmäklarna jobbat hårt för att det ska vara så enkelt som möjligt att använda plattformarna.

Nackdelar med Avanza / Nordnet / Freetrade

Beroende på dina preferenser kan det finnas vissa nackdelar med nätmäklare. Här listar vi några av de största begränsningarna:

Inga kontokort

Varken Nordnet eller Avanza erbjuder bankkort, betalkort eller kreditkort. Därmed går det inte att ha hela sin ekonomi samlad på ett ställe utan du får använda ett kontokort från en annan bank.

Separat lönekonto

Du kan inte heller få lönen insatt direkt på ett konto hos någon av nätmäklarna. Däremot går det att sätta upp ett automatiskt månadssparande från ditt vanliga bankkonto.

Inga kontor att besöka

Nätmäklarna har heller inga fysiska kontor att besöka, vilket är en nackdel om man föredrar att få rådgivning ansikte mot ansikte. Det blir dock allt vanligare även för storbanker att flytta över sin support till internet och telefon. Därmed blir skillnaden mellan nätmäklare och traditionell bank allt mindre för den här aspekten.

Huvudsakliga likheter och skillnader mellan nätmäklarna


Likheterna är fler än skillnaderna när det gäller Nordnet och Avanza, medan Freetrade som utmanare delvis har intagit en något annorlunda position med större fokus på avgifter och enkelhet. För dig som sparar kan det vara intressant att ha koll på de såväl de likheter som skillnader som finns.

Sammanfattning: Jämförelse Nordnet / Avanza / Freetrade

Nordnet Avanza Freetrade
Kostnadsfritt konto (ISK, KF och AF) ✔ (ISK)
Automatiskt månadssparande
Gratis indexfond ✔ (Nordnet Indexfond Sverige) ✔ (Avanza Zero) ✖ (men många billiga ETF:er)
Mobilapp
Gratis handel Upp till 50 000 kr i max 12 mån Upp till 50 000 kr i max 12 mån Obegränsad courtagefri handel
Valutaväxlingsavgift 0,25% per sida (köp/sälj) 0,25% per sida (köp/sälj) 0,15% per sida (köp/sälj)
Fraktionshandel
Spara hos nischbanker ✖ (Endast Nordnets sparkonto) ✔ (Klarna, Collector m.fl.)
Social plattform för kunder ✔ (Shareville)
Insättningsgaranti och investerarskydd
Bolån
Privatlån ✖ (såldes vidare till Ikano Bank april 2024)
Portföljbelåning/Värdepapperskredit

Skillnader mellan Nordnet och Avanza – och hur står sig Freetrade?

Skillnaderna mellan de olika aktörerna kan påverka din upplevelse och i slutändan ditt val av nätmäklare. Vi jämför här en rad olika aspekter mellan de etablerade nätmäklarna och med tillhörande kommentarer för uppstickaren Freetrade.

Utseende och användarvänlighet

Plattformens utseende är en av de viktigaste sakerna att trivas med. Du kommer förmodligen att spendera en hel del tid i inloggat läge för att navigera bland dina innehav, läsa nyheter, se hur börsen rört sig och kanske hitta nya, intressanta värdepapper att investera i.

Vilken hemsida och/eller app som du föredrar är en smaksak. Läser man recensioner av olika ekonomibloggar blir Avanzas hemsida oftare vinnare utseendemässigt, tack vare att plattformen är estetiskt tilltalande men även lätt att navigera på. Men likväl finns det många personer i forum som skriver att de föredrar Nordnets gränssnitt och utseende.

Hos båda nätmäklarna får du en tydlig kontoöversikt och har i princip tillgång till samma funktioner, men du når dem på lite olika sätt. Båda jobbar också löpande med att förbättra existerande funktioner och tillföra nya lösningar som underlättar för såväl nybörjare som erfarna sparare.

För att skapa dig en uppfattning om vilken plattform som du föredrar kan du bli kund hos flera. Ladda ner appen eller logga in på webbplatsen och kolla runt på plattformen. Om du föredrar att använda mobilen när du köper eller säljer aktier och fonder kan det hända att det påverkar vilken av aktörerna som är det bästa valet för dig. Båda sajterna är mobilanpassade, så det är upp till dig om du vill använda app eller hemsida. Vissa funktioner saknas dock i appen, och man blir då hänvisad eller omdirigerad till webbläsaren.

Freetrade, som kom till senare än de båda svenska nätmäklarna, föddes i form av en app, som är en central del i erbjudandet och för deras över 1,5 miljoner kunder. Appen är känd för sin intuitiva och användarvänliga design och är utformad för att göra det tillgängligt och enkelt för både nya och erfarna investerare att handla med värdepapper. Användargränssnittet är rent och modernt med tydliga ikoner och det är lätt att hitta olika funktioner och information.

Automatiskt sparande och portföljgenerator

Nätmäklarna har gratis tjänster för automatiskt månadssparande. Nordnet och Avanza erbjuder också egna lösningar för hjälp med att välja fonder, medan Freetrade har ett stort urval av ETF:er att välja bland.

Nordnet One
Nordnet One är en fondlösning bestående av tre olika fonder, som i sin tur investerar i många olika aktiefonder och räntefonder. De är därmed något av en allt-i-ett-lösning om du vill slippa tänka på att själv välja ut vilka fonder som är bra att köpa. Du kan välja mellan tre olika paket: Försiktig, Balanserad eller Offensiv. Samtliga har en årlig avgift på 0,35 %.

Nordnet rekommenderar Försiktig till dig som ska spara minst två år och vill ha stor trygghet, Balanserad för en något högre risk och minst tre års sparhorisont, och slutligen Offensiv för minst fem års sparande, med endast aktiefonder och inga räntefonder. Det går självklart bra att investera i flera av Nordnet One-fonderna.

Avanza Auto
Avanza Auto är precis som Nordnet One en tjänst för automatisk fondförvaltning. Den består av sex olika fonder som i investerar i flera andra fonder. Förvaltningsavgiften är 0,20 % och den totala avgiften ligger på 0,33-0,37 %. Avgiften är därmed snarlik Nordnets motsvarande fondlösning. Skillnaden är att du alltså har sex fonder att välja mellan istället för tre, med stigande risknivå.

Den lägsta risknivån (Auto 1) består mestadels av svenska och globala räntefonder. Den mest offensiva nivån (Auto 6) består enbart av aktier med fokus på bland annat USA och tillväxtmarknader. När du köper en Auto kan du välja att sätta upp ett automatiskt månadssparande i fonden. Den minsta summan per månad är 100 kr.

Automatiskt månadssparande
Hos samtliga av de tre nätmäklarna kan du lägga till ett månadssparande från din andra bank för automatisk investering i aktier eller fonder. Du väljer summa, konto och datum som pengarna ska överföras, till exempel lönedagen varje månad.

Oavsett vilken av de olika nätmäklarna som du är kund hos finns det alltså bra möjligheter till automatiskt månadssparande, vilket är smidigt för den som önskar bygga upp ett långsiktigt sparande.

Aktiegeneratorn
En funktion som sticker ut hos Avanza, för dig som är intresserad av handel med aktier, är Aktiegeneratorn. Du får några frågor där du väljer mellan två svarsalternativ angående vilka typer av aktier som du är intresserad av att köpa, baserat på:

 1. Aktiens börsvärde
 2. Kursutveckling de senaste 3 åren
 3. Aktier som ger utdelning
 4. Popularitet

Efter att du klickat dig genom frågorna (vilket bara tar någon minut) får du fram en lista över bolag som passar in på dina svar.

Fraktionshandel – handla andelar i högt prissatta aktier

En fördel med att handla hos Freetrade är att de erbjuder så kallad fraktionshandel. Det gör att du kan köpa en del av en aktie istället för att behöva köpa hela aktien. Detta är särskilt användbart när du vill investera i högt prissatta amerikanska aktier som till exempel Meta, Amazon, Tesla, Eli Lilly eller Berkshire Hathaway. En enda aktie i dessa bolag kan kosta flera tusen eller ibland tiotusentals kronor, men genom fraktionshandel kan du köpa en del av dessa dyra aktier och gynnas av deras potentiella avkastning, även om du har ett mindre kapital att investera.

Detta kan vara extra betydelsefullt om du precis har kommit igång med din handel och vill öka din riskspridning, diversifiering, genom att även börja investera i exempelvis populära amerikanska aktier.

Utbud av aktier och fonder

Utbudet av värdepapper är väldigt liknande hos de etablerade aktörerna som båda erbjuder till exempel en gratis indexfond, ett stort utbud av övriga fonder, och aktier i Sverige och utlandet. Det är därför troligen inget som du behöver ta i beaktande när du ska välja nätmäklare.

Hos Freetrade erbjuder man idag handel med över 6 000 aktier och ETF:er på svenska, amerikanska och europeiska marknader.

Courtage: Avanza och Nordnet vs Freetrade

I relation till "gammelbankerna" har Avanza och Nordnet under 2000-talet gjort ett stort avtryck på den svenska sparmarknaden genom att pressa priserna på avgifter, inte minst courtage. Courtage är den avgift som du betalar vid köp och försäljning av aktier och som sparare är det givetvis en fördel om kostnaden är så låg som möjligt.

För de båda parhästarna hittar också ungefär likvärdiga erbjudanden för såväl courtage som valutväxlingsavgift (för dig som handlar med aktier utanför Sverige) och med en uppdelning i olika courtageklasser.

Freetrade visar vägen: Är helt courtagefritt det nya?

Men precis som Nordnet och Avanza en gång revolutionerade sparmarknaden genom att utmana det traditionella aktörerna i form av upplevelse, användarvänlighet och inte minst avgifter kan vi nu se nästa våg där de själva utmanas av uppstickare som vill gå steget längre.

Freetrade är en sådan aktör, som föddes i den digitala eran och med en vilja att erbjuda sparare ännu bättre villkor för handel med aktier och fonder. Freetrade har helt slopat courtageavgiften och därmed även behovet av olika, ofta invecklade, courtageklasser.

Rent konkret innebär alltså courtagefri handel att du inte betalar någon avgift för varje transaktion när du köper eller säljer aktier via Freetrade. Andra nätmäklare som Nordnet och Avanza tar vanligtvis ut en avgift för varje transaktion så länge du inte kvalificerar för deras starterbjudande (som är begränsade i både belopp och tid). Hur stor denna courtageavgift är kan variera beroende på hur stora affärer du gör och vilken typ av konto du har. Men dessa avgifter kan snabbt bli ganska höga, särskilt om du gör många transaktioner.

Valutaväxlingsavgifter kan också sänkas

Många sparare har under åren riktat kritik till Nordnet och Avanza för deras ovilja att sänka eller förbättra sitt erbjudande knutet till valutaväxling. Freetrade har även här visat att det går att trimma avgiften för valutaväxling, som är marknadsledande på 0,15 % per transaktion/sida, vilket är hela 40 % lägre än motsvarande avgift hos Nordnet och Avanza (som har 0,25 %).

Om du handlar mycket med utländska aktier är begreppet valutaväxling förmodligen något som du redan har stött på. Utländska aktier, exempelvis en amerikansk aktie, handlas i en annan valuta (dollar) vilket innebär att din nätmäklare behöver göra en växling från svenska kronor till den nya valutan när du köper eller säljer aktien.

Den så kallade spreaden på dessa automatiska växlingar, dvs skillnaden mellan köp- och säljkurs i aktuell valuta, är vad som kallas för valutaväxlingsavgift – med andra ord en avgift som mäklaren tar ut för att erbjuda denna växlingstjänst när du handlar med utlandet.

Exempel: Courtage (Avanza/Nordnet) vs courtagefritt (Freetrade)

I de exempel som ges nedan har vi utgått från handel inom courtageklass "Mini" hos Avanza och Nordnet samt för handel med utländska aktier även den tillkommande avgiften för valutaväxling.

Så här skiljer sig kostnaderna åt för handel med svenska aktier:

Freetrade Avanza Nordnet
Ordervärde: 10 000 kr 10 000 kr 10 000 kr
Courtage: 0,00 % 0,25 % 0,25 %
Kostnad: 0 kr 25 kr 25 kr
Kostnad för en hel
transaktion (köp och sälj):
0 kr 50 kr 50 kr

Om du istället handlar amerikanska aktier ser kostnadsstrukturen ut så här:

Freetrade Avanza Nordnet
Ordervärde: 10 000 kr 10 000 kr 10 000 kr
Courtage: 0,00 % 0,25 % 0,25 %
Valutaväxlingsavgift: 0,15 % 0,25 % 0,25 %
Total transaktionskostnad i %: 0,15% 0,50 % 0,50 %
Total transaktionskostnad i kr: 15 kr 50 kr 50 kr
Kostnad för en hel
transaktion (köp och sälj):
30 kr 100 kr 100 kr

Lägre courtage och kostnader kan ha stor betydelse över tid

De kostnader som vanligtvis tillkommer för varje köp eller sälj som görs när du handlar med aktier eller andra värdepapper via en nätmäklare har stor betydelse för ditt sparande. Dessa avgifter kan verka små när du gör en enskild transaktion, men de kan snabbt ackumuleras – särskilt om du är en aktiv handlare eller småsparare som gör många transaktioner varje år.

Exempel på långsiktig påverkan
För att illustrera detta med ett konkret exempel kan vi tänka oss följande scenario:

 • Du investerar 10 000 kr varje månad.
 • Med en årlig avkastning på 7 % (vilket är en rimlig uppskattning baserat på den historiska avkastningen på aktiemarknaden).
 • Du betalar 0,25 % i courtage för varje köp- eller säljtransaktion.

Om du gör en köptransaktion per månad (12 köptransaktioner varje år) betalar du 30 kr i courtage per månad (0,25 % av 10 000 kr), vilket motsvarar 360 kr per år.

Om du istället handlar courtagefritt via en plattform som Freetrade sparar du dessa 30 kr/360 kr om året. Genom att investera dessa pengar och låta dem växa med 7 % årligen kan ditt sparkapital växa avsevärt över tid.

Anta till exempel att du investerar dessa 360 kr årligen och till en genomsnittlig avkastning på 7 % under 30 år:

År Startvärde Årets sparande Avkastning (kr) Värde vid årets slut Årets sparande (ack.) Avkastning (ack.)
1 0 kr 360 kr 0 kr 360 kr 360 kr 0 kr
2 360 kr 360 kr 25 kr 745 kr 720 kr 25 kr
3 745 kr 360 kr 52 kr 1 157 kr 1 080 kr 77 kr
4 1 157 kr 360 kr 81 kr 1 598 kr 1 440 kr 158 kr
5 1 598 kr 360 kr 111 kr 2 070 kr 1 800 kr 270 kr
6 2 070 kr 360 kr 144 kr 2 575 kr 2 160 kr 415 kr
7 2 575 kr 360 kr 180 kr 3 115 kr 2 520 kr 595 kr
8 3 115 kr 360 kr 218 kr 3 693 kr 2 880 kr 813 kr
9 3 693 kr 360 kr 258 kr 4 312 kr 3 240 kr 1 072 kr
10 4 312 kr 360 kr 301 kr 4 973 kr 3 600 kr 1 373 kr
11 4 973 kr 360 kr 348 kr 5 682 kr 3 960 kr 1 722 kr
12 5 682 kr 360 kr 397 kr 6 439 kr 4 320 kr 2 119 kr
13 6 439 kr 360 kr 450 kr 7 250 kr 4 680 kr 2 570 kr
14 7 250 kr 360 kr 507 kr 8 118 kr 5 040 kr 3 078 kr
15 8 118 kr 360 kr 568 kr 9 046 kr 5 400 kr 3 646 kr
16 9 046 kr 360 kr 633 kr 10 039 kr 5 760 kr 4 279 kr
17 10 039 kr 360 kr 702 kr 11 102 kr 6 120 kr 4 982 kr
18 11 102 kr 360 kr 777 kr 12 239 kr 6 480 kr 5 759 kr
19 12 239 kr 360 kr 856 kr 13 456 kr 6 840 kr 6 616 kr
20 13 456 kr 360 kr 941 kr 14 758 kr 7 200 kr 7 558 kr
21 14 758 kr 360 kr 1 033 kr 16 151 kr 7 560 kr 8 591 kr
22 16 151 kr 360 kr 1 130 kr 17 642 kr 7 920 kr 9 722 kr
23 17 642 kr 360 kr 1 234 kr 19 237 kr 8 280 kr 10 957 kr
24 19 237 kr 360 kr 1 346 kr 20 943 kr 8 640 kr 12 303 kr
25 20 943 kr 360 kr 1 466 kr 22 769 kr 9 000 kr 13 769 kr
26 22 769 kr 360 kr 1 593 kr 24 723 kr 9 360 kr 15 363 kr
27 24 723 kr 360 kr 1 730 kr 26 814 kr 9 720 kr 17 094 kr
28 26 814 kr 360 kr 1 876 kr 29 051 kr 10 080 kr 18 971 kr
29 29 051 kr 360 kr 2 033 kr 31 444 kr 10 440 kr 21 004 kr
30 31 444 kr 360 kr 2 201 kr 34 005 kr 10 800 kr 23 205 kr

Som du märker ökar avkastningen exponentiellt tack vare ränta-på-ränta-effekten och efter 30 år har du sparat 10 800 kr (360*30 år) men ditt totala kapital inklusive avkastning har vuxit till över 34 000 kr.

Genom att undvika courtageavgifter (och övriga transaktionskostnader) kan således den totala besparingen och avkastningen potentiellt uppgå till tiotusentals kronor eller mer över en längre tid.

Nedan ger vi dig en bättre överblick över hur de olika nätmäklarnas specifika erbjudanden för avgifter skiljer sig mellan åt.

Freetrade courtage(fritt)

Som framgår av beskrivningen erbjuder alltså Freetrade helt courtagefri handel med över 6 000 aktier och ETF:er på svenska, amerikanska och europeiska marknader. Deras erbjudande kan kortfattat summeras;

 • Courtagefritt – 0 kr i courtageavgift oavsett transaktionsbelopp.
 • Marknadens lägsta valutaväxlingsavgift på 0,15 % per transaktion.
 • Marknadens bästa inlåningsränta på 2,58 % (upp till 50 000 kr) för oinvesterade pengar på ditt ISK.

Avanza courtage

Faktum är att Avanza också erbjuder dig som ny kund att handla utan courtage, men med vissa förbehåll; endast på Stockholmsbörsen, tills ditt sparande nåt högst 50 000 kr eller att du har gjort 500 gratisaffärer på 12 månader. Därefter flyttas du automatiskt över till courtageklass Mini. Under erbjudandeperioden får du dessutom tillbaka alla fondavgifter. Här läser du mer om Avanzas Start-erbjudande.

Gällande deras vanliga courtageerbjudande så är det sen storleken på dina affärer som avgör vilken courtageklass du hamnar i. Med undantag för deras starterbjudande är det dessa klasser som gäller:

Courtageklass Avanza Rörligt courtage Lägsta courtage Orderstorlek
Mini 0,25% 1 kr Max 15 600 kr
Small 0,15% 39 kr 15 600 - 46 000 kr
Medium 0,069% 69 kr 46 000 - 143 500 kr
Fast pris 0% 99 kr Över 143 500 kr

Det är också värt att understryka att courtageavgifterna utanför Sverige är högre och att deras valutväxlingsavgift är 0,25 % per transaktion. Avanza erbjuder för närvarande heller ingen inlåningsränta för oinvesterade medel så länge du inte är Private Banking ellr Pro-kund.

Nordnet courtage

Precis som hos Avanza ger dig Nordnet ett identiskt Start-erbjudande där du kan handla courtagefritt och utan fondavgifter, men med samma förbehåll. Här kan du läsa mer om deras erbjudande.

Deras inledning i courtageklasser samt tillhörande courtage är också identiskt med Avanzas.

Courtageklass Nordnet Rörligt courtage Lägsta courtage Orderstorlek
Mini 0,25% 1 kr Max 15 600 kr
Liten 0,15% 39 kr 15 600 - 46 000 kr
Mellan 0,069% 69 kr 46 000 - 143 500 kr
Fast pris 0% 99 kr Över 143 500 kr

Det är också värt att understryka att courtageavgifterna utanför Sverige är högre och att deras valutväxlingsavgift är 0,25 % per transaktion. Nordnet erbjuder för närvarande heller ingen inlåningsränta för oinvesterade medel så länge du inte är Private Banking ellr Active Trader-kund.

Tänk på att kostnaden hos både Nordnet och Avanza också varierar på olika börser, till exempel Stockholmsbörsen, NGM och Spotlight. Läs villkoren för olika länder innan du handlar utländska aktier.

Vi understryker dock att det inte finns något som förhindrar dig från att ta del av starterbjudandet och/eller öppna konto hos flera av nätmäklarna för att på så vis nyttja och ta del av flera erbjudanden eller förmånliga villkor. Du kan även passa på att bestämma vilken av nätbankerna som du gillar bäst, ifall du senare vill flytta allt ditt innehav till ett ställe.

Listorna senast uppdaterade: 2024-06-18.

Övriga tjänster som nätmäklarna erbjuder

Här får du läsa mer om övriga delar av erbjudandet från de olika nätmäklarnas, men tonvikt på Nordnet och Avanza som har ett mer omfattande erbjudande som sträcker sig utanför privatsparande/investeringar i aktier eller fonder.

Kontoformer

Samtliga aktörerna erbjuder gratis öppnande av konton:

 • ISK (investeringssparkonto) – Freetrade erbjuder endast gratis ISK.
 • AF (Aktie- och Fondkonto)
 • KF (kapitalförsäkring)

Tips: Ta del av vår jämförelse och läs mer om vad man bör tänka på i vår stora guide där vi jämför de olika kontoformerna.

Pensionssparande

Varken Avanza eller Nordnet har kapital- eller skalavgifter vilket gör dem till bra val för pensionssparande. Du kan flytta din tjänstepension till någon av nätmäklarna för att öka chanserna att tjäna in mer pengar till din pension. Flytten kan dock ta cirka en till tre månader att genomföra. Avanza har fördelen att de ersätter kunder för flyttavgiften på upp till 1 000 kr. Många väljer också att spara extra till pensionen i vanligt sparande hos nätmäklarna, till exempel genom att investera i en blandning av globala indexfonder och Sverigefonder.

Inspiration: Vi tipsar också om våra andra populära guider för dig som är nybörjare har har planer på att kommande igång med sparande i aktier eller fonder – Aktier för nybörjare och Fonder för nybörjare.

Sparkonton – Avanza bästa valet

Är du intresserad av att ha pengar på ett vanligt sparkonto med ränta är Avanza bäst. Nordnet har nämligen bara sitt eget sparkonto, medan Avanza erbjuder även sparkonton från andra aktörer. Tjänsten heter Avanza Sparkonto+ och innebär ett samarbete med andra nischbanker för att kunna erbjuda högre ränta på sparkonton.

Binder du pengarna i 12 eller 24 månader är räntan betydligt mer förmånlig, men det gör också att du inte kan röra dina pengar under denna tidsperiod. Vill du kunna använda sparkontot som en buffert vid behov är det bäst att välja ett sparkonto som inte är bundet.

Freetrade erbjuder för närvarande inget sparkonto, men de har å andra sidan en generös inlåningsränta för oinvesterade medel på sitt ISK.

Portföljbelåning: Låna för att investera mer

Portföljbelåning, även kallat värdepapperskredit, innebär att du lånar pengar för att investera. Både Avanza och Nordnet erbjuder lån för att investera i värdepapper. Dina nuvarande fonder och aktier fungerar som säkerhet. Lånet ger möjlighet till högre avkastning på dina investeringar genom hävstång på sparandet, men innebär också en hög risk.

Hos Nordnet går det att ansöka om tjänsten Portföljbelåning Plus efter att man har fått sin portföljbelåning. Plustjänsten ger en ränterabatt som är baserad på risknivån och diversifieringen i portföljen samt hur stor del av belåningsvärdet du använder.

Avanzas värdepapperskredit kallades förut för Superlånet men fick av legala skäl inte längre använda ordet “super” i namnet. Precis som hos Nordnet går det att få ränterabatt om du uppfyller vissa krav. Räntan beror på vilka värdepapper du äger samt hur mycket pengar du lånar.

Freetrade erbjuder för närvarande ingen möjlighet till portföljebelåning/värdepapperskredit.

Bolån via extern leverantör


Det går att ansöka om bolån hos Avanza och Nordnet. Stabelo är leverantör av bolån hos båda två. Därmed fungerar nätmäklarna som distributörer av bolånet och du kan inte få lånelöfte direkt från dem. Du kan själv beräkna din ränta och räntekostnad genom bolånekalkyl på hemsidorna. Där finns också tydlig information om aktuella räntor.

Ju mer pengar du har investerade i konton på Nordnet, desto lägre ränta går det att få. Äger du bostaden tillsammans med en annan person räknas ert sammanlagda sparande ihop. Erbjudanden mellan nätmätmäklarna är hyfsat likartade, men vissa mindre skillnader finns i termer av total belåningsgrad, aktuella räntor etc.

Freetrade erbjuder inte bolån.

Investerarskydd och insättningsgaranti – lika hos samtliga

Dina pengar är skyddade via statens insättningsgaranti hos samtliga aktörerna. Insättningsgarantin innebär att du får ersättning om banken eller institutet där du har dina pengar går i konkurs. Maxbeloppet är 1 050 000 kr per person och institut. Garantin gäller även ifall en samarbetspartner till nätmäklaren skulle gå i konkurs. Investerarskydd gäller också hos alla tre. Det fungerar som ett skydd mot att värdepapper förvarade hos nätmäklaren skulle försvinna i samband med en konkurs.

Undantaget är kontoformen kapitalförsäkring. Där ersätter skuldtäckningsregistret både insättningsgarantin och investerarskyddet, eftersom det är ett försäkringsbolag som står för ägare av innehavet istället för dig själv.

Kundtjänst

Nivån på kundtjänsten är naturligtvis en viktig fråga ifall du får problem eller funderingar. Det är viktigt att snabbt kunna få hjälp, särskilt när det är ens pengar det handlar om. Både Nordnet och Avanza erbjuder support via meddelande när du är inloggad samt genom att ringa dem på vardagar. Hos Freetrade kan du också få support via chat/meddelande direkt i appen eller via e-post.

Upplevelsen av kundtjänst varierar förstås från person till person. För att skaffa dig en egen uppfattning kan du läsa recensioner som andra lämnat, till exempel på plattformar som Trustpilot, Facebook och Google. Ett vanligt klagomål är att behöva vänta länge innan man får svar. Just svarstiden kan variera mycket beroende på hur hög belastning kundtjänsten har för tillfället. Det vore förstås också en fördel om supporten gick att nå under helger, vilket idag inte är fallet.

Externa recensioner – ska man lita på dem?

Slutligen kan vi titta på vad andra kunder skriver i recensioner för att bredda bilden av vilken nätmäklare som är bästa valet. Betygen bör man ta med en nypa salt eftersom de är baserade på varje persons enskilda upplevelse.

Det är till exempel sannolikt att en missnöjd kund aktivt tar beslutet att sätta ett lågt betyg och dela med sig av sin upplevelse, medan en nöjd kund inte skriver en bra recension utan helt enkelt fortsätter använda plattformen i tysthet.

Avanza omdöme från kunderna

 • Trustpilot: 2,0 / 5 (över 250 röster)
 • App Store: 4,6 / 5 (över 56 000 röster)
 • Google Play: 3,2 / 5 (över 7 000 röster)

Nordnet omdöme från kunderna

 • Trustpilot: 2,1 / 5 (över 100 röster)
 • App Store: 4,3 / 5 (över 31 000 röster)
 • Google Play: 3,3 / 5 (över 20 000 röster)

Freetrade omdöme från kunderna

 • Trustpilot: 4,0 / 5 (ca 4 000 röster)
 • Google Play: 3,9 / 5 (över 20 000 röster)
 • App Store: 3,5  / 5 (34 röster)

Så börjar du investera hos någon av nätmäklarna


Har du bestämt dig för att skapa konto hos en, eller flera, av nätmäklarna? Se först till att ha ditt BankID nära till hands.Så här gör du för att komma igång:

 • Registrera dig som kund genom att klicka på “Bli kund”.
 • Fyll i ditt personnummer och klicka på “Gå vidare”.
 • Nu skriver du in din uppgifter som mejladress, telefonnummer, medborgarskap och väljer vilka kontotyper som du vill öppna. Du godkänner även villkoren.
 • Du skriver sedan under med hjälp av BankID. Nu är du kund!
 • Överför pengar från din andra bank.
 • Leta upp aktier eller fonder som du vill handla och tryck på Köp när du är redo att börja investera.

Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Investera inte mer pengar än vad du har råd med och diversifiera din portfölj med många olika värdepapper för att minska riskerna.

Vanliga frågor och svar om populära nätmäklarna

Ska jag välja Avanza, Nordnet eller Freetrade?

Samtliga har bra erbjudande, så det beror mycket på vad du vill prioritera. Om lägsta möjliga avgift är det primära så sticker Freetrade ut som den billigaste med sitt courtagefria erbjudande. Avanza och Nordnet är dock mer etablerade och erbjuder ett bredare utbud av tjänster, samt även starterbjudande med låga kostnader upp till en viss nivå.

Varför nätmäklare istället för vanlig bank?

De största fördelarna är ett större utbud av värdepapper, lägre priser, smarta funktioner som portföljgenerator och automatiskt månadssparande, samt bra användarvänlighet.

Kan man vara kund hos båda Avanza, Nordnet och Freetrade?

Ja, det går bra. På så sätt kan du dessutom ta del av flera olika erbudanden och skörda fördelarna med respektive tjänst.

Har Avanza, Nordnet och Freetrade insättningsgaranti?

Ja, du har insättningsgaranti hos alla, precis som hos vanlig bank.

Vad kostar courtage på Avanza, Nordnet och Freetrade?

Aktuellt courtage går att se på respektive nätmäklares hemsida och i tabellen längre upp i den här guiden – se rubriken Courtage. För Freetrade så gäller inget courtage alls så de är helt courtagefria.

Är Avanza, Nordnet eller Freetrade billigast?

Freetrade sticker ut med de lägsta kostnaderna, då de erbjuder courtagefri handel samt den lägsta avgiften för valutaväxling vid handel i utlandet. Avanza och Nordnet har dock förhållandevis låga kostnader för courtage och fondavgifter.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 19 juni 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.

Du har läst

Nordnet vs Avanza? Jämförelse av populära nätmäklare 2024 – och ny uppstickare utan courtage

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader