Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

16 min lästid

Kristoffer är grundare och har drivit Börskollen i snart 8 år. Med stort intresse skriver han om både privatekonomi, aktier och fonder.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Nordnet

Nordnet vs Avanza 2023? Jämförelse av Sveriges två mest populära nätmäklare för aktie- och fondsparande oktober

  Sidans innehåll

Valet mellan Avanza eller Nordnet är en het fråga för dig som sparar i fonder och aktier. Vilken av de två nätmäklarna ska man välja oktober? Hur skiljer de sig åt? Här jämför vi Avanza vs Nordnet på djupet och reder ut varför de har blivit så populära.

Om du vill handla med fonder eller aktier finns det flera olika banker och institut att välja på, men de två absolut största i Sverige är Avanza och Nordnet. Du kan öppna konto helt gratis hos båda nätmäklarna – som har många saker gemensamt. Det finns dock vissa skillnader som kan påverka dig som investerar.

Läs mer om likheter och skillnader mellan Avanza och Nordnet i den här guiden. Få reda på vilka fördelar och nackdelar som finns med att spara hos nätmäklare jämfört med någon av de traditionella “storbankerna”, vilka erbjudanden du kan ta del av, courtage, användarvänlighet, hur du skapar konto, och mer!

Börskollen rekommenderar
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Courtagefri handel upp till 50 000 kr
Gratis att öppna konto
KOM IGÅNG! Börskollen använder själva
Också bra val för aktier & fonder
Shareville - social plattform
Courtagefri handel upp till 80 000 kr
Gratis att öppna konto
Tips:  Öppna konto hos flera av aktiemäklarna för att dra nytta av maximal courtagefri handel hos respektive aktör!

Introduktion till de populära nätmäklarna Avanza och Nordnet

Låt oss börja med att presentera nätmäklarna så att du får en överblick.

Om nätmäklaren Avanza – “Årets nöjdaste sparkunder” 12 år i rad


Avanzas hemsida lanserades den 1 september 2001. Då hade bara runt hälften av de svenska hushållen tillgång till internet. Det var också 2001 som HQ.se, Aktiespar Fondkommission och Avanza blev sammanslagna och tog just namnet Avanza. Därmed blev Avanza Sveriges största nätmäklare, med cirka 140 000 kunder. År 2012 hade antalet fördubblats och 10 år senare, 2022, har siffran vuxit till över 1,7 miljoner kunder.

Lanseringen av fonden Avanza Zero – en fond helt utan avgifter – år 2006 var en milstolpe i företaget. Fonden blev en snackis bland sparintresserade svenskar och många investerade i den. Såväl hemsida som mobilapp har sedan dess utvecklats med allt fler funktioner som ska underlätta för kunderna och bredda möjligheterna för investeringar.  

Det totala sparandet på Avanza uppgår idag till cirka 700 miljarder kr. Förutom att vara en bank för sparande, pensionssparande och placeringar, erbjuder Avanza även bolån. Utmärkelserna har under åren haglat över företaget, bland annat “Årets nöjdaste sparkunder” av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) i över 10 år i rad. Avanza-aktien är även noterad på Stockholmsbörsen.

Om nätmäklaren Nordnet

Nordnet såg ljuset redan 1996 och blev därmed en av de första nätmäklarna i Norden. År 2020 passerade företaget 1 miljon kunder. År 2022 hade den siffran vuxit till cirka 1,6 miljoner kunder med ett totalt sparande på 800 miljarder kr, vilket innebär att kundantalet snabbt vuxit de senaste åren. Nordnet AB blev noterat på Stockholmsbörsen år 2000 och fick sin banklicens 2002. Efter att ha etablerat sig på marknaderna i Tyskland och Luxemburg tog företaget sedan beslutet att fokusera enbart på de nordiska länderna.

Det skedde en intensiv utveckling av plattformen år 2017 och framåt, då Öhmangruppen och Nordic Capital blev nya ägare och bolaget avnoterades från börsen. Nordnet blev först med att införa direktinsättningar via Swish. Företaget lanserade även en ny app, introducerade courtagefri handel för aktier och breddade sitt erbjudande inom bolån.

I november 2020 noterades Nordnet återigen på börsen, den här gången på Large Cap-listan på Nasdaq Stockholm precis som Avanzas aktie. Nordnet har under åren mottagit priser som “Årets småföretagarbank” (Privata affärer 2019) och Finska Aktiesparares pris “Årets Börsmäklare” 2019. Liksom Avanza så erbjuder Nordnet sparande, pensionssparande och bolån, men även privatlån utan säkerhet. Nordnet driver även Shareville, en social plattform för alla deras kunder där det går att följa andras köp och sälj.

Nätmäklarna vs storbankerna

Hur har Avanza och Nordnet kunnat växa sig så stora? Det huvudsakliga svaret på den frågan är digitaliseringen. Idag är det enklare än någonsin att använda mobilen eller datorn för att överföra en del av lönen till ett sparkonto eller köpa aktier.

Men även de traditionella bankerna har ju skapat digitala plattformar för sina kunder, och kan trots detta inte mäta sig med de två nätmäklarna vad gäller aktie- och fondhandel. Varför är det så?

Därför är Avanza och Nordnet så populära

Här följer en lista över några av de största fördelarna med att investera hos nätmäklare:

 • Enkelt att öppna ett gratis konto och börja investera
 • Stort utbud av värdepapper
 • Köp och sälj på sekunder
 • Låga priser för att handla med aktier och fonder
 • Gratis courtage för nybörjare
 • Enkelt att navigera på sajten och i appen
 • Snabba överföringar med t.ex. Swish
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
 • Automatiskt månadssparande
 • Hjälp med att skapa fondportfölj
 • Aktuella listor för inspiration till aktier eller fonder

Dessa punkter gör att storbankerna har tuff konkurrens från nätmäklarna. Många väljer att flytta över hela eller delar av sitt sparande till Avanza eller Nordnet för att kunna ta del av ett större utbud av aktier och fonder till låga priser. Dessutom har båda nätmäklarna jobbat hårt för att det ska vara så enkelt som möjligt att använda plattformarna.

Börskollen rekommenderar
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Courtagefri handel upp till 50 000 kr
Gratis att öppna konto
KOM IGÅNG! Börskollen använder själva
Också bra val för aktier & fonder
Shareville - social plattform
Courtagefri handel upp till 80 000 kr
Gratis att öppna konto
Tips:  Öppna konto hos flera av aktiemäklarna för att dra nytta av maximal courtagefri handel hos respektive aktör!

Nackdelar med Avanza / Nordnet

Beroende på dina preferenser kan det finnas vissa nackdelar med nätmäklare. Här listar vi några av de största begränsningarna:

Inga kontokort

Varken Nordnet eller Avanza erbjuder bankkort, betalkort eller kreditkort. Därmed går det inte att ha hela sin ekonomi samlad på ett ställe utan du får använda ett kontokort från en annan bank.

Separat lönekonto

Du kan inte heller få lönen insatt direkt på ett konto hos någon av nätmäklarna. Däremot går det att sätta upp ett automatiskt månadssparande från ditt vanliga bankkonto.

Inga kontor att besöka

Nätmäklarna har heller inga fysiska kontor att besöka, vilket är en nackdel om man föredrar att få rådgivning ansikte mot ansikte. Det blir dock allt vanligare även för storbanker att flytta över sin support till internet och telefon. Därmed blir skillnaden mellan nätmäklare och traditionell bank allt mindre för den här aspekten.

Huvudsakliga likheter och skillnader mellan Nordnet/Avanza


Likheterna är fler än skillnaderna när det gäller de båda plattformarna. Båda har ett stort utbud av aktier och fonder till konkurrenskraftiga priser, pensionssparande, bolån, månadssparande och möjlighet till snabba överföringar. För dig som sparar kan det dock vara intressant att ha koll på de skillnader som finns.

Sammanfattning: Jämförelse Nordnet/Avanza

Nordnet Avanza
Kostnadsfritt konto (ISK, KF och AF)
Automatiskt månadssparande
Gratis indexfond ✔ (Nordnet Indexfond Sverige) ✔ (Avanza Zero)
Mobilapp
Gratis handel Upp till 80 000 kr i max 6 mån Upp till 50 000 kr
Spara hos nischbanker ✖ (Endast Nordnets sparkonto) ✔ (Klarna, Collector m.fl.)
Social plattform för kunder ✔ (Shareville)
Insättningsgaranti & investerarskydd
Bolån
Privatlån
Portföljbelåning/Värdepapperskredit

Bonus: både Avanza och Nordnet har sedan början av året infört viss sparränta på de likvida medel som du har liggande på ISK, KF eller AF vilket innebär att du får viss avkastning även i det fall dina pengar inte alltid är placerade i värdepapper.

Vilka skillnader har Nordnet och Avanza?

Skillnaderna mellan de två aktörerna kan påverka din upplevelse och i slutändan ditt val av nätmäklare. Vi jämför här en rad olika aspekter:

Utseende och användarvänlighet

Plattformens utseende är en av de viktigaste sakerna att trivas med. Du kommer förmodligen att spendera en hel del tid i inloggat läge för att navigera bland dina innehav, läsa nyheter, se hur börsen rört sig och kanske hitta nya, intressanta värdepapper att investera i.

Vilken hemsida och/eller app som du föredrar är en smaksak. Läser man recensioner av olika ekonomibloggar blir Avanzas hemsida oftare vinnare utseendemässigt, tack vare att plattformen är estetiskt tilltalande men även lätt att navigera på. Men likväl finns det många personer i forum som skriver att de föredrar Nordnets gränssnitt och utseende.

Hos båda nätmäklarna får du en tydlig kontoöversikt och har i princip tillgång till samma funktioner, men du når dem på lite olika sätt. Båda jobbar också löpande med att förbättra existerande funktioner och tillföra nya lösningar som underlättar för såväl nybörjare som erfarna sparare.

För att skapa dig en uppfattning om vilken plattform som du föredrar kan du bli kund hos båda. Ladda ner appen eller logga in på webbplatsen och kolla runt på plattformen. Om du föredrar att använda mobilen när du köper eller säljer aktier och fonder kan det hända att det påverkar vilken av aktörerna som är det bästa valet för dig. Båda sajterna är mobilanpassade, så det är upp till dig om du vill använda app eller hemsida. Vissa funktioner saknas dock i appen, och man blir då hänvisad eller omdirigerad till webbläsaren.

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Automatiskt sparande och portföljgenerator

Båda nätmäklarna har gratis tjänster för automatiskt månadssparande och hjälp med att välja fonder. Nedan listar vi dessa:

Nordnet One
Nordnet One är en fondlösning bestående av tre olika fonder, som i sin tur investerar i många olika aktiefonder och räntefonder. De är därmed något av en allt-i-ett-lösning om du vill slippa tänka på att själv välja ut vilka fonder som är bra att köpa. Du kan välja mellan tre olika paket: Försiktig, Balanserad eller Offensiv. Samtliga har en årlig avgift på 0,35 %.

Nordnet rekommenderar Försiktig till dig som ska spara minst två år och vill ha stor trygghet, Balanserad för en något högre risk och minst tre års sparhorisont, och slutligen Offensiv för minst fem års sparande, med endast aktiefonder och inga räntefonder. Det går självklart bra att investera i flera av Nordnet One-fonderna.

Avanza Auto
Avanza Auto är precis som Nordnet One en tjänst för automatisk fondförvaltning. Den består av sex olika fonder som i investerar i flera andra fonder. Förvaltningsavgiften är 0,20 % och den totala avgiften ligger på 0,33-0,37 %. Avgiften är därmed snarlik Nordnets motsvarande fondlösning. Skillnaden är att du alltså har sex fonder att välja mellan istället för tre, med stigande risknivå.

Den lägsta risknivån (Auto 1) består mestadels av svenska och globala räntefonder. Den mest offensiva nivån (Auto 6) består enbart av aktier med fokus på bland annat USA och tillväxtmarknader. När du köper en Auto kan du välja att sätta upp ett automatiskt månadssparande i fonden. Den minsta summan per månad är 100 kr.

Automatiskt månadssparande
Hos både Avanza och Nordnet kan du lägga till ett månadssparande från din andra bank. Du väljer summa, konto och datum som pengarna ska överföras, till exempel lönedagen varje månad. Du kan välja att överföra pengarna till ditt konto och sedan manuellt investera dem, eller välja att de ska gå direkt in i en fond.

Oavsett vilken av de två nätmäklarna som du är kund hos finns det alltså bra möjligheter till automatiskt månadssparande och hjälp med att skapa en fondportfölj.

Aktiegeneratorn
En funktion som sticker ut hos Avanza, för dig som är intresserad av handel med aktier, är Aktiegeneratorn. Du får några frågor där du väljer mellan två svarsalternativ angående vilka typer av aktier som du är intresserad av att köpa, baserat på:

 1. Aktiens börsvärde
 2. Kursutveckling de senaste 3 åren
 3. Aktier som ger utdelning
 4. Popularitet

Efter att du klickat dig genom frågorna (vilket bara tar någon minut) får du fram en lista över bolag som passar in på dina svar.

Utbud av aktier och fonder

Utbudet av värdepapper är väldigt liknande hos båda aktörerna. Det är därför troligen inget som du behöver ta i beaktande när du ska välja nätmäklare. Båda erbjuder till exempel en gratis indexfond, ett stort utbud av övriga fonder, och aktier i Sverige och utlandet.

Courtage – Avanza vs Nordnet

Både Avanza och Nordnet har gjort avtryck på den svenska sparmarknaden genom att pressa priserna på avgifter, inte minst courtage. Courtage är den avgift som du betalar vid köp av aktier. Självklart är det därför bättre ju billigare avgiften är. Du hittar ungefär likvärdiga erbjudanden på courtage hos båda nätmäklarna, uppdelat i olika courtageklasser. Få en bättre överblick av detta genom tabellerna nedan.Tänk på att kostnaden varierar på olika börser, till exempel Stockholmsbörsen, NGM och Spotlight. Läs villkoren för olika länder innan du handlar utländska aktier.

Nordnet courtage

Courtage hos Nordnet är utformat på nästan samma sätt som Avanza. Du får gratis courtage upp till 80 000 kr sparade pengar men erbjudandet är tidsbegränsat till 6 månader. Vilken courtageklass du hamnar i beror på hur stor summa som du köper och säljer för per order.

 • Gratis: Högst 80 000 kr (i 6 månader)
 • Mini: Högst 15 600 kr
 • Liten: 15 600 - 46 000 kr
 • Mellan: 46 000 - 143 478 kr
 • Fast: Över 143 478 kr
Courtageklass Nordnet Norden Lägsta courtage Norden Utanför Norden Lägsta courtage utanför Norden
Mini 0,25% 1 kr 0,25% 9 kr
Liten 0,15% 39 kr 0,15% 49 kr
Mellan 0,069% 69 kr 0,089% 69 kr
Fast 99 kr 99 kr 0,079% 99 kr


Läs mer om Nordnets courtage samt kom igång-erbjudande med courtagefri handel.

Avanza courtage

Avanza ger dig gratis courtage när ditt sparande är högst 50 000 kr. Dessutom får du tillbaka fondavgifterna så länge ditt innehav understiger den summan. Precis som för Nordnets courtage är det storleken på dina affärer som avgör vilken courtageklass du hamnar i. När ditt innehav överstiger 50 000 kr är det dessa klasser som gäller:

Courtageklass Avanza Rörligt courtage Lägsta courtage Orderstorlek
Mini 0,25% 1 kr Max 15 600 kr
Small 0,15% 39 kr 15 600 - 46 000 kr
Medium 0,069% 69 kr 46 000 - 143 500 kr
Fast pris 0% 99 kr Över 143 500 kr


Läs mer om Avanzas courtage samt kom igång-erbjudande med courtagefri handel.

Listorna senast uppdaterade: 2022-09-02.

Tjänster som Avanza och Nordnet erbjuder

Här får du läsa mer om Avanza och Nordnet erbjuder dig som kund och vilka skillnader som finns.

Starterbjudanden

Avanza och Nordnet ger bra starterbjudanden till alla sina kunder. Du slipper betala courtage när du först kommer igång med handel av aktier. Nordnets kom igång-rabatt innebär att du handlar aktier courtagefritt när du har upp till 80 000 kr i samlat sparande. Erbjudandet gäller under ditt första halvår av investeringar.

Avanza ger dig courtagefri handel och fondavgifterna tillbaka upp till 50 000 kr i sparande. Erbjudandet hos Avanza passar bättre om du vill ha längre tid på dig att bygga upp en portfölj, då det inte är tidsbegränsat. Nordnets starterbjudande passar istället bäst för dig som redan har en större summa pengar att investera i aktier under de 6 månader som är courtagefria.

Ta del av starterbjudande hos både Nordnet och Avanza

Det finns inget som hindrar dig från att öppna konto hos båda nätmäklarna för att nyttja båda erbjudandena samtidigt. Nackdelen är att du inte har alla investeringar samlade på ett ställe utan behöver logga in på två olika plattformar för att köpa, sälja och kolla ditt innehav.

Genom att ta del av starterbjudandet på båda ställena har du möjlighet att handla courtagefritt för upp till 130 000 kr totalt. Du kan även passa på att bestämma vilken av nätbankerna som du gillar bäst, ifall du senare vill flytta allt ditt innehav till ett ställe.

Börskollen rekommenderar
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Courtagefri handel upp till 50 000 kr
Gratis att öppna konto
KOM IGÅNG! Börskollen använder själva
Också bra val för aktier & fonder
Shareville - social plattform
Courtagefri handel upp till 80 000 kr
Gratis att öppna konto
Tips:  Öppna konto hos flera av aktiemäklarna för att dra nytta av maximal courtagefri handel hos respektive aktör!

Den dagen som ditt aktiesparande når maxgränsen för courtagefritt så varierar kostnaden för courtage. Du kan läsa mer om kostnaderna i tabellen tidigare i guiden under rubriken Courtage - Avanza vs Nordnet.

Kontoformer

Båda aktörerna erbjuder gratis öppnande av konton:

 • ISK (investeringssparkonto)
 • AF (Aktie- och Fondkonto)
 • KF (kapitalförsäkring)

Tips: Ta del av vår jämförelse och läs mer om vad man bör tänka på i vår stora guide där vi jämför de olika kontoformerna.

Pensionssparande

Varken Avanza eller Nordnet har kapital- eller skalavgifter vilket gör dem till bra val för pensionssparande. Du kan flytta din tjänstepension till någon av nätmäklarna för att öka chanserna att tjäna in mer pengar till din pension. Flytten kan dock ta cirka en till tre månader att genomföra. Avanza har fördelen att de ersätter kunder för flyttavgiften på upp till 1 000 kr. Många väljer också att spara extra till pensionen i vanligt sparande hos nätmäklarna, till exempel genom att investera i en blandning av globala indexfonder och Sverigefonder.

Inspiration: Vi tipsar också om våra andra populära guider för dig som är nybörjare har har planer på att kommande igång med sparande i aktier eller fonder – Aktier för nybörjare och Fonder för nybörjare.

Sparkonton – Avanza bästa valet

Är du intresserad av att ha pengar på ett vanligt sparkonto med ränta är Avanza bäst. Nordnet har nämligen bara sitt eget sparkonto, medan Avanza erbjuder även sparkonton från andra aktörer. Tjänsten heter Avanza Sparkonto+ och innebär ett samarbete med andra nischbanker för att kunna erbjuda högre ränta på sparkonton.

Binder du pengarna i 12 eller 24 månader är räntan betydligt mer förmånlig, men det gör också att du inte kan röra dina pengar under denna tidsperiod. Vill du kunna använda sparkontot som en buffert vid behov är det bäst att välja ett sparkonto som inte är bundet.

Portföljbelåning: Låna för att investera mer

Portföljbelåning, även kallat värdepapperskredit, innebär att du lånar pengar för att investera. Både Avanza och Nordnet erbjuder lån för att investera i värdepapper. Dina nuvarande fonder och aktier fungerar som säkerhet. Lånet ger möjlighet till högre avkastning på dina investeringar genom hävstång på sparandet, men innebär också en hög risk.

Hos Nordnet går det att ansöka om tjänsten Portföljbelåning Plus efter att man har fått sin portföljbelåning. Plustjänsten ger en ränterabatt som är baserad på risknivån och diversifieringen i portföljen samt hur stor del av belåningsvärdet du använder.

Avanzas värdepapperskredit kallades förut för Superlånet men fick av legala skäl inte längre använda ordet “super” i namnet. Precis som hos Nordnet går det att få ränterabatt om du uppfyller vissa krav. Räntan beror på vilka värdepapper du äger samt hur mycket pengar du lånar.

Avanza erbjuder ränterabatt ända ner till 0 %, förutsatt att du har en belåningsgrad på högst 10 % av det totala marknadsvärdet på dina värdepapper. Den lägsta effektiva räntan hos Nordnet är istället 1,59 % men då får du låna för 40 % av värdet. Gemensamt för de båda är att maximalt lånebelopp ligger på 90 % av ditt innehav i belåningsbara värdepapper.

Bolån via extern leverantör


Det går att ansöka om bolån hos Avanza och Nordnet. Stabelo är leverantör av bolån hos båda två. Därmed fungerar nätmäklarna som distributörer av bolånet och du kan inte få lånelöfte direkt från dem. Du kan själv beräkna din ränta och räntekostnad genom bolånekalkyl på hemsidorna. Där finns också tydlig information om aktuella räntor.

Ju mer pengar du har investerade i konton på Nordnet, desto lägre ränta går det att få. Äger du bostaden tillsammans med en annan person räknas ert sammanlagda sparande ihop. En skillnad är att du får 50 % belåningsgrad via Nordnet och 60 % via Avanza. Ansöker du om Avanzas bolån kan du även välja leverantören Landshypotek Bank. Där går det att få låna en större andel av bostadens värde, både till nyköp och flytt av bolån.

Privatlån – hos Nordnet men inte Avanza

Nordnet erbjuder privatlån utan säkerhet, något som Avanza inte gör. Du kan ansöka om privatlån mellan 20 000 och 50 000 kr, amorteringsfritt under det första året. Räntan är alltid rörlig och högre än för bolån eftersom lånet inte har någon säkerhet.

Investerarskydd och insättningsgaranti – lika hos båda

Dina pengar är skyddade via statens insättningsgaranti hos båda aktörerna. Insättningsgarantin innebär att du får ersättning om banken eller institutet där du har dina pengar går i konkurs. Maxbeloppet är 1 050 000 kr per person och institut. Garantin gäller även ifall en samarbetspartner till nätmäklaren skulle gå i konkurs. Investerarskydd gäller också hos båda. Det fungerar som ett skydd mot att värdepapper förvarade hos nätmäklaren skulle försvinna i samband med en konkurs.

Undantaget är kontoformen kapitalförsäkring. Där ersätter skuldtäckningsregistret både insättningsgarantin och investerarskyddet, eftersom det är ett försäkringsbolag som står för ägare av innehavet istället för dig själv.

Kundtjänst

Nivån på kundtjänsten är naturligtvis en viktig fråga ifall du får problem eller funderingar. Det är viktigt att snabbt kunna få hjälp, särskilt när det är ens pengar det handlar om. Både Nordnet och Avanza erbjuder support via meddelande när du är inloggad, via social plattform som Facebook samt genom att ringa dem på vardagar.

Upplevelsen av kundtjänst varierar förstås från person till person. För att skaffa dig en egen uppfattning kan du läsa recensioner som andra lämnat, till exempel på plattformar som Trustpilot, Facebook och Google. Ett vanligt klagomål är att behöva vänta länge innan man får svar. Just svarstiden kan variera mycket beroende på hur hög belastning kundtjänsten har för tillfället. Det vore förstås också en fördel om supporten gick att nå under helger, vilket idag inte är fallet för varken Nordnet eller Avanza.

Externa recensioner – Ska man lita på dem?

Slutligen kan vi titta på vad andra kunder skriver i recensioner för att bredda bilden av vilken nätmäklare som är bästa valet. Betygen bör man ta med en nypa salt eftersom de är baserade på varje persons enskilda upplevelse. Antalet betyg är inte heller tillräckligt många för att ge en rättvis uppfattning. Det är till exempel sannolikt att en missnöjd kund aktivt tar beslutet att sätta ett lågt betyg och dela med sig av sin upplevelse, medan en nöjd kund inte skriver en bra recension utan helt enkelt fortsätter använda plattformen i tysthet.

Avanza omdöme från kunderna

Trustpilot: 2,5 / 5 (178 omdömen)
Facebook: 4,3 / 5 (495 omdömen)
App Store: 4,6 / 5 (56 055 omdömen)
Google Play: 3,5 / 5 (6 697 omdömen)

Nordnet omdöme från kunderna

Trustpilot: 2,0 / 5 (61 omdömen)
Google: 3,2 / 5 (42 omdömen)
App Store: 4,3 / 5 (30 300 röster)
Google Play: 4,2 / 5 (19 200 röster)

Listan senast uppdaterad: 2022-09-02.

Hur kommer man igång?

Det går snabbt att komma igång med sparande, oavsett vem du väljer. Vill du flytta ditt befintliga sparande från din andra bank går det också bra.

Flytta sparande från bank till Avanza eller Nordnet

Flytt av aktier, fonder och andra värdepapper gör du smidigt via BankID hos båda nätmäklarna. Det går även bra att flytta ett befintligt bolån. Via deras respektive hemsida väljer du vilket konto du vill flytta från, och vilket du vill flytta till. Processen tar sedan ett antal veckor. Vill du bara flytta över sparpengar sker överföringen på direkten. Avanza och Nordnet tar inte ut några avgifter för flytten, men dubbelkolla med din andra bank för att se vad som gäller där. För vissa banker behöver det ske en försäljning av värdepapper för att kunna flytta över innehavet. I så fall behöver du sedan köpa tillbaka dina önskade aktier och fonder på nytt hos nätmäklaren.

Så börjar du investera hos Avanza eller Nordnet


Har du bestämt dig för att skapa konto hos en – eller båda – av nätmäklarna? Se först till att ha ditt BankID nära till hands. Så här gör du för att komma igång:

 • Registrera dig som kund genom att klicka på “Bli kund”.
 • Fyll i ditt personnummer och klicka på “Gå vidare”.
 • Nu skriver du in din uppgifter som mejladress, telefonnummer, medborgarskap och väljer vilka kontotyper som du vill öppna. Du godkänner även villkoren.
 • Du skriver sedan under med hjälp av BankID. Nu är du kund!
 • Överför pengar från din andra bank.
 • Leta upp aktier eller fonder som du vill handla och tryck på Köp när du är redo att börja investera. Använd gärna topplistor för inspiration eller automatisk portföljgenerator.

Börskollen rekommenderar
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Courtagefri handel upp till 50 000 kr
Gratis att öppna konto
KOM IGÅNG! Börskollen använder själva
Också bra val för aktier & fonder
Shareville - social plattform
Courtagefri handel upp till 80 000 kr
Gratis att öppna konto
Tips:  Öppna konto hos flera av aktiemäklarna för att dra nytta av maximal courtagefri handel hos respektive aktör!

Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Investera inte mer pengar än vad du har råd med och diversifiera din portfölj med många olika värdepapper för att minska riskerna.

Sammanfattning

Att välja mellan Avanza eller Nordnet är i slutändan en smakfråga. Genom den här guiden har du fått inblickar som förhoppningsvis hjälper dig lite mer i ditt val av nätmäklare. I nuläget har Avanza flest kunder men Nordnet hamnar inte långt efter. Troligtvis kommer de två nätmäklarna att fortsätta sporra varandra till allt bättre användarvänlighet och funktioner.

Vanliga frågor och svar om Nordnet vs Avanza

Ska jag välja Avanza eller Nordnet?

Både Avanza och Nordnet har ett stort utbud av aktier/fonder till konkurrenskraftiga priser. Om du ska välja Avanza eller Nordnet beror mest på vilken hemsida du föredrar, till exempel beroende på navigering, funktioner, utseende och skillnad på vissa tjänster.

Varför Nordnet/Avanza istället för vanlig bank?

De största fördelarna är ett större utbud av värdepapper, lägre priser, smarta funktioner som portföljgenerator och automatiskt månadssparande, samt bra användarvänlighet.

Kan man vara kund hos både Avanza och Nordnet?

Ja, det går bra. På så sätt kan du dessutom ta del av bådas starterbjudanden.

Har Avanza / Nordnet insättningsgaranti?

Ja, du har insättningsgaranti hos båda precis som hos vanlig bank.

Vad kostar courtage på Avanza respektive Nordnet?

Aktuellt courtage går att se på respektive nätmäklares hemsida och i tabellen längre upp i den här guiden – se rubriken Courtage.

Är Nordnet eller Avanza bäst för aktier och fonder?

Utbudet av fonder/aktier och priserna är väldigt likvärdiga på Avanza och Nordnet. Avanza ger gratis courtage upp till 50 000 kr i sparande och Nordnet upp till 80 000 kr i 6 månader. Vi rekommenderar att välja den plattform som tilltalar dig mest vad gäller utseende, navigering och funktioner. Du kan också välja att öppna konton hos båda nätmäklarna.

Är Avanza eller Nordnet billigast?

Båda har låga kostnader för courtage och fondavgifter. Skillnaden är så pass liten att det inte bör vara den avgörande faktorn i ditt val av nätmäklare.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 30 augusti 2023. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Du har läst

Nordnet vs Avanza 2023? Jämförelse av Sveriges två mest populära nätmäklare för aktie- och fondsparande oktober

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.