Nordnet eller Avanza? | Jämförelse 2024; Därför ska du välja…
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

16 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Nordnet

Nordnet vs Avanza 2024? Jämförelse av Sveriges två mest populära nätmäklare för aktie- och fondsparande maj

Sidans innehåll

Valet mellan Avanza eller Nordnet är en het fråga för dig som sparar i fonder och aktier. Vilken av de två nätmäklarna ska man välja maj? Hur skiljer de sig åt? Här jämför vi Avanza vs Nordnet på djupet och reder ut varför de har blivit så populära.

 • Avanza och Nordnet är de två största nätmäklarna i Sverige, båda erbjuder gratis konton och har blivit populära alternativ för handel med aktier och fonder.
 • Även om de delar många likheter, finns det skillnader som kan påverka ditt val, inklusive courtagekostnader, användarvänlighet, och de unika erbjudanden som varje nätmäklare har.
 • Denna guide jämför dessa två plattformar på djupet för att hjälpa dig att förstå vilka fördelar och nackdelar som finns med varje alternativ och vilket som kan vara bäst för dig baserat på dina specifika behov och investeringsmål.

Om du vill handla med fonder eller aktier finns det flera olika banker och institut att välja på, men de två absolut största i Sverige är Avanza och Nordnet. Du kan öppna konto helt gratis hos båda nätmäklarna – som har många saker gemensamt. Det finns dock vissa skillnader som kan påverka dig som investerar.

Läs mer om likheter och skillnader mellan Avanza och Nordnet i den här guiden. Få reda på vilka fördelar och nackdelar som finns med att spara hos nätmäklare jämfört med någon av de traditionella “storbankerna”, vilka erbjudanden du kan ta del av, courtage, användarvänlighet, hur du skapar konto, och mer!

Introduktion till de populära nätmäklarna Avanza och Nordnet

Låt oss börja med att presentera nätmäklarna så att du får en överblick.

Om nätmäklaren Avanza – “Årets nöjdaste sparkunder” 14 år i radAvanzas hemsida lanserades den 1 september 2001. Då hade bara runt hälften av de svenska hushållen tillgång till internet. Det var också 2001 som HQ.se, Aktiespar Fondkommission och Avanza blev sammanslagna och tog just namnet Avanza. Därmed blev Avanza Sveriges största nätmäklare, med cirka 140 000 kunder. År 2012 hade antalet fördubblats och 10 år senare, 2022, har siffran vuxit till över 1,7 miljoner kunder.

Lanseringen av fonden Avanza Zero – en fond helt utan avgifter – år 2006 var en milstolpe i företaget. Fonden blev en snackis bland sparintresserade svenskar och många investerade i den. Såväl hemsida som mobilapp har sedan dess utvecklats med allt fler funktioner som ska underlätta för kunderna och bredda möjligheterna för investeringar.  

Det totala sparandet på Avanza uppgår idag till cirka 700 miljarder kr. Förutom att vara en bank för sparande, pensionssparande och placeringar, erbjuder Avanza även bolån. Utmärkelserna har under åren haglat över företaget, bland annat “Årets nöjdaste sparkunder” av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) i över 10 år i rad. Avanza-aktien är även noterad på Stockholmsbörsen.

Om nätmäklaren Nordnet

Nordnet såg ljuset redan 1996 och blev därmed en av de första nätmäklarna i Norden. År 2020 passerade företaget 1 miljon kunder. År 2022 hade den siffran vuxit till cirka 1,6 miljoner kunder med ett totalt sparande på 800 miljarder kr, vilket innebär att kundantalet snabbt vuxit de senaste åren. Nordnet AB blev noterat på Stockholmsbörsen år 2000 och fick sin banklicens 2002. Efter att ha etablerat sig på marknaderna i Tyskland och Luxemburg tog företaget sedan beslutet att fokusera enbart på de nordiska länderna.

Det skedde en intensiv utveckling av plattformen år 2017 och framåt, då Öhmangruppen och Nordic Capital blev nya ägare och bolaget avnoterades från börsen. Nordnet blev först med att införa direktinsättningar via Swish. Företaget lanserade även en ny app, introducerade courtagefri handel för aktier och breddade sitt erbjudande inom bolån.

I november 2020 noterades Nordnet återigen på börsen, den här gången på Large Cap-listan på Nasdaq Stockholm precis som Avanzas aktie. Nordnet har under åren mottagit priser som “Årets småföretagarbank” (Privata affärer 2019) och Finska Aktiesparares pris “Årets Börsmäklare” 2019. Liksom Avanza så erbjuder Nordnet sparande, pensionssparande och bolån etc. Nordnet driver även Shareville, en social plattform för alla deras kunder där det går att följa andras köp och sälj.

Nätmäklarna vs storbankerna

Hur har Avanza och Nordnet kunnat växa sig så stora? Det huvudsakliga svaret på den frågan är digitaliseringen. Idag är det enklare än någonsin att använda mobilen eller datorn för att överföra en del av lönen till ett sparkonto eller köpa aktier.

Men även de traditionella bankerna har ju skapat digitala plattformar för sina kunder, och kan trots detta inte mäta sig med de två nätmäklarna vad gäller aktie- och fondhandel. Varför är det så?

Därför är Avanza och Nordnet så populära

Här följer en lista över några av de största fördelarna med att investera hos nätmäklare:

 • Enkelt att öppna ett gratis konto och börja investera
 • Stort utbud av värdepapper
 • Köp och sälj på sekunder
 • Låga priser för att handla med aktier och fonder
 • Gratis courtage för nybörjare
 • Enkelt att navigera på sajten och i appen
 • Snabba överföringar med t.ex. Swish
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
 • Automatiskt månadssparande
 • Hjälp med att skapa fondportfölj
 • Aktuella listor för inspiration till aktier eller fonder

Dessa punkter gör att storbankerna har tuff konkurrens från nätmäklarna. Många väljer att flytta över hela eller delar av sitt sparande till Avanza eller Nordnet för att kunna ta del av ett större utbud av aktier och fonder till låga priser. Dessutom har båda nätmäklarna jobbat hårt för att det ska vara så enkelt som möjligt att använda plattformarna.

Nackdelar med Avanza / Nordnet

Beroende på dina preferenser kan det finnas vissa nackdelar med nätmäklare. Här listar vi några av de största begränsningarna:

Inga kontokort

Varken Nordnet eller Avanza erbjuder bankkort, betalkort eller kreditkort. Därmed går det inte att ha hela sin ekonomi samlad på ett ställe utan du får använda ett kontokort från en annan bank.

Separat lönekonto

Du kan inte heller få lönen insatt direkt på ett konto hos någon av nätmäklarna. Däremot går det att sätta upp ett automatiskt månadssparande från ditt vanliga bankkonto.

Inga kontor att besöka

Nätmäklarna har heller inga fysiska kontor att besöka, vilket är en nackdel om man föredrar att få rådgivning ansikte mot ansikte. Det blir dock allt vanligare även för storbanker att flytta över sin support till internet och telefon. Därmed blir skillnaden mellan nätmäklare och traditionell bank allt mindre för den här aspekten.

Huvudsakliga likheter och skillnader mellan Nordnet/Avanza


Likheterna är fler än skillnaderna när det gäller de båda plattformarna. Båda har ett stort utbud av aktier och fonder till konkurrenskraftiga priser, pensionssparande, bolån, månadssparande och möjlighet till snabba överföringar. För dig som sparar kan det dock vara intressant att ha koll på de skillnader som finns.

Sammanfattning: Jämförelse Nordnet/Avanza

Nordnet Avanza
Kostnadsfritt konto (ISK, KF och AF)
Automatiskt månadssparande
Gratis indexfond ✔ (Nordnet Indexfond Sverige) ✔ (Avanza Zero)
Mobilapp
Gratis handel Upp till 50 000 kr i max 12 mån Upp till 50 000 kr i max 12 mån
Spara hos nischbanker ✖ (Endast Nordnets sparkonto) ✔ (Klarna, Collector m.fl.)
Social plattform för kunder ✔ (Shareville)
Insättningsgaranti & investerarskydd
Bolån
Privatlån ✖ (såldes vidare till Ikano Bank april 2024)
Portföljbelåning/Värdepapperskredit

Vilka skillnader har Nordnet och Avanza?

Skillnaderna mellan de två aktörerna kan påverka din upplevelse och i slutändan ditt val av nätmäklare. Vi jämför här en rad olika aspekter:

Utseende och användarvänlighet

Plattformens utseende är en av de viktigaste sakerna att trivas med. Du kommer förmodligen att spendera en hel del tid i inloggat läge för att navigera bland dina innehav, läsa nyheter, se hur börsen rört sig och kanske hitta nya, intressanta värdepapper att investera i.

Vilken hemsida och/eller app som du föredrar är en smaksak. Läser man recensioner av olika ekonomibloggar blir Avanzas hemsida oftare vinnare utseendemässigt, tack vare att plattformen är estetiskt tilltalande men även lätt att navigera på. Men likväl finns det många personer i forum som skriver att de föredrar Nordnets gränssnitt och utseende.

Hos båda nätmäklarna får du en tydlig kontoöversikt och har i princip tillgång till samma funktioner, men du når dem på lite olika sätt. Båda jobbar också löpande med att förbättra existerande funktioner och tillföra nya lösningar som underlättar för såväl nybörjare som erfarna sparare.

För att skapa dig en uppfattning om vilken plattform som du föredrar kan du bli kund hos båda. Ladda ner appen eller logga in på webbplatsen och kolla runt på plattformen. Om du föredrar att använda mobilen när du köper eller säljer aktier och fonder kan det hända att det påverkar vilken av aktörerna som är det bästa valet för dig. Båda sajterna är mobilanpassade, så det är upp till dig om du vill använda app eller hemsida. Vissa funktioner saknas dock i appen, och man blir då hänvisad eller omdirigerad till webbläsaren.

Automatiskt sparande och portföljgenerator

Båda nätmäklarna har gratis tjänster för automatiskt månadssparande och hjälp med att välja fonder. Nedan listar vi dessa:

Nordnet One
Nordnet One är en fondlösning bestående av tre olika fonder, som i sin tur investerar i många olika aktiefonder och räntefonder. De är därmed något av en allt-i-ett-lösning om du vill slippa tänka på att själv välja ut vilka fonder som är bra att köpa. Du kan välja mellan tre olika paket: Försiktig, Balanserad eller Offensiv. Samtliga har en årlig avgift på 0,35 %.

Nordnet rekommenderar Försiktig till dig som ska spara minst två år och vill ha stor trygghet, Balanserad för en något högre risk och minst tre års sparhorisont, och slutligen Offensiv för minst fem års sparande, med endast aktiefonder och inga räntefonder. Det går självklart bra att investera i flera av Nordnet One-fonderna.

Avanza Auto
Avanza Auto är precis som Nordnet One en tjänst för automatisk fondförvaltning. Den består av sex olika fonder som i investerar i flera andra fonder. Förvaltningsavgiften är 0,20 % och den totala avgiften ligger på 0,33-0,37 %. Avgiften är därmed snarlik Nordnets motsvarande fondlösning. Skillnaden är att du alltså har sex fonder att välja mellan istället för tre, med stigande risknivå.

Den lägsta risknivån (Auto 1) består mestadels av svenska och globala räntefonder. Den mest offensiva nivån (Auto 6) består enbart av aktier med fokus på bland annat USA och tillväxtmarknader. När du köper en Auto kan du välja att sätta upp ett automatiskt månadssparande i fonden. Den minsta summan per månad är 100 kr.

Automatiskt månadssparande
Hos både Avanza och Nordnet kan du lägga till ett månadssparande från din andra bank. Du väljer summa, konto och datum som pengarna ska överföras, till exempel lönedagen varje månad. Du kan välja att överföra pengarna till ditt konto och sedan manuellt investera dem, eller välja att de ska gå direkt in i en fond.

Oavsett vilken av de två nätmäklarna som du är kund hos finns det alltså bra möjligheter till automatiskt månadssparande och hjälp med att skapa en fondportfölj.

Aktiegeneratorn
En funktion som sticker ut hos Avanza, för dig som är intresserad av handel med aktier, är Aktiegeneratorn. Du får några frågor där du väljer mellan två svarsalternativ angående vilka typer av aktier som du är intresserad av att köpa, baserat på:

 1. Aktiens börsvärde
 2. Kursutveckling de senaste 3 åren
 3. Aktier som ger utdelning
 4. Popularitet

Efter att du klickat dig genom frågorna (vilket bara tar någon minut) får du fram en lista över bolag som passar in på dina svar.

Utbud av aktier och fonder

Utbudet av värdepapper är väldigt liknande hos båda aktörerna. Det är därför troligen inget som du behöver ta i beaktande när du ska välja nätmäklare. Båda erbjuder till exempel en gratis indexfond, ett stort utbud av övriga fonder, och aktier i Sverige och utlandet.

Courtage – Avanza vs Nordnet

Både Avanza och Nordnet har gjort avtryck på den svenska sparmarknaden genom att pressa priserna på avgifter, inte minst courtage. Courtage är den avgift som du betalar vid köp av aktier. Självklart är det därför bättre ju billigare avgiften är.

Du hittar ungefär likvärdiga erbjudanden på courtage hos båda nätmäklarna, uppdelat i olika courtageklasser. Få en bättre överblick av detta genom tabellerna nedan.

Tänk på att kostnaden varierar på olika börser, till exempel Stockholmsbörsen, NGM och Spotlight. Läs villkoren för olika länder innan du handlar utländska aktier.

Nordnet courtage

Även Nordnet ger dig gratis courtage när ditt sparande är högst 50 000 kr. Här får du dessutom tillbaka fondavgifterna så länge ditt innehav understiger den summan.

Vilken courtageklass du hamnar i beror på hur stor summa som du köper och säljer för per order.

 • Gratis: Högst 50 000 kr (i 12 månader)
 • Mini: Högst 15 600 kr
 • Liten: 15 600 - 46 000 kr
 • Mellan: 46 000 - 143 478 kr
 • Fast: Över 143 478 kr
Courtageklass Nordnet Norden Lägsta courtage Norden Utanför Norden Lägsta courtage utanför Norden
Mini 0,25% 1 kr 0,25% 9 kr
Liten 0,15% 39 kr 0,15% 49 kr
Mellan 0,069% 69 kr 0,089% 69 kr
Fast 99 kr 99 kr 0,079% 99 kr


Läs mer om Nordnets courtage samt kom igång-erbjudande med courtagefri handel.

Avanza courtage

Avanza ger dig också gratis courtage när ditt sparande är högst 50 000 kr. Dessutom får du tillbaka fondavgifterna så länge ditt innehav understiger den summan. Precis som för Nordnets courtage är det storleken på dina affärer som avgör vilken courtageklass du hamnar i. När ditt innehav överstiger 50 000 kr är det dessa klasser som gäller:

Courtageklass Avanza Rörligt courtage Lägsta courtage Orderstorlek
Mini 0,25% 1 kr Max 15 600 kr
Small 0,15% 39 kr 15 600 - 46 000 kr
Medium 0,069% 69 kr 46 000 - 143 500 kr
Fast pris 0% 99 kr Över 143 500 kr


Läs mer om Avanzas courtage samt kom igång-erbjudande med courtagefri handel.

Listorna senast uppdaterade: 2023-12-29.

Tjänster som Avanza och Nordnet erbjuder

Här får du läsa mer om Avanza och Nordnet erbjuder dig som kund och vilka skillnader som finns.

Starterbjudanden

Avanza och Nordnet ger bra starterbjudanden till alla sina kunder. Du slipper betala courtage när du först kommer igång med handel av aktier och får tillbaka fondavgifterna. Nordnets kom igång-rabatt innebär att du handlar aktier och fonder avgiftsfritt när du har upp till 50 000 kr i samlat sparande. Erbjudandet gäller under ditt första år av investeringar.

Avanza har samma typ av erbjudande och ger dig courtagefri handel och fondavgifterna tillbaka upp till 50 000 kr i sparande.

Ta del av starterbjudande hos både Nordnet och Avanza

Det finns inget som hindrar dig från att öppna konto hos båda nätmäklarna för att nyttja båda erbjudandena samtidigt. Nackdelen är att du inte har alla investeringar samlade på ett ställe utan behöver logga in på två olika plattformar för att köpa, sälja och kolla ditt innehav.

Genom att ta del av starterbjudandet på båda ställena har du möjlighet att handla avgiftsfritt för upp till 100 000 kr totalt. Du kan även passa på att bestämma vilken av nätbankerna som du gillar bäst, ifall du senare vill flytta allt ditt innehav till ett ställe.

Den dagen som ditt aktiesparande når maxgränsen för courtagefritt så varierar kostnaden för courtage. Du kan läsa mer om kostnaderna i tabellen tidigare i guiden.

Kontoformer

Båda aktörerna erbjuder gratis öppnande av konton:

 • ISK (investeringssparkonto)
 • AF (Aktie- och Fondkonto)
 • KF (kapitalförsäkring)

Tips: Ta del av vår jämförelse och läs mer om vad man bör tänka på i vår stora guide där vi jämför de olika kontoformerna.

Pensionssparande

Varken Avanza eller Nordnet har kapital- eller skalavgifter vilket gör dem till bra val för pensionssparande. Du kan flytta din tjänstepension till någon av nätmäklarna för att öka chanserna att tjäna in mer pengar till din pension. Flytten kan dock ta cirka en till tre månader att genomföra. Avanza har fördelen att de ersätter kunder för flyttavgiften på upp till 1 000 kr. Många väljer också att spara extra till pensionen i vanligt sparande hos nätmäklarna, till exempel genom att investera i en blandning av globala indexfonder och Sverigefonder.

Inspiration: Vi tipsar också om våra andra populära guider för dig som är nybörjare har har planer på att kommande igång med sparande i aktier eller fonder – Aktier för nybörjare och Fonder för nybörjare.

Sparkonton – Avanza bästa valet

Är du intresserad av att ha pengar på ett vanligt sparkonto med ränta är Avanza bäst. Nordnet har nämligen bara sitt eget sparkonto, medan Avanza erbjuder även sparkonton från andra aktörer. Tjänsten heter Avanza Sparkonto+ och innebär ett samarbete med andra nischbanker för att kunna erbjuda högre ränta på sparkonton.

Binder du pengarna i 12 eller 24 månader är räntan betydligt mer förmånlig, men det gör också att du inte kan röra dina pengar under denna tidsperiod. Vill du kunna använda sparkontot som en buffert vid behov är det bäst att välja ett sparkonto som inte är bundet.

Portföljbelåning: Låna för att investera mer

Portföljbelåning, även kallat värdepapperskredit, innebär att du lånar pengar för att investera. Både Avanza och Nordnet erbjuder lån för att investera i värdepapper. Dina nuvarande fonder och aktier fungerar som säkerhet. Lånet ger möjlighet till högre avkastning på dina investeringar genom hävstång på sparandet, men innebär också en hög risk.

Hos Nordnet går det att ansöka om tjänsten Portföljbelåning Plus efter att man har fått sin portföljbelåning. Plustjänsten ger en ränterabatt som är baserad på risknivån och diversifieringen i portföljen samt hur stor del av belåningsvärdet du använder.

Avanzas värdepapperskredit kallades förut för Superlånet men fick av legala skäl inte längre använda ordet “super” i namnet. Precis som hos Nordnet går det att få ränterabatt om du uppfyller vissa krav. Räntan beror på vilka värdepapper du äger samt hur mycket pengar du lånar.

Avanza erbjuder ränterabatt ända ner till 0 %, förutsatt att du har en belåningsgrad på högst 10 % av det totala marknadsvärdet på dina värdepapper. Den lägsta effektiva räntan hos Nordnet är istället 1,59 % men då får du låna för 40 % av värdet. Gemensamt för de båda är att maximalt lånebelopp ligger på 90 % av ditt innehav i belåningsbara värdepapper.

Bolån via extern leverantör


Det går att ansöka om bolån hos Avanza och Nordnet. Stabelo är leverantör av bolån hos båda två. Därmed fungerar nätmäklarna som distributörer av bolånet och du kan inte få lånelöfte direkt från dem. Du kan själv beräkna din ränta och räntekostnad genom bolånekalkyl på hemsidorna. Där finns också tydlig information om aktuella räntor.

Ju mer pengar du har investerade i konton på Nordnet, desto lägre ränta går det att få. Äger du bostaden tillsammans med en annan person räknas ert sammanlagda sparande ihop. Erbjudanden mellan nätmätmäklarna är hyfsat likartade, men vissa mindre skillnader finns i termer av total belåningsgrad, aktuella räntor etc.

Investerarskydd och insättningsgaranti – lika hos båda

Dina pengar är skyddade via statens insättningsgaranti hos båda aktörerna. Insättningsgarantin innebär att du får ersättning om banken eller institutet där du har dina pengar går i konkurs. Maxbeloppet är 1 050 000 kr per person och institut. Garantin gäller även ifall en samarbetspartner till nätmäklaren skulle gå i konkurs. Investerarskydd gäller också hos båda. Det fungerar som ett skydd mot att värdepapper förvarade hos nätmäklaren skulle försvinna i samband med en konkurs.

Undantaget är kontoformen kapitalförsäkring. Där ersätter skuldtäckningsregistret både insättningsgarantin och investerarskyddet, eftersom det är ett försäkringsbolag som står för ägare av innehavet istället för dig själv.

Kundtjänst

Nivån på kundtjänsten är naturligtvis en viktig fråga ifall du får problem eller funderingar. Det är viktigt att snabbt kunna få hjälp, särskilt när det är ens pengar det handlar om. Både Nordnet och Avanza erbjuder support via meddelande när du är inloggad, via social plattform som Facebook samt genom att ringa dem på vardagar.

Upplevelsen av kundtjänst varierar förstås från person till person. För att skaffa dig en egen uppfattning kan du läsa recensioner som andra lämnat, till exempel på plattformar som Trustpilot, Facebook och Google. Ett vanligt klagomål är att behöva vänta länge innan man får svar. Just svarstiden kan variera mycket beroende på hur hög belastning kundtjänsten har för tillfället. Det vore förstås också en fördel om supporten gick att nå under helger, vilket idag inte är fallet för varken Nordnet eller Avanza.

Externa recensioner – Ska man lita på dem?

Slutligen kan vi titta på vad andra kunder skriver i recensioner för att bredda bilden av vilken nätmäklare som är bästa valet. Betygen bör man ta med en nypa salt eftersom de är baserade på varje persons enskilda upplevelse. Antalet betyg är inte heller tillräckligt många för att ge en rättvis uppfattning.

Det är till exempel sannolikt att en missnöjd kund aktivt tar beslutet att sätta ett lågt betyg och dela med sig av sin upplevelse, medan en nöjd kund inte skriver en bra recension utan helt enkelt fortsätter använda plattformen i tysthet.

Avanza omdöme från kunderna

 • Google: 2,9 / 5 (71 röster)
 • Trustpilot: 2,0 / 5 (235 röster)
 • App Store: 4,6 / 5 (56 151 röster)
 • Google Play: 3,2 / 5 (7 320 röster)

Nordnet omdöme från kunderna

 • Google: 3,2 / 5 (52 röster)
 • Trustpilot: 2,1 / 5 (86 röster)
 • App Store: 4,3 / 5 (31 478 röster)
 • Google Play: 3,3 / 5 (20 876 röster)

Hur kommer man igång?

Det går snabbt att komma igång med sparande, oavsett vem du väljer. Vill du flytta ditt befintliga sparande från din andra bank går det också bra.

Flytta sparande från bank till Avanza eller Nordnet

Flytt av aktier, fonder och andra värdepapper gör du smidigt via BankID hos båda nätmäklarna. Det går även bra att flytta ett befintligt bolån. Via deras respektive hemsida väljer du vilket konto du vill flytta från, och vilket du vill flytta till. Processen tar sedan ett antal veckor.

Vill du bara flytta över sparpengar sker överföringen på direkten. Avanza och Nordnet tar inte ut några avgifter för flytten, men dubbelkolla med din andra bank för att se vad som gäller där. För vissa banker behöver det ske en försäljning av värdepapper för att kunna flytta över innehavet. I så fall behöver du sedan köpa tillbaka dina önskade aktier och fonder på nytt hos nätmäklaren.

Så börjar du investera hos Avanza eller Nordnet


Har du bestämt dig för att skapa konto hos en – eller båda – av nätmäklarna? Se först till att ha ditt BankID nära till hands. Så här gör du för att komma igång:

 • Registrera dig som kund genom att klicka på “Bli kund”.
 • Fyll i ditt personnummer och klicka på “Gå vidare”.
 • Nu skriver du in din uppgifter som mejladress, telefonnummer, medborgarskap och väljer vilka kontotyper som du vill öppna. Du godkänner även villkoren.
 • Du skriver sedan under med hjälp av BankID. Nu är du kund!
 • Överför pengar från din andra bank.
 • Leta upp aktier eller fonder som du vill handla och tryck på Köp när du är redo att börja investera. Använd gärna topplistor för inspiration eller automatisk portföljgenerator.

Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Investera inte mer pengar än vad du har råd med och diversifiera din portfölj med många olika värdepapper för att minska riskerna.

Sammanfattning

Att välja mellan Avanza eller Nordnet är i slutändan en smakfråga. Genom den här guiden har du fått inblickar som förhoppningsvis hjälper dig lite mer i ditt val av nätmäklare. I nuläget har Avanza flest kunder men Nordnet hamnar inte långt efter. Troligtvis kommer de två nätmäklarna att fortsätta sporra varandra till allt bättre användarvänlighet och funktioner.

Vanliga frågor och svar om Nordnet vs Avanza

Ska jag välja Avanza eller Nordnet?

Både Avanza och Nordnet har ett stort utbud av aktier/fonder till konkurrenskraftiga priser. Om du ska välja Avanza eller Nordnet beror mest på vilken hemsida du föredrar, till exempel beroende på navigering, funktioner, utseende och skillnad på vissa tjänster.

Varför Nordnet/Avanza istället för vanlig bank?

De största fördelarna är ett större utbud av värdepapper, lägre priser, smarta funktioner som portföljgenerator och automatiskt månadssparande, samt bra användarvänlighet.

Kan man vara kund hos både Avanza och Nordnet?

Ja, det går bra. På så sätt kan du dessutom ta del av bådas starterbjudanden.

Har Avanza / Nordnet insättningsgaranti?

Ja, du har insättningsgaranti hos båda precis som hos vanlig bank.

Vad kostar courtage på Avanza respektive Nordnet?

Aktuellt courtage går att se på respektive nätmäklares hemsida och i tabellen längre upp i den här guiden – se rubriken Courtage.

Är Nordnet eller Avanza bäst för aktier och fonder?

Utbudet av fonder/aktier och priserna är väldigt likvärdiga på Avanza och Nordnet. Båda nätmäklarna ger dig också avgiftsfri handel upp till 50 000 kr vardera, under dina första 12 månader. Vi rekommenderar att välja den plattform som tilltalar dig mest vad gäller utseende, navigering och funktioner. Du kan också välja att öppna konton hos båda nätmäklarna.

Är Avanza eller Nordnet billigast?

Båda har låga kostnader för courtage och fondavgifter. Skillnaden är så pass liten att det inte bör vara den avgörande faktorn i ditt val av nätmäklare.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 29 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.

Du har läst

Nordnet vs Avanza 2024? Jämförelse av Sveriges två mest populära nätmäklare för aktie- och fondsparande maj

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader