Billigaste LEI-koden april 2024 | Skaffa på 1 minut - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

5 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
LEI-kod

LEI-kod - Vad är LEI? Billigaste LEI-koden april 2024

Sidans innehåll

Har din bank kontaktat dig och sagt att du behöver en LEI-kod för att kunna fortsätta eller börja handla med aktier på ditt företag? Då ska vi se till att guide:a dig rätt. Nedan går vi igenom vad LEI-kod innebär, varför den behövs och var du hittar tjänsten med den billigaste lei-koden.

För att kunna identifiera juridiska personer i transaktionsrapporteringen när det kommer till handel med värdepapper från t.ex företagsägd kapitalförsäkring så har EU tagit fram en identifieringskod som fungerar globalt vid namn LEI, Legal Entity Identifier.

Skaffa LEI-kod på under 1 minut

Alla juridiska personer (företag) kommer att behöva skaffa en LEI-kod för att kunna handla med värdepapper from 1 juli 2023 i Sverige.

Vi på Börskollen har själva skaffat en LEI-kod och tittat på några olika tjänster där ute. Vi landade i tjänsten med en smidig och snabb registreringsprocess som bara tog 1 minut och till det bästa priset. LEI-koden fick vi levererade inom ett par timmar.

Billigaste LEI-koden

Efter 1 juli 2023 kommer du som inte hunnit skaffa en LEI-kod endast kunna sälja dina aktieinnehav och inte köpa nya förens du skaffat en LEI-kod och rapporterat detta till din bank. Dina befintliga värdepapper kommer inte säljas per automatik utan du kommer bara vara hindrar från att köpa nya. Väljer du att inte skaffa en leikod så har du ändå möjligheten att avveckla och sälja dina innehav.

Billigaste LEI-koden

När det kommer till tjänster som inte ger något mervärde oavsett hos vilken leverantör dom inhandlas så betalar man gärna så lite som möjligt. Därför har vi kikat på några olika leverantörer av LEI-kod och sammanställt prisnivåerna. Priserna är exkl. moms.

Leverantör Pris kr/år vid köp 1år Pris kr/år vid köp 3år Pris kr/år vid köp 5år Kommentar
leiservice.se 595kr 495kr 399kr Billigast, 1 minuts registrering, Tjänst på Svenska
swedlei.se 649kr 549kr 490kr Tjänst på svenska
sverigelei.se 890kr 650kr 580kr Tjänst på svenska
unilei.com 695kr 598kr 519kr Går att betala för expressleverans
hejlei.se 949kr 666kr 638kr Simpel registrering, otydlig prissättning
nordlei.org 999kr 735kr 679kr Proffsig hemsida
Priser uppdaterade 2/4 2024.

Som du kan se kan man göra bäst deal genom att köpa en 5 års-licens direkt istället för att betala årsvis. Detta är något vi rekommenderar då du dels kan spara en hel del pengar men även slipper förnya detta varje år utan istället vart 5:e år.

Vad är en LEI-kod?

LEI står som sagt för Legal Identity Identifier och är en global standard för att identifiera företag som handlar med värdepapper. Varje LEI-kod är unik och består av 20 tecken.

Uppkomsten av LEI grundas i att from den 3 januari 2018, gäller nya regler på värdepappersmarknaden (Mifid 2/Mifir) vilket bland annat innebär krav på att fysiska eller juridiska personer som utför transaktioner ska kunna identifieras i transaktionsrapporteringen. Därav uppkom behovet av en identifierare som fungerar globalt.

Hur ser en LEI-kod ut?

Exempel hur en lei-kod kan se ut: 123498765AR39BMRA8727

Spelar det någon roll var man skaffar LEI-kod?

Nej, bara det är en korrekt LEI-kod på 20 tecken som din bank accepterar. Man kan t.ex skaffa en LEI-kod från institutionerna som finns på listan hos GLEIF - Global Legal Entity Identifier Foundation.

Registrera LEI kod

Du behöver inte alltid registrera lei koden själv utan det beror på vilken bank du använder för värdepappershandel. Efter att lei koden levererats till dig via mail så kan de se nedan hur du matar in denna hos Avanza resp. Nordnet.

Registrera LEI kod på under 1 minut

Vi på Börskollen har själva skaffat LEI-kod och tittade då på olika tjänster. Vi landade i tjänsten med den smidigaste registreringsprocessen som dessutom bara tog 1 minut. LEI-koden fick vi levererade inom ett par timmar.

Registrera LEI kod

Registrera LEI-kod till Avanza

Efter att du fått din LEI-kod levererad till din email är det dags att registrera den hos din bank. Denna process kan se lite olika ut beroende på vilken bank du har men här går vi igenom hur du matar in denna som kund hos Avanza på bara ett par minuter själv.

Du börjar med att logga in på din internetbank via webben.

  1. Gå till Profil.
  2. Klicka på Mina uppgifter för att därefter välja Personuppgifter i listan.
  3. Klicka på Legal Entity Identifier, mata in din LEI-kod och tryck Spara.

Klart!

Att tänka på: Den globala databasen med LEI-koder hos GLEIF uppdateras en gång per dygn så det kan ta upp till 24 timmar innan din kod kan registreras hos din bank efter att du fått den levererad.

Registrera LEI-kod till Nordnet

Nordnet liksom Avanza utfärdar inte några LEI-koder själva utan rekommenderar att du skaffar en LEI-kod själv.

När det kommer till registrering av LEI-kod hos Nordnet behöver du faktiskt inte göra någonting. Nordnet gör slagningar mot GLEIF:s databas dagligen och så länge du uppgett rätt organisationsnummer (viktigt) när du köper din LEI-kod så kommer detta matchas automatiskt.

Observera att du oftast får din LEI-kod inom ett par minuter men att det kan ta en till sju dagar för Nordnet att "se" koden i databasen.

FAQ - Vanliga frågor och svar om LEI-nummer

Jag har ett företag men handlar inte med aktier, behöver jag en LEI-kod?

Nej. Endast företag som handlar med finansiella instrument och värdepapper behöver en LEI-kod.

Jag har företagsägd kapitalförsäkring hos Avanza, Nordnet eller annan bank. Behöver jag en LEI-kod?

Om du handlar med marknadsnoterade värdepapper så som aktier, obligationer, börshandlade fonder (ETF:er) och/eller deltar i börsnoteringar behöver du en LEI-kod.

För handel med enbart fonder krävs ingen LEI-kod.

Jag har enskild firma, behöver jag en LEI-kod?

En enskild firma som handlar med andra finansiella instrument än derivatinstrument behöver inte skaffa en LEI-kod. Enskilda firmor som handlar med derivatinstrument behöver däremot ha en LEI-kod i enlighet med Emir-förordningen

Spelar det någon roll var man skaffar LEI-kod?

Nej, bara det är en korrekt LEI-kod. Man kan skaffa en LEI-kod från institutionerna som finns på GLEIF:s lista över godkända utfärdare.

Mitt bolag har värdepapper på depå men avser inte att göra några affärer i närtid. Behöver jag skaffa LEI-kod?

LEI-koden används vid rapportering av värdepappersaffärer men din bank kan ändå vilja att du skaffar en LEI-kod för att säkerställa att framtida köp och sälj kan utföras.

Vad kostar det?

Utfärdaren tar ut en avgift för att utfärda LEI och beroende på vilken utfärdare du väljer kostar det ca 399-1 500 kronor för det första året.  Se respektive utfärdares pris i vår jämförelse ovan.

Behöver jag registrera lei koden?

Det beror på vilken bank du använder för värdepappershandel. T.ex hos Avanza behöver du registrera lei koden medans Nordnet gör detta åt dig.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 2 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.