Billig bilförsäkring 2024 | Jämför & hitta rätt bilförsäkring
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

17 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Billig

Billig bilförsäkring (guide) – Jämför och hitta billiga bilförsäkringar 2024

Sidans innehåll

Att hitta rätt i försäkringsdjungeln kan ibland vara svårt. Det är lätt att bli överväldigad av den stora uppsjön av erbjudanden, priser och skyddsnivåer. Denna guide är tänkt att vägleda dig i processen att hitta en billig bilförsäkring. En sådan skyddar inte bara din plånbok utan ger dig även det skydd du faktiskt behöver.

  • Bilförsäkringen är en viktig ekonomisk och säkerhetsmässig investering, och det är avgörande att balansera kostnad mot skyddsnivå när du väljer den rätta försäkringen.
  • Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan olika försäkringstyper som trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring för att kunna göra ett informerat val som matchar dina behov.
  • Guiden ger dig verktygen och kunskapen för att jämföra och välja den mest fördelaktiga bilförsäkringen, samtidigt som den erbjuder tips på hur du kan sänka din premie utan att kompromissa med skyddsnivån.

Letar du efter en bra bilförsäkring? Med hjälp av Compricers smidiga tjänst kan du här jämföra bilförsäkringar och hitta en billig och bra försäkring till din bil. Jämför själv och teckna direkt online – alltid helt kostnadsfritt att jämföra.

En bilförsäkring är inte bara något som du juridiskt sett behöver ha; den är även en investering i din säkerhet. Med rätt försäkring får du även sinnesro. Detta tack vare vetskapen om att du har ett ekonomiskt skydd som träder i kraft vid en olycka, stöld eller skada på din bil. Men det finns många olika typer av bilförsäkringar och försäkringsbolag att välja mellan, så var börjar man?

I denna guide går vi bland annat igenom:

  • Att det är viktigt att balansera kostnaden mot skyddsnivån när du väljer försäkring.
  • Skillnaderna mellan trafikförsäkringar, halvförsäkringar och helförsäkringar.
  • Faktorerna som påverkar priset på din bilförsäkring och hur du kan sänka din premie.
  • Att du bör jämföra olika försäkringar för att hitta det bästa erbjudandet utifrån just ditt behov.
  • Steg för steg hur du gör för att teckna en försäkring.
  • Olika scenarion och val som kan påverka din försäkringspremie och skyddsnivå.

För att kunna jämföra och hitta den bästa försäkringen för just dina förhållanden behöver du rätt verktyg och kunskap. Det är här som vår guide till billiga bilförsäkringar kommer in i bilden. Vi kommer att hålla dig i handen och vara din vägvisare i denna djungel av försäkringar. Först utforskar vi tillsammans de olika typer av försäkringar som finns – trafikförsäkring samt halv- och helförsäkring. Genom att förstå hur dessa skiljer sig åt kan du göra det rätta valet.

Men arbetet med att hitta en bra bilförsäkring handlar inte bara om att söka efter det lägsta priset. Det går ut på att balansera kostnaden med den skyddsnivå du behöver. Därför kommer vi att diskutera hur du kan jämföra bilförsäkringar på bästa sätt. Genom att göra detta kan du hitta en som inte bara är billig utan också ger dig det skydd du behöver. Dessutom tittar vi på de faktorer som påverkar priset på din försäkring och avslöjar hur du potentiellt kan sänka dina försäkringskostnader.

Tips: Kör du även MC eller husbil? Spana in våra stora guider om Bästa MC-försäkring och Bästa husbilsförsäkring.

Det finns tre typer av bilförsäkring

För att kunna göra ett välgrundat val av bilförsäkring behöver du förstå de grundläggande begreppen. Du bör även känna till vilka typer av försäkringar som finns tillgängliga. Utöver att det är ett juridiskt krav att ha en bilförsäkring är den även en viktig del av ditt ekonomiska skyddsnät. Nedan går vi igenom de olika typer av försäkringar för bilar som finns samt vilka syften de har och vad de täcker.

Värt att känna till är att en bilförsäkring primärt försäkrar själva bilen snarare än dig som förare. Trafikförsäkringen täcker skador som bilen orsakar på andra personer och deras egendom. En halv- eller helförsäkring ger ett utökat skydd för själva bilen. Till exempel kan stöld eller skador på din bil ingå. Dock kan ett skydd som gäller föraren som person ibland inkluderas i vissa försäkringar eller erbjudas som ett tillägg.

Trafikförsäkring – En juridisk nödvändighet

I Sverige är det enligt lag krav på att alla fordon som används i trafik måste ha en trafikförsäkring. Denna grundläggande försäkring täcker skador som ditt fordon orsakar på annans egendom eller på andra personer. Den täcker dock inte skador på din egen bil eller en eventuell stöld av bilen. Trafikförsäkringen utgör med andra ord en slags bas som du sedan kan bygga vidare på genom att lägga till ytterligare skydd.

Halvförsäkring – Ett steg upp i skyddsnivå

Halvförsäkringen erbjuder ett mer omfattande skydd än bara trafikförsäkringen. Den täcker alltså inte bara det som försäkringen gör utan inkluderar ett lite mer omfattande skydd. Bland annat täcker den vanligtvis brand, stöld, glasrutor och vissa typer av räddning. Halvförsäkringen är ett bra val för dig som söker ett bredare skydd än vad lagen i minsta fall kräver. Detta utan att sträcka sig hela vägen till en helförsäkring.

Helförsäkring – Det mest omfattande skyddet

För dig som önskar det mest omfattande skyddet är helförsäkringen det självklara valet. Utöver det som trafik- och halvförsäkringen täcker erbjuder denna försäkring ytterligare skydd. Till exempel inkluderar den skydd för skador på din egen bil även om du själv har orsakat skadan. Den innefattar även en vagnskadeförsäkring som täcker kostnaden för reparationer om bilen blir totalförstörd, eller ger dig ersättning för bilen i ett sådant läge.

Helförsäkringen lämpar sig särskilt väl för nya eller dyrare bilar där kostnaden för reparation eller ersättning vid en olycka kan bli mycket hög.

Vad de olika försäkringarna täcker

Typ av försäkring

Skador på andra personer och egendom

Stöld, brand, glas och räddning

Skador på egen bil vid olycka

Rättsskydd och krishjälp

Vagnskada

Trafikförsäkring

Ja

Nej

Nej

Nej

Nej

Halvförsäkring

Ja

Ja

Nej

Ja

Nej

Helförsäkring

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Så kan du välja mellan en halv- och helförsäkring

Du bör göra valet mellan halv- eller helförsäkring utifrån en bedömning av ditt behov av skydd. Dessutom bör du även väga in kostnaden för försäkring i beslutet. Faktorer som bilens ålder, dess värde och din personliga ekonomi spelar in. Om din bil är helt ny kan en helförsäkring vara att föredra, medan en äldre bil kanske inte behöver ett lika omfattande skydd.

Det är också viktigt att komma ihåg att den bästa billiga bilförsäkringen för en person inte nödvändigtvis är rätt val för dig. Ditt behov kan skilja sig åt beroende på flera olika faktorer. Till exempel har det betydelse hur du använder din bil, var du bor och vilken typ av bil du har. Att välja försäkring utifrån ditt specifika behov är nyckeln till att hitta en bra balans mellan kostnad och skydd.

Med insikt i dessa grundläggande koncept kring fordonsförsäkringar är du nu redo att ta det första steget mot att teckna en bilförsäkring. Du bör nu vara bättre rustad att hitta en försäkring vars skydd passar både ditt behov och din budget. Nästa steg är att lära dig hur man enklast jämför olika försäkringar för att hitta det mest förmånliga erbjudandet. Fortsätt att läsa så berör vi detta härnäst i denna guide!

Veteranbilsförsäkring (entusiastförsäkring)

En veteranbilsförsäkring (även kallad entuasiastförsäkring) är till för ägare till äldre bilar. Ofta rör det sig om fordon som är 20 år eller äldre. Dessa bilar körs mer sällan och mest för nöjes skull, till exempel i samband med bilutställningar eller inom veteranbilsklubbar. En sådan här försäkring tar hänsyn till bilens låga användning och det höga affektionsvärdet. Därför har den ofta ett lägre pris jämfört med en standardförsäkring.

Om du äger en veteranbil kan du vilja överväga att teckna en veteranbilsförsäkring. Detta gäller i synnerhet om du investerar mycket tid och pengar i att underhålla din äldre bil.

Tillägg och tillval

Ofta har försäkringsbolagen ett bredare utbud än enbart trafikförsäkringen, halvförsäkringen och helförsäkringen. För att ge sina kunder möjligheten att skräddarsy sitt skydd utifrån deras personliga behov finns det en mängd olika tilläggstjänster och tillval. Dessa kan du köpa till utöver grundförsäkringen. Några exempel på sådana är:

  • Assistans vid olyckor eller haveri. Detta tillval kan ge dig omedelbar hjälp vid en olycka eller då bilen havererar. Till exempel kan du får bärgning eller hjälp i form av en nödreparation.
  • Lånebil. Ibland kan din bil behöva repareras på grund av den skada som den åsamkats. Detta tillval kan säkerställa att du har tillgång till en lånebil under tiden som din bil är på verkstaden. Därmed kan du fortsätta leva ditt liv som vanligt i väntan på att den repareras.
  • Utökat skydd för bilglas. Detta tillval kan ge dig ersättning för skador på samtliga bilens fönster, inte bara vindrutan. Det kan vara värdefullt vid stenskott eller andra skador på bilglaset som leder till ett byte av ruta.

Tilläggsförsäkringar och tillval som dessa gör det möjligt för dig att skräddarsy din försäkring utifrån din specifika livsstil och ditt behov. De kostar en del vilket gör att den totala försäkringskostnaden stiger. Men i gengäld erbjuds du ett mer omfattande skydd. Därför är det viktigt att du väger kostnaden mot den extra trygghet och bekvämlighet som dessa tillägg och tillval kan erbjuda.

Som alltid rekommenderar vi att du jämför olika erbjudanden. Genom att göra detta kan du hitta en bilförsäkring med tillägg och/eller tillval som matchar ditt behov.

Hitta en bra bilförsäkring genom att jämföra

För att hitta den bästa bilförsäkringen utifrån ditt behov behöver du noggrant jämföra olika alternativ. Det är inte bara priset som spelar roll utan även vilket skydd försäkringen erbjuder. Därför går vi härnäst igenom hur du kan gå tillväga när du gör en jämförelse och vad du bör tänka på.

Därför bör du jämföra bilförsäkringar

Marknaden för bilförsäkringar är stor och det finns många olika alternativ att välja bland. Försäkringsbolagens erbjudanden skiljer sig åt vad gäller villkor och priser. Så det är viktigt att jämföra försäkringar när du vill hitta en som inte bara är prisvärd utan också ger dig det skydd du behöver. En jämförelse ger dig en överblick över det tillgängliga utbudet och hjälper dig att göra ett bra val.

Letar du efter en bra bilförsäkring? Med hjälp av Compricers smidiga tjänst kan du här jämföra bilförsäkringar och hitta en billig och bra försäkring till din bil. Jämför själv och teckna direkt online – alltid helt kostnadsfritt att jämföra.

Jämför bilförsäkringar så här

Så här kan du jämföra alternativen och hitta en bra bilförsäkring:

  1. Använd vår jämförelsetjänst. Här på sidan hittar du ett digitalt verktyg som hjälper dig att jämföra bilförsäkringar från olika försäkringsbolag. Knappa in information om dig själv och din bil så kan du snabbt få en överblick av de tillgängliga försäkringarna.
  2. Titta på skyddet och villkoren. Stirra dig inte blind på priset när du jämför olika försäkringar. Det är viktigt att noggrant läsa igenom vad försäkringen täcker och vilka villkor som gäller. Se till att försäkringen täcker de risker som är relevanta för just dig.
  3. Spana in självrisken. Självrisken är den del av en kostnad som du själv står för innan försäkringen tar vid. En högre självrisk kan leda till att premien blir lägre. Men det är viktigt att du väljer en självrisknivå som du kan hantera om olyckan skulle vara framme.
  4. Läs kundrecensioner. Det är lika viktigt att se till ett visst försäkringsbolags rykte och kundservice som till priset och skyddet. Läs därför recensioner och ta reda vilka upplevelser och erfarenheter andra kunder har haft av de olika försäkringsbolagen. Särskilt viktigt är det att se till deras agerande i samband med skadereglering.

Följ dessa steg och tänk även på de aspekter som vi nämner nedan. Då kan du jämföra försäkringar på ett effektivt sätt och hitta den bästa bilförsäkringen för dig. Dessutom säkerställer du då att försäkringen ifråga erbjuder det skydd du behöver.

Viktigt att läsa det finstilta

Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att du läser det finstilta i försäkringsavtalet. Genom att göra detta undviker du att bli besviken om du senare behöver nyttja försäkringen. Kontrollera om det finns några särskilda begränsningar eller liknande i villkoren som kan påverka ditt skydd.

Populära försäkringsbolag

Det finns flera välkända svenska försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar. Dessa är några av de mest populära bolagen:

  • If Skadeförsäkring – Ett av de största försäkringsbolagen i Norden. De har ett brett utbud av försäkringar inklusive fordonsförsäkringar.
  • Folksam – Ett kundägt försäkringsbolag med en rad olika försäkringar.
  • Trygg-Hansa – Tillhandahåller många olika försäkringslösningar, inklusive bilförsäkringar med möjlighet till skräddarsytt skydd.
  • Länsförsäkringar – Ett kundägt bolag med lokala kontor runt om i Sverige.
  • Moderna Försäkringar – En del av Tryg Forsikring som har ett brett urval av försäkringstjänster.
  • ICA Försäkring – Som ICA-kund kan du teckna en bilförsäkring särskilt förmånligthos detta bolag.
  • Gjensidige – Ett norskt försäkringsbolag med verksamhet i Sverige. De har ett brett utbud av försäkringar inklusive bilförsäkringar med konkurrenskraftiga villkor.

Välj försäkring utifrån ditt behov

Tänk på att det inte finns en enskild försäkring som passar alla bilägare. Ett visst alternativ kan vara det optimala för någon annan, men det passar kanske inte dig och dina unika omständigheter. Se till din körvana, bilens ålder och värde samt ditt behov av skydd när du jämför de olika alternativen.

Läs vidare för att ta reda på hur försäkringsbolagen prissätter din bilförsäkring!

Så tecknar du den bästa bilförsäkringen för dig

Har du har jämfört olika bilförsäkringar och bestämt dig för vilket alternativ som är det bästa utifrån din specifika situation? Bra, då är det dags att gå vidare och faktiskt teckna försäkringen ifråga. Exakt hur du går tillväga för att teckna en försäkring kan skilja sig lite grann åt mellan olika försäkringsbolag. Men när du har valt ut en bra försäkring gör du vanligtvis så här:

Steg 1: Förbered den information som behövs

Se till att du har all nödvändig information till hands innan du påbörjar processen att teckna en försäkring. Du behöver bland annat ha uppgifter om din bil såsom registreringsnummer, märke och modell. Dessutom krävs ofta personlig information såsom ditt körkort och eventuell historik av tidigare försäkringsanspråk. Var även beredd på att specificera hur bilen används, till exempel för privat bruk eller i tjänsten samt den årliga körsträckan.

Försäkringsbolaget kan begära information som framgår på ditt körkort, såsom körkortsnummer och utfärdandedatum. Detta görs i syfte att bedöma din risknivå som förare. Denna information används sedan för att fastställa storleken på premien utifrån faktorer som din ålder, körerfarenhet och eventuella tidigare trafikförseelser eller olyckor. Att ha körkortet tillgängligt underlättar därför processen och säkerställer att all information som du tillhandahåller är korrekt.

Steg 2: Jämför erbjudanden

Detta steg kanske du redan har gått igenom. Men om du inte redan har gjort det bör du använda en jämförelsetjänst för att hitta en bilförsäkring med rätt skyddsnivå. Du kan med fördel använda det verktyg som finns här på sidan för att göra en sådan jämförelse.

Alternativt kan du välja att kontakta olika försäkringsbolag direkt för att få en offert baserat på den information som du tillhandahåller. Försäkra dig i sådana fall om att du får en bra bild av vad de olika försäkringarna täcker samt kostnaden för såväl premie som självrisk.

Steg 3: Välj en billig bilförsäkring som passar ditt behov

När du har jämfört olika erbjudanden är du redo att välja en försäkring. Välj det alternativ som bäst matchar dina behov till ett pris som du anser är rimligt. Du vill med andra ord inte bara välja en billig försäkring utan även en bra sådan som ger dig ett adekvat skydd. Tänk därför på att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa valet, även om det naturligtvis kan vara det.

Steg 4: Teckna försäkringen

En jämförelse av olika bilförsäkringar för dig vanligtvis i slutändan till försäkringsbolagets webbplats. Väl där tecknar du försäkringen genom att ange den information som efterfrågas. Glöm inte bort att godkänna försäkringsavtalet.

Steg 5: Betala premien

Efter att du har tecknat försäkringen kommer du att få en faktura för premien. Många försäkringsbolag erbjuder olika betalningsalternativ. Du kan ofta välja mellan månads-, kvartals- eller årlig betalning av premien. Välj det alternativ som bäst passar din budget.

Steg 6: Spara ditt försäkringsbevis

När du har tecknat försäkringen och betalat premien ska du få ett försäkringsbevis från försäkringsbolaget. Det är viktigt att spara detta dokument eftersom det bevisar att din bil är försäkrad. Detta bevis kan du potentiella behöva kunna visa upp i samband med en trafikkontroll eller om en olycka skulle inträffa.

Steg 7: Gå regelbundet igenom din försäkringssituation

Det är en bra idé att regelbundet gå igenom din försäkringssituation. Se därför över din bilförsäkring med jämna mellanrum för att säkerställa att den fortfarande motsvarar ditt behov. Detta gäller i synnerhet om din livssituation och dina omständigheter har förändrats. Om du till exempel köper en helt ny bil eller om ditt körbeteende ändras kan det därför vara en särskilt god idé att göra en översyn av försäkringen.

Så prissätter försäkringsbolagen din bilförsäkring

För att du ska kunna välja en prisvärd försäkring utan att kompromissa med skyddet behöver du förstå kostnaden. Försäkringsbolagen prissätter sina försäkringar utifrån flera olika faktorer. Därför kan priset variera kraftigt beroende på sådant som rör bilen ifråga och dig som förare. Nedan kan du läsa dig till vilka som är de främsta faktorerna som försäkringsbolagen utgår från när de bestämmer premien för din bilförsäkring.

Förarens ålder och körhistorik

  • Ålder: Yngre förare, särskilt de under 25 år, ser försäkringsbolagen ofta som högriskgrupper. Därav är den premie som dessa betalar för sina försäkringar vanligtvis högre. Detta grundar sig i statistik som visar att sannolikheten för olyckor är högre bland yngre förare.
  • Körhistorik: Även din körhistorik har betydelse för prissättningen. Försäkringsbolagen tar hänsyn till eventuella tidigare trafikförseelser som du har gjort dig skyldig till. De ser även till huruvida du tidigare har varit involverad i olyckor. Om din körhistorik är fri från förseelser och olyckor kan du ofta få en lägre premie.

Bilens typ och ålder

  • Typ av bil: Vissa bilar är dyrare att försäkra än andra. Premierna är generellt sett högre för sportbilar och andra bilar med hög prestanda. Detta beror på att risken för olyckor och höga reparationskostnader anses vara större om du kör en sådan bil.
  • Bilens ålder: Äldre bilar kan vara billigare att försäkra om de har ett lågt värde. Men det kan också vara svårare att hitta en billig bilförsäkring om din bil är äldre och du vill teckna en helförsäkring.

Val av självrisk

  • Självrisk: Även storleken på självrisken har betydelse för din försäkringspremie. Om du väljer en hög självrisk kan detta resultera i en lägre premie. Men det är samtidigt viktigt att du inte har en högre självrisk än vad du kan hantera ekonomiskt om en olycka skulle inträffa.

Platsen där du bor och parkerar din bil

  • Det geografiska området: Försäkringspremien kan även variera beroende på var i landet du bor. I städer med högre brottslighet och trafiktäthet är premierna vanligtvis högre.
  • Parkeringen: Förhållandena kring parkeringen av bilen är en annan viktig faktor. Om du har tillgång till ett garage eller annan säker parkeringsplats kan detta minska risken för stöld och skadegörelse. Därmed kan även försäkringspremien bli lägre jämfört med om du parkerar din bil ute på gatan.

Användningen av bilen

  • Körsträcka: Hur mycket du kör påverkar också din riskexponering. Försäkringsbolagen kan därför erbjuda dem som kör mindre lägre premier. Detta då dessa personer anses vara mindre benägna att råka ut för en olycka.
  • Syftet med bilkörningen: Bilar som används för företagsändamål kan ibland försäkras till högre premier jämfört med de som enbart används för privat bruk.

Tips för att sänka premien

Eftersom du letar efter en billig bilförsäkring vill du naturligtvis försöka göra en så bra affär som möjligt. För att få mer valuta för pengarna kan du därför försöka sänka premien genom att:

  • Regelbundet jämföra. Försäkringsmarknaden förändras ständigt och nya erbjudanden dyker upp. Se därför till att regelbundet jämföra bilförsäkringar så kan du säkerställa att du får det mest fördelaktiga priset.
  • Samla dina försäkringar. Flera försäkringsbolag erbjuder rabatter om du har mer än en försäkring hos dem. Till exempel kan du välja att samla din hemförsäkring, bilförsäkring och eventuella övriga försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Genom att göra detta kan du ofta sänka din premie en hel del.

Olika scenarion som du kan ställas inför i jakten på en billigare bilförsäkring

Nu har vi gått igenom hur du jämför, väljer och tecknar en bilförsäkring. Låt oss därför gå vidare till att titta på några konkreta exempel. Nedan illustrerar vi hur olika faktorer kan påverka ditt val av försäkring och hur du kan hitta det bästa möjliga erbjudandet.

Exempel 1: En ung förares första bilförsäkring

Bakgrund: Emma, 22 år gammal, köper sin första bil och behöver teckna en försäkring. Som ung förare är hon medveten om att hennes ringa ålder kan leda till högre premie. Men hon vill ändå försöka finna en bra balans mellan prisvärdhet och ett omfattande skydd.

Lösning: Emma bestämmer sig för att jämföra flera försäkringsbolag med hjälp av en digital jämförelsetjänst. Hon upptäcker att vissa försäkringsbolag erbjuder rabatter till unga förare som har installerat en bilkamera. Hon väljer därför att investera i en sådan för att underlätta processen att fastställa skuldfrågan och påskynda skadeersättningen vid en eventuell kollision. Hon väljer en försäkring med en rimlig självrisk och dra nytta av denna rabatt. Därmed lyckas Emma sänka sin premie utan att behöva kompromissa med skyddsnivån.

Exempel 2: En erfaren bilägares byte av försäkring

Bakgrund: Johan har haft samma bilförsäkring i över tio år. Han inser att han kanske betalar för mycket på grund av sin lojalitet mot det nuvarande försäkringsbolaget. Därför bestämmer han sig för att se om han inte kan hitta ett bättre erbjudande någon annanstans.

Lösning: Johan använder en digital tjänst för att jämföra erbjudanden från olika försäkringsbolag. Han tar hänsyn till sitt nuvarande behov då hans bil har åldrats och minskat i värde. Därför söker han efter försäkring till en med en lägre skyddsnivå och upptäcker att det ibland finns rabatter för äldre bilar. Johan hittar således en ny försäkring som erbjuder motsvarande skydd till en lägre kostnad.

Exempel 3: En sänkning av kostnaderna för bilförsäkringen genom högre självrisk

Bakgrund: Sara är en erfaren förare som äger en ny bil. Hon letar efter ett sätt att minska sin månatliga premie utan att förlora det viktiga skyddet.

Lösning: Efter att ha rådgjort med sitt försäkringsbolag bestämmer sig Sara för att höja sin självrisk. Detta innebär att hon skulle behöva betala mer ur egen ficka om en olycka inträffar. Men det sänker samtidigt hennes månatliga premie betydligt. Hon ser till att ha en särskild buffert för att täcka den högre självrisken. Därmed är detta en hållbar och bra lösning för henne.

Viktigt att välja rätt försäkring utifrån ditt individuella behov

Exemplen ovan visar att det finns flera olika strategier som du kan använda dig av för att hitta rätt bilförsäkring. De belyser även vikten av att välja en försäkring som matchar ditt behov och din budget. Du kan med andra ord optimera ditt försäkringsskydd och potentiellt spara pengar. För att göra detta behöver du dock vara påläst, jämföra olika försäkringar och utnyttja tillgängliga rabatter.

Frågor och svar om bilförsäkringar

Det är inte ovanligt att många frågor dyker upp medan du söker efter en billig bilförsäkring. Nedan tar vi därför upp några av de vanligaste frågorna om bilförsäkringar. Läs igenom dessa för att få en ökad förståelse för ämnet och kunna fatta ett mer välgrundat beslut!

Vilken är den billigaste bilförsäkringen?

Vilken bilförsäkring som är billigast varierar beroende på flera olika faktorer. Bland annat påverkar bilens typ, förarens ålder och körhistoriken försäkringspremien. Jämför offerter online för att hitta det lägsta priset utifrån ditt specifika behov.

Vilken bilförsäkring är mest prisvärd?

Det korta svaret är att en prisvärd bilförsäkring erbjuder en bra balans mellan kostnad och skydd. Du bör helst jämföra flera försäkringar och försöka hitta en som ger dig det skydd du behöver till ett konkurrenskraftigt pris.

Hur mycket kostar en bilförsäkring i genomsnitt?

Genomsnittskostnaden för en bilförsäkring är cirka 4 200 kr per år, eller runt 350 kr per månad. Men dessa försäkringar kan variera en hel del i pris. Faktorer som bilmodell, förarens ålder och typ av försäkring är några exempel på viktiga faktorer.

Hur bra är ICA Bilförsäkring?

ICA Bilförsäkring är ett bra val som ofta utses till bäst i test bland bilförsäkringar. Du kan välja mellan trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring samt tillval. Dessutom erbjuds du som ICA-kund en stammisrabatt på deras försäkringar.

Vad händer om jag kör utan bilförsäkring?

Det är olagligt att köra utan en giltig trafikförsäkring. Att göra detta kan leda till böter eller andra påföljder. Utöver de juridiska konsekvenserna riskerar du också att tvingas stå för alla kostnader vid en olycka – både dina egna och andras.

Hur byter jag försäkringsbolag?

Det är enkelt att göra detta. Först jämför du erbjudanden från olika bolag för att hitta det som passar dig bäst. När du har valt en försäkring tecknar du den och säger sedan upp din nuvarande. Undvik att vara oförsäkrad innan den nya träder i kraft.

Påverkar min bilförsäkring priset på min bild vid en försäljning?

Nej, inte i praktiken men indirekt kan den göra det. En bil som är dyrare att försäkra kan vara mindre attraktiv för potentiella köpare och därmed påverka försäljningspriset. Å andra sidan kan giltig helförsäkring göra din bil mer attraktiv.

Hur ofta bör jag jämföra bilförsäkringar?

Det är klokt att jämföra bilförsäkringar årligen eller när din livssituation förändras. Om du exempelvis flyttar, köper en ny bil eller liknande bör du göra en ny jämförelse. Det kan då finnas möjligheter att spara pengar eller få ett bättre skydd.

Vad menas med bonus malus-systemet?

Bonus malus är ett system som belönar förare med en skadefri historia genom lägre premier (bonus). Dessa får lägre premier medan de med skadehistorik får högre premier (malus). Tanken med detta system är att uppmuntra till ett säkert körbeteende.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 18 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.

Du har läst

Billig bilförsäkring (guide) – Jämför och hitta billiga bilförsäkringar 2024

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.