IG trading | Guide: Bästa tradingplattformen juli 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

14 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
IG

IG trading – Guide: Bästa handelsplattformen / mäklaren för trading juli 2024?

Sidans innehåll

Trading handlar om att spekulera i rörelser på marknadspriset, om det ska gå upp eller ner, för olika tillgångar/värdepapper såsom aktier, index, råvaror eller valutor. Trading är spännande, men kan också kännas överväldigande om du är ny. I den här guiden har vi därför samlat det du behöver veta för att komma igång med trading som nybörjare hos den prisbelönta globala tradingmäklaren IG – häng med!

  • Trading involverar köp och försäljning av finansiella tillgångar som aktier, råvaror, valutor och kryptovalutor för att spekulera i prisförändringar.
  • IG är en erfaren global tradingmäklare som startades 1974, är registrerad hos Finansinspektionen i Sverige, och har över 300,000 användare världen över.
  • IG erbjuder handel med ett brett utbud av finansiella instrument på en prisbelönt plattform, vilket gör det till en attraktiv plattform för både nybörjare och erfarna traders.

Att trade:a är en aktivitet som ger dig möjlighet att tjäna pengar genom att köpa och sälja finansiella tillgångar såsom aktier, råvaror, valutor och kryptovalutor. Det är en värld av möjligheter, men det kan också vara en komplex och riskfylld resa om du inte har rätt kunskap och verktyg.

Denna guide är för dig som vill lära dig mer att trading i allmänhet och om IG, en mycket framstående tradingplattform, i synnerhet. Nu sätter vi igång!

Tips: I våra stora guide om Daytrading och Swingtrading kan du fördjupa dig mer samt ta del av konkreta strategier för framgångsrik aktiv handel!

Introduktion: Vad/vilka är IG?

IG är en internationell mäklartjänst som startade redan 1974 och som idag har kontor i 17 olika länder, på fem kontinenter. Bolaget har bland annat kontor i Sverige där de är registrerade hos Finansinspektionen. Mäklaren har över 300 000 traders som använder plattformen globalt!

I mer än 45 år har vi varit global leverantör av handelslösningar over-the-counter, men vi slutar aldrig att leta efter nya sätt att växa och förbättra oss.”

IG tradingmäklare erbjuder handel med olika finansiella instrument, såsom aktier, index, valutor, råvaror med mera. Plattformen är känd för att vara en av de ledande online-mäklarna och har en global närvaro som tillåter investerare att handla på finansmarknader runt om i världen.

Hur väljer man tradingplattform?

Det finns mycket att tänka på när du ska välja en plattform, bland annat detta:

Handelsbehov
Vad vill du handla? Vissa plattformar kan vara bättre lämpade för specifika marknader eller finansiella instrument.

Erfarenhet
Är du en nybörjare eller en erfaren handlare? Vissa plattformar är mer användarvänliga och erbjuder utbildningsresurser för nybörjare.

Avgifter och provisioner
Kostnader kan variera mellan plattformar, så det är viktigt att jämföra avgifter och provisioner som kan påverka din totala avkastning.

Funktioner och verktyg
Vilka handelsverktyg och funktioner är viktiga för dig? Vissa handlare kan kräva specifika analytiska verktyg eller riskhanteringsfunktioner. Vissa vill också ha möjlighet för backtesting och automatiserade handelsstrategier.

Reglering och säkerhet
Det är viktigt att använda en reglerad mäklarplattform för att säkerställa att dina pengar skyddas.

Kundsupport och lokal närvaro
En hjälpsam kundsupport kan vara avgörande om du stöter på problem eller har frågor om plattformen. Det kan också upplevas tryggare om det finns ett lokalt konto och support på svenska.

Demokonto
Möjligheten att öva handel med ett demokonto innan du använder riktiga pengar kan vara en viktig faktor för nybörjare.

Recensioner och rykte
Läs recensioner och kolla på plattformens rykte inom handelscommunityn samt externa omdömen.

Det bästa valet beror på dina specifika omständigheter och preferenser. Du bör alltså vara noga med att göra din egen utvärdering och ta hänsyn till vad som är viktigast för dig när du väljer en handelsplattform.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med IGs plattform?

Precis som med alla tradingplattformar finns det ett antal fördelar och nackdelar med IG. Dessa är givetvis olika viktiga att tänka på beroende på vad du har för behov och önskemål kring just din trading. Nedan kan du läsa mer om några av plattformens för- respektive nackdelar:

Fördelar – därför gillar vi IG

Mångsidighet

IG erbjuder en avancerad och användarvänlig handelsplattform som möjliggör handel i olika former med ett brett utbud av finansiella instrument, såsom aktier, index, valutor, råvaror och optioner. Plattformen ger tillgång till ett omfattande utbud av finansiella marknader runt om i världen, vilket ger dig som investerare möjlighet att diversifiera din portfölj. Idag kan man handla på över 17 000 marknader via tjänsten och de har fler dygnet runt-index än konkurrenterna.

Generösa handelstider – även helghandel

En stor fördel när det kommer till handel i form av CFD:er med index hos IG är att de erbjuder helghandel mellan 09.00 på lördagar till 23.40 på söndagar (svensk tid). Detta innebär att du kan trade:a på olika nyheter som kommer under helgen, trots att börsen är stängd, vilket kan ge dig en fördel för den som inte har möjlighet under vardagarna!

Mycket utbildningsmaterial

IG tillhandahåller en rad utbildningsmaterial genom “IG Academy” såsom webbinarier, kurser, nyheter och information om teknisk analys. Detta är till hjälp både för nya och mer erfarna investerare som vill öka sin kunskap om kortsiktig handel.

Reglering och pålitlighet

IG är en reglerad mäklare med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1974. Bolaget har bland annat kontor i Sverige där de är registrerade hos Finansinspektionen.  Plattformen har ett gott rykte när det kommer till att vara pålitlig och säker.

Riskhanteringsverktyg

Plattformen erbjuder verktyg som stop loss och take profit-nivåer för att hjälpa dig som investerare att kontrollera riskerna och minimera sina förluster.

Avancerade grafer för teknisk analys


För många traders är kursgrafen och verktyg för teknisk analys centrala delar för framgångsrik handel. IG erbjuder avancerade och anpassningsbara grafer med en stor mängd tekniska indikatorer och smidig orderläggning.

Automatiserade handelsstrategier – ProRealTime

ProRealTime är ett webbaserat diagramprogram för teknisk analys och trading som är integrerat med IGs tradingplattform. Är du en erfaren trader som använder teknisk analys och vill automatisera din handel så erbjuder ProRealTime dig en fullt anpassningsbar plattform och tradingupplevelse. Med ProRealTime kan du exempelvis skapa egna algoritmer för att exekvera ordrar dygnet runt och placera ordrar efter trendlinjer, inte enbart efter prisrörelser.

Kundsupport på svenska

IG erbjuder kundsupport på svenska under vanliga kontorstider (kl. 9-18.00 vardagar) och engelsktalande kundservice dygnet runt (från kl. 9 på lördagar till kl. 23 på fredagar). Man erbjuder också omfattande FAQ-sektion på sin webbplats för att hjälpa användare med sina frågor och övriga behov.

Demokonto

Om du vill prova på en ny strategi kan du öva handel med IGs demokonto innan du handlar med riktiga pengar.

Nackdelar

Kostnader och avgifter
IG tar ut olika typer av avgifter och provisioner (varierar beroende på vilka instrument man handlar). Alla mäklare måste dock tjäna pengar för att kunna erbjuda sina tjänster och vi tycker inte att IG sticker ut i negativ bemärkelse. Var dock noga med att du läser på om vilka avgifter som gäller vid handel med CFD:er eller andra typer av instrument.

Insättningskrav
Det finns inget minsta insättningskrav för vanlig banköverföring, men IG kräver dock en minsta insättning på $300/€300/£250 om du använder dig av kredit-/betalkort och PayPal.

Komplexitet
IG erbjuder en mängd olika finansiella instrument och avancerade handelsfunktioner, vilket givetvis är positivt rent utbudsmässigt, men som nybörjare kan det vara svårt att veta var man ska börja. Som tidigare nämnt vägs dock detta upp av att de har ett brett utbud av utbildningsmaterial i form av IG Academy samt kontor/kundsupport på svenska så att även nybörjare kan få en bra start.

Begränsad möjlighet till ISK
En nackdel med plattformen är att det enbart är möjligt att öppna ett Investeringssparkonto, vad som ofta kallas ISK, via deras Turbo24-tjänst (gäller för vissa typer av instrument, men dock ej för CFDer). ISK har, i varje fall historiskt, i de flesta fall varit skattemässigt förmånligt, men i takt med en ökad schablonskatt (höjs i takt med stigande ränta) så blir fördelen för ISK gentemot vanlig depå dock avtagande. Gällande deklarationen så förtrycks transaktionerna direkt på din blankett hos Skatteverket, så processen är fortfarande förhållandevis smidig (dock inte fullt ut lika smidig som för ISK).

Hur fungerar trading?

Att trade:a handlar om mer än att bara köpa och sälja finansiella tillgångar baserat på känsla, det handlar om att förstå marknadens dynamik, hantera risker och att ha en tydlig strategi så att du vet hur du ska agera vid olika situationer. När du trade:ar köper och säljer du finansiella tillgångar på en marknad, vilket i många fall kan ske dygnet runt. Syftet är att dra nytta av prisrörelserna hos dessa tillgångar för att på så sätt kunna göra en vinst.


När det kommer till trading är det viktigt att använda sig av en tradinganpassad plattform. Det går visserligen att köpa och sälja kortsiktigt på de största nätmäklarnas plattformar, såsom Avanza och Nordnet, men deras plattformar är inte byggda/anpassade för trading som primärt ändamål och har heller inte samma utbud när det kommer till valbara marknader. I den här guiden djupdyker vi därför i IG för att lyfta upp ett bra alternativ för dig som vill komma igång!

Vilka alternativ finns?

Det finns en rad olika möjligheter när det kommer till trading, dessa kommer vi gå in på mer i detalj nedan.

CFD:er

CFD står för "Contract for Difference" och det är en vanlig typ av instrument som används inom trading. Handel med CFD:er tillåter investerare att spekulera i prisrörelserna hos olika finansiella tillgångar utan att äga själva tillgången. Istället ingår handlaren ett avtal med en mäklare eller en trading platform, och vinsten eller förlusten baseras på skillnaden mellan tillgångens köppris och säljpris.

Vad kan man handla genom CFD-kontrakt?

Aktier
Handel med CFD på aktier gör det möjligt för investerare att spekulera i prisrörelserna hos enskilda aktier från företag som är noterade på aktiemarknader över hela världen. Till exempel kan du handla med CFD på amerikanska Apple eller svenska Volvo utan att äga aktierna direkt. Detta ger dig möjlighet att utnyttja prisrörelserna oavsett om marknaden går upp eller ner.

Index
En CFD på ett index representerar den totala prestationen av en korg med aktier från en viss marknad eller sektor. Detta gör det möjligt för handlare att spekulera i den breda marknadens utveckling snarare än att fokusera på enskilda aktier.

Att handla index via CFD är en vanlig strategi för investerare runt om i världen och hos IG är populära alternativ IG Sverige30 (OMXS30-index), IG Tyskland40 (DAX40-index) eller amerikanska index som IG USA Tech100 (NASDAQ100-index) eller IG USA500 (S&P500-index).

OMX Stockholm 30, vanligtvis förkortat OMX, är Sveriges ledande aktieindex och består av de 30 mest handlade företagen på Stockholmsbörsen.

DAX 40, å andra sidan, representerar de 40 största och mest likvida företagen på Frankfurt Stock Exchange i Tyskland. Båda indexen ger investerare möjlighet att spekulera i prisrörelserna hos ett urval av aktier inom sina respektive marknader.

En stor fördel när det kommer till handel i form av CFD:er med index hos IG är att de erbjuder helghandel mellan 09.00 på lördagar till 23.40 på söndagar (svensk tid). Detta innebär att du kan trade:a på olika nyheter som kommer under helgen, trots att börsen är stängd, vilket kan ge dig en fördel.

Råvaror
CFD-handel på råvaror ger handlare möjlighet att delta i prisrörelser på råvarumarknaden. Du kan handla CFD:er på ädelmetaller som guld och silver, energiråvaror som olja och naturgas, samt jordbruksprodukter som majs och sojabönor. Framförallt råvaror är känsliga för utbud och efterfrågan, vilket kan leda till betydande prisrörelser.

Valutor
Valutahandel med CFD möjliggör handel med valutor såsom EUR/USD, GBP/JPY och AUD/JPY. Valutamarknaden är en av världens mest likvida marknader, och CFD-handel på valutor ger dig möjlighet att dra nytta av prisrörelserna mellan olika valutapar världen över.

Kryptovalutor
Många CFD-mäklare erbjuder handel med kryptovalutor som underliggande dygnet runt, så som Bitcoin, Ethereum och Litecoin. CFD på kryptovalutor låter dig dra nytta av prisrörelserna i den snabbväxande och volatila kryptovalutamarknaden utan att behöva köpa eller förvara de faktiska mynten.

Övriga marknader
IGs tradingplattform erbjuder handel på ett flertal övriga marknader, bland annat om obligationer, olika sektorer och räntor.

Oavsett vilken typ av CFD-handel du väljer är det viktigt att förstå de specifika egenskaperna och riskerna för varje instrument. Dessutom är det klokt att använda en pålitlig och reglerad mäklare och att ha en noggrann handelsstrategi och riskhanteringsplan på plats innan du börjar handla med CFD. IG betraktas generellt som en av de mest pålitliga aktörerna på marknaden och erbjuder ett stort antal fördelar.

Produkter för dig som vill handla hos IG – med ISK

CFD, som vi har belyst ovan, är den typ av handelsinstrument som IG är mest kända för. CFD är icke-börshandlade instrument, vilket innebär att de ej kan erbjudas inom ramarna för ett ISK (Investeringssparkonto).

IG har på senare år dock börjat erbjuda andra typer av finansiella derivat för att även möjliggöra handel inom ISK. Dessa produkter, så som Turbo24-warranter eller Bull & Bear-certifikat är istället börshandlade och kan därmed handlas inom ett ISK. Nedan berättar vi mer om dessa.

IGs Turbo24

Turbo24-trading är en särskild form av turbowarranter som erbjuds av IG under deras varumärke "Turbo24." Turbo24 är utformat för kortfristig handel och ger handlare möjlighet att spekulera i prisrörelserna hos olika underliggande tillgångar med hjälp av ett snabbt och enkelt format.

Majoriteten av IGs turbowarranter, som finns för bland annat aktier, index, valutor, kryptovalutor och råvaror som underliggande, är dessutom tillgängliga dygnet runt, fem dagar i veckan. Det betyder att du kan handla dem även när de underliggande marknaderna är stängda, något som skiljer IGs derivat från vad många andra aktörer erbjuder.

Warranter

Warranter är finansiella instrument som ger dig rätten, men inte skyldigheten, att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett specifikt pris på ett specifikt datum. De möjliggör spekulation på både stigande och fallande marknader. Warranter liknar optioner men är vanligtvis mer lämpliga för icke-professionella traders och erbjuder fler alternativ för lösenpriset. De kan också ge fördelar som smalare spreadar och högre likviditet. Warranter påverkas av faktorer som tid och volatilitet.

Bull- & Bear-certifikat

Bull- & Bear-certifikat används, precis som CFD eller Turbo24-warranter, för att spekulera i prisrörelserna hos underliggande tillgångar, vanligtvis aktier, index eller råvaror. Dessa certifikat används för att trade:a på marknadsriktningen, antingen bullish (positiv) eller bearish (negativ) och de är hävstångsprodukter.

Bull- & Bear-certifikat fungerar genom att öka din position i en underliggande marknad med hjälp av en fördefinierad hävstångseffekt, som kan vara X2, X7, X10. Genom att använda hävstången kan du potentiellt öka dina vinster medan du samtidigt hanterar din risk på ett effektivt sätt.

Låt oss ta ett exempel för att förtydliga hur det fungerar: Om du börjar med en initial investering på 1 000 SEK och köper ett certifikat med en fast hävstång på X6, kommer din faktiska exponering i den underliggande marknaden att vara 6 000 SEK. Om marknaden rör sig i rätt riktning ökas dina vinster med en faktor av X6 i förhållande till prisrörelsen. Å andra sidan, om marknaden rör sig i fel riktning, kommer du endast att förlora din ursprungliga investering på 1 000 kronor.

Hos IG kan du välja vilken hävstång du vill ha, från X2 och uppåt och handeln sker helt courtagefritt, du behöver alltså inte betala en avgift för varje transaktion.

Barriers och vanilla-optioner

Både Barriers och Vanilla-optioner är olika typer av optioner som kan handlas hos IG, och de används för att spekulera i prisrörelserna hos underliggande tillgångar.

Barriers-optioner är en typ av binär option där handlaren sätter en förutbestämd prisnivå (barriär) för den underliggande tillgången. Om priset på den underliggande tillgången når eller korsar barriären innan optionens utgångsdatum, resulterar det i ett förutbestämt utfall, antingen en vinst eller en förlust.

Vanilla-optioner är avtal som ger dig möjlighet att köpa eller sälja en tillgång till ett specifikt pris på ett specifikt datum. Priset på dessa optioner är ganska komplicerat och beror på saker som den underliggande tillgångens värde, hur mycket det rör sig, hur lång tid det är kvar tills avtalet löper ut och mer.

Hur kommer man igång med IG tradingplattform?

Att öppna konto hos IG Sverige är en snabb och helt digital process. Använder du ett bankkonto för att öppna ett konto finns det inget krav på minsta insättning.

Vilken typ av konto du kan öppna beror på ditt bosättningsland. De flesta länder tillåter handel med valuta, CFD:er och optioner. I Sverige kan du dra nytta av alla IG:s funktioner.

För att komma igång kan du välja att öppna ett demokonto, vilket ger dig möjlighet att öva handel utan att riskera riktiga pengar.

IG erbjuder tre olika typer av konton:

Turbo24-Investeringssparkonto (ISK)

En typ av konto som passar för investerare som vill handla Turbo24-kontrakt med skattefördelar som ett investeringssparkonto erbjuder.

CFD-konto

Med detta konto kan du handla på ett brett utbud av finansiella instrument, inklusive aktier, index, valutor och råvaror med hjälp av CFD-kontrakt.

Barriers & Options-konto

Detta konto ger dig möjlighet att handla med barriär- och optionskontrakt och använda olika strategier för att utnyttja prisrörelser.

Registreringsprocessen är enkel och tar vanligtvis bara 5-10 minuter att slutföra online. När du valt en kontotyp besvarar du ett antal frågor. Innan du öppnar ett konto rekommenderas det att du läser viktiga dokument som beskriver de olika handelsvillkoren för olika tillgångar. Detta ger dig en bättre förståelse för vad som krävs och vad du kan förvänta dig när du trade:ar.

Är IG den bästa plattformen för trading?


IG är en plattform med flera egenskaper som kan vara tilltalande för många handlare, men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon universell "bästa" plattform som passar alla.

En av de faktorer som talar för IG är dess långa historia och pålitlighet. Med över 45 års erfarenhet har IG byggt upp ett gott rykte som en stabil och säker plattform. Dess reglering av flera tillsynsmyndigheter över hela världen ger dig som användare extra trygghet så att du kan känna att dina pengar är skyddade hos IG. För många nybörjare är givetvis trygghet en av de viktigaste faktorerna när det är dags att välja plattform och det råder ingen tvekan om att IG är en av de tryggaste aktörerna på marknaden.

En annan fördel med IG är att det finns ett brett utbud av tillgängliga marknader för handel. Plattformen erbjuder handel med aktier, index, valutor, råvaror och optioner, vilket ger investerare möjlighet att diversifiera sina portföljer och handla på olika marknader. Som tidigare nämnt är dock det bästa valet av handelsplattform alltid subjektivt och beror på dina individuella behov och mål som investerare. Det är klokt att utforska olika plattformar, jämföra deras egenskaper och överväga vad som är viktigast för dig innan du tar ett beslut.

IG – Externt omdöme

IG utmärker sig genom att ha fått höga betyg och positiva recensioner från sina användare. Det som ofta nämns i recensionerna är att användarna uppskattar plattformens pålitlighet, användarvänlighet och det breda utbudet av tillgängliga marknader.

Nedan listar vi externa omdömen från olika aktörer:

Trustpilot: 4,0/5 (ca 6 500 omdömen)
App Store: 4,6/5 (ca 2 000 omdömen)
Google Play: 4,0/5 (ca 19 000 omdömen)

FAQ – Vanliga frågor och svar om trading hos IG

Vad innebär trading?

Att trade:a innebär att köpa och sälja finansiella tillgångar, som aktier, valutor, råvaror eller optioner, på en marknad med avsikt att tjäna pengar baserat på prisrörelser.

Vad är skillnaden mellan en långtidsinvestering och trading?

Långtidsinvestering innebär att köpa tillgångar med en långsiktig tidshorisont där man förväntar sig att de ökar i värde över tid. Att trade:a, exempelvis via IG, är mer aktivt och innebär att köpa och sälja tillgångar med kortare tidsramar för att dra nytta av prisrörelserna.

Vad är hävstångseffekt?

Hävstångseffekt är en teknik som används i trading där du lånar kapital för att öka din exponering mot en tillgång. Hävstång innebär generellt hög risk, och kan såväl innebära ökad vinst som förlust.

Tips: Läs vår guide som handlar om att handla med hävstång.

Hur börjar jag med trading?

För att börja trade:a måste du välja en pålitlig mäklarplattform, såsom exempelvis IG. Därefter kan du öppna ett konto, utforska marknaderna, utveckla en handelsstrategi och börja handla med riktiga pengar eller demopengar.

Vad är/innebär IG trading?

IG Trading är en online-mäklarplattform som erbjuder möjligheten att tjäna pengar genom att handla på en rad olika finansiella marknader, inklusive aktier, index, valutor, råvaror och optioner.

Är IG en reglerad mäklarplattform?

Ja, IG är reglerad av flera tillsynsmyndigheter runtom i världen, vilket givetvis är en trygghet för användarna på IG.

Kan jag använda IG från olika enheter, som mobiltelefon eller surfplatta?

Ja, IG är en tradingplatform som erbjuder mobilappar och en webbplattform som gör det möjligt att handla från olika enheter och platser. IG kan laddas ned både på App Store och Google Play.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader