CAGR | Förklaring, formel och kalkylator - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

4 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
CAGR

CAGR formel och kalkylator – Räkna ut genomsnittlig årlig avkastning

Vad betyder CAGR och hur räknar man ut det? CAGR står för Compound Annual Growth Rate, vilket är ett nyckeltal som används för att räkna ut den årliga avkastning på dina investeringar. Med andra ord kan det förkortas som beräkning av årlig värdeökning. Detta kan gälla investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Nedan förklarar vi CAGR mer ingående och du finner även en smidig kalkylator samt excel-formel för beräkning av CAGR.

Med CAGR kan du som investerare räkna ut din genomsnittliga årliga avkastning och på så vis få en konkret bild över om du har gjort bra eller dåliga investeringar under en specifik tidsperiod.

Vad är/betyder CAGR?

CAGR är en form av nyckeltal som används när man vill räkna ut sin årliga avkastning på en viss investering eller för din portfölj som helhet. Uttrycket står för Compound Annual Growth Rate.

Investeringarna kan röra sig om allt från aktier och fonder till obligationer och andra värdepapper och kan beräknas över valfri period på ett eller flera år. Anledningen till att man använder sig av CAGR är helt enkelt för att man vill beräkna avkastning och få en bild av hur ens investeringar har presenterat.

På så sätt kan du också säkerställa att dina investeringar följer dina förväntningarna, eller se om det krävs några åtgärder för att dina investeringar ska gå bättre. Det må kanske låta som en komplicerad och invecklad metod att använda, men faktum är att CAGR är en populär formula som används av såväl proffs som amatörer.

Varför räkna ut CAGR?

Oavsett om du investerar i aktier eller andra värdepapper på kort eller lång sikt så kan en beräkning av CAGR ge dig en snabb överblick över hur du har lyckas med dina investeringar. Med metoden kan du din årliga avkastning över kortare eller längre perioder, samt få en bild av om du ska fortsätta på samma spår eller om du bör ändra din strategi. Man investerar ju trots allt i aktier, fonder, obligationer och liknande för att få sina pengar att växa så det känns rimligt att löpande utvärdera sin prestation.

Hur beräknar man CAGR?

Så till det mest intressanta – hur beräknar man CAGR? Faktum är att det inte är så svårt som det låter, utan det krävs bara att du vet vilka värden du ska kolla på. För att räkna ut din CAGR behöver du hålla koll på tre olika värden, dessa är:

  1. Ingångsvärde – inköpspris av dina aktier
  2. Utgångsvärde – priset på dina aktier idag
  3. Investeringstid – under vilken period du har investerat

Med andra ord är det först och främst viktigt att du bestämmer dig för vilken tidsperiod du vill analysera dina investeringar. Din avkastning kan variera väldigt mycket beroende på vilket tidsperspektiv du har – en investering kan se jättebra ut på ett års sikt, men på tre år kanske det inte alls ser lika bra ut.

Räkneexempel – Räkna ut CAGR

För att det hela ska bli lite tydligare har vi satt ihop ett litet räkneexempel nedan.

Låt säga att du år 2010 investerade 100,000 kr i aktier, fonder eller obligationer. Din investeringsportfölj har sen gått upp till ett värde om 150,000 kr och du har med andra ord genererat en viss procentuell avkastning under en denna tidsperiod.

Om det rör sig om en tidsperiod på ett år (till år 2011) innebär det att du haft en procentuell avkastning på 50% under ett år.

Kollar du istället på en tidsperiod om två år (till år 2012) så innebär det att du haft en CAGR- avkastning på 22,47% per år.

På tre år (till år 2013) blir det istället en CAGR-avkastning på 14,47% per år, och så vidare.

Så gör du för att räkna ut CAGR - Formel och excel

Om du vill utmana dig själv och beräkna CAGR på egen hand finns det en CAGR formula som du kan använda för att räkna ut din genomsnittliga årliga avkastning, samt en variant som du kan använda för att räkna ut CAGR i excel på flera år.

CAGR-formel
Den vanliga formeln för uträkning av CAGR är den som du kan använda utan komplicerade program och formler i excel. Den ser ut såhär

(slutbelopp/startbelopp)^(1/antal år)-1

För att räkna med denna formel kan vi använda oss av exemplet ovan. Du började dina investeringar och köpte aktier för 100,000 kr år ett, vilka sen växte och blev till 150,000 kr på tre år. Sätter du in de värdena i vår CAGR formel ser det ut såhär:

(150000/100000)^(1/3)-1 = 14,47%

På så sätt får du fram vilken genomsnittlig avkastning du har haft per år under dessa tre år, dvs. ca 14,47% i detta exempel.

CAGR formel excel
Vill du istället ta hjälp av excel kan du använda dig av följande CAGR-formel;

(Cell of Last Year - Cell of First Year) ^ (1 / Antal år) -1

För att räkna ut CAGR i excel med den här formeln gäller det att du är någorlunda familjär med att skapa formler i excel. Det finns alltså inte en redan färdig formaterad formel, utan du måste fylla i den manuellt genom att anpassa den korrekt.

Använder vi samma exempel som ovan bör du utgå från det första året, det vill säga år 2010 där du gjorde en investering om 100,000 kr. Ditt innehav ökar med olika stora summor per år, men efter fyra år (till år 2014) har du kommit upp i totalt 150,000 kr på ditt konto.

Hur har egentligen utvecklingen gått om vi kollar på din procentuella avkastning?

År

2010

2011

2012

2013

2014

CAGR på 4 år

Investering

100000 kr

112500 kr

115000 kr

130500 kr

150000 kr

 13,95%

Utveckling

12,5%

2,22%

13,48%

14,94%

Vill du nu använda formeln i excel så innebär det att du ska fylla i dina värderingar. Alltså sista året (F2) och första året (B2), sen antalet år (4). Den formel som du ska mata in skulle alltså se ut såhär:

(F3-B3) ^ (1/4) -1

När du väl skapat formeln och matat in de värderingar du vill räkna ut enligt formelns struktur behöver du bara klicka på enter. Kollar vi då på exemplet ovan kommer svaret att bli ungefär 13,95%, vilket då innebär att det är den genomsnittliga årliga avkastning du gjort under dessa fyra år.

Det må se komplicerat ut såhär, men att fylla i formeln är egentligen inte så svårt! Gå in i excel, skriv in de uppgifter du vill räkna på, applicera formeln och fyll i dina värden. Klicka sen på enter och gör om till procent. Vips, så har du den!

CAGR kalkylator

Du kan också använda får färdiga kalkylator nedan. Fyll i dina värden och beräkna din årliga genomsnittliga avkastning.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 27 maj 2021. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Visa hela texten ▼

CAGR kalkylator

Genomsnittling avkastning per år - kalkylator

I kalkylatorn fyller du i hur mycket pengar du investerade från start och hur stor slutsumman är. Sedan fyller du i hur många år det tog för pengarna att växa så som de gjort. Kalkylatorn räknar sedan ut hur många procent (%) som din investering vuxit per år i snitt.
Resultat

Ditt resultat för CAGR beräkningen

Din genomsnittliga avkastning per år under 5 års tid blir

0%