Bästa tradingplattform Sverige maj 2024 | Vi rekommenderar… - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

15 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Bästa

Bästa trading plattform Sverige maj 2024? – 4 bästa trading- och analysplattformarna för aktiv handel

Sidans innehåll

Oavsett om du är en erfaren trader eller om du planerar att komma igång är det viktigt att använda sig av rätt plattform. Med många alternativ tillgängliga på marknaden kan det dock kännas svårt att hitta den perfekta plattformen som passar för just dina behov. I den här guiden tittar vi närmare på några av de bästa plattformarna på marknaden för aktiv handel.

  • Att välja rätt tradingplattform är avgörande för att lyckas med trading, oavsett om du handlar med aktier, kryptovalutor eller andra finansiella instrument.
  • En bra tradingplattform kännetecknas av robusta säkerhetsåtgärder, användarvänlighet, och tillgång till en mängd olika verktyg och resurser som hjälper traders att fatta välgrundade beslut.
  • Det är viktigt att noggrant granska och jämföra olika plattformar baserat på deras funktioner, användarupplevelse och kostnader, för att hitta den som bäst passar din tradingstil och behov.

Följ med oss när vi granskar funktioner, säkerhet, användarvänlighet och mycket mer för att hjälpa dig att fatta rätt beslut. Oavsett om du är intresserad av aktiehandel, kryptovalutor eller andra finansiella instrument är vi övertygade om att du kommer kunna göra ett bra val när du har läst färdigt. Nu kör vi!

Tips: I våra stora guide om Daytrading och Swingtrading kan du fördjupa dig mer samt ta del av konkreta strategier för framgångsrik aktiv handel!

Introduktion: Vad innebär trading?

Trading är ett samlingsbegrepp som innebär att en individ eller en institution, till exempel en bank, köper och säljer finansiella instrument, som aktier, valutor, råvaror eller derivat, med målet att dra nytta av prisförändringar. De olika tradingstilarna, såsom daytrading och swingtrading, skiljer sig åt när det kommer till vilken strategi man använder sig av och vilken tidshorisont man har för att ”hålla positioner”, det vill säga genomföra köp och försäljningar.

Vad som är gemensamt för all form av trading i jämförelse med exempelvis värdeinvestering är att trading innefattar många transaktioner under kortare tidsperioder. Här är en närmare titt på några av de vanligaste tradingstilarna:

Daytrading

Daytraders köper och säljer finansiella instrument inom samma handelsdag. De strävar efter att dra nytta av små prisrörelser och stänger alla sina positioner innan marknaden stänger för dagen. Daytrading kräver ofta snabba beslut, noggrann analys och en aktiv närvaro på marknaden.

Swingtrading

Swingtraders håller positioner under ett par dagar till flera veckor (ibland månader) och strävar efter att utnyttja större prisrörelser. De använder ofta både teknisk och grundläggande fundamental analys för att identifiera potentiella in- och utgångspunkter. Denna stil kräver vanligtvis mindre tid än daytrading.

Scalping

Scalpers är extremt kortsiktiga traders som öppnar och stänger många små positioner inom loppet av sekunder till minuter. De försöker dra nytta av minimala prisrörelser, arbetar mycket i orderboken och är ofta beroende av snabb teknik och låga handelskostnader.

Algoritmisk trading

Denna stil kallas ibland robothandel och innebär användning av automatiserade handelsalgoritmer för att fatta beslut om köp och försäljning baserat på förprogrammerade regler och strategier. Algoritmisk trading kräver avancerade kunskaper och används främst av institutioner och professionella traders. Algoritmerna kan vara baserade på både teknisk och kvantitativ analys. Givetvis kan algoritmisk trading appliceras på såväl daytrading, swingtrading och scalping, men vanligtvis rör det sig om väldigt kortsiktigt handel.

Positionstrading

Positionstraders håller positioner under en tidsperiod som sträcker sig från några månader till år och fokuserar på långsiktig prisutveckling. De är mindre oroade över kortsiktiga prisfluktuationer och strävar efter att dra nytta av långsiktiga trender. Detta kräver en mer tålmodig inställning och mindre daglig övervakning.

Valet av tradingstil beror bland annat på individuella preferenser, risktolerans, tillgänglig tid och kunskap om marknaderna. Det är viktigt att notera att trading också innebär risker och att det är möjligt att förlora pengar om man inte är eftertänksam och noggrann med sina beslut och sin strategi. Det är därför viktigt att utbilda sig och öva innan man börjar handla på riktigt!

Inspiration: Hur mycket kan man tjäna på trading?


Hur mycket man kan tjäna som trader är en fråga som beror på flera faktorer och det finns ingen enkel eller generell siffra som gäller för alla. Läs mer här om några viktiga aspekter som påverkar hur framgångsrik en trader blir:

Kunskap och erfarenhet

Trading kräver gedigen kunskap om finansmarknaderna och de tillgångar du handlar med. En djup förståelse för hur marknaden fungerar, vad som har inverkan på prisrörelser och kunskap om ekonomiska och politiska händelser är avgörande. Erfarenhet är också viktigt, eftersom det är genom praktisk erfarenhet som du lär dig att läsa marknadssignaler och förbättra din handelsstrategi.

Risknivå

Hur stora risker du är redo att ta påverkar din vinstpotential och förlustrisk. Att öka din risk, till exempel genom att använda hävstångseffekt, kan leda till större vinster vid framgångsrika affärer. Men det ökar också risken för stora förluster om marknaden går emot dig. Att balansera risk och potentiell avkastning är en viktig del för att lyckas med trading.

Handelskapital

Det kapital du har tillgängligt för trading påverkar hur mycket du kan tjäna. Större handelskapital gör det möjligt att ta större positioner och därmed potentiellt göra större vinster. Många traders börjar med små belopp och ökar gradvis sitt handelskapital när de blir mer erfarna och framgångsrika.

Hur bra strategi du har

Att ha en bra och väldefinierad strategi är av avgörande betydelse innan du ger dig in i tradingvärlden. Med en klar strategi vet du hur du ska agera vid olika situationer vilket skapar förutsättningar för att prestera bättre.

Dessutom måste du utveckla en handelsstrategi som är i linje med dina mål och din personliga stil. Det finns flera olika tradingstrategier att välja mellan, och ditt val av strategi kommer att påverka hur du agerar.

Ett utmärkt sätt att hitta en strategi som passar dig är att använda ett demokonto innan du börjar använda riktiga pengar. Det ger dig möjlighet att testa olika strategier och identifiera vilken som känns mest bekväm och säker för dig. Hos IG kan du skapa ett demokonto helt utan kostnad!

Din mentala styrka

Mentala färdigheter är en viktig komponent inom trading, eftersom det kan vara stressigt och mentalt påfrestande att tradea. Du måste kunna hantera känslor som rädsla och girighet samt bibehålla din disciplin och ditt tålamod även när marknaden är volatil.

Förståelsen av risker är också av yttersta vikt inom trading. Trading är en verksamhet där även professionella kunder förlorar pengar, och det är därför viktigt att vara medveten om risken och använda riskhanteringsverktyg för att minimera förlusterna.

Sammanfattningsvis varierar inkomsten för daytraders kraftigt beroende på deras kunskap, erfarenhet, risknivå och handelskapital. Det är möjligt att tjäna betydande belopp och om du inte vill bli en av dem som förlorar pengar krävs en noggrann och medveten strategi. Innan du börjar tradea är det viktigt att noggrant överväga dina mål och vara beredd på både vinster och förluster.

Tips: I vår guide Tjäna pengar på trading kan du fördjupa dig mer kring vad en trader kan tjäna och ta del av exempel.

Varför är det viktigt att välja rätt tradingplattform?

Att välja bästa trading plattformen när du vill börja handla är viktigt av flera skäl. Plattformarna skiljer sig åt inom ett flertal områden och för att du ska kunna tjäna pengar måste du köpa och sälja på en plattform du är bekväm med.

När du förstår plattformen och är nöjd med allt från avgifter till vilka graffunktioner som finns för att göra analyser kommer du kunna fokusera fullt ut på att tradea och tjäna pengar.

Vad ska man tänka på när man väljer plattform?


Oavsett om du är nybörjare eller erfaren är det som sagt viktigt att välja en bra tjänst/app. För att kunna göra det finns det en hel del viktiga saker du kan tänka på, här är några av dessa:

Är plattformen reglerad?

För din trygghet är det viktigt att veta att plattformen är föremål för tillsyn av en auktoriserad myndighet som till exempel Finansinspektionen (eller motsvarande i annat land). Detta gör att du kan känna att dina pengar är säkra och att plattformen följer de nödvändiga regelverken.

Vilka marknader och instrument kan man handla med?

Se till att plattformen erbjuder handel på de finansiella marknaderna och med de finansiella instrument som matchar ditt intresse. Det kan röra sig om aktier, valutor, råvaror, kryptovalutor och andra typer av finansiella instrument. Alla traders har olika strategier och föredragna instrument, det är med andra ord viktigt att du kan handla med det du är intresserad av.

Vilka olika avgifter tas ut?

Det är även viktigt att ha koll på vilka olika avgifter som plattformen kommer ta ut. Alla plattformar tar ut någon form av avgifter, men hur upplägget ser ut kan skilja sig åt.

Ett visst upplägg av avgifter kanske passar din strategi bättre vilket gör att du kan spara pengar i form av låga avgifter. Det är viktigt att förstå hur dessa avgifter varierar, bland annat beroende på hur mycket du handlar och med vilka tillgångsslag du handlar. Avgifter för valutaköp är sällan detsamma som avgifter för köp av en aktie, för att ta ett exempel. Det är även viktigt att ha koll på att det är enkelt att ta ut pengar på ditt konto och om det tillkommer någon form av avgift för detta.

Är applikationen användarvänlig?

Att en tradingplattform har en väl fungerande hemsida betyder inte att mobilappen är lika bra. Testa appen och bedöm hur användarvänlig den är. En app som är lättförståelig och snabb för både iOs och Android gör helt enkelt att tradingen blir smidigare och mindre stressfylld.

Vilka handelsverktyg och analysfunktioner finns?

Utforska de tillgängliga handelsverktygen och analytiska funktionerna som din mäklare erbjuder. Detta inkluderar avancerade diagram, tekniska indikatorer och riskhanteringsverktyg. Flera och mer avancerade verktyg kan underlätta analysen av marknaden och hjälpa dig att fatta bättre handelsbeslut. Även här kan det skilja sig åt mellan vad som erbjuds på vanliga plattformen och i mobilappen.

Hur fungerar orderläggningen?

Lär dig mer om hur din mäklare hanterar och verkställer dina köp- och säljordrar. Snabb orderläggning kan vara avgörande, särskilt för daytrading och andra typer av kortsiktig trading.

Har appen kundsupport och utbildningsresurser?

Både som ny och erfaren trader kan en hel del frågor dyka upp längs vägen. Det är därför bra att ha koll på hur kundsupporten och tillgången till utbildningsresurser ser ut i applikationen. En pålitlig kundsupport kan vara ovärderlig vid eventuella problem, och bra utbildningsmaterial kan hjälpa dig att förbättra dina tradingkunskaper, även när du inte sitter vid datorn.

Finns möjlighet till fiktivt demokonto?

Många plattformar erbjuder demokonton där du kan öva trading med virtuella pengar för att inte riskera att du förlorar pengar. Detta är givetvis passande för nybörjare, men det är även vanligt att erfarna traders använder sig av ett demokonto för att prova en ny tradingstrategi.

Vad har appen för omdömen?

Ta en titt på mobilappens rykte genom att läsa recensioner och ta del av feedback från erfarna handlare. Detta gör att du får en objektiv bild av hur appen fungerar. Lite längre ned i den här guiden kommer vi lista betygen för olika tradingappar.

Jämförelse: Vilken är den bästa handelsplattformen?

Det finns ett antal plattformar du kan tradea på och nedan kommer vi djupdyka i några av dessa så att du lättare kan göra ett bra val innan du börjar sätta in pengar för att handla.

IG

Betyg

Trustpilot: 4,0/5 (ca 6 500 omdömen)
App Store: 4,6/5 (ca 2 000 omdömen)
Google Play: 4,0/5 (ca 19 000 omdömen)

Tradingmäklaren IG är en av världens största mäklare inom trading och kan stoltsera med en historia som sträcker sig tillbaka till 1974. Företaget har vuxit i stadig takt och har idag kontor i 17 olika länder, fördelade över fem kontinenter. Ett av de länderna är Sverige där IG är reglerade av Finansinspektionen. Totalt har plattformen över 300 000 traders världen över.

Läs mer nedan när vi går in i detalj på ett antal fördelar och nackdelar med att välja IG som din tradingapp:

Fördelar

Stort utbud
IG är prisbelönta och en av världens största aktörer inom trading som erbjuder en sofistikerad och användarvänlig handelsplattform som tillåter handel med en bred skala av finansiella instrument, inklusive aktier, index, valutor, råvaror och optioner. Du kan handla på över 17 000 marknader via plattformen.

Handel varje dag
En betydande fördel med IG är deras möjlighet att erbjuda CFD-handel på index under helgerna. Detta innebär att du har möjlighet att handla från 09:00 på lördagar till 23:40 på söndagar (svensk tid), vilket gör det möjligt att reagera på händelser som inträffar under helgen, även när traditionella börser är stängda.

Bra utbildningsresurser
IG erbjuder en omfattande samling av utbildningsresurser via "IG Academy", inklusive webbinarier, kurser och nyheter. Dessa resurser är värdefulla både för nybörjare och erfarna investerare som är måna om att lära sig mer.

Reglerad och pålitlig
IG är en reglerad mäklare med en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1974. De har även fysiska kontor i Sverige och är registrerade hos Finansinspektionen, vilket ger en hög grad av förtroende och säkerhet för användarna.

Bra verktyg för att hantera risk
IG:s plattform erbjuder användbara riskhanteringsverktyg som stop loss och take profit, vilket hjälper dig att kontrollera risker och minska potentiella förluster.

Avancerade grafer för teknisk analys
IG utmärker sig genom att vara en av de mest avancerade plattformarna du kan välja när det kommer till analys. Här hittar du flera typer av anpassningsbara diagram med en bred uppsättning tekniska indikatorer.

Automatiserade handelsstrategier via ProRealTime
ProRealTime är en integrerad tjänst som samverkar med IG:s handelsplattform och möjliggör automatisering av tradingstrategier. Det gör det möjligt att skapa och använda egna algoritmer för orderutförande som kan följa trendlinjer och utföra ordrar dygnet runt.

Kundtjänst som talar svenska
IG erbjuder kundsupport på svenska under normala kontorstider och engelsktalande support på helger från lördagar klockan 09:00 till fredagar klockan 23:00. Du får med andra ord bra hjälp varje dag i veckan.

Demokonto
För de som vill öva och experimentera med nya tradingstrategier finns möjligheten att använda IG:s demokonto innan man går in med riktiga pengar. Du kan öppna ett konto hos IG gratis redan idag!

Rekommenderas: Om du vill fördjupa dig mer om IG som tradingplattform rekommenderar vi vår guide om IG Trading och även vår guide om CFD-trading.

Nackdelar

Krav på minsta insättning
IG kräver en minimiinsättning på $300/€300/£250 om du använder kredit- eller betalkort samt PayPal. Det finns dock inget minimikrav för vanliga banköverföringar. Du kan dock givetvis börja gratis genom ett demokonto.

Komplexitet
IG erbjuder en omfattande variation av finansiella instrument och avancerade tradingfunktioner vilket kan kännas som lite ”för mycket” för nybörjare. Känner du dig osäker finns det dock både utbildningsmaterial och en hjälpsam kundtjänst som kan underlätta.

Begränsad möjlighet till ISK
En nackdel är att IG enbart tillåter öppnande av Investeringssparkonto (ISK) via deras Turbo24-tjänst för vissa instrument, och inte för CFD-handel. ISK ses ofta som fördelaktigt skattemässigt, men nuvarande räntesatser har minskat förmånerna i jämförelse med vanliga depåer.

Avanza

Betyg

Google: 2,9 / 5 (71 röster)
Trustpilot: 2,0 / 5 (235 röster)
App Store: 4,6 / 5 (56 151 röster)
Google Play: 3,2 / 5 (7 320 röster)

Avanza är den främsta online-mäklaren i Sverige sett till antal användare och plattformen erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster som omfattar aktier, fonder, sparkonton med ränta, bolån och pensionstjänster. Hos Avanza kan både långsiktiga investerare och traders hitta passande tjänster.

Fördelar

Tillförlitlighet och enkelhet
Avanza utmärker sig med sitt högt ansedda rykte och popularitet. Avanza är ett tryggt val för den som vill påbörja sin tradingresa – även om de inte utgör en lika renodlad tradingplattform som fallet med IG. Deras utbud inte är lika brett, men det kan givetvis ses som en fördel för nybörjare då starten blir ”mjukare” och kan kombineras med sitt “vanliga” sparande.

Inget insättningskrav
Registreringsprocessen hos Avanza är smidig att göra och tar endast några minuter med hjälp av en enkel bank-ID verifiering och att du svarar på några frågor. Dessutom krävs ingen minsta insättning för att öppna ett konto, även om du givetvis behöver pengar för att göra din första affär.

Utbildningsmaterial
Även hos Avanza hittar du mycket utbildningsmaterial i form av "Avanza Akademi" där det finns ett brett utbud av lättförståelig kunskap om finans och trading (dock bredare än IG Academy som håller 100 % fokus på trading).

Stop loss-order
Trots att Avanza inte klassificeras som en traditionell tradingplattform erbjuder de vissa funktioner som normalt kopplas till trading, såsom möjligheten att placera stop loss-orders.

Nackdelar

Inget demokonto
En av de begränsningar som finns hos Avanza är avsaknaden av möjlighet till demokonton. Detta kan vara en nackdel för dig som vill öva och skaffa erfarenhet innan du börjar handla med riktiga pengar.

Begränsat tradingutbud
Eftersom Avanza inte är inriktade enbart på trading är deras utbud av handelsinstrument och funktioner inte lika omfattande som vissa av deras konkurrenters. Hos Avanza kan du exempelvis inte handla med CFD.

Begränsade analysfunktioner
Avanza erbjuder relativt begränsade diagram för analys i jämförelse med andra tradingplattformar. Om du planerar att tradea på Avanza kan det vara nödvändigt att komplettera med en annan plattform, såsom TradingView, för att få tillgång till mer sofistikerade analytiska verktyg. Det finns dock inte möjlighet till integrering, vilket gör att du måste använda plattformarna separat.

Nordnet

Betyg

Google: 3,2 / 5 (52 röster)
Trustpilot: 2,1 / 5 (86 röster)
App Store: 4,3 / 5 (31 478 röster)
Google Play: 3,3 / 5 (20 876 röster)

Nordnet, som är en pionjär som svensk nätmäklare, startades redan 1996 och anses vara en av Sveriges mest etablerade plattformar för handel med värdepapper. Nordnet erbjuder ett stort utbud av finansiella tjänster vilket bland annat innefattar aktiehandel, fondhandel och sparkonton. Nordnet är kända för att vara en pålitlig och användarvänlig mäklare som används av både investerare och traders.

Fördelar

Ett tryggt val
Nordnet har sedan 1996 setts som en trygg plattform för handel med värdepapper. Likt Avanza och IG har även Nordnet fått Finansinspektionens godkännande.

Mångsidigt aktieutbud
Åsikterna om huruvida Nordnet eller Avanza är bästa plattformen för aktiehandel går ofta isär, men Nordnet kan i alla fall stoltsera med ett bredare utbud av aktier än vad som erbjuds av Avanza. Här finns över 14 000 aktier att välja mellan, vilket är särskilt fördelaktigt för investerare som vill hitta en och annan nischad aktie att tradea med.

Tradingfunktioner
Trots att Nordnet traditionellt är en plattform för långsiktig investering har de med åren börjat erbjuda en del tradingfunktioner som är smidiga att använda, såsom stop loss-order, blankning och click-trading. Vid jämförelse med IG påminner dock Nordnet mer om Avanza i termer av utbud och funktionalitet.

Nackdelar

Begränsade möjligheter
Det är viktigt att komma ihåg att även om Nordnet erbjuder ett rikt utbud av aktier så är det inte en renodlad tradingplattform. Detta innebär att det kan finnas begränsningar för vissa typer av handel såsom CFD-handel som inte är tillgängligt.

Inget demokonto
Nordnet erbjuder inte möjligheten till övning med virtuella pengar genom att använda ett demokonto, vilket gör att du inte kan öva innan du kommer igång.

Begränsade analysverktyg
Precis som Avanza är Nordnet klart mer begränsad jämfört med exempelvis IG när det kommer till mängden information tillgänglig i deras diagram för analys.

TradingView

Betyg

App Store: 4,9/5 (ca 207 000 omdömen)
Google Play: 4,6/5 (ca 477 000 omdömen)

TradingView är en omtyckt och kraftfull tradingapp som används för att analysera finansiella marknader, övervaka realtidsdata och dela handelsidéer med andra investerare och traders. Plattformen erbjuder ett flertal finansiella verktyg och funktioner som gör den ovärderlig för såväl nybörjare som erfarna traders.

Det bör dock noteras att TradingView inte är en nätmäklare, vilket innebär att det inte är möjligt att utföra handel direkt på plattformen. Istället fungerar den som en app för analys och för att samla kunskap och information. Här är några av de betydande funktionerna som TradingView erbjuder:

Analytiska diagram
TradingView har avancerade och interaktiva prisdiagram för en mängd olika finansiella instrument, inklusive aktier, valutor, råvaror och kryptovalutor. Användare kan utnyttja olika tekniska indikatorer, ritverktyg och linjer för att utföra teknisk analys och identifiera potentiella handelsmöjligheter.

Backtestning av handelsstrategier
TradingView ger användarna möjlighet att testa och utvärdera sina handelsstrategier med hjälp av historisk data i form av så kallad backtesting. Detta underlättar när du vill bedöma effektiviteten av din nya strategi innan du utsätter riktiga pengar för risk.

Realtidsdata
Plattformen levererar realtidsdata som tillåter användare att följa prisrörelser och marknadsaktivitet i realtid för en stor mängd internationella marknader.

Community
TradingView har även en community-del där användare kan följa och interagera med andra traders. Det är bland annat möjligt att dela ens egna handelsidéer, kopiera andra och delta i diskussioner. Detta skapar en community där investerare kan dra nytta av varandras samlade kunskap och erfarenhet.

Tips: Hur kommer man igång som trader?

För att komma igång med trading måste du först och främst skaffa kunskap inom området så att du har koll på vad du gör. Därefter kan du följa dessa enkla steg:

1.Välj en handelsplattform

Börja med att välja en handelsplattform som passar dina behov och mål. Det finns ett brett utbud av olika plattformar tillgängliga, så se till att du väljer en som erbjuder de tillgångar och funktioner som du är intresserad av.

2. Registrera ett konto

Besök plattformens webbplats och skapa ett konto. Följ registreringsprocessen genom att ange ditt namn, e-postadress och kontaktuppgifter. De flesta handelsplattformar kräver att du verifierar din identitet för att följa lagar och regleringar som förebygger penningtvätt. Hos de flesta kan du verifiera dig med hjälp av bank-ID.

3. Sätt in pengar

Efter att du har registrerat dig och verifierat din identitet måste du sätta in pengar på ditt handelskonto. Plattformarna erbjuder olika insättningsmetoder, inklusive banköverföring, kreditkort eller elektroniska plånböcker som PayPal eller Skrill. Vissa plattformar kan ha ett minimikrav för insättning vid registreringen.

4. Lär känna plattformen

Efter att du har överfört pengar till ditt konto är det viktigt att lära känna gränssnittet och funktionerna på handelsplattformen. Utforska handelsverktyg, prisdiagram, orderfunktioner och analysverktyg som erbjuds av plattformen.

5. Etablera din handelsstrategi

Innan du börjar handla är det klokt att utveckla en tydlig handelsstrategi. Bestäm vilka tillgångar du vill handla med, vilken handelsmetod du ska använda (till exempel daytrading eller swingtrading) och vilka riskhanteringsregler du ska följa. Om du vill kan du öva på ett demokonto och på så sätt hitta din strategi.

6. Börja handla

När du känner dig redo är det dags att börja handla! Placera köp- och säljordrar enligt din strategi och håll koll på dina positioner för att veta hur du ska agera härnäst.

FAQ – Vanliga frågor och svar om bästa tradingplattform Sverige

Vad är trading?

Trading är processen att köpa och sälja finansiella tillgångar som aktier, valutor, råvaror eller kryptovalutor under korta tidsperioder i syfte att göra en vinst.

Vad är en tradingplattform?

En tradingplattform är en mjukvara eller en webbaserad tjänst som tillåter traders att handla på finansmarknaderna. Exempel inkluderar IG, Avanza och Nordnet.

För att välja rätt tradingplattform bör du tänka på säkerhet, tillgängliga marknader, kostnader och avgifter, användarvänlighet samt om det finns utbildningsmaterial och en aktiv kundsupport.

För trading specifikt rekommenderar vi framförallt att kika närmare på IG.

Hur mycket pengar behöver jag för att börja med trading?

På flera plattformar finns det inget minsta insättningskrav, du kan helt enkelt börja med så lite som krävs för att köpa en andel i det finansiella instrumentet. Eftersom risken finns att du förlorar pengar är en bra tumregel att inte föra över mer pengar än du har råd att förlora.

Vad är ett demokonto?

Ett demokonto är ett konto som tillåter dig att handla med virtuella pengar för att öva trading utan att riskera riktiga pengar. Ett antal plattformar erbjuder handel med demokonto.

Vad är courtage?

Courtage är den avgift som nätmäklare tar ut vid köp eller försäljning av finansiella tillgångar. Storleken på courtaget kan variera beroende på mäklaren, vilken typ av konto du har, samt den typ av finansiellt instrument du handlar med. Utöver courtage finns andra avgifter som exempelvis spread eller förvaltningsavgifter i olika former.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader