Opti fondrobot | Betyg 4,5/5 – Omdöme & recension 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

13 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Opti

Opti fondrobot omdöme och recension 2024 – Guide: Så börjar du fondspara med Opti fondrobot

Sidans innehåll

Det kan vara både tidskrävande och komplicerat att investera i fonder, särskilt om du är ny på börsen och inte kan särskilt mycket om investeringar. Här kommer fondrobotar som Opti in i bilden med sina automatiserade lösningar för fondsparande. Men hur bra är egentligen denna fondrobot, och hur kan den hjälpa dig att nå dina investeringsmål?

 • Opti är en svensk fondrobot som erbjuder automatiserade lösningar för fondsparande. Tjänsten gör det enklare för både nybörjare och erfarna investerare att investera i en diversifierad portfölj. Genom att använda den slipper du lägga tid och möda på att välja och balansera investeringarna på egen hand.
 • Opti har konkurrenskraftiga avgifter med låg årlig förvaltningsavgift. Trots att vissa konkurrenter kan ha lägre avgifter erbjuder Opti en bredare diversifiering som innefattar råvaror.
 • Plattformen får höga betyg från användarna för sin användarvänlighet och effektivitet och erbjuder möjligheten till ett automatiserat månadssparande. Därmed är det enkelt att kontinuerligt bygga upp ditt sparande över tid.

En fondrobot är en digital tjänst som automatiserar investeringsprocessen utifrån dina ekonomiska mål och din riskprofil. Den gör det möjligt för dig att investera i en diversifierad portfölj av fonder utan att behöva ägna mycket tid och ansträngning åt att välja och balansera dessa investeringar på egen hand.

Fondrobotar som Opti använder sig av avancerade algoritmer för att skapa och förvalta portföljer. Detta gör att både nya sparare och erfarna investerare kan tjäna på att använda dem.

Innehåller annonslänk till Opti.Tips: Här kan du läsa vår stora jämförelse av Sveriges fem mest populära fondrobotar.

Om fondroboten Opti


Opti är en svensk fondrobot som lanserades med målsättningen att göra fondsparandet enklare och mer tillgängligt för alla. Företaget bakom tjänsten heter Optise AB och kombinerar sin expertis inom finans och teknik för att tillhandahålla en effektiv och kostnadseffektiv lösning för investeringar. Deras filosofi är att “finansindustrin ska berika kunden, inte berika sig själv”, och detta återspeglas i deras användarcentrerade och transparenta tjänst.

Genom att använda den kan du skapa en diversifierad portfölj som är anpassad efter dina individuella behov och mål. Opti låter dig också investera i etiska och hållbara fonder, vilket gör det möjligt att se till att dina investeringar ligger i linje med dina personliga värderingar.

Det kan vara svårt att välja rätt investeringsstrategi, men med hjälp av en fondrobot som Opti är det enkelt. Du drar då nytta av den avancerade tekniken och expertisen för att optimera ditt sparande och nå dina mål på ett smidigt och effektivt sätt.

Så kommer du igång och investerar med Optis fondrobot

Du kan enkelt komma igång och investera med Opti. Allt du behöver göra är att ladda ner deras app och genomgå en enkel registreringsprocess. Appen finns tillgänglig både i App Store och i Google Play-butiken, så både Apple- och Android-användare kan använda den.

När du har laddat ner appen registrerar du dig och besvarar några frågor om din ekonomiska situation och dina investeringsmål. Utifrån dina svar skapar sedan Opti en anpassad portfölj åt dig. Därefter kan du välja att sätta in ett engångsbelopp eller sätta upp ett automatiskt månadssparande, så att dina pengar kontinuerligt investeras och arbetar för dig.

Steg-för-steg-guide:

Innehåller annonslänk till Opti.

Så här gör du steg för steg för att komma igång med ditt sparande med Opti:

 1. Installera appen. Börja med att ladda ner och installera Opti-appen från antingen App Store eller Google Play.
 2. Registrera dig. Skapa ett konto genom att följa instruktionerna i appen och verifiera din identitet med BankID.
 3. Besvara frågor. För att kunna anpassa din portfölj ställer Opti några frågor om din ekonomiska situation, dina sparmål och din risktolerans. Denna information används för att skapa en skräddarsydd investeringsplan för dig.
 4. Skapa din portfölj. Utifrån dina svar skapar nu Opti en diversifierad portfölj som innehåller aktiefonder, räntefonder och råvaror. Om du föredrar att investera etiskt kan du välja fonder som uppfyller hållbarhetskrav.
 5. Sätt in pengar. Som kund hos Opti kan du väl välja att göra en engångsinsättning eller sätta upp ett automatiskt månadssparande. Den minsta möjliga insättningen är 200 kr.
 6. Följ och justera ditt sparande. I appen kan du följa hur din portfölj utvecklas, sätta in mer pengar eller göra uttag, samt justera dina sparmål och risknivåer vid behov. Opti gör det också möjligt att få regelbundna rapporter och uppdateringar så att du alltid har koll på hur det går för dina investeringar.

Avgifter och kostnader

Många investerare som är nyfikna på Opti och deras fondrobot undrar över avgiftsstrukturen, vilket såklart är fullt förståeligt. Här får du därför en översikt av de avgifter och kostnader som är förknippade med att använda tjänsten:

 • Portföljförvaltningsavgift: Opti tar ut en årlig förvaltningsavgift på cirka 0,5 % (gradvis ner till 0,25 % vid väldigt stort sparkapital och 0 % för Opti Bas som är en enklare sparprodukt som mer kan jämföras med sparkonto) för deras löpande portföljförvaltning. Detta är en låg avgift som täcker användandet av alla delar av tjänsten. Det kostar heller inget att öppna ett konto hos dem.
 • Total avgift (ink. transaktionsavgifter): Till avgiften ovan som går till Opti själva tillkommer transaktionsavgifter, som huvudsakligen består av fondavgifter som kan variera beroende på fondval, risknivå etc (men till viss grad även valutarelaterade kostnader, växlingsavgifter etc). Totala avgifter, allt inkluderat, landar då på ca 0,70 % och uppåt (ner till ca 0,50 % vid väldigt stort sparkapital och 0,12 % för Opti Bas).

Den totala årliga kostnaden för att använda tjänsten ligger alltså för de flesta omkring 0,70 % per år, men varierar delvis beroende på vilka val man gör, samt även hur pass stort kapital man väljer att investera med Opti.

Det är också värt känna till att Opti inte har några skeva incitament vid val av fonder, och att eventuella fondprovisioner och kick-backs återbetalas i sin helhet till dig som kund genom att avgiften sänks med motsvarande belopp. Opti är också en stor aktör vilket innebär att de generellt kan sätta press på fondförvaltarna och på så vis förhandla fram lägre fondavgifter än vad du som privatperson erhåller om du vill köpa samma fonder på egen hand.

Opti: avkastning och risker

Exakt avkastning beror delvis på personliga val som du som kund gör, exempelvis din risknivå (styr förhållande mellan aktier och räntor), om du väljer en hållbar inriktning etc. Avkastningen är med andra ord inte identisk för Optis sparare, då specifika val påverkar.

Vår bedömning är att deras fondrobot håller vad de lovar i termer av att har visat sig ge en konkurrenskraftig avkastning jämfört med andra fondrobotar och traditionella investeringslösningar – och detta med hjälp av en lösning som kräver ytterst lite av dig som kund. Enligt flera recensioner och användaromdömen har de lyckats skapa god och stabil avkastningar över tid.

Som framgår av skärmdumparna från Optis hemsida nedan ser vi, i linje med bredare börsindex överlag, stigande avkastningskurvor över tid för genomsnittet/normalkunden. Som vi tidigare har förklarat styr också personliga val hur det exakta utfallet blir, där det historiskt har varit mer gynnsamt med ett högre risktagande (dvs. högre andel fonder/aktier i din portfölj).

Historisk avkastning Opti

Historisk simulerad avkastning Opti från 2010, samt sedan start 2017, 50/40/10 allokering aktier/räntor/råvaror.

Historisk simulerad avkastning Opti från 2010, samt sedan start 2017, 100/0/0 allokering aktier/räntor/råvaror.

Besök deras hemsida för att läsa och och se hur dina personliga val kan påverka avkastningen.

Men historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, utan de pengar som du investera kan både öka och minska i värde. Den slutliga avkastningen är beroende av flera faktorer, däribland marknadsförhållandena och din individuella riskprofil. Det är därför viktigt att du ser till dina egna mål och din risktolerans när du väljer om en fondrobot är lämplig för dig.

Viktigt att förstå och hantera riskerna


Att förstå och hantera risk är en central del i varje investeringsstrategi. Opti hjälper sina användare att göra detta genom diversifiering och anpassade investeringsplaner. Genom att sprida investeringarna över olika tillgångar minskar fondroboten risken för stora förluster, samtidigt som potentialen för avkastning bibehålls.

Opti justerar portföljerna regelbundet för att försäkra sig om att de ligger i linje med din riskprofil och dina ekonomiska mål. Detta innebär att portföljen automatiskt balanseras om vid behov. Det bidrar till att hantera risken och optimera avkastningen över tid.

Därmed erbjuder Opti en noga en väl avvägd balans mellan avkastning och risk genom sina diversifierade portföljer och regelbundna ombalanseringar. Ingen investering är förstås helt riskfri, men Optis strategi gör det möjligt för dig som investerare att optimera dina möjligheter till en stabil och god avkastning på lång sikt. Historiska data och användaromdömen visar att de har lyckats bra med detta och presterat väl.

Fördelarna med att använda fondroboten Opti

Fördelarna med att investera med hjälp av Optis fondrobot är många. Nedan kan du läsa dig till vilka de viktigaste skälen att använda den är.

Låga avgifter gör att en större del av avkastningen går till dig

En av de stora fördelarna med att investera med Opti är att de har förhållandevis låga avgifter, sett i relation till en väldigt enkelt, helt automatiserad och individuellt anpassad spartjänst.

Det går förvisso att spara till lägre avgifter genom att på egen hand investera i passivt förvaltade indexfonder, men då behöver du också kavla upp ärmarna och själv välja vilka fonder som du önskar investera i, samt löpande följa upp och ombalansera/justera dina val vid behov. Jämfört med många aktivt förvaltade aktiefonder, och beaktat den mycket goda diversifieringen som Opti erbjuder, får dock ca 0,70 % i årlig avgift anses lågt. Det är inte ovanligt att aktiefonder har avgifter i spannet 1-3 %.

Innehåller annonslänk till Opti.

Med ett automatiskt månadssparande kan du luta dig tillbaka

En av de stora fördelarna med Opti är möjligheten till automatiserat månadssparande. Ett sådant gör att du kan ställa in så att pengar regelbundet överförs från ditt bankkonto till din investeringsportfölj. Detta gör det enklare att kontinuerligt bygga upp ditt sparade kapital utan att behöva tänka på det varje månad.

Genom att automatisera sparandet på detta sätt kan du luta dig tillbaka och låta Optis algoritmer göra jobbet åt dig. Du sparar således tid eftersom du slipper förvalta din investeringsportfölj aktivt.

Användarvänlig plattform med intuitivt gränssnitt

Optis plattform är gjord för att vara enkel och användarvänlig. Appen har ett intuitivt gränssnitt som gör det lätt att skapa en portfölj och att övervaka den. Du kan enkelt följa upp din personanpassade investeringsplan i appen. Där kan du även ställa in ett automatiskt månadssparande.

Bred diversifiering håller nere risken

Hos Opti får du en väldiversifierad portfölj som kan innehålla aktiefonder, räntefonder och råvaror. Att diversifiera är en viktig strategi för att minska risken genom att sprida investeringarna över flera olika tillgångar. Optis portföljer är utformade för att maximera avkastningen utifrån din valda risknivå. Det innebär att du kan få en portfölj som passar dig, oavsett om du föredrar att ta mer eller mindre risk.

Att Opti inkluderar råvaror i portföljen är för övrigt en unik egenskap med just denna fondrobot. Detta ger dig en extra nivå av riskspridning och råvarorna kan fungera som ett skydd mot inflation, eftersom värdet på råvaror ofta har en annan värdeutveckling än aktier och räntor. Detta beror bland annat på att:

 • Efterfrågan på råvaror ofta är relativt statisk, vilket gör att den inte förändras lika mycket när priset går upp eller ner – detta gör råvarupriserna mer volatila än aktie- och räntemarknaderna.
 • Utbudet av råvaror kan påverkas av naturkatastrofer, krig och andra oväntade händelser som leder till plötsliga prissvängningar.
 • Råvarupriserna ofta är mer benägna att stiga i takt med inflationen än aktier och obligationer.
 • Priserna på råvaror påverkas av den globala ekonomin, vilket gör att efterfrågan ökar om den globala ekonomin växer starkt och vice versa.

Nackdelarna med att investera via Opti

Fördelarna med att investera via Opti väger tyngre än nackdelarna för de allra flesta. Men för transparensens skull vill vi även belysa baksidan av myntet. Detta för att du ska kunna fatta rätt beslut utifrån dina unika förutsättningar.

Något högre avgifter jämfört med vissa konkurrenter

Optis avgift ligger något högre än vissa jämförbara tjänster, vilket givetvis är en av flera faktorer som man bör väga in i sitt val av fondrobot. På lång sikt kommer högre avgifter givetvis att påverka din totala avkastning negativt, allt annat lika.

Det är dock viktigt att understryka att lägst avgift inte nödvändigtvis alltid behöver vara bäst. Avgift i förhållande till prestation (riskjusterad avkastning) över tid är det som är mest centralt.

Opti: omdöme från externa plattformar


En viktig del i arbetet med att utvärdera en fondrobot som Opti är att ta reda på vad andra användare tycker om tjänsten. Kundomdömen kan ofta ge en bra insikt i hur bra tjänsten fungerar i praktiken och hur nöjda användarna är med sina investeringar.

Opti har fått höga betyg från sina användare på flera plattformar:

 • Trustpilot: 4,5 av 5 (500+ omdömen). Användarna lovordar ofta enkelheten att komma igång och den automatiserade investeringsprocessen.
 • App Store: 4,5 av 5 (10 000+ omdömen). Detta tyder på en hög kundnöjdhet bland iOS-användare. Många recensioner nämner den smidiga användarupplevelsen och hur lätt det är att följa sin portfölj via appen.
 • Google Play: 4,4 av 5 (2 700+ röster). Recensionerna här speglar liknande positiva upplevelser som hos Apple-användarna. Fokus ligger särskilt på användarvänligheten och den effektiva kundtjänsten.

Sammanfattningsvis får alltså Opti höga betyg från sina användare. Tjänsten hyllas för sin användarvänlighet, sina relativt låga avgifter och sin effektiva kundtjänst. Optis förmåga att erbjuda en diversifierad och etiskt hållbar portfölj är också en stor fördel som lyfts fram.

Dessa positiva recensioner gör tjänsten till ett lockande alternativ för alla som vill börja fondspara på ett enkelt och automatiserat sätt, det vill säga med hjälp av en fondrobot.

Innehåller annonslänk till Opti.

Exempel på investerare som kan vilja investera med Opti

Nedan presenterar vi några exempel på investerare som kan gynnas av att investera med Opti är. Om du känner igen dig i någon av dessa situationer kan det sannolikt vara gynnsamt för dig att överväga att använda denna tjänst.

Den nyutexaminerade ingenjören Emma

Emma är 24 år och har nyligen tagit examen från KTH. Hon har precis börjat arbeta som ingenjör på ett stort teknikföretag och vill börja investera för framtiden. Emma har inte särskilt mycket erfarenhet av investeringar och tycker att börsen verkar vara komplicerad. Hon upptäcker Opti, en fondrobot som gör det snabbt och enkelt att komma igång med sparandet. Med hjälp av denna tjänst kan Emma börja bygga en diversifierad portfölj utan att behöva bli påläst om investeringar. Hon uppskattar också att plattformen låter henne automatisera sparandet, så att hon kan fokusera på sitt nya jobb och njuta av sin fritid.

De upptagna föräldrarna Erik och Maria

Erik och Maria är båda i 30-årsåldern och har två små barn tillsammans. Med två krävande jobb och ett delat ansvar för familjen har de väldigt lite tid över till att sköta sina investeringar. De vill dock se till att deras sparande växer för framtida behov, såsom barnens utbildning. Opti erbjuder dem en lösning där de kan investera och vara säkra på att deras portföljer optimeras automatiskt. Genom att analysera miljontals datapunkter varje dag ser Opti till att deras investeringar balanseras utan att Erik och Maria behöver ägna någon tid åt detta.

Pensionären Lars som har låg riskaptit

Lars är en pensionerad lärare som vill ha en stabil avkastning på sina investeringar utan att ta stora risker. Han har sparat hela sitt liv och vill nu börja njuta av sin pension utan att behöva bekymra sig för sina investeringar. Opti anpassar Lars portfölj efter hans riskprofil och finansiella mål, vilket ger honom trygghet och stabilitet. Han uppskattar att Opti använder sig av strategier för diversifiering för att minimera risken och maximera avkastningen, vilket passar honom perfekt.

Småföretagaren Anna

Anna driver en liten men framgångsrik bokföringsfirma och har regelbundet ett överskott av kapital som hon vill investera. Men hennes schema är hektiskt och hon har inte tid för komplexa investeringar. Med Opti kan hon automatisera sitt sparande genom att månadsspara, vilket gör att hon kan lägga mindre tid på sina investeringar och fokusera mer på sitt företag. Anna kan känna sig trygg med att hennes investeringar hanteras professionellt av fondroboten medan hon fokuserar på att växa sitt företag.

Förmögenhetsförvaltaren Peter

Peter arbetar som förmögenhetsförvaltare för flera familjer och håller alltid ett öga öppet efter de bästa möjliga investeringarna för sina kunder. Han känner att Opti erbjuder en robust plattform som använder rigorös dataanalys och investeringsstrategier som liknar de som används av stora institutioner. Detta gör att tjänsten kan prestera konsekvent oavsett investeringsbelopp. För Peter innebär det att han kan erbjuda sina kunder en oberoende och teknikdriven lösning som han vet kommer att leverera pålitliga resultat över tid.

Som du märker är Opti en mångsidig investeringsplattform som kan tillgodose behoven hos en bred skara investerare. Den passar såväl nyutexaminerade personer som upptagna föräldrar, pensionärer, småföretagare och även förvaltare. Sannolikheten är med andra ord stor att detta även kan vara en bra lösning för dig. Genom att kombinera avancerad teknik med oberoende investeringsråd gör Opti det enkelt för alla att investera och optimera sina portföljer.

Sammanfattning: är Opti rätt för dig?

Opti har många fördelar som gör tjänsten till ett bra val för många investerare. Den är användarvänlig och har automatiserade lösningar som hjälper dig att optimera dina investeringar. Relativt låga avgifter, en diversifierad portfölj och möjligheten att investera etiskt och hållbart gör onekligen Opti till en konkurrenskraftig fondrobot.

Omdömen och recensioner från kunder visar att många användare är nöjda med tjänstens prestanda och enkelhet. Därför kan vi rekommendera dig att testa den om du är sugen på att spara i fonder och låta roboten göra allt jobb åt dig.

Vanliga frågor och svar om Opti fondrobot

Är Opti en fondrobot?

Ja, Opti är en fondrobot. Den använder avancerad teknik och algoritmer för att skapa och förvalta en diversifierad portfölj utifrån dina ekonomiska mål och din risktolerans. Den automatiserar investeringsprocessen för att optimera avkastningen.

Vad investerar Opti i?

Opti investerar i en blandning av aktier, räntebärande tillgångar och råvaror genom olika fonder. Den erbjuder också hållbara investeringsalternativ som undviker fossila bränslen och fokuserar på gröna obligationer för dig som värdesätter etiska investeringar.

Är Opti gratis?

Nej, Opti är inte gratis. Det finns kostnader förknippade med att använda tjänsten, såsom förvaltningsavgifter och fondavgifter. Själva appen är dock gratis att ladda ner och använda för att skapa ett konto och få se förslag på portföljer.

Hur tar Opti betalt?

Opti tar ut en årlig förvaltningsavgift på cirka 0,50 % av portföljvärdet. Därtill tillkommer fondavgifter, vilka kan variera från kund till kund beroende på individuella val, men den totala avgiften ligger på ca 0,70 % per år. . Dessa avgifter täcker kostnaden för att hantera och diversifiera dina investeringar.

Hur mycket kostar Opti i månaden?

Kostnaden för Opti beror på storleken på din portfölj. Med en årlig avgift på cirka 0,70 % av portföljvärdet kostar det cirka 70 kronor per år för varje 10 000 kronor du investerar på plattformen.

Kan man lita på Opti?

Ja, du kan känna dig trygg med att investera med Optis fondrobot. Tjänsten har en hög kundnöjdhet och står under Finansinspektionens tillsyn. Dessutom omfattas investeringarna av insättningsgarantin och investerarskyddet, så dina pengar är i tryggt förvar.

Vem står bakom Opti?

Opti drivs av företaget Optise AB, som har lång erfarenhet inom fintech-branschen. Företaget har tillstånd från Finansinspektionen och regleras av myndigheten. Det innebär att de följer strikta regler och bestämmelser.

Vilken risk ska man ha på Opti?

Vilken risknivå du bör välja beror på dina personliga sparmål och din risktolerans. Opti har portföljer med olika risknivåer, från räntefonder med låg risk till aktiefonder med hög risk. Du kan justera din riskprofil i appen så att den matchar dina investeringsmål.

Vilken fondrobot är bäst: Opti eller Lysa?

Huruvida du bör välja Opti eller Lysa beror på dina personliga preferenser. Lysa har något lägre avgift, medan Opti erbjuder en bredare diversifiering som inkluderar råvaror. Båda dessa fondrobotar har därmed sina fördelar och nackdelar. Läs gärna vår stora jämförelse för att fördjupa dig mer.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 17 juni 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Du har läst

Opti fondrobot omdöme och recension 2024 – Guide: Så börjar du fondspara med Opti fondrobot

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen