27 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Bästa

Bästa fonderna 2022 (guide) – Topplistor: Fonderna med bäst avkastning juni

Sidans innehåll

De bästa fonderna på marknaden kan få dina pengar att växa betydligt över tid. I valet av fonder vill du såklart hitta alternativen som ger bäst avkastning över tid – men vilka är de mest framgångsrika fondförvaltarna och de bästa fonderna enligt statistiken? Här hjälper vi dig att hitta dem!

I denna guide använder vi data för att lista de fonder inom olika kategorier som har presterat bäst på börsen under de senaste åren. Det säga att “styrka föder styrka”, och därför kan det vara intressant att se vilka fonder som har belönats mest av marknaden och även fördjupa oss mer om dessa duktiga fondförvaltare.

Det är ett vanligt misstag att sälja vinnarna för tidigt och istället investera pengarna i de fonder (eller aktier) som har sjunkit mest. Man upplever att dessa förlorare är "billiga". men i längden kan det istället bli dyrt att agera på det här sättet! Både nybörjare och lite mer erfarna inom fondsparande tjänar ofta på att välja starka, stabila alternativ att fylla portföljen med och fokusera på långsiktigt sparande.  

Vi kommer också att kika närmare på ett antal populära fondbolag, och se vilka fondförvaltare och fonder som utsågs till de allra bästa inom sina respektive kategorier i Morningstar Fund Awards 2021 samt Fondmarknadens “Årets bästa fonder och fondförvaltare”.

Du får även en del tillhörande praktisk information om hur du kommer igång och börjar spara i fonder som nybörjare! I slutet hittar du svar på vanliga frågor om att välja bra fonder.

Tips: Om du är ny till fondsparande rekommenderar vi att du börja med att läsa vår stora guide Börja spara i fonder.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

I vanlig ordning är det också viktigt att understryka att alla typer av investeringar alltid är förenade med risk. Historisk avkastning utgör inte någon garanti för framtida avkastning.

Introduktion: Varför spara i fonder?

För dig som letar efter ett smidigt långsiktigt sparande med chans till bra avkastning är fonder ett utmärkt val. Du som vill spara varje månad, lite i taget, kan göra det utan att förlora några pengar eftersom fonder inte har någon handelsavgift, till skillnad från aktier där du betalar courtage för att köpa. När du placerar i fonder så sprider du dessutom ut riskerna per automatik eftersom varje fond består av ett antal värdepapper, till exempel aktier i olika bolag.


Tack vare ny teknik hos de största nätmäklarna Avanza och Nordnet går det snabbt och enkelt att köpa fonder med ditt BankID. Du kan även använda dig av automatiskt månadssparande och få hjälp av en fondrobot eller portföljgenerator med att fördela pengarna. Tänk dock på att det inte är säkert att du får bäst placering av pengarna med dessa metoder och att fonder kan både minska och öka i värde.

Fördelar med att spara i fonder

Här är några av de största fördelarna med fonder:

 • Stort utbud av fonder över hela världen
 • Enkelt att komma igång
 • Perfekt för månadssparande, även med mindre belopp
 • Förvaltade av experter
 • Historiskt bra utveckling
 • Högre avkastning än till exempel sparkonto med ränta
 • Bra exponering mot många olika marknader

Investera i de bästa fonderna på börsen – Vilka fonder ska man köpa?

Det finns många saker som avgör vilka fonder som är bäst och det kan vara svårt att veta vad som är viktigast: Låg avgift eller så bra avkastning som möjligt? Aktivt förvaltad eller passivt förvaltad?

Även om det inte finns något magiskt svar på frågan så kan du öka chanserna till att ta del av en god utveckling genom att investera smart. Till exempel genom att titta på de mest populära fonderna och förvaltarna som haft en stabil utveckling.

Topplistor över bästa fonderna och fondbolagen

Fraser som “Behåll vinnarna och sälj förlorarna” och “Vattna blommorna och rensa ogräset” förekommer nämligen ofta inom börsens värld. Det finns förstås undantag till varje regel, men ett smart tips kan vara just att inrikta dig på bra fonder som belönas av marknaden. Detta eftersom det då oftast handlar om duktiga fondförvaltare och fonder som rider på starka underliggande trender.

Nedan finner du en rad topplistor där vi listar de bäst presterande fonderna inom olika fondkategorier som Sverigefonder, globalfonder, räntefonder, indexfonder, de mest hållbara fonderna och fonder med låg avgift.

Tips – Ladda ner vår populära app för inspiration till bästa fonderna 2022

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Morningstar Fund Awards: Bästa fonderna och fondbolagen Sverige 2022

Innan vi går vidare till de aktuella topplistorna ska vi börja med att kika på de fonder och förvaltare som vann den senaste upplagan av den prestigefyllda fondutmärkelsen Morningstar Fund Awards 2022 (utsågs mars 2022).

Om tävlingen:
Morningstars vinnare i fondkategorierna utses baserat på avkastning och risk där avkastningen bedöms under de senaste 1, 3 och 5 kalenderåren och risk under de senaste 3 och 5 åren. Utöver det så har Morningstars analytiker sett till att fonderna inte har genomfört några större förändringar i sina grundläggande faktorer som ett nyligen genomfört förvaltarbyte eller förändring i investeringsprocessen.


Bästa Sverigefond 2022: Spiltan Aktiefond Stabil
Priset för Bästa Sverigefond går till Spiltan Aktiefond Stabil som lyckas upprepa förra årets vinst även i år. En starkt bidragande faktor till vinsten är hur förvaltarna lyckades hantera nedåtgående marknader åren 2020 och 2018 under en femårsperiod som i övrigt varit kraftigt stigande. Fonden har förvaltats av Erik Brändström sedan fonden lanserades år 2002 där Pär Andersson anslöt 2008.

Fondavgift hos Avanza: 1,58 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 32 688 st

Bästa småbolagsfond 2022: Cliens Småbolag A
Cliens Småbolag A vinner årets Morningstar Fund Awards inom kategorin Bästa småbolagsfond. Med en koncentrerad aktivt förvaltad portfölj tiltad mot tillväxt och ett P/E-tal på 30 har fonden konstant placerat sig i den övre halvan inom sin kategori de senaste fem åren och avkastade 49,9% år 2021.

Fondavgift hos Avanza: 2,21 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 7 112 st

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Bästa nordiska aktiefond 2022: SEB Nordic Equity Fund C EUR
Priset för Bästa nordiska aktiefond tilldelas SEB Nordic Equity Fund C EUR. Fonden förvaltas sedan 2011 av Tommi Saukkoriipi och haft en hög avkastning de senaste åren där fonden 2021 avkastade 35,7% (SEK). Innehavet i Novo Nordisk var starkt bidragande till årets vinst där andra större innehav var Investor, Volvo och Sandvik.

Fondavgift hos Avanza: 1,41 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 349 st

Bästa globalfond 2022: Swedbank Robur Globalfond A
Priset för Bästa globalfond går till Swedbank Robur Globalfond A förvaltad av Kristofer Barrett som placerat sig i toppen de senaste fem åren inom fondens kategori avseende riskjusterad avkastning. Fonden har fokus på tillväxt med en stor exponering mot tekniksektorn. Förvaltningen har varit mindre style bias än många av konkurrenterna vilket resulterat i en konsistent portfölj, där det största innehavet har varit Berkshire Hathaway.

Fondavgift hos Avanza: 1,36 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 10 545 st

Bästa blandfond 2022: Nordea 1 - Asset Allocation Fund Fut Sub-Fd SEK
Vinnare av Bästa blandfond är Nordea 1 - Asset Allocation Fund Fut Sub-Fd SEK. Fonden förvaltas sedan 2004 av Per Walter som har lyckats kombinera en hög avkastning med begränsad risk vilket har resulterat i att fonden placerat sig i topp de senaste fem åren inom sin Morningstar fondkategori SEK Moderate Allocation.

Fondavgift hos Avanza: 1,40 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 567 st

Bästa företagsobligationsfond 2022: Spiltan Räntefond Sverige
Spiltan Räntefond Sverige har flera år i rad placerat sig i topp och tack vare ett starkt 2021 vinner fonden kategorin Bästa företagsobligationsfond . Fonden investerar i företagsobligationer och företagscertifikat med fokus på Investment grade och fastighetssektorn.

Fondavgift hos Avanza: 0,37 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 45 477 st

Bästa fondbolag - Aktier 2022: Enter Fonder
Vinnare av Bästa fondbolag för aktier 2022 är Enter Fonder. Med fokus på svensk aktiv förvaltning baserad på fundamental analys har samtliga Enters aktiefonder en Morningstarrating på fyra eller fem stjärnor. En starkt bidragande faktor till årets utmärkelse är fonden Enter Sverige Pro som är topprankad av Morningstar.

Bästa fondbolag - Räntor 2022: Storebrand
Priset för Bästa fondbolag för räntor går till Storebrand, ledda av ett ränteteam med lång erfarenhet. Bolagets samtliga räntefonder har en hög rating hos Morningstar, där fonden SPP FRN Företagsobligationsfond A har varit starkt bidragande till vinsten.

Bästa fondbolag - Totalt 2022: Öhman
Öhman Fonder med ett brett utbud av aktivt och passivt förvaltade fonder, globalt likväl som lokalt, är vinnare av årets Bästa fondbolag totalt sett. Aktiefonden Öhman Global förvaltad av Filip Boman samt Öhman Räntefond Kompass förvaltad av Lars Kristian Feste har varit starkt bidragande till utmärkelsen.

Listan senast uppdaterad: 2022-05-13. Källa/inspiration: Morningstar/Avanza.

Fondmarknaden: Årets bästa fonder och fondförvaltare 2021

Även Fondmarknaden har den prestigefyllda fondutmärkelsen Årets fonder 2021 (utsågs februari 2022) – låt oss kika närmare på vilka fonder och fondbolag som blev vinnare och tillhörande motiveringar.

Om tävlingen:
Årets fonder har utsetts bland de ca 1 800 fonder som handlas på fondhandelsplatsen Fondmarknaden. De tio fondkategorierna är den indelning de valt för att kategorisera sitt fondutbud. Fonden behöver minst 3 års historik (med undantag för kategorin Årets Nykomling), skall vara anpassad för privatpersoner, den får ej vara komplex och ej ha ett minimum-insättningskrav på över 1 000 kr. Fonden måste även ha ett hållbarhetsbetyg från Morningstar. Fonderna rankas sedan enligt nedan parametrar inom sin respektive kategori:

 • Avkastning under 2021
 • Genomsnittsavkastning de senaste 3 åren
 • Sharpekvot (riskjusterad avkastning) 1 och 3 år
 • Hållbarhetsbetyg i förhållande till kategori (Morningstars hållbarhetsbetyg)

Den av vinnarfonderna inom de olika fondkategorierna som har bäst inbördes ranking tilldelas Året fond. Årets fondbolag tilldelas det fondbolag som tagit hem flest priser bland fondkategorierna eller som har flest fonder i toppskiktet totalt sett.

Tips – Handla fonder billigare med SAVR!

SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 500 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

4,0/5 i betyg hos Google
Fondspara billigare – undvik onödiga avgifter
30-50% lägre avgifter
Ny plattform med över 1 500 fonder
Enkelt att komma igång

Årets räntefond 2021: Lannebo Räntefond Kort
Priset för Årets räntefond går i år till en fond där trygghet går före hög avkastning. Fonden investerar brett mot räntebärande värdepapper och främst i företagsobligationer med hög kreditvärdighet. Vinnaren är inte på några sätt den räntefond som gett bäst avkastning under året, men fonden har gett god riskjusterad avkastning, det vill säga avkastning i förhållande till risk. Söker man ett investeringsalternativ med mycket låg risk så är detta en fond värd att kika på.

Fondavgift hos Avanza: 0,33 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 2 231 st

Årets hedgefond 2021: PriorNilsson Idea
Priset för Årets hedgefond går till en aktör som stolt kan addera ytterligare ett pris till prishyllan efter ett mycket framgångsrikt år. Förvaltningsteamet har levererat en rekordavkastning sett flera år tillbaka och påminner oss återigen om hur en aktiv förvaltning och tro på sina bästa idéer kan ge gott resultat i såväl en stabil som en turbulent marknad.

Fondavgift hos Avanza: 2,94 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 2 482 st

Årets branschfond 2021: Swedbank Robur Technology
Priset för Årets branschfond går i år, likt förra året, till en fond som haft fokus inom området teknik och IT – denna gång med USA som dominerande marknad och med fokus på större bolag, framför allt inom branscherna halvledare, hårdvara och mjukvara som ca 80 % av fondförmögenheten är investerad mot. Förvaltningsteamet visar prov på gedigen kunskap och erfarenhet inom områdena och har tillsammans skapat mycket goda förutsättningar till god avkastning för fondens andelsägare.

Fondavgift hos Avanza: 1,35 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 38 117 st


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets branschfond Swedbank Robur Technology.

Årets Sverigefond 2021: Cliens Sverige
Priset för Årets Sverigefond går till en aktör som i flera år slagits i toppen, för att i år kliva upp på första plats som bäst i klassen i denna fondkategori. Tack vare en aktivt förvaltad och en koncentrerad portfölj har man på ett mycket bra sätt lyckats med att förena det bästa av två världar – tillväxt och kvalitet i både stora som små bolag. Bland fondens största innehav hittar vi välkända svenska bolag så som Investor, SEB, Atlas Copco och Volvo.

Fondavgift hos Avanza: 1,99 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 1 125 st


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets Sverigefond Cliens Sverige.

Årets Nordenfond 2021: SEB Nordic Equity Fund
Priset för Årets Nordenfond går till en fond som har lyckats med att pricka rätt bolag inom branscherna industri, finans och sjukvård och på så sätt gett sina andelsägare mycket god riskjusterad avkastning under 2021. Bland de största innehaven hittar vi bolag som Investor, Novo Nordisk, Volvo och Sandvik.

Fondavgift hos Avanza: 1,41 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 379 st

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Årets Europafond 2021: JPM Europe Strategic Growth
Priset för Årets Europafond går till en fond som fokuserar på tillväxtorienterade bolag. Fonden investerar brett inom många olika typer av branscher med störst vikt inom detaljhandel, konsumentvaror, verkstadsindustri och mjukvara.

Fondavgift hos Avanza: 2,02 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 176 st

Årets Nordamerikafond 2021: AMF Aktiefond Nordamerika
Priset för Årets Nordamerikafond går i år till en fond som investerat majoriteten av sin fondförmögenhet i USA med stort fokus på teknik och IT. Bland de största branscherna hittar vi mjukvara, interaktiva media, halvledare samt läkemedelstillverkare. De två största innehaven, vilka tillsammans utgör nästan 20 % av portföljen, är IT-jättarna Microsoft och Alphabet (Google).

Fondavgift hos Avanza: 0,42 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 13 708 st

Årets globalfond 2021: Swedbank Robur Globalfond
Priset för Årets globalfond går i år till en fond som verkligen tagit vara på några av årets största trender. Fonden har bland annat investerat i branscherna halvledare, mjukvara, sjukförsäkringar samt diagnostik och forskning. Det är inte förvånande att denna fond tar hem priset för andra året i rad med tanke på vilken efterfrågan det funnits på många av de bolag som är verksamma inom dessa branscher.

Fondavgift hos Avanza: 1,36 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 10 545 st


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets globalfond Swedbank Robur Globalfond.

Årets tillväxtmarknadsfond 2021: Aberdeen Emerging Markets Smaller Companies Fund
Priset för Årets tillväxtmarknadsfond går till en fond som tagit vara på några av de stora trender vi sett under året. Det har i medierna talats mycket om bristen på halvledare samt ökade priser för transport. Detta är två av fondens största investeringsområden och närmare 25 % av portföljen har varit investerat mot bolag inom områdena, vilket gett fonden ett gott förvaltningsresultat. Fonden investerar brett inom olika tillväxtmarknader med majoriteten av kapitalet investerat mot Asien.

Fondavgift hos Avanza: 2,49 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 69 st

Årets Japanfond 2021: Handelsbanken Japan Tema
Priset för Årets Japanfond går till en fond med tematisk investeringsstrategi där fondbolaget menar att fokus ligger på demografi, produktivitet, livsstilar och miljö. Detta har uttryckt sig genom investeringar i välkända bolag som Sony, Toyota och Daikin. Förvaltningsteamet har i en svårnavigerad miljö lyckats väl med att skapa god riskjusterad avkastning åt sina andelsägare.

Fondavgift hos Avanza: 1,64 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 527 st

Årets nykomling 2021: Skandia Världen Sverige
Priset för Årets nykomling går till en fond som förutom sitt goda förvaltningsresultat under året, är värd att lyftas fram som ett välkommet tillskott av fonder som aktivt bidrar till omställningen till ett hållbart samhälle. Genom denna fond gör man det lättare för sparare att investera hållbart samtidigt som man inte på något sätt tummar på varken investeringarnas kvalitet eller det förväntade resultatet.

Fondavgift hos Avanza: 1,47 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 239 st


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets nykomling Skandia Världen Sverige.

Årets fond 2021: Swedbank Robur Technology
Priset för Årets fond går sedvanligt till den fond som har presterat bäst bland alla vinnare i de olika fondkategorierna under året. Detta fondbolag kammar nu hem priset för andra året i rad – denna gång med en teknikfond som har USA som främsta marknad och som investerar i större bolag. Ett bevis på såväl en fond som ett förvaltningsteam i världsklass.

Fondavgift hos Avanza: 1,35 %
Antal fondandelsägare hos Avanza: 38 117 st

Årets fondbolag 2021: Swedbank Robur
Priset för Årets fondbolag går för andra året i rad till Swedbank Robur som levererar ett minst sagt fantastiskt förvaltningsår. Genom att vinna kategorierna Årets branschfond, Årets globalfond samt Årets fond tar man även hem priset som Årets fondbolag! Utöver detta finns man även med i den absoluta toppen i flertalet andra fondkategorier – Detta är ett kvitto på att man inom bolaget besitter mycket god kunskap och förvaltningskompetens.

Vidare fortsätter Swedbank Robur utmärka sig som en branschledare inom hållbarhet där man som en aktiv ägare strävar efter att försöka göra vår värld lite mer hållbar!


Bonusvideo från Finwire TV: Lär känna Årets fondbolag Swedbank Robur.

Listan senast uppdaterad: 2022-05-13. Källa/inspiration: Fondmarknaden/Avanza.

Topplistor 2022 – Världens bästa fonder sett till kursutveckling


Nu har du fått tips på bra prisbelönta fonder att hitta inspiration från, och kanske väljer du att inkludera en eller flera i din fondportfölj. Med det sagt ska vi i denna guide nu kika närmare på ett urval av de bäst presterande vinnarfonderna just nu.

Nedan listar vi de tre bästa fonderna för ett antal olika fondkategorier som har haft högst procentuell avkastning under den senaste 1, 3 respektive 5-årsperioden.

Om du klickar dig vidare kan du bland annat finna information om:

 • Hur populär den är, baserat på flest antal fondandelsägare hos nätmäklaren Avanza
 • Dess fondförvaltningsavgift
 • Fondbetyget baserat på Morningstars rating

Dessa "bästa fonderna"-listor kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning innan du investerar dina pengar! Det finns ingen garanti för att du får tillbaka det investerade kapitalet, men genom att titta på historisk avkastning har du en bra grund att utgå från i valet av fonder och god chans att se ditt innehav växa allt mer per år.

Bästa aktiefonderna

Aktiefonder är aktivt förvaltade fonder och ett populärt val bland alla som investerar. En aktiefond har i regel både lite högre utveckling och högre risk än andra typer av fonder, eftersom fonden följer utvecklingen på aktiemarknaden. När du köper andelar i en aktiefond så blir du därmed indirekt ägare i ett antal börsnoterade företag och din fond kommer att fluktuera i värde på ett liknande sätt som aktiemarknaden, men oftast med mindre dramatiska toppar och dalar.

Skillnaden på att köpa en aktiefond jämfört med en aktie är att du direkt får en större blandning av olika aktiebolag i portföljen, istället för bara en enda. Du betalar inte heller courtage för att köpa fonden, vilket man gör för aktier (men däremot en årlig löpande förvaltningsavgift som löpande dras av från fonden). En aktiefond kan inrikta sig på bland annat ett visst land eller region, en bransch eller annat tema och är en bra pusselbit i en diversifierad portfölj. Här följer tips på bra fonder inom kategorin, sett till avkastning senaste åren.

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Aktiefonder.

Bästa aktiefonderna – 1 år

 1. BGF World Energy A2 90 %
 2. Schroder ISF Global Energy A Acc USD 83 %
 3. Franklin Natural Resources A(acc)USD 62 %

Bästa aktiefonderna – 3 år

 1. Thematica - Future Mobility Retl SEK Acc 323 %
 2. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 144 %
 3. Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD 115 %

Bästa aktiefonderna – 5 år

 1. Swedbank Robur Technology A 179 %
 2. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 177 %
 3. JPM US Technology A (acc) USD 169 %

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Bästa blandfonderna

Blandfonder kan uppfattas som lite “mellanmjölk” men är likväl ett stadigt tillskott i fondportföljen. Precis som namnet antyder så är en blandfond en mix av olika värdepapper. Den kan därmed innehålla till exempel en blandning av aktier och räntebärande värdepapper.

Blandfonder har lägre eller högre risk baserat på hur stor proportion aktier de innehåller (större andel aktier innebär större risk). Här hittar du inspiration till de bästa fonderna inom kategorin!

Bästa blandfonderna – 1 år

 1. Nordea Nordamerika 17 %
 2. Threadneedle (Lux) Glbl Mlt Ast Inc AU 11 %
 3. Allianz Income and Growth AT USD 8 %

Bästa blandfonderna – 3 år

 1. IKC Sverige Flexibel 98 %
 2. Proethos Fond 64 %
 3. Tellus Midas 62 %

Bästa blandfonderna – 5 år

 1. IKC Sverige Flexibel 116 %
 2. Nordea Nordamerika 96 %
 3. Tellus Midas 95 %

Bästa räntefonderna

Räntefonder är likt aktiefonder aktivt förvaltade, men är däremot oberoende av aktiemarknaden och påverkas istället av ränteläget. Det finns två typer av räntefonder: korta och långa, beroende på hur lång löptiden är på de räntepapper som fonden innehar. Gemensamt för båda varianterna är att värdet på fonderna sjunker när räntan stiger, och tvärtom. Däremot har långräntefonder högre risk än korta räntefonder, men även långa är fortfarande ett relativt lågt risktagande jämfört med andra fonder.


Räntefonder är alltså ett bra val av fonder för nybörjare som hellre vill investera tryggt, än till största utveckling och bästa avkastning. Korträntefonder kan också passa bra för mer kortsiktigt sparande när du vet att du snart behöver pengarna. Långräntefonder är istället särskilt bra när räntan är hög och på väg neråt, och är känsliga för ränteförändringar. I praktiken kan du själv kombinera aktiefonder och räntefonder och på så vis uppnå ungefär samma effekt som om du köper en blandfond.

Nedan listar vi de bästa fonderna enligt data hur de presterat det senaste året, 3 åren samt 5 åren!

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Räntefonder.

Bästa räntefonderna – 1 år

 1. SEB Korträntefond C USD - Lux 18 %
 2. UBS (Lux) BS China Fxd Inc ¥ USD P acc 16 %
 3. Nordea 1 - Chinese Bd BP SEK 16 %

Bästa räntefonderna – 3 år

 1. Franklin Gulf Wealth Bond A(acc) USD 21 %
 2. UBS (Lux) BS China Fxd Inc ¥ USD P acc 18 %
 3. Nordea 1 - Chinese Bd BP SEK 15 %

Bästa räntefonderna – 5 år

 1. Franklin Gulf Wealth Bond A(acc) USD 44 %
 2. HSBC GIF RMB Fixed Income AC 34 %
 3. Fidelity China RMB Bond A-Acc-RMB 32 %

Bästa indexfonderna

Indexfonder är den typ av fonder som inte är aktivt förvaltade, utan istället passivt förvaltade. De har därför i regel en jämförelsevis låg avgift. Indexfonden följer ett index – ett jämförelsetal – och rör sig efter utvecklingen på det indexet. Den kan till exempel spegla avkastningen för svenska OMXS30-indexet, vilket utgörs av de 30 mest handlade aktierna på den svenska börsen.

Tack vare låg avgift är indexfonden ofta ett bra komplement i ditt sparande. Nackdelen är att fondens utveckling är begränsad på så sätt att du inte kan få större avkastning än indexet. Vill du ta del av de indexfonder som presterat bäst de senaste åren, ta en titt i listorna här nedan.

Läs mer: Fördjupa dig mer om passiva fonder i vår stora guide om Indexfonder.

Bästa indexfonderna – 1 år

 1. Handelsbanken Gl Hi Div Lo Vol Cr A1 SEK 19 %
 2. Avanza USA 17 %
 3. Länsförsäkringar USA Indexnära 16 %

Bästa indexfonderna – 3 år

 1. PLUS Mikrobolag Sverige Index 91 %
 2. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 62 %
 3. Länsförsäkringar USA Indexnära 60 %

Bästa indexfonderna – 5 år

 1. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 110 %
 2. DNB USA Indeks A 108 %
 3. SPP Aktiefond USA A SEK 105 %

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Bästa Sverigefonderna

När vi pratar om Sverigefonder så menar vi fonder som framförallt inriktar sig på den svenska marknaden – och i det här urvalet har vi valt att inkludera både (aktiva) aktiefonder såväl som (passiva) indexfonder. Du får som följd bra exponering mot just svenska bolag. En Sverigefond, kan antingen inrikta sig på bolag verksamma i en viss sektor, till exempel investmentbolag, eller mer fritt blanda aktier inom olika branscher.

Till Sverigefonder brukar man också räkna fonder som placerar en del av kapitalet i övriga länder i Norden och världen, så länge största delen placeras i svenska värdepapper. Kolla in listan nedan för att hitta inspiration till de bästa fonderna 2022 med Sverigefokus.

Bästa Sverigefonderna – 1 år

 1. PLUS Mikrobolag Sverige Index 8 %
 2. Aktiespararna Direktavkastning A 3 %
 3. Spiltan Aktiefond Småland 2 %

Bästa Sverigefonderna – 3 år

 1. Enter Småbolagsfond A 109 %
 2. Danske Invest Sverige Småbolag SA SE 93 %
 3. Spiltan Småbolagsfond 92 %

Bästa Sverigefonderna – 5 år

 1. Cliens Småbolag A 153 %
 2. Enter Småbolagsfond A 141 %
 3. SEB Sverigefond Småbolag C/R 133 %

Bästa globalfonderna

När du investerar i globalfonder får du exponering mot hela världen. Globalfonder är ett populärt val hos alla som investerar eftersom man får en bra spridning på sitt sparande, och samtidigt har möjlighet att välja fonder med låg förvaltningsavgift. Globalfonder finns, likt Sverigefonder, både som aktiefonder och indexfonder (och i denna jämförelse inkluderar vi båda).

Globala indexfonder har i allmänhet låga avgifter jämfört med globala aktiefonder som kan ha något högre avgift. Det är inte ovanligt att en globalfond har största delen av sitt innehav i USA, eftersom amerikanska företag utgör en stor del av världsekonomin.

Bästa globalfonderna – 1 år

 1. UBS(LUX) ES Glb HD Ss USD P-acc 22 %
 2. SPP Aktiefond Stabil A SEK 20 %
 3. Handelsbanken Gl Hi Div Lo Vol Cr A1 SEK 19 %

Bästa globalfonderna – 3 år

 1. Swedbank Robur Globalfond A 108 %
 2. Allianz Global Equity Insights A EUR 66 %
 3. Swedbank Robur Transition Global A 61 %

Bästa globalfonderna – 5 år

 1. Swedbank Robur Globalfond A 144 %
 2. Schroder ISF Glbl Sust Gr A Acc USD 104 %
 3. Swedbank Robur Transition Global A 100 %

Bästa småbolagsfonderna

En småbolagsfond (“Small Cap” på engelska) investerar i börsnoterade mindre bolag. Definitionen av ett litet bolag varierar dock mellan förvaltarna, till exempel är kriterierna olika för USA och Sverige. Det som definieras som Small Cap i USA kan ju räknas som ett stort bolag i Sverige och vice versa. Att investera i småbolagsfonder ger dig större möjlighet till bra avkastning tack vare företagens potential att växa mycket. Samtidigt är risken också större än för fonder med större och mer mogna bolag som ofta är mer stabila.

Ett vanligt krav i svenska småbolagsfonder är att varje bolag som ingår i fonden som högst får motsvara 0,5-1 procent av börsens totala värde. Glöm inte att kolla på fondens avgift innan du beslutar dig eftersom en del småbolagsfonder kan ha hög förvaltningsavgift.

Här följer tips på de bästa fonderna just nu där vi har valt att ta med såväl globala fonder inom “småbolag” samt “små-/medelstora bolag”!


Bästa småbolagsfonderna – 1 år

 1. Fidelity Asian Smaller Coms A-Acc-USD 9 %
 2. Swedbank Robur Small Cap EM A 8 %
 3. PLUS Mikrobolag Sverige Index 8 %

Bästa småbolagsfonderna – 3 år

 1. Enter Småbolagsfond A 109 %
 2. Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK 93 %
 3. Spiltan Småbolagsfond 92 %

Bästa småbolagsfonderna – 5 år

 1. Cliens Småbolag A 153 %
 2. Enter Småbolagsfond A 141 %
 3. SEB Sverigefond Småbolag C/R 133 %

Tips: Automatisera ditt sparande med smidig fondrobot

Om du istället söker en smidig, helt automatiserad sparlösning där fonderna skräddarsys efter dina personliga preferenser, kanske en fondrobot är något för dig?

Börskollen använder själva
En av fondrobotarna med längst historik
Högst avkastning & smidiga temaportföljer
Enkelt och smidigt att komma igång

Bästa tillväxtfonderna

Tillväxtfonder har fokus på tillväxtmarknaderna, det vill säga marknader och geografiska områden där ekonomin förväntas växa snabbare än i resten av världen. Dessa fonder heter ofta namn med “Emerging Markets” på engelska och kan fokusera på regioner, land eller en kategori av verksamhet med stor tillväxtpotential. Låg avgift är som alltid ett plus när du ska välja tillväxtfond.

Tänk på att tillväxtfonder har relativt hög volatilitet jämfört med andra fonder, inte minst med anledning av att de påverkas av politiska oroligheter och annat som pågår i utvecklingsländer. Som en del i din varierade fondportfölj kan de dock vara ett bra och spännande val att följa! I listorna nedan ger vi tips på de tillväxtfonder som gått bäst under senaste året/åren.

Bästa tillväxtfonderna – 1 år

 1. HSBC GIF Frontier Markets AC 31 %
 2. Schroder ISF Frntr Mkts Eq A Acc USD 20 %
 3. Templeton Frontier Markets A(acc)USD 19 %

Bästa tillväxtfonderna – 3 år

 1. Evli Emerging Frontier B 54 %
 2. Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK 50 %
 3. MS INVF Emerging Leaders Equity A 38 %

Bästa tillväxtfonderna – 5 år

 1. Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK 50 %
 2. MS INVF Emerging Leaders Equity A 48 %
 3. Evli Emerging Frontier B 46 %

Bästa fastighetsfonderna

Vill du investera i fastighetsmarknaden? Då passar fastighetsfonder bra som en del i ditt sparande. Fastighetsfonder påverkas av hur bostads- och fastighetsmarknaden ser ut och här är stigande eller fallande räntor givetvis en viktig variabel att väga in. Ofta brukar man räkna fastighetsbolag som stabila eftersom de får löpande intäkter i form av hyror.

Många fastighetsfonder har gett bra historisk avkastning, men som alla typer av investeringar innebär de också en risk. För dig som vill spara en del av dina tillgångar i fastighetsfonder, ta en titt i listorna här för att hämta inspiration!

Bästa fastighetsfonderna – 1 år

 1. UB Nordamerika REIT A 21 %
 2. MS INVF US Property A 20 %
 3. Schroder ISF Global Cities A Acc USD 12 %

Bästa fastighetsfonderna – 3 år

 1. IKC Fastighetsfond A 61 %
 2. Länsförsäkringar Fastighetsfond A 46 %
 3. ODIN Fastighet C SEK 46 %

Bästa fastighetsfonderna – 5 år

 1. Länsförsäkringar Fastighetsfond A 106 %
 2. ODIN Fastighet C SEK 106 %
 3. IKC Fastighetsfond A 87 %

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Bästa teknikfonderna

Teknikfonder inriktar sig på bolag inom teknikbranscherna. Här ingår stora teknikjättar som Amazon, Google, Apple och Tesla, men också tillväxtbolag inom teknik. Tech-området sträcker sig brett, med allt från tillverkning av halvledare och datorer, till cybersecurity och sociala medier.

Många teknikbolag har haft stark utveckling under 2000-talet, men kategorin innebär samtidigt en risk eftersom det kan ske snabba vändningar. Teknikfonder är ett bra sätt att sprida riskerna och få exponering mot flera olika teknikbolag – här listar vi de bästa valen baserat på avkastningen de senaste åren.

Bästa teknikfonderna – 1 år

 1. Thematica - Future Mobility Retl SEK Acc 55 %
 2. Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD 13 %
 3. Swedbank Robur Technology A 11 %

Bästa teknikfonderna – 3 år

 1. Thematica - Future Mobility Retl SEK Acc 323 %
 2. Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD 116 %
 3. Swedbank Robur Technology A 98 %

Bästa teknikfonderna – 5 år

 1. Swedbank Robur Technology A 179 %
 2. JPM US Technology A (acc) USD 169 %
 3. BGF World Technology A2 168 %

Bästa fonderna inom miljö och grön energi


Gröna fonder och fonder inom miljö och förnybar energi har fått ett uppsving som följd av större medvetenhet om klimatförändringar. Allt fler som investerar vill placera sina pengar i fonder som ger gott samvete. Här ingår till exempel bolag inom vindkraftverk, solenergi, vattenrening och återvinning.

Bästa gröna fonderna – 1 år

 1. Nordea Klimatfond BP SEK 12 %
 2. Lundmark Climate Impact Fund 8 %
 3. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 8 %

Bästa gröna fonderna – 3 år

 1. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 144 %
 2. DNB Fund Renewable Energy retail A 111 %
 3. RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR 100 %

Bästa gröna fonderna – 5 år

 1. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 177 %
 2. DNB Fund Renewable Energy retail A 145 %
 3. RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR 140 %

Bästa råvarufonderna

Råvarufonder kan äga värdepapper som speglar priset i ett råvaruindex, eller äga aktier i bolag med produktion eller handel av råvaror. Det finns alltså både indexfonder och aktiefonder inom kategorin. Definitionen av en råvara är att det är en naturresurs som man behandlar, till exempel silver, koppar, olja till bensin och diesel, kaffe och pappersmassa.

Priset på råvaror speglar konjunkturen, så om du köper i lågkonjunktur finns bra chans till att värdet på råvarufonden ökar när det sedan vänder till högkonjunktur. Men – branschen är komplicerad och det går aldrig att förutse hur en fond ska röra sig. Däremot kan en råvarufond bidra till en mer diversifierad portfölj, så hämta gärna inspiration från listorna som följer.

Bästa råvarufonderna – 1 år

 1. BGF World Energy A2 90 %
 2. Schroder ISF Global Energy A Acc USD 83 %
 3. Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU 63 %

Bästa råvarufonderna – 3 år

 1. BGF World Mining A2 104 %
 2. BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD 87 %
 3. JPM Global Natural Resources A (acc) EUR 73 %

Bästa råvarufonderna – 5 år

 1. BGF World Mining A2 143 %
 2. BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD 107 %
 3. JPM Global Natural Resources A (acc) EUR 106 %

Bonus: Bästa fonderna med högst hållbarhetsbetyg

För dig som vill fokusera extra mycket på just hållbarhet har vi här valt de fonder med högst hållbarhetsbetyg (5 av 5) hos Avanza och därefter sorterat på högst avkastning.

Bästa hållbara fonderna – 1 år

 1. Invesco Responsible Glb Rl Asts A $ Acc 26 %
 2. Invesco India Equity A USD AD 20 %
 3. BNPP Sust US Value Mlt-Fac Eq Cl R 20 %

Bästa hållbara fonderna – 3 år

 1. DNB Fund Renewable Energy retail A 111 %
 2. Swedbank Robur Globalfond A 108 %
 3. RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR 100 %

Bästa hållbara fonderna – 5 år

 1. Swedbank Robur Technology A 180 %
 2. DNB Fund Renewable Energy retail A 145 %
 3. Swedbank Robur Globalfond A 104 %

Bonus: 7 aktiefonderna med lägst avgift

För dig som istället vill fokusera på låga avgifter summerar vi slutligen de sju aktiefonderna hos Avanza som har lägst avgift.

 1. Avanza Zero 0,0 %
 2. Avanza Global 0,10 %
 3. Avanza Europa 0,17 %
 4. Avanza Sverige 0,17 %
 5. Avanza USA 0,17 %
 6. Länsförsäkringar USA Indexnära 0,20 %
 7. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 0,21 %

Listan senast uppdaterad: 2022-06-02. Källa/inspiration: Avanza.

Alternativ: Sigmastocks – För dig som istället vill fokusera på automatisk sparande i aktier

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att söka fram de bästa fonderna eller aktierna på egen hand, utan istället vill automatisera ditt sparande, vill vi tipsa om tjänsten Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att investera dina pengar i bra aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj där ett urval av aktier skräddarsys efter dig och dina preferenser.

Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp av aktier till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

4,5/5 i betyg hos Google
Automatisera ditt sparande i aktier
Skräddarsy baserat på din ekonomi
Låg avgift på 0,35-0,39%
Enkelt att komma igång

Kom igång: Så köper du fonder i 7 enkla steg

Har du hittat din blandning av bra fonder? Då är det dags att komma igång och börja investera! Du behöver ett konto hos en nätmäklare, där vi rekommenderar Avanza och Nordnet.

Anledningen till att vi rekommenderar just dessa två är att avgifterna ofta är mer konkurrenskraftiga och den tekniska upplevelsen bättre jämfört med traditionella storbanker. Avanza och Nordnet är också de största nätbankerna i Sverige.

Det är kostnadsfritt att registrera sig och öppna ett konto via BankID. ISK, investeringssparkonto, eller KF, kapitalförsäkring, är de två mest vanliga typerna av konton. Här är 7 enkla steg för att komma igång med fonder:

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

1. Överför pengar till kontot från din vanliga bank.

2. Leta upp den fond som du vill investera pengar i hos din nätmäklare. Det gör du enklast genom att söka på bolagsnamnet på sajten. Välj gärna flera olika typer av fonder, inom olika kategorier och marknader för att få en bred diversifiering.

3. När du hittat rätt fond klickar du på “Köp”.

4. Välj vilket konto pengarna ska dras från, till exempel ditt ISK.

5. Fyll i belopp som du vill köpa för. Köp inte för mer än vad du har råd att förlora och lägg inte alla ägg i en korg!

6. Skicka iväg din fondandelsorder. Nu är du snart ägare i fonden och kan följa dess utveckling!

7. Fortsätt med fördel att månadsspara regelbundet i fonder. Du kan ställa in ett automatiskt sparande som gör jobbet åt dig.

Hur säljer man fonder?

Har det blivit dags att sälja fonden för att kunna använda pengarna eller investera i något annat? För att sälja fondandelar letar du upp fonden i listan över dina fondinnehav och klickar helt enkelt på “Sälj”.


Du kan välja att sälja hela din ägarandel eller bara en del av den. Vilket pris som du säljer fonden till bestäms normalt en gång per dag. Kursen beror därmed på när på dagen som du lägger ordern – före eller efter brytpunkt för fonden.

Hur lång tid tar det att sälja fonden?

När du säljer en fond kommer pengarna inte att omedelbart nå ditt konto. Den exakta tiden som det tar är olika beroende på fondförvaltare, men det brukar normalt ta upp till två dagar för svenska fondbolag att bekräfta affären. För en del utländska fonder, och även vissa svenska, kan försäljningen ta längre tid än så att slutföra.

Bryttid: När uppdateras fonder?

Vilken tid på dygnet som en fond uppdateras varierar beroende på förvaltaren. Men oftast är bryttiden för fondbolag mellan kl 15-16 på vardagar. Därutöver behöver nätmäklaren, till exempel Avanza, sätta en stopptid för att hinna sammanställa alla köp- och säljordrar. Den stopptiden skiljer sig också lite beroende på fond, men sker i vanliga fall kl 12 eller 13.

Vad kostar det att köpa en fondandel?

Fonder kostar vanligtvis inget att köpa, dvs. inget courtage. Du betalar istället en löpande så kallad fondavgift eller förvaltningsavgift, som anges i ett procenttal per år. Avgiften dras automatiskt på ditt innehav, så du behöver inte lägga undan några pengar till den. Låg avgift är en viktig aspekt när du jämför fonder, även om andra punkter som bra avkastning och att välja flera olika typer av fonder också spelar roll.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet är konkurrenskraftiga på marknaden och har drivit utvecklingen framåt under många år så att det blivit enklare och billigare att handla fonder för nybörjare. Du kan också vända dig till storbankerna för att spara i fonder, även om de inte ligger lika långt fram i utvecklingen.

Håll utkik efter erbjudanden om att spara gratis i fonder upp till en viss sparnivå. Det gör att du helt slipper betala fondavgifter när du börjar att investera i fonder, tills dess att du nått en viss summa i ditt sparande.

Tips – Handla fonder billigare med SAVR!

SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 500 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

4,0/5 i betyg hos Google
Fondspara billigare – undvik onödiga avgifter
30-50% lägre avgifter
Ny plattform med över 1 500 fonder
Enkelt att komma igång

Fler frågor och svar om att hitta och investera i de bästa fonderna

Var hittar man de bästa fonderna att köpa?

Denna sida kan utgör en bra startpunkt för att hitta inspiration till bra fonder att läs mer om. Här listar vi dels de fonder och fondbolag som har erhållit priser och utmärkelser på sistone samt de fonder inom olika kategorier som har presterat allra bäst under olika tidsperioder.

Det finns givetvis fler parametrar som man bör väga in innan man avgör vilka fonder ska man köpa, men här kan du se uppslag till fonder som har rosats att marknaden över lång tid och därmed kan vara intressanta att fokusera mer på.

Vi tipsar också om att följa det allmänna nyhetsflödet och läsa brett för mer inspiration och även att ladda ner vår app för en bättre nyhetsupplevelse.

Kom dock ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Hur kommer jag igång med fonder?

Enklast är att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet. Där kan du välja mellan ett stort utbud av fonder, till exempel indexfonder med låg avgift och de mest populära aktiefonderna, samt sätta upp ett månadssparande.

Läs gärna vår guide Spara i fonder.

Går det att förlora pengar på fonder?

Ja, det är aldrig säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Tittar man på hur börsen sett ut historiskt så har dock långsiktigt sparande i fonder lönat sig. Se till att sprida ut ditt innehav i många olika fonder för att få en bra diversifiering och därmed minska riskerna.

Vad kostar en fond?

De flesta fonder kostar inget att köpa eller sälja, då de till skillnad från aktier inte har courtage. Däremot betalar du en löpande årlig förvaltningsavgift. Storleken på en förvaltningsavgift är olika för olika fonder. Avanza Zero är ett exempel på en fond som helt saknar avgift och är alltså gratis att spara i.

Vilka är de bästa fonderna att köpa som nybörjare?

Vilka fonder som blir de stora vinnarna i framtiden är givetvis väldigt svårt att sia om. Generellt sett kan det vara klokt att fokusera på fonder med stark historik samt erkända och duktiga förvaltningsteam, samt även att väga in avgiften. Vi rekommenderar också att man gärna sätter upp ett automatiskt månadssparande i fonder. Det innebär att du kommer att köpa fonder regelbundet i upp- såväl som nedgång.

Det kan också vara värt att fundera på vilka inriktningar eller regioner som du tror står en ljus framtid till mötes (det kan exempelvis rör sig om grön energi, ny teknik, tillväxtregioner, fastigheter eller dylikt).

Vad innebär en aktiv respektive en passivt förvaltad fond?

Aktiefonder, räntefonder och blandfonder är exempel på aktivt förvaltade fonder. Dessa fonder har en förvaltare som fattar beslut om att köpa eller sälja värdepapper i fonden, så att fonden går så bra som möjligt. En passivt förvaltad fond följer istället ett index – dessa fonder kallas därför indexfonder. Det kräver mindre arbete med förvaltning och som följd är förvaltningsavgiften oftast lägre än för aktivt förvaltade fonder.

Hur många fonder ska man ha i sin fondportfölj?

Åtminstone 2 till 3 bra fonder är bra att ha i portföljen, till exempel en globalfond och en Sverigefond. Dessa kan du krydda med valfria fonder, som en tillväxtmarknadsfond och ett ett par nischade aktiefonder som intresserar dig.

Oftast behövs inte fler än 10 fonder om du sprider ut dessa i olika kategorier. Fler än så riskerar att bli rörigt och innehavet i fonderna kan överlappa varandra om du till exempel äger flera globala indexfonder.

Vilka fonder har presterat bäst senaste året?

Ta en titt på listorna längre upp i guiden. Där hittar du topplistor över bästa fonderna inom olika typer av kategorier.

Vilket fondsparande är bäst?

Likt klyschan för träning kan man säga att det bästa fondsparandet är det som blir av. Vilka fonder som passar dig bäst beror på din önskade risknivå och om det rör sig om långsiktigt sparande eller om du snart behöver en del av dina investerade pengar. Det är en bra idé att mixa portföljen med flera olika typer av fondsparande och gärna månadssparande.

Vad är fördelen med aktiefond jämfört med aktier?

De största fördelarna är tidsbesparing och riskspridning. När du investerar i en aktiefond får du automatiskt flera olika bolag, vilket sprider riskerna. Du behöver inte tänka på att hålla koll på kursen för dessa värdepapper.

Detta eftersom en aktivt förvaltad aktiefond gör jobbet åt dig för att ge bästa möjliga avkastning. Du slipper även betala courtage, men betalar å andra sidan en procentuell förvaltningsavgift istället.

När ska man sälja fonder?

Grundregeln är att ju längre tid du sparar, desto större chans har ditt innehav att växa och du får ta del av ränta-på-ränta-effekten. Men när det till exempel är dags för bostadsköp, pension eller annat som du sparat till och du behöver pengarna, är det bra att försöka tajma in försäljningen med en topp.

Det är förstås inte alltid möjligt att vänta på om du vill använda pengarna snart. Har du sparat i många år är chansen att du ändå gjort en bra vinst på ditt sparande och inte kommer att bli nämnvärt påverkad av hur kursen står just för den dagen.

Hur mycket ska jag månadsspara i fonder?

Spara så mycket du har råd att sätta undan. Runt 5-10 procent av ens inkomst brukar vara rekommenderat, men utgå från din egen situation och räkna på hur mycket du har över efter att utgifter som lån, räkningar, hyra, mat och andra nödvändigheter är betalda. Fördelen med fonder är att du kan spara lite varje månad. Med tiden kan det bli en betydande summa.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!