Bästa fonderna 2024 april | Topplistor: Bästa avkastning har…
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

24 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Bästa

Bästa fonderna 2024 (guide) – Topplistor: Fonderna med bäst avkastning april

Sidans innehåll

De bästa fonderna på marknaden kan få dina pengar att växa betydligt över tid. I valet av fonder vill du såklart hitta alternativen som ger bäst avkastning över tid – men vilka är de mest framgångsrika fondförvaltarna och de bästa fonderna enligt statistiken? Här hjälper vi dig att hitta dem!

  • Denna guide erbjuder en genomgång av de fonder som historiskt presterat bäst på börsen, med hjälp av data från olika källor såsom Morningstar Fund Awards 2023 och Privata Affärer Årets Fond 2022.
  • Vi belyser vikten av att inte sälja vinnande fonder för tidigt, och föreslår att ett långsiktigt sparande i stabila och starkt presterande fonder ofta ger bäst avkastning.
  • Guiden innehåller även praktisk information för nybörjare om hur man börjar spara i fonder, samt svar på vanliga frågor om fondval.

I denna guide använder vi data för att lista de fonder inom olika kategorier som har presterat bäst på börsen under de senaste åren. Det säga att “styrka föder styrka”, och därför kan det vara intressant att se vilka fonder som har belönats mest av marknaden och även fördjupa oss mer om dessa duktiga fondförvaltare.

Det är ett vanligt misstag att sälja vinnarna för tidigt och istället investera pengarna i de fonder (eller aktier) som har sjunkit mest. Man upplever att dessa förlorare är "billiga". men i längden kan det istället bli dyrt att agera på det här sättet! Både nybörjare och lite mer erfarna inom fondsparande tjänar ofta på att välja starka, stabila alternativ att fylla portföljen med och fokusera på långsiktigt sparande.  

Vi kommer också att kika närmare på ett antal populära fondbolag, och se vilka fondförvaltare och fonder som utsågs till de allra bästa inom sina respektive kategorier i Morningstar Fund Awards 2023, ytterligare en granskning från Morningstars där de gått igenom de 100 största fondbolagen i Europa för 2023 och Privata Affärer Årets Fond 2022.

Du får även en del tillhörande praktisk information om hur du kommer igång och börjar spara i fonder som nybörjare! I slutet hittar du svar på vanliga frågor om att välja bra fonder.

Tips: Om du är ny till fondsparande rekommenderar vi att du börja med att läsa vår stora guide Börja spara i fonder.

I vanlig ordning är det också viktigt att understryka att alla typer av investeringar alltid är förenade med risk. Historisk avkastning utgör inte någon garanti för framtida avkastning.

Topplistor 2024 – Världens bästa fonder sett till kursutveckling


Innan vi fördjupar oss mer kring fondsparande i allmänhet samt kikar närmare på prisbelönta fonder att hitta inspiration ska vi fokusera på ett urval av de bäst presterande vinnarfonderna just nu.

Nedan listar vi de tre bästa fonderna för ett antal olika fondkategorier som har haft högst procentuell avkastning under den senaste 1, 3 respektive 5-årsperioden.

Om du klickar dig vidare kan du bland annat finna information om:

  • Hur populär den är, baserat på flest antal fondandelsägare hos nätmäklaren Avanza
  • Dess fondförvaltningsavgift
  • Fondbetyget baserat på Morningstars rating

Dessa "bästa fonderna"-listor kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning innan du investerar dina pengar! Det finns ingen garanti för att du får tillbaka det investerade kapitalet, men genom att titta på historisk avkastning har du en bra grund att utgå från i valet av fonder och god chans att se ditt innehav växa allt mer per år.

Bästa aktiefonderna

Aktiefonder är aktivt förvaltade fonder och ett populärt val bland alla som investerar. En aktiefond har i regel både lite högre utveckling och högre risk än andra typer av fonder, eftersom fonden följer utvecklingen på aktiemarknaden. När du köper andelar i en aktiefond så blir du därmed indirekt ägare i ett antal börsnoterade företag och din fond kommer att fluktuera i värde på ett liknande sätt som aktiemarknaden, men oftast med mindre dramatiska toppar och dalar.

Skillnaden på att köpa en aktiefond jämfört med en aktie är att du direkt får en större blandning av olika aktiebolag i portföljen, istället för bara en enda. Du betalar inte heller courtage för att köpa fonden, vilket man gör för aktier (men däremot en årlig löpande förvaltningsavgift som löpande dras av från fonden). En aktiefond kan inrikta sig på bland annat ett visst land eller region, en bransch eller annat tema och är en bra pusselbit i en diversifierad portfölj. Här följer tips på bra fonder inom kategorin, sett till avkastning senaste åren.

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Aktiefonder.

Bästa aktiefonderna – 1 år

  1. Jupiter India Select L USD A Inc 71 %
  2. SEB Teknologifond 56 %
  3. East Capital New Europe A1 SEK 52 %

Bästa aktiefonderna – 3 år

  1. HSBC GIF Turkey Equity AC 212 %
  2. BNP Paribas Turkey Equity Classic R 164 %
  3. BGF World Energy A2 135 %

Bästa aktiefonderna – 5 år

  1. HSBC GIF Turkey Equity AC 241 %
  2. Swedbank Robur Technology A 229 %
  3. CT (Lux) Global Tech AU USD 186 %

Bästa blandfonderna

Blandfonder kan uppfattas som lite “mellanmjölk” men är likväl ett stadigt tillskott i fondportföljen. Precis som namnet antyder så är en blandfond en mix av olika värdepapper. Den kan därmed innehålla till exempel en blandning av aktier och räntebärande värdepapper.

Blandfonder har lägre eller högre risk baserat på hur stor proportion aktier de innehåller (större andel aktier innebär större risk). Här hittar du inspiration till de bästa fonderna inom kategorin!

Bästa blandfonderna – 1 år

  1. Tellus Midas 33 %
  2. World xFund Allocation A 26 %
  3. IKC 0-100 22 %

Bästa blandfonderna – 3 år

  1. Tellus Midas 49 %
  2. SPP Generation 80-tal 35 %
  3. SPP Generation 70-tal 34 %

Bästa blandfonderna – 5 år

  1. Tellus Midas 133 %
  2. IKC Sverige Flexibel 127 %
  3. IKC Global Flexibel 83 %

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Blandfonder.

Bästa räntefonderna

Räntefonder är likt aktiefonder aktivt förvaltade, men är däremot oberoende av aktiemarknaden och påverkas istället av ränteläget. Det finns två typer av räntefonder: korta och långa, beroende på hur lång löptiden är på de räntepapper som fonden innehar. Gemensamt för båda varianterna är att värdet på fonderna sjunker när räntan stiger, och tvärtom. Däremot har långräntefonder högre risk än korta räntefonder, men även långa är fortfarande ett relativt lågt risktagande jämfört med andra fonder.


Räntefonder är alltså ett bra val av fonder för nybörjare som hellre vill investera tryggt, än till största utveckling och bästa avkastning. Korträntefonder kan också passa bra för mer kortsiktigt sparande när du vet att du snart behöver pengarna. Långräntefonder är istället särskilt bra när räntan är hög och på väg neråt, och är känsliga för ränteförändringar. I praktiken kan du själv kombinera aktiefonder och räntefonder och på så vis uppnå ungefär samma effekt som om du köper en blandfond.

Nedan listar vi de bästa fonderna enligt data hur de presterat det senaste året, 3 åren samt 5 åren!

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Räntefonder.

Bästa räntefonderna – 1 år

  1. Coeli I Frontier Mkt Fxd Inc R SEK 26 %
  2. MS INVF Emerging Mkts FI Opps A 20 %
  3. BGF Emerging Markets Bond A2 19 %

Bästa räntefonderna – 3 år

  1. MS INVF Emerging Mkts FI Opps A 35 %
  2. Amundi Fds Cash USD A2 USD C 32 %
  3. Alfred Berg Nordic HY ACC A 29 %

Bästa räntefonderna – 5 år

  1. Alfred Berg Nordic HY ACC A 40 %
  2. Franklin Gulf Wealth Bond A(acc) USD 38 %
  3. MS INVF US High Yield Mdl Mkt Bd A 33 %

Bästa indexfonderna

Indexfonder är den typ av fonder som inte är aktivt förvaltade, utan istället passivt förvaltade. De har därför i regel en jämförelsevis låg avgift. Indexfonden följer ett index – ett jämförelsetal – och rör sig efter utvecklingen på det indexet. Den kan till exempel spegla avkastningen för svenska OMXS30-indexet, vilket utgörs av de 30 mest handlade aktierna på den svenska börsen.

Tack vare låg avgift är indexfonden ofta ett bra komplement i ditt sparande. Nackdelen är att fondens utveckling är begränsad på så sätt att du inte kan få större avkastning än indexet. Vill du ta del av de indexfonder som presterat bäst de senaste åren, ta en titt i listorna här nedan.

Läs mer: Fördjupa dig mer om passiva fonder i vår stora guide om Indexfonder.

Bästa indexfonderna – 1 år

  1. Öhman Marknad USA A 35 %
  2. SEB USA Indexnära D USD - Lux utd 34 %
  3. Länsförsäkringar USA Index 34 %

Bästa indexfonderna – 3 år

  1. Amundi IS S&P 500 ESG Index AE Acc 70 %
  2. Länsförsäkringar USA Index 66 %
  3. DNB USA Indeks S 64 %

Bästa indexfonderna – 5 år

  1. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 129 %
  2. Amundi IS S&P 500 ESG Index AE Acc 126 %
  3. Länsförsäkringar USA Index 125 %

Bästa globalfonderna

När du investerar i globalfonder får du exponering mot hela världen. Globalfonder är ett populärt val hos alla som investerar eftersom man får en bra spridning på sitt sparande, och samtidigt har möjlighet att välja fonder med låg förvaltningsavgift. Globalfonder finns, likt Sverigefonder, både som aktiefonder och indexfonder (och i denna jämförelse inkluderar vi båda).

Globala indexfonder har i allmänhet låga avgifter jämfört med globala aktiefonder som kan ha något högre avgift. Det är inte ovanligt att en globalfond har största delen av sitt innehav i USA, eftersom amerikanska företag utgör en stor del av världsekonomin.

Bästa globalfonderna – 1 år

  1. MS INVF Global Opportunity A 44 %
  2. Delphi Global A 41 %
  3. GAM Star Disruptive Gr A USD Acc 38 %

Bästa globalfonderna – 3 år

  1. Fidelity FAST Global A-ACC-USD 77 %
  2. Swedbank Robur Globalfond A 68 %
  3. JPM Global Select Equity A (acc) USD 61 %

Bästa globalfonderna – 5 år

  1. Swedbank Robur Globalfond A 184 %
  2. Fidelity FAST Global A-ACC-USD 121 %
  3. JPM Global Focus A (acc) EUR 119 %

Läs mer: Fördjupa dig mer om globalfonder i vår stora guide om Globalfonder.

Tips – Spara smidigare med fondroboten Lysa

Om du föredrar att helt automatiserat fondsparande som är anpassat efter dina personliga sparmål tipsar vi om att spana in den populära fondroboten Lysa.

(Reklamlänk till Lysa.)

Bästa småbolagsfonderna

En småbolagsfond (“Small Cap” på engelska) investerar i börsnoterade mindre bolag. Definitionen av ett litet bolag varierar dock mellan förvaltarna, till exempel är kriterierna olika för USA och Sverige. Det som definieras som Small Cap i USA kan ju räknas som ett stort bolag i Sverige och vice versa. Att investera i småbolagsfonder ger dig större möjlighet till bra avkastning tack vare företagens potential att växa mycket. Samtidigt är risken också större än för fonder med större och mer mogna bolag som ofta är mer stabila.

Ett vanligt krav i svenska småbolagsfonder är att varje bolag som ingår i fonden som högst får motsvara 0,5-1 procent av börsens totala värde. Glöm inte att kolla på fondens avgift innan du beslutar dig eftersom en del småbolagsfonder kan ha hög förvaltningsavgift.


Bästa småbolagsfonderna – 1 år

  1. Lancelot Avalon A 41 %
  2. Swedbank Robur Small Cap USA A 40 %
  3. Didner & Gerge US Small and Microcap 33 %

Bästa småbolagsfonderna – 3 år

  1. Didner & Gerge US Small and Microcap 62 %
  2. Evli Emerging Frontier B 52 %
  3. Swedbank Robur Small Cap EM A 43 %

Bästa småbolagsfonderna – 5 år

  1. Evli Emerging Frontier B 127 %
  2. Spiltan Aktiefond Småland 121 %
  3. Cliens Småbolag A 121 %

Läs mer: Fördjupa dig mer om fonder med fokus på små och medelstora bolag i vår stora guide om Småbolagsfonder.

Bästa fonderna inom miljö och grön energi


Gröna fonder och fonder inom miljö och förnybar energi har fått ett uppsving som följd av större medvetenhet om klimatförändringar. Allt fler som investerar vill placera sina pengar i fonder som ger gott samvete. Här ingår till exempel bolag inom vindkraftverk, solenergi, vattenrening och återvinning.

Bästa gröna fonderna – 1 år

  1. Simplicity Green Impact A 21 %
  2. Pictet - Global Envir Opps P USD 20 %
  3. RobecoSAM Circular Economy Eqs D EUR 19 %

Bästa gröna fonderna – 3 år

  1. Nordea Klimatfond BP SEK 32 %
  2. Pictet - Global Envir Opps P USD 31 %
  3. RobecoSAM Circular Economy Eqs D EUR 29 %

Bästa gröna fonderna – 5 år

  1. RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR 131 %
  2. Pictet-Clean Energy Transition R USD 102 %
  3. BGF Sustainable Energy A2 98 %

Läs mer: Fördjupa dig mer om hållbara fonder i vår stora guide om Gröna och hållbara fonder.

Bästa råvarufonderna

Råvarufonder kan äga värdepapper som speglar priset i ett råvaruindex, eller äga aktier i bolag med produktion eller handel av råvaror. Det finns alltså både indexfonder och aktiefonder inom kategorin. Definitionen av en råvara är att det är en naturresurs som man behandlar, till exempel silver, koppar, olja till bensin och diesel, kaffe och pappersmassa (men även vatten skulle kunna ses som en råvara och inkluderas också nedan).

Priset på råvaror speglar konjunkturen, så om du köper i lågkonjunktur finns bra chans till att värdet på råvarufonden ökar när det sedan vänder till högkonjunktur. Men – branschen är komplicerad och det går aldrig att förutse hur en fond ska röra sig. Däremot kan en råvarufond bidra till en mer diversifierad portfölj, så hämta gärna inspiration från listorna som följer.

Bästa råvarufonderna – 1 år

  1. Schroder ISF Global Energy A Acc USD 23 %
  2. BGF World Energy A2 18 %
  3. Franklin Natural Resources A(acc)USD 15 %

Bästa råvarufonderna – 3 år

  1. BGF World Energy A2 135 %
  2. Schroder ISF Global Energy A Acc USD 133 %
  3. Franklin Natural Resources A(acc)USD 99 %

Bästa råvarufonderna – 5 år

  1. BGF World Energy A2 82 %
  2. BGF World Mining A2 80 %
  3. BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD 79 %

Läs mer: Fördjupa dig mer i vår stora guide om Råvarufonder.

Fler fondkategorier att leta vinnare inom

Bästa Sverigefonderna
När vi pratar om Sverigefonder så menar vi fonder som framförallt inriktar sig på den svenska marknaden – och i det här urvalet har vi valt att inkludera både (aktiva) aktiefonder såväl som (passiva) indexfonder. Du får som följd bra exponering mot just svenska bolag. En Sverigefond, kan antingen inrikta sig på bolag verksamma i en viss sektor, till exempel investmentbolag, eller mer fritt blanda aktier inom olika branscher.

Till Sverigefonder brukar man också räkna fonder som placerar en del av kapitalet i övriga länder i Norden och världen, så länge största delen placeras i svenska värdepapper.

Bästa tillväxtfonderna
Tillväxtfonder har fokus på tillväxtmarknaderna, det vill säga marknader och geografiska områden där ekonomin förväntas växa snabbare än i resten av världen. Dessa fonder heter ofta namn med “Emerging Markets” på engelska och kan fokusera på regioner, land eller en kategori av verksamhet med stor tillväxtpotential. Låg avgift är som alltid ett plus när du ska välja tillväxtfond.

Tänk på att tillväxtfonder har relativt hög volatilitet jämfört med andra fonder, inte minst med anledning av att de påverkas av politiska oroligheter och annat som pågår i utvecklingsländer. Som en del i din varierade fondportfölj kan de dock vara ett bra och spännande val att följa!

Bästa fastighetsfonderna
Vill du investera i fastighetsmarknaden? Då passar fastighetsfonder bra som en del i ditt sparande. Fastighetsfonder påverkas av hur bostads- och fastighetsmarknaden ser ut och här är stigande eller fallande räntor givetvis en viktig variabel att väga in. Ofta brukar man räkna fastighetsbolag som stabila eftersom de får löpande intäkter i form av hyror.

Många fastighetsfonder har gett bra historisk avkastning, men som alla typer av investeringar innebär de också en risk.

Bästa teknikfonderna
Teknikfonder inriktar sig på bolag inom teknikbranscherna. Här ingår stora teknikjättar som Amazon, Google, Apple och Tesla, men också tillväxtbolag inom teknik. Tech-området sträcker sig brett, med allt från tillverkning av halvledare och datorer, till cybersecurity och sociala medier.

Många teknikbolag har haft stark utveckling under 2000-talet, men kategorin innebär samtidigt en risk eftersom det kan ske snabba vändningar. Teknikfonder är ett bra sätt att sprida riskerna och få exponering mot flera olika teknikbolag.

Bonus: Bästa fonderna med högst hållbarhetsbetyg

För dig som vill fokusera extra mycket på just hållbarhet har vi här valt de fonder med högst hållbarhetsbetyg (5 av 5) hos Avanza och därefter sorterat på högst avkastning.

Bästa hållbara fonderna – 1 år

  1. East Capital New Europe A1 SEK 52 %
  2. Swedbank Robur Technology A 51 %
  3. GP Bullhound Global Technology A 50 %

Bästa hållbara fonderna – 3 år

  1. Swedbank Robur Technology A 81 %
  2. Swedbank Robur Globalfond A 68 %
  3. East Capital New Europe A1 SEK 62 %

Bästa hållbara fonderna – 5 år

  1. Swedbank Robur Technology A 229 %
  2. Swedbank Robur Globalfond A 184 %
  3. GP Bullhound Global Technology A 167 %

Bonus: 7 aktiefonderna med lägst avgift

För dig som istället vill fokusera på låga avgifter summerar vi slutligen de sju aktiefonderna hos Avanza som har lägst avgift.

  1. Avanza Zero 0,00 %
  2. Avanza Global 0,09 %
  3. Avanza Sverige 0,18 %
  4. Storebrand Indeks - Norge A 0,20 %
  5. Avanza USA 0,21 %
  6. Länsförsäkringar USA Indexnära 0,21 %
  7. Storebrand Sverige A SEK 0,21 %

Listan senast uppdaterad: 2024-04-04. Källa/inspiration: Avanza.

Introduktion: Varför spara i fonder?

För dig som letar efter ett smidigt långsiktigt sparande med chans till bra avkastning är fonder ett utmärkt val. Du som vill spara varje månad, lite i taget, kan göra det utan att förlora några pengar eftersom fonder inte har någon handelsavgift, till skillnad från aktier där du betalar courtage för att köpa. När du placerar i fonder så sprider du dessutom ut riskerna per automatik eftersom varje fond består av ett antal värdepapper, till exempel aktier i olika bolag.


Tack vare ny teknik hos de största nätmäklarna Avanza och Nordnet går det snabbt och enkelt att köpa fonder med ditt BankID. Du kan även använda dig av automatiskt månadssparande och få hjälp av en fondrobot eller portföljgenerator med att fördela pengarna. Tänk dock på att det inte är säkert att du får bäst placering av pengarna med dessa metoder och att fonder kan både minska och öka i värde.

Fördelar med att spara i fonder

Här är några av de största fördelarna med fonder:

  • Stort utbud av fonder över hela världen
  • Enkelt att komma igång
  • Perfekt för månadssparande, även med mindre belopp
  • Förvaltade av experter
  • Historiskt bra utveckling
  • Högre avkastning än till exempel sparkonto med ränta
  • Bra exponering mot många olika marknader

Investera i de bästa fonderna på börsen – Vilka fonder ska man köpa?

Det finns många saker som avgör vilka fonder som är bäst och det kan vara svårt att veta vad som är viktigast: Låg avgift eller så bra avkastning som möjligt? Aktivt förvaltad eller passivt förvaltad?

Även om det inte finns något magiskt svar på frågan så kan du öka chanserna till att ta del av en god utveckling genom att investera smart. Till exempel genom att titta på de mest populära fonderna och förvaltarna som haft en stabil utveckling.

Topplistor över bästa fonderna och fondbolagen

Fraser som “Behåll vinnarna och sälj förlorarna” och “Vattna blommorna och rensa ogräset” förekommer nämligen ofta inom börsens värld. Det finns förstås undantag till varje regel, men ett smart tips kan vara just att inrikta dig på bra fonder som belönas av marknaden. Detta eftersom det då oftast handlar om duktiga fondförvaltare och fonder som rider på starka underliggande trender.

Nedan finner du en rad topplistor där vi listar de bäst presterande fonderna inom olika fondkategorier som Sverigefonder, globalfonder, räntefonder, indexfonder, de mest hållbara fonderna och fonder med låg avgift.

Tips – Ladda ner vår populära app för inspiration till bästa fonderna 2024

Årets Fond 2023 av Privata Affärer

Först ut är Årets Fond som är en oberoende fondutmärkelse från affärsmagasinet Privata Affärer (utsågs januari 2024) – låt oss kika närmare på vilka fonder och fondbolag som blev vinnare och tillhörande motiveringar.

Om tävlingen:
Årets Fond av Privata Affärer har delats ut sedan 2003 och är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Juryn bedömer avkastning och risktagande under 2023 samt tre år tillbaka. Fonderna får inte ha bytt förvaltare under perioden och måste finnas tillgängliga på minst ett stort fondtorg.

Årets fondbolag 2023: Prior Nilsson
Årets fondbolag 2023 är Prior Nilsson – ett fondbolag som under fjolåret lyckades leverera bland de bästa i klassen – i flera olika kategorier. På Prior Nilsson följer man inga trender utan är benhård i sin värdefokuserade investeringsfilosofi. En filosofi som fick det lite tuffare under lågränteperioden men som nu har gjort come back.

"En genuin förvaltarkultur ger fina resultat i fondutbudet som växt till en bred sparportfölj"

Årets Sverigefond 2023: Prior Nilsson Sverige Aktiv
Under 2023 vände vinden för storbolagen och fonden Prior Nilsson Sverige Aktiv gynnades av börstrenden där stora bolag premierades av investerarna medan de mindre fick stå tillbaka.

”Stadigt bland de bästa i Sverigeklassen med säker bolagsanalys som grund i valen av aktier”.

Årets Småbolagsfond 2023: Cliens Småbolagsfond
Den prisade förvaltaren Carl Sundblad har en tydlig strategi – som dessutom har varit lönsam för spararna i Cliens Småbolagsfond. Strategin påminner om ett gammalt telefonnummer: 15, 10, 10. För att ett bolag ska platsa i portföljen ska det ha 15 procent i avkastning på eget kapital över tid, 10 procents tillväxt och 10 procents vinstmarginal.

”Sållar konsekvent fram kvalitetsaktier som lönar sig för spararna.”

Årets Globalfond 2023: Swedbank Robur Globalfond
Med en avkastning i det absoluta toppskiktet har Roburförvaltaren Kristofer Barretts globalfond lockat till sig över 100 sparmiljarder. Nu prisas förvaltaren och hans Swedbank Robur Globalfond som Årets Globalfond i Privata Affärers årliga utmärkelse Året Fond.

”Förvaltare i världsklass för globala sparportföljer”

Årets Kreditfond 2023: Enter Cross Credit
Förvaltaren Gustaf Tegell har framgångsrikt balanserat portföljen mellan toppklassade och mer riskfyllda företagslån. Privata Affärer korar nu hans Enter Cross Credit till Årets Kreditfond.

”Levererar trots extremlåga räntor – och hänger med när de stiger igen.”

Årets Tillväxtmarknadsfond 2023: Evli GEM
Ingen vet om aktiemarknaden kommer att gå upp eller ned. För att lyckas som investerare blir därför två faktorer av yttersta vikt, enligt Hans-Kristian Sjöholm som förvaltar Evli GEM tillsammans med Wilhelm Bruun, Marjaana Haataja och Kati Viljakainen.

”Kombinerar värdestrategin med tillväxt – och presterar starkt även när tillväxtmarknader har motvind”.

Tips – Handla fonder billigare med SAVR!

SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 500 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

Årets Alternativa placering 2023: Prior Nilsson Yield
Förutsägbar och stabil som få. Det ger toppbetyg för fonden Yield i klassen för alternativa placeringar. Det här är gnetfonden som duckar riskerna och fondbolaget Prior Nilsson har haft denna aktivt förvaltade hedgefond sedan bolaget grundades i slutet av 2001.

”Pålitlig avkastning med daglig handel utan beroende av börsen.”

Årets Uppstickare 2023: JPM US Technology
JP Morgans amerikanska teknikfond krossade sina konkurrenter under 2023 och tar hem priset Årets Uppstickare. Joseph Wilson förvaltar JPM US Technology som förfogar över motsvarande drygt 66 miljarder kronor. Sedan våren 2021 delar han uppdraget med kollegan Eric Ghernati.

”Techfonder sopade banan med allt 2023. Årets uppstickare gick bäst av alla och har imponerande historik”

Listan senast uppdaterad: 2024-02-01. Källa/inspiration: Privata Affärer/Avanza.

Morningstar Fund Awards 2023: Bästa fonderna och fondbolagen Sverige 2023

Innan vi går vidare till de aktuella topplistorna ska vi börja med att kika på de fonder och förvaltare som vann den senaste upplagan av den prestigefyllda fondutmärkelsen Morningstar Fund Awards 2023 (utsågs mars 2023).

Vi kommer även att uppdatera guiden när nästa års vinnarfonder utses under början av 2024!

Om tävlingen:
Morningstars vinnare i fondkategorierna utses baserat på avkastning och risk där avkastningen bedöms under de senaste 1, 3 och 5 kalenderåren och risk under de senaste 3 och 5 åren. Utöver det så har Morningstars analytiker sett till att fonderna inte har genomfört några större förändringar i sina grundläggande faktorer som ett nyligen genomfört förvaltarbyte eller förändring i investeringsprocessen.


Bästa svenska aktiefond 2023: Aktiespararna Direktavkastning
Priset för Best Swedish Equity Fund går till Aktiespararna Direktavkastning som har visat på en högre Sharpe-kvot än index under de senaste fem åren jämfört med kategorin. Portföljen som består av de högst utdelande bolagen på Stockholmsbörsen har en tilt mot värdesektorn, som fick övertaget mot tillväxt när ränteklimatet drastiskt ändrades.

Bästa svenska småbolagsfond 2023: Cliens Småbolag
Cliens Småbolag A vinner årets Morningstar Fund Awards inom kategorin Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund. Fonden har förvaltats av Carl Sundblad sedan start som komponerat en koncentrerad aktivt förvaltad portfölj tiltad mot tillväxt, där timingen med att sälja av fastigheter inför 2022 visade sig vara fördelaktig. Fonden har konstant placerat sig i den övre halvan inom sin kategori varje år de senaste fem åren.

Bästa nordiska aktiefond 2023: XACT Norden
Priset för Best Nordic Equity Fund tilldelas XACT Norden. Fonden har under de senaste två åren placerat sig i det absoluta toppskiktet i sin kategori och har visat sig vara robust på lång sikt, med anmärkningsvärd avkastning jämfört med andra fonder i kategorin, även efter justering för risk.

Bästa globala aktiefond 2023: Schroder ISF Global Sustainable Growth
Priset för Best Global Equity Fund går till Schroder ISF Global Sustainable Growth. Charles Somers, som förvaltat fonden sedan start 2010, har lyckats leverera en hög riskjusterad avkastning. Fondens strategi att investera i väl förankrade företag med underskattade tillväxtutsikter samt dess undervikt mot fastigheter och tekniksektorn har visat sig gynnsam.

Bästa blandfond 2023: Sensor Sverige Select
Vinnare av Best SEK Allocation Fund är Sensor Sverige Select som visat sig motståndskraftig under en längre tidsram, med anmärkningsvärd avkastning och riskjusterad avkastning jämfört med sin kategori. Fonden förvaltas av Ulf Öster och Stefan Olofsson sedan 2009 och Stefan Ahlfeldt anslöt sig till teamet 2021. Portföljens exponering mot räntepapper med kort duration minimerade förlusterna på räntesidan, medan AstraZeneca och Swedish Match gav stöd på aktiesidan under 2022.

Bästa företagsobligationsfond 2023: Spiltan Räntefond Sverige
Spiltan Räntefond Sverige vinner kategorin Best SEK Corporate Bond Fund och har konsekvent levererat avkastning i toppskiktet under de senaste fem åren. Genom att ta vara på rörelserna i marknaden under det turbulenta 2022 och förvärva attraktivt värderade krediter samt allokera om likviditetsbufferten till säkerställda obligationer lyckades fonden parera året väl.

Bästa fondbolag 2023 - Aktier: Spiltan
Vinnare av Bästa fondbolag Aktier är Spiltan, med en blandning av svenska aktiefonder med fokus på både storbolag, småbolag samt svenska och globala investmentbolag. Spiltan Aktiefond Stabil och Spiltan Aktiefond Investmentbolag har bidragit betydligt till vinsten.

Bästa fondbolag 2023 – Räntor: Öhman
Priset för Best Fixed Income House Award går till Öhman. Hos förvaltarhuset återfinns ett diversifierat räntefondsutbud, där Öhman Räntefond Kompass och Öhman FRN har varit starkt bidragande till vinsten.

Bästa fondbolag 2023 – Totalt: Öhman
Öhman Fonder med ett brett utbud av aktivt och passivt förvaltade fonder, globalt likväl som lokalt, är vinnare av årets Best Fund House Overall. Den aktivt förvaltade räntefonden Öhman Räntefond Kompass förvaltad av Lars Kristian Feste samt Stillahavsfonden Öhman Marknad Pacific förvaltad av Björn Nylund har varit starkt bidragande till utmärkelsen.

Listan senast uppdaterad: 2023-03-29. Källa/inspiration: Morningstar/Avanza.

Morningstar: Analys av de 100 största fondbolagen i Europa 2023

Bland de områden som analyseras är hur länge fondbolaget lyckas behålla sina förvaltare, kvaliteten på fondsortimentet (fonder som får medaljbetyg från Morningstar), hur många fonder som lanseras och stängs, fördelningen mellan aktivt och passivt förvaltade fonder, fondavgifter samt det genomsnittliga Morningstar-betyget.

Medaljbetyg 2023
När Morningstar rankar fondbolagen utifrån medaljbetyg innehas förstaplatsen av Fundsmith och Storebrand Fonder på en andraplats.

Hur bra fondbolagen lyckas behålla sina förvaltare 2023
När det gäller hur länge fondbolagen lyckas behålla sina förvaltare tas förstaplatsen av MFS, följt av DNB och Candriam. Även här hamnar Storebrand högt där man innehar en fjärdeplats på listan.

Morningstar Sustainability Rating 2023
Vidare rankas också fondbolagen utifrån Morningstar Sustainability Rating, även kallad ”globe rating”.

”De 20 bästa företagen rankade efter andelen fonder som erhåller 4 och 5 jordklot inkluderar fem positivt rankade fondbolag: Comgest, Ruffer, Storebrand Fonder, Thesis och Kempen. Andra välkända fondbolag för många svenska investerare som lyckas kvala in på topp 20-listan är Swedbank och Länsförsäkringar.”

Andel artikel 8- och 9-fonder 2023
Gällande andelen artikel 8 eller artikel 9-fonder hamnar ett antal svenska fondbolag i topp. Storebrand Fonder tar förstaplatsen följt av Länsförsäkringar. Därefter följer Robeco, Danske Invest, Kempen, Swedbank och Flossbach von Storch. Även Handelsbanken, SEB och Nordea finns med på topp 20-listan.

Listan senast uppdaterad: 2023-09-29. Källa/inspiration: Morningstar/Avanza.

Tips: Är du nyfiken på att lära dig mer om hållbarhet? Vi tipsar dig om vår stora guide som Hållbara fonder.

Alternativ: Sigmastocks – För dig som istället vill fokusera på automatisk sparande i aktier

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att söka fram de bästa fonderna eller aktierna på egen hand, utan istället vill automatisera ditt sparande, vill vi tipsa om tjänsten Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att investera dina pengar i bra aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj där ett urval av aktier skräddarsys efter dig och dina preferenser.

Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp av aktier till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

Kom igång: Så köper du fonder i 7 enkla steg

Har du hittat din blandning av bra fonder? Då är det dags att komma igång och börja investera! Du behöver ett konto hos en nätmäklare, där vi rekommenderar Avanza och Nordnet.

Anledningen till att vi rekommenderar just dessa två är att avgifterna ofta är mer konkurrenskraftiga och den tekniska upplevelsen bättre jämfört med traditionella storbanker. Avanza och Nordnet är också de största nätbankerna i Sverige.

Det är kostnadsfritt att registrera sig och öppna ett konto via BankID. ISK, investeringssparkonto, eller KF, kapitalförsäkring, är de två mest vanliga typerna av konton. Här är 7 enkla steg för att komma igång med fonder:

1. Överför pengar till kontot från din vanliga bank.

2. Leta upp den fond som du vill investera pengar i hos din nätmäklare. Det gör du enklast genom att söka på bolagsnamnet på sajten. Välj gärna flera olika typer av fonder, inom olika kategorier och marknader för att få en bred diversifiering.

3. När du hittat rätt fond klickar du på “Köp”.

4. Välj vilket konto pengarna ska dras från, till exempel ditt ISK.

5. Fyll i belopp som du vill köpa för. Köp inte för mer än vad du har råd att förlora och lägg inte alla ägg i en korg!

6. Skicka iväg din fondandelsorder. Nu är du snart ägare i fonden och kan följa dess utveckling!

7. Fortsätt med fördel att månadsspara regelbundet i fonder. Du kan ställa in ett automatiskt sparande som gör jobbet åt dig.

Hur säljer man fonder?

Har det blivit dags att sälja fonden för att kunna använda pengarna eller investera i något annat? För att sälja fondandelar letar du upp fonden i listan över dina fondinnehav och klickar helt enkelt på “Sälj”.


Du kan välja att sälja hela din ägarandel eller bara en del av den. Vilket pris som du säljer fonden till bestäms normalt en gång per dag. Kursen beror därmed på när på dagen som du lägger ordern – före eller efter brytpunkt för fonden.

Hur lång tid tar det att sälja fonden?

När du säljer en fond kommer pengarna inte att omedelbart nå ditt konto. Den exakta tiden som det tar är olika beroende på fondförvaltare, men det brukar normalt ta upp till två dagar för svenska fondbolag att bekräfta affären. För en del utländska fonder, och även vissa svenska, kan försäljningen ta längre tid än så att slutföra.

Bryttid: När uppdateras fonder?

Vilken tid på dygnet som en fond uppdateras varierar beroende på förvaltaren. Men oftast är bryttiden för fondbolag mellan kl 15-16 på vardagar. Därutöver behöver nätmäklaren, till exempel Avanza, sätta en stopptid för att hinna sammanställa alla köp- och säljordrar. Den stopptiden skiljer sig också lite beroende på fond, men sker i vanliga fall kl 12 eller 13.

Vad kostar det att köpa en fondandel?

Fonder kostar vanligtvis inget att köpa, dvs. inget courtage. Du betalar istället en löpande så kallad fondavgift eller förvaltningsavgift, som anges i ett procenttal per år. Avgiften dras automatiskt på ditt innehav, så du behöver inte lägga undan några pengar till den. Låg avgift är en viktig aspekt när du jämför fonder, även om andra punkter som bra avkastning och att välja flera olika typer av fonder också spelar roll.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet är konkurrenskraftiga på marknaden och har drivit utvecklingen framåt under många år så att det blivit enklare och billigare att handla fonder för nybörjare. Du kan också vända dig till storbankerna för att spara i fonder, även om de inte ligger lika långt fram i utvecklingen.

Håll utkik efter erbjudanden om att spara gratis i fonder upp till en viss sparnivå. Det gör att du helt slipper betala fondavgifter när du börjar att investera i fonder, tills dess att du nått en viss summa i ditt sparande.

Tips – Handla fonder billigare med SAVR!

SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 500 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

Fler frågor och svar om att hitta och investera i de bästa fonderna

Var hittar man de bästa fonderna att köpa?

Denna sida kan utgör en bra startpunkt för att hitta inspiration till bra fonder att läs mer om. Här listar vi dels de fonder och fondbolag som har erhållit priser och utmärkelser på sistone samt de fonder inom olika kategorier som har presterat allra bäst under olika tidsperioder.

Det finns givetvis fler parametrar som man bör väga in innan man avgör vilka fonder ska man köpa, men här kan du se uppslag till fonder som har rosats att marknaden över lång tid och därmed kan vara intressanta att fokusera mer på.

Vi tipsar också om att följa det allmänna nyhetsflödet och läsa brett för mer inspiration och även att ladda ner vår app för en bättre nyhetsupplevelse.

Kom dock ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Hur kommer jag igång med fonder?

Enklast är att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet. Där kan du välja mellan ett stort utbud av fonder, till exempel indexfonder med låg avgift och de mest populära aktiefonderna, samt sätta upp ett månadssparande.

Läs gärna vår guide Spara i fonder.

Går det att förlora pengar på fonder?

Ja, det är aldrig säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Tittar man på hur börsen sett ut historiskt så har dock långsiktigt sparande i fonder lönat sig. Se till att sprida ut ditt innehav i många olika fonder för att få en bra diversifiering och därmed minska riskerna.

Vad kostar en fond?

De flesta fonder kostar inget att köpa eller sälja, då de till skillnad från aktier inte har courtage. Däremot betalar du en löpande årlig förvaltningsavgift. Storleken på en förvaltningsavgift är olika för olika fonder. Avanza Zero är ett exempel på en fond som helt saknar avgift och är alltså gratis att spara i.

Vilka är de bästa fonderna att köpa som nybörjare?

Vilka fonder som blir de stora vinnarna i framtiden är givetvis väldigt svårt att sia om. Generellt sett kan det vara klokt att fokusera på fonder med stark historik samt erkända och duktiga förvaltningsteam, samt även att väga in avgiften. Vi rekommenderar också att man gärna sätter upp ett automatiskt månadssparande i fonder. Det innebär att du kommer att köpa fonder regelbundet i upp- såväl som nedgång.

Det kan också vara värt att fundera på vilka inriktningar eller regioner som du tror står en ljus framtid till mötes (det kan exempelvis rör sig om grön energi, ny teknik, tillväxtregioner, fastigheter eller dylikt).

Vad innebär en aktiv respektive en passivt förvaltad fond?

Aktiefonder, räntefonder och blandfonder är exempel på aktivt förvaltade fonder. Dessa fonder har en förvaltare som fattar beslut om att köpa eller sälja värdepapper i fonden, så att fonden går så bra som möjligt. En passivt förvaltad fond följer istället ett index – dessa fonder kallas därför indexfonder. Det kräver mindre arbete med förvaltning och som följd är förvaltningsavgiften oftast lägre än för aktivt förvaltade fonder.

Hur många fonder ska man ha i sin fondportfölj?

Åtminstone 2 till 3 bra fonder är bra att ha i portföljen, till exempel en globalfond och en Sverigefond. Dessa kan du krydda med valfria fonder, som en tillväxtmarknadsfond och ett ett par nischade aktiefonder som intresserar dig.

Oftast behövs inte fler än 10 fonder om du sprider ut dessa i olika kategorier. Fler än så riskerar att bli rörigt och innehavet i fonderna kan överlappa varandra om du till exempel äger flera globala indexfonder.

Vilka fonder har presterat bäst senaste året?

Ta en titt på listorna längre upp i guiden. Där hittar du topplistor över bästa fonderna inom olika typer av kategorier.

Vilket fondsparande är bäst?

Likt klyschan för träning kan man säga att det bästa fondsparandet är det som blir av. Vilka fonder som passar dig bäst beror på din önskade risknivå och om det rör sig om långsiktigt sparande eller om du snart behöver en del av dina investerade pengar. Det är en bra idé att mixa portföljen med flera olika typer av fondsparande och gärna månadssparande.

Vad är fördelen med aktiefond jämfört med aktier?

De största fördelarna är tidsbesparing och riskspridning. När du investerar i en aktiefond får du automatiskt flera olika bolag, vilket sprider riskerna. Du behöver inte tänka på att hålla koll på kursen för dessa värdepapper.

Detta eftersom en aktivt förvaltad aktiefond gör jobbet åt dig för att ge bästa möjliga avkastning. Du slipper även betala courtage, men betalar å andra sidan en procentuell förvaltningsavgift istället.

När ska man sälja fonder?

Grundregeln är att ju längre tid du sparar, desto större chans har ditt innehav att växa och du får ta del av ränta-på-ränta-effekten. Men när det till exempel är dags för bostadsköp, pension eller annat som du sparat till och du behöver pengarna, är det bra att försöka tajma in försäljningen med en topp.

Det är förstås inte alltid möjligt att vänta på om du vill använda pengarna snart. Har du sparat i många år är chansen att du ändå gjort en bra vinst på ditt sparande och inte kommer att bli nämnvärt påverkad av hur kursen står just för den dagen.

Hur mycket ska jag månadsspara i fonder?

Spara så mycket du har råd att sätta undan. Runt 5-10 procent av ens inkomst brukar vara rekommenderat, men utgå från din egen situation och räkna på hur mycket du har över efter att utgifter som lån, räkningar, hyra, mat och andra nödvändigheter är betalda. Fördelen med fonder är att du kan spara lite varje månad. Med tiden kan det bli en betydande summa.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 12 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.