Bästa aktierna för nybörjare januari 2022 | Börja köpa aktier

10 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Börja

Börja köpa / investera i aktier (guide) – Bästa aktierna för nybörjare januari 2022

Sidans innehåll

Du har sparat ihop ditt första kapital och vill nu få avkastning på dina pengar genom att börja investera i aktier – men hur kommer man igång? Nedan guidar vi dig som är  nybörjare till hur du kommer igång med att köpa aktier, användbara begrepp att känna till samt ger tips på aktier som kan utgöra en bra grund i din aktieportfölj!

10 bästa aktierna sett till kursutveckling senaste året

Vi startar denna guide med att kika på det senaste årets vinnaraktier. “Behåll vinnarna och sälj förlorarna” eller “Vattna blommorna och rensa ogräset” är deviser som man ofta stöter på inom börsens värld. Det finns givetvis undantag till varje regel, men generellt sett kan det vara värt att fokusera på de aktier som belönas av aktiemarknaden då det oftast rör sig om bolag vars underliggande verksamhet presterar. Som nybörjare är det oftast en bättre idé att fortsätta addera till vinnarna, snarare än att “snitta ner sig” i förloraraktierna.

Nedan listar vi de tio bästa vinnaraktierna på listorna Large, Mid och Small Cap som har haft högst avkastning under de senaste 12 månaderna.

Dessa kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning – och nedan finner du 5 till listor som vi har sammanställt med bra aktier att fokusera på som nybörjare!

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

 1. Hexatronic 565 %
 2. Transtema 326 %
 3. Hanza 318 %
 4. Net Insight 315 %
 5. BE Group 274 %
 6. NOTE 251 %
 7. NCAB 229 %
 8. Poolia 219 %
 9. Karolinska Development 202 %
 10. NP3 199 %

Listan senast uppdaterad: 2022-01-05. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Vad är och hur fungerar aktier?

Enkelt förklarat är en aktie en ägarandel i ett företag, ett aktiebolag, och när du köper aktier blir du delägare i det företaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett företag behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag och aktierna behöver vara noterade på en börs eller en handelsplattform. Anledningen till varför företag väljer att ge ut aktier är för att finansiera bolaget, antingen när företaget bildas eller när bolagets ägare/ledning anser att nytt kapital behövs i bolaget.

När du köper en aktie blir denna ett bevis på att du äger en del av företaget. Efter att du har köpt aktien kommer du att bli registrerad som ägare i aktieboken, som är ett register över alla aktieägare. Aktier är egentligen ingenting man kan ta på rent fysiskt utan aktiehandeln är elektronisk och aktierna är därför registrerade i databaser.

Tips – Fondspara billigare med SAVR

Om du istället föredrar att handla med fonder kan du spara in onödiga avgifter genom att använda SAVR! SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

4,0/5 i betyg hos Google
Fondspara billigare – undvik onödiga avgifter
30-50% lägre avgifter
Ny plattform med över 1 300 fonder
Enkelt att komma igång

Hur tjänar man pengar på aktier?

Man kan tjäna pengar på aktier på två olika vis. Den ena är genom att ens aktier går upp i värde, så kallad kursvinst, och det andra genom att företaget delar ut pengar till sina aktieägare, så kallad aktieutdelning.

Att en aktie stiger i värde kan beror på många olika saker, men över tid tenderar priset på en aktie att återspegla utvecklingen av bolagets underliggande verksamhet. Ett företag som år efter år växer sin omsättning och vinst, tar marknadsandelar från sina konkurrenter och etablerar nya värdefulla samarbeten kommer i förlängningen att leda till ett högre pris på bolaget aktie och vice versa. Kortsiktigt kan priset dock röra sig baserat på rykten, spekulation eller bara allmän girighet eller rädsla.

Det andra sättet att tjäna pengar på aktier är genom att man får ta del av företagets löpande vinster – detta i form av vinstutdelning. Om det går bra för företaget och vinsterna växer finns en stor chans att företaget väljer att dela ut en del av vinsten till sina aktieägarna.

Handla aktier som nybörjare hos Avanza eller Nordnet?

Alla de svenska storbankerna erbjuder aktiehandel i olika omfattning, men här vill vi istället rekommendera att du öppnar konto hos någon av de populära nätmäklarna Avanza eller Nordnet. De båda aktörerna är specialiserade på aktiehandel samt erbjuder smidiga digitala plattformar för aktiehandel (och andra typer av värdepapper som exempelvis fonder).

Tips: Nordnet erbjuder en kom igång-rabatt där du som ny kund kan handla courtagefritt med upp till 80 000 kr i samlat sparande. För Avanza är motsvarande summa 50 000 kr. En variant är att du öppnar konto hos båda de populära nätmäklarna och tar del av båda dessa grymma erbjudanden parallellt för att sänka dina kostnader maximalt. Då kan du handla courtagefritt upp till 130 000 kr och samtidigt utvärdera vilken av mäklarna du gillar bäst!

→ Bli kund hos Avanza och börja köpa aktier (helt gratis och tar bara några minuter)
→ Bli kund hos Nordnet och börja köpa aktier (helt gratis och tar bara några minuter)

Investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF)?

Det finns tre olika typer av kontoformer för handel med värdepapper, som exempelvis aktier och fonder. Dessa är aktiedepå/aktiekonto, investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF). Här vill vi starkt rekommendera antingen ISK eller KF – och nedan förklarar vi varför.

För båda dessa kontotyper slipper du deklarera dina aktieaffärer och betalar löpande en låg skattesats på hela ditt insatta kapital snarare än traditionell 30%-ig kapitalbeskattning av vinster som gäller för en vanlig aktiedepå. Skattesatserna för ISK och KF är i stort sett identiska och bör i sig inte vara den avgörande faktorn för vilken form du väljer. Att öppna ett konto är smidigt, kan göras helt digitalt och går väldigt fort.

Likheterna är fler än skillnaderna mellan de båda sparformerna ISK och KF, men det finns skillnader som är viktiga att hålla reda på. Om du t.ex vill placera en stor del av ditt kapital i utländska aktier bör du välja en KF. Det beror på att det finns en så kallad begränsningsregel för hur stor del av den utländska källskatten som innehavaren av ett ISK-konto kan få tillbaka, vilket inte gäller för en KF. Om du planerar att även handla med utländska aktier är alltså KF att föredra.

Skillnaderna bottnar i vem som äger aktierna. När det gäller kapitalförsäkringen är det försäkringsbolaget som äger aktierna, vilket bland annat gör att du som innehavaren inte kan rösta för sina aktier på en bolagsstämma. Aktierna på ett ISK-konto ägs istället av innehavaren och därmed är det du, ägaren av kontot, som betalar källskatten i din deklaration.

→ Läs mer och öppna ISK hos Avanza eller Nordnet

→ Läs mer och öppna KF hos Avanza eller Nordnet

Video: Här berättar Alexander Gustafsson, Sparcoach på Nordnet, mer om de olika kontoformerna.

3 enkla tips till dig som vill börja bygga din egen aktieportfölj

Nedan några korta, enkla tips som kan vara bra att tänka på innan du kommer igång med att börja köpa aktier. Du finner fler användbara tips längre ner på denna sida.

1) Sprida risken och investera helst i minst 15 olika aktier!
Riskspridning, så kallad diversifiering, är ett viktigt inslag såväl för nybörjaren som den erfarne aktieinvesteraren. Köp också gärna olika typer av aktier och i skilda branscher. Här vill vi också slå ett extra slag för investmentbolag – aktier som påminner om fonder då de i sin tur investerar i fler olika bolag samt sköts av ett erfaret förvaltningsteam.

2) Undvik förhoppningsbolag och satsa på större, mer stabila och gärna lönsamma bolag!
Vi förstår att det kan vara lockande att hitta nästa raket och tyvärr börjar många nybörjare helt i fel ände. I början kan det istället vara klokt att hålla sig till större och mer stabila bolag – bolag som gärna går med vinst och delar ut pengar till sina aktieägare.

3) Tänk långsiktigt och ha inte bråttom – månadsspara gärna!
En klok idé kan vara att sätta upp ett automatiskt månadssparande där du avsätter en slant varje månad som du köper aktier för. Det blir dels en kul form av sparande, men innebär också att du sprider ut dina köp över en lång tidsperiod (och köper i både upp och nedgång).

Lär dig mer om ränta på ränta – Hur lång tid tar det att spara till en miljon?
Kika gärna på videoklippet nedan samt använd vår ränta på ränta-kalkylator för att få en uppfattning av vad olika startkapital, regelbundet sparande samt avkastning kan ge för ränta på ränta-effekt på ditt kapital över tid.

Video: Alexander från Nordnet berättar mer.

Bästa aktierna för nybörjare januari 2022– 5 till listor för inspiration

Vilka aktier ska man då köpa som nybörjare? Här finns inget rätt eller fel svar, men vi vill stark avråda från rena förhoppningsbolag och snarare uppmuntra till att fokusera på större, mer stabila bolag som gärna går mest vinst och delar ut pengar. Med god riskspridning, långsiktighet och regelbundet sparande i bra och stabila aktier har du goda chanser att bygga din egen pengamaskin! Nedan har vi skapat ett antal listor med olika aktietyper som kan ses som inspiration till fortsatt fördjupning. Kanske kan några bolag från respektive lista ge dig en bra grund till din aktieportfölj?

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

8 bra svenska investmentbolag

Ett investmentbolag kan, precis som vilken annan aktie som helst, köpas och säljas dagligen på börsen men samtidigt får man den önskade riskspridningen som lockar med fonder. Precis som för en fond lämnar du också över den löpande aktiva förvaltningen till ett förvaltningsteam med erfarenhet, som väljer vilka aktier som ska ingå och löpande tar alla tillhörande köp- och säljbeslut. Investmentbolag kan med andra ord utgöra en bra start för din nybörjarportfölj!

 1. Investor
 2. Industrivärden
 3. Latour
 4. EQT
 5. Svolder
 6. Kinnevik
 7. Bure Equity
 8. Creades

Listan senast uppdaterad: 2022-01-05. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Läs mer: Topplistan – Bästa investmentbolag på börsen

10 bra svenska utdelningsaktier

Bolag som delar ut pengar, så kallade utdelningsaktier, kan utgöra en bra bas i en väldiversifierad nybörjarportfölj. Om man inte har stor erfarenhet kan det vara lämpligt att fokusera på större och mer stabila utdelningsaktier med en god historik av bibehållen, eller gärna höjd utdelning från år till år. Nedan presenterar vi tio stabila utdelningsaktier som du kan läsa mer om.

 1. Castellum
 2. Vitec
 3. Wihlborgs
 4. Hexagon
 5. JM
 6. Atlas Copco
 7. Assa Abloy
 8. Swedish Match
 9. Sweco
 10. Nibe

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Listan senast uppdaterad: 2022-01-05. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Läs mer: Utdelningsaktier och direktavkastning – Bästa och mest stabila utdelningsaktierna

8 bra svenska preferensaktier

En preferensaktie beskrivs ofta som en hybrid mellan en ränteobligation och en vanlig stamaktie. Här ligger fokus på de kvartalsvisa utdelningarna, vilken man kan se som en form av “ränta” på sin investering. Innan man investerar i preferensaktier kan det dock vara lönt att läsa på lite mer, då investeringen skiljer sig en del från att köpa vanliga aktier.

Läs mer: Preferensaktier som investering (guide) – Bästa preferensaktierna

 1. ALM Equity Pref
 2. Sdiptech Pref
 3. Heimstaden Pref
 4. NP3 Pref
 5. Amasten Pref
 6. K2A Pref
 7. Volati Pref
 8. FastPartner Pref

Listan senast uppdaterad: 2022-01-05. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

10 bra svenska storbolag

Om man är nybörjare på börsen kan det kännas tryggt att hålla sig till de lite större och ofta även mer mogna företagen. Att ett bolag är stort behöver nödvändigtvis inte innebära att det är en bra investering, men dessa större bolag som grupp tenderar att vara lite mer stabila under oroliga tider på börsen. Nedan listar vi Sveriges tio största börsnoterade bolag, sett till börsvärde.

 1. AstraZeneca 1 560 miljarder SEK
 2. Atlas Copco 784 miljarder SEK
 3. ABB 747 miljarder SEK
 4. Investor 707 miljarder SEK
 5. EQT 465 miljarder SEK
 6. Nordea Bank 461 miljarder SEK
 7. Volvo 440 miljarder SEK
 8. Hexagon 364 miljarder SEK
 9. Ericsson 334 miljarder SEK
 10. Sandvik 327 miljarder SEK

Listan senast uppdaterad: 2022-01-05. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Läs mer: Största bolagen i Sverige – Hela topp 30-listan

16 bra svenska tillväxtaktier

Tillväxtaktier har egentligen ingen enhetlig definition, men generellt pratar vi här om bolag som fokuserar mer på att växa snabbare och ta marknadsandelar – där kortsiktig lönsamhet inte prioriteras lika högt. Det finns ingen exakt formel för hur hög denna tillväxt ska vara, och tillväxtbolag kan givetvis också vara lönsamma och gå med vinst.

Vi talar här om bolag som har ett större uttalat fokus på framtiden och där aktien inte sällan kommer med högre värdering än de kategorier som vi har lyft fram ovan. Nedan har vi valt ut 15 intressanta snabbväxande tillväxtbolag som verkar i vitt skilda branscher och som du med fördel kan fördjupa dig mer kring (ingen specifik inbördes ordning).

 1. Evolution
 2. Embracer
 3. Sinch
 4. Mips
 5. Swedencare
 6. BICO (tidigare Cellink)
 7. Kindred
 8. Stillfront
 9. Fortnox
 10. Plejd
 11. Smart Eye
 12. Surgical Science
 13. Xvivo Perfusion
 14. Vitrolife
 15. Hexatronic
 16. NOTE

Listan senast uppdaterad: 2022-01-05. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Sigmastocks – För dig som istället vill automatisera ditt aktiesparande

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att hålla dig uppdaterad på aktiemarknaden och istället vill automatisera ditt sparande vill tipsa om tjänsten Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att spara i aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som skräddarsys efter dig och dina preferenser. Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

4,5/5 i betyg hos Google
Automatisera ditt sparande i aktier
Skräddarsy baserat på din ekonomi
Låg avgift på 0,35-0,39%
Enkelt att komma igång

Varför aktier istället för fonder?
En stor skillnad mellan Sigmastocks och andra aktörer är att ditt sparande förvaltas direkt i aktier istället för fonder. Fonder blir lätt en dyr investering, med liten eller ingen möjlighet alls till anpassning efter dina behov och önskemål. Sigmastocks kapar fonden som mellanhand och erbjuder därför ett lägre pris, samtidigt som du får ett personligt, transparent och aktivt sparande med en strävan efter överavkastning.

Förvaltningsavgiften på 0,35 - 0,39 % (av förvaltat kapital per år, inkl moms) är bland den lägsta på marknaden. Inga avgifter för handel (såsom courtage och valutaväxling) eller ISK tillkommer.

Tips: Om du vill automatisera ditt sparande men är mer intresserad av fonder rekommenderar vi istället att du besöker vår stora guide där vi jämföra de sex mest populära fondrobotarna.

Fler bra tips till dig som är nybörjare med aktier

Det viktigaste när det kommer till sparande och investering i aktier är att testa, läsa på, utveckla en strategi som anpassad för dina personliga egenskaper och att fortsätta göra mer av det som fungerar och mindre av det som går dåligt – utveckling är A och O! Nedan några ytterligare tips att ta med sig:

 • Sprid riskerna och i början kan det vara klokt att investera i större och mer välkända bolag – undvik förhoppningsbolag!
 • Fokusera gärna inledningsvis på bolag som växer, som går med vinst samt med stabil historik och som gärna delar ut pengar (så kallad aktieutdelning).
 • Ett komplement till rena aktier kan vara fonder och/eller investmentbolag som hjälper dig att sprida riskerna och investera i en “korg med aktier”.
 • Tänk långsiktigt och ha inte bråttom – månadsspara gärna då det innebär att du sprider ut dina köp över en lång tidsperiod (köper i både upp och nedgång).
 • Försök att skapa en handelsplan, en strategi, med regler som du har för avsikt att följa – utvärdera och förfina denna löpande.
 • Försök att inte låta dig påverkas för mycket av känslor som rädsla och girighet – det är många gånger ett bättre tillfälle att köpa aktier när du känner rädsla och att vara mer försiktig när du upplever girighet.
 • Framgång föder framgång – det är många gånger smartare att behålla eller fortsätta att investera i “vinnarna” än att fylla på och köpa mer i “förlorarna”.
 • Det kommer alltid fler nya möjligheter – fatta inte dåliga beslut bara för att du känner dig stressad över att missa en möjlighet.
 • Det finns mängder av inspiration och hjälp att få där ute – här kan vi tipsa om ett antal bra ekonomipoddar, aktieböcker och givetvis rekommenderar vi även vår populära aktieapp och nyhetsbrev.

Lycka till!

Alla bevakade aktier som finns hos Börskollen – A-Ö

Nedan har vi samlat alla börsnoterade aktier i Sverige och övriga Norden samt även några populära utländska aktier från exempelvis USA och Kina. Välj en aktie i listan för att fördjupa dig om denna och upptäck all information vi har samlat in från en stor mängd olika källor för det aktuella bolaget.

Aktier A-Ö