Bästa aktier för nybörjare mars 2024 | Börja köpa aktier - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

25 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Aktier

Aktier för nybörjare (stor guide) – Så kommer du igång med att börja köpa aktier som nybörjare mars 2024

Sidans innehåll

Du har sparat ihop ditt första kapital och vill nu få avkastning på dina pengar genom att börja investera i aktier – men hur kommer man igång och vad bör man tänka på? Nedan guidar vi dig som är nybörjare till hur du kommer igång med att börja köpa aktier, användbara begrepp att känna till samt ger tips på aktier som kan utgöra en bra grund i din aktieportfölj! Häng med!

5 anledningar till att börja investera i aktier

Läser du den här guiden är du förmodligen redan intresserad av att börja med aktier. Men kanske känner du dig fortfarande tveksam över om det är värt att lära dig mer? I så fall börjar vi med att lista några bra anledningar till varför du kan tjäna på att komma igång med aktier:

  • Du har kontroll över dina investeringar. Du väljer själv vilka olika branscher och företag som du vill köpa aktier i, till exempel hållbarhet, fastigheter eller gaming.
  • Låga kostnader jämfört med till exempel vissa fonder.
  • Du har möjlighet att lära dig mer om olika branscher och intressanta bolag.
  • Du får utdelningar, som du dessutom kan återinvestera för att uppnå ränta-på-ränta effekt.
  • Att spara i aktier är oftast ett av de mest lönsamma sätten att investera dina pengar på lång sikt. Sprider du ut dina innehav och har en längre tidshorisont har du god chans till att se pengarna växa!

STÄNG X
Börskollen använder själva!Nybörjare: Handla aktier och fonder gratis upp till 50 000 kr!
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 14 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr

Tips för att handla med aktier för nybörjare

Vilka är de bästa aktierna för nybörjare? Och hur gör man för att investera i aktier? När du ska köpa dina första aktier kan marknaden verka som en djungel. Men att köpa aktier i bolag är egentligen inte så krångligt!

Genom att investera dina pengar på börsen har du möjlighet till bättre avkastning än många andra sparformer. Lär dig mer om aktier genom att läsa vidare i guiden. Du får tips på olika bolag att investera i och i slutet hittar du svar på många vanliga frågor för nybörjare till aktier.

Topplista: 10 bästa aktierna sett till kursutveckling senaste året


Vi startar denna guide med att kika på de senaste årets svenska "vinnaraktier". “Behåll vinnarna och sälj förlorarna” eller “Vattna blommorna och rensa ogräset” är deviser som man ofta stöter på inom börsens värld.

Det finns givetvis undantag till varje regel, men generellt sett kan det vara värt att fokusera på de aktier som belönas av aktiemarknaden då det oftast rör sig om bolag vars underliggande verksamhet presterar. Som nybörjare är det oftast en bättre idé att fortsätta addera till vinnarna, snarare än att “snitta ner sig” i förloraraktierna.

Börskollen använder själva
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 14 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr
Också bra val för aktier & fonder
Nordens största mäklare – Utsedda till “Årets bank 2022”
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr
Tips: Öppna konto hos flera av aktiemäklarna för att dra nytta av maximal courtagefri handel hos respektive aktör

Nedan listar vi de tio bästa vinnaraktierna på listorna Large, Mid och Small Cap som har haft högst avkastning under det året. Dessa kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning – och längre ner har vi sammanställt fler listor med olika urval av aktier att fokusera på för dig som nybörjare!

  1. Clas Ohlson 145 %
  2. Bonesupport 124 %
  3. Camurus 110 %
  4. Hemnet 102 %
  5. Nelly 97 %
  6. Tobii Dynavox 97 %
  7. Doro 93 %
  8. Munters 83 %
  9. Humana 81 %
  10. Hoist 75 %

Listan senast uppdaterad: 2024-03-01. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Introduktion: Vad är och hur fungerar aktier?

För att kunna förstå börsen är det bra att känna till vad en aktie är. Då kan du också förstå hur det fungerar när du köper och säljer aktier. Definitionen av en aktie är en ägarandel i ett företag.

Företaget måste vara ett så kallat aktiebolag för att du ska kunna köpa aktier i det. Du känner igen ett aktiebolag genom att det slutar med beteckningen AB, till exempel Ericsson AB eller Volvo Car AB. Ofta skriver man dock bolagets namn utan AB på slutet.

Företaget måste vara noterat på börsen eller en handelsplattform

En annan förutsättning för att ett bolag ska ha aktier tillgängliga för köp är att de är noterade på en börs eller en så kallad handelsplattform. Svenska bolag noterar sig oftast på Sveriges mest populära handelsplats Stockholmsbörsen, eller Nasdaq Stockholm som den egentligen heter. Men du kan också investera i bolag som är noterade i andra länder, allt från Europa till Nordamerika.

Anledningen till varför företag väljer att notera sig och ge ut aktier kan variera. Oftast beror det på att man vill få in mer pengar i företaget, till exempel för att finansiera ett projekt eller en ny produktlansering. Kapitalet får man från investerare, till exempel företag, fonder och privatpersoner, som väljer att köpa andelar i bolaget.

Börsnotering kan också ses som en kvalitetsstämpel för ett företag. Noteringen innebär att företaget går från privat till publikt, vilket bland annat gör det mer attraktivt som arbetsgivare och för investerare.

2000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Vad innebär det att vara aktieägare?

Vad betyder det då att man köper en ägarandel, alltså en aktie, i ett företag? Det innebär helt enkelt att du blir delägare i det företaget. Delägarskap betyder i sin tur att du får ta del av företagets resa på börsen. När du köper en aktie blir denna därmed ett bevis på att du äger en del av företaget. Efter att du har köpt aktien kommer du att bli registrerad som ägare i aktieboken, som är ett register över alla aktieägare. Aktier är ingenting man kan ta på fysiskt, utan aktiehandeln är elektronisk och aktierna är registrerade i databaser.

I stora drag kommer dina aktier att öka i värde när det går bra för bolaget och när efterfrågan på att köpa aktier i bolaget växer. Värdet kan på samma sätt sjunka om det går för dåligt för företaget och många aktieägare bestämmer sig för att sälja, till exempel i tider av ekonomisk oro eller vid negativa nyheter om företaget.

Exempel: Du köper aktier till ett värde av 10 000 kr i ett teknikbolag som du tror på. Antalet aktier som du har råd med bestäms av bolagets aktuella aktiekurs. En vecka efter ditt köp har värdet på aktierna i bolaget fallit med 10 procent jämfört med när du köpte. Dina 10 000 kronor har därmed minskat till 9 000 kronor och många aktieägare har sålt sina andelar i företaget på grund av den negativa utvecklingen, vilket ytterligare drivit på den sjunkande kursen. Men du har is i magen och bestämmer dig för att inte sälja, utan väntar och hoppas på att kursen stiger igen.

Exemplet här ovanför är ingen ovanlig händelse. Det är en del av vardagen för många som investerar på börsen. Fortsättningen på exemplet kan se ut på olika sätt. Om du har valt ett större och stabilt företag är chansen större att aktiekursen återhämtar sig. Dina pengar kan då ha stigit till både 15 000 kr och 20 000 kr efter X år.

Rör det sig om ett nystartat företag med hög risk, som inte lyckas leverera på sina ambitioner om exempelvis tillväxt eller marknadsandelar, så kan det hända att du istället förlorar pengarna inom samma tidsperiod. Men om företaget däremot lyckas kan ditt investerade kapital mångdubblas och du kan alltså sälja aktierna med vinst.

Aktiesparande är, som du märker i exemplet, en fråga om att väga risker mot potentiella möjligheter. Att välja större, etablerade bolag är ett sätt att minska riskerna. Fler sätt för att minska riskerna och vara smart på börsen kan du läsa om längre ner i den här guiden.

Hur tjänar man pengar på aktier?

Det största målet med att investera i aktier är förstås att tjäna pengar. När du tjänar pengar på dina investeringar kallas det avkastning på ekonomispråk. Avkastning är helt enkelt ett annat ord för vinst.

Aktier innebär alltid en risk och är ingen garanti för framtida avkastning, men samtidigt finns bra chanser att se dina investeringar öka i värde över tid. Du behöver inte vara expert för att framgångsrikt spara i aktier! Det finns framförallt två sätt att tjäna pengar (få avkastning) på dina aktier: genom kursökning och utdelning.

Kursökning – Köp aktier och sälj med vinst

Det första sättet är att du köper och sedan säljer aktier när aktievärdet har ökat. Det har skett en kursökning över tid. Tidsperioden här kan variera från bara en dag till många år. En del så kallade “day traders” specialiserar sig på att köpa och sälja aktier varje dag för att utnyttja snabba svängningar på börsen. Men sådan handel kräver både tid och kunskap.

För dig som är nybörjare är det nästan alltid en bättre idé att investera på lång sikt. Då låter du pengarna växa över tid, och behöver inte bry dig om tillfälliga upp- och nedgångar. När det har gått 5 eller 20 år kan du sedan förhoppningsvis sälja aktierna med god vinst.

Aktieutdelning – Bolaget delar ut pengar till aktieägare

Utöver att sälja aktier som stigit i värde så kan du också tjäna pengar på aktieutdelning, även kallad vinstutdelning. Om det går bra för företaget och vinsterna växer finns nämligen en stor chans att företaget väljer att dela ut en del av vinsten till sina aktieägare. Det innebär att du får en summa pengar av bolaget som du äger andelar i.

Storleken på utdelningen brukar vara baserad på företagets vinst, och är ingen garanti. Oftast är det större bolag som har möjlighet att dela ut en del av sin vinst till aktieägarna, medan mindre bolag kan behöva använda pengarna för att utveckla verksamheten och investera i fortsatt tillväxt. Ju fler aktier du äger i bolaget, desto större kommer din del av den eventuella utdelningen att bli.

Om man räknar ihop kursökning och utdelning får man fram sin totalavkastning. Den berättar hur mycket du totalt sett tjänat (eller förlorat) på att äga aktierna.

Vad får en aktie att öka eller minska i värde?

Att en aktie stiger i värde kan beror på många olika saker, men över tid brukar priset på en aktie att återspegla utvecklingen av bolagets underliggande verksamhet (dvs. bolagets förmåga att växa sin försäljning och på sikt även generera vinst). I det korta till medellånga perspektivet har även nyheter, spekulationer och hur folk agerar på börsen (köp- och säljflöden) stor påverkan på aktien! Om många under ett givet tillfälle vill sälja sina aktier i företaget så kommer det att pressa ner aktiekursen.


Men generellt så kommer ett företag som knyter starka samarbeten, tar marknadsandelar från sina konkurrenter och som år efter år ökar sin omsättning och växer sin vinst att belöna sina aktieägare. Kortsiktigt kan priset dock röra sig baserat på rykten, spekulationer, girighet eller rädsla hos allmänheten och investerare.

Här följer en lista över saker som ofta påverkar en akties värde:

  • Antal aktier som ett företag har gett ut. Om bolaget släpper fler aktier genom en nyemission så kommer värdet per aktie att minska (så kallad utspädning).
  • Uppköp – värdet kan påverkas om företaget köper upp ett annat företag eller kommer att bli uppköpta.
  • Ekonomiska läget i världen, makroekonomisk data, inflation och inte minst räntor. En bred global lågkonjunktur kommer sannolikt att innebära att de flesta, eller alla, aktier faller i värde.
  • Spekulationer från omvärlden har stor påverkan på börsen. Rykten och känslor gör att folk säljer eller köper aktier vilket påverkar kursen direkt.
  • Börser i utlandet, framförallt jättar som USA, påverkar internationellt. Marknaderna är beroende av varandra, så läget på Stockholmsbörsen har ofta ett samband med läget i till exempel USA eller andra viktiga ekonomiska regioner.

Exempel: I januari 2021 rusade aktievärdet hos amerikanska datorspelsåterförsäljaren Gamestop. Detta efter att flera hundratusen användare på det internationella forumet Reddit bestämde sig för att köpa aktier i Gamestop, dels för att tjäna pengar på aktien, men framförallt i protest mot stora finansaktörer (hedgefonder) som spekulerat om att aktien skulle fortsätta minska i värde. Eftersom efterfrågan plötsligt blev enorm jämfört mot tidigare så sköt aktiepriset i höjden. Efter kursökningen rasade Gamestops kurs i februari, för att sedan nå en ny topp i mars 2021. Gamestop är ett känt exempel på hur priset på en aktie snabbt kan förändras, utan några egentliga större händelser i själva bolagets underliggande verksamhet (fundamenta).

Hur gör man om man vill börja med aktier?

För att börja investera i aktier behöver du ha ett konto hos en bank eller en nätmäklare. Ofta är avgifterna högre och den tekniska upplevelsen sämre hos de traditionella storbankerna jämfört med nätmäklarna Avanza och Nordnet, som är de största nätbankerna i Sverige. Vi rekommenderar därför någon av dessa två tjänster.

Tips: om du vill fördjupa dig i de olika kontoformerna för att se vilken som bäst passar dina förutsättningar rekommenderar vi vår guide ISK, KF eller AF? och för djupare jämförelse mellan de båda nätmäklarna tipsar vi om guiden Nordnet eller Avanza?

Börskollen använder själva
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 14 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr
Också bra val för aktier & fonder
Nordens största mäklare – Utsedda till “Årets bank 2022”
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr
Tips: Öppna konto hos flera av aktiemäklarna för att dra nytta av maximal courtagefri handel hos respektive aktör

1) Du öppnar ett konto enkelt via BankID på Avanza eller Nordnet, förutsatt att du fyllt 18 år. Det mest populära valet av konto är ett ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring).

2) Du sätter sedan in pengar på kontot och använder dessa till att köpa aktier i valfritt bolag. Köp inte för mer än vad du har råd att förlora! Många nybörjare väljer att köpa aktier i ett investmentbolag (du finner några förslag på populära investmentbolag nedan), som hjälper en att sprida ut ägandet i olika bolag under en aktie förvaltning (genom att köpa en aktie får du alltså indirekt exponering mot flera aktier).

Vi ger nedan tips på bra aktier nybörjare i listorna längre ner i denna guide och du hittar också en komplett kom igång-guide för att spara i aktier, steg för steg.

Hur köper och säljer man aktier?

För att börja handla aktier letar du upp det bolag som du vill investera pengar i hos din nätmäklare. Det gör du enklast genom att söka på bolagsnamnet hos den nätmäklare som du har valt att öppna konto hos.

  • När du hittat rätt bolag klickar du på “Köp”.
  • Välj vilket konto pengarna ska tas från.
  • Fyll i belopp som du vill köpa för, eller antal aktier.
  • Dubbelkolla totalbeloppet.
  • Skicka iväg din aktieorder.

För att sälja aktier letar du upp bolaget i listan över dina aktieinnehav och klickar helt enkelt på “Sälj”. Du kan välja att sälja hela din ägarandel eller bara en del av den.

Vad kostar det att köpa en aktie?

Kostnaden för att handla aktier är olika beroende på var någonstans du köper aktier, det vill säga vem du är kund hos. De båda nätmäklarna Avanza och Nordnet är konkurrenskraftiga på marknaden och har drivit utvecklingen framåt under många år genom att göra det enklare och billigare att handla aktier för nybörjare. Men storbankerna fungerar också för att spara i aktier, även om de länge har legat efter i utvecklingen.

Kostnaden för att köpa och sälja beror också på hur mycket pengar som du investerar i aktier. Avgiften när du köper och säljer aktier kallas för courtage. Detta courtage är en slags kommission som du betalar när du investerar i aktier, och kan vara fast eller rörlig. Ett lågt courtage är attraktivt i aktiehandel för nybörjare och för mer erfarna. Du kan ibland helt slippa courtage upp till en viss summa, så att du inte behöver tänka på courtage för dina första aktier (vilket vi berättar mer om nedan).

Tips: I vår guide Bästa nätmäklaren? listar vi aktuella courtage-nivåer för Avanza och Nordnet.

Buffertsparande med lägre risk? Här kan du jämföra sparkonton med högst ränta

Om du i tillägg till aktier söker avkastning till lägre risk erbjuder sparkonton numera hyfsad ränta – i synnerhet om du kan tänka dig att binda dina pengar under en period. Nedan ser du aktuella sparräntor från olika banker och i vår stora guider Bästa sparräntan kan du fördjupa dig mer.

Klicka dig gärna vidare och läs mer!

Vilka är bästa aktierna att köpa för nybörjare? 5 ytterligare listor för inspiration

Vilka aktier ska man då köpa som nybörjare? Här finns inget rätt eller fel svar, men vi vill stark avråda från rena förhoppningsbolag och snarare uppmuntra till att fokusera på större, mer stabila bolag som gärna går mest vinst och delar ut pengar. Med god riskspridning, långsiktighet och regelbundet sparande i bra och stabila aktier har du goda chanser att bygga din egen pengamaskin!

Nedan har vi skapat ett antal listor med olika aktietyper som kan ses som inspiration till fortsatt fördjupning. Kanske kan några bolag från respektive lista ge dig en bra grund till din aktieportfölj?

8 bra svenska investmentbolag

Ett investmentbolag kan, precis som vilken annan aktie som helst, köpas och säljas dagligen på börsen men samtidigt får man den önskade riskspridningen som lockar med fonder. Precis som för en fond lämnar du också över den löpande aktiva förvaltningen till ett förvaltningsteam med erfarenhet, som väljer vilka aktier som ska ingå och löpande tar alla tillhörande köp- och säljbeslut. Investmentbolag kan med andra ord utgöra en bra start för din nybörjarportfölj!

STÄNG X
Börskollen rekommenderar!
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 14 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr

Listan senast uppdaterad: 2024-03-01. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Läs mer: Topplistan – Bästa investmentbolag på börsen

10 bra svenska utdelningsaktier

Bolag som delar ut pengar, så kallade utdelningsaktier, kan utgöra en bra bas i en väldiversifierad nybörjarportfölj. Om man inte har stor erfarenhet kan det vara lämpligt att fokusera på större och mer stabila utdelningsaktier med en god historik av bibehållen, eller gärna höjd utdelning från år till år. Nedan presenterar vi tio stabila utdelningsaktier som du kan läsa mer om.

Listan senast uppdaterad: 2024-03-01. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Läs mer: Utdelningsaktier och direktavkastning – Bästa och mest stabila utdelningsaktierna.

8 bra svenska preferensaktier

En preferensaktie beskrivs ofta som en hybrid mellan en ränteobligation och en vanlig stamaktie. Här ligger fokus på de kvartalsvisa utdelningarna, vilken man kan se som en form av “ränta” på sin investering. Innan man investerar i preferensaktier kan det dock vara lönt att läsa på lite mer, då investeringen skiljer sig en del från att köpa vanliga aktier.

Listan senast uppdaterad: 2024-03-01. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Läs mer: Preferensaktier som investering (guide) – Bästa preferensaktierna

10 bra svenska storbolag

Om man är nybörjare på börsen kan det kännas tryggt att hålla sig till de lite större och ofta även mer mogna företagen. Att ett bolag är stort behöver nödvändigtvis inte innebära att det är en bra investering, men dessa större bolag som grupp tenderar att vara lite mer stabila under oroliga tider på börsen. Nedan listar vi Sveriges tio största börsnoterade bolag, sett till börsvärde (och utan hänsyn tagen till vart bolagets huvudkontor är beläget).

Listan senast uppdaterad: 2024-03-01. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Läs mer: Största bolagen i Sverige – Hela topp 30-listan

16 bra nordiska tillväxtaktier

Tillväxtaktier har egentligen ingen enhetlig definition, men generellt pratar vi här om bolag som fokuserar mer på att växa snabbare och ta marknadsandelar – där kortsiktig lönsamhet inte prioriteras lika högt. Det finns ingen exakt formel för hur hög denna tillväxt ska vara, och tillväxtbolag kan givetvis också vara lönsamma och gå med vinst.


Vi talar här om bolag som har ett större uttalat fokus på framtiden och där aktien inte sällan kommer med högre värdering än de kategorier som vi har lyft fram ovan. Nedan har vi valt ut 16 intressanta snabbväxande tillväxtbolag som verkar i vitt skilda branscher och som du med fördel kan fördjupa dig mer kring (ingen specifik inbördes ordning).

Listan senast uppdaterad: 2024-03-01. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Tips: Börja fondspara med Lysa fondrobot

Lysa är en fondrobot som har vuxit i popularitet på goda grunder. Den erbjuder ett enkelt och automatiserat sätt att spara och investera ditt kapital. Med hjälp av avancerade algoritmer och finansiella modeller strävar Lysa efter att erbjuda en optimal investeringsstrategi som passar just dina behov och din riskprofil.

(Reklamlänk till Lysa.)

STÄNG X
Börskollen tipsar!Föredrar du fonder? Kom igång med fondroboten Lysa!
Populär fondrobot med över 120 000 kunder
Många och bra externa omdömen
Enkelt att komma igång – Låg avgift från 0,39%
Perfekt för regelbundet månadssparande
BÖRJA FONDSPARA

Erbjudande: Nya kunder som använder Börskollens unika länk får automatiskt upp till 20 % rabatt på Lysas avgift i 6 (istället för 3) månader!

Så lång tid tar det att bli miljonär på börsen – Introduktion till ränta-på-ränta-effekten

Ränta-på-ränta är ett viktigt begrepp när du vill tjäna pengar på aktier. Både aktier och fonder kan öka mycket i värde över tid med hjälp av ränta-på-ränta effekten. Genom att investera pengar regelbundet och låta aktierna växa flera år i rad så kan du få ta del av en god kursökning!

Så, vad exakt är ränta-på-ränta? Varför ska du som vill investera bry dig om det? Ränta-på-ränta är en snöbollseffekt som gör att du får mer pengar genom att låta dem växa med tiden. I fallet med aktier så är räntan egentligen totalavkastningen (inklusive eventuell aktieutdelning) som du får. Avkastningen (vinsten) som du får gör att pengarna kan öka exponentiellt per år.

Regelbundet sparande, där du till exempel investerar en viss summa per månad i aktier fonder, gör att du på lång sikt kan tjäna mycket på ränta-på-ränta-effekten. Att bli miljonär på börsen är ett mål för många och den bästa vägen är oftast just regelbundet, konsekvent sparande samt att tänka långsiktigt!

Exempel: Du investerar 10 000 kr i aktier i ett investmentbolag. Efter ett år har värdet ökat med 5 procent, då har du 10 500 kr. Om kursökningen fortsätter att vara i genomsnitt 5 procent fler år i rad så kommer du tjäna mer och mer, eftersom ditt kapital hela tiden ökar. På så sätt kan även mindre belopp över tid bli stora. Lägger vi till utdelning så blir effekten ännu mer kraftfull!

Räkna ut ränta-på-ränta enkelt på aktier för nybörjare


Fungerar verkligen ränta-på-ränta i praktiken? Ja, kolla in exemplen här nedan för att se hur dina investeringar kan växa med tiden och göra dig till miljonär om du bara fortsätter att handla aktier och investera regelbundet.

Exempel 1: Du börjar från noll och har alltså inte sparat något tidigare. Men nu bestämmer du dig för att spara 2 000 kronor varje månad. Historiskt sett har börsen haft en uppgång med 7-8 procent per år. Det innebär att du efter 25 år har över 1,5 miljoner kronor! Dina sparade pengar uppgår till 600 000 kronor, och har alltså mer än fördubblats. Du har fått 900 000 kronor i avkastning tack vare “ränta-på-ränta”.

Exempel 2: Du har redan 100 000 kr investerat. Din ekonomi tillåter dig att investera i genomsnitt ytterligare 1 500 kr per månad. Avkastningen är 7 procent per år. Då kommer du att vara miljonär efter 19 år trots att du bara behövt spara cirka hälften av den summan! Kraften i ränta-på-ränta gör att du får halva miljonen “på köpet” bara genom att spara konsekvent och långsiktigt.

Tips: Nyfiken på när just du kan nå ditt sparmål? Testa gärna Börskollens kalkylator för ränta-på-ränta här. Där kan du själv laborera med startkapital, månadssparande, avkastning och tid för att se hur ditt sparande skulle kunna utveckla sig baserat på olika förutsättningar!

Bonusvideo: Alexander på nätmäklaren Nordnet berättar mer.

3 enkla tips till dig som vill börja bygga din egen aktieportfölj

Nedan får du några enkla tips som kan vara bra att tänka på innan du kommer igång med att börja köpa aktier. Du hittar fler användbara tips längre ner på denna sida.

1) Sprid risken – Investera helst i minst 15 olika aktier!
Riskspridning, så kallad diversifiering, är ett viktigt inslag såväl för nybörjaren som den erfarne aktieinvesteraren. Köp också gärna olika typer av aktier och i skilda branscher. Här vill vi också slå ett extra slag för investmentbolag – aktier som påminner om fonder då de i sin tur investerar i fler olika bolag samt sköts av ett erfaret förvaltningsteam.

2) Undvik förhoppningsbolag – Satsa på större, mer stabila och lönsamma bolag!
Vi förstår att det kan vara lockande att hitta nästa raket och tyvärr börjar många nybörjare i fel ände. I början kan det istället vara klokt att hålla sig till större och mer stabila bolag – bolag som går med vinst och delar ut pengar till sina aktieägare.

3) Tänk långsiktigt och ha inte bråttom – Månadsspara gärna!
En klok idé kan vara att sätta upp ett automatiskt månadssparande där du avsätter en slant varje månad som du köper aktier för. Det blir dels en kul form av sparande, men innebär också att du sprider ut dina köp över en lång tidsperiod (och köper i både upp- och nedgång).

Sigmastocks – För dig som istället vill automatisera ditt aktiesparande

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att hålla dig uppdaterad på aktiemarknaden och istället vill automatisera ditt sparande vill tipsa om tjänsten Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att spara i aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som skräddarsys efter dig och dina preferenser. Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

STÄNG X
Populär aktierobot!
Helt automatiserat – aktiesparande på autopilot
Skräddarsy urval utifrån dina preferenser
Låg avgift från 0,35%
Enkelt och smidigt att komma igång

Vilken aktiemäklare ska man välja?

Alla de svenska storbankerna erbjuder aktiehandel i olika omfattning men vi på Börskollen rekommenderar istället att öppna ett konto hos någon av de populära nätmäklarna Avanza eller Nordnet, för att bästa komma igång med aktier för nybörjare. De har utvecklat moderna plattformar med konkurrenskraftiga priser, som gör det enkelt att investera och sprida risken mellan olika aktier fonder.

Handla aktier som nybörjare hos Avanza eller Nordnet?

Både Avanza och Nordnet är specialiserade på aktiehandel och erbjuder smidiga digitala plattformar för aktiehandel (och andra typer av värdepapper som exempelvis fonder). Jämfört med de traditionella bankerna ligger de här två aktörerna i framkant.

Dessutom slipper du betala courtage när du är kund hos dem och har aktier under ett visst värde. Nordnet erbjuder en kom igång-rabatt där du som ny kund kan handla courtagefritt upp till 50 000 kr i samlat sparande. För Avanza är motsvarande summa 50 000 kr.

En variant är att du öppnar konto hos båda de populära nätmäklarna och tar del av båda dessa erbjudanden parallellt för att sänka dina kostnader. Då kan du handla courtagefritt upp till 100 000 kr och samtidigt utvärdera vilken av nätbankerna som du gillar bäst. Om ditt aktiesparande överstiger gränsen för att slippa courtage så varierar kostnaden för courtage. Du kan läsa mer om de exakta kostnaderna hos respektive mäklare.

Bli kund hos Avanza och börja köpa aktier (helt gratis och tar bara några minuter)

Bli kund hos Nordnet och börja köpa aktier (helt gratis och tar bara några minuter)

Tips: Här kan du även ta dig vidare till vår mer omfattande guide där vi jämför de båda populära nätmäklarna Avanza vs Nordnet.

Bonusvideo: Här berättar Alexander Gustafsson, Sparcoach på Nordnet, mer om de olika kontoformerna.

Investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring (KF) eller vanlig aktiedepå?

Att öppna ett konto är smidigt, kan göras helt digitalt och går väldigt fort. När du öppnar konto för aktier hos Avanza eller annan bank så kan du välja mellan olika kontoformer. Det finns tre olika typer för handel med värdepapper, som exempelvis aktier och fonder:

  • Investeringssparkonto (ISK)
  • Kapitalförsäkring (KF)
  • Aktiedepå / Aktiekonto

Med en aktiedepå / värdepappersdepå betalar man 30 procent skatt på vinsten. Detta konto kan vara bra om man gör investeringar med väldigt hög risk eftersom man kan kvitta vinsten och göra avdrag för förluster.

Vanligast är dock ISK eller KF. För båda dessa kontotyper slipper du nämligen att deklarera dina aktieaffärer. Du tjänar på att ha något av dessa istället för aktiedepå så fort din årliga avkastning överstiger den årliga skattesatsen (tumregel ca 3 % per 2023) – vilket den högst troligt också kommer att vara om du aktiesparar regelbundet över tid!

Du betalar alltså löpande en låg skattesats på alla dina investerade pengar, istället för traditionell kapitalbeskattning på 30 procent av vinsterna. Skattesatserna för ISK och KF är liknande och bör därför inte vara den avgörande faktorn för vilken form du väljer. Faktum är att likheterna mellan ISK och KF är överlag fler än skillnaderna, men det finns skillnader som är viktiga att hålla reda på.

Fördelar med ISK-konto respektive KF för aktier

En skillnad mellan Kapitalförsäkring och ISK är vem som äger aktierna. När det gäller Kapitalförsäkring är det försäkringsbolaget som äger aktierna, vilket bland annat gör att du som innehavare inte kan rösta för dina aktier på en bolagsstämma.

Aktierna på ett Investeringssparkonto ägs istället av innehavaren och därmed är det du, ägaren av kontot, som betalar källskatten i din deklaration. Aktierna som du äger genom ett ISK ger dig rösträtt på bolagsstämmor. ISK är det vanligaste kontot att öppna när det gäller aktier för nybörjare.

Om du vill placera en stor del av ditt kapital i utländska aktier kan dock KF vara att föredra, till exempel amerikanska bolag på New York-börsen. Detta eftersom det för ISK-konto finns en så kallad begränsningsregel för hur stor del av den utländska källskatten du kan få tillbaka, vilket inte gäller för en KF.

Om du planerar att handla mycket med utländska aktier kan alltså KF vara ett smart val. KF ger också möjligheten att spara till ett barn, som då blir förmånstagare och får ta över investeringarna när du väljer det. En Kapitalförsäkring kan dessutom ägas av ett företag, vilket ett Investeringssparkonto inte kan.

Läs mer och öppna ISK hos Avanza eller Nordnet
Läs mer och öppna KF hos Avanza eller Nordnet

Tips: Eller läs mer om de olika kontoformernas respektive för- och nackdelar i vår stora guide ISK, KF eller AF?

Guide steg-för-steg: Så kommer du igång och bygger din aktieportfölj som nybörjare i 9 enkla steg


Nu när du vet lite mer om aktier vill du säkert komma igång och testa själv. Så hur går det till i praktiken när du ska köpa aktier? Här kan du enkelt följa vår guide steg för steg och få tips på bästa aktierna för nybörjare!

1. Välj din nätmäklare. Vi rekommenderar dig att bli kund hos Avanza eller Nordnet eftersom de ligger långt fram i utvecklingen. De erbjuder därmed ett stort utbud av bra aktier till konkurrenskraftiga avgifter. Du registrerar dig enkelt via personnummer och BankID.

2. Välj ett konto. De flesta väljer kontotypen ISK (Investeringssparkonto), som vi också främst rekommenderar för att köpa aktier. I vissa fall kan du tjäna på att välja KF (Kapitalförsäkring), till exempel om du handlar mycket med utländska aktier.

STÄNG X
Kom igång redan idag!Erbjudande: Handla gratis upp till 50 000 kr!
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 14 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr

3. Sätt in pengar på kontot. Du gör en överföring från din bank till nätmäklaren, till exempel via Swish eller direktöverföring med BankID.

4. Planera ditt sparande efter dina mål. Med en enkel budget kan du räkna ut hur mycket du kan investera varje månad. Tänk långsiktigt och månadsspara gärna, så att du köper aktier i både upp- och nedgång på börsen. Tänk på att inte investera mer än vad du har råd att förlora.

5. Diversifiera: Sprid ut dina pengar i olika aktier. Öka dina chanser att få bra avkastning genom att sprida ut dina pengar i flera olika bolag, gärna minst 15 stycken. Sprid också ut dina investeringar i flera branscher. Investmentbolag och aktiefonder är populära val. Då får du automatiskt större spridning på dina innehav.

6. Börja med aktier i välkända bolag. Välj stabila, större bolag till att börja med för att minska riskerna. Det är ingen garanti att företag som gått bra historiskt fortsätter med det, men chanserna är större och särskilt om du också följer tipset ovan att investera i många bolag. Du kan få inspiration från Börskollens listor över bra nybörjare aktier som du hittar tidigare i den här guiden.

7. Klicka på “Köp”! Det första steget är oftast det mest skrämmande, men nu är du inne på aktiemarknaden och kan fortsätta lära dig mer om aktier! Du kan ställa in automatiskt månadssparande på till exempel Avanza. Du kan också använda smarta tidsbesparande funktioner, så att om en viss aktie når en viss kurs får du en notis om det och kan logga in för att köpa den.

8. Fortsätt att investera över tid. För bästa resultat är det smart att investera långsiktigt och konsekvent. Lägg undan en viss summa pengar varje månad som du köper aktier för. Lär dig mer om marknaden genom att följa nyheterna, läsa kvartalsrapporter och hämta inspiration från andra duktiga investerare tips – men glöm inte att hitta din egen strategi som du följer!

9. Ha tålamod och håll dig lugn. För dig som sparar långsiktigt är det viktigt att ha is i magen när aktiemarknaden svajar. Då är det många som får panik och säljer sina aktier och fonder – men ofta tjänar man på att lämna sina investeringar i fred eftersom börsen historiskt alltid har återhämtat sig och värdet stiger med åren.

Om du sprider ut dina risker och sparar långsiktigt kommer du med högsta sannolikhet att se dina investeringar växa med tiden. Återinvestera gärna dina utdelningar för att få bästa ränta-på-ränta-effekt.

Du kan sälja aktier när du nått ditt sparmål, till exempel när en av dina aktier nått en viss vinst och du vill vara säker på att inte förlora den vinsten. En del väljer att sälja en del av aktien, så att du till exempel behåller aktier för den summan som du först investerade. Vinsten som du gjort kan du även återinvestera i andra bolag för att skapa bättre balans i portföljen.

STÄNG X
Börskollen rekommenderar!Erbjudande: Investera helt utan handelsavgifter upp till 50 000 kronor!
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 14 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr

Fler bra tips till dig som är nybörjare med aktier

Det viktigaste när det kommer till sparande och investering i aktier är att testa, läsa på, utveckla en strategi som är anpassad för dina personliga egenskaper och att fortsätta göra mer av det som fungerar och mindre av det som går dåligt. Utveckling är A och O! Nedan hittar du några ytterligare tips:

  • Sprid riskerna i många branscher och bolag. I början kan det även vara klokt att investera i större och mer välkända bolag – undvik förhoppningsbolag!
  • Fokusera gärna inledningsvis på bolag som växer, som går med vinst samt med stabil historik och som gärna delar ut pengar (så kallad aktieutdelning).
  • Ett komplement till rena aktier kan vara fonder och/eller investmentbolag som hjälper dig att sprida riskerna och investera i en “korg med aktier”.
  • Tänk långsiktigt och ha inte bråttom. Månadsspara gärna då det innebär att du sprider ut dina köp över en lång tidsperiod (köper i både upp- och nedgång). Du kan använda nätmäklarens funktion för automatiskt månadssparande.
  • Försök att skapa en handelsplan, alltså en strategi med regler som du har för avsikt att följa. Utvärdera och förfina denna löpande.
  • Utgå från att du ska kunna vara utan pengarna som du investerar i 5 år och uppåt. Annars ökar pressen på dig och du riskerar att sälja av rädsla när börsen går dåligt.
  • Försök att inte låta dig påverkas för mycket av känslor som rädsla och girighet. Det är istället många gånger ett bättre tillfälle att köpa aktier när du känner rädsla och att vara mer försiktig när du upplever girighet!
  • Framgång föder framgång – det är betydligt smartare att behålla eller fortsätta att investera i “vinnarna” än att fylla på och köpa mer i “förlorarna”.
  • Det kommer alltid nya möjligheter, så fatta inte dåliga beslut bara för att du känner dig stressad över att missa en möjlighet.
  • Du kan ta del av mängder av inspiration och bra hjälp på nätet. Här kan vi tipsa om ett antal bra ekonomipoddar, aktieböcker och givetvis rekommenderar vi även vår populära aktieapp och våra nyhetsbrev.

Fler frågor och svar om att börja köpa aktier som nybörjare

Vad är fördelarna och riskerna med att investera i aktier?

Fördelarna är att börsen historiskt sett rört sig uppåt, vilket betyder att aktier med åren ökar i värde. Att spara i aktier kan därför vara en av de bästa investeringssätten om du bygger upp din portfölj rätt, med många bolag och långsiktigt sparande. Som aktieägare kan du tjäna pengar dels genom kursökning, dels genom utdelning. Riskerna är att dina aktier kan sjunka i värde och att bolag kan gå i konkurs så att delar av dina investeringar går förlorade.

Hur mycket pengar ska man köpa aktier för?

Det är helt upp till dig hur mycket pengar du vill eller har råd att investera, men en bra idé är att månadsspara regelbundet. Investera inte alla dina sparpengar i ett fåtal aktier, utan sprid ut riskerna i många olika bolag, branscher och investmentbolag.

Hur fungerar utdelning?

Utdelning är vanligast hos större bolag som går med vinst. Då väljer det börsnoterade bolaget att ge ut pengar till sina aktieägare.

Vilka aktier är bäst att köpa för nybörjare?

Många nybörjare, men också erfarna, väljer att köpa aktier i investmentbolag och aktiefonder för att sprida ut riskerna. Utöver dessa kan det vara en bra idé att börja med större, etablerade bolag som gått med vinst de senaste åren. Gärna många olika bolag i varierande branscher. Se inspiration i listorna längre upp i guiden.

Hur kommer jag igång med aktiesparande?

Enklast är att öppna ett konto hos nätmäklarna Avanza eller Nordnet. Du gör en överföring av pengar från din bank till nätmäklaren och kan sedan köpa/sälja aktier i alla bolag som finns listade på sajten, både svenska och utländska.

Behöver jag deklarera mina aktier?

Med ett Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF) behöver du inte tänka på att deklarera. Vi rekommenderar någon av dessa kontoformer, framförallt ISK som är det vanligaste kontot för nybörjare. Skatten dras automatiskt, som en så kallad schablonskatt baserad på hur stor summa pengar du har investerat på kontot.

När ska jag sälja mina aktier?

Generellt sett så är det bättre ju längre tid som pengarna får växa i dina aktier. Men om du till exempel når ett sparmål, står inför ett bostadsköp eller vill säkra vinsten som du gjort i en aktie så kan du sälja delar av eller hela aktieinnehavet.

Jag har 50 000 kr att investera – hur ska jag placera pengarna?

Det kan vara lockande att köpa aktier för alla pengar på samma gång, men investera hellre en viss summa varje månad för att inte riskera köpa allt när priserna är dyra. Sprid gärna ut innehaven i minst 15-20 bolag inom varierande branscher. Även investmentbolag kan vara tryggt att ha i aktieportföljen.

Vad är ränta-på-ränta?

Ränta-på-ränta är det som händer när du får avkastning på dina investerade pengar, genom utdelning som du återinvesterar och kursuppgång. Pengarna växer exponentiellt – det vill säga ju större ditt innehav blir med åren, desto snabbare kommer det att öka eftersom varje procent blir värd mer pengar.

Alla bevakade aktier som finns hos Börskollen – A-Ö

Nedan har vi samlat alla börsnoterade aktier som finns att bevaka hos Börskollen – primärt fokus på Sverige och övriga Norden men även några populära utländska aktier från exempelvis USA och Kina.

Välj en aktie i listan för att fördjupa dig om denna och upptäck all information vi har samlat in från en stor mängd olika källor för det aktuella bolaget!

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 1 mars 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.

Aktier A-Ö

Du har läst

Aktier för nybörjare (stor guide) – Så kommer du igång med att börja köpa aktier som nybörjare mars 2024

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

Vi som anvsvarar för tjänsten:

Kristoffer Matsson

Daniel Åstrand

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.