Indexfonder | Bästa indexfonder september 2024 & de billigaste…
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

17 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Indexfonder

Indexfonder (stor guide) – Bästa indexfonder och de billigaste att investera i september 2024

Sidans innehåll

Indexfonder blir ett allt mer populärt sätt att spara till framtiden. Men vad är egentligen en indexfond? Är det värt att investera i, och hur kommer man igång i september? I den här guiden tittar vi närmare på fördelar och nackdelar. Vi kommer också att utforska olika typer av indexfonder som finns tillgängliga och ge dig topplistor över de bästa och billigaste indexfonderna. Följ med!

  • Indexfonder är ett populärt sparalternativ som replikerar utvecklingen av ett specifikt index, vilket erbjuder ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att diversifiera investeringar och få tillgång till bred marknadsexponering.
  • Den här guiden utforskar fördelarna med att investera i indexfonder, såsom låga avgifter och bred riskspridning, samt nackdelar som begränsad möjlighet till överprestation jämfört med aktivt förvaltade fonder.
  • Vi tillhandahåller också information om olika typer av indexfonder och listor över de bästa och billigaste alternativen för att hjälpa dig välja rätt fond för dina långsiktiga sparmål, oavsett om det gäller pension, bostadsköp eller annat sparande.

Funderar du på vilket som är det bästa sättet att placera dina pengar till pensionen, bostadsköpet, barnen eller bara tills vidare för att få ditt innehav att växa? Då finns det anledning till att vara nyfiken på indexfonder. Det finns nämligen många orsaker till att just indexfonder blivit ett hett alternativ på börsen.

Tips: Om du är ny till fondsparande rekommenderar vi vår stora guide Fonder för nybörjare och om du är på jakt efter de fonder och fondbolag som har presterat allra bäst tipsar vi om guiden Bästa fonderna.

Topplista – 3 bästa indexfonderna senaste 1, 3 och 5 åren (svenska och globala)

Innan vi fördjupar oss mer ska vi kika närmare på ett urval av de bäst presterande indexfonderna just nu. Nedan listar vi de tre bästa indexfonderna som har haft högst procentuell avkastning under den senaste 1, 3 respektive 5-årsperioden – såväl svenska som globala indexfonder som du kan spara i!

Du kan klicka dig vidare och läsa mer om fonden hos Avanza, där du bland annat finner information om hur populär den är (mätt som antal fondandelsägare), dess fond-/förvaltningsavgift och även fondbetyget (baserat på Morningstars rating).

Dessa "bästa fonderna"-listor kan ses som inspiration för fortsatt fördjupning innan du investerar dina pengar!

Bästa indexfonder – 1 år

  1. PLUS Fastigheter Sverige Index 38 %
  2. PLUS Hälsovård Sverige Index 34 %
  3. PLUS Småbolag Sverige Index 31 %

Bästa indexfonder – 3 år

  1. Amundi IS S&P 500 ESG Index AE Acc 56 %
  2. Länsförsäkringar USA Index 55 %
  3. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 48 %

Bästa indexfonder – 5 år

  1. Länsförsäkringar USA Index 125 %
  2. Amundi IS S&P 500 ESG Index AE Acc 122 %
  3. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 120 %

Bonus: 7 billigaste indexfonderna med lägst avgift att investera i

Som en bonus listar vi också de billigaste indexfonderna som finns att investera i hos nätmäklaren Avanza.

  1. Avanza Zero 0,00 %
  2. Avanza Global 0,09 %
  3. Avanza Sverige 0,18 %
  4. Avanza USA 0,19 %
  5. Storebrand Indeks - Norge A 0,20 %
  6. Länsförsäkringar USA Indexnära 0,21 %
  7. Storebrand Sverige A SEK 0,21 %

Listan senast uppdaterad: 2024-08-30. Källa/inspiration: Avanza.

Eller varför inte ett vanligt sparkonto? Här hittar du den bästa räntan just nu

Om du i tillägg till sparande i indexfonder söker avkastning till lägre risk erbjuder sparkonton numera hyfsad ränta – i synnerhet om du kan tänka dig att binda dina pengar under en period. Nedan ser du aktuella sparräntor från olika banker och i vår stora guide Bästa sparräntan kan du fördjupa dig mer.

Jämför traditionella sparkonton i tabellen från Compricer nedan, som uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta från flera olika aktörer på marknaden. Här ser du såväl den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Introduktion: Vad är indexfonder?

En indexfond är en passiv fond som innehåller olika slags värdepapper. Det finns olika typer av indexfonder, men gemensamt för alla är att de följer ett specifikt marknadsindex. Målet med fonderna är alltså att de ska följa utvecklingen i ett visst index och återspegla avkastningen i detta index. Indexfonder finns i olika kategorier, till exempel svenska, globala, amerikanska och de som följer tillväxtmarknader eller olika branscher.

Alla indexfonder har därmed också passiv förvaltning, vilket innebär att de inte förvaltas aktivt av en fondförvaltare som ständigt försöker prestera bättre än marknaden. Istället följer indexfonderna sitt respektive index genom att hålla alla, eller ett representativt urval, av de värdepapper som ingår i indexet. Till exempel kan en svensk indexfond följa Stockholmsbörsens 30 mest handlade aktier (OMXS30). Principen kanske låter krånglig, men att spara i indexfonder är faktiskt väldigt enkelt och fonderna har gett bra historisk avkastning!

Bättre prestation till lägre avgifter

Indexfonder har historiskt sett presterat bättre än många aktiva förvaltare, trots att dessa förvaltare är kunniga experter. Att indexfonder slår en majoritet av de aktiva fondförvaltarna bekräftas av en S&P-indexstudie, där det bland annat framkommer att 85 % av amerikanska storbolagsfonder och över hälften av fondförvaltarna inte lyckades prestera bättre än indexet S&P 500 under år 2021. Dessutom misslyckades 92 procent av fondförvaltare med att slå S&P Mid Cap (medelstora bolag) och 93 procent med att slå S&P Small Cap 600 (småbolag) över en period på 20 år.

Eftersom indexfonder har just passiv förvaltning så är fondernas avgifter också i allmänhet låga. Att fonden investerar i flera olika värdepapper gör även att du får bra diversifiering i portföljen. Det här är tre av anledningarna till att indexfonder är en självklar del i portföljen för många som sparar. Att indexfonder har låg avgift och bra riskspridning gör att de passar utmärkt för nybörjare som vill spara i fonder.

Vi kommer att gå in i mer detalj om skillnaderna mellan aktivt och passivt förvaltade fonder längre fram, och kolla på vilka fördelar och nackdelar som finns med respektive alternativ. Läs vidare i guiden för att lära dig om olika typer av indexfonder och få inspiration från topplistor över bästa indexfonderna.

En stabil grund i fondportföljen


Indexfonder utgör en stabil grund i en långsiktig sparportfölj, något som gäller för såväl nybörjare som mer erfarna på börsen. Det är ett populärt sätt att spara för framtiden, men det är viktigt att förstå både för- och nackdelarna innan du investerar. Indexfonder erbjuder dock få nackdelar och desto fler fördelar – bland annat låga kostnader, god diversifiering och enkelhet för dig som sparar!

Eftersom en indexfond är styrd till den avkastning som dess index ger, så kommer du aldrig att få bättre avkastning än detta index men samtidigt större trygghet och stabilitet.

Tips – Ladda ner vår populära app för inspiration till bästa indexfonderna 2024

Vad avgör utvecklingen på en indexfond?

Ett index är ett standardmått för förändringar inom en viss samling aktier eller andra typer av värdepapper. Detta index kan både öka och minska i värde, precis som börsen. Aktierna blir därmed ett slags riktmärke för en del av aktiemarknaden eller hela börsen. Vilken avkastning som en indexfond ger till dig som investerat i den beror på vilket index den följer, med andra ord vilken del av marknaden som fonden speglar.

Indexfonder följer utvecklingen på börsen, men det rör sig om olika marknader och därför påverkas olika fonder av olika faktorer.

Exempel: En indexfond som följer Stockholmsbörsen kommer att reflektera hur den svenska aktiemarknaden rör sig. När du äger fondandelar i en sådan fond kommer du se pengarna minska i värde när Stockholmsbörsen backar och tvärtom öka i värde när börsen går starkt. En asiatisk indexfond följer på samma sätt istället utvecklingen på börsen i Asien och en global indexfond kan följa aktiemarknaden i flera olika länder.

Varför har indexfonder blivit populära?

Det finns ett antal skäl till varför indexfonder har blivit allt mer populära under de senaste åren. För det första har allt fler investerare tappat förtroendet för aktivt förvaltade fonder, i takt med att man sett fördelarna med passiv förvaltning och hur bra dessa fonder faktiskt kan prestera sett till hur billiga de är. Det är nämligen svårt för fondförvaltare att överträffa marknaden på lång sikt.

För det andra har indexfonder låga avgifter, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för investerare som vill minimera kostnaderna. Slutligen erbjuder indexfonder bra diversifiering, vilket innebär att de kan bidra till att minska risken för dig som sparar.

Fördelarna med indexfonder – sammanfattning:

  • Enkelt sätt att spara
  • Låg avgift jämfört med aktivt förvaltade fonder
  • Bra historisk avkastning
  • Möjlighet att spara även mindre summor
  • Lägre risk än enskilda aktier
  • God riskspridning

Tips: Bevaka marknaden och få inspiration till nya affärsuppslag med Börskollens populära nyhetsbrev

Skillnaden mellan indexfonder och andra fonder

Vad utmärker en indexfond jämfört med andra typer av fonder? Den största skillnaden är att fonden följer förändringar i ett visst index istället för att en förvaltare gör aktiva val. Det innebär att fonden är passivt förvaltad – den följer utvecklingen utan att en förvaltare behöver fatta beslut om att köpa och sälja olika värdepapper. Processen blir betydligt enklare då fonden köper och säljer värdepapper i samma utsträckning som indexet förändras.

Passivt förvaltad fond vs aktivt förvaltad
Andra typer av fonder som har aktiv förvaltning, till exempel aktiefonder, kräver mer tid och kunskap. Detta eftersom förvaltaren löpande behöver göra olika val för att fonden ska prestera så bra som möjligt.

Den tidskrävande förvaltningen gör också att en aktivt förvaltad fond kostar mer i avgift för dig som sparar, jämfört med en passivt förvaltad indexfond som i regel är billigare.

Även indexfonder kan, precis som alla andra fonder, också minska i värde och avkastning är ingen garanti. Men att du sparar dina pengar till en lägre förvaltningsavgift kan ses som en stor fördel.

Indexnära fonder

Det är viss skillnad mellan indexfonder och indexnära fonder. De sistnämnda innebär nämligen lite mer arbete vad gäller förvaltning, då indexnära fonder avviker mer från index genom att utesluta vissa bolag. Ofta beror exkluderingen på att vissa företag inte uppfyller krav på hållbarhet, etik eller andra principer som fonden har för sina värdepapper.

Därför har indexfonder lägre avgift


Indexfonderna hyllas ofta för sina låga avgifter. Att avgiften kan vara så pass låg beror alltså på att passivt förvaltade indexfonder har lägre omkostnader än aktivt förvaltade fonder. Detta eftersom indexfonder inte behöver betala en fondförvaltare för att ständigt förvalta och handla med portföljen.

Som exempel måste en förvaltare, eller ett team av förvaltare, aktivt fatta beslut för en aktiefond. Ska man köpa, sälja eller behålla värdepapper? Sådana beslut behöver man inte lägga tid eller energi på med en indexfond, eftersom denna automatiskt följer ett index.

Nackdelar med indexfonder

Trots sina många fördelar har indexfonder också vissa nackdelar. En nackdel är att indexfonder kan vara mindre flexibla än aktivt förvaltade fonder. Detta beror på att indexfonder måste inneha värdepapper i sitt respektive index, som ofta bygger på de mest omsatta aktierna.

Bara för att det rör sig om stora bolag är det inte säkert att du får bäst avkastning – också jättarna på börsen kan ju både öka och minska i värde, även om de ofta är mer stabila än mindre företag.

En annan nackdel med indexfonder är att de kanske inte presterar lika bra som aktivt förvaltade fonder i perioder av turbulens på marknaden. Detta på grund av att indexfonder inte förvaltas aktivt och därför inte kan dra nytta av de möjligheter som kan uppstå under perioder av marknadsvolatilitet. Förvaltaren kan inte heller agera genom att “dra i bromsen” i oroliga tider vilket ökar risken för att avkastningen blir sämre.

Man kan också säga att indexfonder ger ökad trygghet och lägre avgifter på bekostnad av en mer begränsad avkastning. Avkastningen kan nämligen aldrig vara högre än det index som fonden följer.

Tips: Börja fondspara med Opti fondrobot

Opti är en fondrobot som har vuxit i popularitet på goda grunder. Den erbjuder ett enkelt och automatiserat sätt att spara och investera ditt kapital. Med hjälp av avancerade algoritmer och finansiella modeller strävar Opti efter att erbjuda en optimal investeringsstrategi som passar just dina behov och din riskprofil.

(Reklamlänk till Opti.)

Läs även: Vi kikar närmare och jämför fem populära fondrobotar.

Olika typer av indexfonder

När du ska investera i indexfonder är det bra att känna till de olika typerna som finns. Genom att köpa andelar i de bästa indexfonderna inom flera kategorier så sprider du riskerna och får ett balanserat sparande.

Här får du en närmare inblick i olika indexfonder:

Svenska indexfonder

En svensk indexfond är en bra pusselbit i fondportföljen. Svenska indexfonder riktar oftast in sig på OMX30 Stockholm, närmare bestämt de 30 bolag som har högst omsättning på Stockholmsbörsen. Du får exponering mot svenska bolag som Atlas Copco, H&M, Handelsbanken och Volvo.

Det finns också svenska indexfonder som följer SIX Return Index. En svensk indexfond kan placera även i andra länder, men största delen av innehavet ska vara från den svenska marknaden.

Exempel på svenska indexfonder: Avanza Zero, SPP Aktiefond Sverige A, SEB Hållbar Sverige Indexnära, Länsförsäkringar Sverige Indexnära.

Vill du ha tips på bra svenska, europeiska, globala och tillväxtmarknads- indexfonder? Läs mer i topplistorna högre upp i guiden.

Europeiska indexfonder

Globala indexfonder brukar ha en viss andel europeiska aktier, men vill du ha mer exponering mot Europa kan du investera i en europeisk indexfond. Dessa är en bra grund i sparandet, precis som globalfonder. Europeiska indexfonder placerar i en blandning av bolag hemmahörande i Europa, till exempel Volkswagen, Nestle, AstraZeneca och Unilever.

Exempel på europeiska indexfonder: SEB Europa, Avanza Europa, Swedbank Robur Access Europa, Länsförsäkringar Europa Indexnära, SPP Aktiefond Europa.

Globala indexfonder

För folk som väljer att investera i indexfonder är globala indexfonder ett vanligt innehav i portföljen. En stor del av alla fondsparare äger just en global indexfond, som samlar aktier från till exempel amerikanska börsen i form av Apple, Tesla Microsoft och Amazon.


Det största innehavet i globala indexfonder består ofta av aktier i USA, följt av till exempel Japan och Storbritannien, och många indexfonder med global inriktning liknar varandra. Därför brukar det räcka att äga en global indexfond i sin portfölj.

Exempel på globala indexfonder: Länsförsäkringar Global indexnära, Avanza Global, Nordnet Indexfond Global, Nordea Global.

Indexfonder tillväxtmarknader

Tillväxtmarknader är marknader där man förväntar sig en snabbt växande ekonomi, till exempel världsdelarna Asien och Afrika. Indexfonder inom kategorin tillväxtmarknad har därför fokus på börsnoterade bolag i bland annat Kina, Indien, Brasilien och Thailand. Vissa indexfonder med fokus på tillväxtmarknader kallas för Asienfonder, just för att de har störst exponering mot asiatiska bolag (exklusive Japan).

Eftersom företagen ofta är mindre kända och marknaderna kan påverkas av politiska beslut och oroligheter, innebär den här typen av indexfonder en större risk. Vi rekommenderar därför att inte ha för stor andel av ditt sparande i tillväxtmarknader, högst runt 10-15% brukar vara rekommendationen. Dessa fonder är samtidigt ett intressant och spännande tillskott i portföljen, där mycket kan hända.

Exempel på indexfonder tillväxtmarknader: Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, Avanza Emerging Markets, SPP Emerging Markets SRI, Swedbank Robur Access Asien.

Kom igång: Så gör du för att börja investera i bra indexfonder i 5 enkla steg

Vill du börja investera i fonder behöver du ha ett konto hos en bank eller en nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza och Nordnet, som är de största nätbankerna i Sverige. Här kan du hitta många indexfonder och välja bland de bästa indexfonderna till just ditt sparande.

För att öppna ett konto behöver du ha fyllt 18 år och ha BankID. Vanligast är att man väljer någon av kontotyperna ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring). Du överför pengar till kontot från din vanliga bank och kan sedan börja att köpa andelar i valfri fond.

  1. Leta upp fonden på Avanza eller Nordnet.
  2. Tryck på “Köp”.
  3. Välj vilket konto du ska köpa med och fyll i belopp som du vill köpa för.
  4. Skicka iväg din fondandelsorder. Sedan är det bara att vänta tills orden är bearbetad.
  5. Du kan nu följa dina fonder och med fördel fortsätta spara regelbundet, till exempel med automatiskt månadssparande.

Tänk på att inte lägga alla dina sparpengar i en och samma typ av fond. Sprid ut ditt innehav genom att investera i till exempel en globalfond, en Sverigefond och kanske även en aktivt förvaltad fond att krydda portföljen med. Fonder kan både öka och minska i värde, men med flera olika inriktningar i din sparportfölj får du bättre diversifiering och därmed bättre riskspridning.

Tips: för en djupare jämförelse mellan de båda nätmäklarna tipsar vi om vår stora guide Nordnet vs Avanza – som nybörjare kan du öppna konto hos båda nätmäklarna och ha möjlighet att handla helt avgiftsfritt!

5 tips för indexfonder: Tänk på detta

Nu har du fått en inblick i hur indexfonder fungerar och hur du genom att investera i dem kan få större riskspridning än enskilda aktier. Något som kan öka tryggheten i sparandet och spara tid, särskilt om man är nybörjare och föredrar ett enkelt sätt att spara. Här sammanfattar vi några tips för när du ska investera i indexfonder!

  1. Spara långsiktigt
  2. Månadsspara
  3. Jämför avgifter
  4. Fördela pengarna rätt
  5. Köp inte för många fonder av samma slag

1. Spara långsiktigt

Vill du ha ut största möjliga vinst från dina indexfonder, tänk då att fonden ska få växa i fred i många år framöver. Ju längre tid du sparar, desto högre avkastning kan du få tack vare ränta-på-ränta-effekten.

2. Månadsspara

En av de bästa metoderna för att nå dina sparmål är att investera regelbundet och konsekvent. Lägg undan en bit av din inkomst varje månad som går till fondsparande. Du kan använda dig av automatiskt månadssparande så att överföringen av pengarna sker utan att du behöver göra något. Genom att investera varje månad, även när det gäller mindre summor, så köper du i både upp- och nedgång och får ett innehav som stadigt växer. Det är positivt för ditt sparkapital!

3. Jämför avgifter på indexfonder

Vid det här laget har vi klargjort att indexfonder i allmänhet är billigare än andra typer av fonder tack vare passiv förvaltning. Men vad är rimligt pris för en indexfond, egentligen? Fondavgifter varierar mycket, både för indexfonder och aktivt förvaltade fonder. Det finns allt från gratis fonder med 0% i förvaltningsavgift, till lite dyrare indexnära fonder med 0,5% eller mer i avgift.

Självklart ska man inte stirra sig blind på bara avgiften, eftersom en bättre avkastning kan väga upp för en lite högre avgift. Fonden ska ha skäl för sin avgift; en dyrare förvaltningsavgift bör innebära chans till större avkastning. Så är dock inte alltid fallet.

För indexfonder är det vanligt att avgiften ligger på runt 0,2 till 0,4%. Upp till 0,4% kan därmed räknas som en rimligt avgift, eftersom de flesta indexfonder på marknaden inte överstiger detta.

Ett bra sätt att komma undan fondavgifterna helt i början är att nyttja det erbjudande som finns för sparare på Avanza. Där får du nämligen tillbaka alla fondavgifterna tills dess att dina innehav överstiger 50 000 kr.

4. Fördela pengarna för att skapa ett stabilt sparande i indexfonder

Att spara i fonder, och särskilt indexfonder, är ett relativt tryggt och väldigt enkelt sätt att låta pengarna växa. Indexfonder har historiskt givit bra avkastning till låga kostnader, jämfört med andra fonder som ofta har högre avgifter och högre risk. Så, hur ska man fördela sina indexfonder?

Som vi nämnde ovan är det en bra idé att investera i olika kategorier av de bästa indexfonderna. Global indexfond är en bra grund, där det är vanligt att man investerar runt hälften av sitt innehav. Sedan kan du till exempel dela upp innehavet lika mellan Sverigefonder och Europafonder, och lägga en mindre del av fondsparandet i en tillväxtfond.

Exempel: 50% i en global indexfond, 25% i en svensk indexfond, 20% i en europeisk indexfond och 5% i en tillväxtmarknadsfond.

Genom att äga dessa olika indexfonder får du automatiskt exponering mot många marknader utan att behöva lägga tid på att bevaka, köpa och sälja. Bäst resultat får du om du låter pengarna växa långsiktigt.

5. Köp inte för många fonder av samma slag

Det är bra att sprida ut innehavet på olika marknader, men det är ofta onödigt att köpa flera fonder av samma slag, till exempel fler än en global indexnära fond. Detta eftersom dessa fonder många gånger följer samma index och därmed också samma bolag. Läs i detaljerna om fonden för att ta reda på vilket index den följer, och kolla på bolagen samt länderna som innehavet finns i. En viss överlappning får man räkna med, till exempel så har globala indexfonder ofta innehav i europeiska bolag vilka du också får exponering mot i en europeisk indexfond.

Fördjupning: Avanza Zero och 10 andra populära indexfonder

Låt oss titta på några av de mest populära indexfonderna och indexnära fonderna på marknaden! Utöver dessa fonder finns ett antal fler alternativ från bland andra SEB och Nordnet.

Avanza Zero

En av de mest kända fonderna i Sverige är Avanza Zero. Den årliga avgiften ligger på 0 % och du betalar därmed ingenting för att spara i fonden. Avanza Zero är en passivt förvaltad fond som följer OMX Stockholm precis som flera andra indexfonder. Därmed följer fonden de 30 aktier som har högst omsättning på Stockholmsbörsen.

Fonden har funnits sedan 2006 och blev Sveriges första avgiftsfria fond. Minsta belopp för insättning är 100 kr. Du får exponering mot stora svenska börsnoterade bolag, däribland Investor, Hexagon, Atlas Copco och Assa Abloy. När det gäller branscherna i fonden så är industri, finans och teknik de största delarna. Avanza Zero är ett bra val för dig som vill spara helt utan avgifter och samtidigt få exponering mot alla de största svenska bolagen på börsen.

Fördjupa dig: Läs vår guide om gratisfonden Avanza Zero.

Avanza Global

Avanza Global är en så kallad matarfond som såg ljuset 2019. Begreppet “matarfond” betyder att den investerar i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World (som i sin tur följer MSCI World Index) och kan på så vis hålla nere avgiften. Den totala avgiften ligger på 0,09 % vilket är ovanligt lågt för en globalfond. Avanza Global har den klart största delen av innehavet i USA, inom branscher som bland annat teknik, finans och sjukvård. Fonden liknar på många sätt Länsförsäkringar Global Indexnära som vi tittar på härnäst!

Länsförsäkringar Global Indexnära

Precis som Avanza Global så följer Länsförsäkringar Global Indexnära MSCI World Index. Avgifterna skiljer sig mellan de två fonderna: Länsförsäkringar har en avgift på 0,21 % jämfört med Avanzas 0,09 %. Det är dock viktigt att veta att Länsförsäkringar Global Indexnära är svensknoterad, vilket ger runt 15 % skatt på utdelningar från USA (där största innehavet finns) medan Avanza Global behöver skatta 30 % eftersom den underliggande fonden finns i Luxemburg. Skattereglerna gör därmed att Länsförsäkringar tenderar att bli det bästa valet av de två globalfonderna i nuläget, trots den något högre avgiften.

Swedbank Robur indexfonder

Swedbank har ett antal indexnära fonder för de olika marknaderna:

  • Swedbank Robur Access Sverige – följer indexet OMX Stockholm Benchmark Cap GI, bestående av några av de mest omsatta aktierna på Nasdaq OMX Stockholm.
  • Swedbank Robur Access Global – följer MSCI World Net precis som Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära. Avgiften är något högre i jämförelse med dessa två, 0,23 %.
  • Swedbank Robur Access Europa – har som mål att spegla utvecklingen på MSCI Europe Net vilket följer stora och medelstora bolag i 15 länder inom Europa.
  • Swedbank Robur Access Asien – här får du exponering mot de asiatiska aktiemarknaden, med undantag för Japan.
  • Swedbank Robur Access Mix – blandfond där du får hälften av innehavet i aktier och hälften i räntepapper. Fonden följer samma svenska index som Access Sverige-fonden, samt svenska indexet OMRX Bond All för räntedelen.

Fonderna väljer bort bolag som har koppling till exempelvis tobak, vapen, alkohol, kommersiellt spel och fossila bränslen utan tydliga omställningsmål.

Nordea indexfonder

Nordea har runt 0,40-0,50 % i avgift för sina indexfonder. Det är något högre än många av “konkurrenterna”.

  • Nordea Sverige Passiv är en Sverigefond som finns både med utdelning och utan utdelning. Väljer du utdelning så går pengarna från utdelningarna direkt in på ditt konto, vilket är vanligast inom fondsparande. Det är också bekvämt för dig om du sparar långsiktigt eftersom du automatiskt får mer placerat i fonden, och bygga på den snöbollseffekt som uppstår tack vare ränta-på-ränta.
  • Nordea Global Passiv följer MSCI World NTR och likt de andra globalfonderna har den sitt största innehav i USA, i bolag som Apple och Microsoft.

Tips – Spara smidigare med fondroboten Lysa

Om du föredrar att helt automatiserat fondsparande som är anpassat efter dina personliga sparmål tipsar vi om att spana in den populära fondroboten Lysa.

(Reklamlänk till Lysa.)

Fler frågor och svar om att investera i indexfonder

Är det värt att investera i indexfonder?

Ja, med tanke på hur låga avgifter som indexfonder har och hur bra de presterat per år jämfört med många andra fonder är det värt att köpa indexfonder. De billigaste indexfonderna har en förvaltningsavgift på runt 0,2% eller till och med noll.

Vilka indexfonder är bäst 2024?

Kolla in de bästa indexfonderna (baserat på avkastning och avgifter) i listorna längre upp i guiden!

Vad är skillnaden mellan indexfond och aktiefond?

En indexfond förvaltas passivt och följer ett visst index och speglar dess utveckling. En indexfond kan också vara en aktiefond, i egenskap av att den placerar i underliggande aktier, men då endast passivt. Om man istället pratar om aktiefonder som har en aktiv förvaltning så har dessa generellt sett högre avgifter och även högre risk, men också ofta chans till högre avkastning (kan avvika mer från ett index eller en viss marknad/bransch).

Finns det indexfonder utan avgift?

Ja, till exempel Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige är helt utan förvaltningsavgift.

Varför ska man spara i indexfonder?

Fördelarna med indexfonder är framförallt att de är enkla att spara i, ger exponering mot bolag i hela världen om du blandar olika indexfonder, är billiga och har gett bra historisk avkastning.

Hur säkert är det att spara i indexfonder?

Alla fonder kan både öka och minska i värde och avkastning är ingen garanti. Jämfört med många andra investeringsformer är dock indexfonder ett tryggt sparande.

Vilka nackdelar finns med en indexfond?

Avkastningen är begränsad till det index som fonden följer vilket innebär att en indexfond aldrig kan slå index. Fonderna placerar också oftast mestadels i de större bolagen vilket gör att man inte får samma tillväxtpotential som vissa Small Cap-bolag. Vill du få exponering mot mindre bolag och få chans till större avkastning kan du till exempel investera i en aktivt förvaltad fond, dock har en sådan i regel högre avgift och högre risk.

Tips: I vår stora guide om Bästa fonderna kan du läsa mer om fler olika typer av fonder och även se vilka som har presterat allra bäst inom olika kategorier.

Vilken är den bästa globala indexfonden?

I topplistorna längre upp i guiden ser du vilka fonder som gett bäst avkastning de senaste åren, samt vilka som är billigast.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 30 augusti 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader