Jämför hemförsäkring 2024 | Hitta billigaste hemförsäkringen - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

16 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Bästa

Bästa hemförsäkring 2024 (guide) – Jämför och hitta billigaste hemförsäkringen

Sidans innehåll

Vi lever i en värld där oförutsedda händelser kan inträffa precis när som helst. Därför är det viktigt att ha en trygg ekonomisk grund att stå på. Din hemförsäkring är en viktig hörnsten i denna trygghet. Den ger dig ett skyddsnät mot olika risker förknippade med ditt hem.

 • En hemförsäkring är nödvändig för alla typer av bostäder och ger skydd mot risker såsom stöld, brand och vattenskador, samt personligt skydd inkluderande rättsskydd och ansvarsskydd.
 • Att välja rätt hemförsäkring kan vara överväldigande med många försäkringsbolag som erbjuder olika paket; använd vårt jämförelseverktyg för att hitta en försäkring som erbjuder omfattande skydd till rimliga kostnader.
 • Vår guide erbjuder värdefull information för att förstå fördelarna med hemförsäkring, jämföra olika alternativ, och sänka premien genom smarta tips och råd, samt svar på vanliga frågor om hemförsäkringar.

Letar du efter en bra hemförsäkring? Då har du kommit helt rätt. Via Compricer kan du helt kostnadsfritt jämföra hemförsäkringar och hitta en billig och bra försäkring till din lägenhet.

Det är inte bara tryggt utan faktiskt rent nödvändigt att ha en bra hemförsäkring. Detta gäller oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Försäkringen skyddar nämligen ditt lösöre från stöld, brand och vattenskador. Dessutom ger den dig ett personligt skydd som innefattar allt från rättsskydd till ansvarsskydd. Faktum är också att många bostadsbolag kräver att du har en hemförsäkring.

Men det finns en uppsjö av olika försäkringsbolag att välja mellan på marknaden. Alla de olika bolagen erbjuder hemförsäkringar i form av diverse paket med varierande premier. Därmed kan det kännas överväldigande att försöka hitta den bästa och billigaste hemförsäkringen som passar just dina behov. Det är här vårt jämförelseverktyg kommer in i bilden – det hjälper dig att jämföra hemförsäkringar från flera försäkringsbolag. Genom att göra detta kan du hitta en försäkring med ett omfattande skydd till en rimlig kostnad.

Genom att läsa denna guide får du kort och gott hjälp att:

 • Förstå värdet av att ha en hemförsäkring.
 • Jämföra olika försäkringsbolag.
 • Hitta en billig hemförsäkring som passar dig.
 • Lära dig om viktiga tilläggsförsäkringar.
 • Sänka premien med smarta tips och råd.

Dessutom delar vi även med oss av svar på vanliga frågor om hemförsäkringar. Så fortsätt vidare och läs mer för att ta del av dessa!

Tips: Spana även in vår guide för Bästa villaförsäkring.

Så hittar du bästa hemförsäkringen för dig

Vi har utformat denna guide för att ge dig den information och de verktyg du behöver för att göra en bra jämförelse. Syftet med guiden är att göra det enkelt och smidigt för dig att jämföra och välja den billigaste och bästa hemförsäkringen. Vi går igenom grundläggande begrepp, vad som vanligtvis ingår i en sådan här försäkring och mycket mer. Du får även tips och råd som hjälper dig att sänka din premie och få en billigare försäkring samt undvika vanliga fallgropar.

Så det behöver i själva verket inte vara en komplicerad process att välja rätt försäkring. Med tillgång till rätt information kan du fatta ett välinformerat beslut som skyddar dig och ditt hem.

Vad är en hemförsäkring och vad omfattar den?

Först och främst bör vi gå igenom vad en hemförsäkring är och vad den täcker. Det är helt enkelt en försäkring som skyddar ditt hem och dina ägodelar mot skador och förluster. Sådana kan uppstå på grund av diverse oväntade händelser. Din hemförsäkring kan även ge dig ett personligt skydd som ger ett ekonomiskt skydd vid juridiska tvister eller dylikt.

Några exempel på händelser som vanligtvis täcks av en hemförsäkring är:

 • Bränder. Detta är ett av de vanligaste skydden som en hemförsäkring erbjuder. Skador orsakade av bränder kan vara omfattande och kostsamma att åtgärda. Försäkringen hjälper dig att lindra den ekonomiska smällen från en brand.
 • Stölder och inbrott. Om någon bryter sig in i ditt hem och stjäl dina personliga tillhörigheter täcker försäkringen vanligtvis detta. Du kan även få ersättning för skadegörelse som sker i samband med inbrottet.
 • Vattenskador. Oväntade och plötsliga vattenskador täcks ofta av hemförsäkringen. Sådana kan till exempel uppstå till följd av läckande rör eller en trasig tvättmaskin. Värt att tänka på är att vissa typer av vattenskador kan kräva en särskild tilläggsförsäkring. Det kan exempelvis handla om skador som uppstår i samband med en översvämning.

I vissa fall inkluderar hemförsäkringar också tilläggsförsäkringar som täcker förluster av, eller skador på, personliga tillhörigheter även utanför hemmet. Det kan till exempel röra sig om en allriskförsäkring eller drulleförsäkring. I andra fall har du ofta möjlighet att teckna sådana tilläggsförsäkringar separat.

Vad ingår i en hemförsäkring?

En hemförsäkring innehåller som standard flera olika delar som tillsammans ger ett brett skydd:

 • En försäkring för lösöre som täcker skador på, eller förlust av, personliga tillhörigheter i hemmet. Denna del av försäkringen träder i kraft vid exempelvis brand, stöld eller vattenskador.
 • Ett ansvarsskydd som skyddar dig ekonomiskt om du blir juridiskt ansvarig för skada på annan person eller annans egendom.
 • Ett rättsskydd som ger ekonomisk hjälp med juridiska kostnader vid tvister.
 • Ett överfallsskydd som kan ge ersättning vid överfall eller annan misshandel.
 • Ett reseskydd som ger dig ett utökat skydd i samband med resor.

Det är dock viktigt att jämföra och noggrant granska vilka delar som ingår när du tecknar en hemförsäkring. Detta för att säkerställa att du får det skydd du behöver.

Olika typer av hemförsäkringar

Beroende på hur din boendesituation ser ut finns det olika varianter av hemförsäkringar som passar dig bäst:

 • Hyresrätt: Dessa försäkringar täcker ditt lösöre och ger ett personligt skydd. Men de täcker inte själva byggnaden, eftersom den faller under fastighetsägarens ansvar. Priserna på dessa hemförsäkringar varierar beroende på lägenhetens storlek och ort. Den genomsnittliga månadskostnaden ligger dock mellan 100-200 kr.
 • Bostadsrätt: Utöver lösöre och personligt skydd kan du vilja välja en försäkring som även täcker bostadsrättens inre. Genom att göra detta kan du få täckning för eventuella skador på golv, väggar och fast inredning. För en bostadsrätt kan månadskostnaden variera mer, beroende på föreningens tilläggsförsäkringar och bostadens värde. Ofta ligger den dock på mellan 150-300 kronor per månad.
 • Villa: En villaförsäkring skyddar såväl din villa som lösöret i denna. Ofta täcker försäkringen även marken runt omkring villan. Villaförsäkringar brukar vara dyrare på grund av det högre värdet på bostaden. Vanligtvis kostar det från 200 kr per månad och uppåt att försäkra en villa. Priset varierar dock beroende på fastighetens storlek, värde och geografiska läge.

Tänk på att dessa priser är ungefärliga och kan variera beroende på olika faktorer. Till exempel är försäkringens omfattning, valda tillägg och försäkringsbolagets prissättning faktorer som påverkar prisbilden. Vi rekommenderar alltid att du jämför erbjudanden från flera försäkringsbolag för att få en billig hemförsäkring utifrån din specifika situation.

När du jämför hemförsäkringar är det viktigt att jämföra och se till att försäkringen ifråga passar just din boendeform. Den bör även täcka de specifika risker som är mest relevanta för dig.

Hemförsäkringar kostar i genomsnitt cirka 2 000 kr per år

Beroende på vilken typ av hemförsäkring du är i behov av kan priset variera mellan olika försäkringar. Typen av bostad och storleken på bostaden är två viktiga faktorer som bestämmer kostnaden för försäkringen.

För att bilda dig en uppfattning om den ungefärliga prisskillnaden kan du kika i tabellen nedan:

Bostadstyp

Antal rum

Genomsnittligt pris/år

Hyresrätt

1 ROK

1 200 - 2 400 kr

Hyresrätt

3 ROK

1 800 - 3 000 kr

Hyresrätt

5 ROK

2 400 - 3 600 kr

Bostadsrätt

1 ROK

2 000 - 3 200 kr

Bostadsrätt

3 ROK

2 800 - 4 000 kr

Bostadsrätt

5 ROK

3 600 - 5 200 kr

Villa

3 ROK

4 000 - 6 000 kr

Villa

5 ROK

5 000 - 7 000 kr

Villa

7 ROK

6 000 - 8 000 kr

Observera att de priser som presenteras i tabellen ovan är uppskattade genomsnittsvärden. Dessa syftar till att ge en översiktlig bild av hur priset på en hemförsäkring kan variera beroende på bostadstyp och antal rum. Uppskattningarna är inte hämtade från specifika erbjudanden från försäkringsbolag eller baserade på aktuella marknadsdata.

För att få exakta och aktuella prisuppgifter rekommenderar vi dig att använda vårt jämförelseverktyg här på sidan. Alternativt kan du välja att kontakta olika försäkringsbolag direkt. Tänk på att priserna kan skilja sig åt avsevärt beroende på olika faktorer. Bostadens storlek och läge samt försäkringsbolagets riskbedömning, dina valda tilläggstjänster, nivån på självrisken och andra förhållanden påverkar prisbilden.

Viktigt att tänka på när du jämför hemförsäkring

När du jämför och väljer en hemförsäkring bör du även tänka till kring:

 • Självrisk. Detta är det belopp som du själv måste betala vid en skada. En högre självrisk kan förvisso sänka din premie, men gör även att du tvingas betala mer ur egen ficka i händelse av en skada. Därför är det viktigt att du väljer en lagom nivå på självrisken.
 • Tilläggsförsäkringar. Beroende på hur ditt unika behov ser ut kan du eventuellt vilja teckna tilläggsförsäkringar. Det kan till exempel handla om en allrisk- eller drulleförsäkring. En sådan ger dig ett bredare skydd för dina värdesaker, och kan även ge ett utökat reseskydd.

För att välja rätt hemförsäkring bör du sträva efter att hitta en bra balans mellan kostnad och skyddsnivå. Genom att förstå hur dessa försäkringar fungerar och vilka olika typer som finns att tillgå kan du göra en bra jämförelse. Utifrån denna kan du sedan välja den försäkring som bäst matchar ditt behov och din ekonomiska situation.

Vanliga undantag i hemförsäkringar

Det finns vissa vanliga undantag i hemförsäkringar då försäkringen inte gäller. Några exempel på sådana är vid skador orsakade av normalt slitage och avsiktliga skador (självförvållade skador). Även skador som uppstår när bostaden lämnas obevakad under längre perioder utan tillräckliga säkerhetsåtgärder är ofta undantagna.

För att hantera dessa undantag är det viktigt att du underhåller din bostad ordentligt. Du bör även investera i ett säkerhetssystem samt undvika att lämna bostaden obevakad under längre tider. Dessutom bör du överväga att teckna tilläggsförsäkringar för särskilt värdefulla föremål. Detsamma gäller om du identifierar specifika risker som inte omfattas av den grundläggande hemförsäkringen.

Lite längre ner i denna guide berör vi vanliga tilläggsförsäkringar.

Jämför alternativen och hitta en billig hemförsäkring

Står du i valet och kvalet och känner dig osäker på vilken försäkring du ska vilja? Då är det viktigt att känna till hur du effektivt kan jämföra de olika alternativen som finns att välja mellan. Här vägleder vi dig genom processen och förklarar hur du jämför hemförsäkring. Vi lyfter även fram de faktorer som är extra viktiga att beakta för att fatta ett bra beslut.

Så jämför du hemförsäkring

Det kan kännas överväldigande att jämföra hemförsäkring med tanke på att de många olika alternativ som finns. Dessutom finns det även många variabler som är i spel. Men genom att följa dessa steg kan du ta dig an uppgiften på ett strategiskt sätt:

 1. Inhämta information. Innan du inleder processen bör du se till att du har all information som behövs om ditt hem och dina behov. Till exempel behöver du veta vilken bostadstyp du vill försäkra och hur stor bostaden är. Ta även reda på värdet på lösöret och eventuella särskilda riskfaktorer som kan påverka din försäkringspremie.
 2. Använd ett jämförelseverktyg. Det finns flera smidiga onlinetjänster som kan hjälpa dig att jämföra hemförsäkringar från olika försäkringsbolag. Ett sådant verktyg hittar du här på sidan – använd det för att få en överblick av alternativen.
 3. Läs omdömen och kundrecensioner. Du kan få värdefulla insikter om försäkringsbolagens kundservice och hantering av skadeärenden genom att läsa omdömen och kundrecensioner. Generellt sett brukar dock de stora, välkända försäkringsbolagen vara ganska säkra val att satsa på.
 4. Begär en offert. Om du har gjort en manuell jämförelse kan du nu vilja begära in offerter från olika försäkringsbolag. Genom att göra detta kan du få reda på exakt vad deras respektive försäkringar täcker och vad de kostar. Men när du använder vårt jämförelseverktyg slipper du göra detta då processen är mer automatiserad.

Att tänka på när du jämför hemförsäkringar

När du gör en jämförelse vill du såklart säkerställa att du gör en så bra affär som möjligt. Därför bör du fokusera på följande nyckelfaktorer när du jämför alternativen:

 • Självrisk och premie. Jämför hur mycket försäkringen kostar samt hur hög självrisken är. En lägre premie kan vara lockande, men behöver inte nödvändigtvis innebära att försäkringen är billigare. Det är även viktigt att titta på hur stor självrisken är och vilka villkor som gäller för den.
 • Försäkringsskydd. Se till att du förstår vad försäkringen täcker och vilka begränsningar som finns. Vissa hemförsäkringar kan ha en bredare täckning eller fler tilläggsförsäkringar som är relevanta för dig. Därför är det viktigt att ställa de olika alternativen mot varandra och att verkligen syna dem i sömmarna.
 • Kundservice och skadehantering. En försäkring är ju faktiskt inte bättre än försäkringsbolagets förmåga att hantera skadeärenden. Så titta även på bolagets rykte när det kommer till kundservice och hur effektivt de hanterar skador m.m.
 • Tillägg och undantag. Vissa försäkringsbolag låter dig teckna tilläggsförsäkringar som låter dig anpassa försäkringen ytterligare till dina behov. Var även medveten om eventuella undantag som kan påverka ditt skydd.
 • Rabatter och erbjudanden. Många försäkringsbolag erbjuder rabatt om du samlar flera försäkringar hos dem. Detsamma kan också gälla om du uppfyller vissa kriterier. Kontrollera därför vilka rabatter du kan få för att försöka sänka din premie en aning.

För att sammanfatta denna del av vår guide bör du försöka identifiera vilken försäkring som bäst motsvarar ditt behov. Dessutom bör du även se till prisbilden när du sållar mellan olika hemförsäkringar. Använd de faktorer som vi belyser ovan när du ställer de olika försäkringsbolagen och deras respektive alternativ mot varandra. Då kan du säkerställa att du får ett omfattande skydd utan att betala mer än nödvändigt.

Kom också ihåg att den billigaste försäkringen inte alltid är den bästa. Det viktiga är att den hemförsäkring du väljer att teckna täcker alla dina behov. Prioritera därför balansen mellan kostnad och skydd för att hitta den bästa hemförsäkringen för just dig.

Så kan du sänka premien för din försäkring

För de flesta hushåll är målet att hitta en billig hemförsäkring utan att behöva kompromissa med skyddet. Det finns vissa strategier och tips som du kan använda för att minska kostnaden för din försäkring utan att göra avkall på skyddet. Här utforskar vi några av dessa och förklarar hur du kan sänka premien för din försäkring.

Tips för att minska kostnaden för försäkringen

För att få en så låg försäkringspremie som möjligt bör du:

 • Jämföra flera olika erbjudanden. Som vi tidigare har nämnt är detta det första steget som du bör ta. Genom att jämföra hemförsäkringar från flera försäkringsbolag kan du ställa alternativen mot varandra och förhandla dig till bättre villkor.
 • Höja självrisken. Du kan också sänka din premie genom att välja en högre självrisk. Tänk dock på att självrisken bör ligga på en nivå som du är bekväm med. Du bör kunna hantera den rent ekonomiskt vid en eventuell skada.
 • Se över och anpassa ditt skydd. Analysera regelbundet ditt försäkringsskydd och se till att det motsvarar ditt aktuella behov. Undvik att vara överförsäkrad genom att inte betala för tillägg eller skydd som inte är relevanta för dig.
 • Samla dina försäkringar. Många försäkringsbolag kan ge dig en viss rabatt om du har flera försäkringar hos dem. Så genom att samla bland annat hemförsäkringen, bilförsäkringen och andra försäkringar hos ett och samma bolag kan du vanligtvis få en lägre totalkostnad.
 • Utnyttja rabatter. Undersök vilka rabatter de olika försäkringsbolagen erbjuder. Det kan röra sig om allt från rabatter för säkerhetsåtgärder som du vidtar i hemmet till andra erbjudanden. Till exempel kan försäkringsbolagen ibland erbjuda rabatter till nya kunder eller lojala sådana.
 • Betala premien årsvis. Om du har möjlighet bör du överväga att betala din premie på årsbasis istället för månadsvis. Många försäkringsbolag ger nämligen en viss rabatt om du gör en årlig betalning istället för att dela upp betalningen.

Vanliga fallgropar att undvika

När du är på jakt efter att få en billigare hemförsäkring är det viktigt att undvika vissa fallgropar. Dessa riskerar nämligen att leda till att du får ett otillräckligt skydd eller oväntat höga kostnader.

Undvik därför dessa vanliga misstag:

 • Välja för lågt skydd. Om du enbart fokuserar på priset kan detta leda till att du väljer en försäkring som inte ger dig ett tillräckligt skydd. Se därför till att din försäkring täcker de viktigaste riskerna som är relevanta för dig och ditt hem.
 • Missförstå självrisken. Var noga med att verkligen förstå hur din självrisk fungerar och i vilka situationer den kan tillämpas. En hög självrisk kan visa sig vara kostsam i händelse av skada.
 • Inte uppdatera försäkringen. Olika förändringar i livet kan påverka ditt försäkringsbehov. Så kan till exempel fallet vara när du har renoverat din bostad eller köpt nya värdesaker. Om du inte håller din försäkring uppdaterad utifrån dina aktuella omständigheter kan detta resultera i att du inte får full täckning.

Tilläggsförsäkringar

Har du hittat en grundläggande hemförsäkring som täcker dina mest grundläggande behov? Bra, men nu kan du också vilja fundera kring vilka olika tilläggsförsäkringar du vill teckna. Dessa ger dig nämligen ett extra skydd och låter dig anpassa din försäkring utifrån ditt unika behov. Läs mer nedan så förklarar vi vad du bör tänka på i detta hänseende!

Viktiga tillägg att överväga

Några av de viktigaste tilläggen som du bör överväga att teckna är:

 • Allrisk-/drulleförsäkring. Detta tillägg ger dig ett bredare skydd. Den skyddar din egendom såväl i hemmet som utanför detta. Denna tilläggsförsäkring täcka skador eller förluster som inte omfattas av den grundläggande hemförsäkringen. Till exempel kan så vara fallet om du tappar din mobiltelefon eller om din bärbara dator skadas under en resa.
 • Utökat reseskydd. Det reseskydd som ingår som standard i hemförsäkringen har ofta en begränsad giltighetstid och täckning. Ett utökat reseskydd kan ge dig ett mer omfattande och varaktigt skydd. Detta kan vara värdefullt om du reser ofta eller planerar att ge dig ut på en längre resa.
 • ID-skydd. Det blir tyvärr allt vanligare med identitetsstölder och liknande bedrägerier. Därför kan ett ID-skydd vara en värdefull tilläggsförsäkring att överväga. Detta skydd hjälper till att övervaka och skydda din identitet. Den kan även ge dig hjälp om dina personuppgifter skulle komma i orätta händer.
 • Översvämningsskydd. Beroende på hur och var i landet du bor kan det vara klokt att överväga att teckna en tilläggsförsäkring som ger dig ett skydd vid översvämning. Detta är nämligen en typ av skada som inte alltid täcks av hemförsäkringen som standard.

Så väljer du rätt tillägg att teckna

För att sätta fingret på vilka tilläggsförsäkringar som är värda att teckna bör du:

 • Se till din livsstil. Din livsstil och dina vanor kan ge dig en indikation på vilka tillägg som är mest relevanta för dig. Reser du mycket? Använder du ofta dyr elektronik utanför hemmet? Detta är två exempel på frågor som kan peka dig i rätt riktning.
 • Analysera din riskexponering. Beroende på var du bor och vilka specifika risker som är påtagliga i ditt område kan vissa tillägg vara mer eller mindre relevanta. Försök därför att göra en objektiv analys av din riskexponering.
 • Ställ kostnaden mot den potentiella fördelen. När du överväger vilka tilläggsförsäkringar du ska teckna bör du ställa kostnaden för tillägget mot dess potentiella fördel. Om kostnaden är låg jämfört med värdet av det skydd du får kan det vara en väl värd investering. Detsamma gäller också om du känner att tillägget ger dig en trygghet som gör att du kan sova bättre om natten.

Men genom att lägga till specifika tillägg till din hemförsäkring kan du alltså stärka det skydd som försäkringen erbjuder. På så vis kan du skräddarsy försäkringen och anpassa den utifrån ditt specifika behov.

Välj rätt – det är viktigt att försöka välja den bästa hemförsäkringen

Valet av hemförsäkring är ett viktigt sådant som kräver ett noggrant övervägande av dina behov. Du bör även jämföra priser och villkor mellan olika alternativ och förstå hur du kan anpassa din försäkring för att maximera ditt skydd. Detta samtidigt som du också försöker hålla nere kostnaderna för försäkringen. Så ta dig tid att utforska och förstå de olika aspekterna av de alternativ som finns att tillgå på marknaden. På så sätt kan du fatta ett bra beslut och få det skydd som du behöver och förtjänar.

Så väljer du den bästa hemförsäkringen för dig

Det är inte alltid särskilt enkelt att identifiera vilken som är den bästa hemförsäkringen. Det handlar nämligen inte bara om att hitta den försäkring som har det lägsta priset. Istället bör du försöka säkerställa att försäkringen ger dig ett omfattande skydd som motsvarar ditt specifika behov. Det kan betyda att du behöver prioritera en viss typ av försäkring samt välja vissa relevanta tillägg. Dessutom bör du även sätta dig in i hur självrisken påverkar din premie och ditt skydd.

När du har valt en hemförsäkring som passar ditt behov är nästa steg att teckna försäkringen. Detta kan du göra via nätet på ett snabbt och smidigt sätt. Ange den information om dig själv och ditt hem som efterfrågas. Vara noggrann när du fyller i denna information för att säkerställa att allt blir korrekt.

Exempel på olika typer av hushåll och deras behov av hemförsäkring

För att hjälpa dig ytterligare i processen att välja den bästa hemförsäkringen ger vi nu ett antal konkreta exempel. Dessa visar att olika typer av hushåll kan ha ett varierande behov av hemförsäkring:

 • Familjen Andersson i huset utanför staden. Familjen Andersson bor i ett hus med en trädgård. De behöver en omfattande hemförsäkring som täcker allt från brand och inbrott till vattenskador och ansvarsskydd. De bör också överväga att teckna en tilläggsförsäkring för översvämningsskydd. Deras källare tenderar nämligen att svämmas över när det regnar ovanligt mycket.
 • Eva, studenten i storstaden. Eva bor i en studentlägenhet och behöver en grundläggande hemförsäkring som täcker stöld och ansvarsskydd. Hon reser ofta hem till familjen över helgerna. Därför bör hon se till att hennes försäkring även skyddar hennes egendom utanför bostaden.
 • Pensionärsparet Karlsson. Pensionärsparet Karlsson bor i en bostadsrätt och behöver teckna en hemförsäkring som inkluderar ett bostadsrättstillägg. Detta för att skydda mot skador invändigt i fastigheten. De bör också överväga att välja en högre skyddsnivå för sina personliga tillhörigheter. Dessutom kan de vilja teckna en reseförsäkring då de gillar att resa.
 • Singeln Alex bor i en lägenhet med mycket teknik. Alex är en teknikentusiast med en lägenhet full av dyra elektronikprylar. Han behöver en hemförsäkring som ger ett omfattande skydd för elektroniska enheter. Dessutom behöver han också en tilläggsförsäkring för värdefulla föremål. Han bör även se till att försäkringen täcker cyberbrott, med tanke på hans intresse för smarta hemsystem.

Dessa olika personas och scenarion visar hur olika livssituationer och bostadstyper kan påverka behovet av hemförsäkring. Det är viktigt att du noggrant utvärderar ditt hushålls unika behov och risker när du väljer en försäkring.

Vanliga frågor om hemförsäkringar

Vilken är den bästa hemförsäkringen?

Den bästa hemförsäkringen är den som ger dig ett omfattande skydd utifrån dina behov och till ett rimligt pris. ICA, Hedvig och Moderna Försäkringar är tre exempel på försäkringsbolag vars hemförsäkringar ofta får höga betyg i oberoende genomgångar.

Vilken är den billigaste hemförsäkringen?

Vilken som är den billigaste hemförsäkringen varierar beroende på ditt behov, din boendeform och dina val av tilläggsförsäkringar. Därför bör du jämföra försäkringar från flera olika bolag för att hitta det lägsta priset utifrån din unika situation.

Vem har billigast hemförsäkring?

Det beror på din situation och dina behov. Hedvig har en billig hemförsäkring för villaägare medan ICA generellt sett är ett bra val för dig som bor i en hyresrätt. För bostadsrättsägare kan Gofido vara ett billigt och bra val av försäkring.

Vad kostar en hemförsäkring för 1 ROK?

Kostnaden för en hemförsäkring för 1 ROK varierar beroende på försäkringsbolag och skyddsnivå. Ofta ligger den dock på mellan 1 000 och 3 000 kr per år. Snittet på marknaden idag ligger någonstans kring 1 680 kr per år, eller 140 kr per månad.

Vad är rimligt att betala i hemförsäkring?

Vad som är en rimlig kostnad för en hemförsäkring beror på din bostadstyp, skyddsnivå och valda tillägg. Kostnaden bör dock matcha ditt behov av täckning från försäkringen. Normalt kostar dessa försäkringar cirka 2 000 kr per år och hushåll.

Vad kostar en hemförsäkring i snitt?

Snittkostnaden för en hemförsäkring i Sverige ligger runt 2 000 kr om året. Priset varierar dock beroende på bostadens storlek och försäkringens omfattning. Därför gör du bäst i att jämföra försäkringar från flera olika bolag utifrån dina behov.

Vilket försäkringsbolag är bäst för hemförsäkring?

Det bästa alternativet är det försäkringsbolag som erbjuder dig den täckning som bäst passar dina behov till ett konkurrenskraftigt pris. Men generellt sett brukar Hedvig uppskattas i budgetsegmentet och ICA Hemförsäkring i mellansegmentet.

Vad är en rimlig hemförsäkring?

En rimlig hemförsäkring ger dig ett tillräckligt omfattande skydd utan att du betalar för onödiga tillägg. Du bör med andra ord försöka hitta en bra balans mellan skyddet av ditt hem och dina ägodelar samt ett rimligt pris som passar din budget.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 18 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.

Du har läst

Bästa hemförsäkring 2024 (guide) – Jämför och hitta billigaste hemförsäkringen

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader